Istanbul Pogrom
-
Garibaldi
Sandore,
Naime pomenuti događaj se desio 6-7.09.1955. godine i bio je usmjeren protiv grčke manjine koja je tada u Istanbulu brojala oko 100000 ljudi. Navedeni razlog za pokretanje pogroma je bio pokušaj napada na Ataturkovu rodnu kuću u Solunu, a kasnije je dokazano da su turska tajna služba i tadašnji premijer Adnan Menderes, glavni organizatori neuspjelog bombaškog napada u Solunu.
Pogrom je bio spreman nekoliko mjeseci od strane vladajuće Demokratske partije, a izvršioci su uglavnom bili iz Male azije i to iz najnižih slojeva društva, kao i iz predgrađa Istanbula. Organizovano su prebacivani, najviše vozovima, i svakom je pojedinačno obećena suma od 6 američkih dolara koja nikada nije isplaćena. Vlast je također obezbjedila lopate, sjekire, palice, kao i benzin za paljenje imovine.
Tokom divljanja nije napadana samo grčka imovina, već također i jermenska i jevrejska kao i članovi njihovih zajednica.
Grčka zajednica je bila izložena sistematskom divljanju zapaljenje rulje, između 13-16 Grka je umrlo od posljedica prebijanja, kao i najmanje 1 Jermenin. Više grčkih žena je silovano, i nekoliko muškaraca je prisilno obrezano. Materijalna šteta je oko 4348 grčkih trgovina, 110 hotela, 27 apoteka, 23 škole i 21 tvornice, 73 crkve i preko 1000 kuća koje su ili srušene ili zapaljene.
Procjene štete idu od 100 miliona funti, prema britanskim diplomatskim izvorima, 150 miliona američkih dolara prema Svjetskom Savjetu Crkava (WCC) do 500 miliona od strane grčke vlade.
Ipak najtragičnija posljedica pogroma jeste da je ubrzo počelo završno iseljavanje Grka iz Carigrada i da je zajednica spala prvo na negdje oko 10000 da bi danas bila oko 2000 i to mahom starijih ljudi. Iako je nekoliko godina poslije pogroma obećana ošteta i to od strane turskog predsjednika Mahmuta Dželala Bajara, vlasnici uništene imovine su dobili najviše 20% vrijednosti uništenog.
Naime pomenuti događaj se desio 6-7.09.1955. godine i bio je usmjeren protiv grčke manjine koja je tada u Istanbulu brojala oko 100000 ljudi. Navedeni razlog za pokretanje pogroma je bio pokušaj napada na Ataturkovu rodnu kuću u Solunu, a kasnije je dokazano da su turska tajna služba i tadašnji premijer Adnan Menderes, glavni organizatori neuspjelog bombaškog napada u Solunu.
Pogrom je bio spreman nekoliko mjeseci od strane vladajuće Demokratske partije, a izvršioci su uglavnom bili iz Male azije i to iz najnižih slojeva društva, kao i iz predgrađa Istanbula. Organizovano su prebacivani, najviše vozovima, i svakom je pojedinačno obećena suma od 6 američkih dolara koja nikada nije isplaćena. Vlast je također obezbjedila lopate, sjekire, palice, kao i benzin za paljenje imovine.
Tokom divljanja nije napadana samo grčka imovina, već također i jermenska i jevrejska kao i članovi njihovih zajednica.
Grčka zajednica je bila izložena sistematskom divljanju zapaljenje rulje, između 13-16 Grka je umrlo od posljedica prebijanja, kao i najmanje 1 Jermenin. Više grčkih žena je silovano, i nekoliko muškaraca je prisilno obrezano. Materijalna šteta je oko 4348 grčkih trgovina, 110 hotela, 27 apoteka, 23 škole i 21 tvornice, 73 crkve i preko 1000 kuća koje su ili srušene ili zapaljene.
Procjene štete idu od 100 miliona funti, prema britanskim diplomatskim izvorima, 150 miliona američkih dolara prema Svjetskom Savjetu Crkava (WCC) do 500 miliona od strane grčke vlade.
