Zavatoni wrote:Još jedna odluka Vlade FBiH sa sjednice od prošle sedmice, a isključivo je ekonomsko pitanje je pokretanje proizvodnje eksploziva u Vitezitu:
Poslije poprilično velike "frke" koja vlada u posljednje vrijeme oko ovog pitanja, gdje radnici fabrike Vitezit (sa punim pravom) traže svoja prava, vlada im dodjeljuje 580.000 KM za prvu fazu pokretanja proizvodnje u fabrici.ZA POKRETANJE PROIZVODNJE U “VITEZITU” 580.000 KM
Federalna vlada je danas donesenom Odlukom odobrila 580.000 KM na ime financiranja prve faze Programa pokretanja proizvodnje u PS “Vitezit” d.o.o. Vitez.
Novac će biti isplaćen s proračunskog razdjela “Tekući grantovi – Poticaji proizvodnji i prestrukturiranju industrije i rudarstva”. Kako se ističe u obrazloženju Odluke, eksploziv će u “Vitezitu” biti pravljen za potrebe rudnika u Federaciji BiH, a na ovim poslovima bit će uposleno 145 do 155 djelatnika. Za ove namjene bit će utrošeno 500.000 KM, a preostalih 80.000 namijenjeno je tekućem poslovanju, povratu duga i slično.
Da li radnici treba da se zadovolje ovim? Da li su ovo dovoljna sredstva? Da li će Vitezit opet postati sinonim za eksploziv na ovim prostorima? Ima li Vitezit perspektivu, kao segment namjenske industrije koja je kod nas uništena i nikad pokrenuta? Mnogo pitanja. Zaista mnogo. Sa srećom.
Tema o radu Vlade FBiH
Moderator: anex
-
Harrys
- uvjek dobar gost
http://www.fbihvlada.gov.ba/indexx.html
Ovi ljudi su nekompetentni, nemaju čiste namjere... o viziji i nekim planovima, koracima implementacije da ne govorim...
Ja sam završio Ekonomiju, često sam na terenu Srednje Bosne, Centralne Bosne... Kantona Sarajevo, Hercegovine, Istočne Bosne......
Mi da neko hoće i da mi hoćemo i znamo ... mogli bi živjeti pravo... ali pod pritiskom domaćih izdajnika i stranih lopova..... teško da ćemo na zelenu granu....
A moglo je, može i mora bolje....
P.S
Prije pet godina sam pisao diplomski na temu Državni marketing... tad sam došao do niza frapantnih podataka o neradu svih vlada na svim nivoima..... do danas je samo gore........
Zamislite samo.. da zemljoradničkih zadruga nema u zemlji koja ima sve uslove za super stočarstvo...... i uzgoj ekološki zdrave hrane.... o turizmu kao multiplikatoru razvoja je u ovim uslovima uzaludno govoriti....
LOPOVI
Ovi ljudi su nekompetentni, nemaju čiste namjere... o viziji i nekim planovima, koracima implementacije da ne govorim...
Ja sam završio Ekonomiju, često sam na terenu Srednje Bosne, Centralne Bosne... Kantona Sarajevo, Hercegovine, Istočne Bosne......
Mi da neko hoće i da mi hoćemo i znamo ... mogli bi živjeti pravo... ali pod pritiskom domaćih izdajnika i stranih lopova..... teško da ćemo na zelenu granu....
A moglo je, može i mora bolje....
P.S
Prije pet godina sam pisao diplomski na temu Državni marketing... tad sam došao do niza frapantnih podataka o neradu svih vlada na svim nivoima..... do danas je samo gore........
Zamislite samo.. da zemljoradničkih zadruga nema u zemlji koja ima sve uslove za super stočarstvo...... i uzgoj ekološki zdrave hrane.... o turizmu kao multiplikatoru razvoja je u ovim uslovima uzaludno govoriti....
LOPOVI
- Zavatoni
I ja sam u poziciji da postavljam pitanja, ali cini mi se postoji stavka budzeta “Tekući grantovi – Poticaji proizvodnji i prestrukturiranju industrije i rudarstva”.Harrys wrote:Na ovu vijest,imao bih nekoliko pitanja,jer, radi se o novcu poreskih obveznika,a trosenje iz budjeta treba biti u u planu rashoda za ovu godinu.Da li je to planirano.Ko je vlasnik firme?.Zasto banke ne daju kredit ako je istrazivanje pokazalo da je investicija isplativa.
Vjerovatno zbog jako lose situacije (neisplacene obaveze prema radnicima, nedefinisan plasman proizvoda, loše stanje proizvodnih postrojenja, itd..) nema zainteresiranosti komercijalnih subjekata za ulaganje. Ja pretpostavljam da je FBiH 100%-ni vlasnik Vitezita, pa kao vlasnik pokusava da ubacivanjem finansijske injekcije pokrene nesto. Ako je to samo princip "gašenja požara", onda od ovoga nema ništa, ali ako je ulaganje izvršeno prema nekoj analizi/strategiji/projektu/programu onda se možda stvari i pokrenu sa mrtve tačke. Također, vlada kao većinski vlasnik rudnika može osigurati plasman proizvoda u rudnike po BiH, i tako da kažem "zavrtila kolo" ovog procesa.
Što se tiče pitanja da li je stavka Vitezit bila planirana kao trošak ove godine - sumnjam. Do sad se kod nas vazda radilo stihijski, pa čini mi se da je to i ovdje slučaj. Možda sa strategijom industrije u BiH se situacija promijeni, pa onda zaista možemo reći da se nešto planski radi. Ponavljam. sumnjam da je ovo bilo planski.
- uvjek dobar gost
Stranci su dosta kumovali... njihova forsiranja da se privatizacija odradi hitno... netom poslije agresije je bila velika greška... tu su "naš" lopovi-političari uvidjeli svoju priliku... te stvorili nejasan okvir ali jasan koncept pljačke... i razvaljivanja nekadašnjih gigant firmi... ako svemu tome dodamo oko 70% namjenske industrije koja je bila na teritoriji BiH.... zabrinjavajuće zvuči....
Bez jasne strategije razvoja, određivanja naših komparativnih prednosti i nedostataka... šta očekivati...
Samo jedan banalan ali znakovit primjer..... u stvari dva...
Prvi... izvoz vode za piće i mineralne vode u zemlje arapskom svijetu..... kad su 1997g prvi put dolazile predstavnici kupaca.... samo su tražili određenu kiličinu određenog kvaliteta... na tome se u deset godina nije uradilo ništa pozitivno... samo negativno i čista voda i njena okolina umjesto da budu naše prednosti sad sve više, pod pritiskom dekadentne populacije i neodgovornih vlasti... postaju naša opasnost.... (sve veći broj divljih deponija, divljih sjekača šume, divljih kamenoloma i čega sve ne...)..
Drugi primjer... mi imamo oko 70% ruralnog stanovništva.... koje bi se lako naviklo na recimo organsku proizvodnju uz odgovarajuće poticaje i stimulacije od strane sistema (država, kantoni, entiteti)... no svi ovi su radili na uništavanju sela.... i života na selu... navukli su to stanovništvo u gradove i od njih učinili glasačku mašinu......
Šta očekivati od pulupismenih i neinteligentnih političara koji trebaju da izrade masu nekih papira koji će u kratkom i dugom roku obezbjediti napredak....
