Blizi se 4.maj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ivy

Post by Ivy »

fenjer wrote:pa i nije tema, :P a ja se ne zalazem ni za kakve bitke, vec za slobodu govora i misljenje i pojednako pravo svakog naroda nevezano koje religije, nesto sto je u titinoj drzavi bilo nezamislivo. Ja sam iznio svoje argumente vezano samo za tu cinjenicu.

hajmo sad dalje :P :D
Ako cemo o dedama, nanama i ocevima

1) Dedo svaki dan klanjo 5 vakata, redovno iso petkom na dzumu
2) Zavrsio Medresu u Sarajevu
3) Im'o drzavni posao (direktorski) u Sarajevu
4) Nikad nije bio, NIKAD, clan Partije
5) Jedan od osnivaca Bakija
6) Redovno slavio Bajrame, kao i mi s njim
7) Niko nije bio ugrozzen

Sloboda vjere? Religije?
--> stvar je bila, NE RADITI protiv drzave!
fenjer

Post by fenjer »

sulesavic wrote:

fenjer wrote:Ja znam da u titino vrijeme jedino Bosanci nisu imali nacionalna prava, odnosno nisi se mogao izjasnit kao Bosanac, nisi s tim imao pravo na religiju i svoj jezik, sto jedno takvo priznanje automatski sa sobom nosi.
Nije tačno. Očekuj da ti se jave kompetentniji od mene. Moj babo (deda, djed) je smio ići džamiju, imao je nož za kurbane...

Bio je autoput. Ne u BiH, ali negdje drugdje. BiH je imala željeznice. Putevi joj više-manje nisu ni trebali.

ehe osvrnut cu se na ova dva komentara, to negdje drugo je vidis izgradnjeno na racun BIH. :P
A to sto je tvoj dedo iso u dzamiju zajedno sa mojim nema veze s nacijom i pravima iste. Uostalom nisu svi Bosanci i Muslimani.
Last edited by fenjer on 12/04/2007 19:09, edited 2 times in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

fenjer wrote:4 maj naravno, rekoh taj tvoj datum , a 21 oktobar nikad necu zaboravit, dobro se sjecam tog dana... kad na to sve pomislim, pa onda dzenaza, pa alija i njegov zivot, njegova djela .... fakat se onda nesto pobudi u meni.
Znam kako ti je :oops: I mene srklet safata :oops:
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

sve ono protiv cega smo se borili,generacijama,uspjelo je da dozivi svoj najveci sjaj i velicnstvenost..fasizam,naravno.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Kao i svakog 4. maja, osjetiću da mi sve više i više nedostaje, i negdje u dubini duše postaviću mu pitanje: Kome si nas ovo ostavio ? :(
sulesavic

Post by sulesavic »

fenjer wrote:ehe osvrnut cu se na ova dva komentara, to negdje drugo je vidis izgradnjeno na racun BIH.
Nije, drug, taèno da je to izgraðeno samo na raèun BiH, nego i za raèun BiH. Autoput Bratstva i jedinstva spajao je Beograd i Zagreb. Da je povezivao Evropu sa Jadranom, pa da se mo¾e reæi da su Hrvatska i Crna Gora hajrovale od toga - nije bilo tako.

Da je od ¾eljeznica hajrovala BiH - jeste. Legendarna Brèko - Banoviæi, èvori¹te u Doboju... Industrijski centri bijahu povezani tim èistim oblikom transporta.
fenjer wrote:A to sto je tvoj dedo iso u dzamiju zajedno sa mojim nema veze s nacijom i nacionalnim pravima. Uostalom nisu svi Bosanci i Muslimani.
Ima veze s nacijom, nacionalnim pravima, religijom i ostalim apstrakcijama. To je osnova svega navedenog. I jo¹ jedna stvar - nisu Muslimani nego muslimani. Ako æemo jo¹ preciznije - Bo¹njaci.
fenjer

Post by fenjer »

Bosanci nisu bili priznati kao nacija.. i to je to. sta se ima tu vise pricat, zna se dobro da se s Bosanskih ledja najvise izgradilo po susjednim republikama, a primjer kad je trebala citava Juga da izdvaja neki sitni iznos z zagadjenje zenice zbog zeljezare, za to niko nije bio voljan..Uostalom dolaze nova vremena , licno se nadam sto bolja od onih i nikad vise na onakav lazan nacin :) to je moj stav :D eehe
sulesavic

