Političke nauke

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

prleitihi wrote:
alphonse kauders wrote:
leedeejah wrote:8-) vrlo zanimljivo razmisljanje 8-)

Svaki fakultet ce ti "dati" onoliko koliko si ti spreman zrtvovati :wink:

FPN nije los fakultet, samo sto su mu okacili zvono na vrat... Ne vidim sto su to drugi fakulteti bolji od FPN-a :?

Politicka situacija u drzavi je odraz stanja na SVIM fakultetima u BiH.

Ako imas volju da upises FPN, zelim ti puno srece, jer i na tom faksu ima profesora od kojih mozes dosta stvari nauciti...Nije sve tako crno kao sto ova djevojka rece...

poz

http://www.buntperom.ba/[/img]
Je li to ti ozbiljno? Izvini, ali fakultet na kojem se oni BAŠ TEŠKI ispiti uče iz skripte od 30-ak strana je smijurija, a ne fakultet.
Osim toga, raspitaj se malo na birou rada koliko su traženi apsolventi FPN-a, a valjda je u kapitalizmu ravnomjeran podatak o kvalitetu nekog fakulteta upravo potražnja za diplomiranim studentima istog.

Ja savjetujem svima da bježe od zgrade FPN-a, jer će za 4-5 godina garant kukati kako nema posla, a svi su tako vrijedno i teško studirali.
posebno ispit s četvrte godine kod repovca.. :oops:
da, ali Repovac ce ti dati pet knjiga koje moras pripremit za ispit :oops:
E sad, sjecam se da smo mi (generacija 94/95) prilikom ucenja pravili nekakve skriptice. Nekoliko godina poslije, vidjela sam da se te iste skripte vrte kod studenata :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Klodovik wrote: a male animal (as a fur seal) without a mate during breeding time
:lol: :lol: :lol: :lol:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Ostri_Mac wrote:
ladyblue18 wrote:
Ostri_Mac wrote: Zasto ne uzeti medjunarodne odnose??? Slazem se da je sigurnost (mirovni studiji po novom) propala grana...a i od ostalih se moze finih stvari izvuci samo sto nam je, jopet kazem, drzava u qurcu...
Htjela sam to kad sam skontala da od zurnalistike nema hljeba, al sve sam isto cula...a rekose mi da je dosta slicno pravu i tako to.
A sto se tice toga da neko mozda ima afinitete prema arhitektur,medicini etc...ima sve to stoji. Al ja nisam jedna od tih.
Ja razvaljujem jezike al to se ne isplati studirati. Engleski i donekle se isplati al buduci da nemam stelu nit su mi roditelji kojekakvi ministri i bakraci ne zelim ni da pokusavam. :(

Ko god ti je rekao da je politologija slicna pravu laze k'o pas, vjeruj mi! Ispita ima xtra dobrih, iz kojih se moze steci dobro znanje i fino su prilagodjeni studiju...jedino sto mi se nije svidjelo su Osnove prava i Osnove sociologije...al' eto, razumijem, treba imati generalno znanje o svemu...

I da, sada su ukinuli usmjerenja na Odsjeku politologije tako da medjunarodne odnose mozes birati na postdipl.

A ako vec razvaljujes jezike nemoj ni razmisljati o studiranju istih :D , ja evo radim za strance godina i godina, niko me nikad nije pitao za diplomu, dodjes na razgovor, vide kako radis, komuniciras i to je to...a diploma za poznavanje jezika- :-) hahaha, to ti je problem naseg drustva- vec nam za mejsto cistacice treba fax :lol:

Mislim, da se pogr. ne razumijemo, ako hoces bit sudski tumac, profesorica, lektorica isl... Onda su jezici xtra, al' nesto mi se iz tvog posta ne cini tako...