A mi iz godine u godinu imamo sve pogubniju statistiku......
Bez jasne strategije razvoja, određivanja naših komparativnih prednosti i nedostataka... šta očekivati...
Samo jedan banalan ali znakovit primjer..... u stvari dva...
Prvi... izvoz vode za piće i mineralne vode u zemlje arapskom svijetu..... kad su 1997g prvi put dolazile predstavnici kupaca.... samo su tražili određenu kiličinu određenog kvaliteta... na tome se u deset godina nije uradilo ništa pozitivno... samo negativno i čista voda i njena okolina umjesto da budu naše prednosti sad sve više, pod pritiskom dekadentne populacije i neodgovornih vlasti... postaju naša opasnost.... (sve veći broj divljih deponija, divljih sjekača šume, divljih kamenoloma i čega sve ne...)..
Drugi primjer... mi imamo oko 70% ruralnog stanovništva.... koje bi se lako naviklo na recimo organsku proizvodnju uz odgovarajuće poticaje i stimulacije od strane sistema (država, kantoni, entiteti)... no svi ovi su radili na uništavanju sela.... i života na selu... navukli su to stanovništvo u gradove i od njih učinili glasačku mašinu......
Šta očekivati od pulupismenih i neinteligentnih političara koji trebaju da izrade masu nekih papira koji će u kratkom i dugom roku obezbjediti napredak....
A mi iz godine u godinu imamo sve pogubniju statistiku......
-
Harrys
I ti imas pitanja,imas pretpostavke koje opet nista ne govore jer se ne zna jesu li ispravne.Meni opet smrdi da je neki mocnik zavukao ruku u drzavni djep.Iznos od 560.000 i nije neki iznos ako bi se radilo o nabavci opreme neophodne za pokretanje proizvodnje.Zavatoni wrote:I ja sam u poziciji da postavljam pitanja, ali cini mi se postoji stavka budzeta “Tekući grantovi – Poticaji proizvodnji i prestrukturiranju industrije i rudarstva”.Harrys wrote:Na ovu vijest,imao bih nekoliko pitanja,jer, radi se o novcu poreskih obveznika,a trosenje iz budjeta treba biti u u planu rashoda za ovu godinu.Da li je to planirano.Ko je vlasnik firme?.Zasto banke ne daju kredit ako je istrazivanje pokazalo da je investicija isplativa.
Vjerovatno zbog jako lose situacije (neisplacene obaveze prema radnicima, nedefinisan plasman proizvoda, loše stanje proizvodnih postrojenja, itd..) nema zainteresiranosti komercijalnih subjekata za ulaganje. Ja pretpostavljam da je FBiH 100%-ni vlasnik Vitezita, pa kao vlasnik pokusava da ubacivanjem finansijske injekcije pokrene nesto. Ako je to samo princip "gašenja požara", onda od ovoga nema ništa, ali ako je ulaganje izvršeno prema nekoj analizi/strategiji/projektu/programu onda se možda stvari i pokrenu sa mrtve tačke. Također, vlada kao većinski vlasnik rudnika može osigurati plasman proizvoda u rudnike po BiH, i tako da kažem "zavrtila kolo" ovog procesa.
Što se tiče pitanja da li je stavka Vitezit bila planirana kao trošak ove godine - sumnjam. Do sad se kod nas vazda radilo stihijski, pa čini mi se da je to i ovdje slučaj. Možda sa strategijom industrije u BiH se situacija promijeni, pa onda zaista možemo reći da se nešto planski radi. Ponavljam. sumnjam da je ovo bilo planski.
Vitezit je ranije pripadao UNIS-u,udruzenoj namjenskoj(vojnoj)industriji kao i vise durgih koji su dobro radili.Ko je danas vlasnik,kome pripadaju.Prema onome sto cujem,ta je industrijai danas jedina proizvodnja koja dobro i pozitivno radi,i zadrzala je dobre poslovne veze sa svim bivsim clanicama UNIS-a iz svih bivsih republika Jugoslavije.Zar se investicija nije mogla naci unutar namjenske industrije.
pa.ko je vlasnik dva Unisova nebodera,Momo i Uzeir?
- Zavatoni
Shvatam na šta aludiraš i šta želiš da kažeš. To je ona od našeg dragog uvijek_dobrog_gosta: svi smo mi dio tala....Harrys wrote: I ti imas pitanja,imas pretpostavke koje opet nista ne govore jer se ne zna jesu li ispravne.Meni opet smrdi da je neki mocnik zavukao ruku u drzavni djep.Iznos od 560.000 i nije neki iznos ako bi se radilo o nabavci opreme neophodne za pokretanje proizvodnje.
Vitezit je ranije pripadao UNIS-u,udruzenoj namjenskoj(vojnoj)industriji kao i vise durgih koji su dobro radili.Ko je danas vlasnik,kome pripadaju.Prema onome sto cujem,ta je industrijai danas jedina proizvodnja koja dobro i pozitivno radi,i zadrzala je dobre poslovne veze sa svim bivsim clanicama UNIS-a iz svih bivsih republika Jugoslavije.Zar se investicija nije mogla naci unutar namjenske industrije.
pa.ko je vlasnik dva Unisova nebodera,Momo i Uzeir?
Potpuno svjestan lopovluka kojim je u ovoj državi stvorena elita, mogu samo reći: narode-stoko sami ste ih izabrali, a oni sami napravili zakone po kojima su vas narode-stoko oderali ko ovce. I to zakonski. Hajd' sad nadjite po čemu je privatizacija certifikatima nezakonita, a ljudi od 10.000 KM pravili milione. I sada dok bacaju "bombe" u vidu policijske reforme, ustavne reforme, i čega sve još ne Hećo uzima milione, Brajković uzima milione, Dodik uzima milione...
Evo malo mi fali da skontate da sam neki klon uvijek_dragog_gosta. Ipak nisam, on je malo apstraktniji
UNIS-ovi neboderi su vlasništvo UNITIC-a; UNIS TAS je posta dio ASA auta, UNIS PRETIS je raskomadan, a zgarde sa radnicima su prodavane mailm firmama koje su sada smješt5ene tamo. Po toj logici Vitezit, koji je postao PS (poslovni sustav Vitezit) je također nečiji. Ipak mislim da je još javni/državni/zajednički. U stvari mislim da je kantonalni i da ga sređuju pred privatizaciju.
Evo par linkova sa stranice Viteza o posljednjim dešavanjima oko Vitezita (poredano hronološki):
http://www.vitez.info/web/index.php?opt ... view&id=85
http://www.vitez.info/web/index.php?opt ... view&id=94
http://www.vitez.info/web/index.php?opt ... view&id=96
http://www.vitez.info/web/index.php?opt ... iew&id=172
http://www.vitez.info/web/index.php?opt ... iew&id=183
- Zavatoni
Sjednica Vlade FBiH od 13.06.2007.
Glavna odluka sa ove sjednice se tiče početka borbe protiv rada na crno. Najavili su da će se u narednim mjesecima intenzivno voditi ova akcija.
Evo odluke:
Glavna odluka sa ove sjednice se tiče početka borbe protiv rada na crno. Najavili su da će se u narednim mjesecima intenzivno voditi ova akcija.
