McDonald's u Sarajevu 2 - Posto je original tema zablokirala

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

BHG

Post by BHG »

HiBreeD wrote:ma samo nek otvaraju nova radnaaa meeestaaa :P :D
...i nek se raja truje smecem od hrane...american dream - american way - home of the free - land of the slave... :roll:
HiBreeD

Post by HiBreeD »

BHG wrote:
HiBreeD wrote:ma samo nek otvaraju nova radnaaa meeestaaa :P :D
...i nek se raja truje smecem od hrane...american dream - american way - home of the free - land of the slave... :roll:
Hajd bolan sta si se natakario i mani se hipokrizije...znam da je ovo vise postalo dosadno, ali je li ti to hoces da kazes da Pomodorino nije prodavao "smece od hrane", da trovac 1, 2, 3 i sad ne prodaje smece od hrane, da nasi cevabzdzije ne guraju u meso za cevape zivotinjsku iznutricu i stari hljeb i da oni ne prodaju "smece od hrane" (cast samo onoj pitici, bozijem nimetu, )...

daj ba manimo se duplih standarda...aman mi smo najbolji, bosanska kuhinja je najbolja, najcisca smo nacija lafo, sve je u nas naj...Kad odem samo malo zapadnije, zaboli me dusa sto bi u njijhovim javnim halama mogo jest i spavat komotno, a u vecini nasih bi se mogo' ugusit u govnima, smradu i izmetu...

Niko ne kaze da je Mc Donalds nesto sto bi Sarajevo apriori trebalo da ima i niko ne kaze da bi ga to oznacilo kao metropolu i centar neke prozapadne kulture, bla, bla, bla...ali jebo te ako je to lanac koji se prosirio k'o kiuga svuda po svijetu, ne vidim problem zasto to jedan glavni grad BiH ne bi mogao da ima...pa bujrum, ko voli nek dodje i tusi se u njihovom "smecu od hrane" sto se mene tice... haj zdravoo :zzzz:
Majstorinho

Post by Majstorinho »

Kad MC Donalds bude u Sarajevu,ja cu onda reci da smo metropola.
Simply_Red

Post by Simply_Red »

ne davo mu ja vala 3-4 marke za mrvu hamburgera, kad kod taleta mogu dobit triput vise + salmonela gratis. Imate MC Beg, koji je neki wannabe Donalds ali brate ja bi ondje 300 km potrosio dok se ne najedem
zzzzz

Post by zzzzz »

Majstorinho wrote:Kad MC Donalds bude u Sarajevu,ja cu onda reci da smo metropola.
Onda je svako selo na zapadu metropola :D
encian

Post by encian »

hm, bas me zanima kako ce se zvati ljudi koji idu u McDonald's i kupuju duplo skuplji, duplo manji i duplo neukusniji sendvic od onih nasih standardnih :). kreten? budala? guzonja? :)

nego, preporucujem da pogledate "SUPERSIZE ME". genijalan film. nakon njega od McDonald'sa ne konzumiram nista. da budem iskrena, seks mi je drazi :D (ko je gled'o znat ce o cemu pricam :)).
Deb's

Post by Deb's »

bandit wrote:McDonalds-u netreba dozvoliti da udje u BiH sve dok ne pristanu da meso i krompir (i ostalo) uzimaju od domacih proizvodjaca a ne da uvoze iz Slovenije i ostalih EU zemalja .... 8)
Tačno tako, baš zbog toga im nisu ni dali dozvolu za otvaranje. I to im dati lokaciju daleko od baščaršije...
seln

Post by seln »

Cinjenice o MC:
-hrana u MC je nezdrava.
-prilicno je neukusna, pa to kasiraju sosovima.
-ipak imaju vrlo dobar marketing koji privlaci uglavnom djecu i omladinu.
-MC je danak modernom vremenu gdje se uvijek zuri.
-MC nije mjerilo civiliziranosti neke zemlje, vec znak da je stigla globalizacija.
-MC je prilicno jeftin(bar u razvijenim zemljama) i brz, nesto kao burek kod nas.
-kompanija se sluzi svakakvim metodama: izrabljivanje liferanata, radnici rade za smijesne plate, potpuno su depersonalizirani.
-pommes u MC jeste najbolji.
seln

Post by seln »

encian wrote:nakon njega od McDonald'sa ne konzumiram nista. da budem iskrena, seks mi je drazi
Kakve veze ima tvoje tarlahanje sa bilo kojom vrstom hrane?
Kad si gladna naguzis se, ili sta?
Bosanski_Amerikanac

Post by Bosanski_Amerikanac »

McD...