Kolegica je apsolvent tamo, nije imala fakat nikakve stele, yes da je malo duze studirala, al' eto, cisto info radi, da znas da i nije sve u steli 8-)
Puuuu onda svi lazu :x
Znam to za jezike zato sam i odustala :D Iako opet kazu moze ti sutra doc neko sa diplomom i uzet posao nesto ne vjerujem u tu jer ako ti tu radis godinama zasto bi te neko sutnuo :roll: Ko nas narod..
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

ladyblue18 wrote:
Ostri_Mac wrote:
ladyblue18 wrote: Htjela sam to kad sam skontala da od zurnalistike nema hljeba, al sve sam isto cula...a rekose mi da je dosta slicno pravu i tako to.
A sto se tice toga da neko mozda ima afinitete prema arhitektur,medicini etc...ima sve to stoji. Al ja nisam jedna od tih.
Ja razvaljujem jezike al to se ne isplati studirati. Engleski i donekle se isplati al buduci da nemam stelu nit su mi roditelji kojekakvi ministri i bakraci ne zelim ni da pokusavam. :(

Ko god ti je rekao da je politologija slicna pravu laze k'o pas, vjeruj mi! Ispita ima xtra dobrih, iz kojih se moze steci dobro znanje i fino su prilagodjeni studiju...jedino sto mi se nije svidjelo su Osnove prava i Osnove sociologije...al' eto, razumijem, treba imati generalno znanje o svemu...

I da, sada su ukinuli usmjerenja na Odsjeku politologije tako da medjunarodne odnose mozes birati na postdipl.

A ako vec razvaljujes jezike nemoj ni razmisljati o studiranju istih :D , ja evo radim za strance godina i godina, niko me nikad nije pitao za diplomu, dodjes na razgovor, vide kako radis, komuniciras i to je to...a diploma za poznavanje jezika- :-) hahaha, to ti je problem naseg drustva- vec nam za mejsto cistacice treba fax :lol:

Mislim, da se pogr. ne razumijemo, ako hoces bit sudski tumac, profesorica, lektorica isl... Onda su jezici xtra, al' nesto mi se iz tvog posta ne cini tako...

Kolegica je apsolvent tamo, nije imala fakat nikakve stele, yes da je malo duze studirala, al' eto, cisto info radi, da znas da i nije sve u steli 8-)
Puuuu onda svi lazu :x
Znam to za jezike zato sam i odustala :D Iako opet kazu moze ti sutra doc neko sa diplomom i uzet posao nesto ne vjerujem u tu jer ako ti tu radis godinama zasto bi te neko sutnuo :roll: Ko nas narod..

radim od '96 :D nikad nisam bio ni na jednom kursu :-) :-) :-) evo sad mislim nekad uzeti u British Council test za diplomu koja vrijedi dozivotno, jest da je tesko pravo al' se isplati cak mozes uzeti i stepene, jedan od najtezih je onaj gdje ti priznaju znanje jezika neophodno za sve akademske aktivnosti :-D , mislim da sam test kosta oko 200KM...

Nego, radio sam u jednom odjelu za Human Resources iz VB, i fino mi zena kaze "past performance is the best predictor of future," naravno, ugrubo receno...ljudi se vise fokusiraju na ono sto ti kao pojedinac mozes i znas raditi i kako mozes doprinjeti kolektivu a ne kao kod nas, parafraziram: "AAAAA, imas FAX, upadash u tim, dobar si!!!" Naravno, fakultet ima svoje prednosti i svoje mjesto i naravno da na odredjena mjesta ne primaju ljude bez faxa, al' nije kao kod nas da ti, kao sto rekoh, i za cistacicu treba diploma :D ;

A politologija...

odes na web site FPN-a pa pregledas programe, ili jos bolje, otidji na fax
pa pogledaj....ako te inetersuje vise posali na PM 8-)
prleitihi

Post by prleitihi »

mamica 31 wrote:
prleitihi wrote:posebno ispit s četvrte godine kod repovca.. :oops:
E sad, sjecam se da smo mi (generacija 94/95) prilikom ucenja pravili nekakve skriptice. Nekoliko godina poslije, vidjela sam da se te iste skripte vrte kod studenata :lol:
mamice..valjda se neš promijenilo od tovg vakta.. :D ..repovac da literaturu..spisak od 50-ak knjiga..pa ti izabereš 5..na trećoj..odnosno 7..na četvrtoj.. :-) ..a to za skripte..amer filipović u roku od 15 sekundi provali onoga koji je učio iz skriptica..(odvratno mi je - skripata)..i tačno zna koja pitanja će ga pitati..a da ovaj levat ne zna..jer je i amer čit'o te skripte.. :oops:

