Pravo prevarenog kupca

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

justika_sa

Post by justika_sa »

jako je važno što prije provjeriti... ako ste u tržnom centru odmah na kasi... bez obzira na gužvu... letimičan pogled na račun lako otkrije grešku...
neke se greške fakat slučajno događaju... a neke... hm pa recimo da na stotine i stotine ljudi koji prodju jednom kasom dnevno se pogriješi na 30%... i to je CIFRA!!!
ja se trudim provjeravati maksimalno... ne osjećam se baš dobro kao magare :D i vrlo često otkrijem grešku odmah na licu mjesta....
jedan od zanimljivijih slučajeva vezan je za jedan ugledni sarajevski restoran gdje sam izvela nekoliko prijatelja na večeru povodom neke proslave... i kad su mi dali račun učinio mi se preveliki, ali nisam baš brojala šta je ko popio i pojeo pa nisam htjela da tu brojim i provjeravam... no, pokupila sam račun i čim sam stigla doma izvadila i pogledala... nas je bilo 6 a oni su otkucali 10 glavnih jela... i to greškom otkucali su jela koja mi ni vidjeli nismo i lako je bilo skontati grešku... bilo je riječ o 60KM. Uglavnom nazvala sam restoran odmah i bez problema su prihvatili grešku... i sutradan sam otišla po svoj novac... ono što me kopka još uvijek je koliko su zavrnuli na piću... jer jela sam mogla skontati... ali pića nikako šta ko i koliko... slučaj su pravdali greškom u sistemu... može biti, a može i ne biti...
uglavnom... uvijek pregledajte... račun... slip sa bankomata... kontrolirajte i odmah se žalite...
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

moze se desiti da je ukucala vise artikala nenamjerno. :)

ja sam jednom dozivjela da sam na kasi zeni dala 200 krona (artikal kostao 50 krona) i ona mi samo vrati 50.
lijepo joj kazem da sam joj dala 200 a ne 100... ona me drsko pogledala, kaze da sam joj dala 100. odmah nakon toga kad sam joj rekla da imaju kamere i da moze zamoliti sefa da pogledaju (pa da se uvjeri) ona je izvadila jos 100 krona iz kase i vratila mi. nije joj bilo pravo.
kasnije kontam mozda je cura bila u stresu, imala los dan ali mogla je - ako nista - ponasati se normalno.

dok sam isla u srednju radila sam par mjeseci u jednoj samoposluzi i desavalo se da ukucam vise (ili manje) nego sto je kupljeno.
desava se svakome... ti kao kupac imas pravo na povrat ali najbolje je da racun kontrolises odmah tu na licu mjesta.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Saray_Di wrote:Interesantno je kako se uvijek zeznu,pa naplate vise,dok im se nikad
ne desi da naplate manje,ili ono kad mi umjesto kusura uvali
one zvake iz '89 godine od kojih mozes razbiti glavu,a ne zube!
Na jednom mjestu mi se stalno desava,da mi obavezno umjesto
kusura vrati zvake,ili lizalo..pa sam kontala da jednom skupim
punu saku (fazona radi) i umjesto novca ponudim joj to isto sto
je ona meni uvalila--bas me zanima kakva bi reakcija bila :D
Morati ću te demantirati, kao osoba koja je radila na kasi, kao osoba koja je radila izračun cijena za jedan veliki trgovački lanac i koja još uvijek radi u njemu u materijalnom knjigovodstvu. To što se dešava na kasama zaista nije namjerno, odnosno taj novac zaista ne ide trgovkinjama u džep. U tim velikim sistemima, one mogu nepažnjom ukucati količinu veću ili manju. Kad ukucaju manju količinu nitko se neće doći žaliti, zato izgleda da se to ne dešava, a dešava se u jednakim omjerima kao i kad ukucaju više, vjeruj mi. Zato bi one trebale gledati ekran nakon svakog provučenog artikla, ali onda bismo mi kakvi smo žalili se kako su spore. Drugi način je zamjena šifri, isto nenamjerna, ali desi se. Npr. meni se desilo da u jenom od naših trgovačkih centara kupim zelenu salatu, ona mi na vagi ukuca šifru rajčica, ja ne gledam, dođem na kasu, u prozirnoj vrečici se zeleni salata, ona provuče, ne gleda, ja ne provjerim račun, kad dođem doma, vidim da su na računu rajčice. Misliš li da su to namjerno napravile. Vjeruj mi nisu, tim više što sam to bila ja u pitanju, koja se mogu u svakom trenutku žaliti vlasniku poduzeća. Eto, desi se. Zato na svakoj kasi postoji upozorenje da se račun odmah pregleda. I danas mi se desilo, kupujem datule na kojima je cijena kilograma, da sam skoro paketić od 250 g platila 4 puta skuplje, ali sam vidjevši novu djelatnicu odmah je zaskočila da ispravi. Da ne kažem koliko se puta u trgovini desilo da djelatnice paket jaja otkucaju 1 umjesto 10. Misliš li da se itko na to žalio? E pa nije. Ali inventura i analiza kartice artikla je sve pokazala. :roll:
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Saray_Di wrote:Interesantno je kako se uvijek zeznu,pa naplate vise,dok im se nikad
ne desi da naplate manje,ili ono kad mi umjesto kusura uvali
one zvake iz '89 godine od kojih mozes razbiti glavu,a ne zube!
Na jednom mjestu mi se stalno desava,da mi obavezno umjesto
kusura vrati zvake,ili lizalo..pa sam kontala da jednom skupim
punu saku (fazona radi) i umjesto novca ponudim joj to isto sto
je ona meni uvalila--bas me zanima kakva bi reakcija bila :D
Morati ću te demantirati, kao osoba koja je radila na kasi, kao osoba koja je radila izračun cijena za jedan veliki trgovački lanac i koja još uvijek radi u njemu u materijalnom knjigovodstvu. To što se dešava na kasama zaista nije namjerno, odnosno taj novac zaista ne ide trgovkinjama u džep. U tim velikim sistemima, one mogu nepažnjom ukucati količinu veću ili manju. Kad ukucaju manju količinu nitko se neće doći žaliti, zato izgleda da se to ne dešava, a dešava se u jednakim omjerima kao i kad ukucaju više, vjeruj mi. Zato bi one trebale gledati ekran nakon svakog provučenog artikla, ali onda bismo mi kakvi smo žalili se kako su spore. Drugi način je zamjena šifri, isto nenamjerna, ali desi se. Npr. meni se desilo da u jenom od naših trgovačkih centara kupim zelenu salatu, ona mi na vagi ukuca šifru rajčica, ja ne gledam, dođem na kasu, u prozirnoj vrečici se zeleni salata, ona provuče, ne gleda, ja ne provjerim račun, kad dođem doma, vidim da su na računu rajčice. Misliš li da su to namjerno napravile. Vjeruj mi nisu, tim više što sam to bila ja u pitanju, koja se mogu u svakom trenutku žaliti vlasniku poduzeća. Eto, desi se. Zato na svakoj kasi postoji upozorenje da se račun odmah pregleda. I danas mi se desilo, kupujem datule na kojima je cijena kilograma, da sam skoro paketić od 250 g platila 4 puta skuplje, ali sam vidjevši novu djelatnicu odmah je zaskočila da ispravi. Da ne kažem koliko se puta u trgovini desilo da djelatnice paket jaja otkucaju 1 umjesto 10. Misliš li da se itko na to žalio? E pa nije. Ali inventura i analiza kartice artikla je sve pokazala. :roll:
Post Reply