Ovo je dobra vijest. Slanje novca rodbini. Naplacivanje usluga i dobara bez kreditne kartice. Jako dobro za one koji uspiju naci dobru primjenu.burekodsira wrote:ljudi rade sebi u dzep ko i svi drugi, ali oni nude sigurnost pri kupovini (povrat novca) a proviziju tek uzme ako podignes pare sa paypala tj ako ih prebacis na bankovni racun a do tada ne naplacuje. druga prednost paypala je da se placanje vrsi u istom trenutku sto ubrzava biznis preko neta i olaksava onima koji nemaju kreditnu karticu...
Paypal u Bosni i Hercegovini
Moderator: anex
-
artzy
-
OnoA
Lijepo sam naveo da izgleda jos ne postoji mogucnost za prebacivanje novca na racun u BiH, ali vani itekako ima, jer imam i account povezan sa racunom u banci u stranoj zemlji.wifiuser wrote:Ma brkate pojmove.
Paypal ne mozete koristiti za "prebacivanje" novca iz inostranstva na vas racun u Banci.
Teoretski je to moguce u nekim drugim zemljama ali ne u BiH (recimo iz USA u UK).
I druga stvar, niko ne spominje "fee" ili ti taksu po naski. Koje nisu male a koje placa primaoc novca. Paypal je vlasnistvo Ebay-a i najvaznija (za Amerikance) stvar kod Paypala je ta sto nema bojazni od "identity theft". Znaci da ti neko zloupotrijebi podatke sa racuna jer sve sto druga strana zna o tebi je tvoj Email.
Ebay drzi monopol sa ovim vidom placanja za svoje aukcije.
To je i bio jedan od razloga zasto je doslo do "problema" izmedju Google i Ebay prije par dana jer je Google poceo (prije odredjenog vremena) sa svojim systemom za placenje "online" (Google checkout). A zasto je opet potrebna kreditna kartica.
I ovi "biznismeni" koji primaju uplate preko Paypala za svoje proizvode mozda bi zaradili vise kada bi (na internetu) nasli firmu koja bi im primala uplate sa kreditinih kartica. Mislim da ih ima dosta i da se provizija krece oko 1-2% (zavisno od kolicine love, vrste racuna i ostalo).
Kad se saberu sve takse kod Paypala, posebno sa konverzijama iz drugih valuta, na kraju bas i ne ispadne povoljno.
Ako ko ima pitanja nek se javi.
ps
Pisano iz iskustva:
60+ Verified Paypal transactions, 354 Ebay feedbacks, 99.8% pos.
Tacno je da ima firmi koje nude mogucnost primanja kreditnih kartica za svoje proizvode, medjutim paypal ima toliko korisnika da je bolje imati jedan account na paypalu i istovremeno nuditi mogucnost placanja putem paypala ili kreditne kartice, a da sav novac ide na jedna racun. Imao sam accounte i na nekoliko drugih servisa, ali ovaj nacin mi je najjednostavniji, bez obzira na par procenata gore ili dole. Novac sa paypala mozete upotrijebiti na milion nacina, naravno ako inace ne trosite novac po netu vama je krajnji domet Ebay. Mjesecno trosim najmanje 100$ na internetu za razne servise, kupovinu softvera, placanje hostinga i razne stvari, tako da meni u potpunosti odgovara ovaj servis.
- burekodsira
u ostalom, onaj koji prima uplate sa kreditne kartice i on mora platiti procenat za tu uslugu!
-
Shamrock
Ej vi ¹to imate acc registriran u BiH, jel mo¾ete primiti novac na account (znam da se unovèiti jo¹ uvijek ne mo¾e dok se ne srede ugovori s bankama a to æe potrajati jo¹ 10 godina
)?
A mo¾ete li primiti novac na account pa ne¹to kupiti ili ako vam je acc registriran u BiH ne mo¾ete ni to?
Hvala.
A mo¾ete li primiti novac na account pa ne¹to kupiti ili ako vam je acc registriran u BiH ne mo¾ete ni to?
Hvala.
