Na mezarju Veljaci ukopane žrtve zločina iz 1992. godine
U zemlju spuštena 93 tabuta s tijelima ubijenih bratunačkih Bošnjaka
Više od 5.000 ljudi na dženazi * Tima Delić jučer ukopala dva sina * Zločinci još slobodno šetaju, poruka porodica žrtava
Više od 5.000 ljudi prisustvovalo je jučer u Bratuncu, na lokalitetu Veljaci kod Gradskog stadiona, dženazi klanjanoj za 93 bratunačka Bošnjaka, žrtve zločina iz maja 1992. godine. Među žrtvama je jedanaest žena.
Uz suze, Fatihe i dove, u zemlju su spuštani tabuti s posmrtnim ostacima ubijenih Bošnjaka, na čiji ukop se čekalo punih 15 godina.
Svjetska sramota
- Dok naše najmilije spuštamo u zemlju i zauvijek se opraštamo od njih, zločinci slobodno šetaju nudeći nam slobodu, mir i demokratiju po svojoj mjeri. Šetaju se nekažnjeno i ovim gradom, kao i mnogim drugim bosanskim gradovima. Mi, članovi porodica ubijenih, godinama već zahtijevamo da zločinci budu uhapšeni, da im se sudi. Ali ni domaće vlasti ni međunarodne institucije to ne žele učiniti.
Ta svjetska sramota, međutim, neće danas umanjiti dostojanstveni oproštaj od naših najmilijih - kazala je u kratkom obraćanju u ime porodica žrtava Sumeja Mujkanović, kćerka ubijenog bratunačkog imama Mustafe.
Jedna pored druge jučer su ukopane sestre Mediha (16) i Medina (22) Begić te njihov brat Mehid (17). Sve troje ubijeni su u Suhi kod Bratunca u maju 1992. godine. Njihova tijela pronađena su u grobnici Suha.
- Mehid je bio nepokretan i nije mogao pobjeći. Sestre ga nisu željele ostaviti na nemilost zločincima. Sve troje zajedno su otišli u smrt - pričaju njihovi rođaci.
Tima Delić (56) na dženazu je došla sa slikama sinova Nedžada (20) i Samira 18 koji su ukopani jedan pored drugoga.
- Imala sam dva sina, sada imam samo ove slike i uspomene - kaže Tima pokazujući slike sinova.
Mlađi Samir kao da s osmijehom s fotografije gleda brata Nedžada dok svira električnu gitaru. Tima Delić ostala je sama. Još čeka vijest da su njenog muža Mehmedaliju pronašli u nekoj od masovnih grobnica.
Od brata Ahmeta jučer se posljednji put oprostio Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS. Iza Ahmeta je ostalo petero djece, od kojih je najstarije 1992. imalo svega deset godina. Ramiz još čeka vijest da su u nekoj masovnoj grobnici pronađeni njegov otac Hamed i brat Hamdija.
Državni zvaničnici
- Otac je ubijen 9. maja. Nas trojica braće odvedeni smo u logor, u osnovnu školu "Vuk Karadžić". Jedino sam ja preživio. Danas sam i tužan i radostan. Tužan jer se opraštam od Ahmeta i što ne znam gdje su posmrtni ostaci drugog brata i oca, a radostan što znam da je barem jedan moj brat nakon 15 godina pronašao mir i da sam ga dostojanstveno ukopao - kaže Salkić.
Dženazi, koju je predvodio naibu-reis Islamske zajednice u BiH Ismet ef. Spahić, prisustvovali su i najviši državni zvaničnici iz bošnjačkog naroda, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić.
Bila je i delegacija Vlade RS, u kojoj su bili Omer Branković i Miladin Dragičević, bratunački načelnik Nedeljko Mlađenović, izaslanik visokog predstavnika za područje Srebrenice Kliford Bond (Clifford), predstavnici vlasti FBiH te delegacije ambasada nekoliko zemalja.
E. HUREMOVIĆ
Danas dženaza ef. Mujkanoviću
Dženaza bratunačkom imamu Mustafi ef. Mujkanoviću bit će obavljena danas u haremu Gradske džamije, gdje će, po želji porodice, biti i ukop. Imam Mustafa do posljednjeg trenutka je bio sa svojim džematlijama, odveden je u logor, u bratunačku osnovnu školu i kasnije svirepo ubijen.
Silajdžić: Samo na pravdi može se graditi mir
- Ponovo gledamo tabute i oni koji danas govore kako ne trebamo govoriti o prošlosti moraju znati da ovo nije prošlost, već ono što danas živimo. Samo na pravdi može se graditi budućnost i mir. Pod pravdom se podrazumijeva da svi oni koji su činili ratne zločine budu kažnjeni te da se svi mogu vratiti kućama i živjeti normalno i dostojanstveno.
Često imamo primjedbe na rad međunarodne zajednice, ali moram reći da su ovdje dobro radili, pogotovo gospoda iz Američke ambasade i zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian). Trebalo je mnogo napora da se učini jedna potpuno legalna stvar, a to je ukop mrtvih - kazao je u kratkoj izjavi novinarima član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.
Mlađenović se poklonio bošnjačkim žrtvama
Nedeljko Mlađenović, načelnik općine Bratunac, odao je jučer počast i poklonio se bošnjačkim žrtvama zločina iz 1992. godine, postavši tako prvi načelnik srpske nacionalnosti iz jedne općine u RS koji je to na takav način uradio.
