Nastavlja se strajk zdravstvenih radnika u FBIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
*mima*

Post by *mima* »

otherside wrote:Onaj ljekar koji otvoreno trazi novac je kandidat za krivicni postupak. DUZNOST pacijenta je da ga prijavi.
Ne seri.
otherside

Post by otherside »

Zao mi je sto nisi upoznala nekog ko cete tretirati s postovanjem i profesionalno. Vjeruj mi takvih ima vise nego sto ti mislis.
Mogu shvatiti vase ogorcenje ali me licno vrijedja kad citam ovakvo pljuvanje jer iz dezure obavezno dodjem totalno iscrpljena i obicno prehladjena ali mi samo jedan osmijeh neke nane ili dede bude satisfakcija.
Helem, eto mozda mi se ne bi trebali ni osmijehnuti jer ni to ne zasluzujemo.
amrino wrote:
otherside wrote:Tacno....sami su izabrali zanimanje....zbog ovakvih poput vas ce im se i zgaditi.
I naravno, ne treba doktoru ni lijepu rijec uputiti. Kad nekoga izlijeci ili mu poboljsa opce zdravstveno stanje pozeljno je reci: Tako marvo, to ti je posao, ima da radis i sutis!
Ma bravo!
Ma daj majke ti!
Ljudi odrase guzove od rada...Po' plate im ode na uplacivanje zdravstvenog osiguranja...I kada se nesto desi- NIKO ali NIKO ne ide doktoru BEZ koverte...
Nikad mi se još nije desilo da se doktor prema meni odnosi kao prema insanu vrijednom paznje! Gleda te ko smora i vidis mu na faci da jedva cekas da te se kutarise. Kucni odgoj mi nalaze da se svakome obracam ljubazno i s osmjehom- cak i kad sam u bolovima zestokim- nikad mi nije bilo uzvraceno postovanje koje ja iskazujem nego svaki put budem tretirana ko vreca krompira!
I svojim ocima sam vidjela kada je DOKTOR majci djecaka koji je razbio glavu- rekao ODBIJ! Jer ga je tresuci se pitala sta joj je sa sinom...Vjerovatno mu se previse priblizila...
Odmah na pocetku sam rekla- cast izuzecim- ako ih ima- posto ih ja jos nisam upoznala!
otherside

Post by otherside »

Ovo rece neko ko je pricao o pristojnosti i ljubaznom odnosu.
mima wrote:
otherside wrote:Onaj ljekar koji otvoreno trazi novac je kandidat za krivicni postupak. DUZNOST pacijenta je da ga prijavi.
Ne seri.
*mima*

Post by *mima* »

Nije upoznala , jer nema takvih. Upoznali smo samo drske i korumpirane.
senada

Post by senada »

klif wrote: S druge strane nam je postalo normalno da, recimo, plaćamo visoke sume za automobile i njihovo održavanje. Smatram da, ukoliko bi svako od nas bio spreman izdvajati onoliko novca za medinske usluge koliko izdvaja za posjedovanje auta
Za NJIHOVE preskupe automobile Klife zaradjene sa grbaca siromasnih ljudi koji kilometre prepjesace da oni opet nebi kako treba odradili svoj dio posla.
i njegovo održavanje, bi mnogi problemi u zdravstvu mogli biti rješeni. Savremena medicina ima svoju cijenu. Ako društvo nije spremno ili sposobno da plati tu cijenu, imaće loše zdravstvo. Svaliti krivicu za takvo stanje samo na medicinsko osoblje je odraz nezrelosti.
Dakle neka se gospodicne medEcinske odreknu INKASANTSKIH djelatnosti naspram bolesnih ljudi i djece od kojih kupuju i odrzavaju i sebe i svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ukljucujuci i za svicarski standard preskupe automobile, o kojima pises a koje medEcinari mijenjaju ko talijan carape, i lupaju ko grci tanjure.
*mima*

Post by *mima* »

otherside wrote:Ovo rece neko ko je pricao o pristojnosti i ljubaznom odnosu.
mima wrote:
Ne seri.
Ja rece........
amrino

