Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Cuj ne kukaj. Sta treba? Da sponzoriram - bezrazlnozo pljackanje od strane naftnih geliptera, samo jerbo im se stolica retardiranom tatinog sina - treska, koliko god moze, a da on iz nje ne ispadne, dok me oni s velik dildom, jebu gdje stignu, da izvine emigrantska gospoda, ako je medju nama ima, a sve da bi na kraju godine "posteno" ostvarili maskimalne profite, iako je situacija "ocajno teska" jerbo unistili smo vozove, unistilo smo autobuse, unistili smo trolu i tramvajn, unistili smo elektricno auto, ne zelimo praviti hibride il' auta po Europskom standardu potrosnje, iako tehnologija postoji - zbog cega? Radije ces dobiti gepek, kao stajni trap i automoboli velicine omanje kruzane, pa kad stisnes gas, budes svjedok da kazaljka opada, kako ubrazavas od 10 do 30 mph.

Ja vec, poucen Balkanskom skolom lopovluka, iz principa razmatram opcije, il' kradje goriva, s benzinske, il' kradje goriva od drugih. Fino odes na benzisku, izadjes iz auta u sred bijela dana, uzmes pumpu, "turis" u rezervar, mahnes nervozno rukom, onoj podplacenoj jadnici za bijedni minimalac, sto dila cigarama, kafom sto nije vrela, donut-cem masnim da ti dzigere se pretvaraju u salne naslage, pa natocis fino, laganim potezom zavrnes poklopac na rezervaru i non-shalantno put pod noge. Naravno, uvijek se bira benziska koja je na periferiji, izmedju dva county-ja, tako da za 1 minutu si - na teritoriji druge policijske opstine, gdje fino stanes pred McD, i non-salantno sam sklonis, papirnatu maramicu preko registarske tablice, naravno, druge drzave, a ne one u kojoj zivis. Normalno, neces naruciti - nista iz McD-a, vec poslje toga, ljepo imas $50, da rucas kao covjek u Olive Gardenu, more biti bidne i 2-puta. I tako, dok te ne ufate. Kad te uhvate, fino kazes - ja sam fino provuko onu kartic'u, il' sam mislio da sam ja ono nju fino provuk'o, na rekordu nema packe, vodi me kod Kurte (court) gdje cu reci da sam nevin, popusiti upozorenje i arivederchi bella. I predjes na kradju goriva - od drugih. Za to ti je potreban komsija koji vozi sports'skije auto, malo veca kubikaza, i kanta od 5 galona, crijevo, i naravno - sposobnost dudlanja, bez da ti sta udje - prikucis, se tako, u kasne nocne sate sa svojim autom do komsijskog, odvrnes rezervar, dunes, nagnes prebacis u kantu, i lagano se naslonis na zadnji tocak, da popusis cigaretu jednu, dok se kantica lagano ne napuni. Kad se napuni, lagano priserafis komsijski rezervar, kanticu u gepek, prebacis auto na drugo mjesto, i fino natankas, da ti "bidne" 2 dana. Pripalis novu cigaretu u skontas, da si upravo ustedio dovoljno za 4 kutije ljute Morave. Il' haman koliko te plate za 1 sat, robovlasnickog ledjolomnog rada. Dignes prstenjak - visoko u vis, i samo kazes "fuck da police".

Naravno, osjetljivijim osobama, koje misle da je gorivo na posten nacin, stiglo i do njihove obliznje, bezinske - preporucujem da nahrane kerove i ne diraju nista, osim sto krenu na posao biciklom il' busem. Svako na svoj nacin - fight the system. U Americi, da imam trilione, za dvije vrste biznisa - bih uvijek prokleo svaki dollara potrosen, a to su auto/bezniska industrija (zbog ratova, i unistavanja sistemstaki bilo kojeg drugog, alternativnog modusa transporatacije, nacin na koji su - postali i opastali kao monopol) i insurance kompanije. Sve u svemu, legalizirana pljacka koja bazira svoj profit na osnovu toga sto ce tebe da zakine. Na osnovu ovog zadnjeg poskupljenja - ce cijene sve i jedne stvari poskupiti - jer kako mislis - da regal iz Kine dodje u tvoj stan, mljeko u prodavnicu, kuruzi na njivu, djeca u skolu i ti na posao. A ja, ulje je pokretac zivota. Ulje koje se vise ne prodaje za $ vec Evric, i kojeg je najveca zaliha, tamo gdje - sunce vise ne sja, to tamo, vam ja Irak-Iran-Arabija-Ruske marionete, koje vole Ameriku, tol'ko, da ih jedino s puskom o ramenu mozemo, uopste natjerati da prodaju nam gorivo, a i to, ne bas preko stele, i preko reda, s beneficijama, i lupanjem sake od stol, s kojim se prijeti da ce najbolja musterija otici nekom drugom, po deal, ko sto su nas navikli.

