Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
The_Flyer2002
ako neznas engleski rado cu pokusati da ovo prevedem http://autos.msn.com/advice/articles/ai ... x?src=URES
Last edited by The_Flyer2002 on 04/10/2004 22:05, edited 1 time in total.
-
The_Flyer2002
stvari koje trebas ponjeti pri kupovini auta:
baterija (svjetiljka)
mali magnet
teku (svesku)
olovku
ako se sastajete sa privanim vlasnikom pokusajte da dodjete 15-20 min ranije. mozete naci kako se auto sprema za vasu posjetu.
pokusajte da dogovorite vrijeme u jutro da vidite auto koje je prenocilo. vi zelite da vidite auto kako pali u jutro po prvi put u jutro.
uvjek pokusajte da pogledate auto tokom dana, kada mozete da vidite bolje vec tokom noci.
ne mojte se bojati da pitate pomoc i upustva od vlasnika.
uzmite svo vrijeme potrebno da izvrsite inspekciju. nemojte pozurivati ili dopustiti da vas neko pozuriva.
tokom test voznje pokusajte voziti 30-50 kmh pored zida. otvorite prozor na pola i slusajte zvukove koji se odbijaju od zid koje auto pravi. trebali bi ste a cujete samo zvuk guma na cesti.
za vjezbu napravite inspekciju na autu koje vec imate. ovo ce vam pomoci da se upoznate sa procedurom i da mozete da usporedite sa autom koje namjeravate da kupite.
vanjstina / tjelo
da li se vrata i branici fino uklapaju i da li su ravni?
da li mjesta gdje se branik i hauba/gepek fino ulaze i da li su ravni?
da li magnet se ljepi na zeljezne djelove? ( budite sigurni da testirate branike, donje djelove vrata i mjesta ispod vrata. ako magnet se ne zaljepi moguce ja da je koristena masa da se popravi hrdja ili ostecenje)
da li su svi djelovi auta iste boje?
da li je auto bilo bojeno u zadnje vrijeme. (gledaj ispod auta, pogledaj vrata, haubu, i gepek da li su iste boje. svjeza boja moze da pokrije hrdju koja ce da nastavi da "hrdja")
gume
da li su sve gume isto potrosene?
da li su sve gume iste velicine? (provjeri brojeve na gumama)
da li su sve gume od istog proizvodjaca?
da li ima rezervna guma, dizalica i kljuc (odvijac) ? (ako auto ima zakljucavajuce ratkape ima li kljuc za njih)
da li je rezervna napuhana? ( guma bi trebala biti cvrsta na dodir)
suspenzija/vjesanje/ovjes
da li auto stoji ravno ?
zaljuljaj svaki cosak na autu. da l svi coskovi isto reaguju? (coskovi bi trebali da se zaljuljaju samo jedanput ili da puta prije potpunog stajanja)
da li cujete ikakvu buku za vrijeme ljuljanja auta?
karoserija/kostur auta
pogledajte u gepek, "blatobrana", i ispod haube. da li vidis dijelove koji izgledaju da su bili zguzvani i ispravljeni?
pogledaj ispod auta na obe strane za rupe u kosturu u vanjskom djelu auta. da li se rupe cine ogrbane ili ociscene? ( ako da sumnjaj na izduzivanje auta nakon sudara)
poklopac/zatvarac rezervara za gorivo
ima li poklopac? da li dobro "sjeda"? (ako se kljuca ima li kljuc)
-----------------------no trans---------
unutrasnjost
da li je unutrasnjost u dobrom stanju? ( gledaj na razderotine, mrlje, srzena mjesta)
da li je instrument tabla u dobrom stanju?
da li se sjedala lako namjestaju?
da li rucice za otvaranje prozora vrata ili slicne stvari nedostaju?
da li sva svetla u unutrasnjosti rade i da li je inst tabla osvjetljena?
da li tepih odgovara starosti vozila?
da li tepih smrdi na vlagu? (ako jes moze biti da je auto bilo u poplavi)
provjeri ispod table na vrhu tepiha. da li imaju mrlje koje oznacavaju curenje klime ili grijanja?
