Eurobarometar: Pušači u Hrvatskoj ne obaziru se na trudnice

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

ja71

Post by ja71 »

Sarafcina wrote:
mamica 31 wrote:
Sarafcina wrote:
ja jos nisam ni probo... i ne kontam u cemu je fol sa prestajanjem ;) narocito ako se jos trebas hvaliti okolo ... :)
pocni pusit, pa probaj prestat :D Sve ce ti se samo kazat :D

mogu prestati kad zelim :)
inat je cudna stvar :)
fol je ... sta ako ne zelim :) ;)
tako razmislja svaki nepusac prije nego sto pocne pusiti.

najgore u tome je sto kada zapalis kao nepusac svoju prvu cigaru i zgrozis se kazes sebi: "ja od ovoga nikada nemogu postati ovisan". uglavno je to razlog zasto onda vecina (ne)pusaca pocne povremeno na nekom slavlju/odmoru/sa drustvom ponekad "samo jednu" pusiti.

mislim da je klucni momenat kada budes spreman odvojiti pare za prvu kupljenu kutiju cigara. onda si posto ovisnik. tek kad jednog dana pokusas ne pusiti skontas da imas problem.

pusenje je ovisnost i nema nista zajednicko sa ceifom.
tu i lezi problem "odvikavanja" od cigara. jer se od droge ne moze "odviknuti" mozes je samo baciti.

to mogu potvrditi kao neko k je do prije 3 godine izmedju kutije i po i dvije pusio.

inace i meni je prestavljalo problem baciti. bio sam jedno 4-5 dana poprilicno nervozan. ne zelim reci da imam jaku volju. najbitnije je da covjek prestane sam sebe lagati da je to ceif. nikotin je droga i pusenje je ovisnost.

mislim da je presudno kod mene bilo to sto mi je jedan covjek rekao:
"sjeti se kako ti je bilo super dok nisi poceo pusiti. nisi kasljo, nisi baco pare, nisi smrdio ...".

i tako sam ja bacio :-D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

ja71 wrote:
Sarafcina wrote:
mamica 31 wrote: pocni pusit, pa probaj prestat :D Sve ce ti se samo kazat :D

mogu prestati kad zelim :)
inat je cudna stvar :)
fol je ... sta ako ne zelim :) ;)
tako razmislja svaki nepusac prije nego sto pocne pusiti.

najgore u tome je sto kada zapalis kao nepusac svoju prvu cigaru i zgrozis se kazes sebi: "ja od ovoga nikada nemogu postati ovisan". uglavno je to razlog zasto onda vecina (ne)pusaca pocne povremeno na nekom slavlju/odmoru/sa drustvom ponekad "samo jednu" pusiti.

mislim da je klucni momenat kada budes spreman odvojiti pare za prvu kupljenu kutiju cigara. onda si posto ovisnik. tek kad jednog dana pokusas ne pusiti skontas da imas problem.

pusenje je ovisnost i nema nista zajednicko sa ceifom.
tu i lezi problem "odvikavanja" od cigara. jer se od droge ne moze "odviknuti" mozes je samo baciti.

to mogu potvrditi kao neko k je do prije 3 godine izmedju kutije i po i dvije pusio.

inace i meni je prestavljalo problem baciti. bio sam jedno 4-5 dana poprilicno nervozan. ne zelim reci da imam jaku volju. najbitnije je da covjek prestane sam sebe lagati da je to ceif. nikotin je droga i pusenje je ovisnost.

mislim da je presudno kod mene bilo to sto mi je jedan covjek rekao:
"sjeti se kako ti je bilo super dok nisi poceo pusiti. nisi kasljo, nisi baco pare, nisi smrdio ...".

i tako sam ja bacio :-D

da ne znam meni bliske ljude koji su prestali tako sto su rekli ... ja od danas ne pusim.... bez zdravstvenih problema bez ikakvog vanjskog razloga... jednostavno .. od danas ne pusim... mozda bih i pricao... i naravno da ne poznajem sebe :)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

amrino wrote:@tempora je u pravu- alkohol (podrazumijeva se i "samo" casa vina uz vecericu) u trudnoci je mnogo opasniji od cigara- ali o tome se nazalost suti...
ne suti se o alkoholu kao ni o cigaretama.
ne mogu da shvatim ni jednu zenu koja nosi zivot u sebi da moze tako nesto uraditi. :sad:

prosle godine sam sjedila u drustvu sa rajom, sa nama je sjedila i jedna trudnica... bilo je par pusacha u drustvu ali niko od njih nije zapalio iz respekta prema njoj. pola sata nakon toga se pakujemo da idemo dalje do grada, dok trudnica ni pet ni sest kaze: "sacekajte da ja zapalim jednu".
ja sam se sokirala, par nas joj je to reklo u facu ali cisto sumnjam da je pilo vode... dan-dva nakon toga cujem od drugih kako je ona morala da cejfi i u njihovom drustvu.
bebica se rodila ziva i zdrava, ali da sutra dijete ne daj boze dobije astmu, bronhitis ili bilo sta kontala bih da je njeno pusenje razlog svemu tome.

kod mene je zabranjeno pusenje u stanu :D , a kad sam u drustvu sa pusacima otvoreno kazem da ne podnosim dim (iz zdravstvenih razloga) pa svidjalo im se ili ne.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Pušači su sebični?

WHO je izdao dosad najsnažniju preporuku: zemljama članicama savjetuje zabranu pušenja u svim javnim prostorima. Klincima ne mogu pomoći - polovica djece svijeta dimi se doma.

U 21. stoljeću pušenje bi moglo postati uzrok preuranjene smrti milijardu muškaraca i žena. "Dokazi su jasni. Ne postoji sigurna razina izlaganja pasivnom pušenju. Svatko ima pravo na udisanje od duhanskog dima nezagađen zrak", rekla je dr. Margaret Chan, generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije, povodom 31. svibnja, Svjetskog dana nepušača.

U lipnju 2006. američki kirurg Richard H. Carmona izjavio je: "Znanost je jasna: pasivno pušenje nije tek iritantno, to je ozbiljan zdravstveni hazard i uzrok prerane smrti i bolesti kod djece i odraslih nepušača."
Ovi nepobitni dokazi glavni su uzrok zabrane pušenja u javnim prostorima širom svijeta. Dobar primjer za to su Irska i Urugvaj, čije su mjere zabrane dobro prihvatili i nepušači i pušači.

Upotreba duhana kod odraslih je glavni uzrok smrti koji bi se mogao spriječiti. Godišnje ubije oko 5,4 milijuna osoba, a broj umrlih bi do 2030. mogao narasti na 8,3 milijuna.

Najmanje 200.000 radnika prerano umre zbog izloženosti duhanskom dimu na radnom mjestu. Oko 3000 smrti zbog raka pluća zabilježi se svake godine kod Amerikanaca koji nisu pušači.

Gotovo polovica sve djece svijeta - oko 700 milijuna - izložena je duhanskom dimu, posebno kod kuće, piše u izvještaju WHO-a.

Da bi bili najbolji primjer u borbi protiv pušenja, u WHO-u su od 2005. prestali zapošljavati pušače.

Net.hr
31.05.2007.
Pasiflora

Post by Pasiflora »

"Pusaci su vrlo tolerantni ljudi - uopce im ne smetaju nepusaci u okruzenju"

Prestala sam nedavno i jos uvijek patim... ma da mi je uz kafu barem....
Post Reply