broj1 wrote:Slazem se sa Velicinom...ja ne bih volio da me operise doktor sa 3-mjesecnim kursom hirurgije, makar se u njega kleliVelicina wrote:Potpuno se neslazem sa ovim, takva vrsta antiintelektualizma je dosta stetna. Vise obrazovanje je jako vazno narocito za vazne pozicije, bez njega nemozes biti novinar, jos manje dobar ili kvalifikovan novinar.callmethebreeeze wrote:imali smo jednom raspravu na ovu temu. ja sam zagovarao stav da dobar novinar ne mora imati fakultet, ali mora imati znanje. e sad, hoce li to znanje sticati na fakultetu ili se sam obrazujuci to je nebitno. recimo, gojko beric nema fakultet, a ni jedan analiticar se ne moze porediti s njim.
Druga stvar, da vise obrazovanje ne znaci mogu samo reci ljudi koju nemaju dobro vise obrazovanje, ili nikakvo. To ima veze sa metodom i analizom koja se nauci pisanjem magisterija ili slicno.
OBRAZOVNA SRUKTURA "VODEĆIH" TV NOVINARA
Moderator: anex
-
Velicina
-
Velicina
Usput, izvinjavam se sto ovo stavljam u lose svjetlo, ali kako je tema bila podignuta u vezi jednog rada iz ekonomije ostavilo me je to sasvim zbunjenom i sjetila sam se toga sto sam prije cula. Mislim da je rekla- kazala jako los izvor informacije i mozda dosta stetan za kredibilitet nasih institucija. Ipak ja o tome nista ne znam tako da bih volila demantirati to sve ako se moze.Velicina wrote:Pitanje:" Kakvo je kvalitetom vise obrazovanje u BiH?" Ja sam cula od rekla- kazala da ima dosta korupcije, plati toliko i toliko maraka i evo diploma. Je li to istina? Je li moguce da covjek preda rad a da rad nije "pregledan" od objektivnih oponenata. Ja o ovoj temi ne znam absoultno nista tako da bi bilo fino cuti od vas ostalih.
- Pooll
Mislis na diplomske radove?basta sljezove boje wrote: O kvalitetu zavrsnih radova koji su napisani iskljucivo deskriptivno (literary review) da ne govorimo.
Sama rijec "iskljucivo" ovdje zvoni... Ja sam sve cesce svjedok "zavrsnih" radova koji su zasnovani na odlicnim istrazivackim radovima... Koji bi cesto postidjeli i same strucne radove iskusnih naucno-istrazivackih djelatnika...
Diplomski rad nastao na osnovu postojece literature: knjiga, monografija, bibliografija, strucnih radova, disertacija itd moze biti jako dobar...
Diplomski rad bi trebao da pokaze da diplomac vlada osnovima nastajanja naucnog djela, izlaganjem problema koji obrađuje, da vlada sposobnoscu analize i sinteze... (sto koliko god neko "prepisiv'o", vidi se iz samog pristupa, uvodnog i zakljucnog dijela)
Ne kazem da diplomski radovi koji su zasnovani na istrazivanju nisu mnogo bolji, ali sve zavisi od interesa samog studenta - na kraju krajeva on sam bira temu za diplomski rad!
-
callmethebreeeze
sto ce biti zasticena? nisu ugrozena vrstaPooll wrote:Najveci problem je to sto novinarstvo - zurnalistika nije zasticena profesija...
Novinari su ljudi sa razlicitim zvanjima... svi se vade da je novinarstvo zanat i da se uci... eto pozeljno je imati VSS drustvenog smjera...
Evo ja sutra kao profesor historije mogu biti novinar...
Dipl. zurnalista nikad ne moze biti profesor historije...
Al tako je kako je...
p.s ja sam duboko uvjeren da je novinarstvo zanat i da se uci. to nije nikakva vadiona. ti, kao profesor historije, bi sigurno mogao biti odlican novinar. ja ne bih mogao piti profesor historije jer se zna koje su kriterije za to, i tu nema nista lose sto ja kao novinar ne mogu biti profesor historije.
