Intervju Emira Suljagica...mr.nice wrote:upravo tako, ubiranje politickih poena kako bošnjačkih
tako i srpskih političara. Da su dušebriznici iz SBiH željeli pomoći ne bi ljudi
tamo već 12 godina skapavali od gladi već bi bili najrazvijenija sredina.
Srebrenica protest 11 juni
- Fair Life
- chuchumbamayumbe
Sve ovo stoji i ja podrzavam neki vid izdvajanja Srebrenice is RS-a, ali dajte da mi neko objasni...
Zasto onda samo Srebrenica? Zbog genocida? Ispada da je samo u Srebrenici bio genocid i nigdje vise, a svi znamo da je na teritoriji cijele BiH provodjeno etnicko ciscenje potpomognuto genocidom.
U Srebrenici je ubijeno preko 8000 Bosnjaka nakon pada enklave, ne znamo koliko ih je ubijeno tokom rata, ali...Gdje su jos stotine hiljada ubijenih? Nad njima nije pocinjen genocid, nego eto, ubijeni su u ratu?
Gdje je Zepa? Zvornik, Vlasenica, Prijedor, Banjaluka, gdje je cijela Istocna Bosna, Podrinje, Krajina...
Je li nam zaista bila potrebna presuda iz Haga da bi se islo na status Srebrenice? Ako je tako, onda znaci da ostatak etnicki ociscenih dijelova BiH ne mora ni da se nada da ce jednoga dana da bude nesto drugo osim dio RS-a i BiH?
Zasto onda samo Srebrenica? Zbog genocida? Ispada da je samo u Srebrenici bio genocid i nigdje vise, a svi znamo da je na teritoriji cijele BiH provodjeno etnicko ciscenje potpomognuto genocidom.
U Srebrenici je ubijeno preko 8000 Bosnjaka nakon pada enklave, ne znamo koliko ih je ubijeno tokom rata, ali...Gdje su jos stotine hiljada ubijenih? Nad njima nije pocinjen genocid, nego eto, ubijeni su u ratu?
Gdje je Zepa? Zvornik, Vlasenica, Prijedor, Banjaluka, gdje je cijela Istocna Bosna, Podrinje, Krajina...
Je li nam zaista bila potrebna presuda iz Haga da bi se islo na status Srebrenice? Ako je tako, onda znaci da ostatak etnicki ociscenih dijelova BiH ne mora ni da se nada da ce jednoga dana da bude nesto drugo osim dio RS-a i BiH?
- chuchumbamayumbe
Hajde Machak...sarlo wrote:I sa Vama da se slozim:"Bosnjacki clan predsjednistva ima zadatak da ne zastupa interese bosnjaka.chuchumbamayumbe wrote:POTPIS.mostarac wrote:
e zbog ovoga mi i jesmo u mp3. OVO NIJE TACNO I NAPROSTO NIJE TACNO I JOS JEDNOM NIJE TACNO.
Clanovi predsjednistva treba da zastupaju sve gradjane, a ne samo jedan narod i ko onda zastupa ostale. Medjutim samo Zeljko Komsic je ispravno shvatio tu funkciju, a ona dva bika ionako znaju sta je najbolje da rade za njihove stranke, a ne za narode Bosne i Hercegovine.![]()
Svi politicari trebaju uciniti sve u svojoj moci da se Srebrenica izdvoji iz genocidnog entiteta. Ovog momenta postoji realna sansa za to.
A onda drvlje i kamenje kada srpski clan predsjednistva zastupa interese Srba u BiH (interese koji su u najmanju ruku negativni po BiH), ali eto, bosnjacki clan moze zastupati interese Bosnjaka, a interese Reisa da i ne spominjem.
Licemjerna je to politika.
Sva trojica clanova Predsjednistva su tu da zastupaju interese gradjana BOSNE I hercegovine, a ne iskljucivo svojih naroda. Ko ce zastupati interese Jevreja ako ne oni?
Da ne pricam dalje.