Ipak najtragičnija posljedica pogroma jeste da je ubrzo počelo završno iseljavanje Grka iz Carigrada i da je zajednica spala prvo na negdje oko 10000 da bi danas bila oko 2000 i to mahom starijih ljudi. Iako je nekoliko godina poslije pogroma obećana ošteta i to od strane turskog predsjednika Mahmuta Dželala Bajara, vlasnici uništene imovine su dobili najviše 20% vrijednosti uništenog.
-
Garibaldi
Kada govorimo o muslimanima istočne Rumelije, treba jasno razdvojiti dvije etničke skupine. Prvo su Pomaci tj. islamizirani Bugari, odnosno muslimani koji govore bugarski jezik, i etnički Turci. Kada govorimo o Pomacima, ponovo ulazimo u one demografske probleme, pošto su oni od 1885. do 1905. godine smatrani za Turke od strane zvanične bugarske države. Tek su 1905. godine dobili svoj poseban naziv Pomak što označava bugarskog muslimana. Iako je bilo par pokušaja nasilnog pokrštavanja, kao i stalni odliv u Tursku, oni su ipak ostali te ih danas u Bugarskoj ima oko 200000. Jest da njihov broj u Turskoj iznosi 300000, što je posljedica direktna ili indirektna politike koja je vođena pri kraju XIX i početkom XX vijeka od strane državne bugarske politike.
Što se tiče bugarskih Turaka, njihova pozicija je manje više jasna. To su potomci onih ljudi koji su tu naseljeni tokom viševjekovne osmanske vladavine, danas obuhvataju zajedno sa Pomacima 10% ukupnog stanovništva Bugarske i žive u provincijama koje su nekada obuhvatale istočnu Rumeliju. Danas su te provincije Burgas, Sliven, Jambol, Stara Zagora i Haskovo, i ako se navedenim provincijama uporedi njihov udio danas, sa udjelom Bugara, oni i dalje tu čine 30-40% stanovništva što znači da im broj nije baš nešto opao. Naravno da ne negiram diskriminatorske politike bugarske države prema njima od kraja XIX vijeka pa do Prvog Svjetskog rata, kao ni pokušaj nasilnog slaveniziranja, od strane komunista, osamdesetih godina prošlog vijeka kada je zakonom zabranjeno davanje turskih imena, što je dovelo do iseljavanja oko 300000 Turaka.
Sto se tice muslimana zapadne Trakije. Očito je da su opstali, i da se većina danas izjašnjava kao Turci, a ne kao Grci muslimani ili Bugari tj Pomaci (koliko god da ovaj pojam izaziva kontraverzu, to je činjenica da i dan danas imamo u Turskoj muslimane grčkog porijekla i da veliki broj i dalje poznaje grčki jezik, također imamo i one koji ne znaju grčki, ali su svjesni svoga porijekla, ali problem je u tome što nemaju status nacionalne manjine niti pravo na upotrebu jezika, pa su njihove brojke čista nagađanja, a grčku državu je tek prije 10-15 godina počeo interesovati njihov položaj).
Priznajem, da su muslimani Krete, Epira, Egejske Makedonije raseljeni u razmjeni stanovništva, ali njih makar nije zatekao genocid kao Grke Ponta i Smirne. Recimo, dan danas imaš muslimane grčkog porijekla sa Krete koji su početkom vijeka naseljeni u i oko Čanakala na Dardanelima, i Aleksandreti (današnji Iskenderun) u provinciji Antakiji (Antiohija) i još govore grčki jezik. Kao što imaš u Pontu oko 300000 Grka muslimana koji su dvojezični i govore i turski i pontski dijalekat grčkog jezika.
Što se tiče bugarskih Turaka, njihova pozicija je manje više jasna. To su potomci onih ljudi koji su tu naseljeni tokom viševjekovne osmanske vladavine, danas obuhvataju zajedno sa Pomacima 10% ukupnog stanovništva Bugarske i žive u provincijama koje su nekada obuhvatale istočnu Rumeliju. Danas su te provincije Burgas, Sliven, Jambol, Stara Zagora i Haskovo, i ako se navedenim provincijama uporedi njihov udio danas, sa udjelom Bugara, oni i dalje tu čine 30-40% stanovništva što znači da im broj nije baš nešto opao. Naravno da ne negiram diskriminatorske politike bugarske države prema njima od kraja XIX vijeka pa do Prvog Svjetskog rata, kao ni pokušaj nasilnog slaveniziranja, od strane komunista, osamdesetih godina prošlog vijeka kada je zakonom zabranjeno davanje turskih imena, što je dovelo do iseljavanja oko 300000 Turaka.
