Obrazujemo li se dovoljno

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
nineac

Post by nineac »

ladyblue18 wrote:Ah meni je matematika bila problem vjeruj mi a imala sam 3.Emira te tjera da naucis sto je u neku ruku i dobro,ali vjeruj mi najvise sam vremena provela za matematikom.
I nije sad poenta kao da se mene "napada".Ja kazem ono sto sam cula i nisu to ni mahalske price,jer sam cula od ljudi koji su vani.
Ja nazalost jos nisam imala prilike da sama isprobam taj sistem skolovanja na zapadu pa pricam sa tacke gledista ove koju imam.
Jeste istina npr da se nas nijedan fakultet ne moze poredit sa nekim na zapadu.Na zapadu ne bi pustili da se npr 500 studenata upise na pravo,200 na medicinu ili sta vec.
A moguce da svi ovi koji su vani zele da se prikazu kao neki mangupi koji nista ne uce a znaju sve.
@nineac-ja da mogu ja bih sad isla vani negdje na studije ali nemam sansu.Mozda u buducnosti gledat neku stipendiju il te programe razmjene.Al opet razmjene su na godinu najvjerovatnije sto mi i ne odgovara jer ako cu vani onda hocu vani i da zavrsim fax.
Doduse imala sam ponudu da idem u Maleziju u K.L. da studiram al nisam. Jer licno Azija me ne privlaci nimalo iako imaju odlicne studente i mislim da se ne bih snasla kao npr u Americi koja je meni dosta interesantnija.
I ok sada ce opet neko da se javi da kaze kako sam primitivna,glupa sto nisam otisla etc...al eto.
Kao sto rekoh trebam imat direktan dodir sa zapadnim sistemima skolovanja da bih znala kolko mi ucimo,a kolko oni.
Moj savjet ti je da se interesujes za ono sto tebe zanima. mene konkretno evropa nije interesovala jer sam dosta putovao pa sam imao iskustva sa evropom, tako da sam zavrsio u americi. medjutim, ja ti savjetujem da ako imas stipendije na godinu i slicno to prihvatis, jer cudo je sta poznanstva mogu uraditi. Kad se vratis nazad uvijek ostaju prijatelji tamo gdje si bila koji ti mogu pomoci sa postdiplomskim i slicno!
kruskimir

Post by kruskimir »

ladyblue18 wrote:I vise nego dovoljno.
Pogledaj npr samo zapad tacnije ameriku gdje djeca u 6 razredu boje bojanke :shock: Koji u zivotu nece morati uciti ni 10i dio matematike koji mi ucimo samo u srednjoj skoli.
Ali nisu oni jedini.Istina je da svi imaju bolje zakone o obrazovanju od nas i dosta manje tog obrazovanja.Mi zaista ucimo stvari koje nam recimo nikada nece zatrebati ali eto :roll:
I onda uvijek su Bosanci i Hercegovci glupi.Al to da nas nazivaju glupim vec izlazi iz okvira ove teme.Mi smo mogu slobodno reci jako pametan i nacitan narod samo sto nam recimo omladina masovno ide iz drzave i stvara karijere vani al i to je druga tema.Mene samo zanima kada bi jedan Bosanac rekao da se u Parizu nalaze 3 ajfelova tornja,ili da su bila 3 svjetska rata kao sto se "omakne"amerikancima...Nikad,ali na to se ne obraca paznja jer oni jesu glupi al najmocnija nacija na svijetu pa im se ta glupost i oprasta. Dok smo mi inteligentni al s druge strane opet svi gaze "glupe Bosance" :roll: :(
Nisam baš pročitao sve postove, izvinjavam se ako ponovim nešto već rečeno.
Tačno je (i već ofucano) da postoji sloj društva u razvijenim zemljama koji ne znaju gdje je Italija i slično. Dibidus je pogrešno porediti malu manjinu u BiH sa njima, i to dio urbane omladine sa fakultetom. Pokušaj usporediti našu pseudoelitu sa visokoobrazovanim slojem iz silikonske doline ili Ivy lige, pa ćeš otprilike naći red veličine. Ili pronaći top 100 univerziteta u svijetu, i koliko nobelovaca predaje na njima - većina je iz glupe amerike. Bosanski Pandan glupom amerikancu koji izvali tri svjetska rata (ali zna koristiti internet ili ipod) je polupismeni čobo iz čevljanovića koji neda kćerci da ide u školu.
Moje mišljenje je da je problem prejednostavno svaljivati na sistem. Reći da je "sistem" kriv za to, samo govori da još uvijek o državi razmišljamo kao o stranom tijelu koja je u biti represivna i koju treba zajebat na sve načine. Mislim da je problem u pojedincu i pasivnosti.
Ako živiš u sarajevu, imaš fakultete pred nosom (za koje ne plaćaš ni blizu u odnosu na prosječna primanja kao amerikanci), imaš internet pred nosom i želiš da se obrazuješ, jel ti onda zaista treba neki sistem?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