Prije 9 godina si mogao, za cenera - napuniti rezervar gorivom i kupiti jos - konzervu kole, na benzinskoj. Danas je cijena - petorostruka. A invalidi Americki, se i dalje, jedan po jedan, cupkaju, u redovima guzlaju, pred lokalnim semaforima, zivot provode, u kolonama, da idu zaraditi - prvi 1h posla - da bi samo pokrili troskove transporta od kuce i do kuce, za taj dan.
amrino

Post by amrino »

Nis se vi ne sikirajte sad ce tata Bush napasti i Iran- bice para i nafte... :oops: :D
Kid_A

Post by Kid_A »

Predlazem da napadnete Iran ...

A zasto ne i Venecuelu.

Uostalom svijet je mali:)
amrino

Post by amrino »

Kad zagusti- ako se ne daj Boze popne na 4-5 $ ja cu vrlo rado zaraditi sevapa- i primiti dvije izbjeglice iz Amerike :D
xon_sa

Post by xon_sa »

Ma nece jos napadati Iran, da prvo iscjede jos ovo malo naftnih zaliha koje Irak ima. Dakle, ocekujte uskoro novo "slucajno" rasplamsavanje unutrasnjih sukoba u Iraku. Stara dobra strategija "zavadi pa vladaj", odnosno modernizovana "zavadi pa crpi naftu".
Kid_A

Post by Kid_A »

Usvajam Angelinu Jolie :) 8-)
guardian

Post by guardian »

Imaju bezbroj problema (cijena od $92k je ponajveci :-)) i potrajace dok ih sve rijese al' bi bilo fino da uspiju :D:

Image
The Tesla Roadster is a fully electric sports car, and is the first car to be produced by electric car firm Tesla Motors. Tesla claims prototypes have been able to accelerate from 0-60 mph (100 km/h) in about 4 seconds, and reach a top speed of over 130 mph (210 km/h). Additionally, the car will be able to travel more than 200 miles (322 km) on a single charge of its lithium ion batteries. The Roadster's efficiency is reported as 133 Wh/km[1] or equivalent to 135 mpg (1.74 l/100 km).[2][3][4] For details, see the Fuel efficiency section.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Roadster
Samo da se prica ne zavrsi k'o prosli put: http://en.wikipedia.org/wiki/Who_Killed ... ectric_Car :roll:
Last edited by guardian on 05/05/2007 21:38, edited 1 time in total.
Bosanski_Amerikanac

Post by Bosanski_Amerikanac »

@ guardian

Znas kako sam se ja jednom prosu ko riza. I naucio lekciju za sva vrmena. Jedan moj biznis partner vozi S600 sa 12 ventila. I ja ko papak kazem njemu (ono iskolacio oci). reko "Koliko trosi?" Kaze on sve sto stavim u njega on potrosi kaze nikad ne ostavi benzina u sebi.
Kazem ja pa mora da je skupo.

I onda mi je covjek reko. Ako kupujes auto i kontas da li auto puno trosi. Za tebe jos nije vrijeme da kupis auto. I ja se poklopi po usima.

Podsjetime ta slika sto si postavio.
Shoshana

Post by Shoshana »

Sad me ovo podsjeti ... reakcije na zadnje poskupljenje goriva u Kanadi... pitaju nekog dedicu na benzinskoj da li mu tesko padaju nove cijene...

Kaze on "Ni najmanje. Ja uvijek tocim za 12 dolara" :lol: :lol: :lol:
seha

Post by seha »

Shoshana wrote:Sad me ovo podsjeti ... reakcije na zadnje poskupljenje goriva u Kanadi... pitaju nekog dedicu na benzinskoj da li mu tesko padaju nove cijene...

