RIJEKA UNA - 18 000 kubika nuklearnog otpada!!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

eHost wrote:@PipiDugaDevetka - kakve veze ima Megle sa leukemijom?

Pozdrav
eHost
E:S
Nema nikakve. Malo sam se zaheb'o.

Ima djece, pa žive u uvjerenju da se mlijeko dobija iz samoposluge, a ne od krava koje pasu (kontaminiranu?) travu.
Last edited by PipiDugaDevetka on 06/04/2007 07:04, edited 1 time in total.
senada

Post by senada »

SIGURNO da ce biti kancerogeno mlijeko i svi mlijecni proizvodi sa priobalja Une i daleko sire i jos dalje ...... isto tako meso i mesni proizvodi, potom posebno zeljasto i krtolasto bilje....... pa sama voda.......... opet se radi o GENOCIDU nad BH narodima...... pitam se KAKAV ODNOS/STAV je zauzela BH vlada naspram recimo svojih kceri/sinova/potomstva ili su jos uvijek udomljeni izvan njihove bh. babovine im zemlje Morije?

PS.Zasto se profesorica L. Tanovic - strucnjak te oblasti ne oglasava u javnosti po tom pitanju?

Zasto EKOLOSKA stranka SUTI????

Zasto se SDP-a ne tice taj NAS drzavni problem?

Zasto Pokret za "promjene" po minderlucima '99' vjecno palamude uvijek stare teme a novim problemima, sa nesagledivim posljedicama prepustaju kao "ostavstinu za buducnost" - novim, mladim "dr.medicine obucenim sa bubama u usima"?

Vladajuce oligarhije dokazale su da im je svakoj stalo da pomori svoj narod, kako bi opet kukali na "one druge" - za "saku i kapu" mrskih im americkih dolara, hrvatskih kuna, evropskih eura.... misloguze tracibabe i bh. "patriote" - tako to biva kad su teolozi - BOZIJI POSLANICI" svaki na celu "svog naroda" i svog trecinskog dijela "drzave"! Sa njima cemo mi ostati bez zemlje, bez drzave, bez naroda,bez nacije......bez gradjana smo ranih 90ih ostali...... na kraju kao sto smo na na pocetku ostali bez nasih predaka, majki, oceva, sinova i kceri, sa njihovom patoloskom vladavinom teokratije i kleptokratije, ostat ce ogoljena, opustosena zemlja Morija ... bez nade za zivot nasih bliskih i dalekih potomaka....
_BosanaC

Post by _BosanaC »

senada wrote:SIGURNO da ce biti kancerogeno mlijeko i svi mlijecni proizvodi sa priobalja Une i daleko sire i jos dalje ...... isto tako meso i mesni proizvodi, potom posebno zeljasto i krtolasto bilje....... pa sama voda.......... opet se radi o GENOCIDU nad BH narodima...... pitam se KAKAV ODNOS/STAV je zauzela BH vlada naspram recimo svojih kceri/sinova/potomstva ili su jos uvijek udomljeni izvan njihove bh. babovine im zemlje Morije?

PS.Zasto se profesorica L. Tanovic - strucnjak te oblasti ne oglasava u javnosti po tom pitanju?

Zasto Pokret za "promjene" po minderlucima '99' vjecno palamude uvijek stare teme a novim problemima, sa nesagledivim posljedicama prepustaju kao "ostavstinu za buducnost" - novim, mladim "dr.medicine obucenim sa bubama u usima"?

