bih treba da placa skole u djaspori
- ja_cura_
hajd evo nek se i organizuje nastava/skola iz bosanskog jezika.
hajd nek i idu nastavnici/profesori iz skola iz bih.
mislis da ce otici neki normalan svijet? ne, opet stela iz svojih redova.
bila sam u djaspori, isla u skolu iz bosanskog - jad i bijeda! znanje mi gore, nego sto je bilo - a radili po planu i programu kao i skole u bih!
vratila se - dobrovoljno!!!! - zavrsila ovdje sve, sad sam tu, cekam....
u djaspori ne rastu pare na drvecu, ali ako zelis da radis - naci ces posao, koji je kulturno placen, za razliku ovih po bosni i hercegovini.
hajd nek i idu nastavnici/profesori iz skola iz bih.
mislis da ce otici neki normalan svijet? ne, opet stela iz svojih redova.
bila sam u djaspori, isla u skolu iz bosanskog - jad i bijeda! znanje mi gore, nego sto je bilo - a radili po planu i programu kao i skole u bih!
vratila se - dobrovoljno!!!! - zavrsila ovdje sve, sad sam tu, cekam....
u djaspori ne rastu pare na drvecu, ali ako zelis da radis - naci ces posao, koji je kulturno placen, za razliku ovih po bosni i hercegovini.
- cHupjahalic@
bacite predrasude na stranu i prvo se zapitajte da li ce se to uopste realizovati? ja ne samo da mislim, nego znam, da nece pa zato... smireno.
ne mogu pisati kakva je situacija u ostalim drzavama ali znam npr da u Norveskoj postoji zakon koji zasticuje djecu sa drugim maternjim jezikom i daje im pravo da od malenih nogu, tj odmah nakon polaska u vrtic, roditelji imaju pravo da traze da im dijete dobija odredjeni broj sati predavanja sedmicno - na maternjem.
znaci - osoba se placa kao i ostale radnice - preko norveskog budzeta.
ista je situacija i u osnovnoj skoli. ja sam imala bosanski jezik u osnovnoj, nastavnik je dobijao platu kao i ostali radnici - preko norveskog budzeta.
i da... u pravu ste da ima dijasporaca koji su "zaboravili" svoj maternji jezik, sami su krivi. ali ko vama daje za pravo da vi mozete "blatiti" djecu koja ni kriva ni duzna ne znaju svoj maternji jezik?
mogucnosti su im (roditeljima) vec pruzene, osim toga mogu, ako nista, makar komunicirati sa djecom na maternjem kad su kuci... znam za dosta nase djece koja su rodjena van BiH a koja sigurno pricaju puno, puno bolje od dosta djece koja nisu izasla van BiH granice.
Dakle... nije ni do para, nije ni do djece... sve je to do volje roditelja koliko zele i nastoje da ugrade osnovno znanje naseg jezika.
ne mogu pisati kakva je situacija u ostalim drzavama ali znam npr da u Norveskoj postoji zakon koji zasticuje djecu sa drugim maternjim jezikom i daje im pravo da od malenih nogu, tj odmah nakon polaska u vrtic, roditelji imaju pravo da traze da im dijete dobija odredjeni broj sati predavanja sedmicno - na maternjem.
ista je situacija i u osnovnoj skoli. ja sam imala bosanski jezik u osnovnoj, nastavnik je dobijao platu kao i ostali radnici - preko norveskog budzeta.
i da... u pravu ste da ima dijasporaca koji su "zaboravili" svoj maternji jezik, sami su krivi. ali ko vama daje za pravo da vi mozete "blatiti" djecu koja ni kriva ni duzna ne znaju svoj maternji jezik?
mogucnosti su im (roditeljima) vec pruzene, osim toga mogu, ako nista, makar komunicirati sa djecom na maternjem kad su kuci... znam za dosta nase djece koja su rodjena van BiH a koja sigurno pricaju puno, puno bolje od dosta djece koja nisu izasla van BiH granice.
Dakle... nije ni do para, nije ni do djece... sve je to do volje roditelja koliko zele i nastoje da ugrade osnovno znanje naseg jezika.
