Novi vecernjakov nazi pamflet!

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Ja cu da zapjevam jednu staru pjesmicu koja se rado pjeva na fudbalskim i kosarkaskim utakmicama , kao odgovor... :D :D :D

"J...mo Tudjmana i Banske Dvore,
j...mo Hrvatsku i njeno more..."

:lol: :lol: :lol: :lol: :D :D :D :-) :-) :-) :-) :D :lol: :-) :D :lol: :-) :D
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

ne mora se svake godine najmanje jednom ici na more - nece kruna s glave pasti, garantovano.

ako vec ne mogu sebi da priustim odmor kakav zamisljam, necu ici nikako i zajebavati se i brojati sitnis. bolje je jednom u pet godina da valja, nego svake godine ko fukara, al' na silu na more, pa kud puklo da puklo.

a sto se mene licno tice, ja kroz hrvatsku samo pisham - kad prolazim. uz placanje, razumije se. i nista vise.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Kurt_Kombajn wrote:ne mora se svake godine najmanje jednom ici na more - nece kruna s glave pasti, garantovano.

ako vec ne mogu sebi da priustim odmor kakav zamisljam, necu ici nikako i zajebavati se i brojati sitnis. bolje je jednom u pet godina da valja, nego svake godine ko fukara, al' na silu na more, pa kud puklo da puklo.

a sto se mene licno tice, ja kroz hrvatsku samo pisham - kad prolazim. uz placanje, razumije se. i nista vise.

srecom pa je demokratija ;)
te more i vako i nako ;) .... a to sto se nekim hrvatima ne svidjaju neki gosti ... zaboli me. nek ne primaju Bosance u hotele, nek ih ne primaju u apartmane. meni je to svejedno, jer na moru nikada nisam imao problema s tim. a vazda sam bio ... Bosanac :).
Orbini

Post by Orbini »

Pa naravno da ima istine u tekstu, pogotovo glede bacanja smeca i obzira prema okolini od strane nekih Bosanaca. Ali drugacije se dozivljava kada Bosanci sami to kritikuju izmedju sebe, a drugacije kada neka tamo Vera iz Hercegovine to napomene.

Kao dugogodisnji kamper mogu reci da po pitanju te kulture neme puno razlike izmedju Bosanaca i Hercegovaca. A pare su posebna prica, Bosanci mozda ne iznajmljuju jahte po navici, ali ipak potrose godisnju ustedjevinu na druge usluge, jer tu i spavaju. Dok vec Hercegovci navrate na jedan dan zbog blizine i dobrih puteva, i to je sila naroda koji tu dodje ujutro, krene kuci navecer, i naravno da ponese sve sto mu treba za "teferic". Sto sam cuo odvrtanje Cece, Stoje, Kebe,.... u sitne sate u kampovima to je bilo upravo od zapadnih Hercegovaca koji se vjerovatno na moru osjecaju kao u svojoj avliji ili oslobodioci.

Predrasude o Bosancima ce nas uvijek pratiti, pocev od politike pa nadalje,..
Mozes biti doktor nauka, neka polupismena seljacina od Sirokog ili Prnjavora ce te gledati s visoka. Imao sam par situacija gdje su se ljudi ponasali kao da im je prisao medjed. :D Ukocili se, haman pravili da su mrtvi i jedva cekali da odem.

Ceka nas u svakom slucaju vise domaceg turizma, imamo jezera, rjeke, planine,.. ....
Makarska rivijera uskoro dobija autoput i to ce privuci silu turista sa zapada, koji se vise cjene u Dalmaciji i nasi turisti ce se polako kulturno odbijati.
Mora se priznati da su nam hrvatski ugostitelji a i granicari godinama vise gledali kroz prste negoli nas maltretirali. Kad covjek procita dobro krivicni i carinski zakon - moglo nas je snalazit ii gore. More je ionako vise stvar prestiza. Da kazes kako si bio tamo. Kada se urede po Bosni plaze i ljetovalista(a morace jednog dana) , nece nikoga tangirati neka tamo Vera sa one strane Neretve.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ja sam vazda svugdje bio Bosanac, i nikada se nisam osjecao kao medjed :D

A sto se tice odnosa prema okolini - dovoljno je kroz Bosnu proci. U Hrvatskoj necemo ostavljati smece samo ako nas murija kuzira od nekud i ako nas je strah pravo jebene kazne. A inace hocemo, jer tako radimo i kod kuce, zar ne?