- Pooll
Pa nema tu nista novo... ali cemu onda uopce studij novinarstva... to jeste zanat... uci se... ali ako ces biti novinar bolje onda zavrstiti pravo npr. pa imati rezervnu profesiju...callmethebreeeze wrote:sto ce biti zasticena? nisu ugrozena vrstaPooll wrote:Najveci problem je to sto novinarstvo - zurnalistika nije zasticena profesija...
Novinari su ljudi sa razlicitim zvanjima... svi se vade da je novinarstvo zanat i da se uci... eto pozeljno je imati VSS drustvenog smjera...
Al tako je kako je...ovdje u svedskoj ima jedan novinar koji pise historijske knjige, prodaju se ko halva, a historicari potajno gundjaju
p.s ja sam duboko uvjeren da je novinarstvo zanat i da se uci. to nije nikakva vadiona. ti, kao profesor historije, bi sigurno mogao biti odlican novinar. ja ne bih mogao piti profesor historije jer se zna koje su kriterije za to, i tu nema nista lose sto ja kao novinar ne mogu biti profesor historije.
p.s I u Bosni k'o gljive nicu historijske knjige i radovi autora raznoraznih profila
-
callmethebreeeze
ne bih ni ja volio da me neko operise sa 3-mjesecnim kursom. ako je moguce ja bih da me se nikako ne operise.broj1 wrote:Slazem se sa Velicinom...ja ne bih volio da me operise doktor sa 3-mjesecnim kursom hirurgije, makar se u njega kleliVelicina wrote:Potpuno se neslazem sa ovim, takva vrsta antiintelektualizma je dosta stetna. Vise obrazovanje je jako vazno narocito za vazne pozicije, bez njega nemozes biti novinar, jos manje dobar ili kvalifikovan novinar.callmethebreeeze wrote:imali smo jednom raspravu na ovu temu. ja sam zagovarao stav da dobar novinar ne mora imati fakultet, ali mora imati znanje. e sad, hoce li to znanje sticati na fakultetu ili se sam obrazujuci to je nebitno. recimo, gojko beric nema fakultet, a ni jedan analiticar se ne moze porediti s njim.
Druga stvar, da vise obrazovanje ne znaci mogu samo reci ljudi koju nemaju dobro vise obrazovanje, ili nikakvo. To ima veze sa metodom i analizom koja se nauci pisanjem magisterija ili slicno.
velicina, gdje vidis antiintelektualizam? obzirom da ja radim kao novinar od svoje 20-e godine u svedskoj mislim da mogu tvrditi da i te kako mozes biti dobar i kvalifikovan novinar bez zavrsenog fakulteta. (ovdje naravno ne govorim o sebi
p.s ja sam tek ove godine zavrsio svoj diplomski, i cini mi se da sam imao puno vise koristi od novinarstva prilikom pisanja diplomskog, nego sto mi je (ne)studiranje pomoglo u novinarstvu
Last edited by callmethebreeeze on 15/06/2007 08:05, edited 1 time in total.
-
callmethebreeeze
vidi, to je zanimljivo pitanje. mislim naravno da studij zurnalistike. ovdje u svedskoj imas raznih varijanti. recimo postoji jednogodisnji studij novinarstva na univerzitetu za one koji imaju najmanje tri godine zavresenog fakulteta. postoje dvogodisnji trogodisnji studiji gdje uslov moze biti godina zavresnog fakulteta ( ovo ce se mijenjati posto i svedska prelazi na bolonju na jesen, ali mi mrsko sad traziti clanak iz sindikalnih novina. nemam akademski pristup problemu, jebi gaPooll wrote:Pa nema tu nista novo... ali cemu onda uopce studij novinarstva... to jeste zanat... uci se... ali ako ces biti novinar bolje onda zavrstiti pravo npr. pa imati rezervnu profesiju...callmethebreeeze wrote:sto ce biti zasticena? nisu ugrozena vrstaPooll wrote:Najveci problem je to sto novinarstvo - zurnalistika nije zasticena profesija...
