mozda sam te krivo shvatila po pitanju "moderno",luciferino wrote:Ja spomenuh "moderno", ali mislim da si me krivo shvatila.ja_cura_ wrote:jos nesto: neko je spomenuo da se izbaci vjeronauka i historija religija, kako bi mi bili moderni (tako nesto skontah iz postova)
pitanje: zasto izbacivati, kad cijeli zapad ima i odrzava nastavu religije u osnovnim skolama? koliko znam to je sasvim normalna pojava.
Kažem da historiji religije.
Kažem ne obaveznom vjeronauku.
Druga stvar, ako ocjena iz vjeronauke diže prosjek, da li je to po tebi fer prema djeci koja ne idu?
Religija na Zapadu ne može se ni približno naći u ustanovama javnog obrazovanja kao kod nas. Zato se i lome tolika koplja oko inteligentnog dizajna za koji se smatra da otvara mala vrata uplitanju religije u školstvo.
historija religije i jeste obavezan predmet, a vjeronauka nije, prema tome ne znam sto to ne bi bilo fer - sami su se izjasnili. posto se u skolama vecinom organizuje, barem u sa kantonu, vjeronauka iz islama, ucenici drugih vjeroispovjesti su donosili potvrde od svoji vjeroucitelja iz crkvi u drugih vjerskih ustanova ta ocjena se i racunala.
ne znam sta nije bilo jasno u prethodnom mom postu.