Koliko je meni poznato sve je tačno. Uključujući i čnjenicu da samo za vrijeme hadždž-a žene mogu hodati bez muške pratnje. A predvodnici naših vehabija školovani su dole. Iran im je trn u oku. Pola njih bi se sutra možda raznijeli na šiitskoj pijaci.
Katar: Senad Pećanin;u BiH je bio građanski rat
Moderator: anex
-
Šandor
Znam da na ovom forumu ima ljudi koji su bili u Saudijskoj Arabiji. Ovom prilikom ih molim da se jave i potvrde netačnost mojih teza.
Koliko je meni poznato sve je tačno. Uključujući i čnjenicu da samo za vrijeme hadždž-a žene mogu hodati bez muške pratnje. A predvodnici naših vehabija školovani su dole. Iran im je trn u oku. Pola njih bi se sutra možda raznijeli na šiitskoj pijaci.
Dobro, možda sam pretjerao sa ovih 50%. Al dio su sektaškog sukoba. Umjesto da se okrenu pravim ciljevima i podstiču ujedinjenje muslimana i borbu protiv dušmana. Saudija zavađa muslimane. Opet ponavljam, drugi saveznik i pušikurac najvećoj svjetskoj sili u Jugozapadnoj Aziji je Saudija (prvi je Izrael).
-
Sarajevo moje
kaokakao wrote:KOMUNIST su puno ucinili za muslimanke!! da nije njih bilo jos uvijek bi te muslimanke neobrazovane i nepismene hodale po Bosni. dali su im OBRAZOVANJE!!!
I skinuli im mrak sa ociju: feredze. Sto ih sad opet navlace,kojekakve razne, to je vise do novca nego do ubjedjenja.
-
kaokakao
Sarajevo moje wrote:kaokakao wrote:KOMUNIST su puno ucinili za muslimanke!! da nije njih bilo jos uvijek bi te muslimanke neobrazovane i nepismene hodale po Bosni. dali su im OBRAZOVANJE!!!
I skinuli im mrak sa ociju: feredze. Sto ih sad opet navlace,kojekakve razne, to je vise do novca nego do ubjedjenja.
UPRAVO!!!! ma sve je to stvar politike. Hoce na silu da uguraju islam u Evropu pa to rade preko Bosne.ali, prepozna li Evropa i Amerika Bosnu kao potencijalnu pretnju za sirenje islama sasjec ce to u korijenu. ne moraju nista drugo uraditi nego samo reci onim krvolocima iz ovog zadnjeg rata, iz ove agresije-a ima ih koliko hoces-.."zazmirit cemo, a vi odradite posao umjesto nas.." i opet ce jadni narod nastradati, radi necijih tudjih ubjedjenja!
-
kaokakao
Kisni_dan wrote:SANDOR,
Da si kad bio u Saudi Arabiji ne bi tako govorio.
Tamo ljudi zive zivotom i bogatstvom kakav ti nikad neces ni okusiti a kaomoli pozivjeti.
Ta tvoja prica je tipicna slika koju su nama u bivsoj Yu stvarali i tipicna ona koja se prikazuje zapadnim zemljama...
Nidje veze...
da li ovo isto mozes reci i za Afganistan?!? hajmo pricati u kakvom se polozaju njihova zena, isto muslimanka, nalazi? da li zivi u bogatstvu i blagostanju ili zali sto se uopste i rodila?!?