Post by amrino »

otherside wrote:Zao mi je sto nisi upoznala nekog ko cete tretirati s postovanjem i profesionalno. Vjeruj mi takvih ima vise nego sto ti mislis.
Mogu shvatiti vase ogorcenje ali me licno vrijedja kad citam ovakvo pljuvanje jer iz dezure obavezno dodjem totalno iscrpljena i obicno prehladjena ali mi samo jedan osmijeh neke nane ili dede bude satisfakcija.
Razumijem ja tebe...Najvise na*ebu oni koji najmanje zaslužuju...Pretpostavljam da ima i postenih doktora i medicinskih radnika- i njima kapu skidam To je jedan plemenit posao koji svaki covjek mora da postuje ali...SVI TI POSTENI DOKTORI STITE ONE KORUMPIRANE!!!
Nikad se nije desilo da kolega prijavi kolegu...svi oni cuvaju jedni drugima ledja. Kada se problem pojavi- svi se drze ko' jedan a niko ne razmislja o pacijentima koji su zakinuti za njihova prava! Posteni doktori SUTE a oni znaju bolje od nas ko sve uzima pare i ko se bogati preko nasih ledja!
Dok upravo ti posteni ne progovore i ne zastite svoju plemenitu profesiju- NECE biti bolje!!!
Da ne spominjem kako je direktor KSC Kosevo otvoreno rekao da je uobicajena "doktorska hedija" :oops:
otherside

Post by otherside »

amrino wrote:
otherside wrote:Zao mi je sto nisi upoznala nekog ko cete tretirati s postovanjem i profesionalno. Vjeruj mi takvih ima vise nego sto ti mislis.
Razumijem ja tebe...Najvise na*ebu oni koji najmanje zaslužuju...Pretpostavljam da ima i postenih doktora i medicinskih radnika- i njima kapu skidam To je jedan plemenit posao koji svaki covjek mora da postuje ali...SVI TI POSTENI DOKTORI STITE ONE KORUMPIRANE!!!
Nikad se nije desilo da kolega prijavi kolegu...svi oni cuvaju jedni drugima ledja. Kada se problem pojavi- svi se drze ko' jedan a niko ne razmislja o pacijentima koji su zakinuti za njihova prava! Posteni doktori SUTE a oni znaju bolje od nas ko sve uzima pare i ko se bogati preko nasih ledja!
Dok upravo ti posteni ne progovore i ne zastite svoju plemenitu profesiju- NECE biti bolje!!!
Da ne spominjem kako je direktor KSC Kosevo otvoreno rekao da je uobicajena "doktorska hedija" :oops:
Ma razumijem ja i tebe i ostale ali nijedan doktor nece uzeti novac od pacijenta pred svojim kolegom. I sama znas da se te stvari rade u cetiri oka, a optuzivati nekoga napamet nije korektno. Zato i kazem, pacijenti koji dodju u takvu situaciju trebaju prijaviti lesinara.
*mima*

Post by *mima* »

otherside wrote:
amrino wrote:
Ma razumijem ja i tebe i ostale ali nijedan doktor nece uzeti novac od pacijenta pred svojim kolegom. I sama znas da se te stvari rade u cetiri oka, a optuzivati nekoga napamet nije korektno. Zato i kazem, pacijenti koji dodju u takvu situaciju trebaju prijaviti lesinara.
Kome?????????
otherside

Post by otherside »

Direktoru zdravstvene ustanove, Ministarstvu zdravstva, pozeljno oboje.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

otherside wrote:Za tvoju informaciju neki rade duplo vise nego prije strajka pa se ne stignu posteno ni odmoriti. Vjerovao ili ne...
Btw, kakve veze ja imam sa korumpiranoscu nekog debila doktora ili bezobrazlukom neke sestre? Je l' se to oni koji NORMALNO rade svoj posao trebaju izvinjavati u njihovo ime?
TI koji normalno rade nece se ni pojaviti na tom protestu.
*mima*

Post by *mima* »

otherside wrote:Direktoru zdravstvene ustanove, Ministarstvu zdravstva, pozeljno oboje.
Super............Ali kako da dokazem da doktori uzimaju novce i da je osoblje neljubazno??'
amrino

