Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Comrad wrote:
Jel ovo znači da se može kupiti 200 dionica ENISR po 40,98KM ili se radi o tome da je neko prodao 200 dionica po toj i toj cijeni i da je neko kupio 31 dionicu...
e ni meni ovaj dio tabele nikako da postane jasniji. dobro pitanje. moni....?
31 je količina na prvom kupovnom nalogu a cijena tog naloga 40,30
200 je na prvom prodajnom
samo ja mislim da to kasni barem 10 minuta pa nije baš najaktuelnije ali ću uporediti
Last edited by mona on 27/04/2007 13:13, edited 3 times in total.
Comrad wrote:
Jel ovo znači da se može kupiti 200 dionica ENISR po 40,98KM ili se radi o tome da je neko prodao 200 dionica po toj i toj cijeni i da je neko kupio 31 dionicu...
e ni meni ovaj dio tabele nikako da postane jasniji. dobro pitanje. moni....?
31 je količina na prvom kupovnom nalogu a cijena tog naloga 40,30
200 je na prvom prodajnom
samo ja mislim da to kasni barem 10 minuta pa nije baš najaktuelnije ali ću uporediti
Provizija za posredovanje u kupovini i prodaji vrijednosnih papira obračunava se u procentima ili u apsolutnom iznosu u zavisnosti od iznosa transakcije, ali ne više od 3% iznosa transakcije.
Za transakcije do iznosa 1.000,00 KM, primjenjuje se poseban cjenovnik kako slijedi:
Jos par pitanja, ako ne peglam... Kako funkcionise load kod nasih fondova (da li je front-end ili back-end, i koji je procenat?) i koju bi mi brokersku kucu, ili cak brokera preporucili?
SASE OBS - (Observerska stanica) je nova usluga Sarajevske berze koja ima za cilj da putem interneta ponudi domaćim i stranim investitorima praćenje trgovine u realnom vremenu.
Ukoliko želite imati pristup trenutnim informacijama na tržištu sa emitentima iz vašeg portfolija kao i stanju tržišta po nalozima, cijenama i zaključenim transakcijama u realnom vremenu prijavite se za SASE OBS.PRIJAVA ZA SASE OBS ZA DOMAĆE KLIJENTE
Edmond wrote:Mala pomoć. Dobio sam izvod iz RVP-a i imam 75 dionica BIGFRK3. Teoretski, ukoliko bi ih thio prodati,šta mi je činiti ? Pozz
Ukoliko nemas ugovor sa nekom od brokerskih kuca, moras ga napraviti kako bi oni posredovali u tvoje ime prilikom prodaje. Poneses licnu, izvod, bankovnu karticu i to je to. Nakon papirologije otvaras nalog za prodaju i gotovo. Par dana nakon prodaje lova je na tvom racunu.
Edmond wrote:Mala pomoć. Dobio sam izvod iz RVP-a i imam 75 dionica BIGFRK3. Teoretski, ukoliko bi ih thio prodati,šta mi je činiti ? Pozz
Ukoliko nemas ugovor sa nekom od brokerskih kuca, moras ga napraviti kako bi oni posredovali u tvoje ime prilikom prodaje. Poneses licnu, izvod, bankovnu karticu i to je to. Nakon papirologije otvaras nalog za prodaju i gotovo. Par dana nakon prodaje lova je na tvom racunu.
Tnx na brzom odgovoru. reci mi samo još ovo. Kada izdam nalog za prodaju dionica,odredim najmanju prodajnu cijenu,koliko vremena prođe do keša na mom računu,odnosno da li se sigurno prodaje ? Npr. dionica trenutno vrijedi 25 KM i ja izdam nalog da se ne prodaje jeftinije od 24 KM. Ne znam jesam li baš skontao,ali mislim da nisam mnogo fulao s pitanjem.