- fantom slobode
Drzava u ovome momentu ne moze puno uraditi zbog love, ali bi makar trebala ponuditi udzbenike koji su prilagodjeni malom broju casova sedmicno(pa ako se dijaspora uspije organizovati i ako ima zainteresovanih imaju makar sta upotrebljavati).Ustvari najbolje rjesenje bi bila internet stranica za interaktivno ucenje naseg jezika, gdje bi djeca mogla uciti online nas jezik.
- ja_cura_
onda zeljko komsic laze, da ce se to organizovati i placati iz budgeta bih.cHupjahalic@ wrote:bacite predrasude na stranu i prvo se zapitajte da li ce se to uopste realizovati? ja ne samo da mislim, nego znam, da nece pa zato... smireno.![]()
ako se placa jos iz budgeta drzave-djaspore, onda je to duplo naplacivanje para, za jedne te iste ljude.
i prije rata su isli ljudi vani, dolazili jedno vrijeme kuci u posjetu i onda vise nikad, jer su umrli, djeca nemaju kontakta itd. znaci nista novo!
ali cinjenica jeste da se udruzenje djaspore (po recima clana udruzenja iz luksemburga) oni insistiraju na tome da se to placa i organizuje od strane bih!
ko koga pravi ludim?
-
Zhaba
cHupjahalic@ wrote:bacite predrasude na stranu i prvo se zapitajte da li ce se to uopste realizovati? ja ne samo da mislim, nego znam, da nece pa zato... smireno.![]()
-
mamica papucarka
nikad cula
isto tako djeca svih mojih prijatelja odlicno govore bosanski jezik. Jest da ponekad ubace neku njemacku rijec, ali dobro govore jer roditelji sa njima u kuci pricaju bosanski.
isto tako djeca svih mojih prijatelja odlicno govore bosanski jezik. Jest da ponekad ubace neku njemacku rijec, ali dobro govore jer roditelji sa njima u kuci pricaju bosanski.
-
mamica papucarka
chupka, potpisujemcHupjahalic@ wrote:bacite predrasude na stranu i prvo se zapitajte da li ce se to uopste realizovati? ja ne samo da mislim, nego znam, da nece pa zato... smireno.![]()
-
a.basko
naravno da djeca znaju bosanski...ali nije dovoljno samo "moci" pricati ga...mamica 31 wrote:chupka, potpisujemcHupjahalic@ wrote:bacite predrasude na stranu i prvo se zapitajte da li ce se to uopste realizovati? ja ne samo da mislim, nego znam, da nece pa zato... smireno.![]()
Dakle... nije ni do para, nije ni do djece... sve je to do volje roditelja koliko zele i nastoje da ugrade osnovno znanje naseg jezika.samo, ja zaista ne poznajem niti ijedno dijete u dijaspori, koje ne zna bosanski jezik.
Izuzet cu djecu gdje je jedan od roditelja stranac.
-
tempora
Apsolutno sam protiv takvog prijedloga, iz vise razloga.Kako je vec receno, evropske drzave subvenciraju ovakvu vrstu "skolstva" -sto ce reci, da nije do sredstava! Sa izuzetkom Holandije, koja je prije par godina ukinula ovakvu vrstu "pomoci" te se grupe koje zele uciti maternji jezik moraju same finansirati.
Ono sto drzava treba i mora da obezbjedi, jeste skolski plan i program, a sve ostalo, ne vidim razloga?
Svojevremeno sam predavala u BiH dopunskoj skoli, koja je finansirana iz specijalnog budzeta za ovakve svrhe.Kao sto rekoh, ta sredstva su ukinuta.
Moja iskustva po tom pitanju su raznolika.
Drzava BiH je i tada odobrila i poslala nastavni plan i program te udzbenike.
Prostorije za rad su dodijeljene od strane Holandije, a neka od tih sredstava ( kao i obicno) koristena su u licne svrhe!!!
Direktor skole, bio je bivsi pukovnik,koji je opet imao svoje "metode" i zamisli kako bi se casovi trebali davati i na koji nacin. Jedan od tih je da se rat nije smio spomenuti-niti bilo sto u tom kontekstu.