Al tako je kako je...ovdje u svedskoj ima jedan novinar koji pise historijske knjige, prodaju se ko halva, a historicari potajno gundjaju
p.s I u Bosni k'o gljive nicu historijske knjige i radovi autora raznoraznih profila
-
Velicina
Ja mislim, a i poslodavci bi se slozili sa time da je fakultetsko obrazovanje (novinarsko ili drugo na vecem nivou) jedini put do tog posla i sa to placom. Ima i drugih puteva ali mislim da ozbiljni mediji traze ipak i papire i praksu, nije jednostavno naci dobar posao tako da imati kontakte radeci u redakciji absolutno nije los start. Medjutim to ima veze sa marketom rada ali vise obrazovanje ne moze nista zamjeniti. Ima talentovanih ljudi koji se mogu snaci ali to je vrlo mail izuzetak a ne pravilo, u pravilu su obicno takvi na nivou amatera. Nije dzaba akademska godina velika i nijedan kurs koji nije istom obimu ne moze je zamjeniti. Sad ne mogu reci koliko kvalitetan jedan novinarski clanak treba biti, ali ja licno mogu da vidim razliku u ljudima koji su se skolovali duze i imali kvalitetno obrazovanje u pristupu prema kolegama i sto je najvaznije u pristupu prema svom poslu.callmethebreeeze wrote:vidi, to je zanimljivo pitanje. mislim naravno da studij zurnalistike. ovdje u svedskoj imas raznih varijanti. recimo postoji jednogodisnji studij novinarstva na univerzitetu za one koji imaju najmanje tri godine zavresenog fakulteta. postoje dvogodisnji trogodisnji studiji gdje uslov moze biti godina zavresnog fakulteta ( ovo ce se mijenjati posto i svedska prelazi na bolonju na jesen, ali mi mrsko sad traziti clanak iz sindikalnih novina. nemam akademski pristup problemu, jebi gaPooll wrote:Pa nema tu nista novo... ali cemu onda uopce studij novinarstva... to jeste zanat... uci se... ali ako ces biti novinar bolje onda zavrstiti pravo npr. pa imati rezervnu profesiju...callmethebreeeze wrote: sto ce biti zasticena? nisu ugrozena vrstaovdje u svedskoj ima jedan novinar koji pise historijske knjige, prodaju se ko halva, a historicari potajno gundjaju
p.s I u Bosni k'o gljive nicu historijske knjige i radovi autora raznoraznih profila) a imas i varijantu takozvanih "narodnih univerziteta" gdje imaju jednogodisnje i dvogodisnje kurseve. ja sam zavrsio jedan od tih i bio je super jer se nastava koncentrisala na prakticni rad u smislu ovako se pise novinski clanak, ovako se radi radio-intervju, itd itd. imali smo jako puno gostujucih predavaca i citavo skolovanje se zasnivalo na prakticnom radu i u sklopu skolovanja smo imali sest sedmica prakse u nekoj redakciji. i to je to. ja mislim da se nesto slicno moglo uvesti i u bosni.
Oni imaju drugu metodiku, i imaju nesto prepoznatljivo u vezi stila, oni su tako reci "kvalitetom provjereni" kroz obrazovanje i znaju se unijeti u nove stvari i napraviti dobar produkat. Ja sam par puta cula takve izjave: praksa je vazna pusti obrazovanje, iskreno receno ti mi se ljudi isto svidjaju ko i oni sto prepisuju u skoli i nadaju se petici.
