Teretana

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Locked
d2

#26 Re: Teretana

Post by d2 »

callmethebreeeze wrote:
d2 wrote:svjestan sam da se u mom slucaju radi o predrasudama
ako imas love i vremena nadji neku finu teretanu, jer ce ti biti bolje nego da sam treniras. moje iskustvo je da je vecina raje jako ljubazna i hoce pomoci. nadji nekoga ko ce ti objasniti kako se vjezbe pravilno rade, pa ces onda vidjeti rahatluka.
da da jasne su mi koristi, trenutno sam se okrenuo biciklizmu, kosarci i trčanju... vidjecu da li me moze kucna radinost na ovo podmiriti za skladan razvoj ili cu se zaputiti negdje u teretanu kako i sam kazes

hvala na preporukama !
callmethebreeeze

#27 Re: Teretana

Post by callmethebreeeze »

d2 wrote:
callmethebreeeze wrote:
d2 wrote:svjestan sam da se u mom slucaju radi o predrasudama
ako imas love i vremena nadji neku finu teretanu, jer ce ti biti bolje nego da sam treniras. moje iskustvo je da je vecina raje jako ljubazna i hoce pomoci. nadji nekoga ko ce ti objasniti kako se vjezbe pravilno rade, pa ces onda vidjeti rahatluka.
da da jasne su mi koristi, trenutno sam se okrenuo biciklizmu, kosarci i trčanju... vidjecu da li me moze kucna radinost na ovo podmiriti za skladan razvoj ili cu se zaputiti negdje u teretanu kako i sam kazes

hvala na preporukama !
ma sve zavisi sta hoces. ako se redovno biciklas, trcis i igras kosarke, onda ti teretana i ne treba. vazno je da se covjek krece, a treba se baviti onim sportom koji te cini srecnim.
d2

#28 Re: Teretana

Post by d2 »

DoradO wrote:
d2 wrote:
DoradO wrote:ma teretana je zakon ... prijatelj i ja napravili u podrumu zgrade ... postavili vrata 5-6 sprava i svaki drugi dan poslije posla ...ono za svoju dushu :D al ne vjerujem da bi isao negdje da mi nije tu pod nosom :roll:
vidio sam u oglasu kermatala da se moze uzeti cijela ona sprava za vjezbe (ne znam sad kako se to zove, kao benc klupa sa dodacima) uglavnom ima valjda 6-7 tipova vjezbi, nije neka cifra, u manje od godine se isplati da ne govorim o zdravstveno / vizuelnim beneficijama :)
mi smo uzeli onu jednu sa lat masinom, leptir i klupa na njoj mozes trbusnjake i noge i sa strane ko fol ima skotova klupa al je premala ... oko 500 KM i jos uzeli benc sa tegovima i par bucica ... i do sada smo ustedili duplo :)

a jeli ti planiras nesto uzimati ?
ovo je otprilike to samo je 250 km bez dodatnih bucica koje imam od ranije (kerametal, nakon mostarskog raskrsca desno prema kiseljaku)... ne planiram za sada

Image
d2

#29 Re: Teretana

Post by d2 »

callmethebreeeze wrote: ma sve zavisi sta hoces. ako se redovno biciklas, trcis i igras kosarke, onda ti teretana i ne treba. vazno je da se covjek krece, a treba se baviti onim sportom koji te cini srecnim.
svakako, mislim da je i vise nego dovoljno za generalno stanje organizma i kondiciju ali s obzirom da prirodno imam dobar potencijal za ruke, ramena i ledja mislio sam malo samo doraditi to, fakticki oblikovati posto masu vec imam.

hvala, pozdrav
memlija

#30 Re: Teretana

Post by memlija »

počeo sam trenirati ponovo negdje iza nove godine u teretani (kućna radinost)....ispočetka je bilo pravo teško, ali sada je milina :D ...od sprava nemam ništa samo tegovi i bućice ENERGETIC (mercator) i dvije tri spojene palete :D kao držači tegova....a, od svega mi je najdraža vreča :thumbup: i par rukavica koje sam naprosto morao uzeti....nećete vjerovati kako je dobro imati tu stvar (vreču) :thumbup: ....odradim jedno 5-6 rundi po 3-5 min i oznojim se i zadišem kao da sam pretrčao čitav tranzit.... :D ,
dalje kada se uzmogne :D bih trebao benč klupu, i sobni :D bicikl i to je to...mada i sklekovi i razboj mogu nadomjestiti većinu šminkerskih sprava....
benč klupu sam gledao u Kerametal-u i u Sport life-u, razlika u cijeni je oko 100 KM, samo što je ova u Sport Life-u neuporedivo bolja....
d2

