Uvoz iz Amerike
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tbaharis
kod nas izgleda moze, imas u sarajevu bar 60-70 vozila uvezenih iz USA i vec su registrovani i pashe ih vozaju po gradu... ako ste primjetili u sarajevu je povecan broj infinity SUV vozila a uvozi ih covjek iz tesnja i zavrsava papire... ja sam imao ponudu prije 45 dana za jedan takav SUV...dalmatinka wrote:To je koliko ja znam skup tehničkih uvjeta koji moraju odgovarati nekom postavljenom standardu. Ja znam da se kod nas ne smije uvoziti automobili koji nemaju evropsku homologizaciju, a amerikanci zato i proizvode drugačije automobile za evropsko tržište. Evi ti slučaj ovog "sirotana" bljak:karanana wrote: Jos gluplje pitanje: Sta je homologizacija?
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20070 ... osti01.asp
- Edin H.
Je li Yugo - Amerika?tbaharis wrote:kod nas izgleda moze, imas u sarajevu bar 60-70 vozila uvezenih iz USA i vec su registrovani i pashe ih vozaju po gradu... ako ste primjetili u sarajevu je povecan broj infinity SUV vozila a uvozi ih covjek iz tesnja i zavrsava papire... ja sam imao ponudu prije 45 dana za jedan takav SUV...dalmatinka wrote:To je koliko ja znam skup tehničkih uvjeta koji moraju odgovarati nekom postavljenom standardu. Ja znam da se kod nas ne smije uvoziti automobili koji nemaju evropsku homologizaciju, a amerikanci zato i proizvode drugačije automobile za evropsko tržište. Evi ti slučaj ovog "sirotana" bljak:
Posto je?
-
BimmerX
whow wrote:Pa neznam bas da si u pravu po pitanju gas guzzler-a. Ja sam prodao 07 Rabbit (Golf 5) sa 150 ks ,made in Germany, koji je trosio "na papiru" 7.2 l po autoputu te 11.7 po gradu a "malo auto". U stvarnosti je trosio mnogo vise . Sada imam 07 Chevrolet Impalu sa 211 ks-trenutno najvece Chevroletovo auto. Impala je za golfa pocetak i kraj . Kada sjednes u auto osjecas se kao King of the road. Brza , startnija , udobnija , ljepsa , puno puno veca, oprema koliko hoces , garancija duplo duza i bolja i sto je najinteresantnije manje trosi. Pa ti sada skontaj ko pravi gas guzzlera.AenemA wrote:Pored tako finih evropskih automobila vi biste da uvozite ove americke "gas guzzler-e"...
-
whow
BimmerX wrote:whow wrote:Pa neznam bas da si u pravu po pitanju gas guzzler-a. Ja sam prodao 07 Rabbit (Golf 5) sa 150 ks ,made in Germany, koji je trosio "na papiru" 7.2 l po autoputu te 11.7 po gradu a "malo auto". U stvarnosti je trosio mnogo vise . Sada imam 07 Chevrolet Impalu sa 211 ks-trenutno najvece Chevroletovo auto. Impala je za golfa pocetak i kraj . Kada sjednes u auto osjecas se kao King of the road. Brza , startnija , udobnija , ljepsa , puno puno veca, oprema koliko hoces , garancija duplo duza i bolja i sto je najinteresantnije manje trosi. Pa ti sada skontaj ko pravi gas guzzlera.AenemA wrote:Pored tako finih evropskih automobila vi biste da uvozite ove americke "gas guzzler-e"...
Ja mislim da si se ti malo zajebo, kod golfa rezervoar 10 gal. pa kontas puno trosi sto ga brzo spickas, kod impale
20 gal.. pa malo duze traje
Nisam se ja zajebao niti ja procjenjujem potrosnju. U prospektima ljepo stoji 07 Rabbit 2.5 L: 24 mpg city 39mpg Highway . 07 Imapla 3.5L : 25 mpg City , 39 Highway . U realnosti razlika je jos veca jer Rabbit na highwayu se ne spusta ispod 3500 obrtaja na 130 km/h dok se Impala vrti na idealnih 1800 obrtaja . Sva zvanicna testiranja ovo i potvrduju. Toliko o Njemackom inzinjeringu.
