Samojed

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Kulon

Post by Kulon »

jao jao jao...Sad ste me totalno zbunili sa svojim savjetima :D Imam par ponuda od prijatelja za neke pse ali nikako ne mogu da se odlucim kojeg da uzmem. Ne iskljucujem ni odlazak u SOS ali vise bi volio nekog rasnog psa. Sofi hvala na ponudi i hvala ostalima na savjetima u ova 2-3 dana cu se odluciti sta cu uraditi :) Za sada me najvise privlaci ponuda za stene zlatnog retrivera koji ako ne nadje novi dom vjerovatno ce postati lutalica i vjerovatno cu uzeti njega ali kao sto rekoh jos cu da razmislim :)
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

nije samo u pitanju samojed...imam engleskog kokera,i on jako tesko podnosi ljeto,ima poddlaku,i mogu ja to oshishat koliko hocu,ali jednostavno ne pomaze...ali je zato kisha,i zima njegova!!! taj satima seta,trchi i "roni" po snijegu,milina ga gledat...
Kulon

Post by Kulon »

Nakon dugo dugo razmisljanja i puno informacija koje sam dobio o raznim psima, ipak ostajem pri svojoj prvoj odluci da kupim samojeda. Nakon razgovora sa vlasnikom jednog samojeda kojeg vec dugo ima, i nakon njegovih savjeta odlucio sam da i ja kupim jednog. Sve one price o teskim uvjetima zbog velikih vrucina su tacne ali se velikom paznjom moze izdrzavati samojeda a kod mene te paznje nece nedostajati. Opet ako ja ne kupim samojeda kupit ce ga neko drugi ko ce mozda posvetiti manje paznje nego ja. Nazalost vlasnik ovog samojeda nema stene na prodaju pa ako neko zna nekoga na podrucju BiH bio bih zahvalan za informacije.
Cober

Post by Cober »

Žalosno.
sofi

Post by sofi »

Pa naravno da će ti vlasnik samojeda reći kako se to može...
Vjerujem i da mu neće nedostajati pažnje kod tebe, ali će mu nedostajati njegovi prirodni uslovi za život. Ja ne bih htjela biti dio toga, a nadala sam da se nećeš predomisliti..
Hajd još malo razmisli :D
Nema potrebe da budeš toliko nafuran na određenu rasu, jer nekako i mogu rzumjeti kad kažeš da želiš rasnog psa. Imaš tog malog retrivera - uzmi njega. I sam si rekao da će završiti na ulici...

p.s. Mi možda jesmo malo "agresivni" ovdje :D , ali nemoj žuriti s odlukom. Ipak, za to treba vremena, a prvo ga provedi malo sam sa sobom...
konyan

Post by konyan »

Nisam neki poznavalac pasa, pa sam tek jutros, zahvaljujuci ovoj temi, naucio o samojedu. Prelijep je pas. Cijelo jutro samo slike gledam po internetu i citam o njemu. Predivan je. :D
Kulon

Post by Kulon »

Dobro sam razmislio i ipak cu kupiti samojeda. Ne mislim ga dovoditi "sa sjevera" pa da dodje iz boljeg u losije, vec kupujem nekog sa nasih prostora tako da mu nece biti nista losije nego sto je sada, samo mu moze biti bolje. A sto se tice malog retrivera pricao sam sa komsijom i on ce ga uzeti umjesto mene, tako da ipak nece postati lutalica :)
encian

Post by encian »

1. ako ti kupis psa, podrzavas njegovu prodaju u ovim njemu groznim uvjetima. ako svi oni kojima se svidja samojed kupe tu zivotinju, mnogo ce ih patiti. ako niko ne kupi bez obzira sto se vec nude, vremenom ce se prestati nuditi, pa ce ih ljudi prestati i patiti.

2. ne vidim kako rasan pas popur ritrivera moze zavrsiti na ulici.
Kulon

Post by Kulon »

1. Do prije par godina u BiH nije bilo vise od 5 samojeda a sada ih svake godine ima sve vise, tako da ako ga ja ne kupim kupit ce ga neko drugi i ko zna u kakvim ce uslovima biti.

2. Tako sto ga ne mogu zadrzati a nisu imali kome da ga poklone, ali eto nasao se moj komsija :)
Kulon

Post by Kulon »

Image

Image
kiseljak

Post by kiseljak »

Prijatelju ja ne vidim razlog zašto odgađaš kupiti samojeda,ja imam sibirskog haskija i ove vrucine podnosi normalno tako da je u hladnom cijeli dana a navecer i rano ujutro idemu u šetnje...sve i ako ne uzmeš samojeda neko ce imati leglo i prodat ce ih ko zna kome ,samojedi su mi najljepši štenci od svih pasmina :-)
Kulon

Post by Kulon »

Auuuu ne mogu da vjerujem da se neko nasao da me podrzi u ovome :D Hvala kiseljak :-D Vec sam odlucio da cu uzeti samojeda, samo jos moram da nadjem jednog :)
Neelix

