Studiranje po Bolonjskom procesu
- Comrad
Pa mi smo Bosna i Hercegovina, ne mogu se sjetiti da smo nešto u ovih 10-ak godina uradili kako treba, tako da ne treba biti iznenađen i oko bolonje. Meni je krivo što sam ova generacija na kojoj se ta bolonja eksperimentiše, jer će za 5-6 godina to sigurno proraditi, no jbg, šta je tu je. 
-
MUNAFIK
Upravo to, samo se smanjio broj rokova, i da sad se od studenta izvlaci vise para... i sta jos, iste knjige isti profesori, ista predavanja, samo sto se sada 6-7 predmeta ugura u 15 sedmica, da napomenem 15 sedmica izrazito neplanirane nastave... Ljtna skola, ocita pljacka, nekontam kako nekoga nije stid uzet od studenta 150 KM kojih on jedva nekako skupi, samo da bi dobio priliku jos jednom polagati ispit....in33sa wrote:I opet ce bar 1/3 svrsenih studenata biti oni koji su nasli vezu, prepisali na ispitu, podjonili, prevarili, dobar mu babo sa dekanom, dobar mu daidza sa prodekanom.Comrad wrote:Kao prvo u Univerzitet u Sarajevu ima preko 30.000 studenata, na proteste je došlo oko 50 studenata + DOSTAŠI, tako da to ne bih ni nazvao "onolikim protestima studenata". No, slažem se da naša bolonja ima nedostataka i to ogromnih, ali mislim da će se stanje iz godine u godinu poboljšavati. Rekao sam da je ovaj sistem bolji, jer se redovno uči, dakle nema onoga da ti je ispit u januaru i ti prespavaš cijeli semestar, boli te gabri, ovako imaš testove gotovo svaki mjesec, no naravno to je moje subjektivno mišljenje. Također, broj rokova jeste smanjen sa nekih 6-7, na 2 i također bolonjci imaju isti broj predmeta kao i oni sa 4-godišnjeg studija (stanje na ekonomiji), ali valjda je u tome i fazon da fakultet ne može svako završiti, čemu onda to vodi. Kod nas je u modi valjda da studiraš nešto, nema veze što tebe to ne zanima, upiši ti to, index u ruke, e sad kad ćeš, ili da li ćeš ti to ikada završiti to nije važno.
Vi govorite kao da se raspravlja o Kembridzu, a ne o sugavom SA univerzitetu.
Jedina promjena koja se desila na SA fakultetima, u odnosu na stari sistem, je smanjivanje broja ispitnih rokova (citaj: manje posla za ionako vise odsutne nego prisutne profesore) a sve ostalo je ostalo na istom. I robovlasnicki odnos prema studentima i mito i korpucija na svakom koraku.
Nisam protiv bolonje al sam protiv ove nase koja je ocita pljacka i mucenje studenata a i prije svega asistenata pa onda profesora!!!
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#29 Re: Studiranje po Bolonjskom procesu
Pozz,
Već duže vremena radim u privatnom sektoru, pa me ovo nešto nije ni zanimalo, al gledam sad neke javne oglase i traže 240 etc onih bodova.
Ja imam 180 (tri godine po bologni), a u oglasu stoji kao uslovi završen prvi, drugi ili treći ciklus po bologni.
Jel se sad to nešto promijenilo pa prvi ciklus iznosi 240 ili kako tu stvari stoje?
Ako sam dobro skontao nas su zeznuli sa ovim jer je bilo rečeno da je to isto kao VII stepen ranije, mislim da je i broj predmeta bio tu negdje.
I koji je najlakši način dopuniti ove bodove na 240, neki privatni fakultet garant?
Već duže vremena radim u privatnom sektoru, pa me ovo nešto nije ni zanimalo, al gledam sad neke javne oglase i traže 240 etc onih bodova.
Ja imam 180 (tri godine po bologni), a u oglasu stoji kao uslovi završen prvi, drugi ili treći ciklus po bologni.
Jel se sad to nešto promijenilo pa prvi ciklus iznosi 240 ili kako tu stvari stoje?
Ako sam dobro skontao nas su zeznuli sa ovim jer je bilo rečeno da je to isto kao VII stepen ranije, mislim da je i broj predmeta bio tu negdje.
I koji je najlakši način dopuniti ove bodove na 240, neki privatni fakultet garant?
-
esso_sa
#30 Re: Studiranje po Bolonjskom procesu
Nije se promijenilo nego nisu nikada kako treba napravili tu tranziciju sa starog, četverogodišnjeg studiranja na bolonjski koji traje 3 godine.Admir_1984 wrote: ↑21/08/2025 10:29 Pozz,
Uglavnom po uhljebskim institucijama prave tu razliku (po meni diskriminaciju) između starog i bolonjskog sistema studiranja, pa četverogodišnji studij boduju sa 240 ECTS (iako stari sistem nije uopšte poznavao ECTS kredite), a Bolonju sa 180 ECTS. Paradoks u svemu je što zapravo oba studija imaju isti broj ispita - 36 sa završnim radom... To pravljenje razlike, unatoč istom broju ispita, pravdaju sa razlikama u programima studiranja...
