veca_sa wrote:http://youtube.com/watch?v=-N9-iBvpU5A
Inspekcija rada
-
testertestni1
#27 Re: Inspekcija rada
Da ne otvaram novu temu, kakva iskustva imate sa ovom kantonalnom inspekcijom rada (Kanton Sarajevo) ? Šta gledaju uglavnom kad dođu u "obilazak" ? Neko od uposlenika je pozvao inspekciju, iako ja zaista ne znam šta bi mogao biti razlog - sve obaveze se izmiruju uredno, na vrijeme, nema prekovremenog rada itd. (vjerovatno sam nešto propustio, jer čisto sumnjam da oni u obilazak dolaze iz ćeifa
) Moja je pretpostavka, da oni uvijek mogu naći da "nešto nije po zakonu" ma koliko čovjek savjesno radio svoj posao, taj rizik uvijek postoji. Zanimaju me isključivo radni odnosi. Radim u kompaniji koja ima 20 zaposlenih, svi su uredno prijavljeni, dokumentacija se vodi besprijekorno uredno i transparentno (ovo je valjda relativan pojam). Šta je to što je inspekcija vama pronašla i utvrdila kao "zamjerku" ? Ma koliko čovjek poznavao propise, iskustva iz prakse su uvijek dobrodošla...
- zonna
#28 Re: Inspekcija rada
znači prvo bi trebali legitimisati sve radnike pa onda traže ugovore, šihtarice, rješenja o godišnjim itd...
ako su ti radnici zvali inspekciju može biti da je zbog regresa, toplog obroka ili prevoza...
ako to nisi definisao ugovorom tj. ako nemaš dokumentaciju da nisi radnike za to "zakinuo" onda će ti tražiti da to izmiriš.
javi u svakom slučaju šta je bilo da znamo.
ako su ti radnici zvali inspekciju može biti da je zbog regresa, toplog obroka ili prevoza...
ako to nisi definisao ugovorom tj. ako nemaš dokumentaciju da nisi radnike za to "zakinuo" onda će ti tražiti da to izmiriš.
javi u svakom slučaju šta je bilo da znamo.
- Kosato
#29 Re: Inspekcija rada
jedan moj slucaj rada na crno...
velika firma u proizvodnji namjestaja ...ne bih da ih ovog puta spominjem ne radim vise....
nas nekih 60 radnika tu od sefova do domara ako se tako moze reci... javlja sef iz salona dole nama u proizvodnji...da radnici pobjegnu krenuli su dole....
od tih 60 radnika ostala samo petorica koji su prijavljeni da vi vidite kako se skace preko ograda...da bi na kraju oni dosli i pregledali i ismijali se medju sebe...tako mi rece poslodavac njima to smijesno
kako velika firma moze imati samo pet prijavljenih a obrce se mjesecno vishe od 100 000 KM
velika firma u proizvodnji namjestaja ...ne bih da ih ovog puta spominjem ne radim vise....
nas nekih 60 radnika tu od sefova do domara ako se tako moze reci... javlja sef iz salona dole nama u proizvodnji...da radnici pobjegnu krenuli su dole....
od tih 60 radnika ostala samo petorica koji su prijavljeni da vi vidite kako se skace preko ograda...da bi na kraju oni dosli i pregledali i ismijali se medju sebe...tako mi rece poslodavac njima to smijesno
kako velika firma moze imati samo pet prijavljenih a obrce se mjesecno vishe od 100 000 KM
- Arc_Angel
#30 Re: Inspekcija rada
Ma ima tu svega pomalo ali ja mislim da je baza to kakva smo mi vrsta naroda.
Narodi se dijele na podanicke i slobodarske.
Mi na zalost spadamo u ovu prvu grupu.
Narodi se dijele na podanicke i slobodarske.