Post by Neelix »

nisi ti nikakav ljubitelj zivotinja...
kiseljak

Post by kiseljak »

Malo cu ti se raspitati za legla samojeda u BIH pošto sam u vodama polarnih pasa :)
Dali želiš sa rodovnicom ili bez?
Kulon

Post by Kulon »

ccc pa ne mislim sapune praviti od njega sta vam je??? Shvatite da uzeo ja njega ili ne on je vec tu negdje u BiH u ko zna kakvim uslovima i koliko mu se paznje posvecuje. Kao sto vec rekoh ne dovodim ga "sa sjevera" vec cu uzeti jednog "domaceg". A Neelix kad si ti toliki ljubitelj zivotinja a ja nisam samo zato sto cu mu pruziti vecu paznju nego sto je ima u leglu, onda ga uzmi ti pa ga preseli na sjever.
Kulon

Post by Kulon »

Hvala kiseljak, nije mi bitno da li je sa rodovnikom ili ne, samo neka je zdravo malo stene :)
Neelix

Post by Neelix »

nazalost nemam mogucnosti - ali sam uradio ono za sto imam, udomio dvije male lutalice. i super im je, vjeruj da nisu nista manje vrijedne od tvog buduceg rasnog psa.
kiseljak

Post by kiseljak »

Neelix svaka ti cast sto si udomio,ja cim budem imao uvjete za nekoliko pasa to ce biti napusten pas koji je imao život pakao kakav ima vecina napustenih...a sto se tice samojeda mislim ako u BIH vec neko ima leglo to znaci da ostaju u BIH i bolje da udomi neko ko ce paziti i maziti :)
Cober

Post by Cober »

kiseljak wrote:Prijatelju ja ne vidim razlog zašto odgađaš kupiti samojeda,ja imam sibirskog haskija i ove vrucine podnosi normalno tako da je u hladnom cijeli dana a navecer i rano ujutro idemu u šetnje...sve i ako ne uzmeš samojeda neko ce imati leglo i prodat ce ih ko zna kome ,samojedi su mi najljepši štenci od svih pasmina :-)
Kiseljak zaista si me ružno iznenadio!! Ti, koji si kukumčio po forumu i donosio štence u SOS da ih SOS udomi!! Ali ustvari možda i ne bi trebao biti iznenađen čim si tu svoju bio prebacio da ih preko SOS-a udomiš a sada podržavaš plaćanje za takvog psa. Umjesto da potražiš nekog normalnog, pravog prijatelja pasa hočeš li i sljedeći put donijeti u SOS 7 kučića a podržavaš ovakve tipove?
Last edited by Cober on 12/07/2007 10:40, edited 1 time in total.
Kulon

Post by Kulon »

Ne mogu da vjerujem da se neki ovoliko protive oko kupovine samojeda i da nama sto zelimo odredjenu vrstu psa govore da nismo nikakvi ljubitelji zivotinja. Neka mi neko od ovih sto se ne slazu sa mojom kupovinom samojeda kazu da li je samojedu bolje biti u leglu medju 5-6 i vise psica u ko zna kakvim uslovima ili mu je bolje biti u stanu sa klima uredjajem i 100%-tnom paznjom 24 sata dnevno. Eh moj kiseljak ispadosmo mi kao Cruela de Vill (101 dalmatinac) :D :D :D
Cober

Post by Cober »

Pitao si za mišljenje. Sve sam ti napisao u prvom postu, ako si čitao šta zaista piše.

Nažalost, i ti si jedan od onih.
kiseljak

Post by kiseljak »

Cober i ti si mene iznenadio ovakvim odgovorom,ali OK.
Alica

Post by Alica »