Evo odluke:
i kratak preneseni komentar:UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU
Polazeći od toga da je inspekcijski nadzor jedna od najznačajnijjih funkcija uprave u Federaciji BiH i, imajući u vidu značaj inspekcije rada, Vlada cijeni potrebnim da se ove funkcije, pored Zakona o inspekcijama u FBiH, ojačaju i u Zakonu o radu, čije je izmjene i dopune utvrdila i u formi Prijedloga uputila u hitnu parlamentarnu proceduru sa današnje sjednice. Ovome je prethodilo pribavljanje mišljenja kantona o predloženim rješenjima budući da se radi o zajedničkoj nadležnosti Federacije BiH i kantona.
Uz uvažavanje pojedinih primjedbi i prijedloga iz kantona, predloženim izmjenama i dopunama data su veća ovlaštenja federalnom i kantonalnim inspektorima rada, kao i osigurana njihova međusobna veća koordinacija i saradnja, prije svega s ciljem suzbijanja rada na crno.
Tako je predloženo da inspektor rada može, pored upravnih i drugih mjera, rješenjem privremeno, do otkanjanja nedostataka, odnosno do podnošenja zahtjeva za pokretanje prekršajnog ili krivičnog postupka, zabraniti poslodavcu da obavlja djelatnost ako radi zaposlenik sa kojim poslodavac nije zaključio ugovor o radu ili kod poslodavca radi stranac bez radne dozvole i ako zaposlenika ne prijavi na obavezno PiO i zdravstveno osiguranje.
Izmjenama su pooštrene i kazne. Tako je za poslodavca koji sa zaposlenikom ne zaključi ugovor o radu minimalna kazna 3.000, a maksimalna 15.000 KM, umjesto dosadašnjih 1.000, odnosno 10.000 KM. Povećana je i kazna za prekršaj odgovorne osobe sa 500 na 1.000 KM minimalno, odnosno sa 1.000 na 3.000 KM maksimalno.
Sve u svemu, vrijeme je da se i ova nepravilnost u našem društvu otkloni, te da se poslodavci natjeraju da shvate šta to znači poslovati legalno i poštivati svoje radnike.Cilj je smanjiti broj radnika nacrno na najmanju moguću mjeru. Kazne za nesavjesne poslodavce od 3.000 do 15.000 KM. - Pored federalnih inspektora, imam saznanja da će PIO angažovati svojih 80 inspektora, a da će nešto slično učiniti i iz Porezne uprave. Teško je procijeniti koliko sada ima radnika koji su uposleni na nelegalan način. No, poslije akcije zasigurno ćemo imati i ta saznanja. Želim reći da nam je cilj da smanjimo broj radnika nacrno na najmanju moguću mjeru, te da će se akcija provoditi kontinuirano – kaže Gavrilo Grahovac.
Inače, prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o radu, Vlada je predvidjela pooštravanje kazni za aktere rada nacrno. Tako je za poslodavca koji sa zaposlenikom ne zaključi ugovor o radu minimalna kazna 3.000, a maksimalna 15.000 KM, umjesto dosadašnjih 1.000, odnosno 10.000 KM. Povećana je i kazna za prekršaj odgovorne osobe sa 500 na 1.000 KM minimalno, odnosno sa 1.000 na 3.000 KM maksimalno.
- Zavatoni
U kontekstu prethodnog posta, može se nadovezati i jos jedan zaključak vezan za priču oko borbe protiv rada na crno. S tim u vezi, evo tog zaključka vlade, a tice se:
Pozitivno. Sad zasad. Vidjećemo sta ce se iz ovog zaključka izroditi.
Mislim da se ovdje radi o klasičnom načinu da se legalizuje rad ljudi koji prodaju na pijacama i tržnicama, čemu je bilo i krajnje vrijeme. Naravno iz ovog bi trebalo da slijedi ukidanje svih divljih pijaca koje su cini mi se postale jedan od zastitnih znakova nase drzave.O LEGALIZACIJI TRGOVACA NA ORGANIZIRANIM TRŽNICAMA
Vlada FBiH danas se upoznala s prijedlogom Sindikata radnika trgovine BiH koji se odnosi na rješavanje legalizacije trgovaca u svojstvu fizičke osobe u okviru organiziranih tržnica.
Zakonom o trgovini i Pravilnikom o uvjetima minimalne tehničke opremljenosti poslovnih prostora za obavljanje trgovine, obuhvaćene su i trgovine fizičkih osoba na organiziranim pijacama u okviru kioska. No, ostala su neriješena pitanja izmirivanja obveza spram javnih prihoda.
Svi ovi trgovci, kaže se u danas razmatranoj informaciji, žele posao obavljati legalno, ali da u pogledu izmirenja obveza, budu tretirani kao i trgovci s posebnim statusom.
Federalna vlada je, nakon rasprave, zaključila kako je nužno da Federalno ministarstvo prostornog uređenja i nadležna kantonalna pristupe rješavanju pitanja lokaliteteta pijaca, s privremenim rješenjem do donošenja regulacionog plana.
Paralelno s tim, zaključak je Federalne vlade, Federalno ministarstvo fnancija će, pri izradi Zakona o porezu na dobit, voditi računa za rješenje pitanja ovih trgovaca na odgovarajući način.
Pozitivno. Sad zasad. Vidjećemo sta ce se iz ovog zaključka izroditi.
- Zavatoni
UTVRĐEN NACRT ZAKONA O NACIONALNOM
PARKU “PRENJ-ČVRSNICA-ČABULJA-VRAN”
Federalna vlada utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o Nacionalnom parku “Prenj-Čvrsnica-Čabulja-Vran”. Na ovaj način uređuje se očuvanje i zaštita prirodnih vrijednosti i pejzažne osobenosti izvorne prirode, s očuvanim ekosustavima, kao i primjena drugih propisa iz oblasti zaštite prirode i kulturne baštine. Nacrtom zakona se u ovom nacionalnom parku, površine 994,5 km2, utvrđuju područja stroge i usmjerene zaštite, odnosno usmjerenog razvitka. Također, definirane su zabrane koje je nužno provoditi kako ciljevi osnutka Nacionalnog parka ne bi bili ugroženi. Ograničenja se, među ostalima, odnose na građenje i promet teritorijem Nacionalnog parka. Radi upravljanja Nacionalnim parkom bit će osnovana javno poduzeće nad kojim će osnivačka prava imati Federacija BiH.
Za kršenje odredaba ovog zakona propisane su kazne od 1.000 do 10.000 konvertibilnih maraka (za pravne osobe), od 500 do 1.000 KM (odgovorne osobe), te od 100 do 500 KM (fizičke osobe).
-
Harrys
- uvjek dobar gost
... Ja opet....
Rad vlade FBiH... do sad nula...
Uspjeli su sve uništiti što se naravno moglo uništiti....
No Dio krivice snose Kantonalne Vlade- neradnici jer nadležnosti kao nisu usaglašene i do kraja definisane....
Vareš i okolina... katastrofa... sve je čuča...
Goražde i okolina.... katastrofa.... skoro sve je čuča...
Breza... čuča....
I ovako bih mogao unedogled... sva manja mjesta i čaršije su u kolapsu jer su kantonalne agencije za privatizaciju (koje su u nadležnosti vlada i vlade) sve opuhale i ostavile ljude na ulici...
