Ovu sam pricu cuo od starog,a mene je toliko sokirala da je prva stvar koju sam pomislio:"Pa zar je TADA toga bilo"..
Stari bio vec pri kraju fakulteta i njegov najbolji jaran na nekom derneku upozna djevojku,zacopa se,ma nema ljubav k'o "Medznun i Lejla"..
Ovaj momak,haj zvacemo ga "Kemo" (doduse tako se i stvarno zove)

pozhuri da zavrsi gradjevinu,diplomira,dobije prilicno brzo posao (sto tada u kasnim 60tim, ranim 70tim i nije bio neki problem) i da se ozheni "zhenom svoga zhivota" koja je tada bila negdje na sredini studija medicine..
I tako su par godina vodili jedan solidan porodicni zhivot,moj stari je u medjuvremenu upoznao moju staru i oni su se intenzivno druzhili sa Kemom i njegovom novopecenom "hanumom"...Stari mi govori da,ako postoji nesto sto bi nazvao idelanim brakom,to su bili ovo dvoje..Mama,opet (valjda zhene imaju neko 6to culo) nije nikada "begenisala" Keminu suprugu,jednostavno joj nije legla..U medjuvremenu dobiju i bebu..
I tako "they lived happily ever after" do dana kada je mlada dama diplomirala medicinu i nasla posao..
Ubrzo nakon toga Kemo dolazi jednog dana kuci,zatice pismo na stolu u kojem mu njegova "voljena" supruga govori kako se razvodi,da je svo vrijeme imala momka s kojim se vidjala i da i dijete nije Kemino..
Kemo joj je sluzhio samo kao podrska dok nije zavrsila fax i postigla svoj cilj....
I prica mi stari dalje,kako ga je Kemo nazvao taj dan,ispircao mu sta se desilo,naravno nije mogao vjerovati sta se desilo i cak se pobojao da slucajno ne digne ruku na sebe,posto je bio porilicno "plahe" naravi..
I kazhe on taj dan mome starom ja odoh iz Jugoslavije i necu se nikada vratiti..
Stari ga tjesio "ma daj ne govori gluposti","bice zhena" ali je Kemo fakat rasprodao ono nesto malo sto ima i pokupio se put Zapada..
Odrzhavao je koliko toliko kontakt sa mojim starim,slao mu ponekad cestitke za Novu Godinu itd. skoro svaki put iz neke nove zemlje..
I tako je nastala pauza od nekoliko godina,Kemo se nije javljao,stari je znao otici do Keminih rodiltelja,raspitivati se za njega,ali ni oni jadni nisu znali gdje im je sin..ljudi ga totalno halalili sto se kazhe

I tako sve negdje do 1980 (i moji se vec spremali da krenu preko bare) stizhe pismo sa brazilskom postanskom markicom u kojem je Kemo nasiroko napisao mom ocu gdje je bio i sta je radio i da je napokon nasao svoju srecu u gradu Curitibi u dalekom Brazilu????? Ozhenjen,2 djece,bavi se nekim privatnim poslom..
I Kemini rodiltelji odose na drugi svijet ali on nikada vise ne dodje u rodni grad..
I znam da se stari cesto mail-a sa njim,"munta" ga da dodje barem u posjetu ali jedino sto ovaj kazhe je da bi mu srce puklo..ovako barem zhivi sa lijepim uspomenama..
Ali je Kemo "junior" bio u gradu prije 4-5 godina jednog ljeta,malo studentski putovao po Evropi pa navratio da vidi odakle mu je otac i da upozna tetku i rodjake..
Ja ga nisam upoznao ali mi stari kazhe da je isti Moke..
Jedino ga "jebe ga malo ono slovo "L" i padezhi" al sta ima veze....