-
tbaharis
yugo floridaEdin H. wrote:Je li Yugo - Amerika?tbaharis wrote:kod nas izgleda moze, imas u sarajevu bar 60-70 vozila uvezenih iz USA i vec su registrovani i pashe ih vozaju po gradu... ako ste primjetili u sarajevu je povecan broj infinity SUV vozila a uvozi ih covjek iz tesnja i zavrsava papire... ja sam imao ponudu prije 45 dana za jedan takav SUV...dalmatinka wrote: To je koliko ja znam skup tehničkih uvjeta koji moraju odgovarati nekom postavljenom standardu. Ja znam da se kod nas ne smije uvoziti automobili koji nemaju evropsku homologizaciju, a amerikanci zato i proizvode drugačije automobile za evropsko tržište. Evi ti slučaj ovog "sirotana" bljak:
Posto je?
- rajvosa^
whow wrote:BimmerX wrote:whow wrote: Pa neznam bas da si u pravu po pitanju gas guzzler-a. Ja sam prodao 07 Rabbit (Golf 5) sa 150 ks ,made in Germany, koji je trosio "na papiru" 7.2 l po autoputu te 11.7 po gradu a "malo auto". U stvarnosti je trosio mnogo vise . Sada imam 07 Chevrolet Impalu sa 211 ks-trenutno najvece Chevroletovo auto. Impala je za golfa pocetak i kraj . Kada sjednes u auto osjecas se kao King of the road. Brza , startnija , udobnija , ljepsa , puno puno veca, oprema koliko hoces , garancija duplo duza i bolja i sto je najinteresantnije manje trosi. Pa ti sada skontaj ko pravi gas guzzlera.
Ja mislim da si se ti malo zajebo, kod golfa rezervoar 10 gal. pa kontas puno trosi sto ga brzo spickas, kod impale
Nisam se ja zajebao niti ja procjenjujem potrosnju. U prospektima ljepo stoji 07 Rabbit 2.5 L: 24 mpg city 39mpg Highway . 07 Imapla 3.5L : 25 mpg City , 39 Highway . U realnosti razlika je jos veca jer Rabbit na highwayu se ne spusta ispod 3500 obrtaja na 130 km/h dok se Impala vrti na idealnih 1800 obrtaja . Sva zvanicna testiranja ovo i potvrduju. Toliko o Njemackom inzinjeringu.
VW su uvijek imali visoke obrtaje i uvijek me to sjebavalo. Vozio sam nekoliko vrsta VW duze vremena, i stvarno su mi obraji isli na onu stvar...dere se brate.
- rajvosa^
whow wrote:BimmerX wrote:whow wrote: Pa neznam bas da si u pravu po pitanju gas guzzler-a. Ja sam prodao 07 Rabbit (Golf 5) sa 150 ks ,made in Germany, koji je trosio "na papiru" 7.2 l po autoputu te 11.7 po gradu a "malo auto". U stvarnosti je trosio mnogo vise . Sada imam 07 Chevrolet Impalu sa 211 ks-trenutno najvece Chevroletovo auto. Impala je za golfa pocetak i kraj . Kada sjednes u auto osjecas se kao King of the road. Brza , startnija , udobnija , ljepsa , puno puno veca, oprema koliko hoces , garancija duplo duza i bolja i sto je najinteresantnije manje trosi. Pa ti sada skontaj ko pravi gas guzzlera.