A nasuprot toga vlada umjesto da spusti namete i poreze na plate sa 86% i da na neki način stimulišu mala i srednja preduzeća... poljoprivrednu proizvodnju i varijacije na tu temu....valja neku šuplju o radu na crno... gospodo lopovi u kravatama usmjerite novac od PDV-a u tu oblast a ne u potrošnju i administraciju...uradite nešto konkretno....
Još malo pa će i berače željeza oporezivati.. ...
Dole Vlada dole lopovi u kravatama....
Rad vlade FBiH... do sad nula...
Uspjeli su sve uništiti što se naravno moglo uništiti....
No Dio krivice snose Kantonalne Vlade- neradnici jer nadležnosti kao nisu usaglašene i do kraja definisane....
Vareš i okolina... katastrofa... sve je čuča...
Goražde i okolina.... katastrofa.... skoro sve je čuča...
Breza... čuča....
I ovako bih mogao unedogled... sva manja mjesta i čaršije su u kolapsu jer su kantonalne agencije za privatizaciju (koje su u nadležnosti vlada i vlade) sve opuhale i ostavile ljude na ulici...
A nasuprot toga vlada umjesto da spusti namete i poreze na plate sa 86% i da na neki način stimulišu mala i srednja preduzeća... poljoprivrednu proizvodnju i varijacije na tu temu....valja neku šuplju o radu na crno... gospodo lopovi u kravatama usmjerite novac od PDV-a u tu oblast a ne u potrošnju i administraciju...uradite nešto konkretno....
Još malo pa će i berače željeza oporezivati.. ...
Dole Vlada dole lopovi u kravatama....
- Zavatoni
Problem je SISTEMA, a ne korumpiranih inspektora. Kada SISTEM zaživi u svom punom kapacitetu neće biti prostora za mimoilaženje zakona, i neće biti potrebe za ogromnim brojem inspekcija - u svim oblastima. SISTEMOM će nestati i korumpiranih inspektora.Harrys wrote:zavatoni,sve je to lijepo,divno,vlada radi,zasjeda,usvaja,predlaze parlamentu da bi ovaj imao o cemu da diskutuje, itd.Ali sve je to na papiru.Kako je u praksi?Imamo mi i sad zakone,koji su eto manje restriktivni,ali su postojeci,pa sto se ne primjenjuju.Ako inspektor ode na lice mjesta,utvrdi nepravilnosta potom to ne prijavi iz razno raznih razloga,djaba ti zakon.
Prije PDV-a je vladao haos u sistemu oporezivanja - Zakon o indirektnom oporezivanju je stao u kraj ogromnom broku mahinacija i lopovluka. To sto stvorene viskove jede administracija, a narod nema od tog neke koristi je problem onih kojih narod bira i koji ne zele da ovo zemlju racionaliziraju u smislu nepotrebnog birokratskog aparata. Al' neka doci ce valjda jednom u glavu da je i reforma javne uprave izuzetno bitna reforma za ulazak u EU.
SISTEM Harryse. Samo SISTEM.
Neću govoriti uopšteno već ću konkretizovati svoje mišljenje. Rad na crno je veliki problem i neophodno je sve poslodavce natjerati da shvate šta znači raditi legalno. Dosta je bilo iskorištavanja radnika od strane kapitalista na svaki način. Pa nismo Nigerija jebote, pa da ti radnik nema pravo 8-satno radno vrijeme, plaćeno zdravstveno i socijalno, normalan godišnji odmor, humane uslove rada. Narod će u ovom trenutku raditi pod bilo kakvim uslovima da bi svojoj djeci zaradio za hranu. Al' dokle ovako. U zemlju nam dolaze stranci koji vidjevši kakva je situacija na tržištu rada kod nas maksimalno iskorištavaju svoje radnike, a vladajuće strukture ih slave u kontekstu ulaska stranih investicija. Ni naše glavonje/kapitalisti nisu ništa bolje u tom pogledu.
Ja ću vazda pozdraviti svaki potez vlade u cilju normalizacije tržišta rada. Borba protiv rada na crno, stvaranje jednistvene evidencije zaposlenih i nezaposlenih, izrada strategije zapošljavanja i borbe protiv nezaposlenosti... Sve su to dobri koraci, jer će u konačnici (koja će nadam se brzo stići) stvoriti SISTEM. SISTEM kojem inspektori nisu prijeko potrebni jer su poslodavci natjerani da zakonski rade sami po sebi i SISTEM u kojem ima minimalan broj rupa za izvođenje raznih mahinacija.
Treba težiti SISTEMU jer samo tako će se ovoj trenutnoj anarhiji stati u kraj.
- Zavatoni
Još jedna odluka Vlade sa sjednice od 13.06. Ovakve stvari manje više prođu neopaženo tako da sam boldirao konkretne projekte koje su odabrani za finansiranje.
- o veterinarstvu: borba protiv zaraznih bolesti životinja.
- o vodoprivredi: rješavanje odvoda otpadnih voda i borba protiv poplava.
Znači radi se:POTICAJI VETERINARSTVU I VODOPRIVREDI
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela odluke o usvajanju dva programa utroška sredstava utvrđenih u Budžetu za ovu godinu na pozicijama “Transfer za veterinarstvo” i “Kapitalni grant za vodoprivredu”.
U prvom slučaju riječ je o 1.400.000 konvertibilnih maraka namijenjenih ispunjavanju zakonskih obaveza u sprječavanju i suzbijanju zaraznih i parazitarnih bolesti životinja, a posebno zoozona. Od toga će jedan milion KM biti upotrijebljen za otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih i invazionih bolesti životinja, 350.000 KM za identifikaciju životinja i 50.000 KM za edukaciju veterinarskog kadra i vlasnika životinja.
Drugim programom raspodjeljuje se 2.150.000 KM predviđenih Budžetom kao kapitalni grant za vodoprivredu. U okviru toga, 985.000 KIM namijenjeno je zaštiti voda, 760.000 KM sanaciji objekata za zaštitu od poplava koji su u vlasništvu Federacije BiH i 405.000 KM za zaštitu od štetnog djelovanja voda. Ovaj program obuhvata više posebno obrazloženih projekata, među kojima su izgradnja kanalizacije na području općine Neum, izgradnja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda gradske deponije “Smiljevići” - Sarajevo, zatim izgradnja glavnog kolektora kanalizacije u cilju zaštite izvorišta pitke vode “Babina rijeka” u Zenici, te regulacija vodotoka rijeka Jale u Tuzli, Tinje u Srebreniku, Drine u Goraždu i izrada projekta sanacije preliva na brani “Župica” u Drvaru. Što se sanacije objekata za zaštitu od poplava tiče, ona se odnosi na objekte u slivu Jadranskog mora, nastavak radova na lijevoj obali rijeke Bosne-obaloutvrda “Aga” u Odžaku, kao i sanaciju savskog odbrambenog nasipa na potezu od graničnog prijelaza “Svilaj” do ušća kanala “Svilaj-Potočani”-općina Odžak.
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je zaduženo da za Vladu FBiH pripremi detaljnu informaciju o stanju na područjima ugroženim poplavama. Ta informacija, uz Strategiju odbrane od poplava, bit će orijentir pri raspoređivanju sredstava za zaštitu od poplava.
- o veterinarstvu: borba protiv zaraznih bolesti životinja.
- o vodoprivredi: rješavanje odvoda otpadnih voda i borba protiv poplava.