Post by amrino »

Prijavis nekoga- njegova rijec protiv tvoje a u slucaju da imas dokaze on ce dobiti dva mjeseca uslovno, suspenzija sa posla na dvije sedmice a ti ces do kraja zivota muku muciti s doktorima jer ce te DOOOBRO upamtiti... :oops:
*mima*

Post by *mima* »

amrino wrote:Prijavis nekoga- njegova rijec protiv tvoje a u slucaju da imas dokaze on ce dobiti dva mjeseca uslovno, suspenzija sa posla na dvije sedmice a ti ces do kraja zivota muku muciti s doktorima jer ce te DOOOBRO upamtiti... :oops:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .........Na zalost, ali je tako
loprilh

#40 strajk zdravstvenih radnika

Post by loprilh »

Pozdrav,
Stvarno mi nije jasno zasto se digla takva buka oko strajka zdravstvenih radnika. Ja sam za strjak, podrzavam ga i nadam se da zdravstveni radnici konacno izaci na zelenu granu kad su u pitanju plate i uslovi rada. Ja sam ljekar po profesiji i znam odlicno u kakvim se uslovima radi i za kakve pare. Tacno je da smo poozli Hipokrata i da smo duzni pomoci u nevolji. Isto tako je tacno da postoji korupcija u zdravstvu. Medjutim, da je ljekarimatako dobro kao sto se prica ovdje po forumu, mislite li da bi strajkali? Ne bi sigurno. Osim toga, strajk nije krenuo od vrha, nego sa dna , od onih sestara i bolnicara koji cijelu noc provedu budni i u dezuri za 6 (sest) KM!!! Ko bi od vas cijelu noc bdio nad bolesnicima u intenzivnoj za 6 KM??? Ljekar u primarnoj zdravstvenoj zastiti u prosjeku primi 50tak pacijenata dnevno. Kad to preracunate u njegovu platu, ispada da za jedan pregled naplati 0,8 KM. Evo dok ovo pisem cekam majstora da mi popravi bojler. On mi sigurno nece to uraditi za 0,8 KM. Ljudi su kod nas navikli da je zdravlje dzaba. E, pa i zdravlje se placa, kao i sve ostalo. Kad televizija prikaze nekog kako zivi u bijedi i nema sta da jede, nikad nisam vidio da je neko na forumu proglasio trgovce krivim za to. Zasto, npr., ne bismo lincovali trgovca koji takvom covjeku nije obezbijedio dzaba hranu i krov nad glavom. Nismo, jer je valjda normalno da ako nemas para, nemas ni hrane, ali valjda nije normalno da se zdravlje placa. Ja sam studirao 6 godina, ako odem na specijalizaciju, to ce biti jos 4 godine strebanja i (m)ucenja, i ne pada mi na pamet da nakon 22 godine skolovanja i ulaganja u sebe zaradjujem kao cistacica u zgradi kantonalne vlade, a i ona i ja smo na istom budzetu.
Ako se vec pozivate na odgovornost, onda na istu pozovite one koji zdravstvene radnike godinama drze zadnjom rupom na svirali i natjerajte ih da im plate i trud i rad. A svaku korupciju prijavite, to vam je gradjanska duznost... Zdravstveni radnici na svojim ledjima nose teret ogromne odgovornosti, svakodnevno spasavaju zivote, lijece ljude i smatram da za to trebaju biti posteno placeni. Kod nas u drustvu je uvrijezeno da se cijeni svaciji rad: automehanicar ima svoju cijenu, frizer svoju, racunovodja svoju, samo se na zdravstvene radnike gleda kao na hamale koji tu moraju biti u svakom trenutku i svakom na raspolaganju. Naviknitese da je i zdravlje roba koja se kupuje i za koju treba platiti.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Super. Slazem se.

Ali sta je tvoja duznost? Ako vec znas takve, a dao si pretpostaviti da znas, jer ocito znas i one suprotne, zasto ih ne prijavis? Pa onda nece narod lajati na zdravstvo.

