Skupstina Srbije o specijalnim vezama sa RS
- nokia6170
Znam da ce zvucati nekima paradoksalno moja izjava, ali u najkracem receno uslov opstanka Republike Srpske je obaveza Republike Srbije da stiti cjelovitost i medjunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine iz 1992. godine.
S pravnog aspekta tako stvari stoje.
p.s. kome nije jasno nek slobodno pita:)
S pravnog aspekta tako stvari stoje.
p.s. kome nije jasno nek slobodno pita:)
-
AbU_JamaL_MovE
Ove izjave radikala mi se svidjaju iako je samo suplja. Bar znamo na cemu smo sa njima i da cetnicima sa one strane drine kao i sa ove, svaki korak analiziramo i da im ne vjerujemo ni kad prnu. Kao sto neko rece, bolje davati ovakve izjave otvoreno nego pod plastom demokratije otkidati dio po dio BIH.
-
Blueboy-
Pa jedini nacin da srbi zaustave proces odvajanja kosova, jeste hajka za nadokndu teritorije pripajanjem rs. Specijalni odnosi izmedju rs i republike srbije postoje od samog potpisivanja dejtona, nikavo bogastvo niti vecu autonomiju rs. to nije donjelo.Mislim da ovo ne ide puno na ruku Bosnjacima. A nije ni nesto puno losije nego do sada. U cemu je razlika izmedju otvorenih pretenzija i zamaskiranih pod plastom demokratije. Nije li i pokojni Djindjic svojevremeno, inace veliki demokrata,.... - spominjao kompenzacije i sl.?
Radikali i socijalisti u Srbiji su samo malcice iskreniji od tkzv. demokrata.
Sto bi rekli, bajke su na trecem spratu!! Ustav i rasprava u bosni traje vec 14 godina, to nije nova tema. Ustav se samo moze donjet u institucijam bosne i hercegovine, sa vecinom, koju nemas za tako nesto bez bosnjackog naroda. Kosovo je tesko progutat za svakog srpskog nacionalist, ali to ce biti i posljedna "hampula" koju ce morat progutat u nizu velikosrpski poraza, ne smatram time ni bosnjake ni hrvate pobjednicima.Bice kao sto je i bilo. Kosovo ce se izdramatizovati do te mjere da ce se Srbima ugoditi u BiH, a to je upravo preko ustavnih promjena koje ce ici u korist RS. Sve pod okriljem MZ.
Srbi se boje redova pred narodnim kuhinjama, boje se sankcija i zamrzavanja ekonomije. Kao sto sam reko, proso je vakat srpske sile, sad ste mali ko i mi ostaliSrbi nisu toliko glupi da povedu otvorenu pretenziju na BiH, napr. referendum, jos tjesnje "specijalne veze",....
Ustav ne daje to pavo srbima, da se kao entitet odvajaj, ne daje im pravo na referendum, tako da bi itekako srbi ispali agresori na ustav bosne i hercegovine, kojeg su opet sami potpisali. A zaboravljas da je RS. od dva djela, distrikt vas jebe pravo, znaci na svaki nacin bi napali ustavnopravni poredak jedne drzave, i kao do sada bili losi momci.Bosnjaci pogotovo nece dobiti valjan razlog za pokretanja rata, jer Srbija nece direktno napasti BiH, a RS ce svoju samostalnost upakovati tako vjesto da ce Bosnjaci u slucaju reakcije izpasti agresori i losi momci.
Garant bi srbi ratovali sa onim parama sto su prodali telekom srpske, daj ne bidu djete, gledaj realno stanje.Stvara se slika neke bosnjacke vojne moci samo zato sto su Bosnjaci spremniji nego 1992-ge. Ali ta veca spremnost opet nije dovoljna, rat kosta para, i opet si izolovan, protiv brojnijih armija.