- uvjek dobar gost
Zavatoni... nemoj pogrešno me shvatiti, ali jesi li ti na platnom spisku vlade FBiH...???
Pa da te ja odvedem malo sa sobom na teren pa da vidiš bar djelić njihovih grešaka.... da ti na primjerima pokažem kako bi moglo bolje, gdje bi trebali usmjeriti djelić sredstava iz PDV-a..
Da odemo u mjesta povratka... da obiđemo neke njihove promašaje... i da ih nazovemo stvarnim imenom... pa moj Zavatoni odluke ne čine proljeće...
Treba već jednom zasukati rukave... i skinuti kravate.... jer ovo što ja gledam oko sebe... ne liči ni na šta......i nek prestanu da kradu....
Ništa lično ali fakat meni se ti kravataši gade....
Pa da te ja odvedem malo sa sobom na teren pa da vidiš bar djelić njihovih grešaka.... da ti na primjerima pokažem kako bi moglo bolje, gdje bi trebali usmjeriti djelić sredstava iz PDV-a..
Da odemo u mjesta povratka... da obiđemo neke njihove promašaje... i da ih nazovemo stvarnim imenom... pa moj Zavatoni odluke ne čine proljeće...
Treba već jednom zasukati rukave... i skinuti kravate.... jer ovo što ja gledam oko sebe... ne liči ni na šta......i nek prestanu da kradu....
- Zavatoni
Uffff.uvjek dobar gost wrote:Zavatoni... nemoj pogrešno me shvatiti, ali jesi li ti na platnom spisku vlade FBiH...???
Što me nađe.
Branković lično, drago mi je.
A sad ozbiljno. Uopšte ne osjećam potrebu da ti se suprostavim i smatram da u suštini problema jesi u pravu u dosta stvari. To što me ne loži tvoj revolucionarni i anarhistički pristup u rješavanju stvari je već druga stvar. Ne bih zaista volio da se razvije diskusija između mene i tebe u tom pravcu, jer po pitanjima tipa da se "rukavi moraju zasukati" ili "da je šuplje već dosta" se vjeruj mi slažemo.
Slažem se i da sam izabrao način da otvorim neke nove teme na ovom forumu, koji zaista sugeriše da pripadam vladajućim strukturama, ali to zaista nisam. Također nemam potrebu da uvjeravam ikoga da to nisam, i ostavljam prostora bilo kome da mi se obraća na koji god želi način.
To što stavljam odluke Vlade FBiH, a ne priče o lopovlucima vladajućih struktura (kojih isto tako ne fali), je moja odluka da unesem malo različitosti u diskusije na ovom forumu i činjenica da ima dovoljno kritičara i onih koji ukazuju na probleme. Vjeruj mi da je potreban neko i da ukazuje na neke kvalitetne iskorake. Ipak, znam da je većina forumasha premlada da bi dala svoje mišljenje o reformi penzionog fonda, zakonu o eksproprijaciji, itd. Napomenuću još samo da je zadatak vlade da stvara sistem - jedan okvir u kojem će sve zaista profunkcionisati na kvalitetan način - a to su provodivi zakoni, kvalitetne strategije, jasni planovi,...
Problem ove diskusije između mene i tebe je što me nisi apsolutno ništa konkretno upitao, već si na sebi svojstven način dao jednu paušalnu i široku ocjenu, na koju ja zaista nemam konkretan odgovor. Ako želiš konkretan odgovor moraćeš me nešto i konkretno pitati. Neću uopšte bježati od toga da zajednički prokomentarišemo konkretna kriminalna djela u privatizaciji (hidrogradnja, energoinvest, energopetrol, elektroprivreda, telekom, kazahstan, jata, mahinacije na berzi itd.) ili nesposobnost i nekompetentsnost vladti po nekim pitanjima. Ipak za to ćeš morati biti puno konkretniji.
Što se tiče one posljednje "gade mi se kravataši". Tu ne znam šta bih ti zaista odgovorio. To je ipak tvoj lični problem snalaženja u društvu. Ipak ne mogu svi ni vodu nosati. Ništa lično.
-
Harrys
Zavatoni,nasmijavas me.Pa ja bih prvi volio da sve funkcionise kako treba,da BiH konacno krene ka ekonomskom razvoju i prosperitetu,jer je to jeduna stvar koja moze dovesti da gradjani BiH zive dostojno ljudskog bica.Zavatoni wrote:Problem je SISTEMA, a ne korumpiranih inspektora. Kada SISTEM zaživi u svom punom kapacitetu neće biti prostora za mimoilaženje zakona, i neće biti potrebe za ogromnim brojem inspekcija - u svim oblastima. SISTEMOM će nestati i korumpiranih inspektora.Harrys wrote:zavatoni,sve je to lijepo,divno,vlada radi,zasjeda,usvaja,predlaze parlamentu da bi ovaj imao o cemu da diskutuje, itd.Ali sve je to na papiru.Kako je u praksi?Imamo mi i sad zakone,koji su eto manje restriktivni,ali su postojeci,pa sto se ne primjenjuju.Ako inspektor ode na lice mjesta,utvrdi nepravilnosta potom to ne prijavi iz razno raznih razloga,djaba ti zakon.
De ti meni sistematski objasni taj sistem.Sastavni dio sistema su ljudi sa svojim navikama, obicajima,etikom,moralom,naravno sposobnoscu,znanjem itd.Ne moze sam sistem mijenjati ljude nego se oni trebaju mijenjati ili promjeniti.
Potpuno podrzavam uvodjenje novog sistema oporezivanja i PDV.Ali koji su dosadasnji rezultati.Sve cijene su povecane,drzavna kasa je punija.Gradjani do sad nisu osjetili nikakvu korist osim zaposlenih u drzavnim,kantonalnim ustnovama kojima su povecane plate.
Znas li ti da u BiH ima oko 200.000 prodajnih mjesta gdje bi trebalo da s izdaje tiket kad se kupuje roba.Znas koliko ih ima,narocito malih,koji uopste ne daju tiket i time zadrzavaju za sebe PDV.Mislis da ce oni glasati za promjene.
Ako imas vremena,prati desavanja u Francuskoj u narednih nekoliko mjeseci.Biti ce velika rasprava,treba li povecati PDV a jedini uslov za povecanje je ako ce se kupovna moc stanovnistva povecati.
- Zavatoni
Hajd' drago mi je da me nalaziš duhovitim, na ovako neduhovitoj temiHarrys wrote:Zavatoni,nasmijavas me.Pa ja bih prvi volio da sve funkcionise kako treba,da BiH konacno krene ka ekonomskom razvoju i prosperitetu,jer je to jeduna stvar koja moze dovesti da gradjani BiH zive dostojno ljudskog bica.
De ti meni sistematski objasni taj sistem.Sastavni dio sistema su ljudi sa svojim navikama, obicajima,etikom,moralom,naravno sposobnoscu,znanjem itd.Ne moze sam sistem mijenjati ljude nego se oni trebaju mijenjati ili promjeniti.
Potpuno podrzavam uvodjenje novog sistema oporezivanja i PDV.Ali koji su dosadasnji rezultati.Sve cijene su povecane,drzavna kasa je punija.Gradjani do sad nisu osjetili nikakvu korist osim zaposlenih u administraciji kojima su povecane plate.