#31 Re: Teretana

Post by d2 »

poludio sam vise od ovog posla, jos pola sata da zavrsim pa odo na bicklo da istresem sve iz sebe... ne vracam se dok ne predjem bar 40 kilometara...
memlija

#32 Re: Teretana

Post by memlija »

d2 wrote:poludio sam vise od ovog posla, jos pola sata da zavrsim pa odo na bicklo da istresem sve iz sebe... ne vracam se dok ne predjem bar 40 kilometara...
e, sad bi ti dobro došla ova vreča što sam maloprije pomenuo :D , nisam se sekunde pokajao jer je bila oko 120 KM, ali vrijedi svakog pfeninga :D

POD STRESOM STE, NERVOZNI STE, IMAMO RJEŠENJE ZA VAS..... :D VREČA :D .....dovoljno je 15-30 min lupanja :D po istoj i osjećati će te se kao NOVI....TRUST ME....isprobano nebrojeno :D puta....
Comrad

#33 Re: Teretana

Post by Comrad »

Preporucio bih vam ovaj forum: http://forum.teretana.net/. Ima dosta iskusnih ljudi koji su spremni pomoci. Malo pretrazite forum i naci cete vecinu odgovora, tipa koliko ponavljanja, koje vjezbe i sl.. Ja kontam uzeti bucice i kuci vjezbati, mogu se odraditi svi dijelovi tijela sa par bucica i odgovarajucih tezina. :D
callmethebreeeze

#34 Re: Teretana

Post by callmethebreeeze »

Comrad wrote:Preporucio bih vam ovaj forum: http://forum.teretana.net/. Ima dosta iskusnih ljudi koji su spremni pomoci. Malo pretrazite forum i naci cete vecinu odgovora, tipa koliko ponavljanja, koje vjezbe i sl.. Ja kontam uzeti bucice i kuci vjezbati, mogu se odraditi svi dijelovi tijela sa par bucica i odgovarajucih tezina. :D
ovo je fakat dobar forum. samo nisi trebao dati link, mogli smo ti i ja krasti postove od tamo i praviti se pametni ovdje.
:D
njeka

#35 Re: Teretana

Post by njeka »

:razz: :razz: :razz: :razz:
Kasno,propade vam prilika!! Hvala na savijetu,evo sijedim na lopti, a čim ispucam termine u teretani ganjaću jogu--da probam!
Ipak moram priznati da će mi nedostajati teretana i ona raja (stvarno su super,puno su mi pomogli savijetima i nikad se nisam osijećala nelagodno)
d2

#36 Re: Teretana

Post by d2 »

d2 wrote:poludio sam vise od ovog posla, jos pola sata da zavrsim pa odo na bicklo da istresem sve iz sebe... ne vracam se dok ne predjem bar 40 kilometara...
evo ga :)

Image
Bosanac sa dna kace

#37 Re: Teretana

Post by Bosanac sa dna kace »

jel ima ko tesktove ili zna kako pravilno vjezbati?
hocemo otvarat novu temu ili da ovdje postirate?
:thumbup: :bih:
outkast

#38 Re: Teretana

Post by outkast »

test01 wrote:jedno pitanje za znalce: koliko ponavljanja i serija radite sa tegovima za npr. bicepse ili neku drugu grupu misica.
Za svaku grupu misica predlazem 2 vjezbe po 3-4 serije (npr osnovna vjezba 4 serije ne racunajuci 2 serije zagrijavanja sa malom tezinom i onda jos 3 serije neke druge, zamjenske vjezbe). Uzecu primjer pectoralisa (grudnih misica). Osnovna vjezba je bench press za koju predlazem 2 serije zagrijavanja sa npr tezinom za 20kg laksom od one sa kojom mozes uraditi 7-8 ponavljanja. Onda 4 serije sa maximalnom tezinom ili postepeno povecavanje. Onda vjezba broj 2 za tu misicnu grupu, 3-4 serije (npr. potisak na kosoj klupi).
Isto predlazem i za druge misicne grupe, znaci osnovna vjezba pa sporedna, a sporednu mijenjaj svaki trening (broj ponavljanja u jednoj seriji zavisi od toga ste se zeli postici, snaga, masa ili definicija) Za snagu ide 4-6 ponavljanja, masu 6-8, a definicija 8-12.
Shambala