Accessories/oprema
da li sva oprema kao grijanje, radio, i alarm rade ok? testiraj sve sisteme.
motor
nek motor radi na normalnoj temp. imaju li nenormalni mirisi koji mogu da oznacavaju curenje na vrucim djelovima motora.
da li imaju neka neobicna buka kao lupanje ili metalni zvuk ili ostro piskanje u motornom dijelu kada motor radi? (normalni zvuk bi trebao biti jednoliki zvuk remenova i ventilatora.
da li se ista cini da nedostaje? (gledaj na ciste djelove gdje djelovi su mogli biti koji nedostaju)
ispod auta
da li imaju neka curenja ispod motora ili transmisije na kraju poluosovine, na kocnicama, ili na podu ispod auta. zelena tecnost je uobicajni znak antifriza, crvenkasta je uobicajno power steering (servo volan) ili transmisija, tamna crna je uobicajno ulje ili kocnice.
da li ima ikakvih klimavih djelova osim auspuha
da li se ista cini da fali?
da li je uspuh zahdjo?
imaju li znakovi struganja oznacavajuci stuganje po putu ili sl
da li iz auspuha izlazi bijeli ili sivi dim? (obadvoje moze da oznacava problem sa motorom posebno ako dim przi oci. malo pare iz auspuha je ok na hladan dan.
performance
motor
da li se lako pali?
da li ne reaguje u neko vrijeme?
da li ima ok standgas?
da li je stand gas prvelik ili premal?
da li motor tesko reaguje pri ubrzanju?
da li motor radi ok tokom rada?
da li se cini manjak snage?
da li se svjetla upozorenja pale?
da li motor nastavlja da radi kada se ugasi?
transmisija i kvacilo
da li je automatsko saltanje lagano?
na manualnoj transmisiji uzima lagano bez trzanja?
na manualnoj trans uzbrdo da li motor ubrza bez povecana brzine vozila--moze da oznacava da lamela proklizava
na man trans tokom saltanj dole da li je lagano bez buke u trans
4 x 4
no trans------------------------------------
kocnice
pritisni kocnice nekolik puta na razlicitim brzinama. pokusaj momentalni stop. da li auto vuce u stranu kada su kocnice aplicirane?
da li kocnice zaustave auto?
ako auto ima abs pokusaj stati trenutno. da li se tockovi zaglave? (pulsirajuca kocnica-pedala je normalna)
da li rucna dobro drzi i potuno pusta auto?
upravljanje
da li auto vuce u starnu tokom voznje
da li je tesko upravljati tokom voznje na bilo kojoj brzini
skreni ostro u obe strane da li cujes ikakvu buku ili klepetanje ili struganje?
da li auto se trese ili vibrira tokom voznje?(izvedi ga na magistralu)
da li je volan ravan tokom putovanja pravo/
ima jos toga ali mozda poslje
baterija (svjetiljka)
mali magnet
teku (svesku)
olovku
ako se sastajete sa privanim vlasnikom pokusajte da dodjete 15-20 min ranije. mozete naci kako se auto sprema za vasu posjetu.
pokusajte da dogovorite vrijeme u jutro da vidite auto koje je prenocilo. vi zelite da vidite auto kako pali u jutro po prvi put u jutro.
uvjek pokusajte da pogledate auto tokom dana, kada mozete da vidite bolje vec tokom noci.
ne mojte se bojati da pitate pomoc i upustva od vlasnika.
uzmite svo vrijeme potrebno da izvrsite inspekciju. nemojte pozurivati ili dopustiti da vas neko pozuriva.
tokom test voznje pokusajte voziti 30-50 kmh pored zida. otvorite prozor na pola i slusajte zvukove koji se odbijaju od zid koje auto pravi. trebali bi ste a cujete samo zvuk guma na cesti.
za vjezbu napravite inspekciju na autu koje vec imate. ovo ce vam pomoci da se upoznate sa procedurom i da mozete da usporedite sa autom koje namjeravate da kupite.
vanjstina / tjelo
da li se vrata i branici fino uklapaju i da li su ravni?
da li mjesta gdje se branik i hauba/gepek fino ulaze i da li su ravni?
da li magnet se ljepi na zeljezne djelove? ( budite sigurni da testirate branike, donje djelove vrata i mjesta ispod vrata. ako magnet se ne zaljepi moguce ja da je koristena masa da se popravi hrdja ili ostecenje)
da li su svi djelovi auta iste boje?