jebi ga nisam mogao vjerovat da impala ima istu potrosnju ko golf nije mi bilo nikako logicno pa sam pogledao...evo link. Impala vise trosi
http://www.autosite.com/content/researc ... on/summary
-
whow
rajvosa^ wrote:whow wrote:BimmerX wrote:
jebi ga nisam mogao vjerovat da impala ima istu potrosnju ko golf nije mi bilo nikako logicno pa sam pogledao...evo link. Impala vise trosi
http://www.autosite.com/content/researc ... on/summary
Kako trosi vise eto i link to fino kaze Impala 21/31 Golf trosi 22/30 to je po EPA koliko ja znam matematiku to je u srednjoj vrijednosti isto. Obzirom da u stvarnom zivotu ja vozim 70% auto put Impala u biti trosi manje nego Rabbit. Ovo su naravno EPA podaci proizvodac daje podatke po kojima Impala daje 25/39 dok Rabbit ide 24/39 dakle kako god okrenes sve u pet grama a razlika 61 ks u korist Impale. Evo i link za Rabbita http://autos.yahoo.com/volkswagen_rabbit_2_door/
http://autos.yahoo.com/newcars/comparis ... rid1=20045
-
whow
Ma dodijalo mi se truckati po ovim Kanadskim kaldrmama . U golfu osjetis svaku izbocinu na cesti nije se vise moglo izdrzati. To je za mlade ljude meni sada treba komforŠeha wrote:Sve to plust sto na Impalu mozes montirati one "undercover" rotacije u haubu kad hoces da izbjegnes guzvu![]()
![]()
Sta bi s golfom Whow? Izgleda prosao kao i moj![]()
-
zlatan01
GM je vlasnik nekoliko evropskih "marki" (Opel, SAAB, Vaxhaul...) pa se bas ne moze reci da GM vec ne igra na evropskom trzistu. Istina da originalnih vozila nema bas puno, ali razlog tome je nekompatibilnost sa evropskim uslovima (ceste, gradovi), kao i kvalitet. Probao sam recimo Chrysler 300M u koji se moj jaran zaklinje, a meni je bas bez veze voziti ga. Osjecaj voznje recimo jednog Audija 1,8TQ ili dizela 2,0 TDIQ je je puno bolji nego pomenutog Chryslera. Evo jos jedan primjer GM radi Cadillac BLS u Svedskoj a na podvozju SAAB-a, i nikakav prodajni uspjeh nije postigao. Ta americka auta imaju jedan broj fanova, a za vecinu su dosadna. Japanci su nesto drugo i receimo osjecaj u Lexus IS220 dizel je nesto sasvim posebno. A Toyota (Lexus) su u pogledu kvaliteta nesto sasvim posebno.whow wrote:Ma sve je da se zastiti europska auto oligarhija koja u postenoj trzisnoj utakmici nemoze konkurirati niti GM-u a kamoli Japancima ili nedaj boze Korejancima. No i to ce se uskoro promjeniti :Korejanci prave fabrike u Chehi a mislim da ce i Japanci uskoru poceti praviti pogone po Europi. Mada po mojoj ocjeni u nerednih pet godina svi prizvodaci ce morati da ponude "cista" vozila na alternativna goriva ukoliko misle da ostanu u biznisu.
-
whow
Ne bih sada da se upustam u neke ozbiljnije polemike glede tvoga komentara jer to je predment za neku drugu temu ali ne mogu a da ne napomenem nekoliko veoma vaznih cinjenica.zlatan01 wrote:GM je vlasnik nekoliko evropskih "marki" (Opel, SAAB, Vaxhaul...) pa se bas ne moze reci da GM vec ne igra na evropskom trzistu. Istina da originalnih vozila nema bas puno, ali razlog tome je nekompatibilnost sa evropskim uslovima (ceste, gradovi), kao i kvalitet. Probao sam recimo Chrysler 300M u koji se moj jaran zaklinje, a meni je bas bez veze voziti ga. Osjecaj voznje recimo jednog Audija 1,8TQ ili dizela 2,0 TDIQ je je puno bolji nego pomenutog Chryslera. Evo jos jedan primjer GM radi Cadillac BLS u Svedskoj a na podvozju SAAB-a, i nikakav prodajni uspjeh nije postigao. Ta americka auta imaju jedan broj fanova, a za vecinu su dosadna. Japanci su nesto drugo i receimo osjecaj u Lexus IS220 dizel je nesto sasvim posebno. A Toyota (Lexus) su u pogledu kvaliteta nesto sasvim posebno.whow wrote:Ma sve je da se zastiti europska auto oligarhija koja u postenoj trzisnoj utakmici nemoze konkurirati niti GM-u a kamoli Japancima ili nedaj boze Korejancima. No i to ce se uskoro promjeniti :Korejanci prave fabrike u Chehi a mislim da ce i Japanci uskoru poceti praviti pogone po Europi. Mada po mojoj ocjeni u nerednih pet godina svi prizvodaci ce morati da ponude "cista" vozila na alternativna goriva ukoliko misle da ostanu u biznisu.
