Najznacajnija bosanska licnost 20. stoljeca
-
Como_Sarajevo
Rahmetli Hajro Hastor
Ako ništa nije bio levat .......Nemojte me molim vas 
-
Almir Arnaut-Belli
Rahmetli moj otac,da nije njega nebi bilo ni mene,a da nije mene nebi bilo Bosne,jer kako večina foruma razmišlja,Bosna su Sarajevo i Alija,Haris,Hrvati i Srbi i Selim i slični izdajnici Bosne
-
mostarac
Avdo Humo i Rodoljub Colakovic bez ikakve sumnje i dvojbe, jer su njih dvojica potpisali rodni list Bosne i Hercegovine 1943. godine, a bez tog rodnog lista sve posle bi bilo upitno. Dakle ta dva lika o kojima se danas u Bosni i Hercegovini jako malo i uci i zna su oni koji su Bosni vratili drzavnost i kao takvi su, bar po meni, bez sumnje najznacajnije bosanske licnosti u posljednjih 500 godina.
- BihYankee
#30 moji glasovi i novi prilozi
Ako se bude glasalo ja sam ZA (Haris,Alija), definitivno Džema ali i Branko i Hamdija , Kralj Tvrtko,S. Kotromanić ali i Ban Kulin i Mehmed Paša Sokolović u politici.Nauka i kultura Andrić, Blum, Jahiel Finci, Vladimir Prelog, Gabriel Jurkić, Berber ,Zec ,Dimitrijević I MICA Todorović. Moji omiljeni likovi koji su doprinjeli da se o Bosni pronosi glas širom svijeta su Zuko Džumhur, A.Sidran,Backi Jakić ( jeko ovaj ? Haa?),Osim, Pape i Naravno Danis Oskar Tanović. Ako cemo pravog da odaberemo predlažem da se naj historijskom ličnosti proglasi onaj ko uspije od BiH napraviti Republiku.
-
SijuksA
Kakav crni Kulin, Gradascevic ... da ti nisi malo zalutao... 20. vijek je tema.
Mehmed Selimovic.
Aleksa Santic.
Branko Copic.
Safet Zec.
Lazar Drljaca.
Ismet Mujezinovic.
Zuko Dzumhur.
Dario Dzamonja.
Ivan Straus.
Zaim Imamovic.
Andrica i Preloga nekako ne vidim kao Bosance, ali ako cemo po rodnom mjestu, onda moze.
U drugom fahu: Raif Dizdarevic = jedini gospodin covjek u politici.
Mehmed Selimovic.
Aleksa Santic.
Branko Copic.
Safet Zec.
Lazar Drljaca.
Ismet Mujezinovic.
Zuko Dzumhur.
Dario Dzamonja.
Ivan Straus.
Zaim Imamovic.
Andrica i Preloga nekako ne vidim kao Bosance, ali ako cemo po rodnom mjestu, onda moze.
U drugom fahu: Raif Dizdarevic = jedini gospodin covjek u politici.
-
Celicna_saka
Jebo te Rodoljub Colakovic tvorac cuvene recenice "Sta ce Bosni more, Bosna ima planine, sta ce Bosni putevi, Bosna ima konje".mostarac wrote:Avdo Humo i Rodoljub Colakovic bez ikakve sumnje i dvojbe, jer su njih dvojica potpisali rodni list Bosne i Hercegovine 1943. godine, a bez tog rodnog lista sve posle bi bilo upitno. Dakle ta dva lika o kojima se danas u Bosni i Hercegovini jako malo i uci i zna su oni koji su Bosni vratili drzavnost i kao takvi su, bar po meni, bez sumnje najznacajnije bosanske licnosti u posljednjih 500 godina.
-
mostarac
ma ja neka nama naseg Alje dobrog dedice i zgodnog harijaCelicna_saka wrote:Jebo te Rodoljub Colakovic tvorac cuvene recenice "Sta ce Bosni more, Bosna ima planine, sta ce Bosni putevi, Bosna ima konje".mostarac wrote:Avdo Humo i Rodoljub Colakovic bez ikakve sumnje i dvojbe, jer su njih dvojica potpisali rodni list Bosne i Hercegovine 1943. godine, a bez tog rodnog lista sve posle bi bilo upitno. Dakle ta dva lika o kojima se danas u Bosni i Hercegovini jako malo i uci i zna su oni koji su Bosni vratili drzavnost i kao takvi su, bar po meni, bez sumnje najznacajnije bosanske licnosti u posljednjih 500 godina.