-
Jastreb35
Za Prijedor i Brcko nemas presudu o genocidu, odnosno nemas momentum kojim se moze prevazici cinizam velikosrpskih krugova u organima vlasti kada kazu da je zlocina bilo na svim stranama, te da se ne moze praviti distrikt u svakoj opstini gdje se ubijalo.chuchumbamayumbe wrote:Sve ovo stoji i ja podrzavam neki vid izdvajanja Srebrenice is RS-a, ali dajte da mi neko objasni... Zasto onda samo Srebrenica? Zbog genocida? Ispada da je samo u Srebrenici bio genocid i nigdje vise, a svi znamo da je na teritoriji cijele BiH provodjeno etnicko ciscenje potpomognuto genocidom.
- chuchumbamayumbe
Trudim se da to razumijem.Jastreb35 wrote:Za Prijedor i Brcko nemas presudu o genocidu, odnosno nemas momentum kojim se moze prevazici cinizam velikosrpskih krugova u organima vlasti kada kazu da je zlocina bilo na svim stranama, te da se ne moze praviti distrikt u svakoj opstini gdje se ubijalo.chuchumbamayumbe wrote:Sve ovo stoji i ja podrzavam neki vid izdvajanja Srebrenice is RS-a, ali dajte da mi neko objasni... Zasto onda samo Srebrenica? Zbog genocida? Ispada da je samo u Srebrenici bio genocid i nigdje vise, a svi znamo da je na teritoriji cijele BiH provodjeno etnicko ciscenje potpomognuto genocidom.
RS ce "dati" Srebrenicu jedino silom ili pod strasnim pritiskom medjunarodne zajednice, nikako svojom voljom.
Medjunarodna zajednica nece toliko pritisnuti RS da pusti Srebrenicu.
Jedini koji "guraju" izdvajanje Srebrenice su Silajdzic i Srebrenicani, + pojedine BH patriote.
Znaci, interesuje me koji to momentum treba da se desi da RS slobodnom voljom dopusti izdvajanje Srebrenice? Nemojte mi samo reci da bi se to rijesilo ako Dodik ode? I, ako RS svojom voljom dopusti da se Srebrenica "odcijepi", to ce znaciti i da ce se i drugi dijelovi RS-a moci izdvojiti iz RS a dogovorom? Npr, Zepa? Ili Kotorac? Ili Kozluk?
Hmm, daj Boze, mada sam ja po prirodi pesimista.
-
Jastreb35
Treba da se stvori kriticna masa onih koji to podrzavaju. Razlog imas, to je presuda o genocidu. A medjunarodni faktor uvijek ide linijom manjeg otpora, sto znaci da ti sada treba pomoc cjelokupnog drustva, umjesto sabotaze koju se vrsi putem medija, pa cak i na ovom forumu.chuchumbamayumbe wrote:RS ce "dati" Srebrenicu jedino silom ili pod strasnim pritiskom medjunarodne zajednice, nikako svojom voljom.
Jedini koji "guraju" izdvajanje Srebrenice su Silajdzic i Srebrenicani, + pojedine BH patriote.
Znaci, interesuje me koji to momentum treba da se desi da RS slobodnom voljom dopusti izdvajanje Srebrenice?
-
CovjekIzBosne
Slazem se sa tobom, jer jednostavno nerazumijem zasto neki pokusavaju da sabotiraju, cak i na ovom forumu, demokratiju i demokratski proces.Jastreb35 wrote:Treba da se stvori kriticna masa onih koji to podrzavaju. Razlog imas, to je presuda o genocidu. A medjunarodni faktor uvijek ide linijom manjeg otpora, sto znaci da ti sada treba pomoc cjelokupnog drustva, umjesto sabotaze koju se vrsi putem medija, pa cak i na ovom forumu.chuchumbamayumbe wrote:RS ce "dati" Srebrenicu jedino silom ili pod strasnim pritiskom medjunarodne zajednice, nikako svojom voljom.
Znaci, interesuje me koji to momentum treba da se desi da RS slobodnom voljom dopusti izdvajanje Srebrenice?