Posto je skola bila organizovana subotom, mnogi roditelji, nisu imali volje niti "vremena" da dovode i odvode djecu pa sam na licnu inicijativu, svojim vozilom, odlazila po djecu koja su rado dolazila u skolu.
Jos jedna pozitivna stvar, ovakve skole je ta, da se djeca upoznaju sa zemljom iz koje potjecu njihovi roditelji i eventualno koriguje njihova zbunjenost ili nepravilnosti koju trpe svi oni koji se nadju u dvije kulture.
Dijaspora, ako zeli, moze finansirati dopunske skole, ali ocigledno da je zainteresovanost mala ili nikakva.Osnovni problem je prije upotreba sredstava i kontrola istih te licne ambicije pojedinaca.
Skola u kojoj sam ja radila, organizovala je i razmjenu djecu, tj dovodila je djecu iz BiH u posjetu Holandiji, te djeciji hor -ali na inicijativu i veliko zalaganje jedne gospodje, koja niti je bila placena za ono sto cini, niti je u prvim momentima bila podrzana za isto.
Stoga, dopunske skole DA, finansiranje NE.
Da drzava funkcionise kako treba, bila bi to lijepa i zasigurno isplativa gesta za samu zemlju.Koju poznaju mnoge zemlje svijeta.Stoga kojekakvi bahati komentari-tj zajedljivost i mahalanje na ovu temu smjesni su i opet pokazatelj jaza izmedju domaceg stanovnistva i dijaspore.
Ono sto drzava treba i mora da obezbjedi, jeste skolski plan i program, a sve ostalo, ne vidim razloga?
Svojevremeno sam predavala u BiH dopunskoj skoli, koja je finansirana iz specijalnog budzeta za ovakve svrhe.Kao sto rekoh, ta sredstva su ukinuta.
Moja iskustva po tom pitanju su raznolika.
Drzava BiH je i tada odobrila i poslala nastavni plan i program te udzbenike.
Prostorije za rad su dodijeljene od strane Holandije, a neka od tih sredstava ( kao i obicno) koristena su u licne svrhe!!!
Direktor skole, bio je bivsi pukovnik,koji je opet imao svoje "metode" i zamisli kako bi se casovi trebali davati i na koji nacin. Jedan od tih je da se rat nije smio spomenuti-niti bilo sto u tom kontekstu.
Posto je skola bila organizovana subotom, mnogi roditelji, nisu imali volje niti "vremena" da dovode i odvode djecu pa sam na licnu inicijativu, svojim vozilom, odlazila po djecu koja su rado dolazila u skolu.
Jos jedna pozitivna stvar, ovakve skole je ta, da se djeca upoznaju sa zemljom iz koje potjecu njihovi roditelji i eventualno koriguje njihova zbunjenost ili nepravilnosti koju trpe svi oni koji se nadju u dvije kulture.
Dijaspora, ako zeli, moze finansirati dopunske skole, ali ocigledno da je zainteresovanost mala ili nikakva.Osnovni problem je prije upotreba sredstava i kontrola istih te licne ambicije pojedinaca.
Skola u kojoj sam ja radila, organizovala je i razmjenu djecu, tj dovodila je djecu iz BiH u posjetu Holandiji, te djeciji hor -ali na inicijativu i veliko zalaganje jedne gospodje, koja niti je bila placena za ono sto cini, niti je u prvim momentima bila podrzana za isto.
Stoga, dopunske skole DA, finansiranje NE.
Da drzava funkcionise kako treba, bila bi to lijepa i zasigurno isplativa gesta za samu zemlju.Koju poznaju mnoge zemlje svijeta.Stoga kojekakvi bahati komentari-tj zajedljivost i mahalanje na ovu temu smjesni su i opet pokazatelj jaza izmedju domaceg stanovnistva i dijaspore.
-
Sogan
U potpunosti se slazem sa boldiranim prijedlogomin33sa wrote:Pretpostavljam da su ovi "pro" stavovi, stavovi ljudi iz dijaspore. Jer ne vidim koji pametan covjek moze ocekivati da BiH placa dijaspori skolovanje.