Sto se tice muslimana zapadne Trakije. Očito je da su opstali, i da se većina danas izjašnjava kao Turci, a ne kao Grci muslimani ili Bugari tj Pomaci (koliko god da ovaj pojam izaziva kontraverzu, to je činjenica da i dan danas imamo u Turskoj muslimane grčkog porijekla i da veliki broj i dalje poznaje grčki jezik, također imamo i one koji ne znaju grčki, ali su svjesni svoga porijekla, ali problem je u tome što nemaju status nacionalne manjine niti pravo na upotrebu jezika, pa su njihove brojke čista nagađanja, a grčku državu je tek prije 10-15 godina počeo interesovati njihov položaj).
Priznajem, da su muslimani Krete, Epira, Egejske Makedonije raseljeni u razmjeni stanovništva, ali njih makar nije zatekao genocid kao Grke Ponta i Smirne. Recimo, dan danas imaš muslimane grčkog porijekla sa Krete koji su početkom vijeka naseljeni u i oko Čanakala na Dardanelima, i Aleksandreti (današnji Iskenderun) u provinciji Antakiji (Antiohija) i još govore grčki jezik. Kao što imaš u Pontu oko 300000 Grka muslimana koji su dvojezični i govore i turski i pontski dijalekat grčkog jezika.
-
Garibaldi
Zanjeo sam se. Da se ispravim. U Pontu postoji oko 300000 ljudi sa osnovnim ili malo bolji poznavanjem grckog jezika, svi su muslimanske vjeroispovjesti. Danas zvanicno po popisu turske drzave oni su svi Turci, mada sam nedavno gledao intervju jednog pisca iz Samsuna, koji ima oko 50 godina i tek ove godine prvi put je bio u Atini, govori perfektno grcki (iako ga u skoli nikada nije ucio) i pise dvojezicno na grckom i turskom, mislim da se zove Atik ili tako nesto.uozo wrote:Na koga tacno mislis? Na Laze?Kao što imaš u Pontu oko 300000 Grka muslimana koji su dvojezični i govore i turski i pontski dijalekat grčkog jezika.
-
Garibaldi
#31 Re: Istanbul Pogrom
Adnan Menderes je porijeklom Karamanlir. Oni su otprilike živjeli u u jugoistočnom dijelu uže Anadolije, tj. prema Mediteranu, ali su bili najmanje 70 kilometara daleko od mora u svojoj najbližoj tački prema Sredozemlju. Narod turskog jezika, ali grčko-pravoslavne vjere, koji živjeo na području šireg Karamana sve do razmjene stanovništva 1921-1922. godine. Interesantno je da su uglavnom svi nasilno helenizovani tako da se danas njihovi potomci služe samo grčkim kao osnovnim i jedinim jezikom konverzacije, i da samo mali broj ljudi, sada u dubokoj starosti, još zna turski. Postoje nekoliko teorija o njihovom porijeklu, najbliže istini odgovora ona koja tvrdi da su oni potomci onih Turaka, koji su pobjegli pred mongolskom najezdom središnje Azije, i koje je Bizantija naselila na svojoj teritoriji, uz uvjet na prelazak sa islama na pravoslavlje. Nije isključena ni ona, koja tvrdi da su oni potomci nekog od drevnih anadolskih naroda, koji je zbog izoliranosti izgubio svoj jezik. Također, bitno je naglasiti da Konstantin Karamanlis, bivši predsjednik Grčke kao i njegov bratić, današnji premijer Kostas Karamanlis, vuku Karamanlilarsko porijeklo, kao što im i samo prezime govori.Atatürk nije bio bozanstvo, naravno, jer mu je bio drug, kolega, saborac.Menderesu
Da, i kao za jermenski genocid ne zna se naredbodavac zlocina, ali se jel zna grupa ljudi koji su to pocinili.
Znam, licno iz privatnih izvora da istanbulski Grci i Jermeni nemaju nista protiv pokrivenih zena, i muslimanskih politickih stranaka, najveci strah imaju od MHP i njihovih vukova.