#39 Re: Teretana

Post by Shambala »

njeka
Zna li iko neki način vježbanja dobar za leđa a da mi ne bildam ostale mišiće?
Izuzetan način za regeneraciju i revitalizaciju kičme je upravo Joga,
mada malo ljudi zna o ovoj vještini...
Evo ja sam instruktor joge pa ako imaš pitanja samo se javi..
Pozdrav
sabanss

#40 Re: Teretana

Post by sabanss »

d2 wrote:
callmethebreeeze wrote: ma sve zavisi sta hoces. ako se redovno biciklas, trcis i igras kosarke, onda ti teretana i ne treba. vazno je da se covjek krece, a treba se baviti onim sportom koji te cini srecnim.
svakako, mislim da je i vise nego dovoljno za generalno stanje organizma i kondiciju ali s obzirom da prirodno imam dobar potencijal za ruke, ramena i ledja mislio sam malo samo doraditi to, fakticki oblikovati posto masu vec imam.

hvala, pozdrav
Ruke i ramena mozes 99% uraditi sa bucicama primjerene tezine, ako ti nije cilj nekakav vanzemaljski. Za ledja vratilo i samo vratilo, sa tri vjezbe na vratilu moze komplet ledja pokriti. Naravno ubaciti izmedju teretane kosarku i plivanje, kvalitetnu prehranu i covjek ima da izgleda kao iz magazina

Ja idem u teretanu 5x sedmicno, imam dva termina i idem na posao biciklom, samo da se pohvalim :D
ProS

#41 Re: Teretana

Post by ProS »

nema se snage za vratilo na pocetku,mislim...
mislim da se na vratilo moze ici poslije duze vjezbe na spravama :wink:
Neelix

#42 Re: Teretana

Post by Neelix »

outkast wrote:
test01 wrote:jedno pitanje za znalce: koliko ponavljanja i serija radite sa tegovima za npr. bicepse ili neku drugu grupu misica.
Za svaku grupu misica predlazem 2 vjezbe po 3-4 serije (npr osnovna vjezba 4 serije ne racunajuci 2 serije zagrijavanja sa malom tezinom i onda jos 3 serije neke druge, zamjenske vjezbe). Uzecu primjer pectoralisa (grudnih misica). Osnovna vjezba je bench press za koju predlazem 2 serije zagrijavanja sa npr tezinom za 20kg laksom od one sa kojom mozes uraditi 7-8 ponavljanja. Onda 4 serije sa maximalnom tezinom ili postepeno povecavanje. Onda vjezba broj 2 za tu misicnu grupu, 3-4 serije (npr. potisak na kosoj klupi).
Isto predlazem i za druge misicne grupe, znaci osnovna vjezba pa sporedna, a sporednu mijenjaj svaki trening (broj ponavljanja u jednoj seriji zavisi od toga ste se zeli postici, snaga, masa ili definicija) Za snagu ide 4-6 ponavljanja, masu 6-8, a definicija 8-12.
zaboravio si napomenuti za tezinu - mozes ti ovaj broj ponavljanja uraditi sa 5 kg, i nista neces postici :) uopsteno ti je ovako - ako si mrsav i hoces masu, radis manji broj ponavljanja sa vecom tezinom, a ako vec imas mase i hoces da definises misice - smanji tezinu ali radi veci broj ponavljanja.

ja evo idem nekih mjesec i po...ali to mi je cini mi se 5. ili 6. put da pocinjem :D uvijek mi se jaaako tesko nakaniti da odem, ali cim dodjem tamo druga prica :D osjecaj kad si mrtav umoran, istusiras se i bacis u krevet - neprocjenjivo :D

i d2, i ja sam imao slicne predrasude ali su stvarno pogresne :) jos ja na ilidzi :D covjek bi rekao bog zna kakvi krkani se tu skupljaju, ali naprotiv :)
DoradO

#43 Re: Teretana

Post by DoradO »

ovo je otprilike to samo je 250 km bez dodatnih bucica koje imam od ranije (kerametal, nakon mostarskog raskrsca desno prema kiseljaku)... ne planiram za sada