Ako imas vremena,prati desavanja u Francuskoj u narednih nekoliko mjeseci.Biti ce velika rasprava,treba li povecati PDV a jedini uslov za povecanje je ako ce se kupovna moc stanovnistva povecati.
Sistematski bi ti uvođenje sistema veoma teško mogao opisati, jer teško da bih ti mogao (čak i kad bih imao vremena, prostora i energije) analizirati hiljade zakona koje ova zemlja mora ispuniti da bi ušla u EU, jer nisam kompetentan da komentarišem većinu tih zakona i reformi. Ipak, ako mi dopustiš rekao bih da je upravo ispunjavanje miliona obaveza iz Mape puta upravo taj sistematski način uvođenja sistema, jer usvajanjem svakog od pozitivnih zakona koji nas približava EU mi smo korak bliže sistemu.
Što se tiče ljudi i njihovih navika, morala i ponašanja, se slažem sa tobom. Napominjem da je ljude moguće promjeniti i provesti kroz tranziciju društva. I tranziciju ponašanja također. Neke stvari su do jučer bile nezamislive, a danas su sasvim normalne (zajednička valuta, zajedničke registarske tablice, zajednička vojska, zajednički porezi, zajednička granična služba, itd).
Moje mišljenje je da zbog toga što smo kao ljudi takvi, postupak će ići teže, i zbog toga nam treba neko ko će neke zakone nametati. EU će se morati boriti sa nama još desetke godine. Nećemo ući u EU do 2020. godine. Ali ćemo ispunjavanjem uslova (pa makar i nametnutih) biti svakim korakom bliži sistemu. A uspostavljanje sistema je Bosni puno bitnije nego sam ulazak u EU.
PDV je pozitivna stvar. To što narod ne osjeća pozitivne stvari PDV-a je posljedica toga što bira ovakve ljude koji će ih voditi. Racionalizacija državnog/javnog/administrativnog aparata bi pomogla puno - znači reforma javne uprave. Otarasiti se barem 40% "pijavica" koji troše budžet a ništa u njega ne doprinose. Nama treba više ljudi koji će praviti pare, ali nažalost ih sada imamo puno više koji ga troše. Naravno u ovu priču se uklapa i priča oko ustavne reforme i ukidanja jednog nivoa vlasti, ali ne bih o tome na ovoj temi (ima ih već puno na ovom forumu).
Ono što kao papagaj ponavljam danima je da trebaju mediji kao i nevladine organizacije poput GROZD-a i CCI-a da konstantno prate rad vladajućih struktura i način trošenja budžeta. Treba opozicija da se počne ponašati kao korekcioni faktor vladajućih struktura. Treba ih ganjati i prozivati, pa će i oni morati raditi kvalitetnije i transparentnije.
Zovite me budalom i optimistom, ali ja stvarno želim da vjerujem da će ova država jednom profunkcionisati i da ćemo svi zbog toga biti zadovoljniji.
-
Harrys
Vidis,prije dvije godine sam na ovom forumu napisao da se politicari umjesto demagogije i manipulacija,okrenu ekonomskom razvoju i prosperitetu,da RS i Federacija,usvajaju iste zakone i propise ka putu za Evropu.Prodje dvije godine i nista.A ekonomija nije kengur da skakuce,ima svoje zakonitosti rasta,sto znaci da i dalje samo zaostajemo.
- Zavatoni
Nisam ni rekao da izmišljam išta novo. Sve što sam naveo svako ko iole ima mozga zna da je jedini ispravan put za ovu zemlju.Harrys wrote:zavatoni,nisi rekao nista novo.Naravno da ce biti bolje,jednog dana,samo kada.
ima li iko a da kaze da ne zeli dobro.Svi zele napredak cak i vlada adrugo je sta rade.
![]()
Vidis,prije dvije godine sam na ovom forumu napisao da se politicari umjesto demagogije i manipulacija,okrenu ekonomskom razvoju i prosperitetu,da RS i Federacija,usvajaju iste zakone i propise ka putu za Evropu.Prodje dvije godine i nista.A ekonomija nije kengur da skakuce,ima svoje zakonitosti rasta,sto znaci da i dalje samo zaostajemo.
Problem kod nas je što mora vazda neko povuči prvi potez pa da ostali zbog straha kako će "komšiji biti bolje nego njemu" krenu povlačiti pozitivne poteze. Hoću ovdje da kažem da je Dodik usvojio taktiku, ako budem ekonomski jak onda sam ja glavni hadžija koji odlučuje. To su ovi naši u federaciji izgleda tek počeli kontati pa sad faktički nastaje jedna trka kojoj je cilj dokazati ko je bolji, uspješniji, perspektivniji, atraktivniji, itd. To nije loše. Loše je što država u toj priči stagnira a entiteti prosperiraju. Hvala bogu, pa postoji ta mrkva zvana "ulazak u EU" u sklopu čega će biti prinuđeni da naprave i reforme na nivou države i čim ćemo dobiti koliko-toliko jaku državu. Al' opet skrenusmo sa teme.
Smatram da ova vlada FBiH zasad radi dobro. Razlog tome sam naveo u prethodnom paragrafu. A da nije toga, vjerujem da bi nerad, otimačina i lopovluk predstavnika SDA, SBiH, HDZ-ova potrajala još neko vrijeme. Bože sačuvaj da je ova vlada idealna, i zbog toga je treba pratiti, prozivati, kritikovati, itd.
- Zavatoni
Na sjednici vlade FBiH od 13.06. doneseno još niz odluka koje nisu toliko vezane za podforum Ekonomija, tako da ne želim opterećavati temu sa otvaranjem diskusija po tim pitanjima. Navest ću samo one koje mi se čine izrazito interesantne:
PROŠIRENI PRIORITENI PROGRAMI I NAJSLOŽENIJI OBLICI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE KOJI SE FINANSIRAJU IZ FONDA SOLIDARNOSTI (Finansiranje programa transplatologije i humane reprodukcije iz Federalnog fonda solidarnosti)
RASPODJELA VIŠKA PRIHODA OSTVARENIH PO OSNOVU DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE UPOSLENIKA NA RADU U INOSTRANSTVU (7,6 miliona - 5 miliona u fond solidarnosti a 2 miliona KM za bolničko liječenje povratnika u općine Srebrenica, Bratunac, Milići, Žepa i Vlasenica u Republici Srpskoj, te pola miliona za liječenje djece u inostranstvu).
OPĆI INTERES ZA GRADNJU AUTOCESTE ZENICA-SARAJEVO-MOSTAR JUG (proglašen opći interes za dionice kakanj - zenica i sarajevo - mostar; kreće se u izradu izvedbeno projektne dokumentacije za ove dionice; okvirno definisan način finansiranja; kreće se sa provođenjem eksproprijacijskog postrupka na ovim dionicama). Čini mi se da se priča oko autoputa ubrzava.
KONTROLA PROMETA NAFTNIH DERIVATA (traži se od Uprave za indirektno oporezivanje informacija dokle je stigao državni zakon koji će se baviti ovom tematikom - do tada kontrola po starom pravilniku)
PROŠIRENI PRIORITENI PROGRAMI I NAJSLOŽENIJI OBLICI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE KOJI SE FINANSIRAJU IZ FONDA SOLIDARNOSTI (Finansiranje programa transplatologije i humane reprodukcije iz Federalnog fonda solidarnosti)
RASPODJELA VIŠKA PRIHODA OSTVARENIH PO OSNOVU DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE UPOSLENIKA NA RADU U INOSTRANSTVU (7,6 miliona - 5 miliona u fond solidarnosti a 2 miliona KM za bolničko liječenje povratnika u općine Srebrenica, Bratunac, Milići, Žepa i Vlasenica u Republici Srpskoj, te pola miliona za liječenje djece u inostranstvu).
