Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
terapija

#26 Re: Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Post by terapija »

aNTropocentrio wrote:Da li roditelji imaju pravo da odlučuju u ime svoje djece, ako im to tradicija nalaže? Tradicija, takva kakva je, uglavnom je okarakterisana dugovječnošću. A naše društvo se (bar prividno) razvija, ako ni u čemu, onda na polju medicine, tehnologije i higijene. Da li onda ima smisla pridržavati se nekih prastarih običaja, pogotovo onih koji krše elementarna ljudska prava, koja svi tako često spominjemo. Možda je nekad u prošlosti, pogotovo na području Bliskog istoka, obrezivanje bilo neophodno iz higijenskih razloga, ali danas ne postoji ni jedan medicinski razlog koji bi opravdao jedan ovako brutalan čin, nad bespomoćnim bićem koje ne može da govori u svoje ime.

Ja smatram da roditelji nemaju pravo da odlučuju u ime svog djeteta (kada se radi o njegovom tjelesnom integritetu), kao što ni doktori ili neke druge osobe nemaju pravo da im omoguće to.
Sta tusis vise o bliskom istoku, svi jevreji i skoro svi Amoerikanci se takodjer obrezuju, i uvijek je bilo protivnika tog cina.
Roditelj naravno nema pravo na sakacenje djeteta, no ovo ne mozes tako nazivati. To je radjeno iz higijenskih razloga zatim i iz religijskih pa i tradicionalnih. Mislis li zaista da je bolje ostaviti covjeka da odraste pa da se onda suoci s tom odlukom u zrelim godinama, kada je doticna operacija mnogo teze podnosljiva i cesce su komplikacije. A najvjerovatnije ce to da uradi, opet zbog pomenute tradicije..

Naravno obrezivanje zena je nesto sasvim drugo. Dok se kod muskaraca odstranjuje samo manje-vise nepotreban dio koze, koji kasnije svakako ponekad trazi intervencije i pravi komplikacije, kod zena se odstranjuje jako bitan dio organa i to je vec sakacenje. To osucjujem najstrozije.

S druge strane, niko nema pravo da nekom narodu namece sta treba da radi, ukoliko isti to smatra ispravnim, ili tradicionalno opravdanim. Mnogi nasi civilizirani obicaji se nekome takodjer mogu ciniti neprihvatljivi, ali nam ne pada na pamet da ih zbog toka mijenjamo.
aNTropocentrio

#27 Re: Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Post by aNTropocentrio »

terapija wrote: Sta tusis vise o bliskom istoku
Pročitaj sve postove prije nego što staviš komentar.
terapija

#28 Re: Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Post by terapija »

aNTropocentrio wrote:
terapija wrote: Sta tusis vise o bliskom istoku
Pročitaj sve postove prije nego što staviš komentar.
Procitao sam kasnije si se ispravio, no u prvom si iskljucivo spomenuo bliski istok. sta da kazem.

ne branim ni islam ni nikoga, nego me cisto bode u oci aktuelna islamofobija.

Obrezivanje muske djece dokazano donosi vise koristi nego sto steti i to je razlog zasto se izmedju ostalog i danas prakticira u cijelom svijetu, a i tradicije nisu "glupe" da su to tek tako nametnule.

sasvim druga stvar je obrezivanje zenske djece. To je nepotreban cin i ja ga naravno, osudjujem.

Sta ti recimo mislis o defloraciji djevojcica pri rodjenju? To se u zadnje vrijeme takodjer nudi u bolnicama. Posto imas tako napredna nacela, vjerujem da ti nije toliko bitno probiti tu opnu, koja ionako nema svrhu i pravi nepotrebne probleme
aNTropocentrio

#29 Re: Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Post by aNTropocentrio »

terapija wrote: Sta ti recimo mislis o defloraciji djevojcica pri rodjenju? To se u zadnje vrijeme takodjer nudi u bolnicama. Posto imas tako napredna nacela, vjerujem da ti nije toliko bitno probiti tu opnu, koja ionako nema svrhu i pravi nepotrebne probleme
Moram priznati da za ovo nisam do sada čuo. Užas - šta drugo reći.
black

