Pretplata - obavezna? Kako za koga
Moderator: anex
- nokia6170
Ljudi dragi, razvili ste citavu pricu u pogresnom smjeru kad je ova tema u pitanju.
Pokusao sam da procitam hocel iko primjetiti od vas ovdje sta je stvarni razlog zasto je FTV izgubila spor, a gradjani dobili.
Razlog je slijedeci kad procitate malo bolje:
"Zapravo, građani su bili nezadovoljni što platni nalog, na temelju kojeg je bilo doneseno rješenje o ovrsi, nikada nije mogao postati pravomoćan jer, kako je zaključeno, nikada nije uručen na zakonit način. S obzirom na to da na taj prigovor RTV Federacije nikada nije dala odgovor, Općinski sud u Širokom Brijegu presudio je u korist građana."
Dakle jedini razlog sto je su gradjani u Hercegovini dobili spor je proceduralne prirode, gdje se sud uopste nije upustao u meritorno raspravljenje tuzbe.
Greska lezi u nacinu urucivanja pomenutog rjesenja i pasivnosti Federalne televizije da ulozi prigovor.
To je sustina ove price.
U svakom drugom slucaju bi ti gradjani izgubili i sud bi presudio u korist FTV.
Ovo je iskljucivo i samo iskljucivo greska FTV i njenog menagmenta, odnosno ljudi koji pravno zastupaju FTV.
Pozdrav
Pokusao sam da procitam hocel iko primjetiti od vas ovdje sta je stvarni razlog zasto je FTV izgubila spor, a gradjani dobili.
"Zapravo, građani su bili nezadovoljni što platni nalog, na temelju kojeg je bilo doneseno rješenje o ovrsi, nikada nije mogao postati pravomoćan jer, kako je zaključeno, nikada nije uručen na zakonit način. S obzirom na to da na taj prigovor RTV Federacije nikada nije dala odgovor, Općinski sud u Širokom Brijegu presudio je u korist građana."
Dakle jedini razlog sto je su gradjani u Hercegovini dobili spor je proceduralne prirode, gdje se sud uopste nije upustao u meritorno raspravljenje tuzbe.
Greska lezi u nacinu urucivanja pomenutog rjesenja i pasivnosti Federalne televizije da ulozi prigovor.
To je sustina ove price.
Ovo je iskljucivo i samo iskljucivo greska FTV i njenog menagmenta, odnosno ljudi koji pravno zastupaju FTV.
Pozdrav
-
mostarac
Jedini razlog sto se u zapadnoj hercegovini ne placa pretplata je taj sto ta televizija u sebi ima naziv Bona i Hercegovina i dok je tako može joj lično Franjo Tudjman bit glavni i odgovorni urednik, a Thompson muzicki urednik i opet nece biti placana jer je to BH televizija i na njoj ce novinar skandaloznim nazvati zvizdanje himnoj BiH u Sirokom a ne se pridruziti masi i na njoj ce novinar u utakmici BiH-Hrvatska navijati za BiH sto je i logicno.
E u tome je problem i nema se tu sta vise polemisat. Problem je sam naziv televizije i nedostatak separatizma u istoj. Sve ostalo su izgovori.
E u tome je problem i nema se tu sta vise polemisat. Problem je sam naziv televizije i nedostatak separatizma u istoj. Sve ostalo su izgovori.
- nokia6170
problem je nase euforicnosti kao naroda na ovim prostorima i neinformisanosti.
kao prvo naslov ove teme nema veze sa textom koji je postiran, a i komentari ove teme nemaju veze sa sustinom texta koji je postiran.
u sustini, euforicno, neobavjesteno i amaterski izabrana tema sa totalno pogresnim postom kao povodom.
svak pise svoje, a niko ne pokusava da sagleda objektivno i bez strasti sam text.
opet ponavljam, sustina texta i naslov teme...nebo i zemlja.
p.s. slijedeci put onaj ko hoce da prica o odnosu hercegovaca prema televiziji, neka fino otvori temu i da licni svoj stav ili slicno, a ne da koristi sudske odluke interpretirajuci ih na svoj neki subjektivan i pogresn nacin.
kao prvo naslov ove teme nema veze sa textom koji je postiran, a i komentari ove teme nemaju veze sa sustinom texta koji je postiran.
u sustini, euforicno, neobavjesteno i amaterski izabrana tema sa totalno pogresnim postom kao povodom.
svak pise svoje, a niko ne pokusava da sagleda objektivno i bez strasti sam text.
opet ponavljam, sustina texta i naslov teme...nebo i zemlja.
p.s. slijedeci put onaj ko hoce da prica o odnosu hercegovaca prema televiziji, neka fino otvori temu i da licni svoj stav ili slicno, a ne da koristi sudske odluke interpretirajuci ih na svoj neki subjektivan i pogresn nacin.
-
tempora
Vec sam se zapitala da li sam bas tako nepismena!nokia6170 wrote:Ljudi dragi, razvili ste citavu pricu u pogresnom smjeru kad je ova tema u pitanju.
To je sustina ove price.
Pozdrav
Neki su ovo uzeli za argument ispravnog neplacanja tv pretplate a neki opet kao dokaz da su tamo oni anamoni Hrvati protivnici BiH drzave.
Hljeba i igara.