Negdje Bolonju čak tretiraju kao VŠS, a ne kao VSS, iako znamo da je po starom VŠS zapravo 2 godine studiranja i 12 ispita manje... Sav taj cirkus miješanja starog i novog je uglavnom u javnom sektoru. U privatnom sektoru se 180 ECTS po Bolonji uredno tretira kao završen fakultet, odnosno VSS ako ćeš po starom. Tako više vrijedi diploma nastavnika fizičkog koja se po starom stekla za 4 godine nego ETF koja se po Bolonji stekla za 3...
Ako želiš da se podebljaš sa bodovima, jedini način ti je da negdje upišeš master i na kraju sabereš 5 godina studija, odnosno 300 ECTS
Last edited by esso_sa on 21/08/2025 11:42, edited 1 time in total.
- Admir_1984
#31 Re: Studiranje po Bolonjskom procesu
Ma ja, uhljebi i dalje kolo vode.esso_sa wrote: ↑21/08/2025 11:32Nije se promijenilo nego nisu nikada kako treba napravili tu tranziciju sa starog, četverogodišnjeg studiranja na bolonjski koji traje 3 godine.Admir_1984 wrote: ↑21/08/2025 10:29 Pozz,
Uglavnom po uhljebskim institucijama prave tu razliku (po meni diskriminaciju) između starog i bolonjskog sistema studiranja, pa četverogodišnji studij boduju sa 240 ECTS (iako po starom nije bilo ECTS kredita), a Bolonju sa 180 ECTS. Paradoks u svemu je što zapravo oba studija imaju isti broj ispita - 36 sa završnim radom. To pravljenje razlike, unatoč istom broju ispita, pravdaju sa razlikama u programima studiranja...
Negdje Bolonju čak tretiraju kao VŠS, a ne kao VSS, iako znamo da je po starom VŠS 2 godine studiranja i 12 ispita manje... Sav taj cirkus miješanja starog i novog je uglavnom u javnom sektoru. U privatnom sektoru se 180 ECTS po Bolonji uredno tretira kao završen fakultet, odnosno VSS ako ćeš po starom
Ako želiš da se podebljaš sa bodovima, jedini način ti je da negdje upišeš master i na kraju sabereš 5 godina studija, odnosno 300 ECTS
Nisam skontao šta danas trebaš završiti da imaš 240 ECTS? Ili je to samo u oglasima tako navedeno, a npr na ekonomskom fakultetu sarajevo možeš imati 180 ili 300?
Postoji li kakav program da se dopuni samo jedna godina negdje, da imaš dodatnih 60ECST, pa plus onih 180 da bude 240
- dr_Evil
#32 Re: Studiranje po Bolonjskom procesu
Vidi, ne znam kakve oglase gledas ali neki bachelori su 4 godine i imaju 240 bodova.Admir_1984 wrote: ↑21/08/2025 11:39Ma ja, uhljebi i dalje kolo vode.esso_sa wrote: ↑21/08/2025 11:32Nije se promijenilo nego nisu nikada kako treba napravili tu tranziciju sa starog, četverogodišnjeg studiranja na bolonjski koji traje 3 godine.Admir_1984 wrote: ↑21/08/2025 10:29 Pozz,
Uglavnom po uhljebskim institucijama prave tu razliku (po meni diskriminaciju) između starog i bolonjskog sistema studiranja, pa četverogodišnji studij boduju sa 240 ECTS (iako po starom nije bilo ECTS kredita), a Bolonju sa 180 ECTS. Paradoks u svemu je što zapravo oba studija imaju isti broj ispita - 36 sa završnim radom. To pravljenje razlike, unatoč istom broju ispita, pravdaju sa razlikama u programima studiranja...
Negdje Bolonju čak tretiraju kao VŠS, a ne kao VSS, iako znamo da je po starom VŠS 2 godine studiranja i 12 ispita manje... Sav taj cirkus miješanja starog i novog je uglavnom u javnom sektoru. U privatnom sektoru se 180 ECTS po Bolonji uredno tretira kao završen fakultet, odnosno VSS ako ćeš po starom
Nisam skontao šta danas trebaš završiti da imaš 240 ECTS? Ili je to samo u oglasima tako navedeno, a npr na ekonomskom fakultetu sarajevo možeš imati 180 ili 300?