- Ostri_Mac
...hebote, bash se pitam gdje li si ti zivio/la...sto rece neko, eto mojih zadnjih 9 generacija familije zivilo na u Jordanu...jali na Marsubasta sljezove boje wrote:koliko se sjecam, na Marijin Dvoru su sve Muslimanke 1945. pod vodjstvom AFZ-a skinule sva vjerska pokrivala. Tek u sumrak pred prve demokratske izbore se pocelo ponovno pokrivati i jedna od prvih koja se pokrila je bila spisateljica Melika. Hidzabe sam prije rata vidjala u Zenevi, ali ne i u Sarajevu
-
basta sljezove boje
u Sarajevu. Gdje li su radile te sto su nosile hidzabe?Ostri_Mac wrote:...hebote, bash se pitam gdje li si ti zivio/la...sto rece neko, eto mojih zadnjih 9 generacija familije zivilo na u Jordanu...jali na Marsubasta sljezove boje wrote:koliko se sjecam, na Marijin Dvoru su sve Muslimanke 1945. pod vodjstvom AFZ-a skinule sva vjerska pokrivala. Tek u sumrak pred prve demokratske izbore se pocelo ponovno pokrivati i jedna od prvih koja se pokrila je bila spisateljica Melika. Hidzabe sam prije rata vidjala u Zenevi, ali ne i u Sarajevu
- Ahmmed
Eh...Možda je Pećanin mislio upravo na ovo što bašta sljezove boje kaže...Da, zaista, gdje su radile pokrivene žene? Poneka, rijetka, u medresi...I ako se računaju tevhidi i mevludi
I nigdje više....Dakle, sve nastavnice, učiteljice, službenice, radnice u tvornicama, spremačice, doktorice, medicinske sestre(osim časnih sestara, angažiranih u bolnicama),nisu mogle biti pokrivene...Ne ulazim sada u to, da li bi, neka od njih, da je imala mogućnost,na posao išla pokrivena...Samo konstatiram činjenicu.
Što se Saudije tiče....
Ma, drugari moji, jeste li vi ,kada, sa ovim našim vehabijama pričali o saudijskoj Arabiji i kraljevskoj dinastiji? Auuuu, ja takvih kletvi na njihov račun, nikada nisam čuo od bilo koga, u toj mjeri, kao od vehabija:D
Šandor, ne znam šta bih ti rekao na ovaj tvoj opis....Dakle, da su primitivna zemlja, ne možeš reći, kad vidiš auto-puteve, zgrade, tvornice, poljoprivredna dobra usred pustinje, tvornice, automobile, šoping centre, škole....
Da su im žene neobrazovane, nisu...Idu u posebne škole, odvojene od muškaraca....Rade na brojnim mjestima, a mušterije, klijentela, učenici, studenti su im žene....Da voze automobile, ne voze...Nemaju pravo na automobile, ali imaju na vozače i jeftin taksi
Saudijke moraju imati pokriveno lice, muslimanke iz drugih zemalja ne moraju...
jednared, u Džedi, upada grupa žena , djevojaka, bez muške pratnje
, u jednu prodavnicu...sa markiranom robom
Lica im pokrivena, muškarci prodavači....Njih dvojica se samo razmakoše, a one krenuše u pohod
Rasturile robu, traže, probaju, pričaju između sebe, a ova dvojica, ma, prosto mi ih bilo žao....
Izabrale što su htjele, platile karticom i otišle...
Kako god,to nije status koji impresionira
No, zadugo, neće biti revolucije u saudiji,jer dok je nafte, dok je para,dok je , za solidan broj njenih stanovnika, život prilično lagodan, dok je tradicija ovoliko jaka, a jeste, dok je saudijkama, barem znatnom broju njih, pokrivanje lica sasvim normalna stvar....Saudijska će Arabija biti ovo što je danas.
Njen najveći protivnik nije ni zapad, ni sekularizacija, već vehabije, vjerujte mi na riječ
A moagu samo da zamislim, šta bi se desilo da oni, tamo, preuzmu vlast
prvo bi stradali semafori....I saudijski kralj,kojeg protivnici, zovu, zamislite, TITO 
I nigdje više....Dakle, sve nastavnice, učiteljice, službenice, radnice u tvornicama, spremačice, doktorice, medicinske sestre(osim časnih sestara, angažiranih u bolnicama),nisu mogle biti pokrivene...Ne ulazim sada u to, da li bi, neka od njih, da je imala mogućnost,na posao išla pokrivena...Samo konstatiram činjenicu.
Što se Saudije tiče....
Šandor, ne znam šta bih ti rekao na ovaj tvoj opis....Dakle, da su primitivna zemlja, ne možeš reći, kad vidiš auto-puteve, zgrade, tvornice, poljoprivredna dobra usred pustinje, tvornice, automobile, šoping centre, škole....
Da su im žene neobrazovane, nisu...Idu u posebne škole, odvojene od muškaraca....Rade na brojnim mjestima, a mušterije, klijentela, učenici, studenti su im žene....Da voze automobile, ne voze...Nemaju pravo na automobile, ali imaju na vozače i jeftin taksi
jednared, u Džedi, upada grupa žena , djevojaka, bez muške pratnje
Rasturile robu, traže, probaju, pričaju između sebe, a ova dvojica, ma, prosto mi ih bilo žao....
