Kafa i zdravlje...
Moderator: anex
- zena21
#28 Re: Kafa i zdravlje...
imal fildzan viskafrks wrote:odoh sada da je pristavim.
- tech10
#29 Re: Kafa i zdravlje...
Jel se i ti cheskash?zena21 wrote:povazdan ispijam kafe![]()
![]()
![]()
- Secer_033
#30 Re: Kafa i zdravlje...
Montana ....nek' si ti nama rekao da ti je ruka u gacama
Upoznala sam dosta ljudi iz inostranstva, ali niko ne pije toliko kafe kao Bosanci.
Upoznala sam dosta ljudi iz inostranstva, ali niko ne pije toliko kafe kao Bosanci.
- Sanjarko
#31 Re: Kafa i zdravlje...
odlucio sam batalit kafu, radi zdravlja tj srca i spavanja/narkolepsije i piti sto vise cajeve s medom, kad sam mogao batalit cigare prije 15 godina, kontam mogu i kafu mozda, pijem je sad previse, po pola velike solje kaubojke, one metalne alu solje i to 2-3 puta dnevno, mislim sad prvo smanjiti na 2-3 soljice/fildzana, 2-3 puta dnevno, pa postepeno smanjivati i izbaciti je skroz skoro, ostati mozda samo na jednoj dnevno i to na 1-2 fildzana/soljice
citao da narkolepsiju tj spavanje samo ona pogorsava, da narkolepticari vise od nje spavaju, cim je sad popijem, odmah mi se malo prispava i nakon 1 sat zaspem, ako imam narkolepsiju, a radi srca jer se nekrecem puno, radi sch-a
neznam koliko je ovo pametno, savjeti
citao da narkolepsiju tj spavanje samo ona pogorsava, da narkolepticari vise od nje spavaju, cim je sad popijem, odmah mi se malo prispava i nakon 1 sat zaspem, ako imam narkolepsiju, a radi srca jer se nekrecem puno, radi sch-a
- Sanjarko
#33 Re: Kafa i zdravlje...
+1 tesko da ove cu moc cajeve nabavit i pit cu kao i dosad biljne cajeve vjerovatno, ono klasika od zove do uve, te inace i pijem, vec sam pijenje kafe smanjio, pit cu 2 puta po 1 one fildzan soljice s starom da nepije sama zena kafu, a mozda je izbacim skroz, ona kafu, ja caj s njomjOFLA wrote: ↑07/08/2022 20:07Čajevi od Camelia S. sadrže tri do četri puta manje kofeina od iste količine kafe, i taj kofein ujutro na nježan način može razdrmati tijelo po buđenju kome je to potrebno, a također sadrže i teanin koji navodno sprječava izazivanje kofeinske nesanice kada ljudi popiju šolju čaja uveče.Sanjarko wrote: ↑04/08/2022 11:14 odlucio sam batalit kafu, radi zdravlja tj srca i spavanja/narkolepsije i piti sto vise cajeve s medom, kad sam mogao batalit cigare prije 15 godina, kontam mogu i kafu mozda, pijem je sad previse, po pola velike solje kaubojke, one metalne alu solje i to 2-3 puta dnevno, mislim sad prvo smanjiti na 2-3 soljice/fildzana, 2-3 puta dnevno, pa postepeno smanjivati i izbaciti je skroz skoro, ostati mozda samo na jednoj dnevno i to na 1-2 fildzana/soljice
Popiješ šolju crnog Assam čaja i uneseš tri puta manje kofeina nego što bi unio u sebe istom količinom kafe. Tako uvijek imaš istu količinu tekućine za pijuckati tokom dana, a smanjio si kofein. Ukoliko je konačni cilj potpuno odbacivanje kofeina, počneš čajem pa vremenom smanjuješ i čaj.
Od čajeva svugdje i lako nabavljivih na tržištu, najviše kofeina sadrži indijski crni Assam čaj, odmah za njim crni Cejlon, za njima kineski zeleni čajevi, i najmanje kofeina je u kineskim crnim kao i svim drugim čajevima iz jesenje i zimske sjetve.
