Sretan 4. Juli
- chuchumbamayumbe
Nekada se na danasnji dan tefericilo na Velikom polju na Igmanu, a vidi nas sad.
- danas
pa sad je sramota biti anti-fasista... djeca i unuci ondasnjih cetnika i ustasa zasjedose, objasnise nam da smo zivjeli u teroru... i 'oslobodise' nas...chuchumbamayumbe wrote:Nekada se na danasnji dan tefericilo na Velikom polju na Igmanu, a vidi nas sad.
sretno antifsistima, ovo saka jada sto nas je ostalo...
- lady midnight
ne volim inache przniti antifashistichke teme, jer ih plaho podrzhavam
:D:D,
al onaj preciznjak u meni ne da mi mira, pa bih samo da podsjetim: KPJ je pozvala na opci ustanak protiv sila osovine tek nakon shto je napadnut sovjetski savez... a sve do jeseni 1941. nije ni bilo bash lako razluchiti partizane od rojalistichkih snaga drazhe mihajlovica...
pojma nemam kakvim se teferichima ovaj dan bir vaktile obiljezhavao po igmanu, jer nikad nisam bila; ali sam dovoljno mladih dana provela po njemachkoj ulici protestirajuci protiv neonacistichkih kretena (ne uvijek iskljuchivo verbalno) da znam da od tefericha ni tad ni sad nikakve koristi...
al onaj preciznjak u meni ne da mi mira, pa bih samo da podsjetim: KPJ je pozvala na opci ustanak protiv sila osovine tek nakon shto je napadnut sovjetski savez... a sve do jeseni 1941. nije ni bilo bash lako razluchiti partizane od rojalistichkih snaga drazhe mihajlovica...
pojma nemam kakvim se teferichima ovaj dan bir vaktile obiljezhavao po igmanu, jer nikad nisam bila; ali sam dovoljno mladih dana provela po njemachkoj ulici protestirajuci protiv neonacistichkih kretena (ne uvijek iskljuchivo verbalno) da znam da od tefericha ni tad ni sad nikakve koristi...
- chuchumbamayumbe
Fazon je u tome sto se po Igmanu tefericilo zato sto se mislilo da je nacizam pobijedjen pa je bilo razloga slavlju.lady midnight wrote:ne volim inache przniti antifashistichke teme, jer ih plaho podrzhavam:D:D,
I fakat se tako mislilo.
A u Njemackoj je u to doba vjerovatno bilo vise skinheadsa i nacista nego kod nas danas, pa se moralo jos uvijek protestovati a ne tefericiti!
- Jara
kad smo vec kod preciznosti...lady midnight wrote:ne volim inache przniti antifashistichke teme, jer ih plaho podrzhavam:D:D,
nacisti su plan napada na sssr, nazvan "barbarosa", ODGODILI zbog pocetaka antifasistickih akcija iniciranih od strane kpj u jugoslaviji ( postoje dokumenti )...planirali su taj napad ranije, ali su ga izveli 22.6... a upravo je tog dana formirana prva partizanska vojna formacija...
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
deset_u_pola wrote:Živjela Komunistička partija na čelu sa drugom Titom!!!
... samo što su oboje mrtvi. Već neko vrijeme.
Predlažem da svi iz istorije izvučemo pouke, a ne da živimo u istoj.
Smrt fasizmu, nacionalizmu i svakom slicnom primitivizmu, ...
-
parafin
#35 Re: Sretan 4. Juli
Hvala im!mostarac wrote:Na danasnji dan 1941. godine su narodi Jugoslavije ustali zajedno u borbu protiv fasizma i u toj brobi izvojevali pobjedu. U toj borbi se ponovno rodila i Bosna i Hercegovina i stvoreni su temelji njene novije drzavnosti. Nekad je ovo bio veliki praznik svih nas, a danas je zaboravljen. Nije ni cudo kad znamo ko je na vlasti.
Slava palim borcima
Oni su znali za sta su pali
Za ljepsa jutra zivot dali
- NIN
...DOOOBAAR!!pape wrote:deset_u_pola wrote:Živjela Komunistička partija na čelu sa drugom Titom!!!
... samo što su oboje mrtvi. Već neko vrijeme.
Predlažem da svi iz istorije izvučemo pouke, a ne da živimo u istoj.Mi smo izvukli vaznu pouku iz istorije. Trebalo je drugacije sa vama kojima istorija pocinje od `92.
![]()
Smrt fasizmu, nacionalizmu i svakom slicnom primitivizmu, ...
-
Sogan
Vidim ja da bez moje cestitke ovaj dan nema smisla obiljezavatizmijaIzmaj wrote:dje je sogan![]()
DakleM
Uz parolu: Smrt fasizmu, smrt komunizmu - zivio liberalizam!!!
- lady midnight
ne bih da se takarimJara wrote:kad smo vec kod preciznosti...lady midnight wrote:ne volim inache przniti antifashistichke teme, jer ih plaho podrzhavam:D:D,
pojma nemam kakvim se teferichima ovaj dan bir vaktile obiljezhavao po igmanu, jer nikad nisam bila; ali sam dovoljno mladih dana provela po njemachkoj ulici protestirajuci protiv neonacistichkih kretena (ne uvijek iskljuchivo verbalno) da znam da od tefericha ni tad ni sad nikakve koristi...![]()
nacisti su plan napada na sssr, nazvan "barbarosa", ODGODILI zbog pocetaka antifasistickih akcija iniciranih od strane kpj u jugoslaviji ( postoje dokumenti )...planirali su taj napad ranije, ali su ga izveli 22.6... a upravo je tog dana formirana prva partizanska vojna formacija......sto je pocetak stvaranja 4. po velicini pobjedničke saveznicke sile u WW2.