- Pooll
Neki od alternativnih nacina obrazovanja novinara:
http://www.skolanovinarstva.ba/
http://www.media.ba
http://www.skolanovinarstva.ba/
http://www.media.ba
-
callmethebreeeze
ja sam u svedskoj od sefova cesto slusao da NE zele samo akademski obrazovane novinare jer je to na kraju krajeva i demokratski problem. zamisli samo kako bi jednolican sadrzaj bio kad bi ga pravili samo ljudi koji su akademski obrazovani. sasvim je normalno da bi ti ljudi prezentirali neku svoju sliku svijeta, a ogromna vecina akademski obrazovani ljudi pripada nekooj vrsti srednje klase, ili postane srednja klasa. drustva se sastoje od radnicke klase, akademski obrazovanih, ljevicara, desnicara, feminista, anarhista, pankera, homosexualaca, itd. zato mislim da sto raznovrsniji sastav novinara to i raznovrsniji sadrzaj 
-
Velicina
Ok, jedno zlatno pravilo je da ne pravis pravilo od licnog iskustva, jedno je trendovi, pojave i izuzetci ali na tome se nemoze jedno drustvo da bazira, jeli se slazes? Nekako nemogu da vidim dobre novine gdje vecina nema visoko obrazovanje?callmethebreeeze wrote:ja sam u svedskoj od sefova cesto slusao da NE zele samo akademski obrazovane novinare jer je to na kraju krajeva i demokratski problem. zamisli samo kako bi jednolican sadrzaj bio kad bi ga pravili samo ljudi koji su akademski obrazovani. sasvim je normalno da bi ti ljudi prezentirali neku svoju sliku svijeta, a ogromna vecina akademski obrazovani ljudi pripada nekooj vrsti srednje klase, ili postane srednja klasa. drustva se sastoje od radnicke klase, akademski obrazovanih, ljevicara, desnicara, feminista, anarhista, pankera, homosexualaca, itd. zato mislim da sto raznovrsniji sastav novinara to i raznovrsniji sadrzaj
Ipak moras priznati da najkvalifikovaniji ljudi uglavnom vuku najteze breme, nemoj me pogresno shvatiti ja volim razlicitost ali volim i kvalitetu i nista mi nije gore nego kad novine vrijedjaju IQ svojih citalaca. Licni stav je jedno, ali kvalitet je drugo ukljucujuci i razlicite oblasti drustvanog zivota. Ja se ne slazem da biti feminista, panker ili ljevicar kvalificira za novinara, to je stvar licne prirode ali to i ne iskljucuje da si novinar ako imas kvalifikaciju. A kad smo vec kod teme, mislim da i dosta novinarskih clanaka se razlikuje po kvaliteti, tako da je to stvar intelekta koji ga pravi.
Medjutim zlatno pravilo je da ti akademsko obrazovanje daje reflektirajuci um i dobru podlogu i svaka redakcija sa respektom za sebe ima dobre i strucne ljude.
Zasto mislis da akademski obrazovani ljudi pripadaju sredjoj klasi? Ja bih rekla da tu ima svasta nesto, samo im je zajednicko da imaju malo vise preciznosti u nacinu na koji opisuju i dozivljavaju svijet. a sira publika ima samo dobro od toga, ukljucujuci i nove generacije.
Ako sefovi NE zele samo akademski obrazovane ljude, zasto ih je vecina njih bas sa time?
-
basta sljezove boje
strah od konkurencije, jedan poznati njemacki strucnjak, dugodisnji uni profesor kaze kako njegov asistent doktorant vec sada zna o nekim temama puno vise od njegacallmethebreeeze wrote:ja sam u svedskoj od sefova cesto slusao da NE zele samo akademski obrazovane novinare jer je to na kraju krajeva i demokratski problem. zamisli samo kako bi jednolican sadrzaj bio kad bi ga pravili samo ljudi koji su akademski obrazovani. sasvim je normalno da bi ti ljudi prezentirali neku svoju sliku svijeta, a ogromna vecina akademski obrazovani ljudi pripada nekooj vrsti srednje klase, ili postane srednja klasa. drustva se sastoje od radnicke klase, akademski obrazovanih, ljevicara, desnicara, feminista, anarhista, pankera, homosexualaca, itd. zato mislim da sto raznovrsniji sastav novinara to i raznovrsniji sadrzaj
da se vratimo konkretnoj temi: danas je potrebna vrlo detaljna specijalizacija u svemu sto radis pa sportski novinar ne treba biti strucnjak za muziku i obratno. Isto tako se ne ocekuje od novinara-urednika na Vivi ili MTV isto ono sto i od onoga koji uredjuje udarni dnevnik. Gülcan sa Vive valja bisere o geografiji ili historiji redovito, ali to moze biti i simpaticno, jer cura je urednica jedne muzicke TV stanice, a drugo je postaviti Nikolinu Veljovic za koju neko rece da je frizerka da uredjuje udarne vijesti ili Vanju Furtulu koja nema pojma o tome je li Peljesac otok ili poluotok.
