Ova tema mi je trenutno veoma bliska srcu, jer je jedan od clanova moje obitelji nedavno na ahiret preselio. Jedna od ironicnih stvari je to da sam saucesce i podrsku dobila predominantno od stranaca (zivim u USA, dakle amerikanca), a od "nasih" ljudi se na prste moze prebrojati koliko je doslo, ili barem nazvalo.
Ustvari, sve je to, i tvoj slucaj sa preminulim prijateljem, i moj, vise zalosno nego ironicno.
Ja ne znam zasto sam vise i iznenadjena potpuno nehumanim potezima i ponasanju tih ljudi koje svrstavam u kategoriju "mojih" zemljaka. Mislim da je nesposobnost za ljudske emocije i manire, posebno kad se o nekom zalosnom/tragicnom slucaju radi, nedostatak socijalne i ljudske svijesti.
Za mene ostaje jedno vjecno pitanje: Zasto su ljudi, posebno "nasi," takvi kakvi jesu? Koja je motivacija iza tog ponasanja koje ne pripada clanovima visih zivotinja, ili barem ne bi trebalo da pripada, i da li postoji ikakva nada za buducnost?
PS: Da, znam da je pitanje veoma siroko, i ocekivati bilo kakva odgovor je vise nego ambiciozno, pa je s tim ovo vise komentar, ili retoricko pitanje.
Dan kada sam pozelio da nisam Bosanac
-
Gazz
hi-de-hi wrote:jesi li nasadjen ili nasadjena
i je li na krivo ili na pravo
probaj osjetiti u sebi
tu ti ne mozemo pomoci
jer u dva posta imas dva spola
i daj nam jos smjehuljaka
to je za pohvalu, sto bi ti rekaola
kad je tema tragicna smrt
slatkisu, smrt je sasvim prirodna stvar i ne treba praviti toliku traumu oko toga, ne vidim razlog da ne ubacim smajlija
s obzirom da se u minuti desava, samo Bog zna, koliko smrti, onda ja po tome ne bih trebala nikad imati smjesak... ( a toga se ne bih nikad odrekla )
no, cini mi se da je bit ove teme zapravo nesto drugo, ne tragicna smrt, vec ponasanje i odnos ljudi nakon 'preseljenja' preminulog ( ako sam ja dobro shvatila, a prilicno sam uvjerena da jesam ) i zato ne pravi toliku famu oko toga
p.s. ja sam female i nije istina da koristim dva spola u postovima ( jer je to prakticno neizvodljivo
ma garant ces i ovo pogresno shvatiti, jer ti sposobnost zakljucivanja izgleda nije jaca strana, bez uvrede
pozdrav!
-
Relax
Suicid je jedna jako teska tema i jako tesko je reci ovaj ili onaj je to uradio radi tog i tog...ljudi, nadam se da shvatate da se radi o poremecajima psihe, a sto se psihe tice nju je nemoguce odgonetnuti pogotovo ako se uzme u obzir da je samo nekoliko posto mozga istrazeno...
Sto se tice dzenaza, sprovoda ili kako god...na to se uopste ovdje ne treba obazirati jer recimo da se prilikom tih tuznih trenutaka najvise ljudi okupi da bi kasnije pricalo o tome ko je bio ko nije itd. Zalosno je i pomisliti kakav smo mi narod, a kamoli kave su nam dzenaze, sahrane...Da li ce mu bog oprostiti ili ne ...i to je suvisno pitati se...koliko smo mi vec vjerskih propisa prekrsili?
Sto se tice dzenaza, sprovoda ili kako god...na to se uopste ovdje ne treba obazirati jer recimo da se prilikom tih tuznih trenutaka najvise ljudi okupi da bi kasnije pricalo o tome ko je bio ko nije itd. Zalosno je i pomisliti kakav smo mi narod, a kamoli kave su nam dzenaze, sahrane...Da li ce mu bog oprostiti ili ne ...i to je suvisno pitati se...koliko smo mi vec vjerskih propisa prekrsili?
-
Samo Tako
http://pljugaroni.blog.hr
KOLEKTIV BEZ SOLIDARNOSTI I RAZUMJEVANJA ZA RAZLIČITOSTI JE USRAN KOLEKTIV
KOLEKTIV BEZ SOLIDARNOSTI I RAZUMJEVANJA ZA RAZLIČITOSTI JE USRAN KOLEKTIV