BH dijaspora moze kupiti sve nas u BiH, a sada bi im mi trebali placati skolovanje??? kao vratiti ce se? hoce ali u q, koja god emisija je snimljena o BH dijaspori, koja god tv kuca bila u pitanju, na pitanje "hocete li se vratiti u BiH???" svi nasi ljudi u dijaspori odgovaraju identicno "pa znate, ja bih, ali tu su djeca, a oni nece, njima je tu dobro, a ja necu bez djece".
Ajde bogati, treba smanjiti penzije u BiH i dati te pare za skolovanje dijaspore, da bi nasa jadna dijaspora mogla veci dio socijale odvojiti na automobil, pa ja, ko je vidio kupovati polovni Volvo kad moze i nov.
-
Sarafcina
Sarajevo moje wrote:A da li bi placao i obrnuto,da nasa djeca malo vide ljepote dijaspore?????????Sarafcina wrote:ako hoces da imas plan i program kako treba, da ga ne pise kako kome padne napamet .... onda je i logicno da BiH treba to platiti i organizovati.
druga je stvar sto bi se ta skola (makar simbolicno) placala ... ali ako mene neko pita, ja bih odavdje slao ucitelje i nastavnike ... i ne samo to nego placao troskove da se ta djeca jednom godisnje dovode u BiH, smjestaju kod druge djece ....
a da li ima para .... jebi ga ... koliko je neiskoristenih para iz budzeta ostalo od prosle godine..
na kraju krajeva ..ovoj drzavi je u interesu da imaju nase ljude vani koji su vezani za ovu drzavu
pa generalno te troskove (putovanja) snose roditelji djece... dakle gosti putne troskove, domacini troskove boravka.
ali, organizovanje skola... treba da snosi drzava (a ako neka drzava to subvencira.... tim bolje), bitno je da se te skole organizuju nezavsino od zakona o finansiranju u zemlji u kojoj se zivi. Bitna je zainteresovanost za pohadjanje nastave.
posjete se prave ... jedne godine mi vama druge vi nama
nisam u dijaspori, ali onaj ko ne vidi potencijal u bh dijaspori on je lud.
s druge strane i ljudski je, a i normalno da ta dijaspora ostaje na neki nacin vezana za BiH.
a ako sve prepustimo .... niz vodu ... mi cemo kroz par generacija izgubiti da ta djeca imaju ikakve veze sa BiH.
-
freak_with_a_laptop
tempora wrote:Stoga, dopunske skole DA, finansiranje NE.
Kad je moguce odvojiti clanarinu za sporstski klub, za muzicku skolu, za teretanu, za kurs plesa, crtanja, kuhanja, heklanja i sta ja znam kojekakve zezancije - zasto onda ne bi moglo i za skolovanje? Ja mislim da se broj ucenika stim ne bi ni povecao, a ni smanjio - roditelji, koji su ozbiljno zainteresovani za skolovanje i unapredjivanje svoje djece, sigurno nece odustati radi placanja. Naprotiv, smatram da ce kroz placanje nastave, tu obavezu mozda cak jos i ozbiljnije shvatiti ... sta god se dobije za dzabaluk, gubi na vrijednosti.
Last edited by freak_with_a_laptop on 16/04/2007 12:37, edited 1 time in total.
-
*mima*
#39 Re: bih treba da placa skole u djaspori
Nevjerovatno .................Nigdje nema da se Komsic zalaze za tu nebulozu....ja_cura_ wrote:dobro jutro!
sinoc slusam na vijestima, pa nesto ne mogu bas da vjerujem da sam dobro cula!
naime, bh djaspora trazi da im drzava bosna i hrecegovina obezbjedi skolu na maternjem jeziku, to sve finansira i naravno da potrebni kadar posalje i opet plati. jer inace djeca nece govoriti maternji i nece htjeti dolaziti u bosnu uopste. a komsic se zalaze za to!!!!
nemamo dovoljno novca za skole i kadar u bih, a hoce za djasporu da placaju.... boze sacuvaj!
djeca isla ili ne isla u skolu, nece htjeti ovamo dolaziti, jer ih nista nece vezati, familija koju imaju jos uvijek ovdje ce umrijeti, tako da se svaka veza polako gubi.
u australiji se vec djaspora sama organizovala, dobiva valjda nesto i od tamosnje vlade, tako da vec imaju skolu na bosanskom jeziku, koju fakultativno pohadjaju. vecinom je pohadjaju jer imaju prednosti, tipa dobivaju plus poene za upis na fakultet itd.
sta vi mislite o prijedlogu djaspore i komsica?
