Europlakat uklanja tramvajske nadstresnice u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

daduli_sa wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Hajde ba, raja se odmah nesto zali...
Nadstresnice, kakve-takve, bile su bolje od onih prijasnjih.
Sta bi to vi sada da sagrade, kakvu vrstu stajalista?
Slazem se da bi bilo najbolje da naprave od armiranog prenapregnutog betona, ograda od punog profila, titanijumska!
Pa kada lola sa dvicom krene da zajase na trotoar i pokupi pjesake, da mu to bude i zadnje.
Ipak, ne vidim razloga tolikoj kritici za racun funkcionalnosti tih stajalista, na stranu sva prica oko lopovluka i marifetluka europlakata, kanotona i ostalih kriminalaca.
Ja gdje god sam bio u Evropi, stajalista izgledaju upravo onako ili veoma slicna.
Volio bi da mi navedes samo jednu pozitvnu stavku kada su ova trenutna stajalista u pitanju.

Estetika? Tako-tako, nevidljive su sto u neku ruku eto i nije tako lose. Primijetim ih jedino kad je skrseno neko od onih stakala ili kad su zestoko prljava.
Svrha? Mozes stojati pod njom, natjeras se jedino kad je kisa, od sunca te ne stiti.
Sigurnost? Ne treba komentarisati. Stepen zastite 0%
Lakoca odrzavanja? Takodjer ne treba komentarisati.
Sjedenje i informisanje o redu voznje? Ha?! Vic.
:-D
Opet kazem...PRETJERUJES.
Sa estetske strane su poprilicno lijepa stajalista. Ne znam sta sada ocekujes? Pozlacene stubove ili mozda ukrasno cvijece i ozvucenje sa muzikom kada dodjes tamo?
Da, kada pada kisa ili snijeg tu se sklonis i sacekas dok ne naidje tramvaj ili trolejbus ili autobus, sta vec cekas. Nisu namjenjena da te plaho cuvaju i od sunca, nazalost. Imas suncanice, Koperton ili najblizu hladovinu. Mislim, ocekivati i zastitu od sunca, a onda udjes u trolejbus i obandecis se.
Sigurnost? Svakako nije 0%, ali nije ni dovoljno visoka za nase uslove. Nije problem u stajalistima nego u vozacima. Stajalista su uradjena po evropskim propisima, u to sam siguran. A vozaci i pjecaci su po balkanskim standardima, svaka rijec je suvisna.
Odrzavanje - operu se stakla periodicno (vidjao si ljude kada ih peru), isprazne se kante sa smecem (ako ih stoka seljacka nije unistila) i to je to. Ne znam na kakvo si ti odrzavanje mislio? Naravno, ako stoka seljacka razbije staklo, ono se mora promijeniti i to je to. I mijenjala su se.
Sjedenje, opet je tu do nas a ne do stajalista...Firauni i hamshe zasjednu pa prodaju cvike, parfeme i prnje, a sta drugo i da rade kada smo bijeda u globalu, jel tako? Nije im zamjeriti. A stajaliste nije, kako mu samo ime kaze, sjediliste, nego stajaliste. Kuci brate pa sjedni! :D
A do informacia o redu voznje, obrati se GRASU, oni su za to nadlezni.
Sta si navalio na jadna stajalista, ona nisu ni za sta kriva.
Hendrix

Post by Hendrix »

Ha čuj imaš prvu hladovinu pa kakva je to logika?
Zar onaj krov nije mogao biti obojen bojom koja ne propušta sunčeve zrake ?
Ja ne mogu opisati osjećaj kad čekam trolu ili bilo šta ljeti a sunce upeklo nigdje hlada a ti lafo pod strehom stanice a ubi vrućina, e tad se sjetim dizajneru familije definitivno.
Zar nije mogao spoj krova i onih panela sa strane biti zatvoren tako da kiša i snijeg makar tu ne prolaze i ne zasipaju te s leđa?
Pa bi se i paneli mogli spustiti do zemlje da te kiša ne lije kad čekaš prevozno sredstvo "određeno" vrijeme?
Ako su takve u Evropi mogo se neko sjetit pa poboljšati dizajn malo kad smo toliko pametni.
chuchumbamayumbe

Hendrix wrote:Ha čuj imaš prvu hladovinu pa kakva je to logika?
Zar onaj krov nije mogao biti obojen bojom koja ne propušta sunčeve zrake ?
Ja ne mogu opisati osjećaj kad čekam trolu ili bilo šta ljeti a sunce upeklo nigdje hlada a ti lafo pod strehom stanice a ubi vrućina, e tad se sjetim dizajneru familije definitivno.
Zar nije mogao spoj krova i onih panela sa strane biti zatvoren tako da kiša i snijeg makar tu ne prolaze i ne zasipaju te s leđa?
Pa bi se i paneli mogli spustiti do zemlje da te kiša ne lije kad čekaš prevozno sredstvo "određeno" vrijeme?
Ako su takve u Evropi mogo se neko sjetit pa poboljšati dizajn malo kad smo toliko pametni.
Izvini, malo pretjerah sa branjenjem stajalista...Slazem se za hladovinu i krov.
Bosanski_Amerikanac

#29 Re: Europlakat uklanja tramvajske nadstresnice u Sarajevu

Post by Bosanski_Amerikanac »

Dena wrote:
Bosanski_Amerikanac wrote:
Dena wrote:@herbion

Je li ti radis za njih ili....?

