VJERA IZMEĐU JAVNOG I PRIVATNOG

Rasprave o vjerskim temama.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ne vidim zasto bi dzuma bila problem, sve dok ispucas svoje radno vrijeme onako kako je precizirano. Znaci, ako je 40h, ako je pauza pola sata a na dzumi ces biti sat, naradi jos pola sata. Ili neka ti bude placeno pola sata manje (ovo sad vec spada u domen naucne fantastike o kojem sanjam vec godinama - da ljudi budu placani po broju odradjenih sati - pa kome se visi u dzamiji i crkvi nek' visi po vazdan, ali ce biti placen za prisustvo na radnom mjestu i efektivan rad).
gold'n'brown wrote:Opet kazem, ako ne znam je li primjereno nekome da nazovem selam i necu, ali to nije poenta price. Mozda je bolji primjer da ja imam slobodu da odem bez problema na dzumu u radno vrijeme i da je to zakonski regulisano, a da nije stvar slobodne volje poslodavca. Konkretno u mojoj firmi nije nikakav problem, ali to je stvar dobre volje.
_BosanaC wrote:
gold'n'brown wrote:Naravno ne nazivati ga kome nije primjereno i ko bi to mogao shvatiti kao provokaciju. To je vec stvar kulture. Ali, da ga slobodno mogu nazvati osobi koja ce odgovoriti. Ovo je samo primjer.
Ok... Jel' primjereno uletiti u bilo koju javnu instituciju i s vrata nazvati selam?
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

forUMASH wrote:...dobar dan svima.... :D :D :D
Kud letis :D ...selami se s narodom prvo :lol:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Lucy01 wrote:
A šta će biti s nas, koji se pozdravljamo u komšiluku sa merhaba, sabahajrula, akšamhajrula i Allahimanet? :D I uvijek se tako pozdravljali :-) Dobro, nije baš politički konkretno, ali moram reći da su u Sarajevu ,gle čuda, postojali kvartovi,čak i prije rata :D gdje se baš nije često pozdravljalo sa dobar dan i doviđenja :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

....
Last edited by FFK as Lucy01 on 19/06/2007 17:13, edited 1 time in total.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ahmmed wrote:
Lucy01 wrote:
A šta će biti s nas, koji se pozdravljamo u komšiluku sa merhaba, sabahajrula, akšamhajrula i Allahimanet? :D I uvijek se tako pozdravljali :-) Dobro, nije baš politički konkretno, ali moram reći da su u Sarajevu ,gle čuda, postojali kvartovi,čak i prije rata :D gdje se baš nije često pozdravljalo sa dobar dan i doviđenja :D
Ahmmede,

sve dok ne udaras, ja se ne protivim. Moja nacionalna osjecanja su veoma zakrzljala :lol: uglavnom zahvaljujuci cinjenici da sam zivjela u "bratstvu i jedinstvu" u vlastitoj familiji....i naucena sam da pozdrav znaci upravo to: POZDRAV i ne trazim nikakav skriveni smisao iza Merhaba, Faljen Isus ili Pomoz Bog....ako vec moram da biram, biram nacionalni/religijski/narodsKi pozdrav preko "bem ti mater balijsko/cetnicko/ustasku".
Pearl

Post by Pearl »

Lucy01 wrote:
Ahmmed wrote:
Lucy01 wrote: Kud letis :D ...selami se s narodom prvo :lol:
Ahmmede,

sve dok ne udaras, ja se ne protivim. Moja nacionalna osjecanja su veoma zakrzljala :lol: uglavnom zahvaljujuci cinjenici da sam zivjela u "bratstvu i jedinstvu" u vlastitoj familiji....i naucena sam da pozdrav znaci upravo to: POZDRAV i ne trazim nikakav skriveni smisao iza Merhaba, Faljen Isus ili Pomoz Bog....ako vec moram da biram, biram nacionalni/religijski/narodsKi pozdrav preko "bem ti mater balijsko/cetnicko/ustasku".
sto bi moja profa bosanskog rekla kad bi je ucenici pozdravljali sa popularnim pozdravom "kako ste" (valjda neka zamjena za "mrsko" dobar dan :) ): nit' si mi jaran, nit' drug, nit' si sa mnom ovce cuvao.. zna se kako se pozdravlja profesor a kako jaran :)

nazivanje selama, isusa, pomoz bogova i slicnih po meni definitivno nije za javnih ustanova... jer smo jos uvijek sekularna drzava... a onome kome znas sta mozes, mozes sta hoces :D:D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Lucy01 wrote:
Ahmmed wrote:
Ahmmede,