- ja_cura_
#40 Re: bih treba da placa skole u djaspori
Nevjerovatno .................Nigdje nema da se Komsic zalaze za tu nebulozu....[/quote]
sinoc na dnevniku, prica da se skole trebaju organizovati i sufinansirati iz budzeta drzave, kao i slati nas kadar u djasporu da radi i isti placati!
znas sta sam cula, usi su mi bile kao antene, jer radim u prosveti i ponadala sam se da ce mozda mene neko htjeti poslati da radim tamo koju godinu (plata ce biti haman 3 puta veca nego ovdje sad)
sinoc na dnevniku, prica da se skole trebaju organizovati i sufinansirati iz budzeta drzave, kao i slati nas kadar u djasporu da radi i isti placati!
znas sta sam cula, usi su mi bile kao antene, jer radim u prosveti i ponadala sam se da ce mozda mene neko htjeti poslati da radim tamo koju godinu (plata ce biti haman 3 puta veca nego ovdje sad)
- cHupjahalic@
#42 Re: bih treba da placa skole u dijaspori
koje skole?ja_cura_ wrote:sinoc na dnevniku, prica da se skole trebaju organizovati i sufinansirati iz budzeta drzave, kao i slati nas kadar u dijasporu da radi i isti placati!
sasvim logicno da se bh budzet izdvaja ako vec odluce da salju nas kadar iz BiH da radi u inostranstvu.
Ali, odmah da se mi razumijemo: sanse su nikakve.
Vjerujem da u vecini drzava, kao sto je u Norveskoj, postoji zakon koji jasno govori da djeca sa drugim maternjim jezikom imaju pravo zahtjevati i traziti odredjeni broj sati maternjeg.
I sta mislis koga ce te skole prioritirati da radi sa predavanjem? - ljude koji su situirani ovdje ili da "uvoze" kadar iz Bosne (ili bilo koje druge zemlje)?
Mislim da svi znamo koga prioritiraju.
aha... to si u pravu. ali isto tako racunaj sa racunima koji su 3x veci nego sto imas sada (ovdje uzimam u obzir da imas redovnu prosjecnu platuja_cura_ wrote: znas sta sam cula, usi su mi bile kao antene, jer radim u prosveti i ponadala sam se da ce mozda mene neko htjeti poslati da radim tamo koju godinu (plata ce biti haman 3 puta veca nego ovdje sad)
- cHupjahalic@
ja sam upoznala djece koji pricaju super bosanski jezik, a isto tako sam srela djecu koja lome jezik kad trebaju da nesto kazu na nasem jeziku.mamica 31 wrote:chupka, potpisujemsamo, ja zaista ne poznajem niti ijedno dijete u dijaspori, koje ne zna bosanski jezik.
Izuzet cu djecu gdje je jedan od roditelja stranac.
nije njihova greska, greska je u roditeljima koji se ponose sto im dijete ne zna maternji.
poznajem dijete, sad ima 12 godina, rodjen je ovdje... sa svojih godinu i po dana je poceo pricati nas jezik... pricao ga super... med je bio... odsele se ljudi u drugi grad, odem im u posjetu prije 3-4 godine... podjem pricati sa djetetom... zaboravio sve.... ja mu na pocetku rekla da ne znam norveski i da zato moramo pricati bosanski... slomilo se dijete da mi kaze neke osnovne stvari... na kraju predjemo na norveski... zao mi ga bilo, a istovremeno je u tom trenutku u meni kuhalo i falila mi je sekunda da ne kazem nesto njegovim roditeljima (znam kako je pricao prije).
medjutim... nisam nista rekla... njihov izbor. samo mi zao sto taj njihov izbor kosta ni krivo ni duzno dijete.