Kako god,to nije status koji impresionira
Njen najveći protivnik nije ni zapad, ni sekularizacija, već vehabije, vjerujte mi na riječ
-
prleitihi
je li tebi..ahmede..ovo ok?Ahmmed wrote:Da su im žene neobrazovane, nisu...Idu u posebne škole, odvojene od muškaraca....Rade na brojnim mjestima, a mušterije, klijentela, učenici, studenti su im žene....Da voze automobile, ne voze...Nemaju pravo na automobile, ali imaju na vozače i jeftin taksiSaudijke moraju imati pokriveno lice, muslimanke iz drugih zemalja ne moraju...
- pitt
neka njima njihovog bogatsva......nezaposlenost medju omladinom 40%....nezaposlenost medju zenama 90%. Sta mislis sto avduka (novi kralj) pokusava malo mrdnuti stvari al mu ne daju familija i rodjaci koji se lizu sa vehabijama.Kisni_dan wrote:SANDOR,
Da si kad bio u Saudi Arabiji ne bi tako govorio.
Tamo ljudi zive zivotom i bogatstvom kakav ti nikad neces ni okusiti a kaomoli pozivjeti.
Ta tvoja prica je tipicna slika koju su nama u bivsoj Yu stvarali i tipicna ona koja se prikazuje zapadnim zemljama...
Nidje veze...
- Abu FEED el-Castro
Jes' vala nek si mu se nagovorio! Nego deder da vidimo tvoj nacrt plana za reformu saudijskog drustvaprleitihi wrote:je li tebi..ahmede..ovo ok?Ahmmed wrote:Da su im žene neobrazovane, nisu...Idu u posebne škole, odvojene od muškaraca....Rade na brojnim mjestima, a mušterije, klijentela, učenici, studenti su im žene....Da voze automobile, ne voze...Nemaju pravo na automobile, ali imaju na vozače i jeftin taksiSaudijke moraju imati pokriveno lice, muslimanke iz drugih zemalja ne moraju...
Nakon visednevne posjete nasoj zemlji (a po mogucnosti i okolici, blizoj i siroj), čvrsto sam uvjeren da se apsolutno niti jedna saudijka niposto i ni u kom slučaju vise nikad ne bi vratila u svoju poganu saudiju, onaj jad i čemer!
- Ahmmed
Vidi, prleitihi, ako,nakon ovolikog međusobnog čitanja, ti mene pitaš, da li mi je ovo ok, posebno, ovo boldirano, e, onda.....prleitihi wrote:je li tebi..ahmede..ovo ok?Ahmmed wrote:Da su im žene neobrazovane, nisu...Idu u posebne škole, odvojene od muškaraca....Rade na brojnim mjestima, a mušterije, klijentela, učenici, studenti su im žene....Da voze automobile, ne voze...Nemaju pravo na automobile, ali imaju na vozače i jeftin taksiSaudijke moraju imati pokriveno lice, muslimanke iz drugih zemalja ne moraju...
Ja sam samo naveo činjenice, rekavši da time nisam impresioniran.
I želio sam reći da stvari u Saudiji, u kontekstu priče o vehabizmu, nisu nimalo "monolitno" postavljene...:Jer, ima vehabija i vehabija
A što se tiče ove pitove informacije, da 90 posto žena ne radi, mislim da je to približno tačno.
Ovaj podatak za omladinu, pak, malo je pretjeran
-
prleitihi
ama ja tebe čitam mimo podforuma religija..a mimo tog podforuma baš i nemaš neku šansu da pišeš o ovakvim stvarima..(isto sam pitao i ženu..Ahmmed wrote:Vidi, prleitihi, ako,nakon ovolikog međusobnog čitanja, ti mene pitaš, da li mi je ovo ok, posebno, ovo boldirano, e, onda.....prleitihi wrote:je li tebi..ahmede..ovo ok?Ahmmed wrote:Da su im žene neobrazovane, nisu...Idu u posebne škole, odvojene od muškaraca....Rade na brojnim mjestima, a mušterije, klijentela, učenici, studenti su im žene....Da voze automobile, ne voze...Nemaju pravo na automobile, ali imaju na vozače i jeftin taksiSaudijke moraju imati pokriveno lice, muslimanke iz drugih zemalja ne moraju...