- burekodsira
moze inace koja bi svrha bila uopste paypala da djeluje u bosni ako nebi mogli ni primiti
- Bonnie-Clydova mala
Gdje da nađem tog nekog da mi koji $$$ pošalje na taj računErgot wrote:Paypal je bez kreditne kartice beskoristan. Ako nemas kreditnu neko ti mora prvo poslati pare na paypal racun, sa bankovnog racuna u vecini zemalja ne mozes napuniti paypal racun.
- DaysleepeR
Ma paypal je ljepota.
nedavno sam kupio neku sitnicu na ebayu i sve je bilo gotovo za minutu.
Prije bih isao u banku, kupovao dolare, slao ih u koveri pa primao penale jer bi lova putovala sedmicama...
Sad je ekstra
Prije bih isao u banku, kupovao dolare, slao ih u koveri pa primao penale jer bi lova putovala sedmicama...
Sad je ekstra
-
Vertigo
kada vec imas iskustva...DaysleepeR wrote:Ma paypal je ljepota.
Sad je ekstra
za koliko vremena ti je stigla posiljka i kako je regulisano pitanje PDV-a, carine i postanskih troskova ?
-
Yamahalac
ja paypal imam vec 6 godina, znaci malo krace nego koliko sam vani i napravio sam masu transakcija preko njega, sto preko ebaya sto mimo njega
i neki dan dobijem pismo u kojem kaze ovako
idiotizam, nije mi se dalo peglati jer placam dosta stvari sa paypalom, pa sam im poslao sve dokumente sto su trazili, al opet mislim bas kretenizam, nisi nas, njihov si
citam po netu da je ovo se desilo masi raje, tako da mozete ocekivati slican mail
i neki dan dobijem pismo u kojem kaze ovako
znaci kreteni mi zakljucali account jer su skontali da sam neki talibanDear xxx xxx,
PayPal as a regulated financial services company is required under law
to assess its customers against certain lists of individuals and
entities which have had sanctions imposed against them. PayPal as a
financial institution is required to comply with these regulations in
multiple jurisdictions where we do business.
Where a potential name match is identified, PayPal's policy is to lock
the account and request further identifying documentation. The decision
to lock your account has been taken solely by PayPal in line with its
compliance policy in regards to the legislation covering financial
sanctions.
To regain access to your account, provide the following documentation
within the next seven days:
• A copy of a government-issued photograph identification (i.e.
passport, driver's license) that provides date of birth
• A copy of a utility bill verifying your address
Include the email address associated with your PayPal account on all
copies.
Fax the information to Attention: Compliance at +303-395-2802 or mail
the documentation to:
PayPal, Attention: Compliance
P.O. Box 45950
Omaha, NE 68145
United States
PayPal currently does not accept scanned documents. Reply to this e-mail
with all questions at [email protected].
Sincerely,
Lynn
PayPal Compliance Department
PayPal, an eBay Company
idiotizam, nije mi se dalo peglati jer placam dosta stvari sa paypalom, pa sam im poslao sve dokumente sto su trazili, al opet mislim bas kretenizam, nisi nas, njihov si
citam po netu da je ovo se desilo masi raje, tako da mozete ocekivati slican mail
-
lalemali
