Pogresna upotreba rijeci
-
Klapac
Evo tipicnog primjera pogresno upotrebljene rijeci: sucelje za interface.janje_ wrote:nekako mi puno prirodnije reci interfejs nego sucelje.
Sucelje je coface(sta god to bilo
Slicno je i sa svemrezom za internet. Svemreza je univernet (sta god to bilo
Nitko nije savrsen pa ni zagrebacka skola (mada je savrsenija i od beogradske i od mlade sarajevske zajedno
- Kurt_Kombajn
hm. medjucelje mi se cini prikladnim kao hrvatska rijec za GuchuKlapac wrote:... docim je medjucelje interface!...
-
Nancy Drew
- Neelix
pogresno si me shvatila, naravno da te racunarske izraze koristim, ali sUport? zasto onda ne prica u potpunosti na engleskom?janje_ wrote:u ovom slucaju je malo nesretno, ali inace, kad se koriste izrazi tipa hardver, softver, hard disk i slicni izrazi udomaceni u cijelom svijetu, meni je to skoro pa ok. nekako mi puno prirodnije reci interfejs nego sucelje. da jebe rak raka.Neelix wrote:kad smo kod tih prevoda..."pruzicemo im suport"... (d.zvizdic)on ima hrpu slicnih izraza ali mi sad ne padaju na pamet
elem, pruzicemo im saport je kurton, jer je "podrska" skroz precizan prevod.
jednom sam instalirao Cro office...bljak hehe nisam se snac mogao nikako.
- Neelix
ima ona Bahina.... EFEKTAN GOL...njemu je efektan sinonim za lijep..pa kad ga Pirlo zabije sa 30 metara
on urla kako efektan gooooooo bla bla bla...
da ima i trunku logike u glavi znao bi da je svaki go efektan jer ima efekta na rezultat
da ima i trunku logike u glavi znao bi da je svaki go efektan jer ima efekta na rezultat
-
sarayewo
Nazalost, na sa-x se moze jasno razlikovati autentican tekst od onog prevedenog sa engleskog, jer ko god da radi prevode radi ih bez imalo razumijevanja i truda...
Neko je gore naveo nekoliko primjera i ja se slazem da je bolje koristiti engleske rijeci nego ove nase "prevode", ali treba koristiti ili jedne, ili druge - a ne mijesati...
Tako je npr. juce prevod glasio "...hardver i softver, kao i update..." - malo ovako, malo onako, u zavisnosti od toga sta autor zna prevesti...
Neko je gore naveo nekoliko primjera i ja se slazem da je bolje koristiti engleske rijeci nego ove nase "prevode", ali treba koristiti ili jedne, ili druge - a ne mijesati...
Tako je npr. juce prevod glasio "...hardver i softver, kao i update..." - malo ovako, malo onako, u zavisnosti od toga sta autor zna prevesti...
- chinese_water
a za sta soganu sluzi zica u glavi?pitt wrote:jasta je....puna pauchineNeelix wrote:pitt imam osjecaj da je kod tebe tolika glavusha da se sladokusci ne mogu razocarati bez obzira na to koliki je procenat popunjen![]()
:D
- pitt
gromobranchinese_water wrote:a za sta soganu sluzi zica u glavi?pitt wrote:jasta je....puna pauchineNeelix wrote:pitt imam osjecaj da je kod tebe tolika glavusha da se sladokusci ne mogu razocarati bez obzira na to koliki je procenat popunjen![]()
:D
![]()
![]()
dajte ba ljudi....pa neke rijeci treba ostaviti jer ne postoji prikladan termin u domacem jeziku. U mnogim jezicima je tako.
- chinese_water
hahahah OrnelwareSaraswati wrote:Mirci maloprije spomenu 'omeksje'patrius wrote:U Croatiji su odskora odlucili da "hardware" zamijene sa "ocvrsje",al' ne znam sta su skovali za "software"....ja odvalila
-
hejter
#48 Re: Pogresna upotreba rijeci
janje_ wrote:ja se sjecam jednog intervjua na lokalnoj tv, kad je treba, valjda se htjela malo prodati pod nacitana i kul, na pitanje kako se osjeca odgovorila:Vingo wrote:Primijetila sam da se rijeci, osobito neki strucni ili uvezeni termini, cesto koriste u potpuno pogresnom kontekstu.
Najcesce mi pada napamet rijec "dubiozno" za koju sam primijetila da je mnogi koriste kao sinonim za "duboko" ili jos gore "nebulozno"![]()
Imate jos primjera?
osjecam se eventualno.
Kuku majko moja!!!
- Corto Maltese
Ne treba ići dalje od jezika koji se koristi na ovom forumu. Naziv podgrupe u kojoj je ova tema (tema- topic) je "Nauka i edukacija". "Edukacija", to Vam je ono što se na Staroslavenskom zvalo "Obrazovanje". Izbjegavanje B/H/S slova (slovo je font, za one koji ne razumiju Staroslavenski) sa pripadajućim kvačicama služi da bi se sakrilo nep(rep)oznavanje Č i Ć, DŽ i Đ, a mehko Š da i ne pominjemo.
- janje_
nemoj paušalirat. ima nas i sa stranskim tastaturama, pa ne može svako ubost gdje je koja kvačica.Corto Maltese wrote:Ne treba ići dalje od jezika koji se koristi na ovom forumu. Naziv podgrupe u kojoj je ova tema (tema- topic) je "Nauka i edukacija". "Edukacija", to Vam je ono što se na Staroslavenskom zvalo "Obrazovanje". Izbjegavanje B/H/S slova (slovo je font, za one koji ne razumiju Staroslavenski) sa pripadajućim kvačicama služi da bi se sakrilo nep(rep)oznavanje Č i Ć, DŽ i Đ, a mehko Š da i ne pominjemo.