-
tempora
#45 Re: bih treba da placa skole u djaspori
ja_cura_ wrote:Nevjerovatno .................Nigdje nema da se Komsic zalaze za tu nebulozu....
znas sta sam cula, usi su mi bile kao antene, jer radim u prosveti i ponadala sam se da ce mozda mene neko htjeti poslati da radim tamo koju godinu (plata ce biti haman 3 puta veca nego ovdje sad)[/quote]
Hm, sumnjam, sve i kada bi eto BiH odlucila da finansira dopunske skole u inostranstvu, sumnjam da bi kadar isao iz BiH, vec, koliko znam, ( a govorim prvenstveno za Holandiju, mada cini mi se i druge evropske zemlje imaju isti pravilnik) kadar bi se trazio u samoj zemlji dijaspore,pa ako "ustanova" dokaze da nema takvog kadra u zemlji, onda bi ga trazila u granicama evropske unije, pa ako ga i tu ne nadje i dokaze se da nije nadjena, onda bi ga importirala iz zemlje porijekla.Mozda grijesim!
Drugo, ako bi vlada finansirala nastavni kadar i slala uposlenike, po cemu mislis da bi plata bila 3 puta veca? Tek onda bi bio apsurd da vlada finansira takvo sto.
Mimo istoga, plata nastavnika dopunske nastave u ovakvom "skolstvu" koju finansira vlada ( Holandije) -tj daje subvenciju, nije na nivou i istoj skali nastavnika koji predaje u nekoj holandskoj skoli.To su apsolutno dva razlicita pojma-jer se radi o dopunskoj skoli a ne o redovnoj i kao takva spada pod druge pravilnike.
- ja_cura_
#46 Re: bih treba da placa skole u dijaspori
koje skole?
sasvim logicno da se bh budzet izdvaja ako vec odluce da salju nas kadar iz BiH da radi u inostranstvu.
Vjerujem da u vecini drzava, kao sto je u Norveskoj, postoji zakon koji jasno govori da djeca sa drugim maternjim jezikom imaju pravo zahtjevati i traziti odredjeni broj sati maternjeg.
I sta mislis koga ce te skole prioritirati da radi sa predavanjem? - ljude koji su situirani ovdje ili da "uvoze" kadar iz Bosne (ili bilo koje druge zemlje)?
Mislim da svi znamo koga prioritiraju.shvacam
komsic veli da treba nas kadar, posto je upoznat sa sistemom -
sto se tice skole - valjda bosanskog jezika i nekih drugih drustvenih predmeta (sve o bosni i hercegovini)
aha... to si u pravu. ali isto tako racunaj sa racunima koji su 3x veci nego sto imas sada (ovdje uzimam u obzir da imas redovnu prosjecnu platu
).[/quote]
redovna bila do sada, mada mnogi idu vani i vracaju se, ne moram ja nista stediti novca za povratak, ali cu zato uzivati u ljepotama djaspore.
u ostalom, ne znam ni sta drugo da pricam, kad provjerim neke informacije, koje sad dolaze, javicu se. ovo mi se sve nekako vrti u krug.
kao sto neko rece ranije-organizujte ako zelite, finansiranje NE (kad vec prioritirate "domace i situirane"
meni je dobro i u bih, hvala bogu dragom!
Mislim da svi znamo koga prioritiraju.shvacam
komsic veli da treba nas kadar, posto je upoznat sa sistemom -
sto se tice skole - valjda bosanskog jezika i nekih drugih drustvenih predmeta (sve o bosni i hercegovini)
aha... to si u pravu. ali isto tako racunaj sa racunima koji su 3x veci nego sto imas sada (ovdje uzimam u obzir da imas redovnu prosjecnu platu
redovna bila do sada, mada mnogi idu vani i vracaju se, ne moram ja nista stediti novca za povratak, ali cu zato uzivati u ljepotama djaspore.
u ostalom, ne znam ni sta drugo da pricam, kad provjerim neke informacije, koje sad dolaze, javicu se. ovo mi se sve nekako vrti u krug.
kao sto neko rece ranije-organizujte ako zelite, finansiranje NE (kad vec prioritirate "domace i situirane"
meni je dobro i u bih, hvala bogu dragom!