Kaze on "Ni najmanje. Ja uvijek tocim za 12 dolara" :lol: :lol: :lol:
Tako je i moj ujak u jugi radio dok nije ostao na cesti :)
BimmerX

Post by BimmerX »

-Bosanski ameri ne sikirajte se sad ce to pojeftiniti, dik cejni treba radnika u iraku, imal' ko da se prijavi, treba raditi one cijevi za naftovod one 48" promijera, aaa samo da znate kakav je jak mlaz kroz njih :D :D :D
nineac

Post by nineac »

Meni su najbolji postovi ljudi kao sto je xon i slicni. Amerika iz iraka skoro uopce nedobiva naftu! Irak danas ispumpa jedva dva miliona barela nafte, a svjetska potrosnja varira od 82 do 84 miliona. Od toga Amerika potrosi cetvrtinu, dok ostatak svijeta ostalo potrosi.
Problem danas je Kina koja konzumira sve vise i vise energije, i iracka nafta sluzi samo kao balans cijena na trzistu.
Ako bi sutra irak povecao proizvodnju na npr. 6 miliona barela, cijena bi pala na berzama, i svi bi placali jeftinije ukljucujuci i Xona. Jer ako gorivo dostigne 80-90$ po barelu, amerika ce to absorbirati otvaranjem svojih rezervi, te na kraju krajeva ljudi ce polako mjenjati svoje navike kod kupovine vozila. tesko ce biti, ali to ce se nekako predeverati. Sve do 100$ po barelu amerika moze da amortizuje a da neudje u recesiju.
Ja bi pitao takve kao sto je Xon mozel BiH da to amortizuje? ili Hrvatska, ili eto Bugarska? Znaci nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju? Mozel BH ekonomija to amortizovati, da cijena litre goriva dostigne 3km? Da cijena rezervara dostigne cetvrtinu plate?
Stoga malo svojom glavom razmisljajte a ne sta Sabah kaze. Taj isti Iran i venecuela namjerno zaostravaju odnose da bi digli cijenu nafte i da bi kupovali socijalni mir. Danas te dvije zemlje optuzuju ameriku sto su ulice u Caracsu i Teheranu mozda prljave, ili mozda negdje nemaju ulicne rasvjete. Znaci za sve je kriva amerika. Pogledajte samo koliko se njihova stopa razvoja povecala 2002 kada je krenuo barel ostrom uzlaznom putanjom a onda pogledajte koja industrija prednjaci u izvozu.
To nigerija isto radi, Njihova stopa rasta GDP-a 2000 godine je bila 3%, a 2002 10%. 91% GDP-a otpada na naftnu industriju, a GDP iznosi 2.3 triliona dolara. E jel amerika kriva sto je u Nigeriji od 1960 bilo 17 vojnih udara, sto je zivotni vijek 45 godina, sto po korupciji od 147 zemljaa koje su obuhvacene u istrazivanju, Nigerija zauzima 146 mjesto?
Naftne kompanije danas ogromne pare zaradjuju (ni blizu kao McDonalds, Wal-Mart, Nestle) jer je doslo njhovih 5 minuta. 80tih su se Exxon i Mobil udruzili jer su bili na rubu bankrota zato sto je nafta bila prejeftina, tada je IBM drmo svijetom. Znaci doci ce vrijeme neke druge industrije za 10 godina. Dolaze nove tehnologije, biodizeli, etanol, itd. Ali treba malo proci vremena, medjutim niko nije kriv Nigeriji ili Iraku ili BiH sto su korumpirane zemlje. Nisu njima amerikanci nametnuli korupciju ni evropljani. Mi pricamo o americi a u nigeriji najveci zagadjivaci su BP,Shell i Agip.
Malo se trebamo samokriticki ponasati. Eto, hajmo poreze u BiH smanjiti, placati zdravstvene usluge iz svog dzepa, skolstvo itd, pa cemoi mi imati jeftino gorivo. I mi bi po glavi stanovnika vise trosili goriva nego amerikanci, jer bi svi poletili da neku pilu kupe, a samo drvlje i kamenje po americi. Pogledajte nasu ekolosku svijest! Pogledajte na sta nam rijeke lice i parkovi! Jel amerika za to mozda kriva, jel Bush kriv?
parafin

Post by parafin »

u cemu je problem. evo ja sam jutros bio na pumpi i platio gorivo vise nego sto ga placate vi gore u americi. zato mi nije jasno zasto kukate.

a evo i jedan fin link. istina ne odnosi se direktno na ameriku nego onako vise na sve nas globalno :lol:

http://business.guardian.co.uk/story/0,,1700406,00.html

Shell posts $23bn record profit

Mark Tran
Thursday February 2, 2006
Guardian Unlimited

The Anglo-Dutch oil giant Shell today announced record profits for a British company of $22.9bn ( £12.9bn) on the back of soaring oil prices.