Ako je Menderes bio toliko los, zasto je bio toliko popularan?
Znas li zasto su ga objesili?
Sto se Menderesa tice, sigurno ga je peklo porijeklo, slicno kao Ante Starcevica kod nas, pa je od umobolnog sizofrenika postao monstrum.
Ante makar nije evoluirao do statusa cudovista, sto je za pohvalu.
- uozo
Samo da te ispravim. Ako mislis na Laze, a vjerovatno mislis, lazski jezik nije grcki dijalekat, vec je juzno kavkaski jezik. Slican je mingrelskom i gruzijskom, a Lazi su potomci hriscanskih Kolhida, (nadam se da se tako kaze na nasem jeziku).Garibaldi wrote:Zanjeo sam se. Da se ispravim. U Pontu postoji oko 300000 ljudi sa osnovnim ili malo bolji poznavanjem grckog jezika, svi su muslimanske vjeroispovjesti. Danas zvanicno po popisu turske drzave oni su svi Turci, mada sam nedavno gledao intervju jednog pisca iz Samsuna, koji ima oko 50 godina i tek ove godine prvi put je bio u Atini, govori perfektno grcki (iako ga u skoli nikada nije ucio) i pise dvojezicno na grckom i turskom, mislim da se zove Atik ili tako nesto.uozo wrote:Na koga tacno mislis? Na Laze?Kao što imaš u Pontu oko 300000 Grka muslimana koji su dvojezični i govore i turski i pontski dijalekat grčkog jezika.
- uozo
#33 Re: Istanbul Pogrom
Ja sam citao da su Karamanians ortodoksni (pravoslavni) turci, koji su se i molili na turskom, samo sto su ga pisali grckim alfabetom. Po Dr. J. Eckmann-u oni su jednovstavno turci koji su primili umjesto islama hriscanstvo!Garibaldi wrote:Adnan Menderes je porijeklom Karamanlir. Oni su otprilike živjeli u u jugoistočnom dijelu uže Anadolije, tj. prema Mediteranu, ali su bili najmanje 70 kilometara daleko od mora u svojoj najbližoj tački prema Sredozemlju. Narod turskog jezika, ali grčko-pravoslavne vjere, koji živjeo na području šireg Karamana sve do razmjene stanovništva 1921-1922. godine. Interesantno je da su uglavnom svi nasilno helenizovani tako da se danas njihovi potomci služe samo grčkim kao osnovnim i jedinim jezikom konverzacije, i da samo mali broj ljudi, sada u dubokoj starosti, još zna turski. Postoje nekoliko teorija o njihovom porijeklu, najbliže istini odgovora ona koja tvrdi da su oni potomci onih Turaka, koji su pobjegli pred mongolskom najezdom središnje Azije, i koje je Bizantija naselila na svojoj teritoriji, uz uvjet na prelazak sa islama na pravoslavlje. Nije isključena ni ona, koja tvrdi da su oni potomci nekog od drevnih anadolskih naroda, koji je zbog izoliranosti izgubio svoj jezik. Također, bitno je naglasiti da Konstantin Karamanlis, bivši predsjednik Grčke kao i njegov bratić, današnji premijer Kostas Karamanlis, vuku Karamanlilarsko porijeklo, kao što im i samo prezime govori.Atatürk nije bio bozanstvo, naravno, jer mu je bio drug, kolega, saborac.Menderesu
Da, i kao za jermenski genocid ne zna se naredbodavac zlocina, ali se jel zna grupa ljudi koji su to pocinili.
Znam, licno iz privatnih izvora da istanbulski Grci i Jermeni nemaju nista protiv pokrivenih zena, i muslimanskih politickih stranaka, najveci strah imaju od MHP i njihovih vukova.
Ako je Menderes bio toliko los, zasto je bio toliko popularan?
Znas li zasto su ga objesili?
Sto se Menderesa tice, sigurno ga je peklo porijeklo, slicno kao Ante Starcevica kod nas, pa je od umobolnog sizofrenika postao monstrum.
Ante makar nije evoluirao do statusa cudovista, sto je za pohvalu.