Ako voliš malo slađi, finiji okus, kao i da se ukloni blaga oporost čaja, u šolju se može staviti malo, samo malkice mlijeka da se dobije boja bijele kafe. U svoju šolju stavljam malo manje da bude za nijansu tamnije od bijele kafe. Sve zajedno zaslađeno je predivan okus.
bilo mi juce bas, a i danas samo ne bas skroz, bolje, manje spavao nego inace, inace i radi tlaka i pulsa mislim vise cajeve pit, malo, malo mi vislji ili nizi tlak, a puls stalno visi, od 90-110 cak
hvala
- Sanjarko
#35 Re: Kafa i zdravlje...
hvala, vidim, probam itdjOFLA wrote: ↑07/08/2022 21:23U svim samoposlugama crni čaj u filter vrećicama je skoro uvijek indijski. Kad nije indijski onda je Cejlon. Za ljepši okus cejlonskih i indijskih čajeveva postoje i tzv kuće čaja koje prodaju list čaja na 100g ili više, npr, https://www.franz-sophie.ba tražiš tamo neku finu, ne preskupu mješavinu Assama i Cejlona. Ili uzmeš posebno Assam, Cejlonski, i tzv Earl Grey koji je aromatiziran bergamotom. Tražiš da ti izvaga po 50g svakog pa probavaš jedan, drugi i treći pa koji ti se više sviđa.
-
no_sikiriki
#37 Re: Kafa i zdravlje...
Ima li još ko pojačano lupanje srca, znojenje dlanova, nervozu nakon samo jedne šoljice (espresso) kafe?
Ima li kakva druga kafa da diže (prenizak) pritisak, a da ne izaziva te anksiozne efekte?
Ima li kakva druga kafa da diže (prenizak) pritisak, a da ne izaziva te anksiozne efekte?
-
Hakiz
#39 Re: Kafa i zdravlje...
Stvar je u kofeinu. Nema druge kafe koja diže pritisak. Bezkofeinske kafe neće dići pritisak.no_sikiriki wrote: ↑08/08/2022 17:22 Ima li još ko pojačano lupanje srca, znojenje dlanova, nervozu nakon samo jedne šoljice (espresso) kafe?![]()
Možda da probaš s jakim crnim čajem. On isto ima puno kofeina. Pa, ako su ti nuspojave od drugih sastojaka kafe, ne kofeina, to bi možda pomoglo. Ako je kofein uzrok, moraćeš drugačije dizati pritisak, recimo slana supa (iz kese, ne domaća).
Da li ti je isto od drugih (kofeinskih) kafa (bosanska, instant...) ? Ako nema nuspojava, koristi te kafe za dizanje pritiska.
-
no_sikiriki
#40 Re: Kafa i zdravlje...
Nisam uopće ljubitelj kafe iskreno, u suštini je i popijem ponekad samo radi pokušaja da se malo "energiziram", tj. dignem pritisak. U pravu si, mislim da ću morati naći drugi način za dizanje pritiska.jOFLA wrote: ↑08/08/2022 20:52Mora li kafa biti sredstvo za dizanje pritiska? Za simptome sa srcem i tjeskobom napravi espresso od dekafeinske kafe. Pritisak podigni na drugi način.no_sikiriki wrote: ↑08/08/2022 17:22 Ima li još ko pojačano lupanje srca, znojenje dlanova, nervozu nakon samo jedne šoljice (espresso) kafe?![]()
Da, upravo tako (kofein je potreban). Crni čaj nažalost mrzim - nisam ni neki ljubitelj kafe (bilo koje). Znam da si spominjao supu nekad prije, ali ko će to jesti ujutro.Hakiz wrote: ↑08/08/2022 21:02Stvar je u kofeinu. Nema druge kafe koja diže pritisak. Bezkofeinske kafe neće dići pritisak.no_sikiriki wrote: ↑08/08/2022 17:22 Ima li još ko pojačano lupanje srca, znojenje dlanova, nervozu nakon samo jedne šoljice (espresso) kafe?![]()
Možda da probaš s jakim crnim čajem. On isto ima puno kofeina. Pa, ako su ti nuspojave od drugih sastojaka kafe, ne kofeina, to bi možda pomoglo. Ako je kofein uzrok, moraćeš drugačije dizati pritisak, recimo slana supa (iz kese, ne domaća).
Da li ti je isto od drugih (kofeinskih) kafa (bosanska, instant...) ? Ako nema nuspojava, koristi te kafe za dizanje pritiska.