Jarane, pola moje plate ode na zdravstveno, a uplata zdravstvenog mi je samo stepenica da mogu prici doktoru i gurnuti kovertu u dzep :oops: a ne garant da ce me doktor primiti i izljeciti kada mu se pojavim s ovjerenom knjizicom.
otherside

Post by otherside »

Jasta ce. Ko da je deset ljekara u Sarajevu a da ne govorim o drugim gradovima. Takvom logikom samo podrzavate korupciju.
amrino wrote:Prijavis nekoga- njegova rijec protiv tvoje a u slucaju da imas dokaze on ce dobiti dva mjeseca uslovno, suspenzija sa posla na dvije sedmice a ti ces do kraja zivota muku muciti s doktorima jer ce te DOOOBRO upamtiti... :oops:
*mima*

Post by *mima* »

Jesi li se doktore logirao samo da nam to napises?????????????
otherside

Post by otherside »

_BosanaC wrote:
Super. Slazem se.

Ali sta je tvoja duznost? Ako vec znas takve, a dao si pretpostaviti da znas, jer ocito znas i one suprotne, zasto ih ne prijavis? Pa onda nece narod lajati na zdravstvo.

Jarane, pola moje plate ode na zdravstveno, a uplata zdravstvenog mi je samo stepenica da mogu prici doktoru i gurnuti kovertu u dzep :oops: a ne garant da ce me doktor primiti i izljeciti kada mu se pojavim s ovjerenom knjizicom.
Prvo, ja sam zensko ;)
Drugo, pogledaj malo ranije postove pa ces vidjeti da sam odgovorila na to pitanje. Svjedok korupcije nije nikad drugi ljekar vec PACIJENT. Odakle meni dokaz da kolegu prijavim. Ne mogu se pozvati na forum ili price ogorcenih pacijenata koji sute i placaju.
*mima*

Post by *mima* »

A vi sutite i uzimate novce i poklone.
amrino

Post by amrino »

Eno sad- ispade da nase pare od zdravstcenog (svaki mjesec pola plate- i tako cijeli zivot- neka neko sracuna!!!...evo ja cu probati....uzmimo da mjesecno uplacujemo po 300 KM- toliko uplacuje neko ko je na minimalcu- za godinu dana to je 3.600 KM za tri godine to je 10800 KM za pet: 18 000 KM!!! Jel to djaba?!?! ) odose u HAVU!
Doktori rade za DJABA- nase zdravstveno se pika ko da nista ni platili nismo, koverte nestanu beztraga- ko da ih nikad ni bilo nije...meni sad nista nije jasno... :?
senada

#47 Re: strajk zdravstvenih radnika

Post by senada »

loprilh wrote:Pozdrav,
Stvarno mi nije jasno zasto se digla takva buka oko strajka zdravstvenih radnika. Ja sam za strjak, podrzavam ga i nadam se da zdravstveni radnici konacno izaci na zelenu granu kad su u pitanju plate i uslovi rada. Ja sam ljekar po profesiji i znam odlicno u kakvim se uslovima radi i za kakve pare. Tacno je da smo poozli Hipokrata i da smo duzni pomoci u nevolji. Isto tako je tacno da postoji korupcija u zdravstvu. Medjutim, da je ljekarimatako dobro kao sto se prica ovdje po forumu, mislite li da bi strajkali? Ne bi sigurno. Osim toga, strajk nije krenuo od vrha, nego sa dna , od onih sestara i bolnicara koji cijelu noc provedu budni i u dezuri za 6 (sest) KM!!! Ko bi od vas cijelu noc bdio nad bolesnicima u intenzivnoj za 6 KM??? Ljekar u primarnoj zdravstvenoj zastiti u prosjeku primi 50tak pacijenata dnevno. Kad to preracunate u njegovu platu, ispada da za jedan pregled naplati 0,8 KM. Evo dok ovo pisem cekam majstora da mi popravi bojler. On mi sigurno nece to uraditi za 0,8 KM. Ljudi su kod nas navikli da je zdravlje dzaba. E, pa i zdravlje se placa, kao i sve ostalo. Kad televizija prikaze nekog kako zivi u bijedi i nema sta da jede, nikad nisam vidio da je neko na forumu proglasio trgovce krivim za to. Zasto, npr., ne bismo lincovali trgovca koji takvom covjeku nije obezbijedio dzaba hranu i krov nad glavom. Nismo, jer je valjda normalno da ako nemas para, nemas ni hrane, ali valjda nije normalno da se zdravlje placa. Ja sam studirao 6 godina, ako odem na specijalizaciju, to ce biti jos 4 godine strebanja i (m)ucenja, i ne pada mi na pamet da nakon 22 godine skolovanja i ulaganja u sebe zaradjujem kao cistacica u zgradi kantonalne vlade, a i ona i ja smo na istom budzetu.
Ako se vec pozivate na odgovornost, onda na istu pozovite one koji zdravstvene radnike godinama drze zadnjom rupom na svirali i natjerajte ih da im plate i trud i rad. A svaku korupciju prijavite, to vam je gradjanska duznost... Zdravstveni radnici na svojim ledjima nose teret ogromne odgovornosti, svakodnevno spasavaju zivote, lijece ljude i smatram da za to trebaju biti posteno placeni. Kod nas u drustvu je uvrijezeno da se cijeni svaciji rad: automehanicar ima svoju cijenu, frizer svoju, racunovodja svoju, samo se na zdravstvene radnike gleda kao na hamale koji tu moraju biti u svakom trenutku i svakom na raspolaganju. Naviknitese da je i zdravlje roba koja se kupuje i za koju treba platiti.
:-))))
Last edited by senada on 05/05/2007 11:50, edited 1 time in total.
klif