Image[/quote]

izgleda dobro al vjeruj mi da izgled moze da prevari ... dobro se raspitaj ili uzimaj sa nekim ko se razumije , kad budes uzimao, jer se neke znaju tako brzo i dobro ishabat i rasklimatda ih samo mozes bacit ...

a vidio sam negdje prijedlog da uzimas trenera... to je nepotrebno osim ako se planiras profesionalno bavit bodybuilding.om ... sto ssumnjam, nego ti imas na onom linku teretana sva objasnjenja kako i sta za pocetnike i radis lagano vjezbe jer samo ti znas koja ti godi i koja te najbolje pogadja ;-) sretno
DoradO

#44 Re: Teretana

Post by DoradO »

Shambala wrote:
njeka
Zna li iko neki način vježbanja dobar za leđa a da mi ne bildam ostale mišiće?
Izuzetan način za regeneraciju i revitalizaciju kičme je upravo Joga,
mada malo ljudi zna o ovoj vještini...
Evo ja sam instruktor joge pa ako imaš pitanja samo se javi..
Pozdrav
vratilo nista ti vise ne tre :D ba
Shambala

#45 Re: Teretana

Post by Shambala »

Da...Svako ima svoje... :-D
botanicar

#46 Re: Teretana

Post by botanicar »

a znal ko kako da skinem salo sa kukova???ono bas je odvratno i sve bi dao da to skinem?????
imam 100 kg ...neznam sta vise treba znal iko to????
sabanss

#47 Re: Teretana

Post by sabanss »

botanicar wrote:a znal ko kako da skinem salo sa kukova???ono bas je odvratno i sve bi dao da to skinem?????
imam 100 kg ...neznam sta vise treba znal iko to????
Mnogo truda, rada i znoja.

Ili ce ti neko ovdje ponuditi cudotvorne tablete :D
Bosanac_21

#48 Re: Teretana

Post by Bosanac_21 »

Neelix wrote: ja evo idem nekih mjesec i po...ali to mi je cini mi se 5. ili 6. put da pocinjem :D uvijek mi se jaaako tesko nakaniti da odem, ali cim dodjem tamo druga prica :D osjecaj kad si mrtav umoran, istusiras se i bacis u krevet - neprocjenjivo :D
Konaco sam se i ja nakanio ;-) Interesuje me samo koliko pocetnicima treba redovne vjezbe da vidis promjenu? Na bicepsima vidim i osjecam promjenu odmah nakon nekoliko treninga, interesuje me vremenska duzina oko prsa, dosta sam vjezbao ali nekako mi ide sporo?
sabanss

#49 Re: Teretana

Post by sabanss »

Bosanac_21 wrote:
Neelix wrote: ja evo idem nekih mjesec i po...ali to mi je cini mi se 5. ili 6. put da pocinjem :D uvijek mi se jaaako tesko nakaniti da odem, ali cim dodjem tamo druga prica :D osjecaj kad si mrtav umoran, istusiras se i bacis u krevet - neprocjenjivo :D
Konaco sam se i ja nakanio ;-) Interesuje me samo koliko pocetnicima treba redovne vjezbe da vidis promjenu? Na bicepsima vidim i osjecam promjenu odmah nakon nekoliko treninga, interesuje me vremenska duzina oko prsa, dosta sam vjezbao ali nekako mi ide sporo?
min. 4-5 mjeseci. Sto se tice prsa ne forsiraj, prsima ne treba 6 vjezbi sa 6 serija. Vec max. 4 vjezbe sa 4 serije. Probaj vece tezine nakon 2 mjeseca (sa pretpostavkom da si apsolutni pocetnik)

Ukoliko preforsiras prsa, moze doci do suprotnog efekta, sto vise radis bice sve manja.
Bosanac_21

#50 Re: Teretana

Post by Bosanac_21 »

sabanss wrote:
Bosanac_21 wrote:
min. 4-5 mjeseci. Sto se tice prsa ne forsiraj, prsima ne treba 6 vjezbi sa 6 serija. Vec max. 4 vjezbe sa 4 serije. Probaj vece tezine nakon 2 mjeseca (sa pretpostavkom da si apsolutni pocetnik)

Ukoliko preforsiras prsa, moze doci do suprotnog efekta, sto vise radis bice sve manja.
Puno ti hvala, pridrzavao sam se i ishrane i broj vjezbi koje si preporucio tako da sam prezadovoljan. 8-)
Tesko se nakaniti, a kad se nakanis pravo se osjecas svjeziji, a vala i jaci :thumbup:
Locked