-
Garibaldi
Ne mislim na Laze, tj. na islamizirane Gruzine i Adjarjane. Oni zive pretezno u provincijama koje se granice sa Gruzijom Artvin, Ardahan, Kars i ima ih i u Erzurumu i na obali Crnog mora.Samo da te ispravim. Ako mislis na Laze, a vjerovatno mislis, lazski jezik nije grcki dijalekat, vec je juzno kavkaski jezik. Slican je mingrelskom i gruzijskom, a Lazi su potomci hriscanskih Kolhida, (nadam se da se tako kaze na nasem jeziku).
Ovdje mislim na Grke iz Ponta. Pont (gr. Πόντος - bara) obuhvata ovaj prostor na obali Crnog mora:

Mada je najveca kontracija Grka kao i stanovnistva uopce bila oko gradova Samsun i Sinop. Njihov jezik se najmanje iskvario od svi grckih dijalekata i najblizi je antickom grckom. Takodjer i narodnja nosnja im je specificna:
[/img]http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Kukul.jpg[img]
Njihov ples Serra je dokumentovan od antickog vremena, i jedan je od najstarijih (ako ne i najstariji etnoples) na svijetu. Ovako se plese barem jedno 2000 godina:
http://www.youtube.com/watch?v=YaaBooz7aEg
Priznajem, Lazi imaju slican ples.
Last edited by Garibaldi on 18/07/2007 15:31, edited 1 time in total.
-
Garibaldi
#35 Re: Istanbul Pogrom
Pa to sam i ja isto rekao. Pisali su grckim alfabetom, a nisu znali turski i ima ih ponesto jos u Turskoj. Sada je pitanje kada su dosli i kada su primili krscanstvo...a sam citao da su Karamanians ortodoksni (pravoslavni) turci, koji su se i molili na turskom, samo sto su ga pisali grckim alfabetom. Po Dr. J. Eckmann-u oni su jednovstavno turci koji su primili umjesto islama hriscanstvo!
-
Garibaldi
O Pontskim Grcima:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pontic_Greeks
http://www.conflicts.rem33.com/images/T ... nticum.htm
http://www.scimitarmusic.com/pontos/music.html
Evo duza verzija plesa, imas tu linkove sa drugim izvodjacima:
http://www.youtube.com/watch?v=g-bL-Zto ... ed&search=
http://en.wikipedia.org/wiki/Pontic_Greeks
http://www.conflicts.rem33.com/images/T ... nticum.htm
http://www.scimitarmusic.com/pontos/music.html
Evo duza verzija plesa, imas tu linkove sa drugim izvodjacima:
http://www.youtube.com/watch?v=g-bL-Zto ... ed&search=
- uozo
Ok kontam. Rumlar mislis. Pogresno sam te shvatio.Garibaldi wrote:Ne mislim na Laze, tj. na islamizirane Gruzine i Adjarjane. Oni zive pretezno u provincijama koje se granice sa Gruzijom Artvin, Ardahan, Kars i ima ih i u Erzurumu i na obali Crnog mora.Samo da te ispravim. Ako mislis na Laze, a vjerovatno mislis, lazski jezik nije grcki dijalekat, vec je juzno kavkaski jezik. Slican je mingrelskom i gruzijskom, a Lazi su potomci hriscanskih Kolhida, (nadam se da se tako kaze na nasem jeziku).
Ovdje mislim na Grke iz Ponta. Pont (gr. Πόντος - bara) obuhvata ovaj prostor na obali Crnog mora:
Mada je najveca kontracija Grka kao i stanovnistva uopce bila oko gradova Samsun i Sinop. Njihov jezik se najmanje iskvario od svi grckih dijalekata i najblizi je antickom grckom. Takodjer i narodnja nosnja im je specificna:
[/img]http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Kukul.jpg[img]
Njihov ples Serra je dokumentovan od antickog vremena, i jedan je od najstarijih (ako ne i najstariji etnoples) na svijetu. Ovako se plese barem jedno 2000 godina:
http://www.youtube.com/watch?v=YaaBooz7aEg
Priznajem, Lazi imaju slican ples.
Evo jednog interesantnog clanka o Fedonu, pjevacu koji je Rum, i ciji sin npr. ne moze biti policajac u Turskoj mada je Fedon sehidski unuk, i tome slicno.
http://www.magazinci.com/icerik/9570/
Na turskom naravno!