Mi na zalost spadamo u ovu prvu grupu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#31 Re: Inspekcija rada
znate šta je problem
često radnici unište neke manje pošte firme zbog gluposti u vezi sa inspekcijom i onda gazda zatvori firmu
a ovi veliki kriminalci sa 50 neprijavljenih radnika sve više i više cvjetaju
često radnici unište neke manje pošte firme zbog gluposti u vezi sa inspekcijom i onda gazda zatvori firmu
a ovi veliki kriminalci sa 50 neprijavljenih radnika sve više i više cvjetaju
-
maira
#32 Re: Inspekcija rada
Uhvatila me inspekcija prvi radni dan,fakticki rad na crno.Sad mi poslodavac kaze da cu na sud kao svjedok(vjerovatno firmi ili kome li).Mene zanima sta ce tamo bit,sta ce me pitat,hocu li esto najbat i slicno
- madner
#33 Re: Inspekcija rada
Neces, poslodavac hoce da dokaze da je bio zaista prvi radni dan.
- Logovan
#34 Re: Inspekcija rada
Ideš u Zenicu na robiju.
-
maira
#35 Re: Inspekcija rada
hoce li mi placat robiju i ugovor o radu
Osigurali su me nakon toga,al ja sam inspekciji nudila mito hihi.Mislila sam da necemo do suda doc,zapecatili ih i radnika upisali u zapisnik.Mene zanima hoce li me saltat ili ce samo pitat kao ja zrtva i tako to,oni misle da sam radila 7 dana
Osigurali su me nakon toga,al ja sam inspekciji nudila mito hihi.Mislila sam da necemo do suda doc,zapecatili ih i radnika upisali u zapisnik.Mene zanima hoce li me saltat ili ce samo pitat kao ja zrtva i tako to,oni misle da sam radila 7 dana
-
Mutivoda
#36 Re: Inspekcija rada
maira wrote:hoce li mi placat robiju i ugovor o radu
- studiorum_tuzlaensis
#38 Re: Inspekcija rada
Nudila mito inspekciji. Bravo ljepotice, sad imaš elemente krivičnog djela nad svojom glavom. Naravno, sve zavisi od inspektora hoće li to prijaviti, ali ako prijavi i potvrdi se onda ćeš možda neku uslovnu dobit i ostat zabilježena u spisima 
- Logovan
#39 Re: Inspekcija rada
Nudi mito sve dok ne prihvati.maira wrote:hoce li mi placat robiju i ugovor o radu
- KB9
#40 Re: Inspekcija rada
sta kaze ona gore u starom postu "njima koji posteno pokusavaju" a radila dvije i po godine neprijavljena 
-
maira
#41 Re: Inspekcija rada
sta ja znam sta ce oni nisam nikad bila na sudu,ali oni cijlo vrijme mni govor za tebe je super moracete sad prijavit,mislim da idu na firmu.ako budu spominjali mito i sta sam sve lalaga ja cu rci da nisam,jedino ako imaju snimljeno.gdje bih ja nudila mito,ajte molim vas hahhahahah
- KB9
#42 Re: Inspekcija rada
hehehehehe simpaticno pravo hehehehehehehe
-
Hakiz
#43 Re: Inspekcija rada
Stvar je u tome da po Zakonu u radu ne možeš početi raditi prije nego što potpišeš ugovor. Dakle, kod tebe faktički jeste rad na crno, bez obzira na to što ti je bio prvi dan. Ako se namerače da kazne poslodavca, možda i tebe, imaju osnov.maira wrote:Uhvatila me inspekcija prvi radni dan,fakticki rad na crno.Sad mi poslodavac kaze da cu na sud kao svjedok(vjerovatno firmi ili kome li).Mene zanima sta ce tamo bit,sta ce me pitat,hocu li esto najbat i slicno
Član 4.
(1) Stupanjem na rad radnika na osnovu zaključenog ugovora o radu zasniva se radni odnos.
Ako si počela raditi prije zaključivanja (potpisivanja) ugovora, radiš bez stupanja u radni odnos, a to ti je rad na crno.
Poslodavac je kriv što te je zvao da radiš prije potpisivanja ugovora, ti si kriva što si prihvatila da radiš prije potpisivanja ugovora.
Šta će te pitati i da li ćeš najebati zavisi od advokata i sudije.
Ovo boldirano vas može izvaditi:
Član 24.