OPĆI INTERES ZA GRADNJU AUTOCESTE ZENICA-SARAJEVO-MOSTAR JUG (proglašen opći interes za dionice kakanj - zenica i sarajevo - mostar; kreće se u izradu izvedbeno projektne dokumentacije za ove dionice; okvirno definisan način finansiranja; kreće se sa provođenjem eksproprijacijskog postrupka na ovim dionicama). Čini mi se da se priča oko autoputa ubrzava.
KONTROLA PROMETA NAFTNIH DERIVATA (traži se od Uprave za indirektno oporezivanje informacija dokle je stigao državni zakon koji će se baviti ovom tematikom - do tada kontrola po starom pravilniku)
- Zavatoni
Pitanja za razmišljanja:NATRON-HAYAT I VLADA FBiH O RADU OVE KOMPANIJE
Premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nedžada Brankovića i federalne ministre poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damira Ljubića i energije, rudarstva i industrije Vahida Heću danas je tokom ...
... sastanka s delegacijom Natron-Hayata iz Maglaja predsjednik Nadzornog odbora Yildirim Akturk upoznao o rezultatima rada i perspektivama razvoja ove kompanije, navodi se u saopćenju Vlade.
Na sastanku u Sarajevu, kojem su prisustvovali i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i predsjednik Privredne komore ZDK-a Šefkija Botonjić, ocijenjeno je da rezultati Natron-Hayata predstavljaju dobar primjer obnove bh. industrijskih kapaciteta, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.
Realiziranjem trenutno najveće investicije u Federaciji BiH od 55 miliona eura ova kompanija u sljedećem mjesecu otpočinjanjem integralne proizvodnje završava proces kompletne rehabilitacije fabrike.
Cijeneći značaj ove investicije za ukupan razvoj BiH, premijer Branković je obećao da će Vlada FBiH u okviru svoje nadležnosti koju kad je riječ o upravljanju šumama dijeli s kantonima nastojati da pronađe praktična rješenja koja će rezultirati osiguranjem dovoljnih količina sirovine za integralnu proizvodnju u Natronu.
Riječ je o celuloznom četinarskom drvetu čiji je jedini potrošač upravo Natron-Hayat, a koje se za sada najvećim dijelom izvozi iz Bosne i Hercegovine.
Na ovim osnovama, konkretnija rješenja bit će dogovorena na već planiranom sastanku resornog federalnog ministarstva s predstavnicima šumsko-privrednih preduzeća u Federaciji BiH. Pored toga, inicijativa za slično rješavanje ovog pitanja i u Republici Srpskoj bit će upućena premijeru ovog entiteta, kaže se u saopćenju Ureda za informiranje Vlade FBiH.
1. Da li Vlada smije dati sirovinu NATRON-u pod povoljnim uslovima. Po toj logici onda i vlasnik Aluminija treba dobiti struju pod povoljnim uslovima?
2. Hoće li Dodik dati NATRON-u sirovinu pod povoljnim uslovima? Jel' Branković treba praviti takav trade? Onda će on (tj. FBiH) morati vraćati usluge Miletu, a u korist privatne kompanije NATRON?
Ipak drago bi mi bilo vidjeti još jednog privrednog giganta u pogonu. Mogao bi Maglaj malo živnuti zbog ovog. Istina počet će opet danfati, al' šta ćeš - to je cijena slave.
-
Harrys
Zavatoni wrote: Smatram da ova vlada FBiH zasad radi dobro. Razlog tome sam naveo u prethodnom paragrafu. A da nije toga, vjerujem da bi nerad, otimačina i lopovluk predstavnika SDA, SBiH, HDZ-ova potrajala još neko vrijeme. Bože sačuvaj da je ova vlada idealna, i zbog toga je treba pratiti, prozivati, kritikovati, itd.
Mislim da ova vlada nije nista bolja od ranijih,dosta toga sto rade je i pod pritiskom MZ.Pljacka naroda jos nije zavrsena.
- uvjek dobar gost
Kravataši su nas i doveli do ovde... gdje smo danas... Branković i novi saziv... ima neke planove i šta već... hoće da ukine rad na crno i sivu ekonomiju... i šta sve ne... no na pitanja šta sa novcem od PDV-a i šta je sa preljevanjem budžeta.... on odgovara, nevješto naravno..., a ja ga parafraziram ... pa u budžetu se ne zna šta je iz kojih prihoda šta je priliv iz redovnih a šta iz nekih drugih prihoda.... sistema....Zavatoni wrote:Uffff.uvjek dobar gost wrote:Zavatoni... nemoj pogrešno me shvatiti, ali jesi li ti na platnom spisku vlade FBiH...???
Što me nađe.
Branković lično, drago mi je.
A sad ozbiljno. Uopšte ne osjećam potrebu da ti se suprostavim i smatram da u suštini problema jesi u pravu u dosta stvari. To što me ne loži tvoj revolucionarni i anarhistički pristup u rješavanju stvari je već druga stvar. Ne bih zaista volio da se razvije diskusija između mene i tebe u tom pravcu, jer po pitanjima tipa da se "rukavi moraju zasukati" ili "da je šuplje već dosta" se vjeruj mi slažemo.
Slažem se i da sam izabrao način da otvorim neke nove teme na ovom forumu, koji zaista sugeriše da pripadam vladajućim strukturama, ali to zaista nisam. Također nemam potrebu da uvjeravam ikoga da to nisam, i ostavljam prostora bilo kome da mi se obraća na koji god želi način.
To što stavljam odluke Vlade FBiH, a ne priče o lopovlucima vladajućih struktura (kojih isto tako ne fali), je moja odluka da unesem malo različitosti u diskusije na ovom forumu i činjenica da ima dovoljno kritičara i onih koji ukazuju na probleme. Vjeruj mi da je potreban neko i da ukazuje na neke kvalitetne iskorake. Ipak, znam da je većina forumasha premlada da bi dala svoje mišljenje o reformi penzionog fonda, zakonu o eksproprijaciji, itd. Napomenuću još samo da je zadatak vlade da stvara sistem - jedan okvir u kojem će sve zaista profunkcionisati na kvalitetan način - a to su provodivi zakoni, kvalitetne strategije, jasni planovi,...
Problem ove diskusije između mene i tebe je što me nisi apsolutno ništa konkretno upitao, već si na sebi svojstven način dao jednu paušalnu i široku ocjenu, na koju ja zaista nemam konkretan odgovor. Ako želiš konkretan odgovor moraćeš me nešto i konkretno pitati. Neću uopšte bježati od toga da zajednički prokomentarišemo konkretna kriminalna djela u privatizaciji (hidrogradnja, energoinvest, energopetrol, elektroprivreda, telekom, kazahstan, jata, mahinacije na berzi itd.) ili nesposobnost i nekompetentsnost vladti po nekim pitanjima. Ipak za to ćeš morati biti puno konkretniji.