Post by black »

kako ide Image spasavanje svijeta.."dusebriznici" :oops:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Niko pa ni roditelji nemaju pravo odlučiti se za "sakaćenje" svog djeteta samo zato što je njihovo! Iznijeli ste čitav niz nebuloza i dezinformacija koje nemaju veze sa zdravim razumom. Kao prvo, ko ima pravo da u moje ime odluči da se odstrani jedan dio mog tijela? Pod dva, jeste li čuli za najnovije studije koje pokazuju da nije istina da je obrezan penis sigurniji što se tiče prenosa virusa HIV? Pod tri, prepucium (kožica) nije bez svrhe i samo neinformisana osoba može tvrditi suprotno! Ona ŠTITI glans penis (glavu penisa) od ozljeda i kao što je već neko napisao sadrži ogroman broj nervnih završetaka koji tu nisu tek ukrasa radi!
Želite svoje dijete pravilno edukovati o načinu prenosa veneričnih bolesti? Naučite ga šta znači riječ kontracepcija, pa mu neće biti problem jedan komadić kože! Spominjete higijenske razloge? Ako svoje dijete ne naučite higijeni ni obrezivanje mu neće pomoći. Uljup ostaje uljup!!!
I na kraju, meni najdraži "argument"! Ne izgleda lijepo! :shock: Ma eto, sve trčim da idem pod nož da bi nekoj glupači izgledao lijepo! Bože, koje budalaštine...
bibliotekar

Post by bibliotekar »

aNTropocentrio wrote:A koje su te velike prednosti?

jel mozda neko nekad ovdje otisao na google.com? Znate kako je doooobro tamo... nema sta nema...da ne duljim:

http://www.google.ba/search?hl=bs&q=cir ... %BEi&meta=

http://www.google.ba/search?hl=bs&q=cir ... %BEi&meta=

http://www.google.ba/search?hl=bs&q=obr ... %BEi&meta=

http://www.google.ba/search?hl=bs&q=sun ... %BEi&meta=

i td...
xon_sa

Post by xon_sa »

Ako je jasno da obrezivanje smanjuje mogucnost infekcija, da smanjuje mogucnost zaraze AIDSom, da to danas preporucuju i najvece svjetske zdravstvene asocijacije, da se vec stoljecima isto sprovodi bez ikakvih stetnih posljedica, da se smanjivanjem osjetljivosti vrha spolnog organa uveliko umanjuje mogucnost problema vezanih za preranu ejakulaciju i hiljadu drugih razloga, vi ste sad nasli za shodno da se pozivate na ljudska prava novorodjenceta. Naravno da je bolje to uraditi dok je dijete malo, brze i lakse ce rana zarasti, dijete nece imati problema sa strahom i sl.

Dijete u to doba nije sposobno da donosi samostalno odluke o svom zdravlju. Ako se vec neko toliko veze za ljudska prava zasto onda recimo ne pustiti dijete koje hitno treba transfuziju da umre, jer bi eto mozda kad odraste pozeljelo da postane Jehovin svjedok?

Nijednu stetnu posljedicu niste naveli i zato psst...
Romeo 80

Post by Romeo 80 »

xon_sa wrote:Ako je jasno da obrezivanje smanjuje mogucnost infekcija, da smanjuje mogucnost zaraze AIDSom, da to danas preporucuju i najvece svjetske zdravstvene asocijacije, da se vec stoljecima isto sprovodi bez ikakvih stetnih posljedica, da se smanjivanjem osjetljivosti vrha spolnog organa uveliko umanjuje mogucnost problema vezanih za preranu ejakulaciju i hiljadu drugih razloga, vi ste sad nasli za shodno da se pozivate na ljudska prava novorodjenceta. Naravno da je bolje to uraditi dok je dijete malo, brze i lakse ce rana zarasti, dijete nece imati problema sa strahom i sl.

Dijete u to doba nije sposobno da donosi samostalno odluke o svom zdravlju. Ako se vec neko toliko veze za ljudska prava zasto onda recimo ne pustiti dijete koje hitno treba transfuziju da umre, jer bi eto mozda kad odraste pozeljelo da postane Jehovin svjedok?