Vladajuce oligarhije dokazale su da im je svakoj stalo da pomori svoj narod, kako bi opet kukali na "one druge" - za "saku i kapu" mrskih im americkih dolara, hrvatskih kuna, evropskih eura.... misloguze tracibabe i bh. "patriote" - tako to biva kad su teolozi - BOZIJI POSLANICI" svaki na celu "svog naroda" i svog trecinskog dijela "drzave"! Sa njima cemo mi ostati bez zemlje, bez drzave, bez naroda,bez nacije......bez gradjana smo ranih 90ih ostali...... na kraju kao sto smo na na pocetku ostali bez nasih predaka, majki, oceva, sinova i kceri, sa njihovom patoloskom vladavinom teokratije i kleptokratije, ostat ce ogoljena, opustosena zemlja Morija ... bez nade za zivot nasih bliskih i dalekih potomaka....
Amin.
Bumbar

Post by Bumbar »

eHost wrote:
mIRCerka wrote:I fakat mi je zao Jenne, kaze da je sada preuska i pala je u depresiju... :zzzz: hajd adio
Takve kao ti provedu citav svoj bijedni zivot u Sarajevu gledajuci u "RIJEKU MILJACKU" kako tece kao neki bijedni potocic. Sta bi vi rekli da zele otvoriti otpad u blizini vrela Bosne? Digli bi i EU na noge radi toga.. zar ne? a ovako.. ma koga boli ista za Unom.. to je ionako druga drzava, zar ne?

E pa drage moje sarajlije koje podrzavate ovakva misljenja kao sto je od gdjice mIRCerke ( nije ni cudo da nema socijalnog zivota a prica o Jenni ), skidam vam kapu. Humanost i patriotizam vam ocigledno nisu najbolje osobine. Bolje receno - nepoznate su vam. Za vas je Sarajevo = Bosna.. pa dokle? zato nam je drzava u qrcu !

Ja bi se protivio nuklearnom otpadu bilo gdje u blizini BiH, neovisno da li se radi o Drini ili Uni ! Ali najlakse je sjediti i kontati kako ce neko drugi srediti problem. Kasnije kad nam uniste i zemlju, ovdje nece biti ni krajisnika a ni sarajlija !

@PipiDugaDevetka - kakve veze ima Megle sa leukemijom?

Pozdrav
eHost

@eHost, zemljak...mirce ne barci :x ...ja je u krajiskinje usvajam... :) cura je bila sarkasticna...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

eHost wrote:
mIRCerka wrote:I fakat mi je zao Jenne, kaze da je sada preuska i pala je u depresiju... :zzzz: hajd adio
Takve kao ti provedu citav svoj bijedni zivot u Sarajevu gledajuci u "RIJEKU MILJACKU" kako tece kao neki bijedni potocic. Sta bi vi rekli da zele otvoriti otpad u blizini vrela Bosne? Digli bi i EU na noge radi toga.. zar ne? a ovako.. ma koga boli ista za Unom.. to je ionako druga drzava, zar ne?

E pa drage moje sarajlije koje podrzavate ovakva misljenja kao sto je od gdjice mIRCerke ( nije ni cudo da nema socijalnog zivota a prica o Jenni ), skidam vam kapu. Humanost i patriotizam vam ocigledno nisu najbolje osobine. Bolje receno - nepoznate su vam. Za vas je Sarajevo = Bosna.. pa dokle? zato nam je drzava u qrcu !

Ja bi se protivio nuklearnom otpadu bilo gdje u blizini BiH, neovisno da li se radi o Drini ili Uni ! Ali najlakse je sjediti i kontati kako ce neko drugi srediti problem. Kasnije kad nam uniste i zemlju, ovdje nece biti ni krajisnika a ni sarajlija !

@PipiDugaDevetka - kakve veze ima Megle sa leukemijom?

Pozdrav
eHost
Postovani Ehost,
organizovacu akciju da se skupe sredstva da ti se uplati trostepeni kurs bosankog jezika, a doniracemo ti i koji kilogram smisla za humor, jer ako ti ne kontas poentu mog posta (koja bi bila "sramota da se niko ne interesuje za ovu temu samo zato sto je Una u pitanju, vec je prece i bitnije srati o vagini Jenne Jameson") onda ti stvarno treba pomoc....velika....

Novine pisale dan dva, i prc! Isto kao za borbe pasa.