-
Garibaldi
Odlicno Rodijace. Jezik pradomovine nam (ovo se posebno odnosi na SrbeOk kontam. Rumlar mislis. Pogresno sam te shvatio.
Evo jednog interesantnog clanka o Fedonu, pjevacu koji je Rum, i ciji sin npr. ne moze biti policajac u Turskoj mada je Fedon sehidski unuk, i tome slicno.
Na turskom naravno!
Adio!
- uozo
Shime ufati mi jednu botnicu od deset kila koja bere shisharike!Garibaldi wrote:Odlicno Rodijace. Jezik pradomovine nam (ovo se posebno odnosi na SrbeOk kontam. Rumlar mislis. Pogresno sam te shvatio.
Na turskom naravno!), tribati ce me vjerojatno oko 2 ure da ovi iscitam, ali svakako hvala puno djeluje mi kao interesantan clanak. Idem sada, a vi se dico cuvajte doli.
Adio!
- Bosanac sa dna kace
ne kontam sad, odkud da je Adnan Menderes kriv za sve???
ako jest, zasto mnogi profesori koji su protiv njega, zasto to ne kazu?
ja kolko znam bio je iz Aydına, grad blizu Izmira.
Mübadele tj. razmjena stanovnistva je jedna od tacaka ugovora, i sta se ce se desit sa kulturno-historijskim naslijedjem onima koji su to potpisivali ocito nije bilo bitno
sigurno je da nisu dobro prosli ni muslimani u Epiru, Tesaliji a ni Grci tj. pravoslavci u Maloj Aziji.
Karamanski Turci su pravoslavci, i po jednoj teoriji su pleme koje je umjesto prelaska na islam preslo na pravoslavlje kada su naseljavani u Malu Aziju. Govorili i molili se na turskom, imali su i pisanu kulturu koju su pisali opet na turskom ali grckim alfabetom.
Danas kolko ja znam jos uvijek postoji par sela u Grckoj gdje se govori karamanski turski i gagavuzski.
A sto se ovog linka gore tice, pa po ustavu, pazi sadto, nemuslimani nemaju pravo da dobiju rukovodeca mjesta u vojsci, policiji i mornarici, takodje nemaju pravo da budu predavaci turskog jezika i knjizevnosti a mislim takodje i turske, preciznije osmanske historije.
ako jest, zasto mnogi profesori koji su protiv njega, zasto to ne kazu?
ja kolko znam bio je iz Aydına, grad blizu Izmira.
Mübadele tj. razmjena stanovnistva je jedna od tacaka ugovora, i sta se ce se desit sa kulturno-historijskim naslijedjem onima koji su to potpisivali ocito nije bilo bitno
sigurno je da nisu dobro prosli ni muslimani u Epiru, Tesaliji a ni Grci tj. pravoslavci u Maloj Aziji.
Karamanski Turci su pravoslavci, i po jednoj teoriji su pleme koje je umjesto prelaska na islam preslo na pravoslavlje kada su naseljavani u Malu Aziju. Govorili i molili se na turskom, imali su i pisanu kulturu koju su pisali opet na turskom ali grckim alfabetom.
Danas kolko ja znam jos uvijek postoji par sela u Grckoj gdje se govori karamanski turski i gagavuzski.
A sto se ovog linka gore tice, pa po ustavu, pazi sadto, nemuslimani nemaju pravo da dobiju rukovodeca mjesta u vojsci, policiji i mornarici, takodje nemaju pravo da budu predavaci turskog jezika i knjizevnosti a mislim takodje i turske, preciznije osmanske historije.
- danas
kako nije menderes najvise zasluzan za ovo? zar nisu njegovi 'demokrati' stajali iza pogroma?
PS znam zasto je ubijen, i zasto je bio vojni puc. tako da mi nije jasno kako mozes reci da je on bio ataturkov saborac jer je menders otvoreno uzurpirao neke postulate ataturkovog rezima i politike, za sta je na kraju (kad se sve sabere i oduzme) i platio glavom. koliko se sjecam presuda je spominjala i pogrom, a omrazen je bio medju odredjenim slojem drustva ponajvise zbog bezocne korupcije. mada naravno ima onih koji ga vole...