da li je auto bilo bojeno u zadnje vrijeme. (gledaj ispod auta, pogledaj vrata, haubu, i gepek da li su iste boje. svjeza boja moze da pokrije hrdju koja ce da nastavi da "hrdja")
gume
da li su sve gume isto potrosene?
da li su sve gume iste velicine? (provjeri brojeve na gumama)
da li su sve gume od istog proizvodjaca?
da li ima rezervna guma, dizalica i kljuc (odvijac) ? (ako auto ima zakljucavajuce ratkape ima li kljuc za njih)
da li je rezervna napuhana? ( guma bi trebala biti cvrsta na dodir)
suspenzija/vjesanje/ovjes
da li auto stoji ravno ?
zaljuljaj svaki cosak na autu. da l svi coskovi isto reaguju? (coskovi bi trebali da se zaljuljaju samo jedanput ili da puta prije potpunog stajanja)
da li cujete ikakvu buku za vrijeme ljuljanja auta?
karoserija/kostur auta
pogledajte u gepek, "blatobrana", i ispod haube. da li vidis dijelove koji izgledaju da su bili zguzvani i ispravljeni?
pogledaj ispod auta na obe strane za rupe u kosturu u vanjskom djelu auta. da li se rupe cine ogrbane ili ociscene? ( ako da sumnjaj na izduzivanje auta nakon sudara)
poklopac/zatvarac rezervara za gorivo
ima li poklopac? da li dobro "sjeda"? (ako se kljuca ima li kljuc)
-----------------------no trans---------
unutrasnjost
da li je unutrasnjost u dobrom stanju? ( gledaj na razderotine, mrlje, srzena mjesta)
da li je instrument tabla u dobrom stanju?
da li se sjedala lako namjestaju?
da li rucice za otvaranje prozora vrata ili slicne stvari nedostaju?
da li sva svetla u unutrasnjosti rade i da li je inst tabla osvjetljena?
da li tepih odgovara starosti vozila?
da li tepih smrdi na vlagu? (ako jes moze biti da je auto bilo u poplavi)
provjeri ispod table na vrhu tepiha. da li imaju mrlje koje oznacavaju curenje klime ili grijanja?
Accessories/oprema
da li sva oprema kao grijanje, radio, i alarm rade ok? testiraj sve sisteme.
motor
nek motor radi na normalnoj temp. imaju li nenormalni mirisi koji mogu da oznacavaju curenje na vrucim djelovima motora.
da li imaju neka neobicna buka kao lupanje ili metalni zvuk ili ostro piskanje u motornom dijelu kada motor radi? (normalni zvuk bi trebao biti jednoliki zvuk remenova i ventilatora.
da li se ista cini da nedostaje? (gledaj na ciste djelove gdje djelovi su mogli biti koji nedostaju)
ispod auta
da li imaju neka curenja ispod motora ili transmisije na kraju poluosovine, na kocnicama, ili na podu ispod auta. zelena tecnost je uobicajni znak antifriza, crvenkasta je uobicajno power steering (servo volan) ili transmisija, tamna crna je uobicajno ulje ili kocnice.
da li ima ikakvih klimavih djelova osim auspuha
da li se ista cini da fali?
da li je uspuh zahdjo?
imaju li znakovi struganja oznacavajuci stuganje po putu ili sl
da li iz auspuha izlazi bijeli ili sivi dim? (obadvoje moze da oznacava problem sa motorom posebno ako dim przi oci. malo pare iz auspuha je ok na hladan dan.
performance
motor
da li se lako pali?
da li ne reaguje u neko vrijeme?
da li ima ok standgas?
da li je stand gas prvelik ili premal?
da li motor tesko reaguje pri ubrzanju?
da li motor radi ok tokom rada?
da li se cini manjak snage?
da li se svjetla upozorenja pale?
da li motor nastavlja da radi kada se ugasi?
transmisija i kvacilo
da li je automatsko saltanje lagano?
na manualnoj transmisiji uzima lagano bez trzanja?
na manualnoj trans uzbrdo da li motor ubrza bez povecana brzine vozila--moze da oznacava da lamela proklizava
na man trans tokom saltanj dole da li je lagano bez buke u trans
4 x 4
no trans------------------------------------
kocnice
pritisni kocnice nekolik puta na razlicitim brzinama. pokusaj momentalni stop. da li auto vuce u stranu kada su kocnice aplicirane?