anegdota..došla treba na ispit..veze sa životom nema..i ona šatro počela nešto..kaže amer..djevojko..kako se zove autor te knjige iz koje ste spremali..kaže ona..jooojj..michael..michael..kaže amer..jel douglas?..kad ona...e jeeeeeeestee.. :D
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

prleitihi wrote:
mamica 31 wrote:
mamice..valjda se neš promijenilo od tovg vakta.. :D ..repovac da literaturu..spisak od 50-ak knjiga..pa ti izabereš 5..na trećoj..odnosno 7..na četvrtoj.. :-) ..a to za skripte..amer filipović u roku od 15 sekundi provali onoga koji je učio iz skriptica..(odvratno mi je - skripata)..i tačno zna koja pitanja će ga pitati..a da ovaj levat ne zna..jer je i amer čit'o te skripte.. :oops:

anegdota..došla treba na ispit..veze sa životom nema..i ona šatro počela nešto..kaže amer..djevojko..kako se zove autor te knjige iz koje ste spremali..kaže ona..jooojj..michael..michael..kaže amer..jel douglas?..kad ona...e jeeeeeeestee.. :D
Ili kod Čekića, pita nakog momka, za kog se kasnije ispostavilo da je "kretenoid" :D : "Ko je bio najpoznatiji Partizan u II. svj. ratu?" ovaj ni muuu, kaže Čekić, pa bolan ne bio, roditelji ti ga znaju sigurno, jopet ni muuuu, on će opet, pa nana i dedo su ti vj. bili s njim, jopet nista....
Počeo se profa znojit' i kaže mu na kraju: "Pa jadu jedan, zar mu nisu odsjekli nogu!?!?" a ovaj će: "A zar jesu profesore?" :-) :-) :-)
debela

Post by debela »

a nacin na koji taj profesor prica sa studentom je bas onako intelektualan, pedagoski, kulturan, bas onako nekretenoidan :roll:
surajaa

Post by surajaa »

belay_djecko wrote:Sve to stoji, ali ne kontam ovo za Pravo...
Fakat, da završiš pravo... (ukoliko ideš regularno bez štele) treba se baš baš namučiti... i na kraju.. volontiraš za 250 KM, moja preporuka ovom budućem studentu je da upišeš ETF, Arhitekturu, Građevinu i tako neki tehnički fakultet... tu uvijek imaš sigurno zaposlenje
Vjerovatno da si u pravu, al kao sto neko vec pomenu opste poznatu cinjenicu...niau svi ljudi nadareni spram matematike, hemije, biologije, ostalih prirodnih nauka, pa u krajnjem slucaju, nemaju svi ni onaj "trzaj u ruci", kojeg zahtijeva gradjevina ili arhitektura, a o geodeziji da ne pricam...

Paradoksalno mi je kada neko ko se gotovo cijelo srednju skolu patio s matematikom i ima donekle samo neko osnovno znanje o istoj, odluci za studij elektrotehnike, saobracaja, masinstva... :roll:

Ja sam imala ambicije spram farmacije, ali sam vrlo brzo odustala, nakon sto sam se sjetila svojih casova hemije i fizike :P :-D :D
prleitihi

Post by prleitihi »

debela wrote:a nacin na koji taj profesor prica sa studentom je bas onako intelektualan, pedagoski, kulturan, bas onako nekretenoidan :roll:
sumnjam da mu je čekiće rek'o "jadu jedan".. :wink:
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

prleitihi wrote:
mamica 31 wrote:

:lol: :lol: :lol:
Ja se sjecam anegdote sa Zlajinog ispita :D :D :D
Neka cura dosla da polaze i pruzi Zlaji Index : On ga otvori, a iz njega ispade hrpa djeteline sa cetiri lista :lol:
Zlaja je bio :shock: Pogleda u curu, te joj " a majke ti gdje ti u Sarajevu nadje ovoliku djetelinu" :lol: :lol: :lol:
mi popadali sa stolica :lol:
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

prleitihi wrote:
debela wrote:a nacin na koji taj profesor prica sa studentom je bas onako intelektualan, pedagoski, kulturan, bas onako nekretenoidan :roll:
:D :kiss:

Naravno da nije, moje izvinjenje...

Malo me prenjelo dok sam kucao i prelistavao dogadjaj u mislima :lol:
prleitihi

Post by prleitihi »

Ostri_Mac wrote:
prleitihi wrote:
:D :kiss:

Naravno da nije, moje izvinjenje...