Most of the company's profits came from its "upstream" business - getting oil and gas out of the ground. The upstream operations have benefited from the spiralling cost of crude oil, which rose sharply last summer folliwng tensions in oil-producing countries and severe hurricanes in the Gulf of Mexico.

Article continues
Shell, the world's third-biggest oil firm, said it expected to return $5bn to shareholders by buying back shares in 2006, in line with last year's share repurchases.

For the fourth quarter, the company made $5.4bn, against $5.2bn in the same period last year. It delivered bumper profits despite disruption to production and refineries from hurricane Katrina in the Gulf of Mexico.

The chief executive, Jeroen van der Veer, said: "Our good performance in the fourth quarter of 2005 gives us a solid platform to build on in 2006."

Production fell to 3.5m barrels a day during the final quarter, down from an equivalent figure of 3.8m barrels last time.

Despite record profits - up from £9.8bn the year before - Shell shares fell 1.9% in early trading to 1,966p as analysts described the results as less than "sparkling" compared to US oil giant Exxon Mobil.

Earlier this week, Exxon kicked off the oil reporting season with profits of $33.8bn for 2005, a record for any company.

"The figures were fine, but didn't sparkle like Exxon's," Brendan Wilders, an oil analyst at Oriel Securities, told Reuters.

BP is also due to report full-year figures next week, with analysts predicting profits of around $21.6bn.

Consumer groups contrasted Shell's fortunes - the profit equates to almost £1.5m an hour - with those hit by high fuel prices.

Ann Robinson, director of consumer policy at switching and comparison service uSwitch.com, said: "Today's announcement of £12.9bn profits from Shell is great news for shareholders but little comfort for the 1.8m households that are currently victim to fuel poverty in the UK."

Union leaders also called for a windfall tax to help pensioners.

Tony Woodley, the general secretary of the Transport and General Workers Union, said: "This year's extraordinary profits are due almost entirely to the very high price of oil. Part of this windfall should be handed back to the public through a one-off tax to help ease the pensions crisis facing thousands of workers."

Shell said its reserves replacement ratio - which measures how successfully it replaces oil pumped out of the ground with new reserves - was expected to be in the range of 60% to 70% for 2005, on an underlying level.

This measure is being watched closely by analysts following last year's grim news of successive reserves downgrades, which sent the figure down to 15% to 25%.

The group said its target was still 100% over the 2004 to 2008 period - an achievement which would show it found as much oil as it pumped.
nineac

Post by nineac »

O tome ja upravo pricam.
Ja placam jeftino gorivo, i zato vozim auto sa V6 motorom. U BiH bi vozao diesel.
problem je sto ljudi odmah vezu ameriku sa naftom. Nije samo amerika potrosac! Kina ce preteci ameriku po potrosnji vrlo brzo jer Kina nema toliko efikasnu industriju, ima zastarjele tehnologije, i prije svega 1.3 milijarde stanovnika koji su odlucili da sa bicikla predju na auto.
Kriza u darfuru se nastavlja ne zato sto amerika nece da reaguje, nego zato sto kina ima najvise interesa tu jer su njene naftne kompanije ukljucene u eksploataciju nafte u Sudanu. Medjutim, posto u kini nema slobode medija to se uopce ne kritizira, niti mozemo doci do podataka koliko kineske naftne kompanije profitiraju.
Shell je eto evropska firma, a drma sviejtom, i uopce je neiteresuje to sto se neigerijci guse u smogu od njihovih busotina, jer nigerijska vlada ce, zato sto je neko malo podmazao zatvoriti oci. Sutra neka nigerijci donesu stroge ekoloske norme, vjerujte da ce se povinovati i Shell i BP i Exxon/Mobil. Eto Hugo je nacionalizovao sve busotine, Exxon/Mobil,Chevron se povlace iz Venecuele. Pa eto vidjet cemo hocel sta biti bolje venecuelanskom narodu.
Iracka vlada ubire porez i profit od nafte. Americke firme nemaju toliko dobiti u iraku, koliko njih interesuje balans koja ta nafta treba da ostvari na trzistu. Amerikancima je u interesu stabilan irak, jer to znaci stabilan protok nafte, stabilne cijene, te stabilan rast ne samo americke, nego i evropske i azijske ekonomije, koje su intergrisane i zavise jedna od druge. I u svemu tome dodjemo i mi bosanci, koji nemamo ni litra strateske rezerve, jer neki ratar iz Donje ili Gornje Brijesnice vodi neko udruzenje naftasa koje prakticno odlucuje za koliko cemo sipati gorivo na pumpama, a ne trziste.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

