u sustini zakonski regulisano prisluskivanje je korisno za drustvo jer se tako povecava moc policije i tuzilastva nad kriminalcima. jeste li primjetili da sada nakon nekog krivicnog djela kao sto su provalne kradje brzo uhvate pocinitelja. sta je razlog? ne bi me cudilo da ta hvatanja imaju veze sa CIPSovom bazom podataka u kojoj se nalaze otisci prstiju svih punoljetnih gradjana koji imaju CIPSovu kartu. problem je jedino sto u toj bazi nisu lopovi koji dolaze preko drine i drugih rjecnih tokova.
e sad drugo je pitanje da li ce biti zloupotreba. a trece je pitanje hoce li zaista kriminal biti smanjen ovom metodom.
s jedne strane: teoretski je moguce zloupotrijebiti te prisluskivacke ovlasti ali ne bismo trebali jos nikoga sumnjiciti dok se takav skandal zaista i ne desi. ali s druge strane: tesko je povjerovati da i sami telekomi ne cackaju po tudjim smsovima i ne prisluskuju svoje musterije, s ovim ili onim razlogom.
snimanje i prisluskivanje... veselje :D
- black
Slovenski špijuni prisluškivali Sanadera
Bivši šef slovenske tajne službe indirektno je priznao da je SOVA 2004. prisluškivala hrvatskog premijera. Njegovi razgovori s tadašnjim šefom opozicije Janšom snimljeni su usput.
LJUBLJANA - Slovenska obavještajna agencija SOVA snimila je 2004. više telefonskih razgovora premijera Ive Sanadera i tadašnjeg vođe slovenske opozicije Janeza Janše, tvrdi ljubljanski Dnevnik pozivajući se na "neslužbene, ali pouzdane informacije".
Janša: Nadam da to nije istina
Premijer Janez Janša, koji je u subotu s oko tisuću članova stranke bio na tradicionalnom ljetnom pikniku SDS-a u Podčetrtku, na samoj granici s Hrvatskom, nije želio komentirati navode Dnevnika, lista koji je bliži lijevoj opoziciji nego njegovoj stranci desnog centra. "S pisanjem Dnevnika nisam upoznat i to ne mogu komentirati, ali se nadam da to nije istina", rekao je Janša.
"SOVA je obavještajnim pokrivanjem hrvatskog političkog vrha registrirala kontakte Ive Sanadera s tadašnjim šefom slovenske opozicije Janezom Janšom", navodi Dnevnik. Sadašnji slovenski premijer bio je 2004. predsjednik najveće oporbene stranke, koja je na izborima potkraj godine osvojila vlast i formirala sadašnju koalicijsku vladu desnog centra.
Iztok Podbregar, bivši direktor SOVA-e i sadašnji savjetnik u kabinetu predsjednika Janeza Drnovšeka, koji je pod istragom komisije Janšine vlade zbog nepravilnosti u radu SOVA-e, rekao je za Dnevnik da su "sve aktivnosti SOVA-e pod njegovim vodstvom bile legalne".
"Zadaće SOVA-e bile su takve da smo pratili događaje u inozemstvu, kako tehničkim sredstvima, tako i ljudskim resursima. Rezultati su bili vrlo različiti", rekao je Podbregar, dodajući da detaljnije ne može govoriti jer je vezan obvezom zaštite službene tajne.
Ipak, sugerirao je da je Janša "upao" u kanal kojim je slovenska obavještajna služba "pokrivala" hrvatskog premijera: "Ako kontroliramo određeni priključak u inozemstvu, onda se pod kontrolom može naći i svatko tko se javi na taj priključak", izjavio je tajanstveno Podbregar, koji je s mjesta direktora SOVA-e smijenjen prije pola godine.
Premijer Janez Janša u zadnje je vrijeme više puta izražavao sumnje da je SOVA svojedobno, suprotno propisima i zakonima, prisluškivala slovenske državljane te protuzakonito osnovala poduzeće koje je vodio njen bivši službenik, a koje se bavilo računalnim razbijanjem šifri za kodirane telefonske razgovore. Više Janšinih suradnika iz SDS-a otvoreno je izražavalo sumnje da im je bivša vlada prisluškivala telefonske razgovore u 2004., godini koja je bila im je presudna za dolazak na vlast.
Dnevnik podsjeća da Janšina vlada vodi i paralelnu istragu o tome tko je "duboko grlo" koje je medijima nedavno otkrilo postojanje centra za praćenje međunarodnih sistema telefonskih veza, koje su u Ljubljani zajedno postavili SOVA i njemačka obavještajna služba BND, te da je Podbregar, po neslužbenim informacijama, jedan od glavnih osumnjičenika.
-
Shoshana
Svaka drzava na svijetu prisluskuje svoje gradjane. Iluzorno je, i naivno zamisljati drugacije
No, koliko je meni poznato, nijedna drzava osim SAD to ne radi legalno. Ni u Titovoj Jugi te niko nije imao pravo prisluskivati - osim kada postoje opravdani razlozi (vec si osumnjicen zbog necega).
KOme nije jasno u cemu je razlika - razjasnice mu se kad ga prvi put uhapse pa mu prilijepe (izvadjeno iz konteksta) nesto sto je rekao jaranu u zajebanciji
I, pogresno je reagovati izjavom (kako to, na zalost, vecina ljudi radi) "ja nemam sta da krijem - neka slusaju koliko hoce"
Radi se o principu i o osnovnim ljudskim pravima. I, da zavrsim - jebo drzavu kojoj je osnovna funkcija da zastiti sebe - od svojih gradjana
No, koliko je meni poznato, nijedna drzava osim SAD to ne radi legalno. Ni u Titovoj Jugi te niko nije imao pravo prisluskivati - osim kada postoje opravdani razlozi (vec si osumnjicen zbog necega).
KOme nije jasno u cemu je razlika - razjasnice mu se kad ga prvi put uhapse pa mu prilijepe (izvadjeno iz konteksta) nesto sto je rekao jaranu u zajebanciji
I, pogresno je reagovati izjavom (kako to, na zalost, vecina ljudi radi) "ja nemam sta da krijem - neka slusaju koliko hoce"
Radi se o principu i o osnovnim ljudskim pravima. I, da zavrsim - jebo drzavu kojoj je osnovna funkcija da zastiti sebe - od svojih gradjana
-
Shoshana
Ma, ja svaki put kad zovem bogatu tetku u Americi, bar dva-tri put kazem Allah i presidentSogan wrote:Ma hebes privatnost i integritetako je Veliki buraz bacio oko na tebe prisluskivanje mozda olaksava ali daleko od toga da mu je neophodno
nadje on vazda nacina da ti dohaka
-
basta sljezove boje
#32 Re: snimanje i prisluskivanje... veselje :D
a zasto? Da sefovi tajnih sluzbi prate s kim se koji politicar svalera i onda ih ucjenjuju? Kakve koristi ima drzava od nagledanja svojih gradjana - istih onih koji placaju to nagledanje? Nijedan terorist nece spomenuti na telefon nijednu od rijeci na koje se automatski ukljucuje snimanjeSarafcina wrote:Policijske službe i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH uskoro će moći prisluškivati sve telefonske razgovore u fiksnoj i mobilnoj mreži, čitati SMS i e-mail poruke, potvrdio je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Moja Najdraža i ja smo odavno prešli na kodirane SMS:
Code amidže Idriza wrote:3869?=Dođi u bazu u 18:10 da ti pokažem gdje zeko pije vodice.
3769 =Zeko pije mlijeko.