(1) Ugovor o radu zaključuje se u pisanoj formi i sadrži, naročito, podatke o:
a. nazivu i sjedištu poslodavca;
b. imenu i prezimenu, prebivalištu odnosno boravištu radnika;
c. trajanju ugovora o radu;
d. danu otpočinjanja rada;
e. mjestu rada;
f. radnom mjestu na koje se radnik zapošljava i kratak opis poslova;
g. dužini i rasporedu radnog vremena;
h. plaći, dodacima na plaću, te periodima isplate;
i. naknadi plaće;
j. trajanju godišnjeg odmora;
k. otkaznom roku
l. druge podatke u vezi sa uvjetima rada utvrđenim kolektivnim ugovorom.
(2) Umjesto podataka iz st. 1. tač. g., h., i., j., k. i l. ovog člana, može se u ugovoru o radu naznačiti odgovarajući član zakona, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, kojim su uređena ta pitanja.
(3) Ako poslodavac ne zaključi ugovor o radu sa radnikom u pisanoj formi, a radnik obavlja poslove za poslodavca uz naknadu, smatra se da je zasnovan radni odnos na neodređeno vrijeme, ako poslodavac drugačije ne dokaže.
Samo, trebao ti je poslodavac platiti taj dan, Ako ti nije platio taj dan, radila si bez naknade, dakle uslov da obavljaš poslove za poslodavca uz naknadu nije ispunjen, pa možda se ne prihvati vadiona na taj način.
Upstalom, pročitaj: http://fbihvlada.gov.ba/bosanski/zakoni ... oni/6.html
-
Hakiz
#44 Re: Inspekcija rada
Kada te na primjer policajac zaustavi zbog prelaska na crveno, ti ne platiš kaznu nego odeš na sud, ako nemaš svjedoke, nego je je tvoja riječ protiv policajčeve, vjerovaće se njemu, neće tebi.maira wrote:sta ja znam sta ce oni nisam nikad bila na sudu,ali oni cijlo vrijme mni govor za tebe je super moracete sad prijavit,mislim da idu na firmu.ako budu spominjali mito i sta sam sve lalaga ja cu rci da nisam,jedino ako imaju snimljeno.gdje bih ja nudila mito,ajte molim vas hahhahahah
Ako budu išli istom logikom, dakle da se više vjeruje službenom licu nego tebi, a inspektor kaže da si mu nudila mito, mogla bi imati probleme. Ali, opet, to zavisi od pravnika i sudije.
-
maira
#45 Re: Inspekcija rada
uhvatili me 14.10.2016 ugovor potpisala 19.10.2016.firma zapecacena,ja ne radim firma ne radi.ucinili su mi dobro.sad cekam sud i cekam da ovi pocnu radit.mene zanima sta radnika pitaju,nece valjda mito spominjat,jedino to sam kriva.ako bude ja ili firma ja cu sebe vadit,al to ako bude sta da bog da da ne bude po mojim ledjima.da su htjeli sredit sredili bi pili su kafu,sta cu ja na sudu kao ......''svjedok''
-
maira
#46 Re: Inspekcija rada
Hakiz wrote:Stvar je u tome da po Zakonu u radu ne možeš početi raditi prije nego što potpišeš ugovor. Dakle, kod tebe faktički jeste rad na crno, bez obzira na to što ti je bio prvi dan. Ako se namerače da kazne poslodavca, možda i tebe, imaju osnov.maira wrote:Uhvatila me inspekcija prvi radni dan,fakticki rad na crno.Sad mi poslodavac kaze da cu na sud kao svjedok(vjerovatno firmi ili kome li).Mene zanima sta ce tamo bit,sta ce me pitat,hocu li esto najbat i slicno
Član 4.
(1) Stupanjem na rad radnika na osnovu zaključenog ugovora o radu zasniva se radni odnos.
Ako si počela raditi prije zaključivanja (potpisivanja) ugovora, radiš bez stupanja u radni odnos, a to ti je rad na crno.
Poslodavac je kriv što te je zvao da radiš prije potpisivanja ugovora, ti si kriva što si prihvatila da radiš prije potpisivanja ugovora.
Član 24.
e. mjestu rada;
i. naknadi plaće;
k. otkaznom roku
(2) Umjesto podataka iz st. 1. tač. g., h., i., j., k. i l. ovog člana, može se u ugovoru o radu naznačiti odgovarajući član zakona, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, kojim su uređena ta pitanja.