-
CovjekIzBosne
pa naravno i jedino na osnovi toga, jer to i jeste slucaj, genocid takve vrste jednostavno ima snagu koja moze cjelu RS da baci na koljena.Jastreb35 wrote:Izdvajanje ne treba predstavljati kao volju naroda, jer ce ti se na to odgovoriti Drvarom. Izdvajanje je posljedica presude o genocidu, nista vise.
Zamisli da su Amerika Velika Britanija i Rusija dozvolile Njemcima da zadrze kampove gdje su ubijali Jevreje
- chuchumbamayumbe
Ja sam ZA izdvajanje, sav normalan svijet u BiH je za izdvajanje Srebrenice, kriticna masa postoji...Jastreb35 wrote:Treba da se stvori kriticna masa onih koji to podrzavaju. Razlog imas, to je presuda o genocidu. A medjunarodni faktor uvijek ide linijom manjeg otpora, sto znaci da ti sada treba pomoc cjelokupnog drustva, umjesto sabotaze koju se vrsi putem medija, pa cak i na ovom forumu.chuchumbamayumbe wrote:RS ce "dati" Srebrenicu jedino silom ili pod strasnim pritiskom medjunarodne zajednice, nikako svojom voljom.
E sada je pitanje sta ta kriticna masa treba da uradi da bi se to i desilo? Da izadje na proteste? Ne vjerujem da ce se protestima ista rijesiti.
-
Jastreb35
Da, Milosevic je popustio nakon visednevnog rave partija. Ja kada kazem da je mjesto rudara iz Breze i Tuzle, studenata iz Mostara i Zenice, estradnih umjetnika i profesora iz Sarajeva na i oko improvizovane bine u centru Srebrenice, neki se segace na moj racun. Koja kriticna masa ? Gdje ti vidis kriticnu masu ?chuchumbamayumbe wrote:Ja sam ZA izdvajanje, sav normalan svijet u BiH je za izdvajanje Srebrenice, kriticna masa postoji...Jastreb35 wrote:Treba da se stvori kriticna masa onih koji to podrzavaju. Razlog imas, to je presuda o genocidu. A medjunarodni faktor uvijek ide linijom manjeg otpora, sto znaci da ti sada treba pomoc cjelokupnog drustva, umjesto sabotaze koju se vrsi putem medija, pa cak i na ovom forumu.chuchumbamayumbe wrote:RS ce "dati" Srebrenicu jedino silom ili pod strasnim pritiskom medjunarodne zajednice, nikako svojom voljom.
E sada je pitanje sta ta kriticna masa treba da uradi da bi se to i desilo? Da izadje na proteste? Ne vjerujem da ce se protestima ista rijesiti.
-
CovjekIzBosne
Bosnjaci su ta kriticna masaJastreb35 wrote:Da, Milosevic je popustio nakon visednevnog rave partija. Ja kada kazem da je mjesto rudara iz Breze i Tuzle, studenata iz Mostara i Zenice, estradnih umjetnika i profesora iz Sarajeva na i oko improvizovane bine u centru Srebrenice, neki se segace na moj racun. Koja kriticna masa ? Gdje ti vidis kriticnu masu ?chuchumbamayumbe wrote:Ja sam ZA izdvajanje, sav normalan svijet u BiH je za izdvajanje Srebrenice, kriticna masa postoji...Jastreb35 wrote: Treba da se stvori kriticna masa onih koji to podrzavaju. Razlog imas, to je presuda o genocidu. A medjunarodni faktor uvijek ide linijom manjeg otpora, sto znaci da ti sada treba pomoc cjelokupnog drustva, umjesto sabotaze koju se vrsi putem medija, pa cak i na ovom forumu.
-
Jastreb35
Kada si vec navalio da sukob predstavis sukobom plemena, gdje su ti Bosnjaci ? Zasto ih nema na ulicama Srebrenice, zasto Zenicani ne spavaju u satorskom naselju u Srebrenici ? Nije kriticna masa ako imas par miliona individua s imenima Edin, Ahmed i Mahir, kriticnu masu imas kada medjunarodni faktor zeli smiriti situaciju usvajanjem presude kao razloga da se Srebrenici ipak dodjeli poseban status. A zato ti trebaju protesti, demonstracije, protesti, demonstracije.....CovjekIzBosne wrote:Bosnjaci su ta kriticna masa
Ti to nemas, nego imas sabotazu citave ideje od strane drzavi lojalnih gradjana, a koji to koriste da bi se obracunali s politickim neistomisljenicima.