Postoji li kakav program da se dopuni samo jedna godina negdje, da imaš dodatnih 60ECST, pa plus onih 180 da bude 240
Ja sam zavrsio po starom dipl ing(kasnije sam uzimao neke druge mastere, ali nebitno za ovu pricu), uglavnom kad sam dobio ekvivalenciju od maticnog fakulteta pise da mi diploma je jednaka sa 300 ECTS bodova ili masterom.
Dakle, ne, ne mozes dopuniti negdje 60 bodova da dobijes tih 240. Mozes ti zavrsiti kurseve i skupiti ECTS, i i onda kasnije sa tim kursevima upisati master i zavrsit jos 60, preduslov da su takvi kursevi koji su ukljuceni u master.
-
esso_sa
#33 Re: Studiranje po Bolonjskom procesu
Ako si završio po Bolonji 3 godine i imaš 180 ECTS, nemaš opciju da "dostudiraš" još 1 godinu i sabereš 240 ECTS. To je rezervisano za ove što su završili stari, četverogodišnji studij.Admir_1984 wrote: ↑21/08/2025 11:39Ma ja, uhljebi i dalje kolo vode.esso_sa wrote: ↑21/08/2025 11:32Nije se promijenilo nego nisu nikada kako treba napravili tu tranziciju sa starog, četverogodišnjeg studiranja na bolonjski koji traje 3 godine.Admir_1984 wrote: ↑21/08/2025 10:29 Pozz,
Tebi je jedina opcija da upišeš master u trajanju 2 godine i tako nakucaš na 300 ECTS
- Admir_1984
#34 Re: Studiranje po Bolonjskom procesu
Hvala na odgovorima,
Konkretno oglasi glase da traže završen ekonomski fakultet, ali 240 bodova. E sad ako sam dobro razumio zaključak je sljedeći:
Konkretno danas i u periodu kako je bologna počela, 240 bodova je samo rezervisano za one što su završili po starom sistemu.
Po novom možeš imati ili 180 (tri godine) ili 300 sa masterom (2 godine).
Kolega iznad napisa da postoje neki fakulteti gdje je bologna 4 godine i gdje se dobije 240 bodova, ali to očigledno nije ekonomski fakultet u sarajevu? Ako može info koji su to fakulteti, čisto informativno?
Kada sam pisao da se "dokuca" još jedna godina i ima 240, više sam mislio na ove privatne fakultete, ne znam da li je to tu moguće
Iskreno ne gori mi nešto, niti imam baš potrebu da konkurišem, al bi volio znati kako danas stvari stoje sa tim, jer fakat sam laik unazad desetak godina u vezi sa ovim
Konkretno oglasi glase da traže završen ekonomski fakultet, ali 240 bodova. E sad ako sam dobro razumio zaključak je sljedeći:
Konkretno danas i u periodu kako je bologna počela, 240 bodova je samo rezervisano za one što su završili po starom sistemu.
Kolega iznad napisa da postoje neki fakulteti gdje je bologna 4 godine i gdje se dobije 240 bodova, ali to očigledno nije ekonomski fakultet u sarajevu? Ako može info koji su to fakulteti, čisto informativno?
Kada sam pisao da se "dokuca" još jedna godina i ima 240, više sam mislio na ove privatne fakultete, ne znam da li je to tu moguće
Iskreno ne gori mi nešto, niti imam baš potrebu da konkurišem, al bi volio znati kako danas stvari stoje sa tim, jer fakat sam laik unazad desetak godina u vezi sa ovim
-
esso_sa
#35 Re: Studiranje po Bolonjskom procesu
4+1 sistem su uglavnom ovi privatni, tipa Ganićev SSST, onda onaj turski IUS ili kako se već zove... Mislim da ima i onaj Burch... Ima vjerovatno i po ovim privatnim prodavnicama diploma tipa Kiseljak, Sokolac, Banja Luka.... Na Ekonomiji i većini državnih nemaš tu opciju - tu je sistem studija 3+2Admir_1984 wrote: ↑21/08/2025 11:56
- purgatorio
#36 Re: Studiranje po Bolonjskom procesu
Npr na Univerzitetu u Bihacu su gotovo svi studiji 4 godine tj. 240 ECTS. Dok su prije 8-9 godina većina bili 3+2, ali se prešlo na 4+1.Admir_1984 wrote: ↑21/08/2025 11:56 Hvala na odgovorima,
Kada sam pisao da se "dokuca" još jedna godina i ima 240, više sam mislio na ove privatne fakultete, ne znam da li je to tu moguće![]()
-
vladimir_spajkic
#37 Re: Studiranje po Bolonjskom procesu
Kažu da za uništiti jednu državu ne treba vojska i rat, dovoljno je uništiti obrazovanje i kulturu i vrlo brzo će se država sama od sebe početi urušavati. Polako ali sigurno nam je zadnjih godina na naplatu došao zloupotrebljeni Bolonjski proces a posebno dozvoljavanje osnivanja nekvalitetnih privatnih univerziteta, koji su znatno doprinjeli devalvaciji diploma i stručnosti. Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BIH je donešen 2007 g. i tada su udareni zdravi temelji, međutim politička bulumenta i klika kao u svemu, vidjela je priliku za brzo i trajno bogaćenje, pa je RS već prije toga - 2006 g. odobrila osivanje privatnih univerziteta, dok zakon o visokom obrazovanju u FBiH je u nadležnosti Kantona, pa je nekako u isto vrijeme 2006, 2007 krenuo "procvat" privatnog visokog (ne)obrazovanja prvo u SBK pa onda u ostalim kantonima. Ne treba naglašavati kako je većina privatnih univerziteta bila direktno vezana za političare i stranke a najslikovitiji primjer je prisjetiti se legendarnog rahmetilije Ibrahima Jusufranića (https://cin.ba/slucaj-jusufranic-praoni ... ji-biznis/) koji je na kraju napravio svoj fakultet da podučava studente kako treba "uspješno" voditi firmu (GRAS) ali u svoju korist.