nineac wrote:
ladyblue18 wrote:Ah meni je matematika bila problem vjeruj mi a imala sam 3.Emira te tjera da naucis sto je u neku ruku i dobro,ali vjeruj mi najvise sam vremena provela za matematikom.
I nije sad poenta kao da se mene "napada".Ja kazem ono sto sam cula i nisu to ni mahalske price,jer sam cula od ljudi koji su vani.
Ja nazalost jos nisam imala prilike da sama isprobam taj sistem skolovanja na zapadu pa pricam sa tacke gledista ove koju imam.
Jeste istina npr da se nas nijedan fakultet ne moze poredit sa nekim na zapadu.Na zapadu ne bi pustili da se npr 500 studenata upise na pravo,200 na medicinu ili sta vec.
A moguce da svi ovi koji su vani zele da se prikazu kao neki mangupi koji nista ne uce a znaju sve.
@nineac-ja da mogu ja bih sad isla vani negdje na studije ali nemam sansu.Mozda u buducnosti gledat neku stipendiju il te programe razmjene.Al opet razmjene su na godinu najvjerovatnije sto mi i ne odgovara jer ako cu vani onda hocu vani i da zavrsim fax.
Doduse imala sam ponudu da idem u Maleziju u K.L. da studiram al nisam. Jer licno Azija me ne privlaci nimalo iako imaju odlicne studente i mislim da se ne bih snasla kao npr u Americi koja je meni dosta interesantnija.
I ok sada ce opet neko da se javi da kaze kako sam primitivna,glupa sto nisam otisla etc...al eto.
Kao sto rekoh trebam imat direktan dodir sa zapadnim sistemima skolovanja da bih znala kolko mi ucimo,a kolko oni.
Moj savjet ti je da se interesujes za ono sto tebe zanima. mene konkretno evropa nije interesovala jer sam dosta putovao pa sam imao iskustva sa evropom, tako da sam zavrsio u americi. medjutim, ja ti savjetujem da ako imas stipendije na godinu i slicno to prihvatis, jer cudo je sta poznanstva mogu uraditi. Kad se vratis nazad uvijek ostaju prijatelji tamo gdje si bila koji ti mogu pomoci sa postdiplomskim i slicno!
Pa i mene zanima SAD.I ako bude ikakve prilike za neku stipendiju kidam :-D
sulesavic

Post by sulesavic »

Znaèi iskristalisala su se dva problema - obrazujemo se previ¹e i obrazujemo se premalo (varijacije - obrazujemo se kvalitetno i obrazujemo se nekvalitetno).

Prije dva mjeseca poèela je moja patnja u vidu tra¾enja elektrièara, vodoinstalatera, molera, zidara, parketara. Gdje ih naæi? Osloniti se na prijatelja? Moja generacija je mahom sprcala tri decenije u gu*ice, svi su po nekakvim fakultetima, niko nije u stanju ekser zakucati u dasku...

©ta se desilo s ovim zanimanjima? Jeste li se zapitali koliko zanatlija poznajete? U mom okru¾enju se nalazi oko dvadesetak ljudi s kojima sam manje-vi¹e prisan. Jedan zna èaèkati ne¹to oko struje, drugi je hamal. Ostali - ni¹ta.
kub lajkan

#30 Re: Obrazujemo li se dovoljno

Post by kub lajkan »

kruskimir wrote:Šta mislite o kultu znanja u našem društvu? Postoji li uopšte nešto takvo?
Tesko je tako nesto imati u seljackoj drzavi. U kojoj seljak vlada na svakom cosku.

Da imas prilike vidjeti kako stvari stoje na nekim nasim "novokomponovanim fakultetima" zgadio bi ti se zivot za sva vremena...
razbijač_magle

#31 Re: Obrazujemo li se dovoljno

Post by razbijač_magle »

kub lajkan wrote:
kruskimir wrote:Šta mislite o kultu znanja u našem društvu? Postoji li uopšte nešto takvo?
Tesko je tako nesto imati u seljackoj drzavi. U kojoj seljak vlada na svakom cosku.