- chuchumbamayumbe
Jastrebe,Jastreb35 wrote:Kada si vec navalio da sukob predstavis sukobom plemena, gdje su ti Bosnjaci ? Zasto ih nema na ulicama Srebrenice, zasto Zenicani ne spavaju u satorskom naselju u Srebrenici ? Nije kriticna masa ako imas par miliona individua s imenima Edin, Ahmed i Mahir, kriticnu masu imas kada medjunarodni faktor zeli smiriti situaciju usvajanjem presude kao razloga da se Srebrenici ipak dodjeli poseban status. A zato ti trebaju protesti, demonstracije, protesti, demonstracije.....CovjekIzBosne wrote:Bosnjaci su ta kriticna masa
Ti to nemas, nego imas sabotazu citave ideje od strane drzavi lojalnih gradjana, a koji to koriste da bi se obracunali s politickim neistomisljenicima.
tvoja konstatacija je ujedno i moj odgovor na tvoje pitanje koje si gore postavio.
-
Jastreb35
Inicijativa nije propala, istu treba podrzati, a prestati dovoditi u pitanje izvodljivost ili opravdanost.chuchumbamayumbe wrote:Jastrebe,Jastreb35 wrote:Kada si vec navalio da sukob predstavis sukobom plemena, gdje su ti Bosnjaci ? Zasto ih nema na ulicama Srebrenice, zasto Zenicani ne spavaju u satorskom naselju u Srebrenici ? Nije kriticna masa ako imas par miliona individua s imenima Edin, Ahmed i Mahir, kriticnu masu imas kada medjunarodni faktor zeli smiriti situaciju usvajanjem presude kao razloga da se Srebrenici ipak dodjeli poseban status. A zato ti trebaju protesti, demonstracije, protesti, demonstracije.....CovjekIzBosne wrote:Bosnjaci su ta kriticna masa
tvoja konstatacija je ujedno i moj odgovor na tvoje pitanje koje si gore postavio.
-
sarlo
Bitno je da sutra sto vise ljudi izadje pred skupstinu i da podrzi izdvajanje Srebrenice iz mrskog nam entiteta. Sutra ce cetnici doci u Sarajevu i ubijati nas (kao sto su radili '92-95) ako sad njihovo klanje ostane nekaznjeno i nagradjeno.
Evropa je hiljadu godina lezala u mraku srednjeg vijeka dok se nije skupio dovoljan broj ljudi na demonstracijama pod Versajem da srusi francusku kraljevinu i pokrene tocak civilizacije koji je, kao sto vec rekoh, hiljadu godina stajao.
Sreca prati hrabre.
p.s.
A poslije toga idite pred ekonomiju na popodnevnu kafu. Ja castim sladoledom.
Evropa je hiljadu godina lezala u mraku srednjeg vijeka dok se nije skupio dovoljan broj ljudi na demonstracijama pod Versajem da srusi francusku kraljevinu i pokrene tocak civilizacije koji je, kao sto vec rekoh, hiljadu godina stajao.
Sreca prati hrabre.
p.s.
A poslije toga idite pred ekonomiju na popodnevnu kafu. Ja castim sladoledom.
-
Danko_Bananko
Cuh da je bila na nakvim bobama neku noc....sta ce "cura", raspojala se, ipak je dosla na TV gdje haman u ugovoru stojis da se prema Silajdzicu treba ko prema hajvanu odnosit.......inace od napredovanja nista ( i da, pitat uvijek sefa mozes li dovesti gosta, jer u suprotnom radio ti ne gine )Duska Jurisic
-
Jastreb35
Kada novinari rostiljaju politicare, manje se desavaju SAO Krajine i invazije na Irak. Kada novinari podilaze politicarima, djeluju kao propagandni alat da bi se opravdalo SAO Krajine i invaziju na Irak. Problem bi imali u slucaju da je Duska samo prema Silajdzicu ostra.Danko_Bananko wrote:Cuh da je bila na nakvim bobama neku noc....sta ce "cura", raspojala se, ipak je dosla na TV gdje haman u ugovoru stojis da se prema Silajdzicu treba ko prema hajvanu odnosit.......inace od napredovanja nista ( i da, pitat uvijek sefa mozes li dovesti gosta, jer u suprotnom radio ti ne gine )Duska Jurisic