Wow. Sistem na kojem radi McD. Franchise sistem daleko najjaci i najbolji biznis sistem. Covjek koji je to zapoceo je Ray Crock 1961. On je od MacDonalds brace kupio ovaj biznis. A sa njima se znao jer im je popravljao masine u njihovom prvom McDonaldsu. Tada su mu se svi smijali. Cak ga je prva zena ostavila zbog toga. Ali zato je njegova druga zena nakon njegove smrti naslijedila preko $2.7 biliona.

Danas u svijetu postoji preko 40.000 McDs. Svako i u bilo kojem dijelu svijeta moze otvoriti McD. Potrebo je da izdvoji $1.5 miliona da bi kupio franchise. Imaju pravila po kojima se McD mora voditi i cak je otvoren Hamburger University za te potrebe koji se mora pohadjati ukoliko zelite da se bavite ovim biznisom. I pravila se morate pridrzavati ili ljudi dodju i zatvore radnju. Od godisnjeg profita savki McD franchise mora dati 4% vlasniku McD danas je to Salvation Army (kojem je njegova zena ostavila ovaj biznis). Zamislite koliki profite McD okrene dnevno. Neka okrene po $10 prodavnici to je $400.000 dnevno. A sigurno je vise. Nijedan biznis na kugli zemaljskoj nema garantiran profit kao McDonalds.

Kada je hrana u pitanju rijec je o najgorem fast food-u na kugli zemaljskoj. Najnezdravijem takodjer. McD nikada nije pobjedio za najkvalitetniji hamburger niti za najukusniji. Najblize sto su stigli je 3. mjesto. Ali zbog fantasticnog sistem i predobrog marketinga najpopularniji je fast food na svijetu.

Ipak u Orlandu Floridi u McDonaldsu pokusvaju nesto drugo. Uvedena je morska hrana. I to veoma kvalitetna. To je za sada test i cekaju se rezultati. Cak je u pojedinim McD otvoren i halal menu. Znaci sistem fantasticna, hrana katastrofalna, a profit zagarantovan.

A sad da se pohvalim. Zadnji put sam McD jeo 2003 godine. I ne namjeravam ga nikad vise jesti. Nedaj boze nestasice i kakve krize. :-D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ovdje pisu ljudi koji ocito ili nemaju pojma ili imaju neke usadjene predrasude o ovoj i lsicnim temama.
1. Supersize me, covjek je jeo dorucak, ruck, vecera u McD, uzimao je samo supersize porciju onda kada su mu je ponudili. Naravno da je krahirao sa zdravljem. Krenite vi u cevabdzinicu ili burekdzinicu mjesec dana, jedite samo cevape/sudzuke ili burek/zeljanicu/krompirusu, jogurt popijte samo kada vam ga ponude...Naravno da ce i vase zdravlje da ode u qratz, hoce li se neko kladiti?!
2. Svugdje u svijetu postoje lanci fast food ishrane, pa i kod nasih istocnih i zapadnih susjeda. Ne vidim razlog zasto ne bi postojali i kod nas? Neko spominje cijene, koliko je sendvic u Becu, u Njujorku...Pa cijene se formiraju prema lokalnom trzistu. Naravno da ce biti skuplje, ali ne toliko koliko mnogi misle. Ali, uz tu cijenu ce ici i kvalitet i standard.
3. Ljudi koji spremaju hranu u tim restoranima moraju koristiti sapun/sanitizer i rukavice prilikom obrade hrane. Kod nas onaj okrece cevape, pushi, dira pare, cese se, opere ruke prije nego ode u WC, nikako poslije. Manite se lokal patriotizma sto se toga tice. Treba dovesti neke stvari u red.
4. Hrana u tim lancima restorana dolazi samo iz odobrenih izvora. Znaci, kompanija koja daje licencu (BK, McD...) daje vam izvore snabdijevanja i jedino njih mozete koristiti. Kod nas bi, navodim samo primjer, vjerovatni dobavljac mesa bila industrija OVAKO, jer jedini oni (koliko ja znam) imaju HACCAP certifikat. Pecivo Klas, Sprind, nema sanse da neki od privatnika to radi osim ako ne posjeduje potrebne certifikate i tehnologiju. Pomfrit, Ledo, mada nije ni blizu ukusu i potrebama ovih lanaca, tako da bi mozda ili trebali da ga prilagode ili bi ga nabavljali iz inostranstva. Ja mislim da je u Srbiji distributer pomfrita Frikom (kupio ga je Ledo). Salata se ne moze kupovati tamo gdje gazdi padne na pamet (Heco, Stup), nego tacno iz odredjenog i autorizovanog izvora. Majoneza ne moze biti home made, nego odredjena vrsta, od samo jednog proizvodjaca. Kod nas bi mogao biti problem tocenih pica, posto ni Kola ni Pivara ne rade program tocenih pica, samo flasiranih, ali bi vjerovatno i to pocelo kada bi neki lanac dosao kod nas.
5. Licno, kada sam vani preferiram Burger King jer ima vece porcije, ukusniji je i bolje mi odgovara nego McD.
6. Jede raja u tim restoranima i u Hrvatskoj, i u Srbiji, i u Rumuniji, i u bugarskoj, zasto ne bi i kod nas? Mozda jedino zato sto smo prebijedni i radije damo marku za 5 kifli i zavaravamo sebe kako je to bolje, i da smo dobro prosli. Pogledajte prosjecan zivotni vijek kod nas, a pogledajte koliki je u tim razvijenim zemljama (a svi imaju fast food restorane i svi dobro rade). Ta prica o dodatcima u fast food hrani je suplja...naravno da ima dodataka, ako u i svakoj drguoj hrani. Postujem one koji se hrane doma i kritikuju McD, BK hranu, ali oni koji naprdjivaju o njima a hrane se u nasim burekdzinicama, cevabdzinicama i fast food-ovima zaista bi trebalo da razmisle o nekim stvarima.
Jedva cekam da se otvori neki renomirani fast food lanac kod nas (ne vjerujem da cu tamo cesto ici) ali samo zato da makar malo podignu standard cuvanja, pripreme, serviranja i higijene. A na stranu to sto ce nekim nasim gazdama da donekle pomrse racune. Ja mislim da se iz tog razloga i ne dolaze ovamo, jer treba platiti lokalnim politicarima, lobijim, mafijasima, srcanom bolesniku i slicnima.
shin