Malo me prenjelo dok sam kucao i prelistavao dogadjaj u mislima :lol:
ne ljubi me..matere ti.. :D:D
debela

Post by debela »

prenijelo te velis i sad ti kao trebas biti nekome ovdje pouzdan izvor informacija :roll:
eh.. :D
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

debela wrote:prenijelo te velis i sad ti kao trebas biti nekome ovdje pouzdan izvor informacija :roll:
Pa izvinuo sam se :-)

Samo me je za to malkice prenjelo, ostalo je fakat 100% istina- majke mi! 8-)

nemojte me ruziti...rasplakacu se :-D
debela

Post by debela »

haj dobro. nemoj da se ponovi :D
Vingo

Post by Vingo »

Ostri_Mac wrote:
debela wrote:prenijelo te velis i sad ti kao trebas biti nekome ovdje pouzdan izvor informacija :roll:
Pa izvinuo sam se :-)

Samo me je za to malkice prenjelo, ostalo je fakat 100% istina- majke mi! 8-)

nemojte me ruziti...rasplakacu se :-D
Prle, zar postoji ikakva sumnja da je ovo nas covek???
prleitihi

Post by prleitihi »

naš nije..šemsin moguće.. :D
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

prleitihi wrote:naš nije..šemsin moguće.. :D
A vi to primati samo "cvrstu brachu" jel'te? :lol: :lol: :lol:

:-)
NightWish25

Post by NightWish25 »

Ostri cestitam na odgovoru!!! Ne volim politicke nauke mada sam student istih, ali se slazem sa svim sto si rekao..
Lace

Post by Lace »

ladyblue18 wrote:a ja sam rekla sto sam cula :D nemam direktan doticaj sa fpn-om al tako cuh od studenata...
A nekidan procitah da su na birou studenti fpn medju top 3 :roll: Al eto kako momak hoce...kaze da se dvoumi izmedju vise fakulteta pa enk mu je sretno sta god da odluci :-D
U Sarajevskom kantonu od fakultetski obrazovanih i onih s višom stručnom spremom, najviše je nezaposlenih pravnika na birou (363), a potom ekonomista (337). Prema podacima službi za zapošljavanje, u Unsko-sanskom kantonu nezaposleno je 185 diplomiranih ekonomista i 113 pravnika. U Tuzlanskom kantonu registrovan je 151 pravnik bez posla i 124 ekonomista. Na biro u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prijavljena su 223 pravnika i 133 ekonomista. U Srednjobosanskom kantonu nezaposleno je 75 ekonomista i 74 pravnika, dok je u Zeničko-dobojskom kantonu bez posla 341 razredni učitelj, 166 diplomiranih ekonomista i 149 pravnih savjetnika.
a posto sam neki dan gledal na tv...i vidjeh top 5 VSS na birou...upratih da su sociolozi tek na 5 mjestu

sto se tice objavljivanja rokova 2 dana prije...desi se...ali vrlo rijetko...u mojih 28 ispita koje sam polozila...samo mi se jednom desilo da vidim rok 2 dana prije...ali da vidim...ne kazem da je objavljen tek 2 dana prije

btw. postoji obavijest na oglasnim tablama, tj. pravilnik po kojem su profesori obavezni objaviti rok najmanje 15 dana prije ispita
Lace

Post by Lace »

alphonse kauders wrote:

FPN nije los fakultet, samo sto su mu okacili zvono na vrat... Ne vidim sto su to drugi fakulteti bolji od FPN-a :?

Ako imas volju da upises FPN, zelim ti puno srece, jer i na tom faksu ima profesora od kojih mozes dosta stvari nauciti...Nije sve tako crno kao sto ova djevojka rece...

poz

Je li to ti ozbiljno? Izvini, ali fakultet na kojem se oni BAŠ TEŠKI ispiti uče iz skripte od 30-ak strana je smijurija, a ne fakultet.
Osim toga, raspitaj se malo na birou rada koliko su traženi apsolventi FPN-a, a valjda je u kapitalizmu ravnomjeran podatak o kvalitetu nekog fakulteta upravo potražnja za diplomiranim studentima istog.