Tnx na brzom odgovoru. reci mi samo još ovo. Kada izdam nalog za prodaju dionica,odredim najmanju prodajnu cijenu,koliko vremena prođe do keša na mom računu,odnosno da li se sigurno prodaje ? Npr. dionica trenutno vrijedi 25 KM i ja izdam nalog da se ne prodaje jeftinije od 24 KM. Ne znam jesam li baš skontao,ali mislim da nisam mnogo fulao s pitanjem.
Zbog takvih stvari ti je potreban broker od povjerenja. Npr. Zelis prodati svoje dionice po cijeni npr. 20 KM, i to je najniza cijena ispod koje ne prodajes. Ukoliko postoji na trzistu neko ko kupuje po maximalnoj cijeni od 21 KM broker je duzan ukoliko je tvoj nalog u prednosti nad drugima da obavi bas tu transkaciju. Znaci, trazio si ne manje od 20, a dobio si 21. To je u slucaju da imas brokera koji te ne levati. U drugom slucaju dobit ces onoliko koliko si najmanje limitirao. Znaci postoji prostor za manipulaciju.
Sto se tice love, nakon transakcije, dan poslije tvoj bi te broker trebao nazvati i obavijestiti te da li je tvoj nalog prosao, tj. da li je i po kojoj cijeni obaljena transakcija. Ukoliko je sve proslo taj dan, nakon par dana novac stize na tvoj bankovni racun.
Ako ti bas ne gori, sacekaj da se mona pojavi u ponedjeljak pa nju pitaj za detaljnija objasnjenja.
Da,da. Malo sam pročitao po netu. Čini mi se da je stvar u rasporednim nalozima,odnosno broju dionica koje se traže i kupuju. Ali mi "nije baš jasno" kako mogu imati brokera od povjerenja ?! Misliš da se znam s nekim lično ko radi u nekoj brokerskoj kući ili da pravim ugovor sa nekom eminentnom brokerskom kućom ?
Ecko_boy wrote:Broker od povjerenja = najbolji prijatelj, neko od rodbine...i to je to...
Ostalo je sve suplja za.ebat ce te prvom prilikom...
Da,da,kontam. Šta bi to značilo "za.ebat će te prvom prilikom" ? Mislis da mi neće prodati dionice po većoj cijeni ako bude postojala šansa ili nešto drugo ? I još samo dva pitanjca. Kako mogu znati koliko je ukupno emitovanih dionica nekog preduzeća i,drugo pitanje, kako znati dnevni broj prodanih odnosno kupljenih dionica nekog preduzeća. Čini i se da na izvješću piše ukupan broj transakcija (dionica).
p.s. Gdje mogu vidjeti nominalnu vrijednost dionice ?
Ecko_boy wrote:Broker od povjerenja = najbolji prijatelj, neko od rodbine...i to je to...
Ostalo je sve suplja za.ebat ce te prvom prilikom...
Da,da,kontam. Šta bi to značilo "za.ebat će te prvom prilikom" ? Mislis da mi neće prodati dionice po većoj cijeni ako bude postojala šansa ili nešto drugo ? I još samo dva pitanjca. Kako mogu znati koliko je ukupno emitovanih dionica nekog preduzeća i,drugo pitanje, kako znati dnevni broj prodanih odnosno kupljenih dionica nekog preduzeća. Čini i se da na izvješću piše ukupan broj transakcija (dionica).
p.s. Gdje mogu vidjeti nominalnu vrijednost dionice ?
dnevni broj prometovanih dionica mozes viditi na http://www.sase.ba , zatim kursna lista tog dana, i pored svake firme u tabeli imas stavku "kolicina", i to ti se odnosi na kolicinu dionica prometovanih tog dana.
Ok. Tnx. Još par pitanja se samo po sebi nametnulo. Jesu početnička,ali mislim da će odgovori pomoći mnogima. Interesu je me i ovo.
Kako se određuje nominalna vrijednost i broj emitovanih dionica ? Npr. imam firmu i hocu emitovati dionice. I kako ustvari tržište diktira vrijednost dionice. Npr. neka dionica je imala nominalnu vrijednost 10 KM i za mjesec dana je pala na 2 KM. Znači vlasnik većinskog dijela dionica odnosno emitent ih je precijenio ili je nešto drugo u pitanju ?
