tako razmislja svaki nepusac prije nego sto pocne pusiti.Sarafcina wrote:mamica 31 wrote:pocni pusit, pa probaj prestatSarafcina wrote:
ja jos nisam ni probo... i ne kontam u cemu je fol sa prestajanjemnarocito ako se jos trebas hvaliti okolo ...
Sve ce ti se samo kazat
mogu prestati kad zelim
inat je cudna stvar
fol je ... sta ako ne zelim![]()
najgore u tome je sto kada zapalis kao nepusac svoju prvu cigaru i zgrozis se kazes sebi: "ja od ovoga nikada nemogu postati ovisan". uglavno je to razlog zasto onda vecina (ne)pusaca pocne povremeno na nekom slavlju/odmoru/sa drustvom ponekad "samo jednu" pusiti.
mislim da je klucni momenat kada budes spreman odvojiti pare za prvu kupljenu kutiju cigara. onda si posto ovisnik. tek kad jednog dana pokusas ne pusiti skontas da imas problem.
pusenje je ovisnost i nema nista zajednicko sa ceifom.
tu i lezi problem "odvikavanja" od cigara. jer se od droge ne moze "odviknuti" mozes je samo baciti.
to mogu potvrditi kao neko k je do prije 3 godine izmedju kutije i po i dvije pusio.
inace i meni je prestavljalo problem baciti. bio sam jedno 4-5 dana poprilicno nervozan. ne zelim reci da imam jaku volju. najbitnije je da covjek prestane sam sebe lagati da je to ceif. nikotin je droga i pusenje je ovisnost.
mislim da je presudno kod mene bilo to sto mi je jedan covjek rekao:
"sjeti se kako ti je bilo super dok nisi poceo pusiti. nisi kasljo, nisi baco pare, nisi smrdio ...".
i tako sam ja bacio