Da li je zrelo vrijeme za suspenziju Daytonskog sporazuma?

liberal

#26 Re: Da li je zrelo vrijeme za suspenziju Daytonskog sporazum

Post by liberal »

finta wrote:
liberal wrote:
Unjustice wrote:Vidimo i sami cetnicko divljanje i sa jedne i sa druge strane Drine, nije li vrijeme za drasticne korake.

Prvi i svakako najvazniji je suspenzija neceg sto je odavno mrtvo, ako je ikad i bilo zivo osim u unutarnjem prekrajanju granica BiH, Daytonskog sporazuma.

Sta mislite da li je doslo vrijeme za jednostranu suspenziju Daytonskog sporazuma od strane Bosnjaka pa i ostalih Bosanaca koji osjecaju BiH kao svoju domovinu i istovremeno proglasenje njegove nistavnosti i proglasanje vaznosti ustavnog uredjenja BiH iz 1991 godine, koji je i legalno i pravno u stvari zadnji legalni i pravni ustav BiH.

I onako Daytonski sporazum je samo sporazum, a ne ustav, i jos kao bonus potpise umjesto skupstine BiH su stavili jedan neovlasteni predstavnik BiH, i dvojica stranih drzavnika koji su naredili svojim vojskama okupaciju teritorija BiH.
eh kako bi to jednostrano odbijanje bilo docekano od srba i hrvata kao slag na tortu
taman izgovor srbima za trampu za kosovo, hrvatima prica o fundamentalizmu, cnn bi se odmah sjetio mudjahedina ....nestala bi bosna ko ljetna magla ..........
ma da te cuju na serbiancafeu okovali bi te u zvijezde :D :D :D :D
Varas se .I to grdno .

pa pojasni
finta

#27 Re: Da li je zrelo vrijeme za suspenziju Daytonskog sporazum

Post by finta »

liberal wrote:
finta wrote:
liberal wrote: eh kako bi to jednostrano odbijanje bilo docekano od srba i hrvata kao slag na tortu
taman izgovor srbima za trampu za kosovo, hrvatima prica o fundamentalizmu, cnn bi se odmah sjetio mudjahedina ....nestala bi bosna ko ljetna magla ..........
Varas se .I to grdno .

pa pojasni
Pa pojasni ti , sta ja ja imam pojasnjavati .Dakle ako Bosanci traze suspenziju jednog sporazuma koji se ne postuje , koji se krivo tumaci koji nas sve koci i upropastava ...koji ....i na to Srbi likovati i pripojiti rs Srbiji kao kompenzaciju za Kosovo .Gdje to pise i po kojem osonovu .A Hrvati ce nazvati telefonom CNN da dodje licno i da Bosansku zelju za suspenzijom Daytona okaraktewrisu kao fundamentalizam .Daj molim te .Boli vise kurac Bosance kako ce regarati cnn , abc , bbc , hrt , rts ......a pogotovo ih zaboli za tim kako ce reagirati serbien caffe na bosansku inicijativu za suspenzijom Daytona .Ako je to tako kao sto ti kazes neka brate dodju svi , i Nato pakt i UN i bivski Varsavski pakt i neka pobiju sve Bosance , Bosanjake i sve druge kojima ne pase Dayton .Jer Dayton je tiha smrt za sve ljude osim cetnika i dajte brate ubijate nas brzo i efikasno da se vise ne patimo .Umiremo od gladi , ubijamo se sami , bolesni smo ne mozemo se lijeciti , skolovati , ne mozemo iskopati svoje mrtve iz masovnih grobnica , ne mozemo slobodno zivjeti i kretati se po Banja Luci i Prijedoru i Visegradu gdje ratni zlocinci se smjeskaju zrtvama genocida obuceni u majice Ratka i Radovana .........ne mozemo da disemo jer su nam cetnici i tzv rs uzeli kisik ne mozemo da donesemo zakon o kanalizaciji jer Dodik i Radmanovic udaraju veto i to nije odluka koja je donesena uz njihovu suglasnost , jer ta odluka ugrozava srpske vitalne interese po opstanak srpskog naroda .....i to sve zahvaljajuci Daytonu .E sada da se opet vratimo na pocetak i da vidimo da le cnn regirati tako kako ti kazes i da li ce meni stici sampanjac sa serbien caffee jer ce se oni otcjepiti ako ja trazim reviziju odnosno totalnu suspenziju Daytona .Ne bi bas rekao , da ce biti onako kako ti kazes .Uostalom zivi bili pa vidjeli .
Unjustice

#28 Re: Da li je zrelo vrijeme za suspenziju Daytonskog sporazum

Post by Unjustice »

liberal wrote:
Unjustice wrote:Vidimo i sami cetnicko divljanje i sa jedne i sa druge strane Drine, nije li vrijeme za drasticne korake.

Prvi i svakako najvazniji je suspenzija neceg sto je odavno mrtvo, ako je ikad i bilo zivo osim u unutarnjem prekrajanju granica BiH, Daytonskog sporazuma.

Sta mislite da li je doslo vrijeme za jednostranu suspenziju Daytonskog sporazuma od strane Bosnjaka pa i ostalih Bosanaca koji osjecaju BiH kao svoju domovinu i istovremeno proglasenje njegove nistavnosti i proglasanje vaznosti ustavnog uredjenja BiH iz 1991 godine, koji je i legalno i pravno u stvari zadnji legalni i pravni ustav BiH.