da li kocnice zaustave auto?
ako auto ima abs pokusaj stati trenutno. da li se tockovi zaglave? (pulsirajuca kocnica-pedala je normalna)
da li rucna dobro drzi i potuno pusta auto?
upravljanje
da li auto vuce u starnu tokom voznje
da li je tesko upravljati tokom voznje na bilo kojoj brzini
skreni ostro u obe strane da li cujes ikakvu buku ili klepetanje ili struganje?
da li auto se trese ili vibrira tokom voznje?(izvedi ga na magistralu)
da li je volan ravan tokom putovanja pravo/
ima jos toga ali mozda poslje
-
ado-šampion
Pa jebote, čovjeku bi trebalo tri dana da provede tu tzv. "inspekciju". Za one koji se ne razumiju, Auto Blic je napravio popis stvari koje treba provjeriti i mnogo je kraći od navedenog. Znajući da su ljudi profesionalci, teško da nešto fali. Iako sam površno čitao zadnji odgovor, primjetio sam priču o boji ispuha. Mislim da je u stvari sivi dim koji si naveo plavičasti dim i on signalizira progorjele brtvene prstenove (karike) u cilindru, tako da veća količina ulja ulazi u prostor za izgaranje (što nikako nije odbro). Bijeli dim ne znači ništa i on se pojavljuje samo pri hladnom vremenu. Puno crnog dima znači da smjesa goriva i zraka u cilindru ne izgarava pravilno ili da nije pravilo odmjerenja (14,7:1 u korist zraka). Malo crnog dima kod dizelaša je uobičajno.
-
The_Flyer2002
ovo je samo lista na koji bi trbo pripaziti tokom kupovine bilo kojeg auta.
sto se tice koliko vremena treba da se ovo sprovede treba manje od 15 min ali kako vec text kaze vjezbaj na nekom drugom autu da dobijes smisla.
u dizela jeste malo crnog dima ok ali tokom prvog paljenja tokom rada to nije ok. ako dizel dimi -- crni dim-- onda baca previse goriva u mjesavinu.
sto se tice koliko vremena treba da se ovo sprovede treba manje od 15 min ali kako vec text kaze vjezbaj na nekom drugom autu da dobijes smisla.
u dizela jeste malo crnog dima ok ali tokom prvog paljenja tokom rada to nije ok. ako dizel dimi -- crni dim-- onda baca previse goriva u mjesavinu.
-
ado-šampion
Zar nije u redu i pri prebacivanju u nižu brzinu uz međugas? Probaj to kod bilo kojeg "dobrog" dizelaša!The_Flyer2002 wrote:u dizela jeste malo crnog dima ok ali tokom prvog paljenja tokom rada to nije ok. ako dizel dimi -- crni dim-- onda baca previse goriva u mjesavinu.
I ja sam rekao da baca previše goriva u mješavinu, samo drugim rječima (odnos zraka i goriva nije dobar)
-
The_Flyer2002
ma dobro mozda u malo starijih auta kao ovaj golf 2 je mozda ok ali ovi noviji dizeli koji su u dobrom stanju truni jedne nece zadimiti. uzmi u obzir recimo vw passata ili bora/jetta golf. na 100,000 km truni jedne dima ne bacaju znam tipa sa golfom dizelom. auto treba biti odrzavano i s vremena na vrijeme trebalo bi da se usipa tecnost za ciscenje brizgaljka.
jedna mana sa vw motorima je (ovim golfovima) da nakon odredjenog vremena pocnu gubiti kompresiju i da ih je "skupo popraviti"---(servis) tj uzme puno vremena.
jedna mana sa vw motorima je (ovim golfovima) da nakon odredjenog vremena pocnu gubiti kompresiju i da ih je "skupo popraviti"---(servis) tj uzme puno vremena.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#33 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
pripazi da ga ne kupis
joj flajer 2002 je pisao tu letac nas strasni iz amerike
bakireeee
- johntra
#34 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Vidi što se Ado BMW lover raspitivao za jarana...
Lafo
Lafo
- animals
#35 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Ja mislim da treba pripaziti ima li tockove i volan..
ostalo je nebitno kod toga auta..
ostalo je nebitno kod toga auta..