Post by sulesavic »

fenjer wrote:Bosanci nisu bili priznati kao nacija
A danas?
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

fenjer wrote:Bosanci nisu bili priznati kao nacija.. i to je to. sta se ima tu vise pricat, zna se dobro da se s Bosanskih ledja najvise izgradilo po susjednim republikama, a primjer kad je trebala citava Juga da izdvaja neki sitni iznos z zagadjenje zenice zbog zeljezare, za to niko nije bio voljan..Uostalom dolaze nova vremena , licno se nadam sto bolja od onih i nikad vise na onakav lazan nacin :) to je moj stav :D eehe
da,bolja su nam sada vremena nego onda
komedija
fenjer

Post by fenjer »

PITARKA_SA wrote:
fenjer wrote:Bosanci nisu bili priznati kao nacija.. i to je to. sta se ima tu vise pricat, zna se dobro da se s Bosanskih ledja najvise izgradilo po susjednim republikama, a primjer kad je trebala citava Juga da izdvaja neki sitni iznos z zagadjenje zenice zbog zeljezare, za to niko nije bio voljan..Uostalom dolaze nova vremena , licno se nadam sto bolja od onih i nikad vise na onakav lazan nacin :) to je moj stav :D eehe
komedija
zavisi iz kojeg ugla gledas. sto je nekad bilo bolje treba priznat, ali to nema veze s titom, a ovo danas sto je lose je bash posljedica titine politike, odnosno sve je nazor bilo, da nije ne bi se desilo ono sto jest.
sulesavic

Post by sulesavic »

fenjer wrote:zavisi iz kojeg ugla gledas. sto je nekad bilo bolje treba priznat, ali to nema veze s titom, a ovo danas sto je lose je bash posljedica titine politike, odnosno sve je nazor bilo, da nije ne bi se desilo ono sto jest.
Dobro, vjerovat æu vi¹e tvojim oèima nego svojim.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

fenjer wrote:
PITARKA_SA wrote:
komedija
zavisi iz kojeg ugla gledas. sto je nekad bilo bolje treba priznat, ali to nema veze s titom, a ovo danas sto je lose je bash posljedica titine politike, odnosno sve je nazor bilo, da nije ne bi se desilo ono sto jest.
sto je bilo dobro u titino doba nema veze sa titom????
a ovo sto je sada lose ,nije lose zbog lokalnih fasista nego zbog tite????
:lol: daj molim te dodji sebi :D :D :D

znaci tito ti je kriv sto nema posla??
tito je kriv sto je svaki doktor,drot,sluzbenik korumpiran??
tito je kriv sto nemamo hljeba jesti???

kakav mozak,imas duboki naklon od mene do poda :D :D
fenjer

Post by fenjer »

bolja je bila ekonomska situacija, uredjenje drzave , pa i logicno jer je vladao mir.
a rat on je dobrim dijelom posljedica titinog sistema, srbi "odjednom" hoce veliku srbiju, hrvati hoce svoju drzavu, tako i slovenci, a bosanska mala jugoslavija, njezin komad opet svi hoce, jedino takozvani bosanki muslimani nemaju kud. Rat nije nikom dobra donio, ali jest promijenio neke stvari, najbolje i jest da je svako gazda u svojoj kuci, jedino je na nama u bosni ostalo da i dalje razvijamo suzivot ali ne na onakav nacin kao sto je tito to radio. ovo zadnje, poslije rata je mnogo tesko, ali nije neostvarivo za neke nove generacije :D
sulesavic

Post by sulesavic »

Fenjer, ¹to se ti smje¹ka¹ na kraju svake poruke?
fenjer

Post by fenjer »

eheh to mi je ostalo unazad par godina u navici :D :D mozda malo provakativno djeluje ali nije to namjena...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

fenjer wrote:bolja je bila ekonomska situacija, uredjenje drzave , pa i logicno jer je vladao mir.
a rat on je dobrim dijelom posljedica titinog sistema, srbi "odjednom" hoce veliku srbiju, hrvati hoce svoju drzavu, tako i slovenci, a bosanska mala jugoslavija, njezin komad opet svi hoce, jedino takozvani bosanki muslimani nemaju kud. Rat nije nikom dobra donio, ali jest promijenio neke stvari, najbolje i jest da je svako gazda u svojoj kuci, jedino je na nama u bosni ostalo da i dalje razvijamo suzivot ali ne na onakav nacin kao sto je tito to radio. ovo zadnje, poslije rata je mnogo tesko, ali nije neostvarivo za neke nove generacije :D
Zar rat nije stao prije 12 godina? :?
Ivy

