A sve ostalo je za pet.... mislim na hranu, pića i nešto što se zove duh....
Samo me brine nepismenost koja je u porastu.......
Moram te na zalost demantovati."Sudbina" se poigrala i dok ovo pisem i u ovim momentima poigrava sa milionima ljudi u Iraku, Sudanu, mnogim africkim zemljama, Ceceniji, Avganistanu, Pakistanu, Indiji.........uvjek dobar gost wrote:...... Ne bih da kvarim koncept teme..... samo par stvari.... Nigdje na svijetu sudbina se nije tako poigrala sa ljudima i zemljom... nego u Bosni i Hercegovini.,.. rijetka je tako površinom mala zamlja ali potpuna i prelijepa... sam spomen Počitelja, Stoca, Bobovca, Jajica, starog grada Maglaja Tešnja, Doboja, Jajica.... jezera kao što su Buško, Boračko, lednička jezera na Treskavici.... kanjon Rakitnice.... rijeke Una, Neretna, Drina.... autentična sela oko Vareša... i sam Vareš.... ili Višegradski most, Stari most u Mostaru..... bio sam na toliko mjesta u toliko gradova pričao sa toliko ljudi..... i svima na fali samo novi koncept vlasti.....
A sve ostalo je za pet.... mislim na hrani, pića i nešto što se zove duh....
Samo me brine nepismenost koja je u porastu.......A vidimo kako se ona odražava na sve gore pobrojano....
Svaka ti cast!Dena wrote:Skoro svaki dan sam na ovom forumu i skoro svaki dan citam o negativnim stvarima, ovakvi smo, onakvi....Niko skoro nikada da pohvali nesto ili nekog ili nesto lijepo da kaze![]()
Ne znam da li je to u ljudskoj prirodi da ih vise privlace vijesti ako imaju vise nasilja, manje lijepih prica, filmovi, video igrice....(evo primjer CNN i vijesti iz Iraka...jedino sto znamo o bombaskim napadima i poginulim ljudima. Pa jel' se ikada ista dobro desilo u toj zemlji? Je li otvorena i jedna skola, popravljena bolnica?).
Jednostavno ne zelimo cuti niti diskutovati nista dobro.
Ma iskreno vise mi je na vrh glave jadikovki i zalopoljki! Pa svi imaju svoje probleme (i bogati i siromasni), samo sto ljudi nikada ne vide svoje nego tudje i njima je uvijek bolje i privlacnije. Svi mladi jedva cekaju da zavrse skolu i ispale se odavde. Kuda? Pa ni tamo ih ne ceka posao, kao ni ovdje. Smo sto si ovdje svoj na svome, a tamo si uvijek izbjeglica i imigrant.
A ako mi ne cijenimo svoje, kako ce nas drugi cijeniti?
E, pa da pocnemo i sa necim dobrim. Kako?
Evo primjera trovanja salmonelom?
Niko se nije sjetio pohvaliti ljude na Kosevu sto su spremno docekali 650 ljudi u jednom danu?! A Boze sacuvaj, samo da je jedna medicinska sestra bila neljubazna bilo bi 10 tema o tome!
Evo Spanci su nas uvrstili u turisticki katalog. Ma svaka cast!
Ali valjda smo mazohisti, koji samo gledaju u polu praznu casu.![]()
Napravicemo 150 tema o Thopsonu i 170 o Marijina 3 prsta?!
A ima li iko da pohvali nasu Mariju. Cura je bila skroz dobra i svaka cast. 11 od 40 je i vise nego dobro.
Ovaj mjesec imaju 3-4 jako dobra koncerta, koja skoro niko nije ni spomenuo![]()
Pa stvarno....
Evo da pocnem sa prikazom nase prelijepe zemlje. Idite na
http://www.greenvisions.ba i pogledajte samo u kako lijepoj zemlji zivimo!