A eno, u ASu vec 5 dana skoro svaki dan izadje clanak o En Nikol Smit...

sta ti je imati dvije sise i plavu kosu... :x
kekec

Post by kekec »

A mozda ehost ima PLAVU kosu ? :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kekec wrote:A mozda ehost ima PLAVU kosu ? :D
ne, on ima pik na mene, ovakve ispade je imao i ranije, sto na piramidi, sto na dosta! temi :D

btw, ja imam plave pramenove (dodushe samo par) stoga molicu da se ne generalizira plava populacija :D

nego, eno se jos uvijek bore sa onim vagonom sto se treba vratit u madjarsku...

e postacemo svjetski poznata deponija :D svega i svacega :D
Fiore

#33 we

Post by Fiore »

U ratu su stizali mnogi kontejneri..pa gdje su sada.. naravno zavrsili poslije Daytona u ovim zeljezarama.. :D

Imali ko kakvih podataka o statistikama oboljelih od '96 na ovamo.. Pitam se zasto narod suti pogotovo Zenica..
Poslije sinocnjeg dnevnika na kojem covjek prvo ime MS prica kao da je u pitanju neki kupus neiskoristen.. izjava tipa.. ma to je bezopasno ., u malim kolicinama neam pojma.. Kad ovo cujes najezis se..

Cudi me i moj fakultet zasto nije pritekao u pomoc ili sta on radi po tom pitanju.. izgleda da ovdje u ovoj zemlji pa i kantonu.,gradu prodaje ko koga stigne.. :angry:
eHost

Post by eHost »

PCB na zeljavi, nuklearni otpad na Dvoru itd itd... od raja na zemlji do pakla. Prodani smo ionako. Gdjice Mircerko :-) - hvala na humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za kurs bosanskog jezika. Kad zavrsi - dostavim Vam broj racuna ;). Nisam znao da sam toliko zakazao po pitanju maternjeg jezika. Jel' negdje nedostaje zarez slucajno? :-?

Whatever - ne sjecam se da si mi ( samo ) ti na nisanu ! Uopste nisam aktivan na ovome forumu. Ponekad naletim i napisem koji komentar, ali kad procitam gluposti o Uni i Krajini, onda svasta pisem - vidi se iz prilozenog, zar ne? Oprosti sto sam iskoristio tvoj komentar ( poentu sam shvatio - nisam plav niti imam plave pramenove, a pomoc mi jos nije potrebna :-) ), ali trebao mi je primjer kako se ponasaju mnogi prema bosanskoj krajini. Ili smo zadnji na listi prioriteta ili nismo ni vrijedni rasprave ( ocigledno silikoni i estetske operacije jesu ), sto je jako zalosno.

I kako razvijati poljoprivredu i turizam u regiji koja se zagadjuje sa svih mogucih strana ? Kako uopce zivjeti u takvoj regiji?

Pozdrav
eHost

PS: ne sjecam se da sam raspravljao o piramidi ili pokretu "dosta" !
mIRCerka

Post by mIRCerka »

eHost wrote:PCB na zeljavi, nuklearni otpad na Dvoru itd itd... od raja na zemlji do pakla. Prodani smo ionako. Gdjice Mircerko :-) - hvala na humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za kurs bosanskog jezika. Kad zavrsi - dostavim Vam broj racuna ;). Nisam znao da sam toliko zakazao po pitanju maternjeg jezika. Jel' negdje nedostaje zarez slucajno? :-?

Whatever - ne sjecam se da si mi ( samo ) ti na nisanu ! Uopste nisam aktivan na ovome forumu. Ponekad naletim i napisem koji komentar, ali kad procitam gluposti o Uni i Krajini, onda svasta pisem - vidi se iz prilozenog, zar ne? Oprosti sto sam iskoristio tvoj komentar ( poentu sam shvatio - nisam plav niti imam plave pramenove, a pomoc mi jos nije potrebna :-) ), ali trebao mi je primjer kako se ponasaju mnogi prema bosanskoj krajini. Ili smo zadnji na listi prioriteta ili nismo ni vrijedni rasprave ( ocigledno silikoni i estetske operacije jesu ), sto je jako zalosno.

