NEISPRAVNOST LEZAJEVA?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ninja-san

Post by ninja-san »

Evo, samo da Vam javim da sam rijesio moj problem.
U pitanju je bila gumica na balans stangli i prednji selen koji je bio skroz otisao.

Svaka cast i pohvala za ekipu u ovlastenom Ford servisu u Sa.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Koliko je popravak koshtao?
ninja-san

Post by ninja-san »

Vidi,
Radio sam to u okviru onog redovitog godisnjeg servisa, koji je ukupno (ulje, filteri uljni ,benzinski, zracni, filter polena, sijalica, selen, gumica za balans stangu, elektro test ) + rad kostao 365 KM u totalu.
Od toga na gumicu za balans stangu i selen kao dijelove otpada oko 50 KM.
d2

Post by d2 »

sto se tice lezajeva njih cujes kao hucanje, desi se da se ne cuje pri nekim brzinama (recimo do 60-70) a onda se preko toga vec pocne cuti... ruzno malo jer se moze desiti da ne cujes po gradu jer vozis ispod te brzine a onda kad krenes na put skontas zlokobno hucanje koje se cuje isto kao da imas jos jedan motor u autu... ja sam tako krenuo na more i zaboravio promjeniti lezaj pa sam sa strepnjom otisao i vratio se, poslije pricam sa majstorom, kaze on nisi se trebao plasiti, mogao si preci jos koliko hoces kilometara, lezaj samo huci kad mu dodje vrijeme za zamjenu i to je to...

eto za nauk ubuduce, ako vozis po krivinama ne mora se cuti kao hucanje nego kao da si na skijanju, isti zvuk skroz - kao da skijas
tbaharis

Post by tbaharis »

plasticne cahure na letvi volana kad odu (narocito recimo kod udarca u trotoar ili vecu rupu) lupaju tako kako ti opisujes... one su par maraka al ima puno djelova skidat...

PS ovo je iskustvo od prije nekoliko godina i to golf...
ninja-san

Post by ninja-san »

Eh,
Kao sto sam opisao u par postova ranije, ja sam problem rijesio i lupanje su prouzrocile istrosene gumice na balans stangi i jedan prednji selen.
Istina je, prije konacnog rijesenja problema ja sam se namijenjao raznih dijelova.
Stoga vozacima, a poglavito mladjim jedan dobar savjet: -kada se cuje lupkanje iz trapa, nemojte zuriti sa dijagnozom tipa- krajnica, lezaj amortizer, seleni itd.
Razlog za to je sto se vibracije prenose kroz karoseriju i nekada je jako tesko ustanoviti odakle zapravo lupkanje dolazi (meni je lupala balans stanga a imao sam osjecaj kako lupanje dolazi iz zadnjeg trapa).

P.S jednom mom poznaniku se olabavila cijev auspuha koja je lupkala u zadnjem kraju i lik bio ubijedjen da je amortizer u pitanju. Kupio , otisao i promijenio amortizere i onda mu majstor primjetio sto je i objasnio kako je lupalo. Zato savjet , nikad ne idite majstoru sa dijagnozom, iako se mnogi boje da ce majstor izmjenjati sve i svasta bolje je pregledati auto od pocetksa do kraja i onda vidjeti sto lupa.
Enticer

#32 Re: NEISPRAVNOST LEZAJEVA?

Post by Enticer »

Evo da dignem ovu temu staru skoro 10 godina da ne otvaram novu :D

Dok vozim po makadamu ili po losem asfaltu cujem lupetanje iz prednjeg trapa, a ako sam na dobrom asfaltu nista se ne cuje. Danas bio kod Ferhatovica, gledao mi stabilizatore kazu da su ok, a da sumnja na aksijalne lezajeve i da on ne mjenja to, navodno zaje.bano zamijeniti, zapeknu sarafi :D e sad jel sigurno da kad zamijenim aksijalne lezajeve da ce sve biti ok...?
channel10

#33 Re: NEISPRAVNOST LEZAJEVA?

Post by channel10 »

To ćeš saznati tek kad ih zamijenis :)... I ja sam mijenjao stabilizator i neki dan krajnicu i opet nesto sitno čvaka. Veze nemam sta je, a ne ide mi se opet majstoru :)
insomnia78

#34 Re: NEISPRAVNOST LEZAJEVA?

Post by insomnia78 »

Pez'o 308, benzinac
Prva, gas 3000 i > nekakvo zujanje, brujanje. Presaltas, prestane. Druga, gas do 3000 sve normala na 3000 i preko opet. I tako svaka
Iritantno pravo
E hajd znaj sta je
amar1994

#35 Re: NEISPRAVNOST LEZAJEVA?

Post by amar1994 »

insomnia78 wrote:Pez'o 308, benzinac
Prva, gas 3000 i > nekakvo zujanje, brujanje. Presaltas, prestane. Druga, gas do 3000 sve normala na 3000 i preko opet. I tako svaka
Iritantno pravo
E hajd znaj sta je
diferencijal , mozda mjenjac :? :-)
insomnia78

#36 Re: NEISPRAVNOST LEZAJEVA?

Post by insomnia78 »

Nemam pojma. Od jarana auto al pravo nervira
Imam utisak ko da se nesto rasklimalo il sta pa pri vecin obrtajima vibrira
Al to onako pravo laicki
Post Reply