Cigarete su nam 2KM, piva 2KM (u granapu 1KM), porezi (jos uvijek) prihvatljivi, baste u kafanama pune, imamo talenat da napravimo dernek za 10 KM i odemo na more za 20. I da nam bude dobro
![]()
Jos uvijek vidjamo familiju i raju vise od dva puta godisnje, skoro svi imaju kakva takva auto. Niko nam ne spava po ulici, cure se ne nude za 10 KM, a ja se usudim sama proci gradom u 3 ujutro, bez okretanja iza sebe. Vodu pijem iz cesme, a ne kupujem je u granapu., sta vise peremo ulice s njom....da ne spomijem Bosanski smisao za humor!![]()
E, da vidimo zasto vi volite nasu zemlju, zasto nam je merak zivjeti ovdje i zasto je nikada ne bi mijenjali nizasta!
Istina ovo je u neku ruku kontraski forum, pa sam sigurna da ce se javiti i oni koji ce pobiti sve ovo i nabrojati mi koliko losih stvari imamo u nasoj svakodnevnici....ali neka ih....ako su, nase su! Uvijek moze (i ima) gore
Rjesavaj svoje probleme covjece!uvjek dobar gost wrote:Ma ljudi zaposlite se u UN-u ili gdje već.... meni je njih žao i krivo mi je kad znam da se dnevno rodi na desetine hiljada djece pozitivne na HIV... ili što ih dnevno umre oko 10 000 od gladi... ili ovaj novi fol SAD-a sa genetski modificiranom hranom... pa jedne godine rodi a druge ne....
Ali zar smo slijepi na naše probleme, zar ne vidimo našu perspektivu.... silno smeće i sve nam to zaklanja pogled na našu lijepu zemlju.... il smo oguglali na sve već....
Naša perspektiva sa ovim klipanima na vlasti i jeste Afrika..... polja čaja, kafe, paradajiza i lagano neuku i Europu.....
Tu je problem... bićemo svi skladištari u tržnim centrima i radićemo kao robovi......
Ma ne idi....mozda si me pogresno skontao- nista lose nisam mislila- naprotiv! Razumijem ja tebe- ali sta uraditi?!uvjek dobar gost wrote:Povlačim se iz rasrave... jer ode sve u pogrešnu stranu... ,a i ti ako kupiš znaš da je teško jednom il jednoj da pokupi ono što bataljon papaka pobaca...... i fakat ... povlačim se iz ove teme..... pardon, ja upadoh nenejavljen.....
Ja samo govorim ono što vidim oko sebe......
...a najveseliji smo kad vidimo da tamo krava crkavaMinnela wrote:i u mahalanju smo medju najboljimaSogan wrote:Evo naumpala mi osim paradajza jos jedna stvar gdje smo naj najTufahije
![]()
..bitno je vidjeti sta se u tudjoj avliji desava
![]()
Potpisacu svaku tvoju citiranu rijec onog trenutka kada se nabijem nogom odavde, prodje par godina, smirim dusu, izljecim cireve, udebljam se, zivci dodju na svoje, i krenem se raspitivati sta ima i u Sudanu, Iraku, a Boga mi i Afganistanutempora wrote:Moram te na zalost demantovati."Sudbina" se poigrala i dok ovo pisem i u ovim momentima poigrava sa milionima ljudi u Iraku, Sudanu, mnogim africkim zemljama, Ceceniji, Avganistanu, Pakistanu, Indiji.........uvjek dobar gost wrote:...... Ne bih da kvarim koncept teme..... samo par stvari.... Nigdje na svijetu sudbina se nije tako poigrala sa ljudima i zemljom... nego u Bosni i Hercegovini.,.. rijetka je tako površinom mala zamlja ali potpuna i prelijepa... sam spomen Počitelja, Stoca, Bobovca, Jajica, starog grada Maglaja Tešnja, Doboja, Jajica.... jezera kao što su Buško, Boračko, lednička jezera na Treskavici.... kanjon Rakitnice.... rijeke Una, Neretna, Drina.... autentična sela oko Vareša... i sam Vareš.... ili Višegradski most, Stari most u Mostaru..... bio sam na toliko mjesta u toliko gradova pričao sa toliko ljudi..... i svima na fali samo novi koncept vlasti.....