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
1. KAKO SAVREMENI “SVIJET” FUNKCIONISE?
Kada se kaze “SVIJET” misli se na institucije savremenog svijeta, tj. na institucije Ujedinjenih nacija, a ne na pojedine drzave, a pogotovo ne na pojedine politicare, bez obzira na njihovu funkciju.
Ne treba neka velika nauka da bi se odgovorilo na pitanje “Kako svijet funkcionise?”, a ipak ogromna vecina Bosnjaka zivi u potpunom neznanju o tome. To nase neznanje, plus izdaja, je uzrok svih nasih problema, ukljucujuci i genocid i gubitak domovine.
U najkracim crtama odgovor na to pitanje bi glasio:
- Institucije svjetskog pravnog sistema ne mogu donositi odluke u ime bilo kojeg pravnog subjekta, tj. svaki subjekat (u Engleskom bi se reklo “entitet”) donosi svoje odluke.
- Institucije svjetskog pravnog sistema uvijek podrzavaju zateceno legalno stanje.
Gornja dva postulata na kojima pociva svjetski poredak proisticu iskljucivo iz zdravog razuma.
Naime, zar nije prirodna stvar da svaki covjek donosi odluke kojima kroji svoju buducnost? Ko ima pravo odluciti za vas da li cete studirati matematiku ili pravo ili ekonomiju? Ko ima pravo ODLUCIVATI za vas da li cete potrositi pare za grijanje ili za hranu ili za knjige?
Tek onda kada se neko osjeti ugrozenim odlukom nekog drugog entiteta, i na propisan nacin zatrazi zastitu, tek onda se institucije sistema mogu umijesati, ali opet ne mogu donijeti odluku u ime nekog drugog. Ovih dana imamo svjez primjer iz Sarajeva gdje je sud presudio da je izbor dekana PMF-a bio nezakonit, ali nije mogao donijeti odluku ko ce biti dekan PMF-a. Tu odluku mora sam doticni entitet, tj. PMF donijeti na svojim organima, jer niko drugi na svijetu nema tu nadleznost.
Isto tako, niko drugi osim Skupstine opstine Srebrenica ne moze donijeti odluku u ime Srebrenicana?! Savjet sigurnosti UN ne moze donijeti odluku u ime Srebrenicana, nego samo moze PRIZNATI odluku Srebrenicana, ako je Srebrenicani PRAVOSNAZNO usvoje na svojoj Skupstini.
Sjetimo se pocetka devedesetih i raspada Jugoslavije. Sjetimo se npr. da je tadasnji americki drzavni sekretar James Baker dolazio u Jugoslaviju da bi podrzao tadasnje legalno stanje, tj. ocuvanje Jugoslavije. To je bilo ponasanje u skladu sa gornjim postulatom da "svijet uvijek podrzava zateceno legalno stanje".
Medjutim, kada su Slovenija, Hrvatska, a zatim i BiH usvojili na svojim organima odluke da izadju iz Jugoslavije, taj isti svijet koji je ranije podrzavao ocuvanje Jugoslavije je priznao nove drzave. Nije u pitanju nikakva licemjernost, niti nedosljednost svijeta. Upravo suprotno, u pitanju je principijelnost. Naime, kada su bivse Jugoslovenske Republike donijele pravosnazne odluke da izadju iz Jugoslavije, tada su te ODLUKE PROMJENILE LEGALNO STANJE, i svijet je ponovo, u skladu sa svojim principima podrzao novo legalno stanje.