Moze debitna kartica, ali mora imati ona tri broja pozadi. medjutim, problem sa paypalom je: 1. ne mozes primati novac ako si iz BiH. Mozes samo slati. 2. kad jednom uploadujes novac sa svog bankovnog (karticnog) racuna, vise ga ne mozes vratiti na svoj bankovni racun osim ako imas racun u banci u USA ili u nekoj od zemalja unutar EU. 3. nije tesko otvoriti account na paypalu. otvaranje traje kratko. Isto tako nije problem otvoriti account na Ebayu i ako kupujes na ebayu, uglavnom moras ici preko paypala, sto je opet za moj pojam bezveze. No najveci problem je sto malo onih od kojih kupujes isporucuju robu u BiH. Cak i kad uz proizvod pise da je SHIPPING WORLDWIDE, desi se da to ne vazi za nas u BiH. 4. Razlika izmedju paypala i moneybookersa je jedino u tome sto je paypal pravo popularan i sto ogromna vecina onih koji kupuju i prodaju koriste bas paypal. Za nas ovdje Moneybookers je puuuno bolji jer nema nikakvih geografskih ogranicenja, a UPLOAD I WITHDRAW novca na bankovni racun ide bez problema. Ja koristim oboje, ali preferiram Moneybookers i jako sam zadovoljan. Ipak, treba imati na umu da puuuno manje ljudi koristi Moneybookers, pa je ogranicen broj online prodavnica koje ga koriste. Ukratko, malo stvari mozes kupiti putem Moneybookersa. Sa e-goldom je slicno, s tim sto je e-gold trenutno na sudu jer su optuzeni za pranje novca. Oni opet to odlucno demantiraju. Provizija za sve transakcije se podrazumijeva, ali je neuporedivo manja od transakcija banka-banka ili slicno. Red velicine 3 km za manje iznose. Mislim da je ovo ipak najjeftinija i najjednostavnija varijanta za transfer novca izmedju dvije osobe ili dvije firme. Volio bih da Moneybookers postane stvarna i jaka konkurencija paypalu. A k tomu su jos iz Evrope, a Evropa nas nesto manje diskriminira od Amerike (mislim konkretno u ovom segmentu o kojem sada govorimo). zato: http://www.moneybookers.comGuento wrote:Je li iko od nas sto jos nismo emigriraliotvorio bosanski paypal? Prihvataju li debitnu visa electron umjesto kreditne? Nemam kreditnu a mrzi me otvarat je samo zbog paypala...
-
lalemali
Ne mozes primiti novac. Kao rade na tome da i to moze, ali dobro si rekao, za 10 godinaShamrock wrote:Ej vi što imate acc registriran u BiH, jel možete primiti novac na account (znam da se unovčiti još uvijek ne može dok se ne srede ugovori s bankama a to će potrajati još 10 godina)?
A možete li primiti novac na account pa nešto kupiti ili ako vam je acc registriran u BiH ne možete ni to?
Hvala.
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Trebam nešto da prodam u USA. Kupac je voljan da plati, ali ne mogu da skontam kako da mi pošalje pare. Preko PayPal-a ne može nikako. Mogu samo da se vrše plaćanja, ali novac ne može da se primi.
Da li je Western Union rešenje? Kolika je provizija? U pitanju je mali iznos, oko 80$.
Da li je Western Union rešenje? Kolika je provizija? U pitanju je mali iznos, oko 80$.
-
lalemali
Cuj, to ti je samo pitanje provizije koju on (ili ti ako se tako dogovorite) treba platiti za transakciju. Western Union jest dobra varijanta jer ti taj neko novac moze uplatiti cak i putem interneta. Znaci ne mora ici u banku ili postu u Americi. Ta mogucnost je otvorena za one koji zive u Americi ili u nekoj od zemalja EU (ovo ne vazi za nas u BiH. Mi moramo ici u banku ako zelimo poslati novac preko WU). Ne znam kolika je provizija za WU, ali ti toplo preporucujem http://www.moneybookers.com Otvorite obojica account na Moneybookersu i onda uploadujes lovu sa svoje kartice ili racuna, a onda saljes na njegov email. To isto vazi i za njega ako hoce slati novac tebi. Upload traje kratko ako uploadujes sa kartice, ali je fee veci. Upload sa racuna je besplatan koliko znam, ali se ceka nekoliko dana. Tamo imas sve upute. Sama transakcija je nekih +/- 2 eura. Svi drugi nacini transakcije su skuplji.enes-s wrote:Trebam nešto da prodam u USA. Kupac je voljan da plati, ali ne mogu da skontam kako da mi pošalje pare. Preko PayPal-a ne može nikako. Mogu samo da se vrše plaćanja, ali novac ne može da se primi.
Last edited by lalemali on 07/10/2007 14:17, edited 1 time in total.