Samo me brine nepismenost koja je u porastu.......A vidimo kako se ona odražava na sve gore pobrojano....
Mozda je vrijeme da se rijesimo patetike ( ovo se ne odnosi na tvoj post) da pokusamo smanjiti predrasude o drugima, a ponajvise predrasude o sebi i pocnemo zivjeti u svijetu-ali onom stvarnom, ciji je Bosna dio, ali ne i epicentar.
Mene u ovakvim temama nerviraju superlativi i poredjenja sa drugim zemljama, koje se eto karakteriziraju kao puko trcanje za materijomkako pokretac teme rece i na osnovu tih kvalifikacija
mi treba da shvatimo
koliko je BiH lijepa.
Mi se s pravom mozemo nazvati jednim od sretnika ove planete, jer postoji puno naroda i zemalja u kojima se desavaju uzasi i stanja kojih mi jos uvijek nismo svjesni, zasljepljeni samo svojom nedacom.
Mi imamo tu duznost, da kroz nedavni rat, nosimo veliku odgovornost koja podrazumijeva korektnost prema sebi i prema svim drugima, drukcijima od nas.Ali na to se najmanje obaziremo.
Cemu biti ponasan? Na sve stvari za koje nismo zasluzni?
Priroda koju smo dobili i koja je tako bogata, pati i unistava se nasom rukom.A mi to uvijek pripisujemo dosljacima i drugima.
Odnosi, kojih se trebamo stidjeti, nisu tudji stav i tudja intervencija, nego nase ponasanje.
U BiH ima divnih ljudi, kao svuda na svijetu i ima svojih prednosti i svojih mana ali ako sto ne volim i ako se cega plasim, to je to nekakvo stavljanje na pijedestal iznad drugih koje kao u nekakvom pozitivnom smislu treba da "ojaca i nahrani bosanski duh" a u sustini iskljucuje i neuvazava drukcije.( sto se iz hvalospjeva i poredjenja sa drugima da zakljuciti)
Odgovornost, prema sebi i prema drugima, licni primjer, ljubaznost, uljudnost, skromnost u misli i dijelu, postivanje i uvazavanje drukcijeg i slicno, u meni moze izazvati ponos da sam mozda dio toga. Sve ostalo, za mene je besmisleno.
Time mi hoces reci da ja u svom luksuznom stanju mogu da si priustim taj luksuz pa da razmisljam o "drugim svjetovima"?_BosanaC wrote:Potpisacu svaku tvoju citiranu rijec onog trenutka kada se nabijem nogom odavde, prodje par godina, smirim dusu, izljecim cireve, udebljam se, zivci dodju na svoje, i krenem se raspitivati sta ima i u Sudanu, Iraku, a Boga mi i Afganistanutempora wrote:Moram te na zalost demantovati."Sudbina" se poigrala i dok ovo pisem i u ovim momentima poigrava sa milionima ljudi u Iraku, Sudanu, mnogim africkim zemljama, Ceceniji, Avganistanu, Pakistanu, Indiji.........uvjek dobar gost wrote:...... Ne bih da kvarim koncept teme..... samo par stvari.... Nigdje na svijetu sudbina se nije tako poigrala sa ljudima i zemljom... nego u Bosni i Hercegovini.,.. rijetka je tako površinom mala zamlja ali potpuna i prelijepa... sam spomen Počitelja, Stoca, Bobovca, Jajica, starog grada Maglaja Tešnja, Doboja, Jajica.... jezera kao što su Buško, Boračko, lednička jezera na Treskavici.... kanjon Rakitnice.... rijeke Una, Neretna, Drina.... autentična sela oko Vareša... i sam Vareš.... ili Višegradski most, Stari most u Mostaru..... bio sam na toliko mjesta u toliko gradova pričao sa toliko ljudi..... i svima na fali samo novi koncept vlasti.....
Mozda je vrijeme da se rijesimo patetike ( ovo se ne odnosi na tvoj post) da pokusamo smanjiti predrasude o drugima, a ponajvise predrasude o sebi i pocnemo zivjeti u svijetu-ali onom stvarnom, ciji je Bosna dio, ali ne i epicentar.