Što se tiče one posljednje "gade mi se kravataši". Tu ne znam šta bih ti zaista odgovorio. To je ipak tvoj lični problem snalaženja u društvu. Ipak ne mogu svi ni vodu nosati. Ništa lično.
Mljekara u Goraždu, fabrike u Vitkovićima, Hepok, Agrokomerc. ..... Radončić & Co..... Pobjeda, Zrak, Soko, Energopetrol VS Rafinerija.... ali kako da oni to rješe kad se jedan Hećo V... šeta po ministarstvima i mijenja fotelje a čega se god dokopao.... uništeno je....
Ja imam neke škole... imam nekih terena iza sebe... nekih posjeta ministarstvima i razgovora sa ministrima.... njima jeste uspjelo jedino da otjeraju oko 1 300 000 ljudi iz BiH odnosno nisu uspjeli nikog da afirmišu da se vrati..... 86% poreza i nameta na plate a hoće da ukinu rad na crno.... aloooo.....
I za kraj ko do sad nije vidio da su nam sve firme podjeljene po nacionalnom ključu... da su samo politički lojalni jamili....i kome i kako objasniti da su neke stvari takve... ako se do sad ne vidi...
Primjer Aluminijuma, Agrokomerca, Hepoka, Elektroprivreda nacionalnih, Elektro-Bosne iz Jajica.... il primjer Ključa grada koji je zaboravljen... il Glamoča.....il Sarabona Sarajevskog.... primjera je more a rješenja premalo... il imovina države koju je kao spasio visoki predstavnik....PDV.... i njgova raspodjela na potrošnju i administraciju umjesto na razvoj i zapošljavanje... odnosno bar stimulaciju malih i srednjih preduzeća.... ili razvoj turizma..... ili adekvatan povratak...što podrazumjeva razvoj poljoprivrede.... stočarstva...
Dok se ne rasčisti sa nacionalnim konceptom.... mrka nam je kapa.....
Ili ovaj zadnji projekat vlade ... stimulacija zapošljavanja ljudi starijih od 45. godina..... gdje za obuku vlada uzima sebi mislim oko 150 000km..... alooo....
Problema je mnogo a vlada, odnosno vlade ne nude adekvatna rješenja..... odnosno ljudi koji tamo sjede su obične taldžije... i zbog njih sve u stvari i stoji....
Odoh sad na teren i ne mogu više da kuckam, a volio bih... i ako zaista jesi Branković.... mislim da bi se trebali upoznati da Vam dam par praktičnih savjeta... i molim Vas da već jednom uhapsite Vahida Heću......za početak...
-
Harrys
Zavatoni wrote:Pitanja za razmišljanja:NATRON-HAYAT I VLADA FBiH O RADU OVE KOMPANIJE
Premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nedžada Brankovića i federalne ministre poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damira Ljubića i energije, rudarstva i industrije Vahida Heću danas je tokom ...
... sastanka s delegacijom Natron-Hayata iz Maglaja predsjednik Nadzornog odbora Yildirim Akturk upoznao o rezultatima rada i perspektivama razvoja ove kompanije, navodi se u saopćenju Vlade.
Na sastanku u Sarajevu, kojem su prisustvovali i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i predsjednik Privredne komore ZDK-a Šefkija Botonjić, ocijenjeno je da rezultati Natron-Hayata predstavljaju dobar primjer obnove bh. industrijskih kapaciteta, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.
Realiziranjem trenutno najveće investicije u Federaciji BiH od 55 miliona eura ova kompanija u sljedećem mjesecu otpočinjanjem integralne proizvodnje završava proces kompletne rehabilitacije fabrike.
Cijeneći značaj ove investicije za ukupan razvoj BiH, premijer Branković je obećao da će Vlada FBiH u okviru svoje nadležnosti koju kad je riječ o upravljanju šumama dijeli s kantonima nastojati da pronađe praktična rješenja koja će rezultirati osiguranjem dovoljnih količina sirovine za integralnu proizvodnju u Natronu.
Riječ je o celuloznom četinarskom drvetu čiji je jedini potrošač upravo Natron-Hayat, a koje se za sada najvećim dijelom izvozi iz Bosne i Hercegovine.
Na ovim osnovama, konkretnija rješenja bit će dogovorena na već planiranom sastanku resornog federalnog ministarstva s predstavnicima šumsko-privrednih preduzeća u Federaciji BiH. Pored toga, inicijativa za slično rješavanje ovog pitanja i u Republici Srpskoj bit će upućena premijeru ovog entiteta, kaže se u saopćenju Ureda za informiranje Vlade FBiH.
1. Da li Vlada smije dati sirovinu NATRON-u pod povoljnim uslovima. Po toj logici onda i vlasnik Aluminija treba dobiti struju pod povoljnim uslovima?
2. Hoće li Dodik dati NATRON-u sirovinu pod povoljnim uslovima? Jel' Branković treba praviti takav trade? Onda će on (tj. FBiH) morati vraćati usluge Miletu, a u korist privatne kompanije NATRON?
Ipak drago bi mi bilo vidjeti još jednog privrednog giganta u pogonu. Mogao bi Maglaj malo živnuti zbog ovog. Istina počet će opet danfati, al' šta ćeš - to je cijena slave.
Da li je predvidjeno da se posadi onoliko koliko se posjece.Ne vjerujem.Ne treba izmisljati toplu vodu,vidjeti samo kako drugi uspjesniji rade.
- Zavatoni
Nekog šumskog gazdinstva? Valjda organizacije koja okuplja sva šumska gazdinstva ili...Harrys wrote:Sve ovo mi izgleda zakukuljeno,zamumuljeno.Ne vidi se nista konkretno.Ne vidim da je sastanku prisustvovao direktor šumskog gazdinstva.Naravno,njemu ce biti receno sta da uradi.
Da li je predvidjeno da se posadi onoliko koliko se posjece.Ne vjerujem.Ne treba izmisljati toplu vodu,vidjeti samo kako drugi uspjesniji rade.
U svakom slučaju zadnji paragraf vijesti boldirao, pa pretpostavljam da će i nešto takvo biti organizovano.
U svakom slučaju tvoja dilema "za svako posječeno drvo - jedno zasađeno?" stoji i normalno bi bilo da generalno takav princip gazdovanja šumom bude poštovan, i to ne samo u ovom slučaju.Na ovim osnovama, konkretnija rješenja bit će dogovorena na već planiranom sastanku resornog federalnog ministarstva s predstavnicima šumsko-privrednih preduzeća u Federaciji BiH. Pored toga, inicijativa za slično rješavanje ovog pitanja i u Republici Srpskoj bit će upućena premijeru ovog entiteta, kaže se u saopćenju Ureda za informiranje Vlade FBiH.
Šta msiliš o dilemama koje sam ja postavio? Jel treba za komercijalne subjekte postavljati neke principe javnog interesa. Mislim to je dobro sa aspekta zapošljavanja i uvođenja investicija, ali ko je tu u suštini dobar?
Kao što sam naveo onda bi i Elektroprivreda trebala davati struju Aluminiju pod povoljnijim uslovima - Aluminij bi onda ostvarivao ekstra dobar profit na osnovu niže cijene. Takvih primjera ima još mnogo kod nas.
Da li Federacija treba paziti velike sisteme koji nisu u njenom vlasništvu tako što im daje povoljnije uslove za nabavku sirovine od velikih sistema koji jesu u njenom vlasništvu?