- Prema procjenama (ocjename) koje dolaze iz auto industrije kvaliteta Americkih proizvodaca u zadnjih pet godina je dostigla a po nekima i prestigla kvalitetu Japanskih automobila.
- Europski automobili se ne mogu pohvaliti kvalitetom zadnjih par godina.
- Zbog specificne ekonomske situacije (odnosa euro -US dollar) te skupe radne snage Europski automobili su cijenom daleko iznad grupe kojoj objektivno pripadaju (sa izuzetkom primium klase ) stoga i drastican pad prodaje euro - auta na sjeverno Americkom trzistu.
-Mozes napraviti komparaciju bilo kojeg europskog modela sa Japanskim ili USA pa ces se i sam uvjeriti.
-Osjecaj voznje kako ge mnogi vole nazvati je izrazito subjektivna kategorija i ja licno mislim da se kod auta uvjek gleda kompletan paket a ne samo tkz upravljivost.
Rabbit iliti Golf 5 ima izuzetnu upravljivost ali novi 5 cilindras koji se ugraduje u nove golfove je "real dog" a suspenzija je brutalna. Ovo je naravno moguce "otkriti" tek u komparaciji sa nekim drugim vozilom. Kao sto sam naveo Nova Impala ima puno kompetentniju masinu sa vise tehnologije extre 61 ks u usporedbi sa Golfom te pokrece mnogo teze auto sa uz vecu brzinu , manji napor i istu ili manju potrosnju. Dakle ne treba biti inzenjer da zakljucis da je ovaj put VW ponudio jednu arhaicnu te izrazito ne efikasnu masinu. E sada ako hoces da imas malo moderniju masinu recimo 2.0 T sa 200 ks u tom slucaju mozes uzeti Golfa GTI ili Jettu -GLI naravno ovi automobili se pocinju prodavati sa $30.000 ( Canadski Dollari )te kada se na to dodaju opcije i porezi nalazis se u komsiluku sa $35.000 vrijednim automobilima te ako sve to hoces financirati dodaj najmanje 5.000 na interes dakle $40.000 za Golfa ili Jettu . Get real. Ako volis sport i euro tuning za 30.000 CAD uzmes Saturn Auru (GM) sa 252 konja euro suspenzijom , economicnom potrosnjom koja je veca , bolja , kvalitetnija i sa boljim garancijom od mnogih europskih a bogami i Japanskih konkurenata. Dakle ne radi se o tome da Americka auto industrija nema "konja za trku" radi se o cinjenici da pad kvalitete americke auto industrije koji se desio u periodu izmedu 1980-2000 ostavio duboke korjene u psihologiji vozaca tako da ce trebati vremena da se ovo povjerenje povrati . Po mom misljenju GM i ovom trenutku ima najbolji line-up vozila.
-
zlatan01
Ovdje smo dosli i do ukusa koji je tesko raspravljati. Ti zapravo pricas o Golfu o kojem ja imam pozitivno misljenje ali ga ne bih u ovom momentu kupio. Nekada mi je bio broj 1, ali se vremena promjenise u medjuvremenu. A ja i pricam o premium klasi, jer tu i jeste koncentriran kvalitet. Sto se tice kvaliteta u Svedskoj recimo, postoji istrazivanje kvaliteta koje se oslanja na misljenje samih vlasnika auta i u reziji je jednog od najvecih auto-casopisa u zemlji. U vrhu su uvjek isti ali se mjesta ponekad promjene. Dakle BMW, Toyota, Audi, Volvo...Mercedes je imao velikih problema sa korozijom pa je izgubio dosta posljednjih godina. Ovaj pad mnogi analiticari povezuju upravo sa poslovnom saradnjom Daimler-Chrysler (evo bas je sad kraj tome hvala Bogu). Americkih auta nema uopste na listi. Mozda zato sto su rijetki? A rijetki su bez obzira na relativno niske cijene. Evo recimo onaj Cadillac SRX se moze kupiti za oko 450000 kruna sa full opremom, dok BMW X5 kosta 50000 vise u osnovnoj verziji i opet je zastupljen daleko vise. (dollar kosta oko 7 kruna)
-
whow