Tvoja nacionalna osjećanja, tvoj su problem.Ja u vlastitoj obitelji nisam živio na "bratstvojedinstvujući"način, na koji ti jesi.I ja sad zaista neću plakati i osjećati se manje vrijednim, jer takvu situaciju nisam imao u obitelji.Ne mislim da sam zbog toga u prednosti, kao što ne mislim da si ti u prednosti zbog te činjenice. Jer, bez obzira što takva vrsta bratstva i jedinstva nije bila prisutna u mom najbližem okruženju, ja nisam naučen na psovanje vlaške i šokačke majke.Ja sam samo rekao da su se ljudi i prije rata pozdravljali, u sred Sarajeva,pozdravima koji nisu slavenski. Pozdravi koje sam gore naveo, nisu vjerski. Došli su s Osmanlijama, zadržali se do dan-danas, dio su tradicije muslimana. Nadam se da ova rasprava neće otići u pravcu teme o "tzv.muslimanskim imenima".... I nemam problem s pozdravima....Ni za mene oni nemaju skriveni smisao..Kako se pozdravljam,ovisi o situaciji i mjestu na kojem jesam....
forUMASH

Post by forUMASH »

Ahmmed wrote:
Lucy01 wrote:
.....zar je toga bilo u ona mracna doba...... :D :D :D

.....sala, mala..... :D ......u sustini, sve dok prepoznajem dobronamjernost u pozdravu, uopste se ne sekiram koja je rijec upotrebljena da bi se ista iskazala i nemam nikakvih problema da "uzvratim" :D istom mjerom...... :) .....uvijek su mi "strani" :D jezici dobro isli..... :D

.....sa druge strane, svjedocio sam prilikama gdje se rijec koja treba simbolizovati pozdrav koristi kao znak vjersko-etnickog prepoznavanja, automatskog etiketiranja i/ili sticanja privilegovanog statusa (naravno da selam nije usamljen primjer u ovim situacijama)....eh, tu mi se malo digne "griva" iza vrata i nema sanse da pozdrav uzvratim na meni tudjem jeziku......
Ahmmed

Post by Ahmmed »

forUMASH wrote:
Ahmmed wrote:
.....zar je toga bilo u ona mracna doba...... :D :D :D

.....sala, mala..... :D ......u sustini, sve dok prepoznajem dobronamjernost u pozdravu, uopste se ne sekiram koja je rijec upotrebljena da bi se ista iskazala i nemam nikakvih problema da "uzvratim" :D istom mjerom...... :) .....uvijek su mi "strani" :D jezici dobro isli..... :D

.....sa druge strane, svjedocio sam prilikama gdje se rijec koja treba simbolizovati pozdrav koristi kao znak vjersko-etnickog prepoznavanja, automatskog etiketiranja i/ili sticanja privilegovanog statusa (naravno da selam nije usamljen primjer u ovim situacijama)....eh, tu mi se malo digne "griva" iza vrata i nema sanse da pozdrav uzvratim na meni tudjem jeziku......
Ama, tebe neću ni pozdravljati selamom.

I nije stvar dobronamjernosti ili nedobronamjernosti.Ja znam kome ću nazvati selam. Ili, u kojoj ću situaciji ljude,koji su u istoj prostoriji, pozdraviti i sa dva, tri pozdrava. Pa, neka svako probere šta mu odgovara. Jer, ja zaista, porad nekakve korektnosti, svoju tetku neću pozdravljati sa dobar dan, jer kod nje sjedi teta Ljubica.Objema im je poljubac, ali je tetki jal selam, jal merhaba, a Ljubi je dobar dan.
danas

Post by danas »

a selamite se bez mene, valjal' to tako :D :D :D :-)
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Pearl wrote:
sto bi moja profa bosanskog rekla kad bi je ucenici pozdravljali sa popularnim pozdravom "kako ste" (valjda neka zamjena za "mrsko" dobar dan :) ): nit' si mi jaran, nit' drug, nit' si sa mnom ovce cuvao.. zna se kako se pozdravlja profesor a kako jaran :)

nazivanje selama, isusa, pomoz bogova i slicnih po meni definitivno nije za javnih ustanova... jer smo jos uvijek sekularna drzava... a onome kome znas sta mozes, mozes sta hoces :D:D

Podapisato :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:a selamite se bez mene, valjal' to tako :D :D :D :-)
merhabaaaaa, ablaaaaa :) i selamun-alejk :D
danas

Post by danas »

Ahmmed wrote:
i iyi günler :D :D :P
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:
Ahmmed wrote:
i iyi günler :D :D :P
i iyi aksamlar :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Boooringggg......