-
sasomange
Ljudi ba mi se previse oslanjamo na zapad kako ce oni uletit da nas zastite i dokazu pravdu. Necemo bit djeca. Kad se RS bude htjela odvojit il milom il silom, zapad ce opet okrenut glavu od nas bosnjaka. Da makar ima nafte kod nas ko u iraku onda bi se oni umjesali. Za onog strucnjaka Fintu, jaro moj pitaj one ratne invalide kojim je drzava davno okrenula ledja, dal ce se oni borit u slucaju izbijanja rata. I mene je u pubertetu drzo taj bosnjacki patriotizam al care moj na kojoj bazi se taj optimizam danas moze gradit ja stvarno neznam. Vise od pola drzave mrzi Sve ono sto je Bosansko, a mi i jednim i drugim ugadjamo, zato sto glumimo da smo civilizovani, i sami sebe sj.eb.asmo. Ja ne govorim da bi ja zelio da se bosna podijeli al hajmo malo realno gledat. Recimo ukine se RS. Hocel se srbi vratit u federaciju il oni sto su sa brda sisli u grad nazad u svoje pecine? Hocel oni prihvatit Bosnu ko Bosnu jedinstvenu onaku kakvu bi mi zelili, a koju bi oni istog momenta zapalili i etnicki ocistili? Hocel tebi bit drago da tvoj komsija u kojeg mislis da je ubio, silovo, i pljacko se useli nazad u tvoj grad? Ako mislis da je Distrikt Brcko Primjer kakva treba da bude BIH onda ti jarane seli u brcko. Ja svoje rodno Brcko ne volim vise ni sekunde, dan danas ljudi koji su po logorima mucili Bosnjake i Hrvate hodaju ulicama a niko im nista ne moze jer su zasticeni' ko medvjedi. Bil im mogo' iko zabranit da imaju proslave po zenici, tuzli, sarajevu, bihacu u ime Drazinog rodjendana il bitke na kosovu. U tom istom Distriktu je legalno otvoren Cetnicki klub pored bijele dzamije. Bil ti sad volio da isti taj bude otvoren kod vjecne vatre, kod skenderije il neznam ti ja gdje vise? Kad je igrala bosna Srbija sta mislis koje si parole mogo cuti. Znam cujes ih i na lukavici kad odes gledat zelju il sarajevo. Nama sve sto njihovo smeta islo bi njima na ruku, jer bi se na konto toga na sve mogli zalit, mislim na ovo nabrojano. I onda bi im opet morali ugadjat i u zenici i u tuzli o sarajevu da ne govorim da se oni nebi osjecali ugrozenim. Svi mi govorimo kome ne pase bosna nek ide iz nje, al hajd ti njima dokazi da je RS dio Bosne. Kad bi im se to moglo objasnit nebi bilo ove rasprave.
- manijak1
-
jugoistocnjak
Jarane to sto kako ti kazes pola drzave ne voli tu istu drzavu ne treba mene i tebe natjerati da pristanemo da nam oni kroju i razgradjuju tu drzavu kako oni zele. Na kraju ima i ta druga polovina. Ne mora se samo oruzjem boriti za ovu zemlju. Bosnjaci nemaju drugog izbora nego da se bore za Bosnu i naprave je normalnom zemljom. Bilo to sutra ili za 100 godina. I ja sam rat proveo sa puskom u ruci, i mnoge stvari mi se ne svidjaju, ali nema druge opcije nego se boriti za ovu zemlju. Ne treba pokleknuti defetizmu.sasomange wrote:Ljudi ba mi se previse oslanjamo na zapad kako ce oni uletit da nas zastite i dokazu pravdu. Necemo bit djeca. Kad se RS bude htjela odvojit il milom il silom, zapad ce opet okrenut glavu od nas bosnjaka. Da makar ima nafte kod nas ko u iraku onda bi se oni umjesali. Za onog strucnjaka Fintu, jaro moj pitaj one ratne invalide kojim je drzava davno okrenula ledja, dal ce se oni borit u slucaju izbijanja rata. I mene je u pubertetu drzo taj bosnjacki patriotizam al care moj na kojoj bazi se taj optimizam danas moze gradit ja stvarno neznam. Vise od pola drzave mrzi Sve ono sto je Bosansko, a mi i jednim i drugim ugadjamo, zato sto glumimo da smo civilizovani, i sami sebe sj.eb.asmo. Ja ne govorim da bi ja zelio da se bosna podijeli al hajmo malo realno gledat. Recimo ukine se RS. Hocel se srbi vratit u federaciju il oni sto su sa brda sisli u grad nazad u svoje pecine? Hocel oni prihvatit Bosnu ko Bosnu jedinstvenu onaku kakvu bi mi zelili, a koju bi oni istog momenta zapalili i etnicki ocistili? Hocel tebi bit drago da tvoj komsija u kojeg mislis da je ubio, silovo, i pljacko se useli nazad u tvoj grad? Ako mislis da je Distrikt Brcko Primjer kakva treba da bude BIH onda ti jarane seli u brcko. Ja svoje rodno Brcko ne volim vise ni sekunde, dan danas ljudi koji su po logorima mucili Bosnjake i Hrvate hodaju ulicama a niko im nista ne moze jer su zasticeni' ko medvjedi. Bil im mogo' iko zabranit da imaju proslave po zenici, tuzli, sarajevu, bihacu u ime Drazinog rodjendana il bitke na kosovu. U tom istom Distriktu je legalno otvoren Cetnicki klub pored bijele dzamije. Bil ti sad volio da isti taj bude otvoren kod vjecne vatre, kod skenderije il neznam ti ja gdje vise? Kad je igrala bosna Srbija sta mislis koje si parole mogo cuti. Znam cujes ih i na lukavici kad odes gledat zelju il sarajevo. Nama sve sto njihovo smeta islo bi njima na ruku, jer bi se na konto toga na sve mogli zalit, mislim na ovo nabrojano. I onda bi im opet morali ugadjat i u zenici i u tuzli o sarajevu da ne govorim da se oni nebi osjecali ugrozenim. Svi mi govorimo kome ne pase bosna nek ide iz nje, al hajd ti njima dokazi da je RS dio Bosne. Kad bi im se to moglo objasnit nebi bilo ove rasprave.