Sto se Europlakata tice znam licno da je podmetao noge konkurenciji gdje je stigao....a imati konkurenciju je i vise nego normalna stvar, kako ovdje tako i u svijetu. Deal with it! :roll:

Sto se mene licno tice vala mi je preko glave silnih plakata gdje se god okrenes. Ma ciji oni bili :-?
Nije da ga branim ali u cijelom svijetu se postavlja noga konkurenciji. Primjer Mr. Donald Trump, Mark Cuban, Rudy Juliani, Cavali itd.
Ali onda se ne treba zaliti i kukati po sudovima ako to isto tebi neko uradi :roll:
Eh to nisam znao.
Izvinjavam se.
bpsang

Post by bpsang »

oko cega se vi to prepirete,
sjeca li se neko onih starih branika i kockastih crvenih nadstresnica,
Ovi sad ugradili estetiku sto daduli kaze a sigurnost nula 0
TREBA vratiti stare celicne branike i obavezno podici armirano betonski zid bar visine pola metra duz cijelog stajalista,na njih montirati ili usaditi te cijevi ili branike , a sto se tice nadstresnice iz istih tih branika podici u polukrugu tri ili cetiri te cijevi mogu biti i kvadratnog oblika i postaviti na njih armiranu plastiku nesto poput pleksi stakla, toga sad ima kupiti gdje hocesone su debljine oko 10 mm
sto se tice estetike bolje bi bilo ovo rijesenje od sadasnjeg zastita bi bila umnogome bolja,ovo bi sve trebao da uradi GRAS jer je to i njegova stanica ili stajalista
jedan primjer starih, tj. sadasnjih nadstrijesnica,
postavili su ih i gdje treba i gdje ne treba bez ikakvog reda, primjer :
zima snjezne padavine, cistac trotoara ne moze proci zato sto je tu skalamerija postavljena na sred trotoara, prebrojte koliko takvih stajalista ima.
ova koja sam ja naveo ne bi smetala nikome a imala bi funkciju zastite od kise i snijega,i sto kolega rece maloprije kome je do sjedenja nek ide kuci pa sjedi,stajaliste je da se covjek moze skloniti od vremenskih nepogoda i sacekati prevoz
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Ne, ne ocekujem nikakve muzicke zelje i slicne gluposti koje neko ovdje nabraja, smao ocekujem da dok stojim i cekam gradski prevoz (cekanje, koje zna da se dobro oduzi) da me ne spuca suncanica (pri tome necu da tragam za obliznjim hladom (jer bi to bila vec druga tema "Gazenje zelenih povrsina")) i da me neki novi Nikki Lauda ne pokupi. To sve mi se nije moglo desiti sa ranijim nastresnicama i bankinama. E sad, estetika im je bila slaba strana, ali nije trebalo ici u krajnost i staviti ovu glupost.
I da, mislim da je neko mogao i da skonta da so koja se posipa zimi ne djeluje bas pozitivno na povrsinu ovog njihovog materijala.
Mislim da nije trebalo da izmisljamo toplu vodu, samo da pogledamo stajalista po drugim gradovima, a tamo ih nema nigdje da su potpuno transparentne, uvijek je krov zatamnjem ako ne potpuno onda vecim dijelom ili je staklo u boji, zatvorena su sa dvije strane, sa trece strane cesto imaju reklamu ili automat za karte...
Sve u svemu, sve treba prilagoditi podneblju, a ne coravo preuzimati neciji neuspjeli pokusaj dizajna, a ova sadasnja stajalista su definitivno promasaj.

Evo jedan primjer kako se sve moze kad se hoce, nastresnica napravljena da vizuelno ne smeta, a ispunjava svrhu, uspjeli su da je nekako projektuju da kad stojis na stanici jednostavno ne znam kakav da je vjetar tebi kisa ne pada na glavu. Meni licno ostalo misterija.