Moja abla, nešto razmišljam,baš ovi Bošnjaci.... :D Ništa svoje nemaju :D

Sve im dali jal mi, jal Srbi :D
forUMASH

Post by forUMASH »

Ahmmed wrote:Boooringggg......

....sta se zalis..... :D .....vi barem imate priznato ime i ustavnu konstitutivnost..... :D .....nama, Bosancima, nit je ko sta dao, nit sta imamo, nit nas ko prizna..... :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

forUMASH wrote:

....sta se zalis..... :D .....vi barem imate priznato ime i ustavnu konstitutivnost..... :D .....nama, Bosancima, nit je ko sta dao, nit sta imamo, nit nas ko prizna..... :D

ja nisam Bošnjak :D
forUMASH

Post by forUMASH »

Ahmmed wrote:
forUMASH wrote:

ja nisam Bošnjak :D
.....u ja, zaboravio sam..... :D ......izvinjavam se..... :D
lady midnight

Post by lady midnight »

meni je upalo u ochi da se chesto stavlja znak jednakosti izmedju sekularizma i ateizma.. shto po mom skromnom misljenju nije na mjestu.
naime: sekularizam ne iskljuchuje religiju, upravo suprotno: sekularizam je afirmacija religije, ali i istovremeno ogranichavanje njenog uticaja, tj. iskljuchivanje iz drzhavno-administrativnog aparata.

sekularno durshtvo u sushtini znachi da legitimitet i suverenitet institucije zvane drzhava kojom je omedjeno to drushtvo bazira na principu volje naroda, a ne na principu bozhanskog odredjenja - ali uz poshtivanje vjerskih sloboda pojedinca i kolektiva.

to znachi da u sekularnoj drzhavi religija nije svedena samo na sferu privatnog zhivota, to je ustvari nemoguce: svako okupljanje vjernika na molitvi, prilikom rituala, svaka proslava vjerskog praznika itd. vec je javna manifestacija vjere, i kao takva, potpuno je integralan dio svake sekularne drzhave u kojoj se poshtuju vjerske slobode.

gledajuci na moderne sekularne drzhave na zapadu, sasvim je jasno da i kod njih religija josh uvijek igra veliku ulogu u mnogim javnim stvarima, bilo da se radi o religiji kao moralnom korektivu, ili o tome da jedna vjera dominira nad drugim vjerama, ili da postoje shkole zasnovane na chisto vjerskoj osnovi, ili da se na drzhavnim radijima nedjeljom ujutro pushtaju moralne propovijedi svecenika razlichitih vjeroispovijesti, ili da vojska zaposhljava dushebrizhnike sa vjerskom naobrazbom....
primjera ima hrpa - problem je shto se na zapadu u kontekstu sekularizacije uvijek problematizira iskljuchivo islam kao glavna "opasnost" sekularizmu, dok se previdja sveprisutnost krishcanstva u skoro svim sferama javnog zhivota.

sasvim druga je stvar pokushaj nasilne ateizacije drushtva kakav su jedno vrijeme sprovodili komunisti na balkanu, ne toliko u YU (ima pravo ahmmed, uvijek je bilo mahala gdje su islamski izrazi zhivjeli i prezhivjeli) koliko u zemljama istochnog bloka, pa onda posebno u albaniji i sovjetskom savezu. medjutim, smatram da se to ne bi trebalo brkati sa sekularnim drushtvom, kao shto neki ovdje chine.

ja lichno smatram da je na danashnjem vaktu, u kojem chak i neka dosada pretezhno homogena drushtva postaju sve vishe pluralistichka, sekularizam koji garantuje poshtivanje razlichitosti na svim poljima, jedino rjeshenje za ravnopravan tretman ljudi razlichitih ubijedjenja.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

lady, zanimljiva i korisna zapažanja :)
lady midnight

Post by lady midnight »

Ahmmed wrote:lady, zanimljiva i korisna zapažanja :)
hvala :oops: :oops: :)
omakne mi se ponekad :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Ahmmed wrote:ja nisam Bošnjak :D
Feral Alejkum !

:lol:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Meni je nekako najdraze bilo bilvaktile cuti kako, oko dva ujutro, mortus pijani, dvojica vrlih muslimana nazivaju jedan drugom te selame :-) Odmah mi nesto lakse oko srca bude :-) Znam da necu bas na samo dno :D
vesela

Post by vesela »

Ahmmed wrote:

samo da poDapisem i dodam da se i dobar dan koristilo tamo gdje 'uranio i merhaba' nije islo da se kaze!...vodilo se racuna, u nekom vaktu, kad je Bog po zemlji hod'o! :D
seldzuk

Post by seldzuk »

Tema ode malo neđe ustranu. Naprimjer pitanje može biti i: vjera u medijima i na koji način.
Post Reply