I kako razvijati poljoprivredu i turizam u regiji koja se zagadjuje sa svih mogucih strana ? Kako uopce zivjeti u takvoj regiji?

Pozdrav
eHost

zato se sjecam ja :D i bas zato sto nisi preaktivan znas lupetati...jer si moj cinizam iskoristio da bi mene nalijepio, ni krivu ni duznu :D

sto ti i rekoshe drugi forumashi..

a akcija prikupljanja sredstava ide super, mnogi se javise cak besplatno da te poducavaju :D a jezik kao jezik nema puno veze s interpunkcijom koliko sa metaforom, cinizmom, sarkazmom, ironijom...

speaking of ironija, eno se Lamija Tanovic oglasila povodom onog kontejnera u zenici i kaze "pametne zemlje se udruze pa njih vise napravi jednu deponiju, a u BiH smo stali u fazi gdje se dogovaralo da se naprave dvije deponije...u ovolipacnoj zemlji"....

hajmo zene maski maski jeVtinooo
eHost

Post by eHost »

mIRCerka wrote:zato se sjecam ja :D i bas zato sto nisi preaktivan znas lupetati...jer si moj cinizam iskoristio da bi mene nalijepio, ni krivu ni duznu :D
Okay okay. Moze pismeno izvinjenje :D Sta mogu - kao sto rekoh, dobro si naletila ;)
mIRCerka wrote:a akcija prikupljanja sredstava ide super, mnogi se javise cak besplatno da te poducavaju :D a jezik kao jezik nema puno veze s interpunkcijom koliko sa metaforom, cinizmom, sarkazmom, ironijom...
How sweet. Jos da znaju koga bi trebali poducavati. Damn...
mIRCerka wrote:speaking of ironija, eno se Lamija Tanovic oglasila povodom onog kontejnera u zenici i kaze "pametne zemlje se udruze pa njih vise napravi jednu deponiju, a u BiH smo stali u fazi gdje se dogovaralo da se naprave dvije deponije...u ovolipacnoj zemlji"....
Pa ocigledno se njih vise vec udruzilo, jer bi citava BiH uskoro mogla postati jedna velika deponija.

Pozdrav
eHost
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Protiv odlagališta za radioaktivni otpad
11.04. (20:43) - (RTV Cazin) - Danas je u Bihaću održana sjednica Kolegija Skupštine USK-a, na kojoj su, između ostalog, razmatrani izvještaji o radu za prošlu i programi rada za ovu godinu kantonalnih javnih ustanova, te Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara za 2006.godinu. Članovi Kolegija Skupštine su tokom rasprave o Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade o prihvatanju Izjave o partnerstvu sa Sisačko-mosalovačkom županijom iz Republike Hrvatskem, izrazili neslaganje s nedavno usvojenim Prostornim planom Općine Dvor . Ovim planom je na lokaciji Trgovske gore uz granicu s BIH predviđena izgradnja deponije radio-aktivnog otpada. Od Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja će se zatražiti da o ovom slučaju prikupi neophodne informacije kako bi se razgovorima na najvišem međudržavnom nivou, spriječilo odlaganje opasnog otpada na ovom lokalitetu. Prije potpisivanja Sporazuma o partnerstvu USK-a sa Sisačko-moslavačkom županijom, trebalo bi potpisati i sporazum o odbijanju izgradnje ovakve deponije, konstatirano je na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine. Skupština USK-a bi na sjednici zakazanoj za četvrtak, 19. aprila , trebala razmatrati i informaciju o Sporazumu Vlade sa Sindikatima budžetskih korisnika.