Nijednu stetnu posljedicu niste naveli i zato psst...
Jel ti imaš problem s vidom? Pročitaj ponovo moj post! Samo si ponovio kvaziargumente koji nemaju potporu u stvarnosti. Po toj logici bi trebalo preventivno da odstranjujemo djeci i slijepo crijevo jer postoji mogućnost njegove upale u kasnijem dobu! A slijepo crijevo je puno manje važno od prepuciuma.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Romeo 80 wrote:Niko pa ni roditelji nemaju pravo odlučiti se za "sakaćenje" svog djeteta samo zato što je njihovo! Iznijeli ste čitav niz nebuloza i dezinformacija koje nemaju veze sa zdravim razumom. Kao prvo, ko ima pravo da u moje ime odluči da se odstrani jedan dio mog tijela? Pod dva, jeste li čuli za najnovije studije koje pokazuju da nije istina da je obrezan penis sigurniji što se tiče prenosa virusa HIV? Pod tri, prepucium (kožica) nije bez svrhe i samo neinformisana osoba može tvrditi suprotno! Ona ŠTITI glans penis (glavu penisa) od ozljeda i kao što je već neko napisao sadrži ogroman broj nervnih završetaka koji tu nisu tek ukrasa radi!
Želite svoje dijete pravilno edukovati o načinu prenosa veneričnih bolesti? Naučite ga šta znači riječ kontracepcija, pa mu neće biti problem jedan komadić kože! Spominjete higijenske razloge? Ako svoje dijete ne naučite higijeni ni obrezivanje mu neće pomoći. Uljup ostaje uljup!!!
I na kraju, meni najdraži "argument"! Ne izgleda lijepo! :shock: Ma eto, sve trčim da idem pod nož da bi nekoj glupači izgledao lijepo! Bože, koje budalaštine...
Samo da ispravim :oops: kaze se uhljup :D
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

encian wrote:ma cujte, roditelji koji obrezuju sina podaruju mu izglede za zdraviju buducnost. mlada dob u kojoj se to radi omogucava pravilno srastanje i brzo prevazilazenje bola. obrezuju se danas gotovo svi koji znaju koliku to prednost donosi. prema tome ne mozemo bas obrezivanje muskaraca svrstati u seksualna sakacenja. a mozda je autor teme o tome htio da prica?
:D :D :D

Hebo vas ja, a da ja priupitam ko je to za mene odluchio kad sam se rodio "obrezan" :-) :-) :-)

Fakat istina, bez zezanja :run:
xon_sa

Post by xon_sa »

Romeo 80 wrote:Jel ti imaš problem s vidom? Pročitaj ponovo moj post! Samo si ponovio kvaziargumente koji nemaju potporu u stvarnosti. Po toj logici bi trebalo preventivno da odstranjujemo djeci i slijepo crijevo jer postoji mogućnost njegove upale u kasnijem dobu! A slijepo crijevo je puno manje važno od prepuciuma.
Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji su izleda i "kvaziargumenti" bili dovoljni da preporuci obrezivanje. Uporedjivanje slijepog crijeva sa komadicem koze je stvarno bezvezan argument. Btw. zasto je slijepo crijevo puno manje vazno od prepucijuma :) Za sta ti to sluzi ta kozica a? Da ti seksualna partnerica lakse dobije rak materice?
revolutia

Post by revolutia »

e glupjle granice prava u zivotu nisam sreo...
sanjo18

#39 Re: Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Post by sanjo18 »

aNTropocentrio wrote:Da li roditelji imaju pravo da odlučuju u ime svoje djece, ako im to tradicija nalaže? Tradicija, takva kakva je, uglavnom je okarakterisana dugovječnošću. A naše društvo se (bar prividno) razvija, ako ni u čemu, onda na polju medicine, tehnologije i higijene. Da li onda ima smisla pridržavati se nekih prastarih običaja, pogotovo onih koji krše elementarna ljudska prava, koja svi tako često spominjemo. Možda je nekad u prošlosti, pogotovo na području Bliskog istoka, obrezivanje bilo neophodno iz higijenskih razloga, ali danas ne postoji ni jedan medicinski razlog koji bi opravdao jedan ovako brutalan čin, nad bespomoćnim bićem koje ne može da govori u svoje ime.