- Bosanac sa dna kace
Bogic Bogicevic
-
Celicna_saka
Ma ja.mostarac wrote:ma ja neka nama naseg Alje dobrog dedice i zgodnog harijaCelicna_saka wrote:Jebo te Rodoljub Colakovic tvorac cuvene recenice "Sta ce Bosni more, Bosna ima planine, sta ce Bosni putevi, Bosna ima konje".mostarac wrote:Avdo Humo i Rodoljub Colakovic bez ikakve sumnje i dvojbe, jer su njih dvojica potpisali rodni list Bosne i Hercegovine 1943. godine, a bez tog rodnog lista sve posle bi bilo upitno. Dakle ta dva lika o kojima se danas u Bosni i Hercegovini jako malo i uci i zna su oni koji su Bosni vratili drzavnost i kao takvi su, bar po meni, bez sumnje najznacajnije bosanske licnosti u posljednjih 500 godina.
- Sezam
Od kulturno-sportskih radnika:
Ivo Andric
Branko Copic
Goran Bregovic
Emir Kusturica
Mirza Delibasic
Safet Susic
Ivica Osim
Od politichki angazhovanih:
Gavrilo Princip
Dzemal Bijedic
Branko Mikulic
Bogic Bogicevic
Sefer Halilovic
Stjepan Kljujic
...to onako, realno...
Ivo Andric
Branko Copic
Goran Bregovic
Emir Kusturica
Mirza Delibasic
Safet Susic
Ivica Osim
Gavrilo Princip
Dzemal Bijedic
Branko Mikulic
Bogic Bogicevic
Sefer Halilovic
Stjepan Kljujic
...to onako, realno...
- kicky
Prvo da odgovorim ovima što meću Aliju Izetbegovića za najvećeg Bosanca. Kao prvo Alija Izetbegović nikad nije bio Bosanac, nego Bošnjak, takva mu je bila politika, takva mu je i ostavština .
E sad, tema je najveći BOSANAC 20. st (valjda i Hercegovac, ali dobro). Teško je sastavit takvu listu. Znam kad je u Velikoj Britaniji išao takav show na televiziji (a Britaniju možemo u tom smislu usporedit sa BiH, je itamo ima mašala nacija) prvi je bio Čerčil. što je u neku ruku shvatlijivo, ali su se Britanci vodili dosta čudnim kriterijima, često rezultatima suvremene percepcije neke ličnosti. Kad bi se kod nas birala takva ličnost ja bi ovako uradio:
- na polju književnosti: Ivo Andrić (bez konkurencije)
- na polju politike: Džemal Bijedić (koji je Hercegovac, btw)
- na polju sporta: Mirza Delibašić
- na polju zabave: Davorin Popović
E sad, tema je najveći BOSANAC 20. st (valjda i Hercegovac, ali dobro). Teško je sastavit takvu listu. Znam kad je u Velikoj Britaniji išao takav show na televiziji (a Britaniju možemo u tom smislu usporedit sa BiH, je itamo ima mašala nacija) prvi je bio Čerčil. što je u neku ruku shvatlijivo, ali su se Britanci vodili dosta čudnim kriterijima, često rezultatima suvremene percepcije neke ličnosti. Kad bi se kod nas birala takva ličnost ja bi ovako uradio:
- na polju književnosti: Ivo Andrić (bez konkurencije)
- na polju politike: Džemal Bijedić (koji je Hercegovac, btw)
- na polju sporta: Mirza Delibašić
- na polju zabave: Davorin Popović
- DiplomataSaSela
Neces ih valjda porediti...BTW odosmo od teme...Fair Life wrote:Sa koliko li se tek znacajnih licnosti mogu pohvaliti "oni drugi"... napunili Hag.DiplomataSaSela wrote:Kakve veze ima Haag...Fair Life wrote:Narocito Delic...![]()
Eno ti ga u Hagu...
- cyprus
GavriloSezam wrote:Od kulturno-sportskih radnika:
Ivo Andric
Branko Copic
Goran Bregovic
Emir Kusturica
Mirza Delibasic
Safet Susic
Ivica Osim
Gavrilo Princip