Post by shin »

Gdje je Svemirski, cudo on ne truni o ovome.

Image

:lol:
karanana

Post by karanana »

Svemirko je cini mi se zauvijek napustio orbitu Sarajevo-x foruma.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sto se mene tice nek' se otvara sta hoce, nek' se raja truje gdje hoce, ja i onako jednom u pola godine pojedem porciju cevapa i to je najbrze sto pojedem. O sendvicima, hamburgerima, chikenima, ne bih ni pricao... Niti jedem niti mislim da jedem, osim ako ih nisam sam napravio.

Ako cu vec jesti negdje vani onda vise volim kakvu ascinicu, a u Sarajevu su ukupno dvije u ciju higijenu i kvalitetu vjerujem, jer licno poznajem ljude, i znam da nikada ni ja niti iko drugi nije imao bilo kakvih problema. I njima ni McD, ni Pomodorino, ni bilo ko drugi ne moze biti bilo kakva konkurencija jer apsolutno nisu u istom fahu.

Samo mi ide na zivce patetika kada se stotine ljudi potruju nekakvom salmonelom, kuka se cetiri-pet dana, fol neko sazaljeva, i onda posmatras opet stoku kako ide na isto to mjesto i opet jede isto smece :roll:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

karanana wrote:Svemirko je cini mi se zauvijek napustio orbitu Sarajevo-x foruma.
:lol: Dok ga na ovoj temi nema, da nam opriča u kojim je sve MacDonald'sima bio. I šta je sve tamo vidio. Šareno i čudno. :-)
shin

Post by shin »

Hierarchia wrote:
karanana wrote:Svemirko je cini mi se zauvijek napustio orbitu Sarajevo-x foruma.
:lol: Dok ga na ovoj temi nema, da nam opriča u kojim je sve MacDonald'sima bio. I šta je sve tamo vidio. Šareno i čudno. :-)
Mislio Bozije davanje, i rekao ne treba u to zarivat :lol: :lol:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

_BosanaC wrote:Sto se mene tice nek' se otvara sta hoce, nek' se raja truje gdje hoce, ja i onako jednom u pola godine pojedem porciju cevapa i to je najbrze sto pojedem. O sendvicima, hamburgerima, chikenima, ne bih ni pricao... Niti jedem niti mislim da jedem, osim ako ih nisam sam napravio.