Ja smatram da roditelji nemaju pravo da odlučuju u ime svog djeteta (kada se radi o njegovom tjelesnom integritetu), kao što ni doktori ili neke druge osobe nemaju pravo da im omoguće to.
ZNACI KAD DJETE IMA TEMPERATURU NE TREBA GA LIJECITI ZATO STO ON NIJE DOVOLJNO ODRASTAO DA SAM MOZE OSLUCITI O TOME.. A OBREZIVANJE JE PREVENCIJA BOLESTI...NAUCNO DOKAZANO...
DJECU ONDA NE TREBA NI VAKCINISATI...

I JOS DA KAZEM DA U KOZICI IMA MINIMALAN BROJ NERVNIH ZAVRSETAKA, NEKAD IH BUDE SAMO DVADESETAK.

DA NAPOMENEM DA SU OBREZANI MUSKARCI PUNO BOLJI LJUBAVNICI.

OVAJ STO JE POSTAVIO TEMU JE GARANT GLEDAO NA OBN-U EMISIJU ONE DVOJICE BUDALA (STUDIO U KOJEM SE SNIMA JE BIJEL, MOZDA NEKOME POMOGNE DA SKONTA)
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Može li meni neko objasniti zašto djeca ne mogu krivično odgovarati?
Shoshana

Post by Shoshana »

Nikad meni ovaj nas narod nece biti jasan...

Prvo, ovih nekoliko sto im smeta sto 'dusebriznici' daju sebi za pravo razmisljati o takvim trivijalnostima kao sto su ljudska prava djece.

Drugo, tema nije korisnost ili beskorisnost obrezivanja (ako WHO kaze da je korisno - onda je korisno - dok se suprotno ne dokaze). Nema tu sta da se prica. Tema je o pravima roditelja da iz tradicionalnih razloga vrse nepotrebne hirurske (da su bar bogdo hirurski) zahvate na svojoj djeci.

A ove price o higijeni, infekcijama, gljivicama itd ostavite za temu o hljebu koji vam je posluzen iz ruke kojom se prije dvije minute neko pocesao po guzici... No, to naravno, dusebriznim 'higijenicarima' nimalo ne smeta...

Al' hajde, nek' nismo paranoicni i nek' svi u svemu vide neku provokaciju...
Hierarchia

#42 Re: Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Post by Hierarchia »

sanjo18 wrote:

ZNACI KAD DJETE IMA TEMPERATURU NE TREBA GA LIJECITI ZATO STO ON NIJE DOVOLJNO ODRASTAO DA SAM MOZE OSLUCITI O TOME.. A OBREZIVANJE JE PREVENCIJA BOLESTI...NAUCNO DOKAZANO...
DJECU ONDA NE TREBA NI VAKCINISATI...

I JOS DA KAZEM DA U KOZICI IMA MINIMALAN BROJ NERVNIH ZAVRSETAKA, NEKAD IH BUDE SAMO DVADESETAK.

OVAJ STO JE POSTAVIO TEMU JE GARANT GLEDAO NA OBN-U EMISIJU ONE DVOJICE BUDALA (STUDIO U KOJEM SE SNIMA JE BIJEL, MOZDA NEKOME POMOGNE DA SKONTA)
:shock: :shock: :shock: :shock:
Ovo prvi put cujem. 8-)
_BosanaC

#43 Re: Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Post by _BosanaC »

sanjo18 wrote: I JOS DA KAZEM DA U KOZICI IMA MINIMALAN BROJ NERVNIH ZAVRSETAKA, NEKAD IH BUDE SAMO DVADESETAK.

Sanju za moderatora :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Shoshana wrote:Nikad meni ovaj nas narod nece biti jasan...

Prvo, ovih nekoliko sto im smeta sto 'dusebriznici' daju sebi za pravo razmisljati o takvim trivijalnostima kao sto su ljudska prava djece.

Drugo, tema nije korisnost ili beskorisnost obrezivanja (ako WHO kaze da je korisno - onda je korisno - dok se suprotno ne dokaze). Nema tu sta da se prica. Tema je o pravima roditelja da iz tradicionalnih razloga vrse nepotrebne hirurske (da su bar bogdo hirurski) zahvate na svojoj djeci.