Uostalom, sta je problem ovdje? Papanluk? Ili to sto je jedan VL to nazvao papanlukom?
Sogan

Post by Sogan »

:shock: zali Boze drveca koristenog za proizvodnju papira na kojem se stampaju ovaj clanak i novina (u slucaju da izlazi u tiskanom izdanju) jer ta ekolosko-ekonomsko-estetska steta daleko je veca nego sto ju pravi svo smece koje za sobom ostavljaju nerafinirani i siromasni Bosanci diljem Makarske rivijere :roll:
medda

Post by medda »

A meni se ne svidjaju ovi kompleksi tipa "kakvi smo, dobro smo i prosli".
Zapadnjak isto gleda svaki cent sto ce potrositi i nerijetko trpaju kamp kucice krompirom i konzervama. Ali ne, Bosancac kad to uradi to je fukara i iz sazaljenja mu se gleda kroz prste.
Orbini

Post by Orbini »

_BosanaC wrote:
Uostalom, sta je problem ovdje? Papanluk? Ili to sto je jedan VL to nazvao papanlukom?
Upravo ovo drugo. Meni licno ne smeta kada Bosnjak kritikuje nase ponasanje i kulturu na izletistima, moru,.... ustvari to i pozdravljam.
Ali kada neko drugi to radi,...... :x Valjda zbog ovih predrasuda, viceva o Hasi, islamofobije,...... i odbrane od medjeda. :D

Mada moram priznati da su mi ponekad te predrasude i godile.

Jednom prilikom sam se ljutito obratio dvojici purgera jer su stvarno pretjerivali. Ne sa namjerom da se tucem, svadjam vec samo prekorim i odem svojim putem. Njih dvojica, svaki krupniji od mene, mogli su me pojesti za dorucak, a ustvari su se doslovno usrali kada su mi culi naglasak, usutili i bili ko bubice.

Drugom prilikom sam pecao navecer na moru sa obale, vise onako iz razonode i pridje mi par nudista. Mislim da su po engleskom akcentu bili negdje iz istocne Evrope. Stariji par, pa me pitaju sta pecam, kako,.... Frajer stao blizu mene a ja sjedim, kita mu landaha na jedno 30 cm. od moje glave, i to mi je pocelo smetati, ali nisam htio biti grub kao sto nisu bili ni oni, samo dosadni. Kada sam odgovorio odakle sam, efekat je bio kao da sam im opalio samar, brzinski pozdravise i nagarise duz plaze,.... :D

Jedan Talijan mi je jednom zagradio put u kampu svojom prikolicom, i kada sam ga zamolio da se pomjeri, poceo je da se vadi na pravilnik, da zovnemo recepciju,...pomalo i arogantno. Tako se i dogovorismo - neka recepcija odluci. Ne prodje ni 10 min. neko mu od njegovih pridje, nesto rece za nasih par satora Bosanaca,.. pridje mi frajer sa osmjehom budistickog svecenika, izvinjava se, sad ce on brze-bolje pomjeriti svoju prikolicu,.... :D

Hebiga, sve ima svoju cjenu.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jbg, ja znam da nikad takve scene nisam dozivljavao... A bio sam Bosanac i u Srbiji, izmedju ostalog, i to za vrijeme bombardovanja kao i netom nakon toga... Zatim u Hrvatskoj... Pogotovo u Hrvatskoj.

Ali nejse...

@medda - malogradjanstina je malogradjanstina, bio neko Amerikanac ili Bosanac.
ed0

Post by ed0 »

A mene iskreno zabolje ona stvar sta neki zbljoho iz Hrvatske misli o nama. Mogu pricati sta hoce, znaju oni dobro od koga i od cega zive.
ed0

Post by ed0 »

A mene iskreno zabolje ona stvar sta neki zbljoho iz Hrvatske misli o nama. Mogu pricati sta hoce, znaju oni dobro od koga i od cega zive.
ed0

Post by ed0 »

Deset u pola

Post by Deset u pola »