Mi se trebamo boriti da RS bude i de facto potpuno integrisana u ovu zemlju.
Bilo koja druga opcija dugorocno gledano vodi potpunom nestanku Bosnjaka sa ovih prostora.
-
spongebob
slazem se.finta wrote:Zasto se nije desio genocid i logori i silovanja u Sloveniji Hrvatskoj , Zasto se nije desio Dayton Hrvatskoj ...zasto ? nijedna zemlja na svijetu nema stranku niti predsjednika koja ce dati 70% teritorije agresoru .To samo ima Bosna i bosanski muslimani .Niko nije toliko glup da vuce onako glupe poteze ...kao sto je smjena Halilovica a dovodjenje Delica .Masakr u selu Grabovica se nije desio spontano i slucajno .Tu je Armija spavala danima i cak se sjaranila sa lokalnim stanovnistvom .Odjednom masakar .Na cistu miru .a vec su tu bili tri dana i nije im palo napamet da bilo koga diraju .Dijete je trcalo u zagrljaj ubici jer ga je poznavalo .I poslije tog zlocina zaustavljeno je napredovanje armije i pala je u vodu akcija i velika ofanziva Neretva 93 koja bi satrala Bobanove razbojnike i monstrume koji su rusili Mostar i odvodili muslimane u logore .Ali , Alija je davao Tudjamnu Hercegovinu i pravio sa njim neke dgovore o o kome niko pojma nema .Zatim Alija ode u Zagreb u banskim dvorima dobije onu lentu u tri boje i red neke Danice ...pa onda dobije samar od tudjamna , pa ga Francek hrakne i tako to u krug ........vidis , do nas je prijatelju , ako se sam ne postujes niko te nece postovati .Da je Armija krenula niko je ne bi zaustavio do Bukuresta .Ali Halid Cengic kaze " dobice pusku samo onaj ko posti Ramazan " i to za pare , pusku koju je on dobio dzaba .Sto je ne dade Hasanu sinu svome i Laticu....Oni nisu vidili rova ni sekunde .Bosna je izdata i izdaje se i dalje od mladomuslimanske klike .Beograd je najmanji problem .Beograd je krenuo u osvajanje Makedonije , Crne Gore, Kosova , Hrvatske , Slovenije ...od svega toga ostade mu u sapama pola Bosne .Zasto ? Poklon od izdajnika !!!!!!! Jos malo pa ce i Vojvodina otici ali ce Bosna i dalje ostati u raljama Beograda .Zasto ? Izdaja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I.Z.D.A.J.A. Mi smo najjebenija stranka na svijetu .Siptari sa pasosima( kobajagi pasos neki komad papira ) UN bolje kotiraju na svim granicnim prelazima od bosanskih muslimana koji pravi prvacati pasos.Zasto ? Ljudi brane svoje dostojanstvo i kucu i zemlju i drzavu koja nikad nije bila drzava .Na Kosovu nije bilo ni srusenih hiljadu dzamija , ni konc logora ni masovnih silovanja .Nama su cetnici napunili 400 konc logora i 500 masovnih grobnica .Zasto .Zato sto nas izdao SDA i ostavio na cjedilu i dijelio Bosnuspongebob wrote:konacno konkretan prijedloggospodar kuglastih munja wrote:Smjesno je da o pola nase drzave razgovara i odlucuje parlament druge drzave. Zato, Bosnjaci treba da iskoriste zastitu nacionalnih interesa i da jednostrano suspenduju Dejton. Argumenata za to ima. Hem ne funkcionise, kao sto to ovaj slucaj Srbijanskog Parlamenta pokazuje, hem nije nikad prosao parlamentarnu proceduru u samoj BiH.