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#36 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
johntra wrote:Vidi što se Ado BMW lover raspitivao za jarana...![]()
Lafo
-
preludezalude
#37 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Apsolutno ni na sta. Pali-vozi.
Apsolutno ni na sta. Pali-vozi.
-
zrakomlat
#38 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Nekako zanimljivo pročitati ove postove, pitanja i objašnjenja iz starih tema, posebno ove 10+ godina. Isti odnos starosti i cijene tada dvice a sad ćetvrtice, s tim da dvica i sad drži 1/3 te cijene 
-
ado-šampion
#39 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Haha, ako bas zelis da znas ja te 2004. kao student nisam imao love ni za tog Golfa, vozio sam auto od starogjohntra wrote:Vidi što se Ado BMW lover raspitivao za jarana...![]()
Lafo
Najgore sto je ni dan-danas nikad nisam ni sjeo za volan Golfa 2.
A meni ne bi bilo ispod casti s BMWa preci na Golfa realno. Golf je odlicno auto, svaki u svoju vrijeme.
- amar1994
#40 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
PS. neka nisi
-
ado-šampion
#41 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Pa u moje vrijeme se obicno polagalo na Golfovima 2. Ja sam polagao na Fabiji SDI i to je bilo vrh u to vrijeme.
Sad ljudi hladno polazu na Golfu 6, 7, A3. Moja auto skola sad ima Golfove 7. Napredovalo se. 
- amar1994
#42 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
neki na 118dado-šampion wrote:Pa u moje vrijeme se obicno polagalo na Golfovima 2. Ja sam polagao na Fabiji SDI i to je bilo vrh u to vrijeme.Sad ljudi hladno polazu na Golfu 6, 7, A3. Moja auto skola sad ima Golfove 7. Napredovalo se.
-
ado-šampion
#43 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Da, ima i jedan 118d.amar1994 wrote:neki na 118dado-šampion wrote:Pa u moje vrijeme se obicno polagalo na Golfovima 2. Ja sam polagao na Fabiji SDI i to je bilo vrh u to vrijeme.Sad ljudi hladno polazu na Golfu 6, 7, A3. Moja auto skola sad ima Golfove 7. Napredovalo se.
![]()
![]()
![]()
-
condy
#44 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Kakvu sam ja dvojku benzinca vozao ... 1.8 benzin 92 godište oko četri godine imala kad je otac kupio sa nekih pređenih 70 kkm, niskoprofilne šire gume, bijela boja, nisam ni imao vozačke tad al sam je redovno vozao poslije škole sporednim putevima.... Baš me je kupila.... Nije se čula, benzinac za razliku od onih drugih dvojki dizelaša koje su ko traktor radile, a išla je u to vrijeme super. Igrao sam se sa ovim SDI mašinama na cesti, a TDI kod čvrke Golfa kad se pojavio na našim cestama krajem devedesetih već je bio potežak izazov al dalo se ići sa njim do 150....
-
citroen xm
#45 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Dvojka sa 1.8 benzincem od 90 ks ide odlično ako je sve u redu. Lagano je to auto za današnje standarde.
-
preludezalude
#46 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Ja sam imao takvog. ide kao gti od 115ks.citroen xm wrote:Dvojka sa 1.8 benzincem od 90 ks ide odlično ako je sve u redu. Lagano je to auto za današnje standarde.
-
almir90
#47 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Čuj, nema se tu na šta posebno pripaziti, osim da se broj šasije poklapa makar na dva mjesta. 
-
prof.
#48 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
najbitnije je baciti pogled na kalendar i obratiti pažnju na godinu u kojoj živš, pa zar ima još likova koji kupuju golfa dvojku

-
citroen xm
#49 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
Ma tema je stara ko grčka, ponovo pokrenuta iz zajebancije.
Inače iznenadio bi se kolika je još uvijek potražnja za G2. Samo su cijene sada smiješne pa je dobra za zidanje kuće, prevoz drva, sitne zanatske poslove....
Inače iznenadio bi se kolika je još uvijek potražnja za G2. Samo su cijene sada smiješne pa je dobra za zidanje kuće, prevoz drva, sitne zanatske poslove....
- amar1994
#50 Re: Golf 2 dizel: Na šta pripaziti
citroen xm wrote:Ma tema je stara ko grčka, ponovo pokrenuta iz zajebancije.
pa vala mu je to namjena i bila vecinom