Kulon wrote:Ne mogu da vjerujem da se neki ovoliko protive oko kupovine samojeda i da nama sto zelimo odredjenu vrstu psa govore da nismo nikakvi ljubitelji zivotinja. Neka mi neko od ovih sto se ne slazu sa mojom kupovinom samojeda kazu da li je samojedu bolje biti u leglu medju 5-6 i vise psica u ko zna kakvim uslovima ili mu je bolje biti u stanu sa klima uredjajem i 100%-tnom paznjom 24 sata dnevno. Eh moj kiseljak ispadosmo mi kao Cruela de Vill (101 dalmatinac) :D :D :D
Ti ocigledno ne kontas poentu svega ovoga. Niko tebe ne napada sto ti zelis rasnog psa. Stvar je u tome sto taj pas ne podnosi nase uvjete, nasu klimu, sto ces ti to stvorenje samo patiti. Dzaba tebi klima i sa ta rashladna pomagala..SAMOJED NIJE ZA NASE UVJETE. Ako vec zelis rasnog psa, kupi psa koji je za nase podrucje..I JOS NESTO - PAS KAO STO JE SAMOJED - NE PODNOSI STAN, ZATVOREN PROSTOR. Pas se treba istrcavati, mnogo treninga...Samojed nije kucni ljubimac..Samojed trazi prostor, trcanje---DA LI TI IMAS TE USLOVE!!!!????
Stvar je opet u tome sto je mnogo predivnih pasa ima na ulicama naseg grada, sto na zalost stranci uzimaju nase pse jer su odusevljeni njima, sto mi S.O.S. je prinudjen da nase pse deportuje u druge drzave i da im topli dom jer nas vecinu ovdje ''sramota'' da ima ''nerasnog psa''-ono nije COOL, i da ce ga raja zezati, sto vecina nasih gradjana, ukljucujuci i TEBE zeli rasnog psa zbog nekog pomodarstva - jao sto je sladak, vidi te okice i bla bla bla a niko od njih pa ni TI nece tog rasnog psa tretirati na pravi nacin na koji bi trebao da se tretira, i vecina ljudi ce to jadno stvorenje uzgajati po stanovima i pokazivati ga raji i diciti se tim divnim stvorenjem ali nikad ga na izlozbe nece voditi. Ti mislis da ce ta klima njemu uljepsati zivot! WOW nemam rijeci!
E sad, zasto ne uzeti stene, ono jadno malo stene kojem su majku ubili-osakatili sintori, djeca i ljudi sa rasnim psima..zasto njemu, tom malom jadnom stvroenju ne pruziti tu ljubav, topao dom..zasto te pare koje ces dati na tog SAMOJEDA ne potrosis na kupanje, hranu tog steneta...
Ali ne, btan je taj Samojed, bitno je da se ti osjecas kao da si ucinio neko dobro djelo - pa pobogu ja mu samo dajem topao dom...pa hajde molim...
Nego lijepo ti kupi tog svog Samojeda, gledaj predivne pse oko sebe, sutaj te jadne stence jer si ti vazan...
Da li ti je sada jasno zasto ljudi regauju ovdje kako reaguju? Nije stvar kupovine psa i rase - STVAR JE UDOMLJAVANJA JEDNOG DIVNOG BICA, DAVANJA LJUBAVI, SPASAVANJA JEDNOG PSA OD SINTORA..
SRAMOTA JE DA MI NASE PREVIDNE PSE MORAMO DEPORTOVATI U DRUGE ZEMLJE JER IH ONI ZELE, DIVE IM SE....ETO TOLIKO...I stavrno mi je puna kapa tog Samojeda..ili ga kupi ili prestani vise raspredati da li bi ili ne bi i tome slicno!
Last edited by Alica on 12/07/2007 11:53, edited 8 times in total.
sofi

Post by sofi »

Kulon wrote:Ne mogu da vjerujem da se neki ovoliko protive oko kupovine samojeda i da nama sto zelimo odredjenu vrstu psa govore da nismo nikakvi ljubitelji zivotinja. Neka mi neko od ovih sto se ne slazu sa mojom kupovinom samojeda kazu da li je samojedu bolje biti u leglu medju 5-6 i vise psica u ko zna kakvim uslovima ili mu je bolje biti u stanu sa klima uredjajem i 100%-tnom paznjom 24 sata dnevno. Eh moj kiseljak ispadosmo mi kao Cruela de Vill (101 dalmatinac) :D :D :D
Nažalost ovdje se na radi o samojedu, nego otebi. Ne znam kako bi bilo samojedu bilo u leglu s nekoliko štenaca u lošim uslovima, ali znam da će se uvijek naći neki "ljubitelj pasa" kao ti i platiti za njega koliko treba.
S druge strane, vrlo dobro znam kako je psima koje sam pronalazila u lokvama krvi, tijela poderanog šintorskom sašmom, bez oka i pola lica. No, nažalost, oni su "furka" samo rijetkima. Znam i kako je onima u azilima i onima koje na ulici još nisu došli pod šaku šintera ili automobila...
I jesi Cruella, jer ti je bitno da ti je pas lijep i bijel... Ne zavaravaj se, ne činiš uslugu tom malom samojedu, nego želiš ispoštovati svoj hir.
Zar ne bi bilo bolje dobiti prijatelja, a istovremeno mu i spasiti život???
encian

Post by encian »

@KULON

ako NIKO ne bude htio kupiti stene samojeda vremenom ce se prestati prodavati.

ja mogu shvatiti zasto hoces rasnog psa. mi smo imali citavu plejadu nerasnih i voljeli smo ih do bola. sad imamo rasnog, i meni je drago. ali temperatura tog psa je minus

hoces li nahajcati klimu barem na 0 zbog njega???

samojedi su uzgojeni na otvorenom, hoce li se osjecati kao kod kuce u stanu?! pogotovo me sokira sto hoces takvog psa u STAN. imas li mogucnosti i vremena da ga dva sata dnevno istrcavas?

note: ne mislim da ce mu faliti ljubavi, ali mislim da nece biti svoj na svome.

Image
Post Reply