I onako Daytonski sporazum je samo sporazum, a ne ustav, i jos kao bonus potpise umjesto skupstine BiH su stavili jedan neovlasteni predstavnik BiH, i dvojica stranih drzavnika koji su naredili svojim vojskama okupaciju teritorija BiH.
eh kako bi to jednostrano odbijanje bilo docekano od srba i hrvata kao slag na tortu
Vidim da se ne razumijemo. Kad mislim na suspenziju tog "sporazuma", bas me ne zanimaju reakcije ili jos vise odobrenje onih koji su okupirali BiH. U opste ne mislim da je potrebna nekakva parlamentarna procedura bilo u parlamentu, bilo na srpskim cetnickim stranicama bilo odobrenje od Dodika ili ako hoces preciznije od Srbije. Mislim da se treba ici na odrzavanje jednog svebosnjackog sabora, gdje bi predstavnici Bosnjaka i plus predstavnici ostalih (oni koji se nacionalno osjecaju Bosanci, Hrvata itd) suspendirali totalno Daytonski sporazum, a samom suspenzijom na scenu se vraca ustav iz 1991 godine, pogotovo sto je Daytonski sporazum legalno i pravno nistavan jer nikad nije potvrdjen od parlamenta BiH, a kao bonus nije ni ustav nego obicni papir koji su potpisali Izetbegovic i dvojica agresora. Sto se tice BiH drzave i njenih zakona koji su vazili u to doba, taj sporazum je NISTAVAN.

Pa ne mogu ja danas uzeti parce papira i ponistiti legalni ustav Bosne i Hercegovine, pogotovo to ne mogu sa jednim Srbinom iz Srbije koljacem i jednim Hrvatom iz Hrvatske.

Zna se kako se mjenja ustav. Ustav se mjenja tako da se zamijeni sa drugim ustavom. Cijela procedura se vrsi u parlamentu BiH gdje je neophodan pristanak sva tri naroda. U suprotnom ako to izostane taj novi ustav (u nasem slucaju sporazum) je NISTAVAN i fakticki na sceni je i dalje stari.

Zato se medjunarodna banda toliko upinje da donese novi ustav kojim bi priznata bila genocidna takozvana Srbija u BIH.

A to sta misle cetnici o tome, mislim da nas treba da interesuje kao kakvo ce sutra biti vrijeme u Beogradu, sto znaci nista.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Taj svebosnjacki sabor ce, sve su prilike, biti odrzan za koji dan na Kosevu :D Tako da - eto vam prilike :D Ja vizu imam, samo javite kad zapuca :D
Novi_Nick

#30 Re: Da li je zrelo vrijeme za suspenziju Daytonskog sporazum

Post by Novi_Nick »

liberal wrote:
finta wrote:
liberal wrote: eh kako bi to jednostrano odbijanje bilo docekano od srba i hrvata kao slag na tortu
Varas se .I to grdno .

pa pojasni
Sta da ti se pojasni?
Valda ti je toliko jasno ako si ti potpisao jedan ugovor samnom i prihvatio uslove u istom te ako ne ispostujes uslove tog ugovora da ja imam potpuno legalno i pravno pravo da zatrazim od suda prekid tog ugovora i da jos tebe tuzim da mi platis odstetu za nesprovodjenje uslova ugovora sa tvoje strane.

Ista stvar ti je sa Dejtonoskim ugovorom. Srpska strana kao supotpisnik kao i njihovi mentori Srbija kao supotpisnik su morali da ispostuju svaku tacku tog ugovora sto oni to jednostavno nisu uradili. Na osnovu toga Bosanska, Bosnjacka i Hrvatska strana imaju potpuni pravni, moralni i svaki drugi razlog pa cak i obavezu (jer se radi o pravnoj drzavi) da istog momente proglase prekid tog Dejtonskog ugovora odnosno njegovu suspenziju i tuze RS i Srbiju za krsenje tog ugovora te da traze obestecenje od istih a zahtjevaju od MZ i UN hitnu sprovedbu suspenzije Dejtonskog ugovora.

Pa valda ti je jasno kako bi izgledao svaki ugovor na svijetu izmedju privatni lica, firmi, drzava i sl kada ti isti koji su ih pravili i potpisivali nebi postovali uslove istih. Onda se nebi ni trebali potpisivati nikakvi ugovori i var'o bi ko bi koga htjeo.
zlatiborka

#31 Re: Da li je zrelo vrijeme za suspenziju Daytonskog sporazum

Post by zlatiborka »

Novi_Nick wrote:
liberal wrote:
finta wrote: Varas se .I to grdno .

pa pojasni
Sta da ti se pojasni?
Valda ti je toliko jasno ako si ti potpisao jedan ugovor samnom i prihvatio uslove u istom te ako ne ispostujes uslove tog ugovora da ja imam potpuno legalno i pravno pravo da zatrazim od suda prekid tog ugovora i da jos tebe tuzim da mi platis odstetu za nesprovodjenje uslova ugovora sa tvoje strane.

Ista stvar ti je sa Dejtonoskim ugovorom. Srpska strana kao supotpisnik kao i njihovi mentori Srbija kao supotpisnik su morali da ispostuju svaku tacku tog ugovora sto oni to jednostavno nisu uradili. Na osnovu toga Bosanska, Bosnjacka i Hrvatska strana imaju potpuni pravni, moralni i svaki drugi razlog pa cak i obavezu (jer se radi o pravnoj drzavi) da istog momente proglase prekid tog Dejtonskog ugovora odnosno njegovu suspenziju i tuze RS i Srbiju za krsenje tog ugovora te da traze obestecenje od istih a zahtjevaju od MZ i UN hitnu sprovedbu suspenzije Dejtonskog ugovora.