![]()
Ja sam samo naveo činjenice, rekavši da time nisam impresioniran.
I želio sam reći da stvari u Saudiji, u kontekstu priče o vehabizmu, nisu nimalo "monolitno" postavljene...:Jer, ima vehabija i vehabija![]()
A što se tiče ove pitove informacije, da 90 posto žena ne radi, mislim da je to približno tačno.
Ovaj podatak za omladinu, pak, malo je pretjeranZa razliku od sarajlija,mislim na one roDŽene, kojima je taksiranje jedno od omiljenih zanimanja, uz dužno poštovanje prema ovom časnom poslu, Saudijci takve vrste poslova, radije prepuštaju Pakistancima i Indijcima
I ne žale se kako od "došla" ne mogu dahnut
- Abu FEED el-Castro
I mene kad izbiju iz cipela i ostave na suhom betonu bez argumentacije isto tako i ja nesto tupavo sebi u bradu promrmljam...prleitihi wrote:abu..pokušaj naći tu tabletu za večeras..pa ćemo sutra ujutro nabaviti nove..
-
Šandor
Dobro Ahmede. Jesam pričao naslijepo ali i dalje mislim da nisam mnogo fulio. Nisam ni mislio da nisu bogati i modernizovani, da se žene ne školuju. Nisam mislio da vehabije podržavaju Saudiju. Htio sam reći da su žene u mnogo gorem položaju u odnosu na Iran. Ali činjenica je da se u Saudiji školuju bosanski muslimani koji nakon povratka u Bosnu hoće da i ovdje bude kao i dole ili još gore.
U ratu nam je pomogao Iran. Saudija je šutila a Irak šurovao s krmkom sa Dedinja. A oni hajvani okupirani su tom sektaškom pričom. Uvijek podjele. I onako imamo mnogo političkih podjela. Postavlja se pitanje ko finansira ove ovdje? Nema mnogo kandidata. Ili Saudijci koji se kupaju u novcu ili USA & Israel.
U ratu nam je pomogao Iran. Saudija je šutila a Irak šurovao s krmkom sa Dedinja. A oni hajvani okupirani su tom sektaškom pričom. Uvijek podjele. I onako imamo mnogo političkih podjela. Postavlja se pitanje ko finansira ove ovdje? Nema mnogo kandidata. Ili Saudijci koji se kupaju u novcu ili USA & Israel.
- Ahmmed
prleitihi, važno je shvatiti i prihvatiti, da , bez obzira na činjenicu da li je neko nečim impresioniran,postoje tradicije,koje, koliko god nam bile ili ne bile po volji, jesu prihvaćene, negdje....počesto u mjeri, koja iznenađuje...
Jer, koliko god su zar i feredža, u bosanskohercegovačkom društvu, često opisivani kao nametnuti način odijevanja, kao porobljavanje žene, kao ponižavanje žene, mnoge žene to nisu tako doživljavale. Ja sad ne govorim o metodologiji kojom su zar i feredža,postali odjevni predmeti muslimanke, ne govorim o mom i tvom stajalištu o takvom pokrivanju....
Moja je rahmetli majka, nana, bila, kako bi to zapadni susjedi rekli, osupnuta činjenicom da ne smije pokriti lice, kad izlazi vani....A nosila je, za vanjske prigode, bečku modu....dužu suknju, košulju, sako, šešir i preko šešira peču, valu....Ko Nada Đurevska u " Mirisu dunja"
Jer, koliko god su zar i feredža, u bosanskohercegovačkom društvu, često opisivani kao nametnuti način odijevanja, kao porobljavanje žene, kao ponižavanje žene, mnoge žene to nisu tako doživljavale. Ja sad ne govorim o metodologiji kojom su zar i feredža,postali odjevni predmeti muslimanke, ne govorim o mom i tvom stajalištu o takvom pokrivanju....