Borba se nastavlja, neda Krajisnik svoju Unu! :bih:
senada

Post by senada »

Bosanac_21 wrote:Protiv odlagališta za radioaktivni otpad
11.04. (20:43) - (RTV Cazin) - Danas je u Bihaću održana sjednica Kolegija Skupštine USK-a, na kojoj su, između ostalog, razmatrani izvještaji o radu za prošlu i programi rada za ovu godinu kantonalnih javnih ustanova, te Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara za 2006.godinu. Članovi Kolegija Skupštine su tokom rasprave o Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade o prihvatanju Izjave o partnerstvu sa Sisačko-mosalovačkom županijom iz Republike Hrvatskem, izrazili neslaganje s nedavno usvojenim Prostornim planom Općine Dvor . Ovim planom je na lokaciji Trgovske gore uz granicu s BIH predviđena izgradnja deponije radio-aktivnog otpada. Od Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja će se zatražiti da o ovom slučaju prikupi neophodne informacije kako bi se razgovorima na najvišem međudržavnom nivou, spriječilo odlaganje opasnog otpada na ovom lokalitetu. Prije potpisivanja Sporazuma o partnerstvu USK-a sa Sisačko-moslavačkom županijom, trebalo bi potpisati i sporazum o odbijanju izgradnje ovakve deponije, konstatirano je na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine. Skupština USK-a bi na sjednici zakazanoj za četvrtak, 19. aprila , trebala razmatrati i informaciju o Sporazumu Vlade sa Sindikatima budžetskih korisnika.

Borba se nastavlja, neda Krajisnik svoju Unu! :bih:
Kad vec sarajlije nemaju nikakvih problema sa slivom sarajevskih, paljanskih fekalija i dr. kopro&urino "kultura", npr. preko Kosevskog potoka pa sve u plitku rijeku Miljacku,... USK i HNKantonjeri Unu i Neretvu moraju cuvati cistoom od 'obicnog' opada ali posebno od bioloskog i nuklearnog otpada radi stravicnih posljedica na buduce generacije i njihove pra potomke.
senada

Post by senada »

mIRCerka wrote:
eHost wrote:PCB na zeljavi, nuklearni otpad na Dvoru itd itd... od raja na zemlji do pakla. Prodani smo ionako. Gdjice Mircerko :-) - hvala na humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za kurs bosanskog jezika. Kad zavrsi - dostavim Vam broj racuna ;). Nisam znao da sam toliko zakazao po pitanju maternjeg jezika. Jel' negdje nedostaje zarez slucajno? :-?

Whatever - ne sjecam se da si mi ( samo ) ti na nisanu ! Uopste nisam aktivan na ovome forumu. Ponekad naletim i napisem koji komentar, ali kad procitam gluposti o Uni i Krajini, onda svasta pisem - vidi se iz prilozenog, zar ne? Oprosti sto sam iskoristio tvoj komentar asaju mnogi prema bosanskoj krajini. Ili smo zadnji na listi prioriteta ili nismo ni vrijedni rasprave ( poentu sam shvatio - nisam plav niti imam plave pramenove, a pomoc mi jos nije potrebna :-) ), ali trebao mi je primjer kako se ponigledno silikoni i estetske operacije jesu ), sto je jako zalosno.

Pozdrav
eHost

zato se sjecam ja :D i bas zato sto nisi preaktivan znas lupetati...jer si moj cinizam iskoristio da bi mene nalijepio, ni krivu ni duznu :D

sto ti i rekoshe drugi forumashi..

a akcija prikupljanja sredstava ide super, mnogi se javise cak besplatno da te poducavaju :D a jezik kao jezik nema puno veze s interpunkcijom koliko sa metaforom, cinizmom, sarkazmom, ironijom...

speaking of ironija, eno se Lamija Tanovic oglasila povodom onog kontejnera u zenici i kaze "pametne zemlje se udruze pa njih vise napravi jednu deponiju, a u BiH smo stali u fazi gdje se dogovaralo da se naprave dvije deponije...u ovolipacnoj zemlji"....

hajmo zene maski maski jeVtinooo

:shock:
safran

Post by safran »

_BosanaC wrote:
senada wrote:SIGURNO da ce biti kancerogeno mlijeko i svi mlijecni proizvodi sa priobalja Une i daleko sire i jos dalje ...... isto tako meso i mesni proizvodi, potom posebno zeljasto i krtolasto bilje....... pa sama voda.......... opet se radi o GENOCIDU nad BH narodima...... pitam se KAKAV ODNOS/STAV je zauzela BH vlada naspram recimo svojih kceri/sinova/potomstva ili su jos uvijek udomljeni izvan njihove bh. babovine im zemlje Morije?