Pa naravno da nema Americkih automobila kada je istrazivanje radeno u Svedskojzlatan01 wrote:Ovdje smo dosli i do ukusa koji je tesko raspravljati. Ti zapravo pricas o Golfu o kojem ja imam pozitivno misljenje ali ga ne bih u ovom momentu kupio. Nekada mi je bio broj 1, ali se vremena promjenise u medjuvremenu. A ja i pricam o premium klasi, jer tu i jeste koncentriran kvalitet. Sto se tice kvaliteta u Svedskoj recimo, postoji istrazivanje kvaliteta koje se oslanja na misljenje samih vlasnika auta i u reziji je jednog od najvecih auto-casopisa u zemlji. U vrhu su uvjek isti ali se mjesta ponekad promjene. Dakle BMW, Toyota, Audi, Volvo...Mercedes je imao velikih problema sa korozijom pa je izgubio dosta posljednjih godina. Ovaj pad mnogi analiticari povezuju upravo sa poslovnom saradnjom Daimler-Chrysler (evo bas je sad kraj tome hvala Bogu). Americkih auta nema uopste na listi. Mozda zato sto su rijetki? A rijetki su bez obzira na relativno niske cijene. Evo recimo onaj Cadillac SRX se moze kupiti za oko 450000 kruna sa full opremom, dok BMW X5 kosta 50000 vise u osnovnoj verziji i opet je zastupljen daleko vise. (dollar kosta oko 7 kruna)
-
zlatan01
Pa zasto onda nema americkih auta vise, kad su toliko jeftiniji a po tebi jos i kvalitetniji? Kazes protekcionizam...sta se to placa posebno u Evropi na americka vozila sto se ne placa u USA na evropska?whow wrote:Pa naravno da nema Americkih automobila kada je istrazivanje radeno u Svedskojzlatan01 wrote:Ovdje smo dosli i do ukusa koji je tesko raspravljati. Ti zapravo pricas o Golfu o kojem ja imam pozitivno misljenje ali ga ne bih u ovom momentu kupio. Nekada mi je bio broj 1, ali se vremena promjenise u medjuvremenu. A ja i pricam o premium klasi, jer tu i jeste koncentriran kvalitet. Sto se tice kvaliteta u Svedskoj recimo, postoji istrazivanje kvaliteta koje se oslanja na misljenje samih vlasnika auta i u reziji je jednog od najvecih auto-casopisa u zemlji. U vrhu su uvjek isti ali se mjesta ponekad promjene. Dakle BMW, Toyota, Audi, Volvo...Mercedes je imao velikih problema sa korozijom pa je izgubio dosta posljednjih godina. Ovaj pad mnogi analiticari povezuju upravo sa poslovnom saradnjom Daimler-Chrysler (evo bas je sad kraj tome hvala Bogu). Americkih auta nema uopste na listi. Mozda zato sto su rijetki? A rijetki su bez obzira na relativno niske cijene. Evo recimo onaj Cadillac SRX se moze kupiti za oko 450000 kruna sa full opremom, dok BMW X5 kosta 50000 vise u osnovnoj verziji i opet je zastupljen daleko vise. (dollar kosta oko 7 kruna). Ovo je ponovo uvjetno ako ne racunas SAAB i Volvo koji su u vlasnistvu Forda i GM-a . Dakle Saab I Volvo imaju identicne platforme i agregate poput mnogih americkih rodaka. Obzirom da se radi o sistemu globalne tehnologije po kojem se iste komponente koriste u razlicitim modelima nije tesko zakljuciti da se u biti radi o istim ili slicnim vozilima za razlicitim bedzevima i dizajnom. Americka auta nisu jeftina nego se radi o tkz cometative pricing policy kojom Americke kompanije pokusavaju da ponovo osvoje trziste . Samo da napomenem da su Japanaska vozila jos uvjek jetinija od Americkih ( Honda Accord te Toyota Camry su oba jetinija od recimo Chevrolet Impale) Radi se o tome da Europska auta nisu konkurentna iz razloga koje sam ranije naveo: visok kurs eura , skupe radne snage te notorne neefikasnosti koja je zahvatila mnoge Euro proizvodace.. Europsko trziste se brani