Gledam ZDF i ARD i poredim: Anne Will je magistrirala, Ulrich Wickert je pravnik. Marietta Slomka je zavrsila ekonomiju, Claus Kleber je doktorirao, Steffen Seibert je zavrsio historiju. Nina Ruge koja vodi bulevarsku emisiju o tracevima je sa summa cum laude zavrsila germanistiku i biologiju
-
broj1
...ni za latinske izreke , pa da znas da "ne vjerujes dancima ni kad darove nose"da se vratimo konkretnoj temi: danas je potrebna vrlo detaljna specijalizacija u svemu sto radis pa sportski novinar ne treba biti strucnjak za muziku i obratno.
Nazalost , jedan asistent moze znati vise od emeritusa, ali samo jedan....ne mogu bas svi...
apsolutno potpisujem.....i dodao bih da sam nazalost siguran da bi ove potonje serbez sjele i pisale komentare ...Gülcan sa Vive valja bisere o geografiji ili historiji redovito, ali to moze biti i simpaticno, jer cura je urednica jedne muzicke TV stanice, a drugo je postaviti Nikolinu Veljovic za koju neko rece da je frizerka da uredjuje udarne vijesti ili Vanju Furtulu koja nema pojma o tome je li Peljesac otok ili poluotok.
-
basta sljezove boje
"ne vjeruj Dancima ..." je bila aluzija, a ne pogreska. Kada su u pitanju sportski novinari mislim da ne treba biti previse sitnicav, jer nije jednostavno prenositi direktno sportske dogadjaje koji su obicno nepredvivi i pri cemu nemas nimalo vremena da razmislis sto ces reci. Recimo Stjepan Kljuic je godinama bio odlican sportski novinar (specijalnost: stoni tenis) bez fakulteta. Cesto se spominju "biseri" tipa "izasao Chiesa usao Cambio" i izgovor imena i prezimena za koja ne znaju kako se citaju. I danas na njemackim postajama se cuje Kubica i Kubika i slicno. Kod nas ljudi ne znaju kakvu fantasticnu sportsku ponudu imaju na drzavnim TV
- Alfons Kauders
i meni, frtalj foruma iz novinskih redakcija, frtalj s radija, frtalj iz sivog doma...black wrote:posebno su mi dragi ovi novinarcici sto se sunjaju po forumu![]()
-
basta sljezove boje
Sindikat novinara Hrvatske
...
Kako bi se poboljšala obrazovna struktura novinara, SNH u nacionalnom kolektivnom ugovoru predlaže obveznu VSS naobrazbu za mlade novinare koji ulaze u profesiju. Naime, zbog sve veće komercijalizacije medija, očit je opći pad kvalitete u novinarstvu, pa postaje vrlo teško štititi prava novinara, jer nedovoljno obrazovane novinare poslodavci lakše zastrašuju i njima manipuliraju.
http://www.snh.hr/index.php?jezik=hr&idMenu=1
...
Kako bi se poboljšala obrazovna struktura novinara, SNH u nacionalnom kolektivnom ugovoru predlaže obveznu VSS naobrazbu za mlade novinare koji ulaze u profesiju. Naime, zbog sve veće komercijalizacije medija, očit je opći pad kvalitete u novinarstvu, pa postaje vrlo teško štititi prava novinara, jer nedovoljno obrazovane novinare poslodavci lakše zastrašuju i njima manipuliraju.
http://www.snh.hr/index.php?jezik=hr&idMenu=1
-
proljetni kauboj
[quote="basta sljezove boje"]Sindikat novinara Hrvatske
...
[b]postaje vrlo teško štititi prava novinara, jer nedovoljno obrazovane novinare poslodavci lakše zastrašuju i njima manipuliraju[/b].
[url]http://www.snh.hr/index.php?jezik=hr&idMenu=1[/url][/quote]
Ovo je zbolja tacna konstatacija. Svi sefovi u redakcijama se okruze srednjoskolcima kako bi ih imali u saci.
...
[b]postaje vrlo teško štititi prava novinara, jer nedovoljno obrazovane novinare poslodavci lakše zastrašuju i njima manipuliraju[/b].
[url]http://www.snh.hr/index.php?jezik=hr&idMenu=1[/url][/quote]
Ovo je zbolja tacna konstatacija. Svi sefovi u redakcijama se okruze srednjoskolcima kako bi ih imali u saci.