Zato se Srebrenicani ne trebaju obazirati sto OHR govori da podrzava sadasnje daytonsko stanje i da ne podrzava izdvajanje Srebrenice iz RS. Pri tome, OHR-u je duznost da "cita" daytonske zakone, kao da su 100% legalni, kao da nije bilo presude za genocid. Medjutim, OHR nije “Svijet”, nego samo ad hok dogovorena institucija kojoj je zadatak da cuva Dayton. Zato OHR ne vidi nista izvan Daytona, cak ni presudu za genocid. Savjet Sigurnosti je tijelo koje bi dalo konacnu ocjenu da li su presuda za genocid i odluka Srebrenicana kreirale novo legalno stanje. Ukoliko zakljuce da je novo stanje, kreirano pravosnaznom odlukom Srebrenicana i presudom za genocid, takodje legalno, UN ce to priznati. Dakle, u skladu sa prvim gornjim principom UN NE MOZE DONIJETI ODLUKU, nego jedino moze PRIZNATI ODLUKU SREBRENICANA. Ako Srebrenicani ostanu samo na “rezoluciji” koja nema pravnu snagu, onda su Srebrenicani osudjeni na jos jednu izgubljenu bitku koja ce dovesti do defintivnog, i “uspjesnog” zavrsetka genocida.
Pitanje je da li ce se medju Srebrenicanima naci dovoljno snaga da svladaju sadasnji status kvo, kojeg podrzava OHR, kao sto je James Baker nekada podrzavao opstanak Jugoslavije. Najveci problem Srebrenicana i u toj borbi su izdajnici koji rovare iznutra.
Medjutim, njih se moze lako prepoznati po dva kriterija:
- Oni sire lazni optimizam kako ce “svijet” nekada, u buducnosti ukinuti RS,
- Oni u prvi plan isticu lazni adut, iseljavanje Srebrenicana, umjesto pravosnazne presude za genocid, koja je jedini pravi adut Srebrenicana.
Prijetnja iseljavanjem je najveca podvala Srebrenicanima koja im nanosi ogromnu stetu sirom svijeta. Jer, koji narod u svijetu se borio za svoju zemlju prijetnjom da ce se iseliti iz svoje zemlje. Ljudi koji se bore za svoju zemlju se drukcije ponasaju, oni i zivot daju za rodnu grudu. Zato Srebrenicani moraju obracunati sa izdajom, moraju pod hitno prestati prijetiti iseljavanjem.
ZAKLJUCAK: Srebrenicani gotovo da imaju slobodu u rukama, ne treba im saglasnost RS da je ostvare, ali moraju sami odraditi svoj dio posla, moraju poslije rezolucije usvojiti ODLUKU, ne moze im niko na svijetu servirati slobodu, ako oni ne odrade svoj dio posla.
-
Jastreb35
Bilo bi dobro da se protest nakon toga preseli u Srebrenicu i da imamo mirne demonstracije koje ce trajati sve dok se ne obezbjedi status distrikta. Ljudi iz Zenice, Mostara, Bihaca, Tuzle i Sarajeva mogu spavati kod Srebrenicana po kucama, a ako treba i po autima ili satorima (ide toplo vrijeme). Bez poziva na nasilje, dostojanstveno i uz ucesce lica iz javnog zivota. Milosevic je srusen demonstracijama, nije mi jasno zasto neki drzavi lojalni gradjani relativiziraju vaznost presude o genocidu.maha wrote:Vidjet cemo sutra. MIslim da je sutra dobar test da vidimo koliko su ljudi stvarno spremni iskazati svoje nezadovoljstvo odnosom MZ, politicara iz tzv. rs prema dokazanom genocidom i situacijom nastalom kao rezultat istog. I jos si u jednom u pravu: samo ako se vecina "digne na noge" u vezi sa tim moze biti neke koristi. U suprotnom "mrka kapa".
-
prleitihi
jes'..jes'..k'o onomad katana u centralnom zatvoru..Danko_Bananko wrote:Cuh da je bila na nakvim bobama neku noc....sta ce "cura", raspojala se, ipak je dosla na TV gdje haman u ugovoru stojis da se prema Silajdzicu treba ko prema hajvanu odnosit.......inace od napredovanja nista ( i da, pitat uvijek sefa mozes li dovesti gosta, jer u suprotnom radio ti ne gine )Duska Jurisic