Da imas prilike vidjeti kako stvari stoje na nekim nasim "novokomponovanim fakultetima" zgadio bi ti se zivot za sva vremena...

ne moras ici na novokomponavane:

Image

Zeljko Komsic bio pokrovitelj .... unistise :x
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

ja sam imao priliku citati pismene radove mladih bosanskih studenata i tu sam procitao nevjerovatno puno gluposti. bliska rodica koja predaje na jednom od faxova kaze kako u danasnje vrijeme omladina masovno upisuje fakultet, sto u nedostatku alternativa sto zbog sujete, a mnogi nemaju kapaciteta za akademski studij. rodica mi je pricala kako je nemoguce organizovati kvalitetenu nastavu kada imas stotine studenata, a jako malo vremena i pomagala. to je jedan bitan problem, kako ja to vidim iz ove dijasporske perspektive.

o drugom problemu je vec bilo rijeci, ja se s mojom punicom :D cesto prepirem na temu koji je skolski sistem bolji; svedski liberalni ili bosanski kakav je vec. kada se nadjem u tim diskusijama ja obicno pitam nase vrle bosance da mi navedu bosanske pandane eriksonu, volvu, sabu, itd. i tu se diskusija zavrsava. rodjak mog starog je prije rata predavao na jednom tehnickom faksu u bosni, a sada isti posao radi u svedskoj. on tvrdi da je razlika izmedju bosanskog i svedskog brucosa u tome sto bosanac puno bolje zna teoriju. kada zavrse fakultete bosanski student je i dalje malo jaci u teoriji, ali je svedjanin puno bolji inzinjer jer tokom studiranja stalno radi sa najnovijim proizvodima i tehnikom.

eh, sad, posto bosna vjerovatno nema para da ulaze u skolstvo, a istovremeno je nemoguce ograniciti broj brucosa, mozda je rijesenje da drzava radi nesto slicno kao sto, cini mi se, kina radi: salje studente vani. znaci iz svake generacije drzava odabere 50 ili 100 kojima ce dati stipendije za studiranje vani. nakon toga studenti se moraju vratiti u zemlju i raditi za vladu ili neku bosansku firmu. ja mislim da bi to moglo imati efekta.
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

callmethebreeeze wrote:ja sam imao priliku citati pismene radove mladih bosanskih studenata i tu sam procitao nevjerovatno puno gluposti. bliska rodica koja predaje na jednom od faxova kaze kako u danasnje vrijeme omladina masovno upisuje fakultet, sto u nedostatku alternativa sto zbog sujete, a mnogi nemaju kapaciteta za akademski studij. rodica mi je pricala kako je nemoguce organizovati kvalitetenu nastavu kada imas stotine studenata, a jako malo vremena i pomagala. to je jedan bitan problem, kako ja to vidim iz ove dijasporske perspektive.

o drugom problemu je vec bilo rijeci, ja se s mojom punicom :D cesto prepirem na temu koji je skolski sistem bolji; svedski liberalni ili bosanski kakav je vec. kada se nadjem u tim diskusijama ja obicno pitam nase vrle bosance da mi navedu bosanske pandane eriksonu, volvu, sabu, itd. i tu se diskusija zavrsava. rodjak mog starog je prije rata predavao na jednom tehnickom faksu u bosni, a sada isti posao radi u svedskoj. on tvrdi da je razlika izmedju bosanskog i svedskog brucosa u tome sto bosanac puno bolje zna teoriju. kada zavrse fakultete bosanski student je i dalje malo jaci u teoriji, ali je svedjanin puno bolji inzinjer jer tokom studiranja stalno radi sa najnovijim proizvodima i tehnikom.

eh, sad, posto bosna vjerovatno nema para da ulaze u skolstvo, a istovremeno je nemoguce ograniciti broj brucosa, mozda je rijesenje da drzava radi nesto slicno kao sto, cini mi se, kina radi: salje studente vani. znaci iz svake generacije drzava odabere 50 ili 100 kojima ce dati stipendije za studiranje vani. nakon toga studenti se moraju vratiti u zemlju i raditi za vladu ili neku bosansku firmu. ja mislim da bi to moglo imati efekta.
naši se uvijek vade na pare,te nema za ovo nema za ono. dok u stvarnosti samo devizne rezerve iznose 5 i po MILIJARDI KM:
http://www.ekapija.com/website/bih/page/99521
a da ne govorimo o potencijalima,ljudskim,pa resursima itd.