Pa valda ti je jasno kako bi izgledao svaki ugovor na svijetu izmedju privatni lica, firmi, drzava i sl kada ti isti koji su ih pravili i potpisivali nebi postovali uslove istih. Onda se nebi ni trebali potpisivati nikakvi ugovori i var'o bi ko bi koga htjeo.
Novi_Nick, pravo si rekao, pogodio u sred sride....

samo je pitanje imaju li bosnjacki i hrvatski politicari, tj ovi iz Federacije muda da odrade posao? Dokaza da druga strana vec 17 godina ne postuje taj ugovor ima na tone!

A na glavno pitanje da li su sazreli uslovi za ukidanje Deytonskog sporazuma odgovor je:

Ne da su sazreli, vec su davni prezreli i istruhli!!!!!

Misljenja sam da u Federaciji postoji jak lobi kojem itekako odgovara ova deytonska ludjacka kosulja koju su nam navukli!
liberal

Post by liberal »

stvarno vas nekontam
sve pricate rs je ta koja koci, sto je djelomicno tacno ali spominjanje hrvata kao probosanski orijentisane grupe je tolio naivno i smjesno da stvarno nemam komentara.
jel stvarno mislite da svijet nezna sta se ovdje desava. pa pogledajte kako se fino slazu kockice. sarajevo bosnjacko, banja luka srpska a mostar hrvatski glavni grad.
kazete da dejton nije ispostovan. tacno nije ali nemojte uvijek gledat u tudje dvoriste za krivca. pa da je federacija zazivila (pravno i ekonomski)mogli bi reci da postoji razlog da se dejton preradi kao logican proces ALI ...znamo kako federacija Ne-funkcionise.
nemojte mi sad reci da je to zbog srba.
sa druge strane javlja se ponovo struja u hrvatskom korpusu koja ponovo pocinje da trazi preuredjenje bih ali ne radi poboljsanja dejtona nego striktno radi daljeg cijepanja. mozete sad reci ma lako cemo mi sa njima....ali gledajuci od 91 pa do danasnjih dana hrvati mogu podruku sa srbima u naporima da rasture bih.samo to rade suptilnije i prefriganije
Novi_Nick

#33 Re: Da li je zrelo vrijeme za suspenziju Daytonskog sporazum

Post by Novi_Nick »

zlatiborka wrote:
Novi_Nick wrote:
liberal wrote:
pa pojasni
Sta da ti se pojasni?

Novi_Nick, pravo si rekao, pogodio u sred sride....

samo je pitanje imaju li bosnjacki i hrvatski politicari, tj ovi iz Federacije muda da odrade posao? Dokaza da druga strana vec 17 godina ne postuje taj ugovor ima na tone!

A na glavno pitanje da li su sazreli uslovi za ukidanje Deytonskog sporazuma odgovor je:

Ne da su sazreli, vec su davni prezreli i istruhli!!!!!

Misljenja sam da u Federaciji postoji jak lobi kojem itekako odgovara ova deytonska ludjacka kosulja koju su nam navukli!
Pa normalno Zlatiborka, nisam ja izmislio toplu vodu. Ugovori, sporazumi su to sto jesu i tu su da se ispostuju a ko ne zeli da ih ispostuje neka vidi konsekvence svojih poteza.

Slazem se stobom da ovima u Fedraciji odgovara Dejtonski i da oni politicki i vjerski predstavnici Srba, Bosnjaka i Hrvata rade u talu na podjeli BiH. Zato ovi iz Federacije ili sute ili prihvataju i potpisuju sve i svasta. Oni svi imaju neke svoje zajednicke ekonomske i politicke talove kao sto su ih imali uvjek. Lijepo im da vladaju svako nad svojim narodom, uz to uzese ogromnu privatnu lovu i obogatise se. Njima podijeljena i ovakva od sistema nakardna drzava gdje mogu da rade sta hoce a da ne budu kaznjeni odgovara fantasticno.
zlatiborka

Post by zlatiborka »

liberal wrote:stvarno vas nekontam
sve pricate rs je ta koja koci, sto je djelomicno tacno ali spominjanje hrvata kao probosanski orijentisane grupe je tolio naivno i smjesno da stvarno nemam komentara.
jel stvarno mislite da svijet nezna sta se ovdje desava. pa pogledajte kako se fino slazu kockice. sarajevo bosnjacko, banja luka srpska a mostar hrvatski glavni grad.
kazete da dejton nije ispostovan. tacno nije ali nemojte uvijek gledat u tudje dvoriste za krivca. pa da je federacija zazivila (pravno i ekonomski)mogli bi reci da postoji razlog da se dejton preradi kao logican proces ALI ...znamo kako federacija Ne-funkcionise.
sa druge strane javlja se ponovo struja u hrvatskom korpusu koja ponovo pocinje da trazi preuredjenje bih ali ne radi poboljsanja dejtona nego striktno radi daljeg cijepanja. mozete sad reci ma lako cemo mi sa njima....ali gledajuci od 91 pa do danasnjih dana hrvati mogu podruku sa srbima u naporima da rasture bih.samo to rade suptilnije i prefriganije
@liberal, i to je tacno sto kazes, ako cemo pravo, onda ima vrlo malo onih koji stvarno zele ukinuti Deyton u sva 3 konst. naroda!

