Nancy Drew wrote:tempora
... tvoja priča je slična mojoj i svi smo mi slušali sevdalinke/starogradske uz svoje nane/bake i svi, naravno, imamo i pokoju staru Zaimovu ploču ili onu Nade Mamule.
Niko ne pokušava kako si rekla
'
pa kroz isto eto mi odredjujemo sta je prihvatljivo i sto nije 
'
nego pokušavamo objasniti zašto nam je danas muka od te iste sevdalinke i od tih 'turbo - urbanih' šupljikatora ...
i nažalost, nismo mi ti koji mogu odrediti šta je prihvatljivo a šta ne ... odredili su to neki drugi dok su smišljali kako sjebat i državu i ljude i narode i uzet im pare i popljačkat ih i pobit i sjebat im živote i sve ostalo ... muzika je tu bila samo jedna mala ali značajna poluga a išla je u paketu sa svim ostalim stvarima ...
Sve to stoji, ali ja sam se osvrnula prije na cinjenicu da mi nemamo odnosa jedni prema drugima i da kroz nekakvo svoje pravo odredjujemo sto je ispravno i sto nije i da me vise gusi ta cinjenica, koja je na zalost bolnija, nego sto se "skrnavi" Kamerni jer ce u njemu pjevati Hanka.
Razumijem ja nerviranje na "sveopste pojave" histerije i eto hajde nazovimo pomodarstva.Ali davno, vrlo davno obecala sam sebi, da necu i ne mogu i ne zelim se vise pravdati, za takve vrste odabira.Jer konteksti su veoma zeznuta stvar.Kojima sam nerijetko i sama podlegla.A debela me jednom davno kudila zbog toga i ja naucila lekciju!
Ja doduse vec odavno i ne znam, sta su to novopeceni a sta stari "uzivaoci" ovoga ili onoga.A to mi saznanje ne bi nesto ni olaksalo, niti bi mi dalo za pravo da nekome uputim zeleno svjetlo.
Ja jedino, mozda sa bezobrazlukom mogu reci da prezirem one koji slusaju ljude poput Cece ili eto Tompsona,koji su (za mene licno) simboli zvjerstva-ma o kom se narodu radilo.A ni te ljude, opet ne mogu okarakterisati u cjelini.Osim sto ih se mogu malo vise kloniti.
A sada, sto neki urbarni prodaju maglu, a neki manje urbani kriju svoju maglu, e to je za mene ipak neka druga prica.Na kraju krajeva, ja od tvoga posta nemam sta ni oduzeti niti sto dodati.
Ovakve stvari, imaju samo licne vrijednosti a nikako kolektivne, ma koliko mi u njima vidjeli sveopste histerije ili slicno.Neko ce slusati jer svi slusaju, neko nece upravo jer svi slusaju, neko ce uzimati novac, nekoga ce podsjecati na staru ljubav, neko ce se smatrati elitom, a neko nekoga dusevnom fukarom.
Neko ce pljuvati na vjeru ili vise nece posjecivati bogomolje ( nerijetko srecem takve pristupe) jer je najednom milion novopecenih vijernika,a neko drugi ce joj se prikloniti jer ce u njoj mozda vidjeti spasenje ili profit.
I zato ja rekoh, sevdah je dio moga korijena i nemam ga se namjeru okaniti samo zato sto je to sveopsta pomama.Kao sto sam trpila i onda podsmjesljive poglede i slicne reakcije ( sto znam da ti to nisi i tvrdila nego ja reagovala na zivciranja) I tako se konstatno odricati dijelova zivota koji meni nesto znace, a nekome drugome sasvim nista ili nesto drugo.I tako, podleci opet na neki nacin sveopstoj histeriji koja ce moju misao ili moj odabir uoblicivati kako mu odgovara.
Ja nista ne znam, osim sto znam, da mi valja cuvati i zivce a i sluh!