-
Hendrix
Jao eto sad fakat neće da plaćaju jer im nije uručeno kako treba ? Dajte ba ljudi svi znamo zašto ne plaćaju.Ovo je čisto dobro osmišljena advokatska foluška , jebga ljudi su našli rupu koju su iskoristili.
Pravo mi je krivo kad plaćam pretplatu a znam da pola Hercegovine to ne radi i smije nam se u facu pa i Ivo Miro dok je predsjednik bio javno reče da ne plaća niti će plaćati , garant zbog nezakonitog uručivanja
Pravo mi je krivo kad plaćam pretplatu a znam da pola Hercegovine to ne radi i smije nam se u facu pa i Ivo Miro dok je predsjednik bio javno reče da ne plaća niti će plaćati , garant zbog nezakonitog uručivanja
- nokia6170
usput, samo da pojasnim. da to sto je sud ovako presudio "u korist" gradjana, ne znaci da su ti gradjani oslobodjeni daljnjeg placanja pretplate, odnosno tv taxe.
sto znaci da ovo sto su prividno dobili na sudu, ne znaci da im je taj dug oprosten.
naravno, federalna televizija samo treba da ponovi cijeli postupak, ali sada u skladu sa materijalno-procesnim normama i da onda izvrsi naplatu svojih potrazivanja.
ubijedjen sam da ce sud i to bas onaj u sirokom donijeti odluku u njenu korist.
kolko buke ni oko cega. tresla se gora, rodio se mis po obicaju.
sto znaci da ovo sto su prividno dobili na sudu, ne znaci da im je taj dug oprosten.
naravno, federalna televizija samo treba da ponovi cijeli postupak, ali sada u skladu sa materijalno-procesnim normama i da onda izvrsi naplatu svojih potrazivanja.
ubijedjen sam da ce sud i to bas onaj u sirokom donijeti odluku u njenu korist.
kolko buke ni oko cega. tresla se gora, rodio se mis po obicaju.
- Sensei
#32 Re: Pretplata - obavezna? Kako za koga
Sta je ovrha?....Ako pak to ne učini u roku od osam dana, stoji u presudi, prijeti joj ovrha.
Razlog zbog kojeg je došlo do obrata krije se u obrazloženju u kojem se kao bitan ističe prigovor građana koji su se žalili na prethodno rješenje istoga suda koji je na prijedlog RTV Federacije bio dopustio ovrhu pljenidbom njihovih pokretnina zbog naplate njezina novčanog potraživanja.
....
Oni koji nisu ulagali prigovore o ovrsi dobili su obrasce P1 u kojima moraju dati podatke o pokretnim stvarima.
-
Liska
U pitanju je pravna zackoljica. Npr. ja sam redovitio placao pretplatu godinama ali je bilo jedan period kad je nisam platio tri mjeseca. I nakon par godina meni stigne ovrhni nalog jer nisam platio tri mjeseca, a ja izvadim onu uplatu i napisem tuzbu i dobijem ih. I to ne samo jer sam uplatio pretplatu nego i zato jer nikada nisam dobio bilo kakvu opomenu ili tuzbu pred ovrhu. I u Sirokom Brijegu je slican slucaj jer ljudi su dobijali naloge za ovrhu bez prethodnih opomena i bez primanja tuzbi. Dakle, u pitanju je greska pravne sluzbe u RTVF koji ce sada iskesirati veliku lovu radi toga. I da napomenem, nakon sto sam dobio slucaj odjavio sam fiksni telefon i vise nemam nikakvih problema. S veseljem ocekujem novu tuzbu jer cu onda i ja imati razloga da mi RTVF plati odstetu. Jer kako cu platiti neki racun kada ga uopce nisam ni primio kao ni opomenu za neplacanje?
- nokia6170
malo se ljudi zanose ovdje, spominju se neki milioni i slicno koje ce FTV morati da plati. Malo kad se detaljnije situacija izanalizira...doce se do toga da to bas nije tako. jednostavno mislim da ce doci do nekog poravnanja koje ce ftv ponuditi tim gradjanina, da se prelome njihova dugovanja sa tim sudskim troskovima koja ftv mora da plati.
u svakom slucaju, tv taxa ce se i dalje morati placati. i bojim se da ftv pouceni ovim isustvom nece sebi vise dozvoliti luxuz da ne postuju zakonske norme prilikom naplacivanja tv taxe.
naravno, sada se postavlja pitanje odgovornosti osoba koje su krive sto je budzet ftv kraci za milion i po KM, imajuci u vidu da se radi o javnoj instituciji.
p.s. ovo sve sto pricamo su pausalni navodi, jer dok ne vidimo tu sudsku odluku otpocetka do kraja, sve se treba uzeti sa rezervom. pogotovo kada nasi novinari pocnu interpretirati sudske odluke na svoj sopstven i strucan nacin.
u svakom slucaju, tv taxa ce se i dalje morati placati. i bojim se da ftv pouceni ovim isustvom nece sebi vise dozvoliti luxuz da ne postuju zakonske norme prilikom naplacivanja tv taxe.
naravno, sada se postavlja pitanje odgovornosti osoba koje su krive sto je budzet ftv kraci za milion i po KM, imajuci u vidu da se radi o javnoj instituciji.
p.s. ovo sve sto pricamo su pausalni navodi, jer dok ne vidimo tu sudsku odluku otpocetka do kraja, sve se treba uzeti sa rezervom. pogotovo kada nasi novinari pocnu interpretirati sudske odluke na svoj sopstven i strucan nacin.