Onda neka nas i dalje u govnima, hebaji ga!!!!
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Previse generalizujes stvari. Nisu svi Hrvati isti, nisu svi Bosanci isti, nisu svi Bosnjaci isti i nisu svi Srbi isti. Ima ih i za teritorijalno nepodjeljenu BiH a ima ih i za rasturanje BiH. Ima ih i dobrih i losih. Stvari se moraju posmatrati individualno a ne kolektivno. Koliko se ja sjecam bio je jedan hrvatski blok koji je stao na stranu BiH i trazio ukidanje entiteta i teritorijalnu podjelu BiH na decentralizovane Regije. Medjutim usutila se Bosnjacka politicka strana sto znaci da tim nekim Bosnjackim politickim petokolonasima nije odgovarala hrvatska inicijativa pa su tu kompletnu podrsku pozitivne hrvatske inicijative brze bolje razvodnili.
zlatiborka

Post by zlatiborka »

Novi_Nick wrote:
Previse generalizujes stvari. Nisu svi Hrvati isti, nisu svi Bosanci isti, nisu svi Bosnjaci isti i nisu svi Srbi isti. Ima ih i za teritorijalno nepodjeljenu BiH a ima ih i za rasturanje BiH. Ima ih i dobrih i losih. Stvari se moraju posmatrati individualno a ne kolektivno. Koliko se ja sjecam bio je jedan hrvatski blok koji je stao na stranu BiH i trazio ukidanje entiteta i teritorijalnu podjelu BiH na decentralizovane Regije. Medjutim usutila se Bosnjacka politicka strana sto znaci da tim nekim Bosnjackim politickim petokolonasima nije odgovarala hrvatska inicijativa pa su tu kompletnu podrsku pozitivne hrvatske inicijative brze bolje razvodnili.
Tacno, bila je je to inicijativa biskupske konferencije i franjevaca. Jos im se prikljucio i NHI Kresimira Zubaka i ne znam ko jos. Bilo je to dosta i u stampi i na TV-u objavljivano.

I nisu imali podrsku bosnjacke strane, pa se inicijativa razvodnila. I bas je bila rijec o mjesovitim regijama zasnovanim na ekonomsko-geografskom principu, gdje ni jedan narod ne bi bio u vecini.
razbijač_magle

#37 Re: Da li je zrelo vrijeme za suspenziju Daytonskog sporazum

Post by razbijač_magle »

erised traeh wrote:
razbijač_magle wrote:
erised traeh wrote:ama ja ovdje izgleda govorim španski. ne moraš ti meni govorit da je Bošnjaci + Hrvati = večina, znam ja to, ali jebiga, po našem ustavu je Bošnjaci + Hrvati + Srbi = večina. Ja sam apsolutno svjestan svih tih činejnica. Ali, svaka odluka Predsjedništva koja nije potpisana od sve trojice je NEVAŽEĆA. Isti je slučaj i u Parlamentu. Podžić ne smije pomjerit jednog vojnika bez potpisa Komšića, Silajdžića i Radmanovića. Jel to sad jasno? Državni službenici ne smiju izvršavati odluke Komšića i Silajdžića bez saglasnosti Radmanovića. Očito to treba nacrtat...........

I koji to drugi način postoji vraćanja ustava RBiH osim vojnog? Jedini način da se promjeni sdašnji ustav je diplomatski način - uz kompromis sa Srbima. :roll:

Kad RS uspostavi paralelne odnose sa Srbijom to nije zato što ona prvodi svoju samovolju i diktaturu, nego zato što jo je to garantovano ustavom.
zar mi uopšte imamo ustav sada????? jesam to ja prespavo nešta? :shock:

a ako ipak nisam, što ćeš poštovat "zakon iznad svih zakona" kad ga i nema? samo fino raskineš ugovor jednostrano što Haris može i sam kao pravni nasljednik onog koji ga je potpiso, a za to mu ne treba ni Željko (al et bolje ako ima još raje). :D
zidovi su više skontali poentu. Mi imamo ustav koji je stupio na snagu potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. On je donesen kao ankes 4.

Dalje, Haris ne može raskinuti Dejtonski sporazum jer on nije Predsjednik BiH. HARIS + ŽELJKO + NEBOJŠA = PREDSJEDNIK. Ako jedan ne potpiše, onda to nije dokument Predsjedništva. Predsjednik BiH ili Predsjednik Hrvatske ili Predsjednik Srbije mogu raskinuti Dejtonski sporazum. Da ti prevedem, na tebi razumljiv jezik, Nebojša, Haris i Željko moraju staviti svoj potpis da bi takva jedna odluka bila legitimna i važeća. I ja ti stvarno više nemam namjeru objašnjavat gradivo 4. razreda osnovne....... :x
kuc kuc imal koga? da bi dio medjudržavnog ugovora postao pravosnazan, cijeli ugovor mora biti ratifikovan u parlamentu. Nijedan parlament u BiH nije nikad ratifikovao daytonski UGOVOR. prema tome taj ugovor je i dalje ugovor a ne ustav (iako mu jedan dio - poglavlje 4 - nosi naziv "ustav" al to pije vode kolko i lanjski snijeg - mozes i ti sastavit kakav hoces papir s kojim hoćeš strancem i napisat u njemu šta ti volja, al ako ti to PARLAMENT tvoje drzave ne prizna to ti ne pije vode.)
sve što sad imaš je PRAVNI LER, stanje ni-tamo-ni-vamo. RBiH suspendovana ali ne ukinuta. Dayton u upotrebi ali ne pravosnazan.