de sogan-bezhe, pojasni malo na koji liberalizam tachno mislish, ekonomski ili politichki...sam' da se razumijemoSogan wrote:Vidim ja da bez moje cestitke ovaj dan nema smisla obiljezavatizmijaIzmaj wrote:dje je sogan![]()
:D
DakleMslava i cast svim borcima antifastima
i u onom i u ovom ratu
![]()
Uz parolu: Smrt fasizmu, smrt komunizmu - zivio liberalizam!!!:D
-
Sogan
Sogan ne veze liberalizam za institucionalne aranzmane niti personelady midnight wrote: de sogan-bezhe, pojasni malo na koji liberalizam tachno mislish, ekonomski ili politichki...sam' da se razumijemo:D kennedy ili wolfowitz
:D tom paine ili francis fukuyama
U svakom slucaju, sloboda individue je ekvivalentna njenoj slobodi da je sam sebi definise i ostvari
- lady midnight
dobro je, razumijemo seSogan wrote:Sogan ne veze liberalizam za institucionalne aranzmane niti personelady midnight wrote: de sogan-bezhe, pojasni malo na koji liberalizam tachno mislish, ekonomski ili politichki...sam' da se razumijemo:D kennedy ili wolfowitz
:D tom paine ili francis fukuyama
Ali recimo da se temeljna inspiracija (ne bezrezervna) nasla u J.S.Mill-ovoj "On liberty"
U svakom slucaju, sloboda individue je ekvivalentna njenoj slobodi da je sam sebi definise i ostvariSistem koji joj pruzi tu mogucnost je otjelotvorenje tog liberalizma na koji ja tacno mislim
Sogan ne podnosi naciste, nacionaliste, socijaliste, komuniste... i ine koji mu a priori definisu sta je za njega sloboda, posebno ne trpajuci ga bez pitanja u neki tor, bio to proleterski ili nacionalni (u ova dva su me do sad uguravali, mother fuckers)
- Jara
I ja se u suštini slažem s tobomlady midnight wrote:ne bih da se takarimJara wrote: kad smo vec kod preciznosti...![]()
nacisti su plan napada na sssr, nazvan "barbarosa", ODGODILI zbog pocetaka antifasistickih akcija iniciranih od strane kpj u jugoslaviji ( postoje dokumenti )...planirali su taj napad ranije, ali su ga izveli 22.6... a upravo je tog dana formirana prva partizanska vojna formacija......sto je pocetak stvaranja 4. po velicini pobjedničke saveznicke sile u WW2.
, a pogotovo ne na nekog sa kim se u sushtini slazhem, al mozhe to josh preciznije
:D: nisu te akcije koje su odgodile barbarossu inicirane od strane KPJ protiv okupatora, nego od strane srpskog seljashtva u istochnoj hercegovini protiv terora ustasha, i bez neke naglasheno ideoloshke platforme (tek kasnije KPJ preuzima vodecu ulogu u ustanku, iako procenat komunista u redovima samih boraca-partizana nikada nije bio posebno velik). a hitler je bio plaho ljutit na NDH shto nije uspjela drzhati situaciju "pod kontrolom" (transkripcije tih razgovora sam vec drzhala u ruci, zato znam; dok ove druge koje ti navodish, vec nisam, tako da se ne bih ni izjashnjavala o tome), pa je pavelica i ustashe smatrao tezhim luzerima, usput govoreci i za cijelo vrijeme trajanja NDH (eh, ovi su dokumenti vec objavljeni).
Tacno, među partizanima nije bio veliki procenat komunista...ali je isto tacno da je u događajima koji su uvjetovali odgađanje "barbarose" kpj imala znacajnu ulogu ; u organizaciji i vođenju NOB-a uloga je bila vodeća , to se ne moze poreći (koliko se to god nekom ne sviđalo i koliko god neko nemao pojma o tome pa mu sve to izgleda nevjerovatno i napuhano)... činjenice su činjenice.
Btw, imam u kući nekog ko je ucestvovao u tome a nije hercegovački srpski seljak .
Last edited by Jara on 05/07/2007 02:17, edited 1 time in total.
-
Šandor
http://www.youtube.com/watch?v=EYJy5TzFp44
Hej, Sloveni, još ste živi
Duh naših dedova
Dok za narod srce bije
Njihovih sinova
Živi, živi, duh slovenski
Živeće vekov'ma
Zalud preti ponor pakla
Zalud vatra groma
Nek' se sada i nad nama
Burom sve raznese
Stena puca, dub se lama
Zemlja nek' se trese
Mi stojimo postojano
Kano klisurine
Proklet bio izdajica
Svoje domovine!
Pokisoše

Hej, Sloveni, još ste živi
Duh naših dedova
Dok za narod srce bije
Njihovih sinova
Živi, živi, duh slovenski
Živeće vekov'ma
Zalud preti ponor pakla
Zalud vatra groma
Nek' se sada i nad nama
Burom sve raznese
Stena puca, dub se lama
Zemlja nek' se trese
Mi stojimo postojano
Kano klisurine
Proklet bio izdajica
Svoje domovine!
Pokisoše
-
rashomon
Ustvari cijeli thread je jeftin propagandni trik.danas wrote:a moRel' meni neko objasnit otkad su to anti-fasisti automatski i komunisti? jer ode prica na komuniste, a njih - ako me moje staracke oci ne varaju -- u pocetnom postu niko nije ni spomenuo...
Slika ruže danas ima posve novo mrsko značenje.
Subliminalno kurvanje nauštrb poginulih ljudi...Mrzim komuniste...