nineac wrote:O tome ja upravo pricam.
Ja placam jeftino gorivo, i zato vozim auto sa V6 motorom. U BiH bi vozao diesel.
problem je sto ljudi odmah vezu ameriku sa naftom. Nije samo amerika potrosac! Kina ce preteci ameriku po potrosnji vrlo brzo jer Kina nema toliko efikasnu industriju, ima zastarjele tehnologije, i prije svega 1.3 milijarde stanovnika koji su odlucili da sa bicikla predju na auto.
Kriza u darfuru se nastavlja ne zato sto amerika nece da reaguje, nego zato sto kina ima najvise interesa tu jer su njene naftne kompanije ukljucene u eksploataciju nafte u Sudanu. Medjutim, posto u kini nema slobode medija to se uopce ne kritizira, niti mozemo doci do podataka koliko kineske naftne kompanije profitiraju.
Shell je eto evropska firma, a drma sviejtom, i uopce je neiteresuje to sto se neigerijci guse u smogu od njihovih busotina, jer nigerijska vlada ce, zato sto je neko malo podmazao zatvoriti oci. Sutra neka nigerijci donesu stroge ekoloske norme, vjerujte da ce se povinovati i Shell i BP i Exxon/Mobil. Eto Hugo je nacionalizovao sve busotine, Exxon/Mobil,Chevron se povlace iz Venecuele. Pa eto vidjet cemo hocel sta biti bolje venecuelanskom narodu.
Iracka vlada ubire porez i profit od nafte. Americke firme nemaju toliko dobiti u iraku, koliko njih interesuje balans koja ta nafta treba da ostvari na trzistu. Amerikancima je u interesu stabilan irak, jer to znaci stabilan protok nafte, stabilne cijene, te stabilan rast ne samo americke, nego i evropske i azijske ekonomije, koje su intergrisane i zavise jedna od druge. I u svemu tome dodjemo i mi bosanci, koji nemamo ni litra strateske rezerve, jer neki ratar iz Donje ili Gornje Brijesnice vodi neko udruzenje naftasa koje prakticno odlucuje za koliko cemo sipati gorivo na pumpama, a ne trziste.
sve si fino rek'o...i jos samo nisi rekao da amerika sa bliskog istoka uvozi samo 18% nafte za svoje potrebe. najveci izvoznik nafte u ameriku je - nikad ne bi pogodili - Kanada, pa onda Meksiko. I tek onda zemlje zaliva.

Ali, lakse je biti nepismen i ne procitati nista osim novih horizonata, slusati zaludjenog mladena marica ili citati kojekakve gluposti...koje veze nemaju.

Chavez je istjerao sve iz venezuele, ali je istjerao i svu opoziciju, a pocelo je proganjanje opozicionih lidera, gasenje medijskih sloboda, imenovao je nove sudije, vojsku placa jako dobro (od naftnih prihoda) a sve da bi se zadrzao na vlasti. I onda prodaje naivnom narodu ili zaludjenim ljevicarima poput mladena marica kako ce on davati siromasnim u americi naftu...nek ide u 3 pm..nema on sta kome davati...ovdje ima ko hoce raditi. ne fali mu. nek da svom narodu koji nema za hljeba.