Probaću instant kafu, bosansku, kao i crni čaj, ne volim nikako. Thanks na sugestiji.
Nekakva sam umorna u zadnje vrijeme, vjerovatno na psihičkoj bazi, zbog nekih stresova, pa možda kad sve popusti i ne bude toliko potrebe ni za kafama, ni supama.
-
no_sikiriki
#42 Re: Kafa i zdravlje...
Ma ništa od toga ja ne volim, čajeve pijem samo kad sam bolesna inače, ovo je isključivo radi tog pritiska. Hvala, probaću i zeleni čaj, why not.jOFLA wrote: ↑08/08/2022 21:44Probaj kineski zeleni čaj ako više voliš i ako želiš imati nekog kofeina. Kineski zeleni čajevi se beru u rano proljeće i sadrže najviše kofeina od svih kineskih čajeva, više i od kineskih crnih. Da zeleni čajevi imaju manje kofeina ili da ga nikako nemaju je ničim utemeljen mit.no_sikiriki wrote: ↑08/08/2022 21:29 Probaću instant kafu, bosansku, kao i crni čaj, ne volim nikako. Thanks na sugestiji.
-
no_sikiriki
#44 Re: Kafa i zdravlje...
Ih, nažalost nisam baš imala taj karakter, pa je dijeta "otišla kroz prozor" nakon određenog vremena, kad mi je jutarnji šećer više puta bio ok.jOFLA wrote: ↑08/08/2022 21:51Stavljaj više soli u hranu, i ako si još uvijek na onom režimu ishrane koji ti je propisala Zelija, više soli je čak i neophodno.no_sikiriki wrote: ↑08/08/2022 21:49
Ma ništa od toga ja ne volim, čajeve pijem samo kad sam bolesna inače, ovo je isključivo radi tog pritiska. Hvala, probaću i zeleni čaj, why not.![]()
-
no_sikiriki
#46 Re: Kafa i zdravlje...
Vjeruj mi, solim više od prosječne osobe, i da imalo više stavljam, to se ne bi moglo jesti.jOFLA wrote: ↑08/08/2022 22:19 Pardon, ali ne možemo znati solimo li previše dok ne odemo po laboratorijske nalaze krvne slike u kojoj su tražili minerale pa tamo vidimo koliko natrija imamo. Ako si bila na pretragama za minerale pa se vidjelo da je natrij pri gornjoj granici, onda ok, izvinjavam se.
Ali ako nisi, sa tim simptomima sasvim je moguće da imaš i manjka natrija, tj, da soliš nedovoljno. Konačno, da je previše, pritisak bi to pokazao. Probaj jednu sedmicu sa više vode, i značajno više soli, pa vidi kako se osjećaš. Potom i na laboratijske pretrage da traže minerale i vitamine pa ćeš bolje znati i sa sigurnošću reći puno više. Nagađati odokativno nema smisla i češće je pogrešno nego ispravno.
-
no_sikiriki
#48 Re: Kafa i zdravlje...
To svakako radim, jednom u 3 mjeseca. Tromjesečni je uvijek bio nizak. Još uvijek mi je mystery taj povremeno povišeni jutarnji, ali mislim da je takav kad sam u većim stresovima.jOFLA wrote: ↑08/08/2022 22:35I šećer, s obzirom da je Zelijina preporuka bačena kroz prozor. Kad se ne pazi, te stvari se pogoršaju.no_sikiriki wrote: ↑08/08/2022 22:33 Ali baš ću provjeriti natrij kad budem vadila krv sljedeći put, da vidim kakva je situacija.
-
Hakiz
#49 Re: Kafa i zdravlje...
https://www.medicalnewstoday.com/articl ... t-caffeinejOFLA wrote: ↑08/08/2022 21:44Probaj kineski zeleni čaj ako više voliš i ako želiš imati nekog kofeina. Kineski zeleni čajevi se beru u rano proljeće i sadrže najviše kofeina od svih kineskih čajeva, više i od kineskih crnih. Da zeleni čajevi imaju manje kofeina ili da ga nikako nemaju je ničim utemeljen mit.no_sikiriki wrote: ↑08/08/2022 21:29 Probaću instant kafu, bosansku, kao i crni čaj, ne volim nikako. Thanks na sugestiji.