ZA ŠTA SE TOLIKE PARE ČUVAJU? prije 2 godine koliko se sjećam rezerve su bile 3 milijarde, znači za par godina se udvostručile! ko je zavrnuo slavinu pa se sve sljeva u strane banke (jer se tamo rezerve čuvaju) umjesto u razvoj ove zemlje? :x

zar je toliko teško uzeti 1 milijardu i uložiti u obrazovanje,nauku,tehnologiju (imali bismo i mi svog Volva - VW u Vogošći!) čime bi se dao impuls razvoju? dakle odgovor je ipak u guverneru narodne banke (kojem je ako se ne varam šef stranac?)
callmethebreeeze

ma mi mozemo truniti do sutra ovako. sve je jasno. na kraju krajeva, ne moraju izmisljati toplu vodu. ima dovoljno drzava koje su uspjele stati na noge. ispitaj, prilagodi bosanskim uslovima i rezultati ce doci prije ili kasnije. sogan je spoominjao drzave baltikuma. jedan moj kolega, kad smo bili u bosni 2005-e, je tvrdio da bosna, i nakon rata, ne izgleda puno gore od tih drzava. znaci ako oni mogu, mogli bi i mi. ako nista, mozemo i moramo bolje nego sto je sada.
Hendrix

Post by Hendrix »

Neko je gore spomenuo zanate , fakat raja to slabo hoće.Evo u mene jaran ima par ispita na mašinstvu da završi ali paralelno radi kao keramičar i zarađuje više nego neki sa fakultetima.To je fakt ali se niko neće da petlja u takve poslove a onda upišu fakultet i studiraju bezveze , napuste nakon par godina i nikom ništa.
callmethebreeeze

Hendrix wrote:Neko je gore spomenuo zanate , fakat raja to slabo hoće.Evo u mene jaran ima par ispita na mašinstvu da završi ali paralelno radi kao keramičar i zarađuje više nego neki sa fakultetima.To je fakt ali se niko neće da petlja u takve poslove a onda upišu fakultet i studiraju bezveze , napuste nakon par godina i nikom ništa.
o nedostatku zanatlija se govorilo i ovdje u svedskoj. sad kad je ekonomija jaka, njihove usluge su jako trazene i jako se fina lova moze zaraditi.
sulesavic

Post by sulesavic »

Ja sam o keramièarima i keramièarima govorio.

Tra¾io sam ga svijeæom, jedva ga na¹ao, platio mu za posao od sedam dana koliko ja za mesec zaradim (ne ka¾em da mi je ¾ao tih para, vrijedilo je toliko) i ¹ta sam zakljuèio? Tip nimalo nije intelektualno inferioran u odnosu na bilo koga. Njegov posao je spoj dobrog poznavanja matematike, fizike, hemije, filozofije, slikarstva... Na¹lo bi se tu jo¹ ¹to¹ta.

Znaèi, sedam njegovih dana, mojih mjesec. I jo¹ je tip prezauzet...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

callmethebreeeze wrote:bliska rodica koja predaje na jednom od faxova kaze kako u danasnje vrijeme omladina masovno upisuje fakultet, sto u nedostatku alternativa sto zbog sujete, a mnogi nemaju kapaciteta za akademski studij.
Ima tu jos jedan faktor. Sklanjajuci omladinu s ulice, vlast amortizuje socijalne nemire. A to sto univerziteti nemaju kapacitete da opsluze toliki broj akademskih gradjana, vlast puno ne zanima. Posljedice ce ionako trpjeti oni sto dolaze za 30-40 godina...

A posebna prica je nakaradni zakon koji trazi da u mnogim strukama zaposleni moraju imati VSS. Hajd nije problem sto to traze, nego sto se trazi bilo koji faks zavrsen. Raspitajte se malo koliko raznoraznih mupovaca (ali ne samo njih) zavrsava "Razrednu nastavu" na Pedagogiji, zato sto je to NAJLAKSE!?! A sto to nikakve veze sa strukom nema, i to je nebitno. A sto tako uzimaju posao onom ko se skolovao upravo za to radno mjesto, koje nece imati priliku dobiti, i to je nebitno... I sto se tako klepa lova (profesori od te tezge mjesecno mogu da uzmu i preko 5 milja), a BUKVALNO NISTA (za drustvo) ne dobije, i to je njima nebitno...

