St. Louis, Info, Dogadjaji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
dacina_curica

Post by dacina_curica »

StLouis wrote:Bosnian playgroup at Heritage House Estates clubhouse
Mark your calendar! Please pass this on to any families that have children up to Kindergarten age.

Affton PAT is having a Bosnian playgroup at Heritage House Estates clubhouse on the following dates: Parent Educators will be there with activities, games and fun things to do with your children. Come meet new friends! All school districts are welcome so if you know anyone...bring them. Watch you children have fun with other children!

HERITAGE ESTATES APARTMENTS
9196 HERITAGE DR , SAINT LOUIS , MO 63123
(314) 631-5822
komsija, ima li min. starosno doba ili je "birth and up"?.....da dovedem Dadu :D (negdje posle nove godine)
Hantraga

Post by Hantraga »

Nisam primjetio ovu temu od prije...

Pa evo sa zakasnjenjem nekih slika sa BH Festivala i posjete Komsica...

Image

Image

Image

Video snimci:

BH Fest in St.Louisu

Zeljko Komsic otvara Festival

Govor Zeljka Komsica
water

Post by water »

kakva vam je ovo zastva sa medjedima?
Hantraga

Post by Hantraga »

Presented by Holocaust Museum and Learning Center: Prijedor: Lives from the Bosnian Genocide - 25.11.2007

Presented by Webster University - Visual Art: Odavde (from here)/Otuda (from there) Feb 2008
dacina_curica

Post by dacina_curica »

water wrote:kakva vam je ovo zastva sa medjedima?
joooj tebe :-) ...pa nasa "najdraza" :D :D :D
Crvena Tifoza

Post by Crvena Tifoza »

Vjerovatno zastava drzave Missouri.
Nego kakva je ovo crvena zastava sa ljiljanom?
Hantraga

Post by Hantraga »

Image

Centered on red, white and blue fields is the Missouri state seal. It is encircled by a blue band with twenty-four stars representing the number of states in 1821. The stars in the inner circle have the same meaning. Two huge grizzly bears support the circular shield in the center which has three parts:

The motto "United We Stand, Divided we Fall"
The right section representing the United States
The left section containing a moon representing a new state and a grizzly bear standing for courage.

Sto u prevodu znaci, medjedi nam cuvaju drzavu... :lol: :lol:
Hantraga

Post by Hantraga »

Crvena Tifoza wrote:

Zastava sa ljiljanom je zastava grada St.Louisa :D

Image

Zastava predstavlja, sa krivim linijama dvije velike rijeke( Missouri, Mississipi) koje se ulijevaju u St.Louisu. Ljiljan predstavlja, prvi settlment nastanjen na podrucju St.Louisa, koji su bili francuzi i po njihovom tadasnjem kralju Luisu...[/url]
StLouis

Post by StLouis »

dacina_curica wrote:
StLouis wrote:Bosnian playgroup at Heritage House Estates clubhouse
Mark your calendar! Please pass this on to any families that have children up to Kindergarten age.

Affton PAT is having a Bosnian playgroup at Heritage House Estates clubhouse on the following dates: Parent Educators will be there with activities, games and fun things to do with your children. Come meet new friends! All school districts are welcome so if you know anyone...bring them. Watch you children have fun with other children!

HERITAGE ESTATES APARTMENTS
9196 HERITAGE DR , SAINT LOUIS , MO 63123
(314) 631-5822
komsija, ima li min. starosno doba ili je "birth and up"?.....da dovedem Dadu :D (negdje posle nove godine)
komsinice nisam siguran, nazovi ih, a ako ti je neugodno ja cu :D
dacina_curica

Post by dacina_curica »

StLouis wrote:komsinice nisam siguran, nazovi ih, a ako ti je neugodno ja cu :D
ma kakvi neugodno :-) :-) :-) odmah se Fatam telefona :D :D :D ....kontam odvest pisonju da nadje sebi trebu :oops: :D :D :D
Crvena Tifoza

Post by Crvena Tifoza »

Hantraga wrote:
Crvena Tifoza wrote:

Zastava sa ljiljanom je zastava grada St.Louisa :D

Image

Zastava predstavlja, sa krivim linijama dvije velike rijeke( Missouri, Mississipi) koje se ulijevaju u St.Louisu. Ljiljan predstavlja, prvi settlment nastanjen na podrucju St.Louisa, koji su bili francuzi i po njihovom tadasnjem kralju Luisu...[/url]
Cuj kralj, i to Luis? A šta uradi crni Latifaga, ode pr'o bijela svijeta i tamo se uFatio pravit Francuz. Nego šta bi sa Sulejmanom, de to malo precešljaj da nema kakav Swen ili Sam. :roll: :D
water

Post by water »

neka ljiljana, neka :dance:
pitt

Post by pitt »

bolja nasha.....ko grb fabrike duhana :D:D:D:D:D

Image
dacina_curica

Post by dacina_curica »

ma bjaaazi pittuljko :oops: .....mogli su makar ovimkonjicima grivu pocesljati :P :D :-)
pitt

Post by pitt »

ma mi smo ti ovamo svi wild studs :D:D:D
dacina_curica

Post by dacina_curica »

pitt wrote:ma mi smo ti ovamo svi wild studs :D:D:D
ImagepittImagewild studImageImage
pitt

Post by pitt »

jes vidio moj ahbabu :D:D odkad tebe nema svi se shprdaju samo sa mnom :D:D:D:D
pitt

Post by pitt »

jes vidio moj ahbabu :D:D odkad tebe nema svi se shprdaju samo sa mnom :D:D:D:D
Ja_Ja

Post by Ja_Ja »

A dolazi nam i Svetlana Broz!!!