- Pooll
Danas u AS-u tekst sa naslovne stranice... ono je fakat dno novinarstva...
poredbe tipa: rektalno, vazelinski odnos, analni otvor, itd... fuj fuj
(tekst o Selimovicima i njihovim "dugovima"... a sve kao odgovor "niskotiraznom Oslobodjenju")
poredbe tipa: rektalno, vazelinski odnos, analni otvor, itd... fuj fuj
(tekst o Selimovicima i njihovim "dugovima"... a sve kao odgovor "niskotiraznom Oslobodjenju")
-
callmethebreeeze
ti mene citas kao sto djavo cita bibliju, sto bi rekla stara svedska poslovicaVelicina wrote:Ok, jedno zlatno pravilo je da ne pravis pravilo od licnog iskustva, jedno je trendovi, pojave i izuzetci ali na tome se nemoze jedno drustvo da bazira, jeli se slazes? Nekako nemogu da vidim dobre novine gdje vecina nema visoko obrazovanje?callmethebreeeze wrote:ja sam u svedskoj od sefova cesto slusao da NE zele samo akademski obrazovane novinare jer je to na kraju krajeva i demokratski problem. zamisli samo kako bi jednolican sadrzaj bio kad bi ga pravili samo ljudi koji su akademski obrazovani. sasvim je normalno da bi ti ljudi prezentirali neku svoju sliku svijeta, a ogromna vecina akademski obrazovani ljudi pripada nekooj vrsti srednje klase, ili postane srednja klasa. drustva se sastoje od radnicke klase, akademski obrazovanih, ljevicara, desnicara, feminista, anarhista, pankera, homosexualaca, itd. zato mislim da sto raznovrsniji sastav novinara to i raznovrsniji sadrzaj
Ipak moras priznati da najkvalifikovaniji ljudi uglavnom vuku najteze breme, nemoj me pogresno shvatiti ja volim razlicitost ali volim i kvalitetu i nista mi nije gore nego kad novine vrijedjaju IQ svojih citalaca. Licni stav je jedno, ali kvalitet je drugo ukljucujuci i razlicite oblasti drustvanog zivota. Ja se ne slazem da biti feminista, panker ili ljevicar kvalificira za novinara, to je stvar licne prirode ali to i ne iskljucuje da si novinar ako imas kvalifikaciju. A kad smo vec kod teme, mislim da i dosta novinarskih clanaka se razlikuje po kvaliteti, tako da je to stvar intelekta koji ga pravi.
Medjutim zlatno pravilo je da ti akademsko obrazovanje daje reflektirajuci um i dobru podlogu i svaka redakcija sa respektom za sebe ima dobre i strucne ljude.
Zasto mislis da akademski obrazovani ljudi pripadaju sredjoj klasi? Ja bih rekla da tu ima svasta nesto, samo im je zajednicko da imaju malo vise preciznosti u nacinu na koji opisuju i dozivljavaju svijet. a sira publika ima samo dobro od toga, ukljucujuci i nove generacije.
Ako sefovi NE zele samo akademski obrazovane ljude, zasto ih je vecina njih bas sa time?
ja mislim da ti previse potcjenjujes ljude koji nisu zavrsili fakultet, a precjenjujes one koji si fakultetski obrazovani. to sto ti nekada dozivljavas da novine vrijedjaju iq citalaca ne mora uvijek imati veze sa samim novinarima, vec moze imati veze sa profilom novina. ja znam superobrazovane raje koji pisu tracarske rubrike.