I jos postavljaju zahtjev, da o RS nemoze odlucivati BiH, vec Srbija. Kao RS je "trajna kategorija".
Treba se cuvati bilo kakvih dogovora sa Srbima. To je toliko ocigledno na primjeru Dejtona, gdje su,uz pomoc nase pete kolone, uspjeli isposlovati legalitet RS, kojoj danas nemozes nita zbog jednog senilnog dede i klape oko njega.![]()
ovdje se izgleda cini nemogucim izgovoriti neizgovorivo: sa ovakvom Srbijom i sa ovakvim rukovodstvom NEMA PREGOVORA!
jebemu, pa gdje se zagubilo nase dostojanstvo?! ne mislim tu iskljucivo na Bosnjake nego i na sve one koju BIH prihvataju svojom drzavom, ovo nije samo floskula.Insistiranje na prekidu diplomatskih odnosa, ignorisati Dodika dok se ne dozove pameti, gurati bosansku stvar...fakat ne razumijem taj mazohizam gdje se Telekom Srpske prodaje Srbiji, Fati Orlovic se sudi, Ilija Jurisic je jos uvijek u zatvoru u Srbiji a fakat se NIKO od odgovornih ne cese za dupe..ima li iko ponosa u nasoj zemlji???
i svrcraco sa cetnicima kada nam je najgore bilo u istoriji .![]()
kljucne rijeci su samopostovanje i samodostojanstvo kojeg nismo imali, nemamo i kojeg necemo imati, kao sto su ga imali kosovari i zato danas i imaju drzavu koja sam sto nije priznata i koja ce biti snaznija negoli ce bosanska igda bit. sta je razlog tom uvlakackom odnosu Bosanaca naspram sluzbenog Beograda je pitanje kojim bi se hitno trebali pozabaviti historijsko- politicki sociolozi, jer taj problem postoji i na njega se ne moze zazmiriti, previse je argumenata za ovu pretpostavku. tema presiroka da bih je odradio u jednom jedinom postu, o ovome treba pisati studije, sam za takvo sto nisam kompetentan, pa da ne lupam dalje
Evo nesto moje: daleko od toga da zastupam politiku trajnog konflikta, ali NE dobrim komsijskim odnosima po svaku cijenu. Iskreni prijatelji BIH, njene patriote (ne u kod nas okaljanom smislu rijeci) razne provenijencije slozice se sigurno sa mnom u jednom, ako ne s ostatkom napisanog: odnosi BIH-Srbija jesu primjer par excellence politickog mazohizma. Meni to skoro dodje kao kad bi postojali izvrsni politicki i ekonomski odnosi (hipoteticki) izmedju izraelske i hitlerovske vlade netom poslije rata.
-
Šandor
Potpisujem čitav post!Orbini wrote:Mislim da ovo ne ide puno na ruku Bosnjacima. A nije ni nesto puno losije nego do sada. U cemu je razlika izmedju otvorenih pretenzija i zamaskiranih pod plastom demokratije. Nije li i pokojni Djindjic svojevremeno, inace veliki demokrata,.... - spominjao kompenzacije i sl.?
Radikali i socijalisti u Srbiji su samo malcice iskreniji od tkzv. demokrata.
Bice kao sto je i bilo. Kosovo ce se izdramatizovati do te mjere da ce se Srbima ugoditi u BiH, a to je upravo preko ustavnih promjena koje ce ici u korist RS. Sve pod okriljem MZ.
Srbi nisu toliko glupi da povedu otvorenu pretenziju na BiH, napr. referendum, jos tjesnje "specijalne veze",.... zato sto za time nemaju ni potrebe. RS odavno funkcionise kao dio Srbije, jedina razlika je u valuti i simbolicnoj carini na Drini. A ukoliko srbijanski dinar postane jednog dana stabilniji, bice u opticaju u RS kao sto je i hrvatska kuna u zap. Hercegovini.
Zasto bi se sad Srbi kockali sa tom privilegijom, RS je ionako njihova, ..... prekrajanje granica, referendum,.. im uopste i ne treba. I kad prijete time - to je samo zbog Harisovih izjava, a harisove izjave ne mjenjaju poredak stvari ni na Bascarsiji a kamoli u Banjaluci. Dodik svojim "uslovljenim odcjepljenjima" na osnovu harisove retorike,... samo ucvrscuje svoju fotelju i izigrava zastitnika, a u stvari se moze privatno nasmijati na harisove izjave jer zna koliko piju vode.