Svaki ugovor se jednostavno raskida . Dayton je odbio potpisati hrvatski predstavnik (Zubak) pa Željko kao njegov pravni nasljednik ni ne mora s Harisom ukidati ga. Ali Haris ima pravo raskinuti ga jer je pravni nasljednik svih Bošnjačkih članova Predsjedništva RBiH.

Kontaeš sad išta? slabo ti to nešta... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
liberal

Post by liberal »

pa sto ga onda haris neukine ako je tako jednostavno :? :? :?
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

liberal wrote:pa sto ga onda haris neukine ako je tako jednostavno :? :? :?
pitaj ga
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Dobro pitanje ali kriva adresa. To pitanje se treba postaviti Harisu i njegovoj stranci, SDA i svim drugim Bosnjackim politickim predstavnicima i strankama.

Razlog: pitanje je veliko za koga i za cije interese oni rade? sigurno ne za interese teritorijalno nepodjeljene BiH, suspenziju Dejtona, ukidanje Entiteta i jos mnogo cega drugog.
erised traeh

#41 Re: Da li je zrelo vrijeme za suspenziju Daytonskog sporazum

Post by erised traeh »

razbijač_magle wrote:
erised traeh wrote:
razbijač_magle wrote: zar mi uopšte imamo ustav sada????? jesam to ja prespavo nešta? :shock:

a ako ipak nisam, što ćeš poštovat "zakon iznad svih zakona" kad ga i nema? samo fino raskineš ugovor jednostrano što Haris može i sam kao pravni nasljednik onog koji ga je potpiso, a za to mu ne treba ni Željko (al et bolje ako ima još raje). :D
zidovi su više skontali poentu. Mi imamo ustav koji je stupio na snagu potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. On je donesen kao ankes 4.

Dalje, Haris ne može raskinuti Dejtonski sporazum jer on nije Predsjednik BiH. HARIS + ŽELJKO + NEBOJŠA = PREDSJEDNIK. Ako jedan ne potpiše, onda to nije dokument Predsjedništva. Predsjednik BiH ili Predsjednik Hrvatske ili Predsjednik Srbije mogu raskinuti Dejtonski sporazum. Da ti prevedem, na tebi razumljiv jezik, Nebojša, Haris i Željko moraju staviti svoj potpis da bi takva jedna odluka bila legitimna i važeća. I ja ti stvarno više nemam namjeru objašnjavat gradivo 4. razreda osnovne....... :x
kuc kuc imal koga? da bi dio medjudržavnog ugovora postao pravosnazan, cijeli ugovor mora biti ratifikovan u parlamentu. Nijedan parlament u BiH nije nikad ratifikovao daytonski UGOVOR. prema tome taj ugovor je i dalje ugovor a ne ustav (iako mu jedan dio - poglavlje 4 - nosi naziv "ustav" al to pije vode kolko i lanjski snijeg - mozes i ti sastavit kakav hoces papir s kojim hoćeš strancem i napisat u njemu šta ti volja, al ako ti to PARLAMENT tvoje drzave ne prizna to ti ne pije vode.)
sve što sad imaš je PRAVNI LER, stanje ni-tamo-ni-vamo. RBiH suspendovana ali ne ukinuta. Dayton u upotrebi ali ne pravosnazan.

Svaki ugovor se jednostavno raskida . Dayton je odbio potpisati hrvatski predstavnik (Zubak) pa Željko kao njegov pravni nasljednik ni ne mora s Harisom ukidati ga. Ali Haris ima pravo raskinuti ga jer je pravni nasljednik svih Bošnjačkih članova Predsjedništva RBiH.

mislim da je bolje da se odmah spakuješ i zbrišeš kako bi sačuvao ovo malo kredibilitetat što ti je ostalo na ovom forumu. Toliko si se uzbruko, niko nije odavno ovoliko. :-) :-)

Dejtonski sporazum ne pije vode? A da skokneš malo do BiH? Ti očito iz Njemačke, Švedske, Novog Zelanda ili odakle već nemaš jasnu predstavu o BiH. Taj lanjski snijeg traje evo već skoro 12 godina i nikako da se otopi. Jebeš ti to što nije ratifikovan u Parlamentu kad je na njemu izgrađen pravno-politički poredak Bosne i Hercegovine.

I pošto neću da te vrijeđam, neću ti reć da si paglu. :oops: A.I. nije potpisao Dejtonski sporazum u ime bošnjačkog člana Predsjedništva nego u ime Predsjedništva. Tako da bi se ugovor raskino potrebno je da Predsjedništvo raskine ugovor, a ne jedan član tog Predsjedništva. Kapichi?
erised traeh

Post by erised traeh »

pročitaj moj komentar. :) I kad bi čak neko i pokušo narušiti pravni poredak ove države (tj. Dejtonski sporazum) uslijedile bi snažne sankcije OHR (u najmanjem slučaju smjena s vlasti). OHR je tu kako bi prije svega bio čuvar dejtonskog ustava.
erised traeh

#43 Re: Da li je zrelo vrijeme za suspenziju Daytonskog sporazum

Post by erised traeh »

Novi_Nick wrote:
liberal wrote:
finta wrote: Varas se .I to grdno .

pa pojasni
Sta da ti se pojasni?