Dogovorom se može ići naprijed
- Danas sam došao da klanjam dženazu nevinim žrtvama iz Bratunca. Drago mi je što je prethodno postignut dogovor između bošnjačke i srpske strane o lokaciji te da su danas ovdje prisutni i bratunački načelnik i predstavnici vlasti RS. Smatram da se samo dogovorima u BiH može ići naprijed - kazao je Sulejman Tihić.
--------------------------------------------------------------------------------
KOMENTAR:
A, KO IH POUBIJA?!
Ovaj događaj nesumnjivo zaslužuje medijsku pozornost, ne samo u Bosni, već i šire. Zaslužuje još jedan pijetet, sjećanje... Ove slike su postale, nažalost, bošnjačka stvarnost. Ko zna koliko ih je još u vremenu ispred nas? I, koliko će još hiljada maraka članovi porodica masovno poubijanih Bošnjaka uplatiti u Dodikovu budžetsku kasu da bi upisali u knjige umrlih imena svojih najmilijih (po 25 KM za svakog)?
Zaista mi nije nimalo želja da budem "biber po pilavu" na mnoge tekstove koje preuzimamo iz bh. novina, ali izdao bih samoga sebe ako ne bih primjetio da je reporter Dnevnog avaza, odnosno ta novina u cjelini (čiji smo izvještaj prenijeli) jednostavno zaobišli da kažu ko je pobio nevine bratunačke Bošnjake?!
To je, izgleda, postao trend u bh. novinarstvu, ali i među političkim liderima, naročito onim koji su također došli da klanjaju dženazu devedesetrojici bratunačkih Bošnjaka i koji proliše krokodilske suze za ubijenim sunarodnicima, ne rekavši također ko ih poubija?!.
Vjerovatno bi se jednako držao mazohističkog trenda i reis Cerić da je bio i na toj dženazi, ali nije bio jer je istoga dana u Stutgartu primao jednu od svojih brojnih međunarodnih nagrada za ne znam ni ja šta, ali znam da nije za dobro djelo svoj Državi i svome Narodu jer se tim temama čovjek, jednostavno, ne bavi. Doduše, i on je odozgo poručio da mu je žao što nije bio u Bratuncu. Ih, kako njega da mimoiđe jedna takva dženaza? Ali, tu su zakoni fizike u pitanju i onakav Cerić ih mora, htio - ne htio, uvažavati.
Da se vratimo neprofesionalnom i prosrpskom izvještavanju Avazovog novinara: na sličan način je tu vijest bila prenijela i Mirjana Rakela iz RSE (Radio "Slobodna Europa"), ja sam je opomenuo i žena je priznala grešku i ispravila je (imam kopije naše prepiske i kopiju ispravljene vijesti).
Sa Avazom, NN i drugim novinama u BiH koji su izvijestili o dženazi u Bratuncu ne vrijedi ni pokušavati ukazivati na propuste, jer oni ne reagiraju smatrajući se, valjda, nedodirljivim. Ili, nisu htjeli da kvare opće raspoloženje kada je Srbija pobijedila na Eurosongu, Bosna joj dala svih 12 bodova, a članice pobjedničke grupe otpozdravile Sarajevu sa - pogodite koliko prsta! Idilično, nejma šta!
Bedrudin GUŠIĆ
BOSNJACKI "JAHACI APOKALIPSE!!"
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
-
Danko_Bananko
he he, kuku gusicu kad se bavi, kuku gusicu kad se ne baviali znam da nije za dobro djelo svoj Državi i svome Narodu jer se tim temama čovjek, jednostavno, ne bavi
Al je Reis Reis, a ti moj Gusicu obicno piskaralo ( citaj laprdalo ), i da ti kaze nesto tvoj Bananko u povjerenju :
CRKNI OD MUKE PAPAK
Da je kako Reisa gipsom oblozit, i negdja ga uz Begovu prislonit, i tad bi Gusic i Gusici, i za kolumbijski kokain, Reisa okrivili.
Koji jadi jadni
-
kub lajkan
#28 Re: BOSNJACKI "JAHACI APOKALIPSE!!"
Je li ovaj tip zivi u Zagrebu i pise za neke novine koje izlaze pri islamskoj zajedici illi tako nesto?Bedrudin GUŠIĆ
-
saki
#29 Re: BOSNJACKI "JAHACI APOKALIPSE!!"
Mislim da je u Americi sada. Ima (ili je nekad imao) neku funkciju u banjaluckoj islamskoj zajednici i za vrijeme rata vodio banjalucki Merhamet.kub lajkan wrote:Je li ovaj tip zivi u Zagrebu i pise za neke novine koje izlaze pri islamskoj zajedici illi tako nesto?Bedrudin GUŠIĆ
Cesto se javlja u bh novinama.
-
marijindvorac
Ma nemoj tako Gusicu--bolje tri nego srednji.Sa Avazom, NN i drugim novinama u BiH koji su izvijestili o dženazi u Bratuncu ne vrijedi ni pokušavati ukazivati na propuste, jer oni ne reagiraju smatrajući se, valjda, nedodirljivim. Ili, nisu htjeli da kvare opće raspoloženje kada je Srbija pobijedila na Eurosongu, Bosna joj dala svih 12 bodova, a članice pobjedničke grupe otpozdravile Sarajevu sa - pogodite koliko prsta! Idilično, nejma šta!
Bedrudin GUŠIĆ