Ne svodi se prica na to da su danasnji studenti u prosjeku manjih intelektualnih kapaciteta nego oni prije, nego sto ovakav politicko-obrazovni sistem od cijelog drustva pokusava napraviti ono sto drustvo nije. I onda imate ovako nakaradan poredak u kojem moramo da zivimo... i dugo cemo morati...
bibliotekar

Post by bibliotekar »

ako neko ocekuje da ce najbolje znanje steci na nekom univerzitetu bio on u bosni il bilo dje drugo, onda je daleko zalutao... nego zagrij stolicu i na posao...

P.S. Drvene stolice su najbolje (one do 35 KM :D )
Last edited by bibliotekar on 14/07/2007 20:34, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

kub lajkan wrote: Ne svodi se prica na to da su danasnji studenti u prosjeku manjih intelektualnih kapaciteta nego oni prije, nego sto ovakav politicko-obrazovni sistem od cijelog drustva pokusava napraviti ono sto drustvo nije. I onda imate ovako nakaradan poredak u kojem moramo da zivimo... i dugo cemo morati...
samo da izbjegnemo nesporazum; ne mislim ja da su ovi danasnji studenti manjih intelektualnih kapaciteta, vec da toliko raje upisuje faksove da je normalno da veci broj medju njimanema kapaciteta da iste zavrsi.
Klodovik

Post by Klodovik »

"I have never let my schooling interfere with my education." -- Mark Twain
kub lajkan

Post by kub lajkan »

callmethebreeeze wrote:
kub lajkan wrote: Ne svodi se prica na to da su danasnji studenti u prosjeku manjih intelektualnih kapaciteta nego oni prije, nego sto ovakav politicko-obrazovni sistem od cijelog drustva pokusava napraviti ono sto drustvo nije. I onda imate ovako nakaradan poredak u kojem moramo da zivimo... i dugo cemo morati...
samo da izbjegnemo nesporazum; ne mislim ja da su ovi danasnji studenti manjih intelektualnih kapaciteta, vec da toliko raje upisuje faksove da je normalno da veci broj medju njimanema kapaciteta da iste zavrsi.
OK, razumijemo se...
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

kruskimir wrote:
ladyblue18 wrote:I vise nego dovoljno.
Pogledaj npr samo zapad tacnije ameriku gdje djeca u 6 razredu boje bojanke :shock: Koji u zivotu nece morati uciti ni 10i dio matematike koji mi ucimo samo u srednjoj skoli.
Ali nisu oni jedini.Istina je da svi imaju bolje zakone o obrazovanju od nas i dosta manje tog obrazovanja.Mi zaista ucimo stvari koje nam recimo nikada nece zatrebati ali eto :roll:
I onda uvijek su Bosanci i Hercegovci glupi.Al to da nas nazivaju glupim vec izlazi iz okvira ove teme.Mi smo mogu slobodno reci jako pametan i nacitan narod samo sto nam recimo omladina masovno ide iz drzave i stvara karijere vani al i to je druga tema.Mene samo zanima kada bi jedan Bosanac rekao da se u Parizu nalaze 3 ajfelova tornja,ili da su bila 3 svjetska rata kao sto se "omakne"amerikancima...Nikad,ali na to se ne obraca paznja jer oni jesu glupi al najmocnija nacija na svijetu pa im se ta glupost i oprasta. Dok smo mi inteligentni al s druge strane opet svi gaze "glupe Bosance" :roll: :(
Nisam baš pročitao sve postove, izvinjavam se ako ponovim nešto već rečeno.
Tačno je (i već ofucano) da postoji sloj društva u razvijenim zemljama koji ne znaju gdje je Italija i slično. Dibidus je pogrešno porediti malu manjinu u BiH sa njima, i to dio urbane omladine sa fakultetom. Pokušaj usporediti našu pseudoelitu sa visokoobrazovanim slojem iz silikonske doline ili Ivy lige, pa ćeš otprilike naći red veličine. Ili pronaći top 100 univerziteta u svijetu, i koliko nobelovaca predaje na njima - većina je iz glupe amerike. Bosanski Pandan glupom amerikancu koji izvali tri svjetska rata (ali zna koristiti internet ili ipod) je polupismeni čobo iz čevljanovića koji neda kćerci da ide u školu.
Moje mišljenje je da je problem prejednostavno svaljivati na sistem. Reći da je "sistem" kriv za to, samo govori da još uvijek o državi razmišljamo kao o stranom tijelu koja je u biti represivna i koju treba zajebat na sve načine. Mislim da je problem u pojedincu i pasivnosti.
Ako živiš u sarajevu, imaš fakultete pred nosom (za koje ne plaćaš ni blizu u odnosu na prosječna primanja kao amerikanci), imaš internet pred nosom i želiš da se obrazuješ, jel ti onda zaista treba neki sistem?
samo što su ti to fakulteti na kojima se predaje po zastarjelim programima,bez dovoljno kadra (i postojeci uglavnom nema pojma šta se dešava u svijetu u nauci ,niti kako se makar malo približiti) itd. a internet bas i nije najbolje mjesto da se uči-previše informacija sumnjivog kvaliteta/porijekla...
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Ama sfera kucna radinost 0 bodova.

