Restorani u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dajdzarile

Post by dajdzarile »

sto ga drze medo i zelko u tal... malo je skup ali ok je mjesto
cowboy

Post by cowboy »

"Kod Kibeta", na vrh Logavine, pogled na Sarajevo je odlican, bosanska tradicionalna jela, sevdah ti pjevaju uzivo, osoblje vise nego ljubazno, jagnjetina k'o puter..ma nema dalje!
The Charioters

Post by The Charioters »

Evo imas lijepih i dobrih restorana po zelji, samo prati linkove :

http://sarajevo.moj-grad.com/?cat=164&id=905 (vinoteka)

http://sarajevo.moj-grad.com/?cat=164&id=910 (park p.)

http://sarajevo.moj-grad.com/?cat=164&id=909 (caballo)
bmx

Post by bmx »

hvala, hvala, super ste raja :D
Miss_Archer

Post by Miss_Archer »

S tim da ne zivim u Sarajevu, ne bih mogla da dam preporuku sto se tice restorana. Ali, i ja se slazem s jednim od prijedloga da osobu koja je u posjeti Sarajevu treba odvesti u neki autentican domaci restoran. Jer, logicno je da vecina ljudi pri posjeti Mexicu ne ide u francuski ili kineski restoran, nego nedgje gdje moze da proba nesto lokalno ili regionalno. Valjda bi trebalo isto da vazi i za nasu zemlju, a i cinjenica je da imamo veoma lijepu domacu kuhinju, za koju barem ja do sada nisam cula ni jednu primjedbu od stranaca koji su imali priliku (preko mene) da je probaju. Svi moji stranci prijatelji jako vole nasa tradicionalna jela kao sto su zeljanica, sirnica, cevapi (moja mama ih napravi odlicno, sa pravim lepinama i polivom), tufafije, baklava, etc. Evo ogladni nabrajajuci ovo!

Pa eto nek' je gostu i domacinu prijatno!
dajdzarile

Post by dajdzarile »

taj "jedan od prijedloga" je bio moj :D
hvala sto se slazes sa mnom :D
zlata

Post by zlata »

Dajdzarile

Kad vec nema domace hrane u Saraj'vu...sjedi brate u auto...pa odvedi ljude na kljukusu u Kozarac. Kakva pasta! Kakva pizza?
Bajko

Post by Bajko »

kako se niko nije sjetio Avlije ??
Adri

Post by Adri »

Jedan moj bivsi drug Bago ,sto je drzao nekadasnji Dedan jedno vrijeme i jos par kafica ,znam da trenutno ima neku kafanu ,ali ne znam gdje niti kako se zove ..
Ako neko slucajno zna ,voljela bih da znam .
cowboy

Post by cowboy »

Ovo je samo jos jedna preporuka za restoran "Kod Kibeta", iz BH Dana:

Obrok bez "zavrtanja" i belaja

Kod Kibeta; Vrbanjuša 164; Sarajevo

Počelo je slučajno: gazda, Sakib Vreto, podigao je 24 plaće, koje su isplaćivane svima koji su dobrovoljno odustajali od državne službe. Htio je otvoriti bilijar klub. No, u malom prostoru sto je nekako mogao stati, ali belaj je bio što se štap nije mogao koristiti. Tako su počela "predbilijarska" druženja Kod Kibeta. Gostima je objašnjavao da se tu iskupljaju ljudi koji se dogovaraju gdje će kasnije igrati bilijara. U početku su gosti tražili pokoju pivu, pa i malo meze. Onda se počelo kuhati ono "na čemu se raslo". Porodica Vreto i nije baš imala nekog školovanog ugostitelja: otac je bio stolar, majka frizerka, sin zlatar i kćerka medicinska sestra. Svako u porodici se trudio da doprinese na ovaj ili onaj način.

"Nemamo profesionalnog kuhara, to radi moja majka. Ona sprema jela koja je naučila od svoje majke i svekrve", objasnio je gazdin sin Edin Vreto. Kod njega je novčanik i on tvrdi da "nema zavrtanja".

Pritom misli i na ono što se nađe na tanjiru. Jer, ne štedi se ni na čemu.