protekcionistickom poreskom politikom. Ne radi se samo o VW-u , u krizi su i Audi i Daimler Benz te mnogi drugi. Od zdravijih euro kompanija se izdvaja BMW te Renault koji se spasio "kupovinom Nisana" . Glede spajanja Daimlera i Chryslera radi se o tome da je Benz izvukao deblji kraj tako da ce prema ugovoru morati isplatiti ogromne novce na razvoj te obnovu pogona tako da kada se sve sabere i oduzme Deimler je prodao Chryslera u bescjenje te obecao velika ulaganja. Obzirom da novi vlasnik Chryslera povlaci economske poteze koji su trebali biti ucinjeni jos davno Chrysler ce se veoma brzo naci na putu oporavka sto pokazuje i rast njihovih akcija. Iako i sam imam sentimentalne veze glede Europskih automobila bojim se da dolazi vrijeme velikih promjena za koje europska auto industrija nije spremna. Mali tracak nade za Europljane donosi Kinesko trziste ali znajuci kineze oni ce vec nekako skontati kako da naprave svoje verzije istih automobila koje ce poslije prodavati tim istim auropljanima za duplo manje novce.
-
Krhljo
E kada sam ovo procitao onda mi je doslo da vrisnemwhow wrote:Ma sve je da se zastiti europska auto oligarhija koja u postenoj trzisnoj utakmici nemoze konkurirati niti GM-u a kamoli Japancima ili nedaj boze Korejancima. No i to ce se uskoro promjeniti :Korejanci prave fabrike u Chehi a mislim da ce i Japanci uskoru poceti praviti pogone po Europi. Mada po mojoj ocjeni u nerednih pet godina svi prizvodaci ce morati da ponude "cista" vozila na alternativna goriva ukoliko misle da ostanu u biznisu.dalmatinka wrote:To je koliko ja znam skup tehničkih uvjeta koji moraju odgovarati nekom postavljenom standardu. Ja znam da se kod nas ne smije uvoziti automobili koji nemaju evropsku homologizaciju, a amerikanci zato i proizvode drugačije automobile za evropsko tržište. Evi ti slučaj ovog "sirotana" bljak:
Oni imaju muscule cars ono strasno nesto 12l zapremine i jedno 800 KS a mi u europi imamo mikser za mjesati jaja jaci od toga, oni imaju Hemi a mi imamo pumpa brizgac, common rail, ma jebiga ako ne znas tehnologiju ne znas trendove stvarno se samo zamaram pricom. Uglavnom ameri prave neke stvari koje nemaju smisla u europi i nece imati smisla nigdje u svijetu sem u USA, jebiga jer kod nas nije jeftino gorivo i mi cuvamo svoj okolis. Eto zadaj se malo i vidi sta su imena kao sto su Mercedes, Audi, VW, BMW, Fiat, Peugeot, Renault, Citroen, Saab, Volvo, Ferrari, Lamborghini, Porsche, Bently, Rolce Royce, Aston Martin, Bugatti, Maybach. Eto sada ti meni reci koje vole vise auto da kupe ameri Merca ili nekog Chevy-a ili jednog bimera kako oni vele.
- Citizen-X
......tako da je Toyota/Lexus profitirala svime iz te dvije price....
1. Lexus
2. Toyota
3. Nissan
4.Skoda ???
5. Honda
Nisam ja boga mi... Nego njemacki ADAC
pozdravljam prisutne bimere, mercere, sevrolerre... Imamo mi svoj voz
A i golfa dvicu poneko tricu hehehehe
Baljezgarije kojesta... Sve ce to da bude hrpa gvozdja kad neka budala skonta dobijanje cistog hidrogena iz mora ja l ti vode (a vec ima par sturih napisa o tome - jebi ga tek da se ne ratuje dzaba po Iraku, znate vec zasto vi koji ste u USA najbolje a to je da vam galon, s obzirom da volite komociju u tenkovski napravljenim autima, bude jeftin
Auto je izgleda mnogima kolegama na forumu postao dio zivota a ne najobicnija stvar koja sluzi da se predje s tacke A na tacku B... Nesto sto se pere, dere i na kraju baca... Cista supljakana!