Jos u zivotu ne sretoh djevojku mojih godina koja od mene bolje zna kuhati, siti, plesti, ili ista od tih "starih disciplina" (znam skuhati ovo ostalo 0 bodova). Ne daj boze da ti dugme odpadne ili rajfeslus se pokvari, da ti treba neki dzemperic isplesti, goblen kakav uraditi, a kuhanje, na jelovniku je supa (voda se zna obariti) i sendvic.

I sto neko kaje, onda dodje hanuma, kaje vidju mog fakulteta. Samo skrgutnes zubima.

Iste takve su muskinje. Smijesno je reci, da moja generacija ne zna nista od zemlje. Prvo bi nas to trebalo natjerati umjesto sto smo prije isli u vojsku godinu dana, treba godinu dana ici - ljeti - na njivu, pa zimi - zanati. Tapetari, elektricari, kermicari, vodinstalateri, mehanicari, hladenje/AC-DC, tek kad to sve zavrsis, onda tri mjeseca raditi ili na zemlji ili kao zanatlija da otplatis troskove "tog" skolovanja, pa tek onda bi trebalo ljude pustati na fakultet. Na faks - ne bih dozvolio nikome bez zanata da se upise. Pa i u drugim zemljama - traze da covjek se ne bavi samo usko svojom strukom vec ima i nesto izvan nje. Toliki su primjeri ljudi - koji rade paralelno dva posla, evo konkretno - doktora koji imaju svoje vinograde i prave vino, advokata koji imaju farme kafe, neki dan citam Americki general, sin farmera, nakon penzije 7 dana kupio veliku farmu, i vratio se - cijeli zivot sanjao da radi na farmi i sad ce skoro sa 6 kvrga - biti farmer do kraja zivota. Drugi ljudi - zive na periferijama samo jer ima stalu. Ujutro u 4 ustaje hraniti zivinu - koju kozu, par konja, pilad, tuke, guske, 99% iz zajebancije, ne radi profita. Pa kad dodje s posla, u 6, opet u stalu, obici stoku, pa vecerati pa onda opet - popravi nesto, kupi i instaliraj, ovo ono - samo da bi imao svog konja - za jahanje. Jer - imati konja nije samo izrentati stalu i placati par hiljada - da se neko o njemu brine.

Ali nema - ovo je utopija. Kod nas se je desilo da nema vise niko interesovanja ni za sta, osim posao na kojem zaradi pare, tim parama onda placa drugog, za posao koji je 90% mogao samo uraditi, a i da je napravio zijan, nesto bi naucio. Medjutim - potrebno je izbjeci stres i imati osjecaj da taj drugi zna sta radi, a ti si levat. Jesi levat, ali nije kibernetika i nuklearna fizika. Znam da ima stvari u kojima se ne isplati investirati trud, ali svako bi mogao pokupiti neki zanat, sa strane, i investirati u njega. neka nema ni finansijske neke osnove - dokle je god potreban.

Koliko samo zanata izumire sa Bascarsije? Znam da je industrijalizacija i da sve postaje uniformisano ali - zar se nisu mogle naci grupe gradjana da 4 puta sedmicno se nadju po 1-2 sata, da neki zanat nauce i sacuvaju ga od zaborava, pa onda i naprave nesto. Evo na Uni npr. dobro bi prosao covjek koji pravi ladje. I to je zanat.