Da probam odgovoriti na dilemu kolege forumaša koji je ovu temu "digao" nakon 18 godina
Ovo je dio iz zakona o visokom obrazovanju KS:
I sav ovaj bučkuriš dovodi do situacije da npr. student privatnog fakulteta Ekonomije u Travniku kada završi 4. godine ima 240 ECTS, a student Ekonomije u Sarajevu mora ići na master da bi ovo stekao.
Da probam odgovoriti na dilemu kolege forumaša koji je ovu temu "digao" nakon 18 godina
Mislim da je isto u svim ostalim kantonima a ovo znači da svaki fakultet može i dalje da organizuje prvi ciklus u trajanju od 4 godine - 240 ECTS, ali su se većinom skoro svi fakulteti Univerziteta u Sarajevu odlučili (u jednom trenutku) da prvi ciklus bude 3 godine - 180 ECTS. Samo specifični fakulteti tipa Medicina traju i dalje 6 godina. Znači ako si studirao na fakultetu u Sarajevu i želiš nastaviti na tom svom fakultetu, da bi zadovoljio uslov od minimalno 240 ECTS ti moraš završiti master i dobiti ukupno 300 ECTS. A onima koji su završili 4 godišnji fakultet po "starom" programu prije Bolonje je automatski dodjeljeno 240 ECTS pa je njima za master dovoljno samo 1 godina. Dok npr. u Srednjebosanskom kantonu skoro svi fakulteti (državni i privatni) su napravili 3+2+3 ili 4+1+3 programe za sva 3. ciklusa. Mislim da Ekonomija u Zenici isto tako ima samo 4 + 1.Poglavlje I. Vrste studija
Član 88
(Ciklični oblici studija)
Visoko obrazovanje se organizuje kroz sljedeće cikluse:
a) prvi ciklus studija koji vodi do zvanja završenog dodiplomskog studija (bakalaureat) ili ekvivalenta, stečenog nakon stjecanja svjedočanstva o završenoj srednjoj školi;
b) drugi ciklus studija koji vodi do stručnog zvanja magistra ili ekvivalenta, stečenog nakon završenog dodiplomskog studija;
c) integrisani studij koji vodi do stručnog zvanja magistra ili ekvivalenta odnosno stručnog zvanja doktora ili ekvivalenta i
d) treći ciklus studija koji vodi do naučnog i umjetničkog zvanja doktora ili ekvivalenta.
Član 89
(Trajanje i vrednovanje ciklusa studija)
(1) Prvi ciklus iz člana 88. tačka a) ovog zakona traje tri ili četiri studijske godine, a vrednuje se sa najmanje 180, odnosno najmanje 240 ECTS bodova.
(2) Drugi ciklus iz člana 88. tačka b) ovog zakona traje jednu ili dvije studijske godine, a vrednuje se sa najmanje 60, odnosno najmanje 120 ECTS bodova i to tako da u zbiru s prvim ciklusom studija nosi najmanje 300 ECTS bodova.
(3) Integrisani studij iz člana 88. tačka c) ovog zakona traje traje pet ili šest godina studija, a vrednuje se sa najmanje 300, odnosno najmanje 360 ECTS bodova.
(4) Treći ciklus iz člana 88. tačka d) ovog zakona traje tri studijske godine, a vrednuje se sa najmanje 180 ECTS bodova.
I sav ovaj bučkuriš dovodi do situacije da npr. student privatnog fakulteta Ekonomije u Travniku kada završi 4. godine ima 240 ECTS, a student Ekonomije u Sarajevu mora ići na master da bi ovo stekao.