Moja je rahmetli majka, nana, bila, kako bi to zapadni susjedi rekli, osupnuta činjenicom da ne smije pokriti lice, kad izlazi vani....A nosila je, za vanjske prigode, bečku modu....dužu suknju, košulju, sako, šešir i preko šešira peču, valu....Ko Nada Đurevska u " Mirisu dunja"
- Ahmmed
Ma, ne hvali položaj žena u Iranu, sad će branitelji ljudskih prava i demokracije nagrnutiŠandor wrote:Dobro Ahmede. Jesam pričao naslijepo ali i dalje mislim da nisam mnogo fulio. Nisam ni mislio da nisu bogati i modernizovani, da se žene ne školuju. Nisam mislio da vehabije podržavaju Saudiju. Htio sam reći da su žene u mnogo gorem položaju u odnosu na Iran. Ali činjenica je da se u Saudiji školuju bosanski muslimani koji nakon povratka u Bosnu hoće da i ovdje bude kao i dole ili još gore.
I , ja bih se malo više brinuo za ove što nam se školuju u Jordanu...
- Abu FEED el-Castro
Joj šandore ti ukaki i šefa i stanicu. Nemozes praviti tako banalizovana poredjenja, eto bolja je kruška nego banana zato što je banana više zakrivljena...
Daleko od toga da ja budem nekakav advokat saudijcima (otprilike ono što ti je reko Ahmmed, to ti je to, s iznimkom da lice kolko znam ne mora biti pokriveno, ali je to adet koji je nezaobilazan, ono za driver licence jest tačno ali to je opet tezi magarluk i priča za sebe), ali ako pravis iole ozbiljno poredjenje onda moras uzeti hejbet stvari u obzir, mada po meni je ključno ono "kako se neko lično osjeća u onome što jeste", to me malo nervira, naročito kad mi iz ovakve rupe i bijede, zadnjeg jada u evropi eto nekome mi pridikujemo, i govorimo kako mu pazi samo - ne valja, i kako bi trebalo
Mada nije tu bitno ni što smo mi bijeda i rupa, inače ne prihvatam naturanje nečeg što "bi trebalo i što je bolje", bilo kome, pa valjda je to jedna od najgorih stvari koje ameri rade: eto nas da vam uredimo zivot i svijet i donesemo prosperitet
I iako se takvo što medju normalnim svijetom itekako kritikuje, na osnovu nekih komentara ovdje, vidim da bi i medju bosancima, da nedo Bog ima kakve sile, takvo misljenje i stav bilo dosta zastupljeno, pa bi mozda i mi po svijetu hodali i dijelili lekcije "kako treba i kako je bolje"...
- Bosanac sa dna kace
hrkljus
oni s teme o tezi Pecanina da je u BiH bio gradjanski rat stigli do polozaja zena u Iranu i S.Arabiji
fakat me uvjerise da postoji ta teorija zavjere protiv muslimana
nema teme a da se ne spomenu; vehabije, Iran, S.Arabija, al-Kaida, Zlatko L. i SDP (oops ispravte me ako sma nesto ispustio)
oni s teme o tezi Pecanina da je u BiH bio gradjanski rat stigli do polozaja zena u Iranu i S.Arabiji
nema teme a da se ne spomenu; vehabije, Iran, S.Arabija, al-Kaida, Zlatko L. i SDP (oops ispravte me ako sma nesto ispustio)
-
kub lajkan
Zaboravio si Harisa...Bosanac sa dna kace wrote:hrkljus![]()
![]()
oni s teme o tezi Pecanina da je u BiH bio gradjanski rat stigli do polozaja zena u Iranu i S.Arabiji![]()
- Bosanac sa dna kace
fala na dopuni...kub lajkan wrote:Zaboravio si Harisa...Bosanac sa dna kace wrote:hrkljus![]()
![]()
oni s teme o tezi Pecanina da je u BiH bio gradjanski rat stigli do polozaja zena u Iranu i S.Arabiji![]()
- van Basten
Iako ne gotivim dotičnog siguran sam da bi ovakvo šta rekao, samo ako nađe neki svoj interes u toj izjavi (finansijski ili bilo koji drugi dovoljno primamljiv za sapunjanje glave)
- Bosanac sa dna kace
eno ti izvora vijesti pa sam provjerihemac wrote:Iako ne gotivim dotičnog siguran sam da ovakvo šta ne bi rekao! Ovo je neka hajka ili zajebancija.