Speaker Svetlana Broz

An author and activist from Sarajevo, Broz is the author of the book, Good People in an Evil Time and the head of a branch of the Gardens of the Righteous Worldwide (GARIWO) in Sarajevo. She founded "Education Towards Civil Courage," a series of seminars designed to teach adolescents from the Balkans how to stand up to corruption and social and Political divisiveness.

For more info

Contact Information:
Warren Rosenblum
Assistant Professor
History, Politics & International Relations
314-246-7066

Day & Time:
Wed., Oct. 31, 4 p.m.

2. Novembra je u knjizari Novella.
Aorta

Post by Aorta »

Imate bas interesantnih zbivanja u STL. I wanna come. : )
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ja_Ja wrote:A dolazi nam i Svetlana Broz!!!

Day & Time:
Wed., Oct. 31, 4 p.m.

2. Novembra je u knjizari Novella.
Hoce li biti neko predavanje ili sta? Znam da je prostor ogranicen li kontam mozda naprave nesto u onom prostoru gdje je bila galerija....BTW I heart Novella :)

@Aorta: Bujrum draga u svaka doba :D
Hantraga

Post by Hantraga »

Crvena Tifoza wrote:
Cuj kralj, i to Luis? A šta uradi crni Latifaga, ode pr'o bijela svijeta i tamo se uFatio pravit Francuz. Nego šta bi sa Sulejmanom, de to malo precešljaj da nema kakav Swen ili Sam. :roll: :D

Interesantno je da dok su engleski kolonisti naseljavali Istocnu obalu Sjeverne Amerike, francusi su preko kanade se vec uveliko spustali u srdisnji dio danasnje USA...IZ tog razloga francuzi na podrucju St.Louisa, prije neg su prvi kolonisti dosli na ova podrucja...

Do 1803 SAD su bile samo Istocno od Mississipi rijeke, a onda su SAD od Napoleona kupile 2,100,000 km² za samo $23,213,568. St.Louis je fakticki tek tada postao dio USA, i mnogi drugi gradovi kao sto je New Orleans, a teritorija USA se uduplala. Taj istorijska kupovina se zove Louisiana purchase, a desila se iz razloga sto je NApoleonu trebao novac za rat sa Englezima...
Od ovog trenutka Amerika i Francuska ce kroz istoriju uvjek jedna drugu podrzavati, vojno i finansijski...
KAd je Amerika vodili revolucionarni rat protiv Engleza, Francuska je brodovima tukla Engleze...
KAsnije u istoriji ce se Ameri iskrcati u Normandiji da pomognu oslobadjanje od Njemacke u II svjetskom ratu...

Ovo je mapa teritorije koja se pripojila USA 1803...
Image

Drzave koje se vide na karti istocno od Louisiana teritorije jos uvjek tada nisu bile u sastava USA...

Uostalom tako su Amerikanci uzeli St.Louis, a kasnije u 21 vjeku bosanci... :D
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Hantraga wrote:
Crvena Tifoza wrote:

Interesantno je da dok su engleski kolonisti naseljavali Istocnu obalu Sjeverne Amerike, francusi su preko kanade se vec uveliko spustali u srdisnji dio danasnje USA...IZ tog razloga francuzi na podrucju St.Louisa, prije neg su prvi kolonisti dosli na ova podrucja...

Do 1803 SAD su bile samo Istocno od Mississipi rijeke, a onda su SAD od Napoleona kupile 2,100,000 km² za samo $23,213,568. St.Louis je fakticki tek tada postao dio USA, i mnogi drugi gradovi kao sto je New Orleans, a teritorija USA se uduplala. Taj istorijska kupovina se zove Louisiana purchase, a desila se iz razloga sto je NApoleonu trebao novac za rat sa Englezima...
Od ovog trenutka Amerika i Francuska ce kroz istoriju uvjek jedna drugu podrzavati, vojno i finansijski...
KAd je Amerika vodili revolucionarni rat protiv Engleza, Francuska je brodovima tukla Engleze...
KAsnije u istoriji ce se Ameri iskrcati u Normandiji da pomognu oslobadjanje od Njemacke u II svjetskom ratu...

Ovo je mapa teritorije koja se pripojila USA 1803...
Image

Drzave koje se vide na karti istocno od Louisiana teritorije jos uvjek tada nisu bile u sastava USA...

Uostalom tako su Amerikanci uzeli St.Louis, a kasnije u 21 vjeku bosanci... :D
Vala bas ste se navukli gore kamara. :D
StLouis

Post by StLouis »

Dr. Svetlana Broz, cardiologist, writer, and granddaughter of Yugoslav leader Josip Broz Tito, will appear:

Today, Wednesday, October 31 at 4 pm

Webster University
Emerson Library Conference Room
101 Edgar Road

"Choices People Make in Wartime: The War in Bosnia and Its Aftermath"

Free and open to the public.

Friday, November 2, 5:30 pm to 9:00 pm

Novella European Books and Gifts ( http://www.shopnovella.com)
5510 S. Kingshighway

Meet the Author and Book Signing

"Good People in an Evil Time / Dobri Ljudi u Vremenu Zla"

In 1992, at the outbreak of the war in Bosnia-Herzegovina, Dr. Broz volunteered her medical services in the Bosnian capital of Sarajevo, where she moved permanently in 2000. In 2004, Dr. Broz became a Bosnian citizen.

"Sarajevo, despite going through a four year long siege of hell, kept its soul intact. I love Bosnia-Herzegovina, I feel as this is my homeland." - Dr. Svetlana Broz
Post Reply