#48 Re: strajk zdravstvenih radnika

Post by klif »

loprilh wrote: ...Ako se vec pozivate na odgovornost, onda na istu pozovite one koji zdravstvene radnike godinama drze zadnjom rupom na svirali i natjerajte ih da im plate i trud i rad. A svaku korupciju prijavite, to vam je gradjanska duznost...
Čini mi se da, na žalost, previše očekuješ od prosječnog stanovnika BiH. Ipak je njemu mnogo lakše paušalno obezvrijediti nečiji rad i cijelu profesiju proglasiti kriminalnom, jer to ne iziskuje veliki intelektualni napor.
loprilh wrote:...Zdravstveni radnici na svojim ledjima nose teret ogromne odgovornosti, svakodnevno spasavaju zivote, lijece ljude i smatram da za to trebaju biti posteno placeni.
Slažem se i podržavam zdravstvene radnike u potpunosti.
otherside

Post by otherside »

Kao sto se tebi odbija haman pola plate za zdravstveno osiguranje odbija se i svakom ljekaru, kao i za PIO i nezaposlene itd.
A gdje su nestale pare? Pa to se pitaju i ovi sto strajkuju.
amrino wrote:Eno sad- ispade da nase pare od zdravstcenog (svaki mjesec pola plate- i tako cijeli zivot- neka neko sracuna!!!...evo ja cu probati....uzmimo da mjesecno uplacujemo po 300 KM- toliko uplacuje neko ko je na minimalcu- za godinu dana to je 3.600 KM za tri godine to je 10800 KM za pet: 18 000 KM!!! Jel to djaba?!?! ) odose u HAVU!
Doktori rade za DJABA- nase zdravstveno se pika ko da nista ni platili nismo, koverte nestanu beztraga- ko da ih nikad ni bilo nije...meni sad nista nije jasno... :?
senada

Post by senada »

loprilh wrote:Pozdrav,
Nasa, tj. vasa ljekarska etika i profesionalizam veoma su mi bliski po svim mogucim osnovama.Molim te uvazena dr.da ovdje ne prosipas demagoske teoreme jer ako je drzavna, entitetska, kantonalna i svaka druga politika pod njihovom diktaturom obespravila narod, i dovela ispod ruba ljudskog dostojanstva, ne znaci da se i politika zdravstva moze osloniti na "sljepilo i glupost zatucanog, primitivnog i zaglupljenog" stanovnistva, tj. na "korisnike vasih usluga" - koje ti svojim komentarom banaliziras, svodeci ljekarsku etiku na razinu pekara, postolara i sl.
Post Reply