Ne bih da ti kvarim idilu, ali da naglasim da Dejtonski sporazum nisu potpisale bošnjačka, hrvatska i srpska strana nego Predsjednik BiH, Predsjednik Hrvatske i Predsjednik Srbije. Da bi se ugovor raskinuo, to može uraditi jedna od ove tri institucije. Kada bi to učinili Predsjednik Hrvatske ili Predsjednik Srbije to bi izazvalo međunarodni skandal i mogućnost novih konflikta, kao i davanje prilike Republici Srpskoj da traži svoju nezavisnot (automatski bi stupio na snagu i ratni ustav RS koji podrazumijeva nezavisnost). Dalje, raskidanje ugovora od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine bi značilo da ta odluka ima saglasnost Silajdžića, Komšića i Radmanovića, što je prilično neralno, a da ne govorim o sankcijama OHR-a i međuanrdone zajednice.
Što se tiće zahtjeva o sunspenziji Dejtonskog sporazuma, jedan takav je poslat generalnom sekretaru UN-a, ali budući da nije poslat od Predsjedništva, nego od dva člana tog Predsjedništva, ne može se smatrati kao službeni zahjtev. Nažalost

Divim se tvom optimizmu, ali mislim da je mojpesimizam puno realniji. :(
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

erised traeh wrote:
pročitaj moj komentar. :) I kad bi čak neko i pokušo narušiti pravni poredak ove države (tj. Dejtonski sporazum) uslijedile bi snažne sankcije OHR (u najmanjem slučaju smjena s vlasti). OHR je tu kako bi prije svega bio čuvar dejtonskog ustava.
erised traeh,
nemas razloga provocirat bilo kojeg forumasa samo zato sto nemaju isto misljenje kao ti. Svako ima pravo na svoje misljenje. Drugo ovo tvoje zacatavanje provokativno polemisucici sa drugim forumasima je izgleda tvoj cilj razvodnjavanja i ukidanje ove teme. Ti si svjestan da moderatori zbog prepiranja i provokacija nekih forumasa zatvaraju teme a to je tebi izgleda i glavni cilj. Zato bih zamolio moderatore u buducnosti da ne ukidaju jako vazne i bitne teme nego da brisu jedino provokativne postove pojedinih forumasa. Razlog zato je sto je vecina forumasa na temama ozbiljna i konstruktivna strana za razne ideje i inicijative koje su na liniji podrske gradjanima i drzavi BiH.

Sad erised traeh da se vratimo na temu i tvoju konstataciju:
"OHR je tu kako bi prije svega bio čuvar dejtonskog ustava"

Odlicno, ako je tu OHR zato sto kazes onda je istog momenta morao da sprovede sve i jednu tacku uslova potpisanih od politickih predstavnika Srba i njihovih mentora Srbije iz Dejtonskog sporazuma. Posto to RS i Srbija nisu uradile Bosanska, Bosnjacka i Hrvatska strana prekidaju samoinicijativno taj sporazum uz konkretno obrazlozenje da OHR kao kontrolni i izvrsni organ nije kaznio prekrsitelje sporazuma i sam suspendovao sporazum ili poslao zahtjev pred MZ i UN sa prijedlogom da to oni urade jer su odgovorni za kontrolu i sprovodjenje medjunarodnih sporazuma kome su bili i sami inicijatori i pokrovitelji. I tu nema vise sta da se diskutuje. Neka onda OHR, MZ, UN, "RS" i Srbija vide sta ce i sta mogu da urade jer vise nece imati drugu, trecu i cetvrtu stranu (Bosance, Bosnjake i Hrvate) za daljnje razgovore i pregovore.

S ovakvim potezom Bosanci, Bosnjaci, Hrvati kao i oni Srbi koji su za teritorijalno nepodjeljenu drzavu i jednakost konstitutivnu na cijeloj teritoriji BiH mogu samo dobiti a nista izgubiti. Danasnjm politikom politickih i vjerskih predstavnika Bosnjaka (petokolonasa) su skoro sve izgubili. Dobitnici su za sada njihovom politikom jedino oni koji su za teritorijalnu podjelu BiH i ekonomske pljacke u njoj.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

erised traeh,
ne kvaris ti meni nikakvu idilu, nego se suspenzijom Dejtonskog sporazuma kvari idila onim politickim i vjerskim predstavnicima petokolonasa kod Bosnjaka koji su u talu sa onim politickim i vjerskim predstavnicima Srba i Htvata a koji su za teritorijalnu podjelu BiH, ekonomsku pljacku, fotelje, vlast. dobru zaradu i sve ostalo sto ide uz politicku i ekonomsku moc a pri tom nemaju nikakvu pravnu ni bilo kakvu drugu odgovornst. Tim i takvim se kvari idila.

Ovim nekim Bosnjackim politickim i vjerskim petokolonasima je prelijepo, Srbi ih podrzavju, imaju sve sto im treba. Ovi pak drugi sto nisu petokolonasi moraju da rade za njih da nebi izgubili fotelje, vlast i dobru lovu. Zato i ne protestuju sto Dodik divlja i radi sta hoce. Gdje ce protestovat protiv Dodika kad imaju i sami masu oraha u djepovima. Zato se i ne bune. Gdje ce trazenjem suspenzije Dejtonskog sporazuma ukidati sami sebe i svu svoju politicku i ekonomsku moc koju su zaradili Dejtonom i petokolonastvom? i jos na kraju da im bude sudjeno sto su izdali drzavu, gradjane i sto je nestala ogromna lova? Eto zato sute tzv politicki predstavnici Bosnjaka ili eventualno ako sta kazu znaju da pucaju u prazno?!