Ali eto - 5% ljudi i zena, valjda na svojim plecima moraju iznjeti teret, i jos dozivljavaju da ih neko ponizava. Toliko primjera - nasih emigranata potvrduje - da koje dosao sa zanatom na Zapadu i mogao ga primjeniti mnogo je bolje prosao od fakultetski obrazovanih ljudi. Znam u Americi - da se ljudi djele na unskilled labor - koji radi po fabrikama i ljude "koji znaju s rukama" - i ti imaju privatne firme, siguran sam da im je teze, i poceti i svakodnevno, jer treba platiti sve poreze, osiguranja i zdravstveno ali im je i satisfakcija posla vece, jer ne pravi svaki dan - isti komad metala i plastike, po hiljadu puta, i jos je - sam svoj gazda. Ima ljudi koji prezivljavaju - sa zanatom, koji rade sami npr. - jedan covjek tapetar - bavi se tapacirunog, presvlaci sve zivo, od unutrasnjosti starih automobila, do jahti, kauceve kozne, kineske - kupili jeftino unutra iverica, sve puca, nakon godinu dvije, a gdje ces bacati to - onda npr dodju njemu da izvadi i stavi puno drvo unutra, skine skaj - npr. s ledja, namjestaja je sve - lazna koza i tako. I naplati - ali ljudi se nauce tako da cijene. Ali i u Americi potrosacko drustvo npr. nemas gdje odnjeti usisvac popraviti, aparat za brijanje, i tako te sitne stvari - jer se ne isplati to nikom popravljati kad je jeftino kupiti novo. Ali ne radi se o tome radi se - o steti, jer se sve baca, nakon par godina koristenja. Davno je proslo vrijeme kad je mogao ciganin - kisobrandzija nesto zaraditi. I ne kazem, kakav crni kisobrandzija, ali uz takve propade sve, ako dozvolis. Ako dozvolis, a ima toliko stvari koje svaki od nas bi mogao nauciti. I tu smo - deficitni. Prenosenje znanja. Ja ne znam gdje tacno je tu problem - da mladji nece da se bave necim ili stariji nemaju strpljenja da malo, po malo, u mladje to znanje prenesu, da ostane, ali znam da na tom prelazu s generacija imaju ogromne rupe - sreca u nesresi je taj rat, kad smo se svi vratili u nazad 50 godina pa skontali opet za sta ti treba kovac, kako se moze usijati, kako nekog hajvana drzati oko kuce od kojeg imas mesa, jaja, ili eto, nekog da pripazis, da se bavis necim i da si aktivan. Pa pcelari npr. - i tu je situacija kriticna. Gdje god treba - uvalitili lovu za pocetak, npr. za alat. Ali ne mozes ako si stolar - kuptii sve pile i cikulare moguce - prvi mjesec. Mi bi tako izgleda. Da kupis radionicu za mjesec dana, i onda - da ti nije zao kad vidis kako to stoji a ti nikad se i ne uhvatis - pa taman da i ne treba ti, da nesto napravis svojim rukama, ostavis djetetu svom.

