Sta podrazumijevas pod tom silom? U mojoj ulici, iako su skoro svi otudjili zemlju i prosirili baste, te napravili stepenice na trotoaru, redovno izlijecu sa palicama a neki i sa sjekiricama da se obracunaju sa kosmijom u svadji!DaysleepeR wrote:nažalost jesmo.Patron of Formello wrote:Urbanizacija grada je nemoguca zato sto je totalno promjenjena struktura stanovnistva.Cak za 90%.A i od ovih 10% koji su zivjeli prije rata pola njih se doselilo u Sarajevo u kasnim 80-tim godinama.Prevaspitanje je nemoguce.Bilo kaznama bilo opomenama.Tako da nam nepreostaje nista nego da gledamo gospodu kako istresaju nos na ulici,kako bacaju smece kroz prozore i kako istresaju pepeljare iz auta na trotoare.![]()
Postali smo prava kasaba.
Ulična rasvjeta se pali tek kad padne mrak a ne prije kako je to praksa svugdje, ulice se ne metu, ne peru, naselja nisu osvjetljena, ne odvozi se smece, nema kucnog reda po zgradama, parkira se svugdje, organizovani parkinzi su "švedski sto" za provalnike jer nisu niti osigurani niti osvjetljeni, naplata je iz dzepa u dzep bez racuna ili priznanice, dzindzimindze se prodaju u glavnoj ulici kao i kojekakve krpe i piratski diskovi, sa standova tresti turbo folk, prosjaka je na svakoj raskrsnici, pola parkova je prekopano ili izrovano automobilskim tockovima, druga polovina je gradisliste za stanove, nema javnih ustanova za mlade...
List goes on and on...
Međutim, moramo svi licno poci od sebe i uciniti nesto na poboljsanju zivota u NASEM gradu a ne cekati druge da to urade.
Makar i silom.
I nikako se ne mogu sloziti da je prljavstina samo odraz dosljaka! Te onih koji se nisu navikli na urbanu sredinu-iako ima i toga.
Prije mi se cini, da veliki broj ljudi razmislja po receptu " sve je otislo u helac, valja gledati na sebe" Svi znamo da te niko nece krivicno goniti, ostavis li pored kontejnera jagnjecu kozu i par usmrdjelih cipela.
I tu se opet uplice civilna solidarnost, koju treba uvesti u skolstvo kao obavezan predmet: odnos prema sebi, prema drugima, prema okolini, zivotinjama.Na svim poljima smo moratorijum.
Eto pogledaj ove teferice i skupove po prirodi, koji iza sebe ostave deponije kao sto ih ostavljaju mnogi turisti nadju li se u nekoj drugoj zemlji, smatrajuci da to nije njihova briga, da oni nisu odgovorni ni za tu okolinu niti bilo sto.Ljudi su odgovornost rasparcali u komadice, koji obicno znace odgovornost za licnu dobit.
I ja vjerujem u licnu borbu, protiv ovoga, pocevsi od otiraca pred vratima.Kako ne dozvoljavam da mi se u kucu ulazi u cipelama, tako i ne dozvoljavam nikome u mojoj blizoj okolini, misleci na moje najblize te kolege, da za sobom ostavljaju ispijene solje kafe, papire, opuske i sl.Ako nista, mogu licnim primjerom mijenjati stvar i edukacijom svoga djeteta da se ne osvrce na okolinu.