Zato je BiH potrebnija nego ikad patriotska Bosanska stranka koja ce u svojim programskim ciljevima biti beskompromisna u borbi oslobadjanja teritorijalno, ekonomski i na svaki drugi nacin nam okupirane drzave
Last edited by Novi_Nick on 18/07/2007 19:12, edited 1 time in total.
mate bosnjak

Post by mate bosnjak »

erised traeh wrote:
Tebi i svima onima kojima nije jasno!
-Deytonski sporazum je samo sporazum!
-Deytonski sporazum nije ispostovan i umjesto da ujedinio zemlju on ju je razbio.
-Deytonski sporazum su potpisali:Milosevic-optuzen za genocid.Tudjman-izbjegao slicnu optuznicu jer je umro.Izetbegovic -bio prisiljen da potpise a vjerovatno nije ni znao sta potpisuje.
-Dali bi danas igdije u svijetu vazio sporazum izmedju Hitlera,Staljina i ...za ovog treceg nemogu da nadjem trenutno pandana.
-Zbog cega mi treba da postujemo ono sto ocigledno ne valja.
-OHR nije tu da "cuva" Deyton nego da ga sprovodi.
-Posto to ni nakon 12 godina nije uradio , treba reci "dosta".
-To "dosta" netreba ocekivati od politicara-oni sasvim dobro zive nego treba
izaci na ulice i prekinuti ovu agoniju.
-Ukidanjem Deytuna se uspostavlja pravni poredak RBiH iz vremena kada je primljena u UN.
-Otcijepljenje bilo kojeg dijela RBiH, nije moguce-moguci su pokusaji ali oni su medjunarodno pravno nelegalni.
-Otcijepljenje RS je nemoguce-Pitanje: Po kojim granicama?
RS te granice nemoze sacuvati i oni to vrlo dobro znaju.
Preduslov svih preduslova je da BiH patrioti shvate da je proslo vrijeme komunizma kada je za njih rezmisljao CKSKBiH i umjesto njih donosio odluke.
Potrebno je da patriotske snage konacno shvate da je BiH njihova briga a ne briga OHR-a ili EU-a ili...
razbijač_magle

#47 Re: Da li je zrelo vrijeme za suspenziju Daytonskog sporazum

Post by razbijač_magle »

erised traeh wrote:
razbijač_magle wrote:
erised traeh wrote: zidovi su više skontali poentu. Mi imamo ustav koji je stupio na snagu potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. On je donesen kao ankes 4.

mislim da je bolje da se odmah spakuješ i zbrišeš kako bi sačuvao ovo malo kredibilitetat što ti je ostalo na ovom forumu. Toliko si se uzbruko, niko nije odavno ovoliko. :-) :-)

Dejtonski sporazum ne pije vode? A da skokneš malo do BiH? Ti očito iz Njemačke, Švedske, Novog Zelanda ili odakle već nemaš jasnu predstavu o BiH. Taj lanjski snijeg traje evo već skoro 12 godina i nikako da se otopi. Jebeš ti to što nije ratifikovan u Parlamentu kad je na njemu izgrađen pravno-politički poredak Bosne i Hercegovine.

I pošto neću da te vrijeđam, neću ti reć da si paglu. :oops: A.I. nije potpisao Dejtonski sporazum u ime bošnjačkog člana Predsjedništva nego u ime Predsjedništva. Tako da bi se ugovor raskino potrebno je da Predsjedništvo raskine ugovor, a ne jedan član tog Predsjedništva. Kapichi?
ne znam čemu sad to cinično vrijeđanje? vjeruj da me nećeš uspjet isprovocirat.

što se tiče odakle sam, evo me u centru šehera ne može bit centralnije. s druge strane,mene tvoja lokacija nit brine nit zanima. kakve veze s mozgom ima gdje su koga vjetrovi rata otpuhnuli? jel nam to neku novu podjelu predlažeš? na protjerane i neprotjerane ? :sad:

Drugo, nije istina ovo što imputiraš gore da je Dayton sklopljen između BiH,Srbije i Hrvatske zato jer su ga potpisali (između ostalih ) i Predsjednik RBiH, Predsjednik Hrvatske i Predsjednik Srbije. Hrvatska i Srbija su samo skrbnici dvaju od tri (zaraćene) strane ugovora, nesto kao kad u opštini sklapas ugovor o uzdrzavanju nemoćnog lica i pri tom nemas sve papire i još si maloljetan pa ti trebaju skrbnici. Taj ugovor se prvenstveno odnosi na prestanak rata unutar iskljucivo teritorije RBiH ,a ne Hrvatske niti Srbije. Tako je npr. Milošević potpisao u ime RS-a jer ona nema medjunarodni subjektivitet (nije punoljetna i nema sve papire).