Ako cu vec jesti negdje vani onda vise volim kakvu ascinicu, a u Sarajevu su ukupno dvije u ciju higijenu i kvalitetu vjerujem, jer licno poznajem ljude, i znam da nikada ni ja niti iko drugi nije imao bilo kakvih problema. I njima ni McD, ni Pomodorino, ni bilo ko drugi ne moze biti bilo kakva konkurencija jer apsolutno nisu u istom fahu.

Samo mi ide na zivce patetika kada se stotine ljudi potruju nekakvom salmonelom, kuka se cetiri-pet dana, fol neko sazaljeva, i onda posmatras opet stoku kako ide na isto to mjesto i opet jede isto smece :roll:
Da. Sa istim žarom s kojim su pljuvali po fast-food ishrani navalit će na to smeće (pravi naziv). Ne vidim zašto bi taj isti Mac hamburger ili pommes bio zdraviji od nekog drugog. Možda bi higijena bila na višem nivou, kao i procenat pojačivača okusa u mesu (pogledati "Fast food nation" - u proizvode se dodaju pojačivači okusa kao npr. u čips koji bi bez tih pojačivača šmekao kao običan komad prženog krompira). Pojačivači okusa su opasni po zdravlje.
E sad. Naravno da bi kod nas odmah bilo duplo cool pojesti hamburger u McD, pa makar za duplu cijenu i duplo manji nego kod Hame. I ne znam kako bismo zvali te konzumente. Kulerima? Budalama? Smećarima? Mene lično ne tangiraju. Srest ćete se na Koševu (infektologija ili onkologija).
BHG

Post by BHG »

_BosanaC wrote:Sto se mene tice nek' se otvara sta hoce, nek' se raja truje gdje hoce, ja i onako jednom u pola godine pojedem porciju cevapa i to je najbrze sto pojedem. O sendvicima, hamburgerima, chikenima, ne bih ni pricao... Niti jedem niti mislim da jedem, osim ako ih nisam sam napravio.

slazem se u potpunosti...
mac begova corba je zakon...jebes sve big macove ovog svijeta :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Hierarchia wrote:

Da. Sa istim žarom s kojim su pljuvali po fast-food ishrani navalit će na to smeće (pravi naziv). Ne vidim zašto bi taj isti Mac hamburger ili pommes bio zdraviji od nekog drugog. Možda bi higijena bila na višem nivou, kao i procenat pojačivača okusa u mesu (pogledati "Fast food nation" - u proizvode se dodaju pojačivači okusa kao npr. u čips koji bi bez tih pojačivača šmekao kao običan komad prženog krompira). Pojačivači okusa su opasni po zdravlje.
E sad. Naravno da bi kod nas odmah bilo duplo cool pojesti hamburger u McD, pa makar za duplu cijenu i duplo manji nego kod Hame. I ne znam kako bismo zvali te konzumente. Kulerima? Budalama? Smećarima? Mene lično ne tangiraju. Srest ćete se na Koševu (infektologija ili onkologija).
Pazi, imam jarana koji se tusi nekakvim pomfritom i 'meksickim sosom' u nekakvom fast foodu preko puta Zeljinog stadiona. Odem jednom s njim tamo, i imam sta i vidjeti - saka pomfrita kosta marku, pola marke kosta zera tog sosa. Pomfrit ko pomfrit - kupis kilu krompira za 70kf, litru ulja za manje od 2KM, i mozes brate jesti pomfrit dok se ne useres. S druge strane - meksicki sos - su sitno sjeckani kiseli krastavci, bijeli luk, u pavlaci... Razvodnjenoj naravno. I zasto ovo pricam - zato sto je ovo za njega specijalitet! A ne pada mu na pamet da to isto napravi kod kuce ako mu se vec jede...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

HiBreeD wrote:Neko je vec pomenuo, cini mi se na drugoj temi o Mc Donaldsu da im je pomfrit najbolji i ja mogu da kazem da bolji nisam jeo...gdjhe god ovdje narucim pomfrit, ponesem i praznu flasu ulja od kuce, pa da nacijedim sebi, da ne moram kupovat bezze...

istina je i da mogu pojest 5 Big maca odjednom i popit onih 5 cola...meni nije neukusan, meni se djasvi, iako mi je i burger king ludilo, s tim sto su njihove porcije i vece, pa tamo mogu pojest 4 burgercica...hihihi

ja mislim da ce oni imati dobar promet...skolarci, studenti, radni narod, a fora je sto im se hrana dobro upakuje, te ga mozes nosati gdje hoces...a mobilan si...ma samo nek otvaraju nova radnaaa meeestaaa :P :D
burger king je ok, meni je u AmeriKi najbolji bio SUBWAY...
http://www.subway.com/subwayroot/index.aspx