Nešto mi je sumnjiva ova teza da su Bosanci najprljaviji.
Jel to znači da su drugi turisti manje prljavi?
Znam ja nas, ali da ne odosmo u drugu krajnost?
Mislim da poenta ovog teksta nije u prljanju Bosanaca po plažama, nego stvaranje i pojačavanje animoziteta prema istim.
A krajnji cilj je odbijanje Bosanaca od posjećivanja lijepe njihove.
A cilj im je da privuku turiste dubljeg džepa????????????????????????? :oops:
Pa šta to oni nude? Kad govorimo o Makarskoj, ne pamtim kad sam se okupao tamo u čistoj vodi. Plažu ne peru nikad. Nemaš pojesti ništa kvalitetno, samo pizze i neki blentavi sendviči po astronomskim cijenama.
Dakle, jesmo svakakvi ali nemojte mi "rvacke kulture"
medda

Post by medda »

Dobro je, bolan, Edo... :-)

@Bosanac
Zivcira me sto se na tudju gleda drugacije.
Discball

Post by Discball »

A šta bi rekli ako vam kažem da sam vidio na samoj plaži na Makarskoj rivijeri prije par godina iznijeli ljudi tepsiju sa krompirom i pečenim mesom i oko sofre zasjeli,...pravo me bilo stid, a pogodite odakle su bili???? :x :x :x
3per

Post by 3per »

Tepsija sa krompirom i pecenim mesom = stid?
Bezza neki sendvic sa sirom = nema stida?

Problem je da smo dragi Bosancerosi daleko od onih vremena kada smo od Poljaka i Ceha kupovali razne gluposti za tri crvene. Niko nam nije kriv do nas samih. I treba da nas gu.ze svi redom, zato sto smo mi najlijepsi, najpametniji i najbolji u svemu, a par familija nas handri kao da zivimo u feudalnom sistemu.
Orbini

Post by Orbini »

Discball wrote:A šta bi rekli ako vam kažem da sam vidio na samoj plaži na Makarskoj rivijeri prije par godina iznijeli ljudi tepsiju sa krompirom i pečenim mesom i oko sofre zasjeli,...pravo me bilo stid, a pogodite odakle su bili???? :x :x :x
Isto to rade i Spanci, Francuzi, Talijani. Talijani su usput i glasni.
I niko se od njih toga ne stidi, niko drugi ih ne tumaci kao primitivne - vise simpaticne,... a Bosnje se stide svoje kulture koja barem u ovom slucaju sa tepsijom uopste nije za stida. Valjda zbog nase paranoje i drugi to tumace kao primitivizam.

Isrkeno bi i volio da u ovom momentu sjedim na plazi sa tepsijom punom mesa i kromira, a da paradajz kapa po meni i spricne kojeg Ceha u oko svaki put kad zagrizem. :lol:
Hebiga, kod nekih ljudi imas ovakav imidz bez obzira kako se ponasao.
DobroJutroKolumbo

E ovako , pitajte Dalmatince koga vole ,a koga ne!?? Svaki ce vam reci da su Bosanci dobri gosti i potrose fine pare u Dalmaciji i opcenito vole nas humor i uvijek je velika vecina volila Bosance!!! A cinjenica je da su im Hercegovci vecinom "mrski" to sam cuo od mase rodjenih Dalmatinaca , razlozi su sljedeci : blizina Hercegovine moru i onda oni dolaze na vikend ili dnevno kupanje i zato sto su im masu firmi preselili u Hercegovinu iz Hrvatske :D :-) , i zato sto su preplavili Hrvatsku i zato sto su u Hrvatskoj veoma uspjesni biznismeni, citaj tajkuni!!! :D :D :lol:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

medda wrote:Dobro je, bolan, Edo... :-)

@Bosanac
Zivcira me sto se na tudju gleda drugacije.
Znas kako se kaze - prvo gledaj KO ti govori, a onda STA ti govori ;) I no sikiriki bez razloga.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

DobroJutroKolumbo wrote:E ovako , pitajte Dalmatince koga vole ,a koga ne!?? Svaki ce vam reci da su Bosanci dobri gosti i potrose fine pare u Dalmaciji i opcenito vole nas humor i uvijek je velika vecina volila Bosance!!! A cinjenica je da su im Hercegovci vecinom "mrski" to sam cuo od mase rodjenih Dalmatinaca , razlozi su sljedeci : blizina Hercegovine moru i onda oni dolaze na vikend ili dnevno kupanje i zato sto su im masu firmi preselili u Hercegovinu iz Hrvatske :D :-) , i zato sto su preplavili Hrvatsku i zato sto su u Hrvatskoj veoma uspjesni biznismeni, citaj tajkuni!!! :D :D :lol:
Da *ebe rak raka Hrvati opet vise vole Bosance nego Hercegovce :D
DobroJutroKolumbo

