NEISPRAVNOST LEZAJEVA?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Koliko je popravak koshtao?
-
ninja-san
Vidi,
Radio sam to u okviru onog redovitog godisnjeg servisa, koji je ukupno (ulje, filteri uljni ,benzinski, zracni, filter polena, sijalica, selen, gumica za balans stangu, elektro test ) + rad kostao 365 KM u totalu.
Od toga na gumicu za balans stangu i selen kao dijelove otpada oko 50 KM.
Radio sam to u okviru onog redovitog godisnjeg servisa, koji je ukupno (ulje, filteri uljni ,benzinski, zracni, filter polena, sijalica, selen, gumica za balans stangu, elektro test ) + rad kostao 365 KM u totalu.
Od toga na gumicu za balans stangu i selen kao dijelove otpada oko 50 KM.
-
d2
sto se tice lezajeva njih cujes kao hucanje, desi se da se ne cuje pri nekim brzinama (recimo do 60-70) a onda se preko toga vec pocne cuti... ruzno malo jer se moze desiti da ne cujes po gradu jer vozis ispod te brzine a onda kad krenes na put skontas zlokobno hucanje koje se cuje isto kao da imas jos jedan motor u autu... ja sam tako krenuo na more i zaboravio promjeniti lezaj pa sam sa strepnjom otisao i vratio se, poslije pricam sa majstorom, kaze on nisi se trebao plasiti, mogao si preci jos koliko hoces kilometara, lezaj samo huci kad mu dodje vrijeme za zamjenu i to je to...
eto za nauk ubuduce, ako vozis po krivinama ne mora se cuti kao hucanje nego kao da si na skijanju, isti zvuk skroz - kao da skijas
eto za nauk ubuduce, ako vozis po krivinama ne mora se cuti kao hucanje nego kao da si na skijanju, isti zvuk skroz - kao da skijas
-
tbaharis
plasticne cahure na letvi volana kad odu (narocito recimo kod udarca u trotoar ili vecu rupu) lupaju tako kako ti opisujes... one su par maraka al ima puno djelova skidat...
PS ovo je iskustvo od prije nekoliko godina i to golf...
PS ovo je iskustvo od prije nekoliko godina i to golf...
-
ninja-san
Eh,
Kao sto sam opisao u par postova ranije, ja sam problem rijesio i lupanje su prouzrocile istrosene gumice na balans stangi i jedan prednji selen.
Istina je, prije konacnog rijesenja problema ja sam se namijenjao raznih dijelova.
Stoga vozacima, a poglavito mladjim jedan dobar savjet: -kada se cuje lupkanje iz trapa, nemojte zuriti sa dijagnozom tipa- krajnica, lezaj amortizer, seleni itd.
Razlog za to je sto se vibracije prenose kroz karoseriju i nekada je jako tesko ustanoviti odakle zapravo lupkanje dolazi (meni je lupala balans stanga a imao sam osjecaj kako lupanje dolazi iz zadnjeg trapa).
P.S jednom mom poznaniku se olabavila cijev auspuha koja je lupkala u zadnjem kraju i lik bio ubijedjen da je amortizer u pitanju. Kupio , otisao i promijenio amortizere i onda mu majstor primjetio sto je i objasnio kako je lupalo. Zato savjet , nikad ne idite majstoru sa dijagnozom, iako se mnogi boje da ce majstor izmjenjati sve i svasta bolje je pregledati auto od pocetksa do kraja i onda vidjeti sto lupa.
Kao sto sam opisao u par postova ranije, ja sam problem rijesio i lupanje su prouzrocile istrosene gumice na balans stangi i jedan prednji selen.
Istina je, prije konacnog rijesenja problema ja sam se namijenjao raznih dijelova.
Stoga vozacima, a poglavito mladjim jedan dobar savjet: -kada se cuje lupkanje iz trapa, nemojte zuriti sa dijagnozom tipa- krajnica, lezaj amortizer, seleni itd.
Razlog za to je sto se vibracije prenose kroz karoseriju i nekada je jako tesko ustanoviti odakle zapravo lupkanje dolazi (meni je lupala balans stanga a imao sam osjecaj kako lupanje dolazi iz zadnjeg trapa).
P.S jednom mom poznaniku se olabavila cijev auspuha koja je lupkala u zadnjem kraju i lik bio ubijedjen da je amortizer u pitanju. Kupio , otisao i promijenio amortizere i onda mu majstor primjetio sto je i objasnio kako je lupalo. Zato savjet , nikad ne idite majstoru sa dijagnozom, iako se mnogi boje da ce majstor izmjenjati sve i svasta bolje je pregledati auto od pocetksa do kraja i onda vidjeti sto lupa.
-
Enticer
#32 Re: NEISPRAVNOST LEZAJEVA?
Evo da dignem ovu temu staru skoro 10 godina da ne otvaram novu
Dok vozim po makadamu ili po losem asfaltu cujem lupetanje iz prednjeg trapa, a ako sam na dobrom asfaltu nista se ne cuje. Danas bio kod Ferhatovica, gledao mi stabilizatore kazu da su ok, a da sumnja na aksijalne lezajeve i da on ne mjenja to, navodno zaje.bano zamijeniti, zapeknu sarafi
e sad jel sigurno da kad zamijenim aksijalne lezajeve da ce sve biti ok...?
Dok vozim po makadamu ili po losem asfaltu cujem lupetanje iz prednjeg trapa, a ako sam na dobrom asfaltu nista se ne cuje. Danas bio kod Ferhatovica, gledao mi stabilizatore kazu da su ok, a da sumnja na aksijalne lezajeve i da on ne mjenja to, navodno zaje.bano zamijeniti, zapeknu sarafi
-
channel10
#33 Re: NEISPRAVNOST LEZAJEVA?
To ćeš saznati tek kad ih zamijenis
... I ja sam mijenjao stabilizator i neki dan krajnicu i opet nesto sitno čvaka. Veze nemam sta je, a ne ide mi se opet majstoru 
- insomnia78
#34 Re: NEISPRAVNOST LEZAJEVA?
Pez'o 308, benzinac
Prva, gas 3000 i > nekakvo zujanje, brujanje. Presaltas, prestane. Druga, gas do 3000 sve normala na 3000 i preko opet. I tako svaka
Iritantno pravo
E hajd znaj sta je
Prva, gas 3000 i > nekakvo zujanje, brujanje. Presaltas, prestane. Druga, gas do 3000 sve normala na 3000 i preko opet. I tako svaka
Iritantno pravo
E hajd znaj sta je
- amar1994
#35 Re: NEISPRAVNOST LEZAJEVA?
diferencijal , mozda mjenjacinsomnia78 wrote:Pez'o 308, benzinac
Iritantno pravo
E hajd znaj sta je
- insomnia78
#36 Re: NEISPRAVNOST LEZAJEVA?
Nemam pojma. Od jarana auto al pravo nervira
Imam utisak ko da se nesto rasklimalo il sta pa pri vecin obrtajima vibrira
Al to onako pravo laicki
Imam utisak ko da se nesto rasklimalo il sta pa pri vecin obrtajima vibrira
Al to onako pravo laicki