Kilometar sendvica, jedan sendvic 5 dolara, a duzine bageta, pa za 5 dolara jedu dvije NORMALNE osobe...
posto ja imam nenormalan metabolizam, meni je jedan sub bio onako...normala...
karanana

Post by karanana »

Subway je OK. ali je previse "zdrav" i "dosadan". Malo hljeba sira salame i povrca. To mogu i kuci napraviti. Ali hamburgeri i friesi su drugo. I meni je Burger King bolji sto se mesa tice jer prave meso na zaru. Cesto mi se desavalo da u Ameriki odem u BK kupim Double Whopper with cheese i onda svratim do Micky D-ja i kupim Large Fries i kombinujem. Njam njam. Al sam gladan, al sam gladan.....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

karanana wrote:Subway je OK. ali je previse "zdrav" i "dosadan". Malo hljeba sira salame i povrca. To mogu i kuci napraviti. Ali hamburgeri i friesi su drugo. I meni je Burger King bolji sto se mesa tice jer prave meso na zaru. Cesto mi se desavalo da u Ameriki odem u BK kupim Double Whopper with cheese i onda svratim do Micky D-ja i kupim Large Fries i kombinujem. Njam njam. Al sam gladan, al sam gladan.....
ja umirem a pauza tek za sat i po...
mrs. zurbrigen

Post by mrs. zurbrigen »

karanana wrote:Subway je OK. ali je previse "zdrav" i "dosadan". Malo hljeba sira salame i povrca. To mogu i kuci napraviti. Ali hamburgeri i friesi su drugo. I meni je Burger King bolji sto se mesa tice jer prave meso na zaru. Cesto mi se desavalo da u Ameriki odem u BK kupim Double Whopper with cheese i onda svratim do Micky D-ja i kupim Large Fries i kombinujem. Njam njam. Al sam gladan, al sam gladan.....
ja subway ne volim, onaj baguette je skroz mljecav, a od onih soseva mi svako malo bude lose. sad sam naucila da to nije za mene, i vise tamo ne idem. sto se tice "zdravog koncepta" subwaya, pa i to nije bas ono, mislim, bijeli hljeb, majoneza u sosu, masna salama, pa povrce im je manje vise alibi. :D
burger king je, tu se slazem sa karananom, bolji od mcdoa. barem sto se burgera tice. pommes frites im bas nije naj, ali oni mali krumpirici sa vrhnjem su fini.
ali sve u svemu, ja bi sve mcdonaldse i burger kingove moga grada zamijenila za samo jednu postenu cevabdzinicu. :(
IstinaBoli

Post by IstinaBoli »

Najsmjesnija situacija je meni bila poslije rata kad su dva IFOR-ovca , Amerikanca , dosli ispred ekonomije ( gdje su nekad bili fast food's ) i narucili hamburgere i ja narucio hamburger i cekam...i daje njima mlada hamburgere koje je napravila i oni stali i gledaju i onda se samo culo Ohhhhhhhhh my Gooooooood ,I cant beliveeeeee, vauuuuuuuuuuuuuuuu..... Kad sam se ja zavalio od smijeha , covjece to je bilo za upish... :D :D :lol: :lol: Toliko su oni bili ocarani velicnom nasih hamburgera , da je to bilo cudo...a Boga mi koliko sam vidio uslast su ih i pojeli... :lol: :lol: :lol: :D :D
daduli_sa

#50 Re: McDonald's u Sarajevu 2 - Posto je original tema zabloki

Post by daduli_sa »

karanana wrote:
Samo nesto gospodo, raspitajte se koje ulje i kakvo je to ulje (Trans Fat -
Hydrogenated & Partially Hydrogenated Oils)sto koristi Mc D i slicni gigant restorani brze hrane!!! Poslije duzeg konzumiranja hrane przene na tom ulju , Cancer i druga oboljenja su neminovna!!!Smrt zagarantovana , za ZIVOT i ostalo tu su cevapi u PETICI! Very Happy
joj a cevapi su mi nesto jak i zdrav proizvod. radje cu jesti transfatty acids ili sta vec ne, nego mrtve samljevene cetnike koji su bili u zamrzivacu 12-15 godina.
Je li tebi dobro majke ti? :roll:
Meni se cini da definitivno nije!
Post Reply