Mene u ovakvim temama nerviraju superlativi i poredjenja sa drugim zemljama, koje se eto karakteriziraju kao puko trcanje za materijomkako pokretac teme rece i na osnovu tih kvalifikacija
mi treba da shvatimo
koliko je BiH lijepa.
Mi se s pravom mozemo nazvati jednim od sretnika ove planete, jer postoji puno naroda i zemalja u kojima se desavaju uzasi i stanja kojih mi jos uvijek nismo svjesni, zasljepljeni samo svojom nedacom.
Mi imamo tu duznost, da kroz nedavni rat, nosimo veliku odgovornost koja podrazumijeva korektnost prema sebi i prema svim drugima, drukcijima od nas.Ali na to se najmanje obaziremo.
Cemu biti ponasan? Na sve stvari za koje nismo zasluzni?
Priroda koju smo dobili i koja je tako bogata, pati i unistava se nasom rukom.A mi to uvijek pripisujemo dosljacima i drugima.
Odnosi, kojih se trebamo stidjeti, nisu tudji stav i tudja intervencija, nego nase ponasanje.
U BiH ima divnih ljudi, kao svuda na svijetu i ima svojih prednosti i svojih mana ali ako sto ne volim i ako se cega plasim, to je to nekakvo stavljanje na pijedestal iznad drugih koje kao u nekakvom pozitivnom smislu treba da "ojaca i nahrani bosanski duh" a u sustini iskljucuje i neuvazava drukcije.( sto se iz hvalospjeva i poredjenja sa drugima da zakljuciti)
Odgovornost, prema sebi i prema drugima, licni primjer, ljubaznost, uljudnost, skromnost u misli i dijelu, postivanje i uvazavanje drukcijeg i slicno, u meni moze izazvati ponos da sam mozda dio toga. Sve ostalo, za mene je besmisleno.kada cemo vec o patetici.
_BosanaC wrote:
Potpisacu svaku tvoju citiranu rijec onog trenutka kada se nabijem nogom odavde, prodje par godina, smirim dusu, izljecim cireve, udebljam se, zivci dodju na svoje, i krenem se raspitivati sta ima i u Sudanu, Iraku, a Boga mi i Afganistanukada cemo vec o patetici.
Kada u bilo kojem od mojih postova, nadjes nesto o tome, da ja tebi ili bilo kome govorim iz kojeg ugla treba gledati Bosnu, ili da smatram da to mogu/smijem/imam nacina itd -ja cu se javno izvinuti._BosanaC wrote:Luksuz? Ne pomislih ni na kakav luksuz i zavijanje u pamuk i svilu bilo koga. Samo sam ubjedjen da nije isto pricati o pozitivnim stvarima BiH iz BiH i iz Holandije. Odnosno nebitno Holandije, sa bilo koje druge tacke. I zato i napisah da cu potpisati svaku tvoju rijec, iako sumnjam da cu ikada dici sidro i otici odavde, ipak sam previse tvrdoglav i previse volim ovu nakaradnost, kakva god da je. Niti ti mozes gledati BiH mojim ocima, koji je zivim svaki dan, niti je ja mogu gledati tvojim, koje su vjerovatno mnogo objektivnije od mojih.
I ovo je jedan i jedini razlog zasto napisah ono sto napisah. I zasto stojim iza napisanog.
Izvini, ali ne mogoh da priupitam: ja Bosanac pravoslavne vjeroispovjesti?tempora wrote:Kada u bilo kojem od mojih postova, nadjes nesto o tome, da ja tebi ili bilo kome govorim iz kojeg ugla treba gledati Bosnu, ili da smatram da to mogu/smijem/imam nacina itd -ja cu se javno izvinuti._BosanaC wrote:Luksuz? Ne pomislih ni na kakav luksuz i zavijanje u pamuk i svilu bilo koga. Samo sam ubjedjen da nije isto pricati o pozitivnim stvarima BiH iz BiH i iz Holandije. Odnosno nebitno Holandije, sa bilo koje druge tacke. I zato i napisah da cu potpisati svaku tvoju rijec, iako sumnjam da cu ikada dici sidro i otici odavde, ipak sam previse tvrdoglav i previse volim ovu nakaradnost, kakva god da je. Niti ti mozes gledati BiH mojim ocima, koji je zivim svaki dan, niti je ja mogu gledati tvojim, koje su vjerovatno mnogo objektivnije od mojih.