Sakib je svoje dugogodišnje umijeće uzidao u restoran. Enterijer je sam napravio, a dobrim dijelom namještaj - sve osim stolica. Tu su i kolekcije starina, od kojih je najbrojnija ona sa šezdesetak radioaparata. Tu je i bosanska soba, koja je, zapravo, ono što se zove separeom. Mala bašta je posebna oaza. U nju se može ući tek nakon što se prođe kroz restoran. Što ne može svako. "Napravili smo restoran zatvorenog tipa. Nećemo nikakvih belaja, tako da su tu samo birani gosti", kaže gazda. A oni se ne biraju po debljini novčanika - dovoljna propusnica jeste pristojno ponašanje.

Hadžijski ćevap, klepe, kljukuša, lezibaba, pečenje, pita od jabuka, šljivopita... sve to možete jesti Kod Kibeta. "Uglavnom se pravi ono što se najbolje zna", veli Sakib - Kibe. Običaj ove kuće je da nijednom gostu kafu ne naplaćuju. Bosansku, naravno, jer druge Kod Kibeta nema. (S. Mustajbegović)
cowboy

Post by cowboy »

...
manijak1

Post by manijak1 »

Micko Mici :D kad dođeš , idemo u Image :D u baštu :D .
k_kanji

Post by k_kanji »

Imam jedno pitanje znate li mi reci gdje se nalazi jedan kafic o titi u sarajevu cuo sam da postoji ali neznam gdje se nalazi

hvala
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Most na Dolac Malti (kad idesh ka Hrasnom), e pa prije samog mosta skrenesh desno, 50m, pored Miljacke, u pravcu Doma zdravlja Omer Maslitj
edu

Post by edu »

k_kanji wrote:Imam jedno pitanje znate li mi reci gdje se nalazi jedan kafic o titi u sarajevu cuo sam da postoji ali neznam gdje se nalazi

hvala
FYI

http://www.caffetito.ba
fido1

Post by fido1 »

Kaiser:
Kad smo kod toga, restoran Dubrovnik, u Zenici. Bio sam tamo, ne mozes vjerovati kakav restoran, Vrijedi otici, onakav ugodjaj je rijedak i na moru. Mislim da je Ahmed Buric pisao o njemu u Danima.

Po meni trnutno najbolji restoran u BiH. Ambijent, usluga, klopa i sto je najvaznije cijena, sve je za 10+.
Ako zelis ljudi izvesti u Sarajevu, sa Inat kucom neces pogrijesiti, sto bi nasi ljudi rekli "sve po Bosanski" (pogotovo ako gosti nisu sa ovih prostora)
mya

Post by mya »

i meni je dubrovnik :) divan
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Dobar je Biban na Bistriku :-)

A ti mya, ne diraj Dubrovnik, Dubrovnik je moj :D:D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

fido1 wrote:Kaiser:
Kad smo kod toga, restoran Dubrovnik, u Zenici. Bio sam tamo, ne mozes vjerovati kakav restoran, Vrijedi otici, onakav ugodjaj je rijedak i na moru. Mislim da je Ahmed Buric pisao o njemu u Danima.

Po meni trnutno najbolji restoran u BiH. Ambijent, usluga, klopa i sto je najvaznije cijena, sve je za 10+.
Ako zelis ljudi izvesti u Sarajevu, sa Inat kucom neces pogrijesiti, sto bi nasi ljudi rekli "sve po Bosanski" (pogotovo ako gosti nisu sa ovih prostora)
moze li preciznija lokacija tog restorana (dubrovnik op.a.) u Zenici?
horns&drums

Post by horns&drums »

Odmah pored yacht cluba Convict i desno od ribogojilista Liquid Iron :D:D
kokili_g

Post by kokili_g »

kostela restoran izmedju bihaca i krupe, pored une, uzivancija prava i klopa i ambijent na nivou
Zox

Post by Zox »

Meni je interesantan Velika Basta, iza velepekare ima putokaz :)
horns&drums

Post by horns&drums »

Ima iza Hadzica, Zrnovnica. Najbolja pastrmka u kantonu i sire
mya

Post by mya »

The_Fluid wrote:[
moze li preciznija lokacija tog restorana (dubrovnik op.a.) u Zenici?
kad ja to ne znam objasniti :-?
to bi trebao biti centar zenice. u blizini je posta i neki hotel
horns&drums

Post by horns&drums »

Hahaha, Centar :D:D U svakom centru na Balkanu su posta i hotel :D:D Ponegdje i robna kuca :D:D

Bravo mya :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nego mya, volis li raviole? :D
Post Reply