-
callmethebreeeze
meni, koliko je poznato, vjerski radnici se salju u inostranstvo, zasto onda onemoguciti i prosvjetnim radnicima.
ipak, mislim da od svega nece biti nista.
-
vesela
#48 Re: bih treba da placa skole u djaspori
ja_cura_ wrote:dobro jutro!
sinoc slusam na vijestima, pa nesto ne mogu bas da vjerujem da sam dobro cula!
naime, bh djaspora trazi da im drzava bosna i hrecegovina obezbjedi skolu na maternjem jeziku, to sve finansira i naravno da potrebni kadar posalje i opet plati. jer inace djeca nece govoriti maternji i nece htjeti dolaziti u bosnu uopste. a komsic se zalaze za to!!!!
nemamo dovoljno novca za skole i kadar u bih, a hoce za djasporu da placaju.... boze sacuvaj!
djeca isla ili ne isla u skolu, nece htjeti ovamo dolaziti, jer ih nista nece vezati, familija koju imaju jos uvijek ovdje ce umrijeti, tako da se svaka veza polako gubi.
u australiji se vec djaspora sama organizovala, dobiva valjda nesto i od tamosnje vlade, tako da vec imaju skolu na bosanskom jeziku, koju fakultativno pohadjaju. vecinom je pohadjaju jer imaju prednosti, tipa dobivaju plus poene za upis na fakultet itd.
sta vi mislite o prijedlogu djaspore i komsica?
prvo moram reci da se nadam da ovo napisano djaspora je lapsus!...drugo, bilo bi dobro da das neki link ili izvor informacije...prijedlog je, po mom misljenju, van pameti!
mogu govoriti o stanju u Svedskoj, za druge drzave nemam informacija...
ucenje maternjeg jezika u osnovnoj skoli nije nikakva dopunska nastava, nego redovni casovi za djecu koja hoce da uce maternji jezik...namjerno govorim maternji jezik, posto za djecu iz BiH postoje tri jezika i tri nastavnika...nastavnika i nabavku knjiga finansira komuna, kao i za druge predmete, ali pod uslovom da u razredu mora biti najmanje 5 ucenika!
osnovci imaju sedmicno 2 puta po dva casa, a gimnazijalci jednom sedmicno po dva casa i ocjena ulazi u svjedocanstvo, kao i svi drugi predmeti!
znaci, nikakva finansijska podrska ne treba iz BiH i svi koji se bune su potpuno u pravu!
ono sto mi je nije jasno u ovom prijedlogu za finansiranje je koji jezik bi BiH vlada finansirala i kakvo haoticno stanje bi tek tada nastalo, jer ne mogu da vjerujem da bi se po tom pitanju slozili!
-
freak_with_a_laptop
#50 Re: bih treba da placa skole u dijaspori
Choopka, vjeruj da nema. U Njemackoj taj zakon ne postoji. Poznato je, da skandinavske zemlje ulazu izuzetno puno truda a i novca u skolstvo - na zalost, to blagostanje je izuzetak. Cula sam da su pojedine skole u DE uvele Turski kao drugi strani jezik, naravno u skolama sa nadprosjecnim brojem turskih djaka. Broj Bosanaca u DE je shaka jada nasprem turskog stanovnistva, tako da cemo jos pricekat na taj privilegij.cHupjahalic@ wrote:
Kad pricamo o strucnom kadru za skolstvo - pa ne bih rekla, da cemo ih naci medju 'izbjeglicama'. Naravno da ima izbjeglica sa odgovarajucom strucnom spremom, ali sumnjam da ih ima dovoljno. Uzmi jednu nastavnicu, koja je '92 napustila zemlju - je li ta osoba zaista sposobna da predaje danasnje gradivo? 30 djaka po 100 eura mjesecno, eto ti jedna plata - ne bi bilo zgoreg da prosvetni kadar 'uvozimo'.cHupjahalic@ wrote:
Mislim da svi znamo koga prioritiraju.