Prema tome, Izetbegovic je mogao potpisati iskljucivo u ime Bošnjačke ustavne komponente i to prema Ustavu RBiH. Ti (namjerno?) zaboravljas da je i prema tom Ustavu,baš kao i prema daytonskom "ustavu", BiH sastavljena od konstitutivnih naroda koji imaju svoje predstavnike u Predsjednistvu (kako u RBiH tako i BiH) - tada je to bilo ukupno 7. Ovdje je jedino bitno ko je nasljednik koga u Predsjednistvu. Svi znamo da je Haris+željko+Nebojša jednako Predsjednik. Ali je istovremeno i Haris naslijedio mjesta svih bošnjačkih članova 7-članog Predsjedništva RBiH . Jedina promjena se odnosi na srpsku komponentu koja vise nema nacionalnog predstavnika u Predsjednistvu iz cijele BiH vec predstavnika srpske komponente iz jednog entiteta. Ali to raskid ugovora čini još i lakšim-sve što treba je da Haris kaže RASKIDAM, sa ili bez Željka. :D

I bez vrijedjanja, ako si u stanju.
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

erised traeh wrote:
ti izgleda imaš problema s razumijevanjem ustavno-pravne hijerarhije: OHR ne postoji IZNAD Ustava RBiH, već PARALELNO sa njime, sve dok se isti ne ukine ratifikovanjem sukcesorskog poglavlja br.4 iz daytonskog ugovora ,npr usvajanjem (kakvih god) amandmana, tj.makar i jednog jedinog zareza iz daytonskog ugovora (ovo nisam ja smislio već je rekao prof.dr. Nijaz Duraković koji predaje te stvari ).

ali ,sve dok je dayton samo ugovor, onog trenutka kad bi Haris rekao RASKIDAM OVAJ UGOVOR, po automatizmu se ne samo vraća ustavno-pravni poredak RBiH, nego i OHR i ovaj sadasnji "Ustavni sud BiH" i svi njihovi uposlenici ostaju BEZ POSLA (jer su u istoj ravni sa Predsjednistvom; svi nizi organi mogu se privremeno prevesti iz "BiH" statusa u "RBiH" status do prvih izbora) . Po istoj hijerarhiji Haris onda ima pravo imenovati nove sudije Ustavnog suda RBiH, privremeno do prvog saziva Parlamenta RBiH, tj do prvih izbora koji bi bili raspisani također po automatizmu . :-D

ne mijesaj jabuke i kruske. :D
mate bosnjak

#49 Re: Da li je zrelo vrijeme za suspenziju Daytonskog sporazum

Post by mate bosnjak »

liberal wrote:

Tebi i svima onima kojima nije jasno!
-Deytonski sporazum je samo sporazum!
-Deytonski sporazum nije ispostovan i umjesto da ujedinio zemlju on ju je razbio.
-Deytonski sporazum su potpisali:Milosevic-optuzen za genocid.Tudjman-izbjegao slicnu optuznicu jer je umro.Izetbegovic -bio prisiljen da potpise a vjerovatno nije ni znao sta potpisuje.
-Dali bi danas igdije u svijetu vazio sporazum izmedju Hitlera,Staljina i ...za ovog treceg nemogu da nadjem trenutno pandana.
-Zbog cega mi treba da postujemo ono sto ocigledno ne valja.
-OHR nije tu da "cuva" Deyton nego da ga sprovodi.
-Posto to ni nakon 12 godina nije uradio , treba reci "dosta".
-To "dosta" netreba ocekivati od politicara-oni sasvim dobro zive nego treba
izaci na ulice i prekinuti ovu agoniju.
-Ukidanjem Deytuna se uspostavlja pravni poredak RBiH iz vremena kada je primljena u UN.
-Otcijepljenje bilo kojeg dijela RBiH, nije moguce-moguci su pokusaji ali oni su medjunarodno pravno nelegalni.
-Otcijepljenje RS je nemoguce-Pitanje: Po kojim granicama?
RS te granice nemoze sacuvati i oni to vrlo dobro znaju.
Preduslov svih preduslova je da BiH patrioti shvate da je proslo vrijeme komunizma kada je za njih rezmisljao CKSKBiH i umjesto njih donosio odluke.
Potrebno je da patriotske snage konacno shvate da je BiH njihova briga a ne briga OHR-a ili EU-a ili...
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

MZ i UN su svjesno uvukle drzave Srbiju i Hrvatsku u potpisivanje i garantovanje sprovedbe svih tacaka Dejtonskog sporazuma jer su znali da se u tom momentu na teritoriji BiH nalaze vojne formacije iz Srbije i Hrvatske. Trebao se zaustaviti rat i agresija stranih drzava na suverenu drzavu R BiH. Na taj nacin su im markirali da moraju da povuku svoje vojne formacije i ne prelaze granice BiH + sto su drzave Srbija i Hrvatska obavezne sa svojim potpisima da se sve tacke Dejtonskog sporazuma sprovedu bez pogovora, znaci da uticu na politicare iz RS i HB da se prakticno sprovedu sve tacke na terenu sto ovi ni do danas nisu uradili. Posto to oni nisu uradili duzni su da to urade OHR, MZ, UN. Posto to ni oni nisu uradli Bosanska, Bosnjacka i Hrvatska strana proglasava jednostrano Suspenziju Dejtona i kaze Srbiji, RS, MZ, OHR, UN da se Bosanska, Bosnjacka i Hrvatska strana povlace iz daljnih pregovora o teritorijalnom ustrojstvu drzave BiH i promjene Ustava sve dok MZ, OHR, UN, Srbija, Hrvatska i RS ne sprovedu sve potpisane tacke iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Post Reply