- burekodsira
brkate ba pojmove... uplate na kreditnu karticu nigdje ne mogu... mozda si mislio uplate na racun s kojim je povezana kreditna kartica.
a sto se paypala tice mozes primiti pare na njega ali ih ne mozes podici do daljnjeg nego npr cekati dok mogne ili potrositi ih placanjem preko interneta.
a sto se paypala tice mozes primiti pare na njega ali ih ne mozes podici do daljnjeg nego npr cekati dok mogne ili potrositi ih placanjem preko interneta.
-
lalemali
da, mislio sam na uplate na racun s kojim je povezana kartica.burekodsira wrote:brkate ba pojmove... uplate na kreditnu karticu nigdje ne mogu... mozda si mislio uplate na racun s kojim je povezana kreditna kartica.
sto se tice ovog drugog, moguce je da si upravu, medjutim moje iskustvo govori da uopce nije moguce primiti novac ako si iz BiH. ipak, mozda se nesto u tom smislu u zadnjih par mjeseci promijenilo. S obzirom da se pare ne mogu podici (withdraw), cini mi se da paypal i nije neka opcija za transfer novca.
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Burek, nije šija nego vrat. Pare ne možeš da podigneš, to sigurno znam jer sam pitao u svim bankama, a mislim da ni na račun kreditne kartice novac takođe ne može da se uplati iz inostranstva, jer da bi to moglo bankarski sistem BiH bi morao da ima neku vrstu internog sporazuma bankarskih kuća, a to ne postoji.
- burekodsira
paypal je vec objasnio da rade na tome da se nekad u buducnosti moze podici pare sa paypala u banci tj da se sa paypala prebace na bankovni racun u bih ali za sad nemoze jer bankovni sistem u bih jos nije dovoljno razvijen da nudi takve mogucnosti i paypal po tome ne moze nista.
a ne razumijem sta mislis s tim
a posto ja niti sam bankar niti paypal radnik najbolje da se za sve informisete kod banke i direktno kod paypal supporta
a ne razumijem sta mislis s tim
ako mislis da ti neko direktno preko banke uplati na taj racun ja mislim da to nema problema jer racun s kojim je vezana kreditna kartica je obicni bankovni racun ... a ako mislis da ti uplati sa paypala na taj racun onda to ne moze jer kao sto reko iznad nase banke nisu jos spremne za primanje uplata sa interneta.a mislim da ni na račun kreditne kartice novac takođe ne može da se uplati iz inostranstva, jer da bi to moglo bankarski sistem BiH bi morao da ima neku vrstu internog sporazuma bankarskih kuća, a to ne postoji.
a posto ja niti sam bankar niti paypal radnik najbolje da se za sve informisete kod banke i direktno kod paypal supporta
-
enes-s
Burek, je l´znaš kako da mi uplaćuju iz inostranstva? Na koji način? Ne mora preko Interneta, može kupac i da se prošeta do banke pa da uplati. Preko swifta? Kako? Hvala.
- Maystor
#47 PayPal
Koristi li iko PayPal iz Sarajeva? Prihvataju li kartice nasih banaka? Ja sam probao kreirati standard account i dodati kreditnu karticu HVB banke, ali kartica nije prihvacena. Znate li sta bi moglo biti ???
-
Ins0mnlaC
#48 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
pogledaj prvi post... izgleda da se lova sa paypal-a jos ne moze dizati kod nas? ili je u medjuvremenu i to sredjeno, s obzirom da je tema na forumu proslogodisnja??? ima li neko vise informacija?
- fijubriju
#49 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Ja mislim da se mogu primiti novci .Ja imam racun otvoren od prosle godine .Pri verifikaciji mojih podataka su mi skinuli nesto sitno sa racuna .Trebao je automatski na bankovni racun da mi dodje i password .Poslije aktivacije racuna su mi te iste novce vratili u narednom mjesecu .
-
globalbih
#50 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
ja paypal koristim još od prošle godine bez problema za plaćanje preko visa kartice i nemam problema.
Za ebay i transfer novca nisam imao potrebu niti pokusao ali hosting i druge stvarcice idu bez problema... tek toliko o famoznoj vijesti

Za ebay i transfer novca nisam imao potrebu niti pokusao ali hosting i druge stvarcice idu bez problema... tek toliko o famoznoj vijesti