Amin.
Ne trebaju se oglasavati ni Lamija Tanovic (koja je fizicar i mislim da joj uza specijalnost nije nuklearna fizika) , ni SDP ni SDA ni ZaBihovci - trebaju se oglasiti onkolozi, radiolozi, hematolozi, pedijatri i epidemiolozi. Neka predoce javnosti statistike o malignim oboljenjima, congenitalnim malformacijama, teratogenim efektima .... Mozda nam onda Una bude bliza Sarajvu.
senada

Post by senada »

safran wrote:
_BosanaC wrote:

Amin.
Ne trebaju se oglasavati ni Lamija Tanovic (koja je fizicar i mislim da joj uza specijalnost nije nuklearna fizika) , ni SDP ni SDA ni ZaBihovci - trebaju se oglasiti onkolozi, radiolozi, hematolozi, pedijatri i epidemiolozi. Neka predoce javnosti statistike o malignim oboljenjima, congenitalnim malformacijama, teratogenim efektima .... Mozda nam onda Una bude bliza Sarajvu.
E, pa vidis postovani Safran, kada ja tako sto kazem, onda mi placene mediske "patriote" prisiju med.dg. ludjakinje jer taj problem sa "patriotskoga" aspekta nema nikakvoga uzrocno-posljedicnog doticaja sa prevencijom kongenitalnih malformiteta, deformiteta i inih maligniteta buducih generacija.
StLouis

Post by StLouis »

http://www.noviradiobihac.com/modules.p ... e&sid=1474

Hoće li se na Trgovskoj gori graditi odlagalište radioaktivnog otpada ?
BihaćPiše: Elmedin Mehadžić

Izgradnja nuklearnog odlagališta za niski i srednji radioaktivni otpad na Trgovskoj gori u općini Dvor u Hrvatskoj ponovo je aktualizirano nedavnom odlukom Općinskog vijeća Dvor, kojom se prostornim planom predviđa izgradnja odlagališta za odlaganje 18.000 m3 nuklearnog otpada.

..Tako Trgovska gora ipak nije izbrisana iz hrvatskih planskih dokumenata kao odlagalište nuklearnog otpada, kako su povjerovali stanovnici te nerazvijene općine i cijele Sisačko-moslavačke županije u susjednoj Hrvatskoj .

Najavom gradnje odlagališta za nuklearni otpad nezadovoljni su i u Unsko-sanskom kantonu, koji jednim dijelom graniči sa općinom Dvor, a posebno stanovnici općine Bužim, koja je svega desetak kilometara udaljena od granice sa Hrvatskom.
Ekološka udruženja sa područja USK-a , također su iznenađena najavama gradnje odlagališta radioaktivnog otpada u blizini granice sa našom zemljom , jer kako ističu , poznato je da Hrvatska posjeduje samo 53m3 radioaktivnog otpada nastalog u institutu Ruđer Bošković , a odlukom OV Dvor , predviđa se izgradnja odlagališta kapaciteta 18.000 m3.«

» Pokrenuti ćemo zajedno sa općinom Bužim i ostalim ekološkim nevladinim udruženjima kampanju protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada „ – kaže Vildana Alibabić, predsjednica Ekološke koalicije unskog sliva.
Zanimljivo je da su pojedine analize pokazale da na Trgovskoj gori ne bi trebalo biti nuklearno odlagalište jer je riječ o trusnom području u blizini rijeke Une i granice prema BiH. Prema Programu prostornog uređenja RH iz 1999. godine, Trgovska gora predviđena je kao jedina lokacija za gradnju odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada na području RH. Planskim je dokumentima precizirano kako tek treba obaviti istraživanja koja će potvrditi ili odbaciti mogućnost gradnje nuklearnog odlagališta na tome području.
Marijana Petir, predsjednica Hrvatske seljačke stranke Sisačko-moslavačke županije i zamjenica županice , začuđena je odlukom Općinskog vijeća Dvor, jer su tom odlukom, kako kaže , glasovali sami protiv sebe i građana Sisačko-moslavačke županije.
« Upućujem javni poziv aktuelnoj općinskoj vlasti u Dvoru da podnese ostavku , jer su svojom štetnom odlukom pokazali krajnju neodgovornost i nebrigu za svoje građane , kao i za građane cijele Sisačko-moslavačke županije «- navodi Petir.