Image

p.s. ne ocekujem ovakve kod nas, samo primjer da se sve moze kad se hoce.
melb26sa

Post by melb26sa »

Je li ovo gore u Strazburu?
chuchumbamayumbe

daduli_sa wrote:Ne, ne ocekujem nikakve muzicke zelje i slicne gluposti koje neko ovdje nabraja, smao ocekujem da dok stojim i cekam gradski prevoz (cekanje, koje zna da se dobro oduzi) da me ne spuca suncanica (pri tome necu da tragam za obliznjim hladom (jer bi to bila vec druga tema "Gazenje zelenih povrsina")) i da me neki novi Nikki Lauda ne pokupi. To sve mi se nije moglo desiti sa ranijim nastresnicama i bankinama. E sad, estetika im je bila slaba strana, ali nije trebalo ici u krajnost i staviti ovu glupost.
I da, mislim da je neko mogao i da skonta da so koja se posipa zimi ne djeluje bas pozitivno na povrsinu ovog njihovog materijala.
Mislim da nije trebalo da izmisljamo toplu vodu, samo da pogledamo stajalista po drugim gradovima, a tamo ih nema nigdje da su potpuno transparentne, uvijek je krov zatamnjem ako ne potpuno onda vecim dijelom ili je staklo u boji, zatvorena su sa dvije strane, sa trece strane cesto imaju reklamu ili automat za karte...
Sve u svemu, sve treba prilagoditi podneblju, a ne coravo preuzimati neciji neuspjeli pokusaj dizajna, a ova sadasnja stajalista su definitivno promasaj.

Evo jedan primjer kako se sve moze kad se hoce, nastresnica napravljena da vizuelno ne smeta, a ispunjava svrhu, uspjeli su da je nekako projektuju da kad stojis na stanici jednostavno ne znam kakav da je vjetar tebi kisa ne pada na glavu. Meni licno ostalo misterija.

Image

p.s. ne ocekujem ovakve kod nas, samo primjer da se sve moze kad se hoce.
Garant nose sesire ili kisobrane, pa ne pada direkt na glavu.
Shalu na stranu, divje im tramvaja, ko spejs satl...
A mi se zalimo na stajalista!
HAHAHAHAHH
Ne znam da li bih plakao, ili bih se smijao!? :roll:
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Da, jeste Strasburg.
I ponavljam, daleko da nam trebaju ovakve SF stvari (mi bi to odmah unistili dok bi se svi srednjoskolci potpisali), samo je dobar primjer da se nista ne pravi po sablonu, sve treba prilagoditi datim uslovima. A ne puknuti od od providnog pleksiglasa stanice u zemlji u kojoj ubija sunce 7 mjeseci u godini.... Steta samo sto nisu stavili dobar neki crni mermer dole pa da preostalih 4-5 mjeseci se ganjamo po poledici.... Mislim, vjerujem da mermer negdje stavljaju... nema veze sto je to negdje u Saudijskoj Arabiji.... Sve kod nas moze... Da bas budemo IN u svakom pogledu :oops:
Hendrix

Post by Hendrix »

Vjerujem da hadže koje odlučuju koje će stanice biti kod nas i ko će ih praviti uopšte i ne stoje na njima jer imaju svoj vozni park tako da ih i ne brine puno ova problematika.
Imam likovnu akademiju , imamo dizajnere pa bujrum konkurs se raspiše i naće se neka kako treba valjda.
Hendrix

Post by Hendrix »

:x Prekjučer udario pljusak ko iz kabla , ja kisnem i trčim na stanicu pred predsjedništvom kad tamo nema krova :x I kisnemo tako mi ko debili onde nemaš se gdje sklonit kako treba a tramvaja nigdje .
rudy81

Post by rudy81 »

.
Last edited by rudy81 on 26/06/2012 08:04, edited 1 time in total.
parafin

Post by parafin »

Hendrix wrote::x Prekjučer udario pljusak ko iz kabla , ja kisnem i trčim na stanicu pred predsjedništvom kad tamo nema krova :x I kisnemo tako mi ko debili onde nemaš se gdje sklonit kako treba a tramvaja nigdje .
glasali ste - gledajte
prleitihi

Post by prleitihi »

valjda..glasali ste - kisnite.. :D
van Basten

Post by van Basten »

Za ovakve poteze u normalnom svijetu bi ili direktor firme završio iza rešetaka ili bi resorni ministar u vladi promptno podnio ostavku. Samo kod nas je moguće da se niko od odgovornih ni ne počeše zbog takvih nebuloza
Anka

Post by Anka »

Nas su žestoko zeznuli sa novim stanicama, većina nas kuka za popularnim starim "pečurkama". Nove stanice ničemu ne služe, osim za reklamiranje, levo,desno panoi sa reklamama, gore minijaturna nadstrešnica, i vrhunac, u sredini metalna klupa koja zauzima mesto, pa samo par ljudi može da stane ispod krova. A ta metalna klupa je totalna propast, leti ne možeš da sedneš, opeći ćeš se, zimi, da se guza smrzne....sve u svemu, neko je uzeo debele pare da nam uvali ovo reklamno sranje od stanica.
Post Reply