Marco-x wrote:
Iskreno da ti kažem nikad čuo za tu firmu.
Ako ideš samo sa pretpostavkom da će nešto biti dobro, preuzimaš velik rizik na sebe.
Ako znaš da je tvrtka pred preuzimanjem, da mijenja menadžment, a ti znaš da će ti novi pokrenuti nešto, ako znaš da su dobili neke poslove i štatigajaznam ostale pouzdane informacije onda je O.K. (i ja bih onda u istu dionicu uložio), jer je velika mogućnost da se prije puštanja informacija u javnost, može stvarno jeftino kupiti. Pouzdanih info je vrlo malo.
Problem je što ljudi nasjedaju na informacije iz raznih izvora i većinom se potrefi da su se izvori informacija dobro natovarili istih dionica i pokušavaju ih se riješiti. Prave informacije dobivaju većinom samo veliki igrači i insajderi.
Zato sam mišljenja da mali ulagači se moraju više posvetiti fundamentalnoj analizi dionice i tehničkoj analizi (koja analizira povijest kretanja cijene dionice i uključuje dva dominantna utjecaja na burzi - pohlepu i paniku ulagača, te na osnovu ovoga se prave modeli koji procjenjuju kretanje cijene dionice u budućnosti, odnosno kad ulaziti kad izlaziti).
Na kraju, ništa ti nije sigurno. Što više analitički ulaziš minimiziraš šanse za gubicima.
I ja sam nekoliko puta zasurfo na dionicama koje su po pokazateljima bile loše, ali sam zaradio na njima, recimo ZERS na BLSE kupio po 0,3 KM prodao na 0,79 KM za kratko vrijeme, iako sam privatno mislio da je loša dionica. Neke info su napravile val, izazvan od malih dioničara (možda i od nekog institucionalnog igrača). S druge strane na dionicama, koje su imale dobre pokazatelje i brand ništa zaradio nisam, kroz nešto duži period (recimo KLAS tijekom 2006. godine).
Mala digresija. Dobio sam informaciju da period od dostavljanja naloga za kupovinu u brokersku kuću i same kupovine dionica traje oko tri dana ?! Da li je ovo tačno ili ne ? Mislim, za dan se mnogo toga promijeni,a ne za tri dana ?!
bh telecom isplacuje dividende. sta je sa elektroprivredom? jesu li oni pozitivno poslovali? koji je uopste uslov za isplacivanje dividendi?
khm
malo sam i sama sebi nejasna, al eto ako je neko skonto sta me zanima i ima neki odgovor...
thnx
Sarajevska Elektroprivreda je ove godine, prema meni dostupnim informacijama pozitivno poslovala. Hoće li se dijeliti dividenda ili ne odlučuje Skupština dioničara, odnosno vlast u FBiH, jer su isti preko Ministarstva energetike Federacije, vlasnici 90% sarajevske Elektroprivrede i imaju 90% glasova na Skupštini.
A kome ce dividende biti isplacene u slucaju 90% dionica u rukama drzave? U cije dzepove idu dividente drzavnih dionica?
ta dividenda naravno ide vlasniku dionica, u slucaju jpesr, ide u drzavni budzet, ne znam sad tacno koje ministarstvo i resori dobijajju novac...sa telekomom je tako vec nekoliko godina, svake godine 50tak mil maraka ide u drzavni budzet...
Edmond wrote:Mala digresija. Dobio sam informaciju da period od dostavljanja naloga za kupovinu u brokersku kuću i same kupovine dionica traje oko tri dana ?! Da li je ovo tačno ili ne ? Mislim, za dan se mnogo toga promijeni,a ne za tri dana ?!
pograsna informacija...jedino ako saljes naloge iz slo ili hrvatske, onda ti se nalog realizuje sa 1 danom zakasnjenja...ili u pojedinim brokerskim kucama u federaciji, ako preko njih kupujes u banja luci...