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20010329/novosti3.htm
slobodna je jos 2001 objavila clanak u vezi radioaktivnog otpada. kako to da se u narednih 6 godina niko nije ozbiljno oglasio??

pored sve bijede postat cemo i europski kontejner.

:roll:
senada

Post by senada »

StLouis, ovakvim komentarima narusavamo promociju turizma na prelijepim biserno unskim slapovima....unske regate i sl. ugodjaji..... osim toga predaleko je od glavnog kantona i grada i na margini je ove nase drzave koja ce nas eto svojim blagom spojiti sa lijepom nasom susjednom nam....

kad se u plicaku od sarajevske miljacke i dubinama bosne mogu slobodno, bez ikakvih smetnji kupati, plivati i roniti krshevi ves masina, auto sasija, raznovrsni arsenali plasticnih i limenih flasa, konzervi, gaca, carapa, krpi i krpica... i kad se u neretvi moze kupati nafta,... zasto jedna una nebi pomogla susjedima i lijepim dobrosusjedskim odnosima odnijela njihov nuklearni otpad.... a gdje i kome drugom bi mogli nego nama... inteligentnim bosancima, i jos mega patriotama....cuvarima nasih vitalnih izvora zivota poput rijeka i dijelova jos netaknute prirode.... no daleko su sejseli, bahami i ostale patriotske destinacije.....

ps.posebno sam ugrozena ja rodjena i trajno nastanjena buzimljanka i moji potomci....
Bumbar

Post by Bumbar »

Da pokrenemo nesto???? :roll:

Zasto se nitko od vlasti ne ocituje :(
senada

Post by senada »

Bumbar wrote:Da pokrenemo nesto???? :roll:

trebao bi se naci neko ko ima muda, ili mehanizme da natjera kompletnu vlast da se ocituje o hitnim ostavkama i bespovratnom egzilu iz zemlje, a mi cemo se snaci pa ako treba jos dublje da propadamo ali samo bez njihove pomoci.

jedino ocitanje koje svi ocekujemo jesu ostavke svih njih. posteno i bez izuzetka.
Bumbar

Post by Bumbar »

senada wrote:
Bumbar wrote:Da pokrenemo nesto???? :roll:

trebao bi se naci neko ko ima muda, ili mehanizme da natjera kompletnu vlast da se ocituje o hitnim ostavkama i bespovratnom egzilu iz zemlje, a mi cemo se snaci pa ako treba jos dublje da propadamo ali samo bez njihove pomoci.

jedino ocitanje koje svi ocekujemo jesu ostavke svih njih. posteno i bez izuzetka.
heh...najbolje bi bilo par izvuci i po kratkom postupku :) :)...

nije vise ni do muda...treba dici sve ljude na noge..fino im predociti sta ce se desiti...ionako kubure na kraju sa neplodnoscu i malignim oboljenjima
senada

Post by senada »

_BosanaC wrote:

Amin.
Amin.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Pokušaj ubijanja našeg voljenog grada

Pored sve bjede, bezvlašča i nacionalizma, nad našim zavičajem se nadvija još jedan oblak smrti. U našem susjednom Hrvatskom Gradu Dvoru na Uni, Hrvatski birokrati i političari vode borbu da taj dio Pounja pretvore u veliki kontejner za radioaktivni otpad. Pisane su i peticije, jeden dio žitelja tog djela Pounja je protiv, dok drugi zbog neimaštine pristaje na sve sa izgovorom " Radijacija je lakša nego izbjeglištvo" , znamo da je to istina, ali dali je to cjena da se uništi nešto tako preljepo, nešto što nemožete naći nigdje na svjetu.