PS znam zasto je ubijen, i zasto je bio vojni puc. tako da mi nije jasno kako mozes reci da je on bio ataturkov saborac jer je menders otvoreno uzurpirao neke postulate ataturkovog rezima i politike, za sta je na kraju (kad se sve sabere i oduzme) i platio glavom. koliko se sjecam presuda je spominjala i pogrom, a omrazen je bio medju odredjenim slojem drustva ponajvise zbog bezocne korupcije. mada naravno ima onih koji ga vole...
- uozo
Ukratko, opet nije sve crno bijelo. Menderes nit´ je bio toliko negativan koliko ga se pokusava prikazati u nekim krugovima nit´ je bio macja guza. JOs moramo da shvatimo da su tada, pogotovu za vrijeme vojnih hunti, kakva je bila Guerselova, glave padale mnogo lakse i brze nego sada. 
- Bosanac sa dna kace
Ne zaboravte da je Menderes 1945 istupio iz stranke koja je jedina vladala Turskom i koju je osnovao sam Atatürk, upravo zato sto je ta sama CHP postala sva korumpirana i omrazena od naroda( verlık vergisi-imovinski porez), u pocetku je vlast Menderesove stranke posle izbora 1950 g. bila nesto sasvim novo, pravo osvjezenje, medjutim na kraju svoje vladavine postala je isto korumpirana kao i CHP.
Adnan M. je objesen zato sto su se Gürsel i ekipa bojali da ako Menderes izadje iz zatvora, kad li tad li, da ce bit jos vise popularniji.
Ne kontam sto je bio protiv Atatürkove politike? sam je krenuo protiv korummpiranosti, a na kraju je ope zavrsio kao korumpiran, mada kolko ja znam bili su ljudi oko njega korumpirani a ne on sam.
eh da, Menderesa mrze oni kojima je nastetio na pocetku, tj. oni korumpirani koje je sasjeko .
Adnan M. je objesen zato sto su se Gürsel i ekipa bojali da ako Menderes izadje iz zatvora, kad li tad li, da ce bit jos vise popularniji.
Ne kontam sto je bio protiv Atatürkove politike? sam je krenuo protiv korummpiranosti, a na kraju je ope zavrsio kao korumpiran, mada kolko ja znam bili su ljudi oko njega korumpirani a ne on sam.
eh da, Menderesa mrze oni kojima je nastetio na pocetku, tj. oni korumpirani koje je sasjeko .
- Bosanac sa dna kace
oni koji su podrazli Menderesa i njegovu stranku;danas wrote:pa zar nije menderes stekao popularnost medju non-sekularistima... vratio je ezan... zalagao se za arapsko pismo... okrenuso se muslimanskim zemljama... i jos par nekih stvari...
-razlicite grupe industrijalista
-veliki izvoznici
-zanatlije
-veleposjednici
-seljastvo
-vjerski orjentirana populacija
-zapadno orjentirani liebrali
prvi put cujem da se zalagao za povratak arapskog pisma...jeste vratio ezan da bude na arapskom na zahtjev naroda
- danas
nisam se bas najbolje izrazila... koliko ja znam, povratak ezana mu je bio primarna politicka platforma i tu je pokupio politicke bodove... i neke ekonomske reforme, na kojima su se mnogi obogatili jer se sve svelo na korupciju... drzava je za njegovog rezima maltene bankrotirala... za pismo si mozda u pravu, ne mogu se sjetiti detalja -- ali koliko se sjecam nije bio veliki pobornik ataturkove reforme jezika i ukinuo je dosta programa za opismenjavanje (ali ovo pricam iz sjecanja, moram provjeriti)...Bosanac sa dna kace wrote:oni koji su podrazli Menderesa i njegovu stranku;danas wrote:pa zar nije menderes stekao popularnost medju non-sekularistima... vratio je ezan... zalagao se za arapsko pismo... okrenuso se muslimanskim zemljama... i jos par nekih stvari...
-razlicite grupe industrijalista
-veliki izvoznici
-zanatlije
-veleposjednici
-seljastvo
-vjerski orjentirana populacija
-zapadno orjentirani liebrali
prvi put cujem da se zalagao za povratak arapskog pisma...jeste vratio ezan da bude na arapskom na zahtjev naroda