-
basta sljezove boje
Joschka Fischer nema ni maturu, a danas je profesor na Princetonu ... postoje naravno uvijek izuzeci
kao i calm i ja poznajem nekoliko likova sa zavrsenom zurnalistikom u Sarajevu koji pisu za AS ili vode emisije na narodne muzike i kod kojih ne vidim neku ambiciju da se pomaknu dalje od toga
zavrsavam svoje pisanje na ovoj temi optimisticnom izjavom da se kvalitet uvijek probije u masi mediokriteta - imao fakultet ili nemao
kao i calm i ja poznajem nekoliko likova sa zavrsenom zurnalistikom u Sarajevu koji pisu za AS ili vode emisije na narodne muzike i kod kojih ne vidim neku ambiciju da se pomaknu dalje od toga
zavrsavam svoje pisanje na ovoj temi optimisticnom izjavom da se kvalitet uvijek probije u masi mediokriteta - imao fakultet ili nemao
- Pooll
Ja samtram da je ovo predrasuda...callmethebreeeze wrote:
kako bi jedan akademik koji dolazi iz bogate porodice gdje se generacijama ide na fakultet pisao o ovoj nasoj i temi, i kako bi o istoj temi pisao neko iz radnicke porodice ko je prvi u toj porodici sa zavrsenim fakultetom.
Naravno da je lakse kad neki mladi intelektualac ima "pozadinu"... Od malih nogu je okruzen intelektualizmom, ima podrsku i roditelji/porodica ga spremaju za buduci akademski zivot...
Raste u boljoj materijalnoj situaciji i mnogo vise mu se moze pruziti od jedne siromasne radnicke porodice...
Ali i dijete iz prosjecne radnicke, slabo obrazovane porodice moze biti izvrstan intelektualac, moze sam sebi obezbijediti nadgradnju i uspjeti... I moze ravnopravno ucestvovati u raspravi, pisanju, istrazivanju...
To nikakve veze nema sa necijim stavovima, pogledima, znanjem... Cesto su "prve fakultetlije" iz porodice bas zbog nedostatka "backgrounda" prinudjeni da se dodatno dokazu... Jer dijete ciji su roditelji, djedovi akademci... ma njemu je i ime dovoljno... da ga svi potapsu po ramenu...
O perspektivi "necije djece i sinova" i djece "obicnih smrtnika" necu ni da pricam, skroz je off topic....
-
basta sljezove boje
meni je poprilicno degutantno kada Nenad Filipovic u svojim "esejima" u Slobodnoj Bosni velica Jasnu Samic i sebe kao djecu intelektualaca, akademika, a vrijedja likove koji su dosli sa sela i postigli nesto u ovom gradu. Puno je veci skok tih drugih nego Nenada FilipovicaPooll wrote:Ja samtram da je ovo predrasuda...callmethebreeeze wrote:
kako bi jedan akademik koji dolazi iz bogate porodice gdje se generacijama ide na fakultet pisao o ovoj nasoj i temi, i kako bi o istoj temi pisao neko iz radnicke porodice ko je prvi u toj porodici sa zavrsenim fakultetom.
Naravno da je lakse kad neki mladi intelektualac ima "pozadinu"... Od malih nogu je okruzen intelektualizmom, ima podrsku i roditelji/porodica ga spremaju za buduci akademski zivot...
Raste u boljoj materijalnoj situaciji i mnogo vise mu se moze pruziti od jedne siromasne radnicke porodice...
Ali i dijete iz prosjecne radnicke, slabo obrazovane porodice moze biti izvrstan intelektualac, moze sam sebi obezbijediti nadgradnju i uspjeti... I moze ravnopravno ucestvovati u raspravi, pisanju, istrazivanju...
To nikakve veze nema sa necijim stavovima, pogledima, znanjem... Cesto su "prve fakultetlije" iz porodice bas zbog nedostatka "backgrounda" prinudjeni da se dodatno dokazu... Jer dijete ciji su roditelji, djedovi akademci... ma njemu je i ime dovoljno... da ga svi potapsu po ramenu...
O perspektivi "necije djece i sinova" i djece "obicnih smrtnika" necu ni da pricam, skroz je off topic....
-
callmethebreeeze
ama, boze dragi, stvarno moram prestati pisati mahmuran jer me niko ne konta. niti sam napisao niti mislim da neko iz radnicke porodice ne moze biti dobar intelektualac, naravno da moze. poenta recenice koju si ti citirao je da bi dvije osobe razlicitog bekgraunda, vjerovatno drugacije pristupile ovoj temi ako bi pravili novinarsku pricu o nasoj raspravi. nadam se da je sada jasno, ali cu rado pojasniti ako bude trebaloPooll wrote:Ja samtram da je ovo predrasuda...callmethebreeeze wrote: