CIRILICA NA NARODNOM POZORISTU !

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nikita

Post by nikita »

Htjeli vi ili ne cirilica, glagoljica :D , bosancica su istorija naseg pisma, samo se neobrazovan moze odreci kulturnog bogatstva i porediti ga sa losim ljudima.
Pismo je pismo , covjek je covjek daj ne brkajte pojmove.
nikita

Post by nikita »

Mala dopuna :D
Za vrijeme Austrougarske su se postovala oba pisma, kada bi neko od vas malo procitao, pogledao istoriju i ne bi pricao napamet ...mozda bi se i znalo :D

Elem nismo ih trebali uopste tjerat', trebali smo ih pustiti da nam jos izgrade puteve, lijepe zgrade, da nas nauce svirati klavire pa onda mozda :D
regina

Post by regina »

pa onda proičitaj i ne pričaj na pamet. U vrijeme Austrougarske nije bilo ćiriličnog natpisa
progDVB

Post by progDVB »

PipiDugaDevetka wrote:
Ako nema ćirilice, nema ni bosančice.
Ako nema bosančice, nema ni Bosne.
(Bosančica je "na ćirilici.")
Bosancica nije nastala na cirilici, nego su cirilica i bosancica nastale na glagoljici, tako da tvoj silogizam ne stima.
regina

Post by regina »

progDVB wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Bosancica nije nastala na cirilici, nego su cirilica i bosancica nastale na glagoljici, tako da tvoj silogizam ne stima.
preduhitri me prog...upravo sam namjeravala dati objašnjenje vaspametnim
manijak1

Post by manijak1 »

Dosta :D Nisam to primijetio :D na kazalištu :D fakat kako ću to gledati kad prolaze kilometarske kolone :D :D dobrih nona :D .
Dalje ako i jesu postojala ta dva pisma prije agresije ne vidim da razlog da poštujem nekoga ako on ne poštuje mene .
Dalje treba Kantonalnom ministarstvu , garant je za kulturu i obrazovanje jel' , uložiti lijepo sročeni zahtjev za promjenu pisma natpisa i za to će se nać' para .
Stelium ne kaki :D pojma ti ne znaš :D o peticijama ti znaš samo o gusjeničarima.
Hvala.
progDVB

Post by progDVB »

regina wrote:
progDVB wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
preduhitri me prog...upravo sam namjeravala dati objašnjenje vaspametnim
Ma nema veze...sve ostaje u raji ;-)
Regi...ne daj papku Simi da ti pokvari dan.
regina

Post by regina »

Ne razumijem kakva je pamet pozivati se na znanje starije istorije, ai u velikom luku zaobilaziti novu istoriju. Vrlo licimjerno!! Kod sadašnjeg kantonalnog ministra kulture postoje knjige koje bilježe kakvi su natpisi stojali zadnjih 100 godina na svim institucijama. Ćirilica je u Sarajevu na javnim mjestima tek uzela maha u socijalizmu. Pa da je stajala i ranije, zbog ovog što je bilo tokom rata, ima da se skloni.

Kako je otužno graditi neku nadrikulturu i metatoleranciju, negirajući sav pokolj. Jadno.

Nisam pristalica osvete, jednonacionalne istorije i prevlasti jednog naroda.....ali ni dodvorničkog i poltronskog odnosa prema zbivanjima. Takos se ne gradi identitet. Ali naravno, ima onih kojima on i ne treba :D
regina

Post by regina »

Hvala Prog :) . Nije me pokvario dan, samo me podsjetio.....samo me je podsjetio
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ne treba dopustiti da se cirilica "satanizira" zahvaljujuci nekakvom simi "cetnicini", koji zivi Bog zna gdje. Vidi se po vremenu njegovog posta, da bijednik laje sa sigurne udaljenosti. Cirilica nije samo srpsko pismo i ne treba dopustiti da se takvo misljenje siri. To je dio istorije i dio kulturnog bogatstva svih nas. Zbog toga ne nalazim nista uvredljivo u natpisu na jednoj strani Narodnog pozorista, isto kao sto ne nalazim uvredljivim natpise ispisane latinicom ili arapskim pismom. Bitno je sta pise i znamo li mi to procitati.
progDVB

Post by progDVB »

regina wrote:Hvala Prog :) . Nije me pokvario dan, samo me podsjetio.....samo me je podsjetio
I mene je podsjetio...na razliku izmedju papka i dame :)
regina

Post by regina »

progDVB wrote:
regina wrote:Hvala Prog :) . Nije me pokvario dan, samo me podsjetio.....samo me je podsjetio
I mene je podsjetio...na razliku izmedju papka i dame :)

:) :) :) :) :)
Edit

Post by Edit »

Telefon:
NIje to ni sramni cin, ni sramna odluka, vec taj natpis tu stoji od 1898. godine kada je pozoriste sagradjeno
regina
U vrijeme Austrougarske nije bilo æiriliènog natpisa

Regina je u pravu jer
zgrada nije sagradjena da bi bila pozoriste - vec je u vrijeme Austrougarske to bilo elitno mjesto - "Klub za gospodu" (Herrnklub)

U vrijeme Kraljevine Jugoslavije postalo je to "NARODNO pozoriste" (a ne kazaliste ili teatar) i u to doba cirilicni natpis je dobio sadasnje, istaknuto mjesto.
debela

Post by debela »

sama tema je jadna, a jos jadnija vecina komentara. fuj
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Zamolio bih Gospodu, shto rabe samo tjirilicu, da mi ne diraju natpis, na pochetku Logavine (BaykoNoor spomenu vetj..)

Za one koji ne poznaju, Ugljesha C. i domatja shljiva se tu reklamiraju, otkad znam za sebe.