A ove price o higijeni, infekcijama, gljivicama itd ostavite za temu o hljebu koji vam je posluzen iz ruke kojom se prije dvije minute neko pocesao po guzici... No, to naravno, dusebriznim 'higijenicarima' nimalo ne smeta...

Al' hajde, nek' nismo paranoicni i nek' svi u svemu vide neku provokaciju...
I tema je islamofobicna, cisto da se ne zaboravi :oops: Bez obzira sto je u SAD-u obrezivanje standardna procedura prilikom rodjenja djeteta (koliko sam ja upoznat) osim ako roditelj ne zahtjeva drukcije... ali je islamofobicna :oops: Zeko reko! :D
_BosanaC

#45 Re: Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Post by _BosanaC »

zoom66 wrote:
_BosanaC wrote:
sanjo18 wrote: I JOS DA KAZEM DA U KOZICI IMA MINIMALAN BROJ NERVNIH ZAVRSETAKA, NEKAD IH BUDE SAMO DVADESETAK.

malo je to... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Cek' da bosnjaci.net saznaju da SA-X moderiraju neosuneceni :oops: Sreca pa nam black prosjek popravlja :D
sanjo18

#46 Re: Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Post by sanjo18 »

....
Last edited by sanjo18 on 01/04/2007 22:52, edited 1 time in total.
sanjo18

#47 Re: Granice roditeljskog prava - obrezivanje

Post by sanjo18 »

zoom66 wrote:
_BosanaC wrote:

malo je to... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nije smijesno :-) ,htio sam reci da im vrh penisa nije toliko osjetljiv kao u neobrezanih, tj. mogu duze da izdrze,tj imaju predisopzicije da su bolji od dugokožaca :-) :-) ajde nemojte se samnom šprdat
Romeo 80

Post by Romeo 80 »

xon_sa wrote:
Romeo 80 wrote:Jel ti imaš problem s vidom? Pročitaj ponovo moj post! Samo si ponovio kvaziargumente koji nemaju potporu u stvarnosti. Po toj logici bi trebalo preventivno da odstranjujemo djeci i slijepo crijevo jer postoji mogućnost njegove upale u kasnijem dobu! A slijepo crijevo je puno manje važno od prepuciuma.
Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji su izleda i "kvaziargumenti" bili dovoljni da preporuci obrezivanje. Uporedjivanje slijepog crijeva sa komadicem koze je stvarno bezvezan argument. Btw. zasto je slijepo crijevo puno manje vazno od prepucijuma :) Za sta ti to sluzi ta kozica a? Da ti seksualna partnerica lakse dobije rak materice?
Svjetska zdravstvena organizacija bi trebala da bazira svoje stavove na najnovijim informacijama. Zbog toga nemoj biti začuđen ako već sutra promijene mišljenje! Slijepo crijevo sam spomenuo bas zbog toga što često kao argumente spominjete nekakvu prevenciju bolesti, stoga ako može prepucium zašto ne i slijepo crijevo, a možda i krajnici? :-) Za šta služi kožica već sam objasnio u prethodnom postu i opet, pročitaj ponovo!
Za rak maternice mogu samo samog sebe ponoviti: održavaj higijenu i sve je pod kontrolom! Ne uzrokuje bolan kožica rak maternice... :-)
xon_sa

Post by xon_sa »

Romeo 80 wrote:Svjetska zdravstvena organizacija bi trebala da bazira svoje stavove na najnovijim informacijama. Zbog toga nemoj biti začuđen ako već sutra promijene mišljenje!
Ako im ti posaljes pismo mozda i hoce :lol:
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

xon_sa wrote:
Romeo 80 wrote:Svjetska zdravstvena organizacija bi trebala da bazira svoje stavove na najnovijim informacijama. Zbog toga nemoj biti začuđen ako već sutra promijene mišljenje!
Ako im ti posaljes pismo mozda i hoce :lol:
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje obrezivanje U AFRICI.
Tamo su higijenski uslovi na nuli, procenat zaraženih HIV-om je ogroman.
Post Reply