Bosnjaci pogotovo nece dobiti valjan razlog za pokretanja rata, jer Srbija nece direktno napasti BiH, a RS ce svoju samostalnost upakovati tako vjesto da ce Bosnjaci u slucaju reakcije izpasti agresori i losi momci. Osim toga - ko bi ratovao? Ne racunajuci internet patriote? Stvara se slika neke bosnjacke vojne moci samo zato sto su Bosnjaci spremniji nego 1992-ge. Ali ta veca spremnost opet nije dovoljna, rat kosta para, i opet si izolovan, protiv brojnijih armija.
Zato mislim da se nista bitno nece promijeniti, i da ce ova parlamentarna rasprava u Srbiji biti zaboravljena za koju sedmicu. Ako uopste postoji neka strabilna bosnjacka politicka plaforma koja radi za nacionalni interes - ovim nista ne dobija a nista i ne gubi. Slucajno su preko Drine u ovom momentu samo iskreniji, a stvari idu svojim tokom, pa ko koga uspije zahebati.
Na istoku stare price, za zapadu nista novo.
-
zavrzlama
Aha....to znaci velikosrbi u BIH ce mirno gledati integracije BIH u EU i Nato(stvaranje BIH policije i jacanje drzavnih institucija)Srbi nisu toliko glupi da povedu otvorenu pretenziju na BiH, napr. referendum, jos tjesnje "specijalne veze",.... zato sto za time nemaju ni potrebe
Velikosrbima nije rs kao entitet u BIH nesto cemu teze...entitet koji ce izgubiti uskoro kontrolu nad policijom ce postati savez opstina sa srpskom vecinom....zadnih 12 godina poslije Dejtona su se dogodile bitne promjene koje su slabile entitete a jacale drzavu BIH...razlog zastoja u reformama je rjesavanje Kosova..da medjunarodna zajednica zeli podjelu BIH ona nebi posle rata isla dosadasnjom politikom nego bi BIH dosad bila bivsa....
BIH i njena buducnost je svijetla samo sto je otpor i primitivizam velikosrpske ideologije toliko jak i poguban po okolinu da MZ ide na dugo ubijanje zvijeri.... razlog zbog kojeg svijet podrzava BIH i njenu cjelovitost je nesposobnost velikosrba da osiguraju i minimalna prava nesrbima u drzavama u kojim oni imaju politicku i policijsku kontrolu...Kosovo i odlazi sto velikosrbi nisu sposobni zivjeti sa drugim i drugacijim..policija rs ce biti ukinuta bas iz istog razloga..vidi svijet sve sta se desava i sta ko misli ali njima se ne zuri, ne krse se ljudska prava u njihovim zemljama nego u nekoj Bosni..nema mjesta defetizmu...lijeze na rudu sve
- manijak1
Plaćenici
Neko je spomenuo Dodika....?????
- Murat Sabanovic
spavajte mirno!!!manijak1 wrote:Rata neće biti......
![]()
-
zavrzlama
Srbija igra jednostavnu igru...
Zna da gubi Kosovo...svjesna da Ameri i dio EU zeli reforme u BIH i rasformiranje vaznijih ingerencija rs-u...sad je jedini preostali adut da traze ostanak rs-a sa svim atributima drzave u okviru BIH...u zamjenu da se odreknu Kosova i kao da se javno zalazu za priznavanje i podrzavanje cjelovitosti BIH..Gdje bi rs sa ostankom srpske policije,entitetskog glasanja bio dovoljan faktor za sprecavanje povratka u taj entitet i ubijanje Bosanstva u BIH srbima,sto bi kasnije u nekom povoljnom politickom trenutku bio lagan posao da se rs pripoji Srbiji....jos jedna od losih kalkulacija velikosrpsih stratega...
Zna da gubi Kosovo...svjesna da Ameri i dio EU zeli reforme u BIH i rasformiranje vaznijih ingerencija rs-u...sad je jedini preostali adut da traze ostanak rs-a sa svim atributima drzave u okviru BIH...u zamjenu da se odreknu Kosova i kao da se javno zalazu za priznavanje i podrzavanje cjelovitosti BIH..Gdje bi rs sa ostankom srpske policije,entitetskog glasanja bio dovoljan faktor za sprecavanje povratka u taj entitet i ubijanje Bosanstva u BIH srbima,sto bi kasnije u nekom povoljnom politickom trenutku bio lagan posao da se rs pripoji Srbiji....jos jedna od losih kalkulacija velikosrpsih stratega...
- Bihac_4_ever
Nista mi krecemo od granica USK-ona do regije Banjalucke,a vi bome s druge strane...