Ja savjetujem svima da bježe od zgrade FPN-a, jer će za 4-5 godina garant kukati kako nema posla, a svi su tako vrijedno i teško studirali.
eto mene ocekuje tezak ispit...koji cu spremati iz knjige od 500 strana jer nemam povjerenja u skriptu za taj predmet...to je stvar izbora iz cega ces uciti...na svakom faksu postije skripte
Lace

Post by Lace »

leedeejah wrote:
alphonse kauders wrote:

poz

Da! Student sam koji ne uci iz tih skriptica, vec fino knjigu u ruke i zagrijem stolicu... Zbog vecine koja se sluzi svim i svacim da bi polozili ispit, ne zelim da mrzim/pljujem/ fakultet koji studiram...Ima nas koji nismo na tom fakultetu samo da bi dobili jadnu 6., vec imamo solidan prosjek ocjena (9,57) Nije da se hvalimo itd. :x

Posao??? Ko hoce da radi taj ce uvijek moci da nadje sebi posao...(za pocetak bilo sta, a kasnije se sam covjek treba izboriti za poziciju koju zeli...)
poz.
bas tako...ja imam odlican posao...VSS je za zlu ne trebalo...srecom pa sam fakultet upisala nakon pronalaska tog posla...uskladila potrebe i furam laganini :D :)
prleitihi

Post by prleitihi »

Lace wrote:
ladyblue18 wrote:a ja sam rekla sto sam cula :D nemam direktan doticaj sa fpn-om al tako cuh od studenata...
A nekidan procitah da su na birou studenti fpn medju top 3 :roll: Al eto kako momak hoce...kaze da se dvoumi izmedju vise fakulteta pa enk mu je sretno sta god da odluci :-D
U Sarajevskom kantonu od fakultetski obrazovanih i onih s višom stručnom spremom, najviše je nezaposlenih pravnika na birou (363), a potom ekonomista (337). Prema podacima službi za zapošljavanje, u Unsko-sanskom kantonu nezaposleno je 185 diplomiranih ekonomista i 113 pravnika. U Tuzlanskom kantonu registrovan je 151 pravnik bez posla i 124 ekonomista. Na biro u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prijavljena su 223 pravnika i 133 ekonomista. U Srednjobosanskom kantonu nezaposleno je 75 ekonomista i 74 pravnika, dok je u Zeničko-dobojskom kantonu bez posla 341 razredni učitelj, 166 diplomiranih ekonomista i 149 pravnih savjetnika.
a posto sam neki dan gledal na tv...i vidjeh top 5 VSS na birou...upratih da su sociolozi tek na 5 mjestu

sto se tice objavljivanja rokova 2 dana prije...desi se...ali vrlo rijetko...u mojih 28 ispita koje sam polozila...samo mi se jednom desilo da vidim rok 2 dana prije...ali da vidim...ne kazem da je objavljen tek 2 dana prije

btw. postoji obavijest na oglasnim tablama, tj. pravilnik po kojem su profesori obavezni objaviti rok najmanje 15 dana prije ispita
mislim da će ovo boldirano brzo demantovati onaj što svaku noć prije spavanja prouči suru god bless america i ave bush.. :D

ps. ne mislim na reisa cerića.. 8-)
Lace

Post by Lace »

prleitihi wrote:
Lace wrote:

mislim da će ovo boldirano brzo demantovati onaj što svaku noć prije spavanja prouči suru god bless america i ave bush.. :D

ovo boldirano sam iskopirala sa svog zadnjeg posta na temi gdje je bila glavna rasprava o nezaposlenim FPNovcima vs. pravnicima :D

btw. taj moj zadnji post je zaista zadnji post na toj temi :D
sabanss

Post by sabanss »

Lace wrote:
prleitihi wrote: mislim da će ovo boldirano brzo demantovati onaj što svaku noć prije spavanja prouči suru god bless america i ave bush.. :D

ovo boldirano sam iskopirala sa svog zadnjeg posta na temi gdje je bila glavna rasprava o nezaposlenim FPNovcima vs. pravnicima :D
Mislim da bi bilo zanimljivo vidjeti koliko studenata upise Pravo a koliko FPN. Pravo i Ekonomija su poznati kao fakulteti koji primaju vise studenata nego ostatak Univerziteta zajedno.
Post Reply