I kako rece nineac, niko nije kriv sto pojedine drzave jesu najkorumpiranije na svijetu...tipa nigerija...jer da je to neka kako treba vlast, rekla bi kompanijama...ovo su propisi, ako hocete vaditi naftu onda toliko i toliko nama, ispostovati propise koje smo stavili i onda moze...ali umjesto toga, predsjednik dobije 50 -100 miliona, propisa nidje, sve se odradi ispod stola i svi dobri. Nisu kompanije za to krive, kriva je drzava i vlast koja se time bavi.

Sto nema tih problema u Kanadi koja ima izvore nafte? Kako se tamo postuju propisi, a iste kompanije u pitanju? Samo zato sto postoji vlast koja vise brine o zakonu i narodu nego o korupciji.

I na kraju, Shell i BP su europske kompanije...a nisam cuo da neko holandjane proziva....

nego, samo vi citajte nove horizonte, mladena marica i daleko ce vas to dovesti...
:roll: :roll: :roll:
nineac

Post by nineac »

Ma da nisam spomenuo da sa bliskog istoka amerika slabo sta uvozi. Bliski istok je vazan radi balansa cijena.
1.Kanada
2.Meksiko
3.Nigerija
4.Venecuela

To je redosljed uvoznika u ameriku.
I kao sto rece, iz Kanade se crpi nafta, kanadjani je na svaki moguci nacin preradjuju, izvlace je iz pijeska, sto je najkvalitetnija nafta, ali sve po zakonu i propisima!
Sto evropljanima nije odgovaralo ovo u Iraku? Zato sto se brinu za iracane??? Nije nego zato sto su francuzi sa Sadamom bili u talu, i sto su htjeli da zavladaju tim trzistem.
Svemirski_Jebach

ma jarane dzaba je pricat...
pitt

Post by pitt »

amrino wrote:Nis se vi ne sikirajte sad ce tata Bush napasti i Iran- bice para i nafte... :oops: :D
najpopularniji bumper sticker u texasu nuke their ass and take their gas

:? :lol:
amrino

Post by amrino »

Svemirski_Jebach wrote:ma jarane dzaba je pricat...
Ja cu tebe usvojit' ako prigusti :D
EI Presidente

Post by EI Presidente »

pitt wrote:
amrino wrote:Nis se vi ne sikirajte sad ce tata Bush napasti i Iran- bice para i nafte... :oops: :D

meni licno je najdrazi: American by birth, Texan by the grace of God :lol:
nineac

Post by nineac »

EI Presidente wrote:
pitt wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:
Svemirski_Jebach

amrino wrote:
Svemirski_Jebach wrote:ma jarane dzaba je pricat...
Ja cu tebe usvojit' ako prigusti :D
co'jk ce te slomit bona... :D :D :D
pitt

Post by pitt »

nineac wrote:
EI Presidente wrote:
pitt wrote: najpopularniji bumper sticker u texasu nuke their ass and take their gas

:lol: :lol: :lol: :lol:
taj sam kod tebe predsjednice vidio....prije no sto si pobjegao iz Jesuslanda :D:D:D
danas

Post by danas »

Nosferatu wrote:Cuj ne kukaj. Sta treba? Da sponzoriram - bezrazlnozo pljackanje od strane naftnih geliptera, samo jerbo im se stolica retardiranom tatinog sina - treska, koliko god moze, a da on iz nje ne ispadne, dok me oni s velik dildom, jebu gdje stignu, da izvine emigrantska gospoda, ako je medju nama ima, a sve da bi na kraju godine "posteno" ostvarili maskimalne profite, iako je situacija "ocajno teska" jerbo unistili smo vozove, unistilo smo autobuse, unistili smo trolu i tramvajn, unistili smo elektricno auto, ne zelimo praviti hibride il' auta po Europskom standardu potrosnje, iako tehnologija postoji - zbog cega? Radije ces dobiti gepek, kao stajni trap i automoboli velicine omanje kruzane, pa kad stisnes gas, budes svjedok da kazaljka opada, kako ubrazavas od 10 do 30 mph.