Post by Ivy »

_BosanaC wrote:
fenjer wrote:bolja je bila ekonomska situacija, uredjenje drzave , pa i logicno jer je vladao mir.
Zar rat nije stao prije 12 godina? :?
Amin :bih: :kravata:
patrius

Post by patrius »

Idi Amin...
sulesavic

Post by sulesavic »

patrius wrote:Idi Amin...
...lekovit ko vitamin
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

fenjer wrote:4 maj naravno, rekoh taj tvoj datum , a 21 oktobar nikad necu zaboravit, dobro se sjecam tog dana... kad na to sve pomislim, pa onda dzenaza, pa alija i njegov zivot, njegova djela .... fakat se onda nesto pobudi u meni.

Ko je to alija? Jel to onaj sto je potpisao kapitulaciju bih a usput izdao sve one sto su branili zemlju kojoj je on bio predsjednik? Jel to onaj sto je od gladnih usta BOSANACA krao pare i davao ih kojekakvim cengicima, silajdzicima , sacirbegovicima, itd..? Jel to onaj sto je poceo proces tzv. "bosnjackog (ne)osvjescivanja" i uveo taj redikulozni pojam "bosnjaci" i time nas svrstao u jednu od zaracenih strana u BiH? Uveo turbomuslimane u modu? Ako na tog "aliju" mislis, trag u historiji mu se zatrao. Ne zasluzuje da se pomene na istom forumu sa Titom, kamoli u jednom postu. Fuj.
fenjer

Post by fenjer »

nije to taj alija zamijenio si ga s nekim drugim :P

a to sto je stao rat prije 12 godina, jest tacno je to ali i vi ste svjesni da imamo tri drzave u drzavi, da nasi susjedi ne zele zajedno s nama da zive , a svaki glas se broji a svi zajedno moramo donosit odluke, nesto sto je izgleda sad za sad nemoguce. tako je kako je, a uostalom narod je opet taj koji je izabrao vlast. :D
Ivy

Post by Ivy »

fenjer wrote:nije to taj alija zamijenio si ga s nekim drugim :P

a to sto je stao rat prije 12 godina, jest tacno je to ali i vi ste svjesni da imamo tri drzave u drzavi, da nasi susjedi ne zele zajedno s nama da zive , a svaki glas se broji a svi zajedno moramo donosit odluke, nesto sto je izgleda sad za sad nemoguce. tako je kako je, a uostalom narod je opet taj koji je izabrao vlast. :D
i Tito kriv za to???? :? :shock:
Ivy

Post by Ivy »

zoom66 wrote:"pratim vas majku vam bozju"

:D:P
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
fenjer

Post by fenjer »

Ivy wrote:
fenjer wrote:nije to taj alija zamijenio si ga s nekim drugim :P

i Tito kriv za to???? :? :shock:

pa nije ni Alija kriv za to. nije on govorio u parlamentu bojim sa da ce muslimanski narod otici u nestanak, vec to su rijeci karadzica.
a rekoh vec rat je posljedica dobrim dijelom titinog rezima, pa u tom kontekstu. A ne blatim ja konkretno titu kao osobu, vec njegov rezim a to je citav aparat na koji je mozda on i najmanje uticao..uglavnom odvijao se tako da ''jadni Bosnaci'' (=muslimani, pravoslavci,katolici) uvijek morali da placaju, posebno oni zeleni :P :D
basta sljezove boje

#50 Re: Blizi se 4.maj

Post by basta sljezove boje »

Sarajevo moje wrote:Da li se neko sjeca ovog datuma,i da li ga obiljezi? Ja licno odem pred Marsalku i odam postu najvecem sinu ex-Yuge,a mozda i dalje.
a je li u 15 i 4 jos uvijek stojis cijelu minutu?
Post Reply