1. Lexus
2. Toyota
3. Nissan
4.Skoda ???
5. Honda
Nisam ja boga mi... Nego njemacki ADAC
-
zlatan01
Slazem se sa vecinom gore navedenog, ali...ako su tacke A i B blizu, recimo 30 km i ako se izmedju njih ne putuje bas cesto, recimo 2-3 puta mjesecno, onda tvoja prica drzi vodu 100 %. Kod mene je tu situacija nesto drugacija. Moje relacije su 300+ km i to najmanje dva puta sedmicno, a nakon tog puta moram raditi vise sati u punom kapacitetu. O sigurnosti da i ne govorim, led i snijeg, kisa ljeti... Znaci meni treba pouzdano i udobno auto. Sto se tice kvaliteta rekao sam gore da su Toyota / Lexus u vrhu, a uz njih i Subaru, pa onda BMW, Audi, SAAB i td. Ovo vazi za Svedsku! Konacno i Njemacki TÜV kaze da najmanje gresaka u klasi auta starih dvije godine ima Opel Meriva! Dakle u svakom slucaju japanci i evropljani a amera nidje...Citizen-X wrote:......tako da je Toyota/Lexus profitirala svime iz te dvije price....
1. Lexus
2. Toyota
3. Nissan
4.Skoda ???
5. Honda
Nisam ja boga mi... Nego njemacki ADACpozdravljam prisutne bimere, mercere, sevrolerre... Imamo mi svoj voz
Baljezgarije kojesta... Sve ce to da bude hrpa gvozdja kad neka budala skonta dobijanje cistog hidrogena iz mora ja l ti vode (a vec ima par sturih napisa o tome - jebi ga tek da se ne ratuje dzaba po Iraku, znate vec zasto vi koji ste u USA najbolje a to je da vam galon, s obzirom da volite komociju u tenkovski napravljenim autima, bude jeftin
Auto je izgleda mnogima kolegama na forumu postao dio zivota a ne najobicnija stvar koja sluzi da se predje s tacke A na tacku B... Nesto sto se pere, dere i na kraju baca... Cista supljakana!
-
whow
Ma Sheha je to odlicno prokomentirao. Naravno da su trzista razlicita i sa posve drugacijim zahtjevima. U takvim uvjetima komparativne prednosti Impale su brojne u odnosu na golfa 5. Mislim da je komentar o Kineskom trzistu znakovit jer se radi o trzistu koje je u ovom trenutku pa mozda i najznacajnije za citavu auto industriju . U takvim odnosima trzista jasno se vidi da Ameri shiju europljane iz razloga koje je sheha ranije naveo. Stoga nije bez razloga da je GM no. 1 u Kini a Ford je veoma blizu da postane no.2. Nostalgija je divna stvar ali od nje se ne zivi . Glede Merive evo vec drugi treci tjedan sam u Europi i rentam tu Merivu-uzas jedan , strah me da krenem u preticanje sa tom kantom , koja kvaliteta pa to auto je uzas po svim pitanjma strava , nazalost to je realnost mnogih europskih auta jer vecina ljudi ovdje ne voza BMW , Merca i Audija nego upravo klankere poput ove Merive.zlatan01 wrote:Slazem se sa vecinom gore navedenog, ali...ako su tacke A i B blizu, recimo 30 km i ako se izmedju njih ne putuje bas cesto, recimo 2-3 puta mjesecno, onda tvoja prica drzi vodu 100 %. Kod mene je tu situacija nesto drugacija. Moje relacije su 300+ km i to najmanje dva puta sedmicno, a nakon tog puta moram raditi vise sati u punom kapacitetu. O sigurnosti da i ne govorim, led i snijeg, kisa ljeti... Znaci meni treba pouzdano i udobno auto. Sto se tice kvaliteta rekao sam gore da su Toyota / Lexus u vrhu, a uz njih i Subaru, pa onda BMW, Audi, SAAB i td. Ovo vazi za Svedsku! Konacno i Njemacki TÜV kaze da najmanje gresaka u klasi auta starih dvije godine ima Opel Meriva! Dakle u svakom slucaju japanci i evropljani a amera nidje...Citizen-X wrote:......tako da je Toyota/Lexus profitirala svime iz te dvije price....