Sto rece jedna - upravnica skole u Slovackoj. Iz nastavnog plana su tamo izbacili tehnicko odgoj a ubacili informatiku (ne znam da li kod nas postoji Tehnicko - i Domacinstvo, a svojevremeno su bile i osnove Vojne obuke doduse u srednjoj - pa si morao znati osnove informacije o svim minama i puskama). Djete u 3-4 osnovne ja vjerujem da danas ce svako od njih - pokupiti sto treba znati o kompjuterima, a i onako je 99% te informatike neprimjenjea tj. teorija, suhoparna (barem bila - kad sam je ja imao - nekakva kola, ovo ono - mjesto da me nauce kako se npr. tipka na tastaturi da mi ne bole ruke artriticne poslje, kako se koristi ovaj i onaj software, kako se sklopi i raskolopi kompjuter na komponente da znas promjeniti npr HDD - ako treba i slicno). Na drugu ruku - imas omladinu i djecu koja ne znaju dici cekica, djevojke koje nikad nisu imale domacinstvo - i naucile sta treba u njemu - npr. skuhati, siti, oplesti - pa znam ja da svaka majka - to zna, i treba prenjeti i da je to "lako" nauciti - kad bude trebalo od dijeteta - al' zasto se uvijek ceka - kad dodje to stani pani sto kazu - i magarc kad mu naspes vode u usi, propliva. Ali sto cekamo svi uvijek do tog momenta - da nam je voda u usima? Valjda - je smisao edukacije da si sposoban da zivis normalnim zivotom poslje, i sto je najgore - predmet koji najvise fali je - kako podignuti i zastiti familiju - od loseg uticaja drustva. Kako biti otac, mater, sin. Kako biti dio drustva. Koje su obaveze i slicno, ja znam da to moze izgledati jako dosadno i suhoparno, narucito za djecu ali moze se napraviti nastavni plan i program da bude sve prakticnije, primjenjenije, naci par finih dokumentarnih filmova, knjiga itd. Umjesto 15 predemta u gimnaziji - npr. latinski. Koji ce nam da izvinu hepek, starigrcki i latinski. Kome treba neka ga uci. Kome ne treba a to je 95% nas - nauci me nesto drugo, daj mi jezik koji nije mrtav - Engleski, Njemacki i Spanjolski, a moze i Kineski i Arapski - pa ljudi dolaze kod nas. A ne latinski - jer na medicini treba znati neku kost na latinskom, koje su to samo gluposti. Ili da znas reci kako poznajes jezik koji je korijen svih jezika. Neka je korjien - pusti korijen. Nauci Talijanski, Francuski i Spanski, Rumunski. Koliko sam samo ja - imao jada s tim Latinskim, i koja je to glupost, u 1 i 2 gimnazije uciti. I to jos meni - koji studiram medicinu.
Hendrix

Post by Hendrix »

Ma keramičar Tito :-D ili moler , hej pa i to je truba poso koliko se plaća.

Čuo sam da u Švicarskoj naprimjer moja struka građevina ne može se upisati onako ko ovde u letu iz medicinske ili bilo koje škole , ljudi prvo završe zanate , pa onda kvalfikacija za srednju i tek onda fax a do tada budu potkovani sa majstorskim znanjem i onda još teorije i eto ti inžinjera kvalitetnog.
Kod nas može bilo ko i sa bilo kakvim znanjem, mislim da je to pogrešno jer puno ljudi izgubi vrijeme bezveze i skonta nakon par godina da nije to za njega
Sada je uveden prijemni , od preko 150 kandidata 27ili 28 je položilo matematiku , trebalo im je 20 bodova , jedan učenik generacije je imao 0 poena na prijemnom , nešto tu ne štima zar ne?
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

Hendrix wrote:
Sada je uveden prijemni , od preko 150 kandidata 27ili 28 je položilo matematiku , trebalo im je 20 bodova , jedan učenik generacije je imao 0 poena na prijemnom , nešto tu ne štima zar ne?
gdje to?
ladyblue18

Post by ladyblue18 »

valjda negdje vani il se varam :?
Hendrix

Post by Hendrix »

Građevinski fakultet u Sarajevu :)
Stanje u srednjim školama je katastrofa a pogotovo jer na ovakve faxove 90% ljudi dođe jer nije bilo prijemnog i "onako" tek da se studira nešto.
Mislim da će mašinstvo ove godine biti prepuno ako ne bude prijemnog :-D
Najgore je što će u septembru svi biti primljeni i onda će se žaliti na matematiku, po meni je ovaj prijemni bio izvrsna opomena na ono šta ih čeka na faxu ali mnogi ne uvide u šta se uvaljuju pa kasnije sjeb bude.
ladyblue18

Post by ladyblue18 »

ahu mashala :D
znaci tako...ucenik generacije :lol:
meni isto nije jasno sto ljudi masovno idu na ekonomiju,ja sam zavrsila evo Drugu koja je najjaca u matematici mozda i u cjeloj BiH.Ne znam sad.
Uglavnom najvise je bilo ljudi koji su se izvlacili sa nekim dvicama, jednostavno ne znaju matematiku. I onda odu na ekonomiju da se zajebaju minimalno 4 godine jos :shock: Sami sebe shebu :-? Bas mi to nikada nece biti jasno
sulesavic

Post by sulesavic »

Kad veæ spominjete Ekonomiju, evo veæ drugi dan razmi¹ljam o sluèaju kæerke Safeta Zajke. Ona, naime, prema pisanju Avaza, nije uspjela upisati Ekonomski fakultet i ovih dana kantonalni ministar i federalna ministrica podr¾avaju njen naknadni upis i urgiraju kod menad¾menta da se to i ostvari.

Strah me je iskazati svoj stav o ovome, ako æete iskren da budem...
Post Reply