_BosanaC wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:E ovako , pitajte Dalmatince koga vole ,a koga ne!?? Svaki ce vam reci da su Bosanci dobri gosti i potrose fine pare u Dalmaciji i opcenito vole nas humor i uvijek je velika vecina volila Bosance!!! A cinjenica je da su im Hercegovci vecinom "mrski" to sam cuo od mase rodjenih Dalmatinaca , razlozi su sljedeci : blizina Hercegovine moru i onda oni dolaze na vikend ili dnevno kupanje i zato sto su im masu firmi preselili u Hercegovinu iz Hrvatske :D :-) , i zato sto su preplavili Hrvatsku i zato sto su u Hrvatskoj veoma uspjesni biznismeni, citaj tajkuni!!! :D :D :lol:
Da *ebe rak raka Hrvati opet vise vole Bosance nego Hercegovce :D
Da *ebe rak raka, tako je!! :D :D :D :-) :-) :-) :lol: :lol: :lol:
medda

Post by medda »

Znas kako se kaze - prvo gledaj KO ti govori, a onda STA ti govori Wink I no sikiriki bez razloga.
Stoji, ali ne smeta meni (dobro, lazem, "samo sekundicu" mi smeta) kad stranci imaju predrasude prema Bosni. Ali haj sta ces, ne znaju, pa se onda ja zadam
:)
Ali mi smetaju kompleksi nasih prema strancima. Ako je stranac papak onda mu se moze a nas neko je papak na kvadrat. Ne treba se ponositi time ali me zivciraju ispadi, kao sto vec rekoh, kakvi smo, dobro smo i prosli. Nigdje se ne prolazi na lijepe oci. Nekako smo ponizni u prisustvu tih "arijevaca".
Al` ode ja u helac...nije to tema. :)

Helem, ako kad krenem na more maxuzile nosim gajbu rajcice :)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

emir101 wrote:
Orbini wrote:
Ceka nas u svakom slucaju vise domaceg turizma, imamo jezera, rjeke, planine,.. ....

Kada se urede po Bosni plaze i ljetovalista(a morace jednog dana) , nece nikoga tangirati neka tamo Vera sa one strane Neretve.
U Bosni ce se urediti betonske plaze sa akumulacijom vode koju ce gazda zavrtati i odvrtati po volji:
HE na Neretvi
HE na Rakitnici
HE na Uni
i najnovija:
HE na Krivaji?!

Jesam li ja nešto propustio ili su ovo najčišće i najposjećenije rijeke u BiH?
Najnovija :lol: :lol: :lol: Nema ni 20 godina kako se prica o tome :D

Samo sto nije blizu Sarajeva, pa se ne zna :oops:
addem

Post by addem »

Makarska rivijera je jedno veliko sranje i tamo nikada ne ljetujem. Zasto se komsije ne potrude pa ne uvedu eko policajce onda ce im plaze biti cistije. Inace bolje vam je da idete na otoke ako vec zelite da ljetujete u lijepoj njihovoj. Ko ima love neka ide u tursku, turci su mnogo gostoljubiviji i jedina zemlja u kojoj bez ofiranja mozete pokazati BH pasos a da ga se ne stidite.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

sve turisticke zemlje zele od turiste izvuci sto vise novaca. I Spanjolce i Grke nerviraju vikend-turisti koji dodju na more i ne potrose ni centa. Normalno je da su na otocima ljudi ljubazniji, jer tamo, ako nista drugo, ostavis lovu za mjesto u kampu. Moja osobna percepcija je da Dalmatinci preferiraju Bosance u odnosu na Hercegovce, jer su Hercegovci poprilicno bahati i vole se razbacivati lovom kad je imaju. U principu je pola Makarske u vlasnistvu Hercegovaca, a to Dalmatincima bas i nije drago. Sto se tice kompleksa prema strancima, posebno sa Zapada - oni zaista postoje. Isto ovako kao i bosanski paradajz turisti su dolaze busevi sa euforcima na more. Ni oni ne ostave ni centa na moru, ali ih niko ne spominje
Post Reply