1. Lexus
2. Toyota
3. Nissan
4.Skoda ???
5. Honda
Nisam ja boga mi... Nego njemacki ADACpozdravljam prisutne bimere, mercere, sevrolerre... Imamo mi svoj voz
- Better Man
Tebi najbolje je da iznajmiš Ferraria ili Lamborginnia ili kakvo drugo bjesno auto, pa nečeš imati problema sa preticanjem, jedini što bi se zbog lude vožnje mogao zabiti u neki zid!whow wrote:Ma Sheha je to odlicno prokomentirao. Naravno da su trzista razlicita i sa posve drugacijim zahtjevima. U takvim uvjetima komparativne prednosti Impale su brojne u odnosu na golfa 5. Mislim da je komentar o Kineskom trzistu znakovit jer se radi o trzistu koje je u ovom trenutku pa mozda i najznacajnije za citavu auto industriju . U takvim odnosima trzista jasno se vidi da Ameri shiju europljane iz razloga koje je sheha ranije naveo. Stoga nije bez razloga da je GM no. 1 u Kini a Ford je veoma blizu da postane no.2. Nostalgija je divna stvar ali od nje se ne zivi . Glede Merive evo vec drugi treci tjedan sam u Europi i rentam tu Merivu-uzas jedan , strah me da krenem u preticanje sa tom kantom , koja kvaliteta pa to auto je uzas po svim pitanjma strava , nazalost to je realnost mnogih europskih auta jer vecina ljudi ovdje ne voza BMW , Merca i Audija nego upravo klankere poput ove Merive.zlatan01 wrote:Slazem se sa vecinom gore navedenog, ali...ako su tacke A i B blizu, recimo 30 km i ako se izmedju njih ne putuje bas cesto, recimo 2-3 puta mjesecno, onda tvoja prica drzi vodu 100 %. Kod mene je tu situacija nesto drugacija. Moje relacije su 300+ km i to najmanje dva puta sedmicno, a nakon tog puta moram raditi vise sati u punom kapacitetu. O sigurnosti da i ne govorim, led i snijeg, kisa ljeti... Znaci meni treba pouzdano i udobno auto. Sto se tice kvaliteta rekao sam gore da su Toyota / Lexus u vrhu, a uz njih i Subaru, pa onda BMW, Audi, SAAB i td. Ovo vazi za Svedsku! Konacno i Njemacki TÜV kaze da najmanje gresaka u klasi auta starih dvije godine ima Opel Meriva! Dakle u svakom slucaju japanci i evropljani a amera nidje...Citizen-X wrote:......tako da je Toyota/Lexus profitirala svime iz te dvije price....
1. Lexus
2. Toyota
3. Nissan
4.Skoda ???
5. Honda
-
Bosanski Saz
http://www.vw.com/passatwagon/en/us/
http://www.vw.com/passatwagon/pricelist ... ndex.shtml
http://www.vw.com/passat/pricelist/en/us/index.shtml
Ja bih da kupim passata i da auto uvezem u Njemacku, posto se selim krajem godine, samo razmisljam o potrosnji, oko 12 litara u gradu, servisu i dijelovima za VW USA u Njemackoj i Evropi. Trenutno se ne prodaje passat diesel, a na USA trziste dolazi nova Jetta TDI 2.0 sa 140 KS.
http://www.vw.com/passatwagon/pricelist ... ndex.shtml
http://www.vw.com/passat/pricelist/en/us/index.shtml
Ja bih da kupim passata i da auto uvezem u Njemacku, posto se selim krajem godine, samo razmisljam o potrosnji, oko 12 litara u gradu, servisu i dijelovima za VW USA u Njemackoj i Evropi. Trenutno se ne prodaje passat diesel, a na USA trziste dolazi nova Jetta TDI 2.0 sa 140 KS.
-
TheGodfather001
Gdje god da zivim i sta god da radim,ako sebi mogu priustiti neko europsko auto ja cu ga imati...
Last edited by TheGodfather001 on 01/03/2021 19:12, edited 1 time in total.