Ja vec, poucen Balkanskom skolom lopovluka, iz principa razmatram opcije, il' kradje goriva, s benzinske, il' kradje goriva od drugih. Fino odes na benzisku, izadjes iz auta u sred bijela dana, uzmes pumpu, "turis" u rezervar, mahnes nervozno rukom, onoj podplacenoj jadnici za bijedni minimalac, sto dila cigarama, kafom sto nije vrela, donut-cem masnim da ti dzigere se pretvaraju u salne naslage, pa natocis fino, laganim potezom zavrnes poklopac na rezervaru i non-shalantno put pod noge. Naravno, uvijek se bira benziska koja je na periferiji, izmedju dva county-ja, tako da za 1 minutu si - na teritoriji druge policijske opstine, gdje fino stanes pred McD, i non-salantno sam sklonis, papirnatu maramicu preko registarske tablice, naravno, druge drzave, a ne one u kojoj zivis. Normalno, neces naruciti - nista iz McD-a, vec poslje toga, ljepo imas $50, da rucas kao covjek u Olive Gardenu, more biti bidne i 2-puta. I tako, dok te ne ufate. Kad te uhvate, fino kazes - ja sam fino provuko onu kartic'u, il' sam mislio da sam ja ono nju fino provuk'o, na rekordu nema packe, vodi me kod Kurte (court) gdje cu reci da sam nevin, popusiti upozorenje i arivederchi bella. I predjes na kradju goriva - od drugih. Za to ti je potreban komsija koji vozi sports'skije auto, malo veca kubikaza, i kanta od 5 galona, crijevo, i naravno - sposobnost dudlanja, bez da ti sta udje - prikucis, se tako, u kasne nocne sate sa svojim autom do komsijskog, odvrnes rezervar, dunes, nagnes prebacis u kantu, i lagano se naslonis na zadnji tocak, da popusis cigaretu jednu, dok se kantica lagano ne napuni. Kad se napuni, lagano priserafis komsijski rezervar, kanticu u gepek, prebacis auto na drugo mjesto, i fino natankas, da ti "bidne" 2 dana. Pripalis novu cigaretu u skontas, da si upravo ustedio dovoljno za 4 kutije ljute Morave. Il' haman koliko te plate za 1 sat, robovlasnickog ledjolomnog rada. Dignes prstenjak - visoko u vis, i samo kazes "fuck da police".

Naravno, osjetljivijim osobama, koje misle da je gorivo na posten nacin, stiglo i do njihove obliznje, bezinske - preporucujem da nahrane kerove i ne diraju nista, osim sto krenu na posao biciklom il' busem. Svako na svoj nacin - fight the system. U Americi, da imam trilione, za dvije vrste biznisa - bih uvijek prokleo svaki dollara potrosen, a to su auto/bezniska industrija (zbog ratova, i unistavanja sistemstaki bilo kojeg drugog, alternativnog modusa transporatacije, nacin na koji su - postali i opastali kao monopol) i insurance kompanije. Sve u svemu, legalizirana pljacka koja bazira svoj profit na osnovu toga sto ce tebe da zakine. Na osnovu ovog zadnjeg poskupljenja - ce cijene sve i jedne stvari poskupiti - jer kako mislis - da regal iz Kine dodje u tvoj stan, mljeko u prodavnicu, kuruzi na njivu, djeca u skolu i ti na posao. A ja, ulje je pokretac zivota. Ulje koje se vise ne prodaje za $ vec Evric, i kojeg je najveca zaliha, tamo gdje - sunce vise ne sja, to tamo, vam ja Irak-Iran-Arabija-Ruske marionete, koje vole Ameriku, tol'ko, da ih jedino s puskom o ramenu mozemo, uopste natjerati da prodaju nam gorivo, a i to, ne bas preko stele, i preko reda, s beneficijama, i lupanjem sake od stol, s kojim se prijeti da ce najbolja musterija otici nekom drugom, po deal, ko sto su nas navikli.

Prije 9 godina si mogao, za cenera - napuniti rezervar gorivom i kupiti jos - konzervu kole, na benzinskoj. Danas je cijena - petorostruka. A invalidi Americki, se i dalje, jedan po jedan, cupkaju, u redovima guzlaju, pred lokalnim semaforima, zivot provode, u kolonama, da idu zaraditi - prvi 1h posla - da bi samo pokrili troskove transporta od kuce i do kuce, za taj dan.
ti si jarane definitli fulio profesiju... :-) :-) :-)
pitt

Post by pitt »

ja idem tramvajem na posao......pika li se to :D:D
Post Reply