I ovo je jedan i jedini razlog zasto napisah ono sto napisah. I zasto stojim iza napisanog.
Moj post bio je osvrt na ostatak svijeta i sve ono sto se u njemu desava a cijeg je dijela i Bosna.Mimo toga, moj najbitniji osvrt je osvrt na licnu odgovornost u ma kakvim uslovima/prilikama/vremenu/situacijama/nedacama covjek zivio, jer ukoliko se covjek oslanja na svoju zrtvu/situaciju ili tragediju, on ce onda sasvim lako naci razloga da cini sve one nepravilnosti u drustvu o kojima uvijek trubimo na dugo i na siroko.Pa ce po tome, tebe kao Bosanca pravoslavne vjeroispovjesti moci pljuvati i nedati ti da dises te te hinjiti na sve moguce nacine.E u tome je bila sva moja poenta ! Ako vec nije shvacena!
I naravno da tebi ne osporavam sliku koju ti imas, ali dajem i jos jednu sliku koja je takodjer stvarnost i koja zasigurno nije luksuzan stav, vec puka zelja da se svijet i ljudi i zbivanja u njemu razumije bez da mi se to uzme za zlo!
P.S.
Necu vise zacatavati temu.
Izvinjavam se ako sam pogrijesila, ja se u tim i takvim terminima ne snalazim.Srbin? Meni svejedno.Od mene o sebi, neces sigurno saznati nista._BosanaC wrote:Izvini, ali ne mogoh da priupitam: ja Bosanac pravoslavne vjeroispovjesti?tempora wrote:Kada u bilo kojem od mojih postova, nadjes nesto o tome, da ja tebi ili bilo kome govorim iz kojeg ugla treba gledati Bosnu, ili da smatram da to mogu/smijem/imam nacina itd -ja cu se javno izvinuti._BosanaC wrote:Luksuz? Ne pomislih ni na kakav luksuz i zavijanje u pamuk i svilu bilo koga. Samo sam ubjedjen da nije isto pricati o pozitivnim stvarima BiH iz BiH i iz Holandije. Odnosno nebitno Holandije, sa bilo koje druge tacke. I zato i napisah da cu potpisati svaku tvoju rijec, iako sumnjam da cu ikada dici sidro i otici odavde, ipak sam previse tvrdoglav i previse volim ovu nakaradnost, kakva god da je. Niti ti mozes gledati BiH mojim ocima, koji je zivim svaki dan, niti je ja mogu gledati tvojim, koje su vjerovatno mnogo objektivnije od mojih.
Moj post bio je osvrt na ostatak svijeta i sve ono sto se u njemu desava a cijeg je dijela i Bosna.Mimo toga, moj najbitniji osvrt je osvrt na licnu odgovornost u ma kakvim uslovima/prilikama/vremenu/situacijama/nedacama covjek zivio, jer ukoliko se covjek oslanja na svoju zrtvu/situaciju ili tragediju, on ce onda sasvim lako naci razloga da cini sve one nepravilnosti u drustvu o kojima uvijek trubimo na dugo i na siroko.Pa ce po tome, tebe kao Bosanca pravoslavne vjeroispovjesti moci pljuvati i nedati ti da dises te te hinjiti na sve moguce nacine.E u tome je bila sva moja poenta ! Ako vec nije shvacena!
I naravno da tebi ne osporavam sliku koju ti imas, ali dajem i jos jednu sliku koja je takodjer stvarnost i koja zasigurno nije luksuzan stav, vec puka zelja da se svijet i ljudi i zbivanja u njemu razumije bez da mi se to uzme za zlo!
P.S.
Necu vise zacatavati temu.![]()
Svaki dan otkrijem nesto novo o sebi
pozdrav