--
Nego da se prebrojimo, koji su (od forumasha) kao djeca prvo uchili tjirilicu, pa tek onda latinicu :D:D
--
I ko ovdje dobro jutro ne kazhe na tjirilici :oops: 8-)
Last edited by The_Fluid on 23/07/2004 10:20, edited 1 time in total.
mrmot

#41 Re: CIRILICA NA NARODNOM POZORISTU !

Post by mrmot »

regina wrote: PA LIJEPO SAD CEMO SAGRADIT SRBSKU PRVOSLAVNU CRKVU SA CIRILICNIM NATPISIMA U SRBSKOM MOSTARU
SVE CEMO VAS CIRILIZOVAT MATER VAM VASU LOJAVU POTURICKU JEBEM

SIMO CHETNIK | 23/07/2004 01:29:

E zbog ovoga mi da gradimo toleranciju. NE TREBA DA STOJI CIRILICA NA NARODNOM POZORISTU!!!!!!!!!!!!! I nije istina da taj natpis od 1898 godine ( bolan pa tad je bila Austrougarska, zar da ona dozvoli ciirilicu): Ne treba cirilica da stoji, to se ne zove netolerancija, to je zdrav razum. Svaki put kad vidim cirilicu na narodnom pozoristu sjetim se ovog ČETNIKA sto psuje majku lojavu poturicku
Natpisi jesu iz Austrougarske, a ćirilica ko ćirilica je više bosansko pismo od latinice. Ljutila se ti li ne - to ti je tako.
mrmot

Post by mrmot »

Mene današnji pravopis neodoljivo podsjeća na NDH, ali mi ne pada na pamet da ga ukidam...
regina

#43 Re: CIRILICA NA NARODNOM POZORISTU !

Post by regina »

Možda tebi mrmote, možda tebi....
meni nije
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ja necu da se mijesam, no u svakom slucaju se pridruzujem debeloj. Jadni komentari i plitko razmisljanje pojedinaca ostavlja mi prostor za razmisljanje sirok, da siri ne moze biti. Pogotovo od ljudi koji nemaju veze ni sa pozoristem ni sa Sarajevom. Ljudi koji su ovdje "u prolazu", koji ce otici odavde natrag u svoje brloge i pljuvati po gradu u kojem su zivjeli, radili skolovali se...Fuj, licemjerje danas vlada vise nego ikada...
mrmot

Post by mrmot »

Individualni nacionalizam ne igra u nekim stvarima neku ulogu, to je tako... Jedino što možeš je da podmetneš bombu pod natpis.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Za one koji ne poznaju, Ugljesha C. i domatja shljiva se tu reklamiraju, otkad znam za sebe

I to usred carsije. Dokaz da je Sarajevo demokratskije nego sto ce ikada provincijalci i moci da dozive.
leeloo

Post by leeloo »

majkemi pa nije ni čudo što nam je zemlja u k****
Ali stvarno....
a ćirilica ko ćirilica je više bosansko pismo od latinice.
Ma nije ni bitno... halo demokrtija, tolerancija...
Kod nas sve stoji samo nacionalizam cvjeta... Znaš šta...

Treba zabraniti učenje njemačkog jezika u školama.... Pa oni su započeli drugi svijetski rat, pobili toliko ljudi... Treba zabraniti i talijanski - talijani fašisti..... i treba zabraniti i turski - i oni su fašisti iz prvog svijetskog rata.... ubili mi pradedu na solunskom frontu....

Ljudi jel vi čujete sebe.... šta govorite?! Daj bože da ste samo glupa djeca
Last edited by leeloo on 23/07/2004 10:30, edited 1 time in total.
manijak1

Post by manijak1 »

Htio ili ne htio involvirao si se Brazzo :D :D
Da ponovim - za takav jedan natpis je potrebno uzeti u obzir da oni koji koriste to pismo su zapalili Vijećnicu , granatirali grad , izvršili agresiju na BiH.
Ako se vremena i ljudi mijenjaju onda takve promjene moraju ići u oba pravca , nikako jednim jer onda to nema smisla za sve one kojih više nema.
Neko će reći njima je ionako svejedno , e pa nije onima koji su ostali živi iza njih.
Prema tome ako u Banjaluci Prijedoru Bijeljini .........na svim javnim mjestima bude zastupljeno pismo ćirilično i latinično - onda ne vidim problem zašto u Sarajevu tako ne bi bilo.
U suprotnom ne želim više biti glupan koji će sve to mirno posmatrati.
mrak

Post by mrak »

Uznemirio me ovaj post: Da postoje osobe koje dovoljno cesto posjecuju pozoriste da primjete cirilicu na ulazu u isto, a ipak da istu smatraju cetnistvom! Takva nacionalisticka povrsnost nas je i odvela u rat.

Ovaj gest/pitanje/odgovori me podsjecaju na spaljivanje knjiga samo zato jer su na cirilici.

No s druge strane vidio sam dva-tri normalna komentara koja dokazuju da Bosna kakvu je ja zamisljam jos uvijek postoji; neko je jednom rekao da u ovoj zemlji cijeli zivot skupljas razloge i argumente da je zauvijek napustis i zaboravis i onda vidis jednu malu sitnicu, jedan kratki dijalog, kratki TV prilog i sve to padne u vodu.
regina

Post by regina »

mrak wrote:
neko je jednom rekao da u ovoj zemlji cijeli zivot skupljas razloge i argumente da je zauvijek napustis i zaboravis i onda vidis jednu malu sitnicu, jedan kratki dijalog, kratki TV prilog i sve to padne u vodu.
:)
Post Reply