Tamošnji pojedini žitelji odobravaju odlagalište srednjeg i nisko radioaktivnog otpada kojeg žele smjestiti na obroncima Trgovske gore i Bešlincima, seocetu nedaleko od Dvora, u napuštena rudarska okna naguravati otpad iz Krškog. Jedan dio žitelja i lokalna vlast su protiv ovog projekta, iz naše opštine Bosanski Novi nije bilo nikakvih reakcija, niti je vlada Bosne i Hercegovine upoznata s tim prjedlogom.

Kad se samo osvrnete na kriterije sigurnosnog prjevoza tih radioaktivnih otpada nailazite i na veliku prepreku cestovne infrastrukture, jer putujuči tim djelom Pounja zaboraviš za svoje bubrege zbog truckanja. Dok se jedni bave takvim pitanjima, drugi još nisu pronašli duhovni mir jer žive sa komšijama koji su 91 stali na stranu četničke ideologije, i navode da nemaju ništa protiv ljudi, ali boli ih neistina i falsificiranje činjenica. Prije rata u Dvoru je živjelo 13000 Srba i 1400 Hrvata. Pet stotina građana izjašnjavalo se kao neopredijeljeno. U Dvoru nema čovjeka koji nije osjetio svu tragediju izbjeglištva. Prvo su 1991. godine istjerani Hrvati, a onda su izbjegli Srbi. Prvi su se vratili gotovo svi, a drugi u velikom broju.

Pored peticije, povedena je i akcija u organizaciji udruzenja mladih "KAOS" iz Hrvatske Kostajnice pod nazivom "UNA - MA NEMA TIH KUNA!" koja je sa udrugom Unski smaragdi iz Bihaća okupila građane i u "pet minuta do 12" uhvatili su se za ruke i na taj način pokazali da nema tih novaca koji mogu kupiti našu Unu i zdravlje naše djece! Toj akciji su se pobunili pojedini u Dvoru na Uni i Bosanskom Novom sa izgovorom da im je takvo nešto potrebno. To sve se dešavalo 2001-2003 jer pojedini žele da unesu bilo kakav uljev novca pa makar koštao i prirode.

Taj pritisak se događa iako je na Skupštini Sisačko-moslavačke županije 2001. prilikom donošenja Prostornog plana Županije, vijećnici HDZ-a su podnijeli amandman da se lokacija odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori briše iz tog plana i taj amandman jednoglasno je prihvaćen.

Pritisak se ponovo nastavio i današnjih dana, naime političari iz Dvora pokušavaju da se taj plan ostvari i da donesu taj radioaktivni materijal na prostore Pounja ali im ni sad neide za rukom. Tom izazovu 30-03-2007 je odgovorio Predsjednik HDZ-a Sisačko-moslavačke županije Ivan Šantek na konferenciji za novinare, "reakcije Županije na odluku Općinskog vijeća Dvora o prihvaćanju Prostornog plana s mogućnošću izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nazvao je "nekorektnima prema Dvoru, nepotrebnim i neprimjerenim uznemiravanjem javnosti i odbijanjem investitora, jer na Trgovskoj gori neće biti odlagalište radioaktivnog otpada".

Za sad to je sretan kraj tog događaja, naša redakcija zahvaljuje članovima KAOS-a, Unskim smaragdima i svim ostalim koji štite prirodu bez razlike na vjeru i opredjeljenost, jer jedino nas priroda može zbližiti i sa zajedničkom borbom protiv pohlepe dovesti na pravi put. Put tolerancije, put uzajamnog poštivanja i sloge. S tim razlogom smo i započeli ovaj projekt na dan 17. maja 2006, povodom dana rijeke Une, i nezaboravite naš slogan "BOSANSKI NOVI U SRCU A UNA U VENAMA" !!!!

Image
Post Reply