(3) Ako poslodavac ne zaključi ugovor o radu sa radnikom u pisanoj formi, a radnik obavlja poslove za poslodavca uz naknadu, smatra se da je zasnovan radni odnos na neodređeno vrijeme, ako poslodavac drugačije ne dokaže.
Samo, trebao ti je poslodavac platiti taj dan, Ako ti nije platio taj dan, radila si bez naknade, dakle uslov da obavljaš poslove za poslodavca uz naknadu nije ispunjen, pa možda se ne prihvati vadiona na taj način.
ko ce im znat sta ce na sudu.kako vidim i ne sikiraju se.ne poznajem nikoga a cudno se gledaju,a mene zovu kao svjedoka ko biva na sudu.ugovor i ja kod kuce,nit radim ni nista
-
palmica
#47 Re: Inspekcija rada
Da se nadovežem na gore rečeno, ako se ne varam svaki poslodavac je dužan da svakog novog zaposlenika prijavi na sve vidove osiguranja najkasnije dan prije stupanja na rad.Hakiz wrote:Stvar je u tome da po Zakonu u radu ne možeš početi raditi prije nego što potpišeš ugovor. Dakle, kod tebe faktički jeste rad na crno, bez obzira na to što ti je bio prvi dan. Ako se namerače da kazne poslodavca, možda i tebe, imaju osnov.maira wrote:Uhvatila me inspekcija prvi radni dan,fakticki rad na crno.Sad mi poslodavac kaze da cu na sud kao svjedok(vjerovatno firmi ili kome li).Mene zanima sta ce tamo bit,sta ce me pitat,hocu li esto najbat i slicno
Član 4.
Član 24.
e. mjestu rada;
i. naknadi plaće;
k. otkaznom roku
To hipotetički znači da ste potpisali ugovor 19.10.2016 po kom stupaš na rad 20.10.2016, prijava ide u ovom slucaju 19.10.2016.
Ako griješim neka me neko ispravi.
Nemam pouzdanu informaciju, ali sam čula da sad inspekcija u slučaju rada "na crno" kažnjava i poslodavca i radnika.
-
Hakiz
#48 Re: Inspekcija rada
Da, to je upravo to. Ne može radnik početi raditi ako prethodno nije potpisao ugovor i ako nije prijavljen na osiguranje. Kažnjavaju se i radnik i poslodavac.palmica wrote:Da se nadovežem na gore rečeno, ako se ne varam svaki poslodavac je dužan da svakog novog zaposlenika prijavi na sve vidove osiguranja najkasnije dan prije stupanja na rad.Hakiz wrote:Stvar je u tome da po Zakonu u radu ne možeš početi raditi prije nego što potpišeš ugovor. Dakle, kod tebe faktički jeste rad na crno, bez obzira na to što ti je bio prvi dan. Ako se namerače da kazne poslodavca, možda i tebe, imaju osnov.maira wrote:Uhvatila me inspekcija prvi radni dan,fakticki rad na crno.Sad mi poslodavac kaze da cu na sud kao svjedok(vjerovatno firmi ili kome li).Mene zanima sta ce tamo bit,sta ce me pitat,hocu li esto najbat i slicno
Član 4.
Član 24.
e. mjestu rada;
i. naknadi plaće;
k. otkaznom roku
To hipotetički znači da ste potpisali ugovor 19.10.2016 po kom stupaš na rad 20.10.2016, prijava ide u ovom slucaju 19.10.2016.
Ako griješim neka me neko ispravi.
Nemam pouzdanu informaciju, ali sam čula da sad inspekcija u slučaju rada "na crno" kažnjava i poslodavca i radnika.
Sa jedne strane, radnik može reći da nije smio da se ne odazove na rad poslodavcu iako nije potpisao ugovor zbog straha od gubitka posla.
Sa druge strane u tome i jeste poenta. Time se i radnik tjera da prijavi inspekciji poslodavca što ga poslodavac nije prijavio na osiguranje ili što mu nije dao ugovor. TO jeste, i radniku se nameće obaveza da se bori za sebe.
-
maira
#49 Re: Inspekcija rada
znala sam da ce po narodu.drzave i govana
- KB9
#50 Re: Inspekcija rada
drzave i govana a ovamo nudila mito inspekciji
ti il si trol teski il ... ma nadam se da si trol
ti il si trol teski il ... ma nadam se da si trol