mislim fakat, sve ovo napisano opet dozivljavam kao provokaciju.
Gdje je bolje USA ili BiH?
-
davis.ba
Sreća pa smo mi ovako pametni pa biramo ovako dobre političare.bmx wrote:ne d'o mi Bog da zivim u zemlji gdje je george bush predsjednik (ili, da kazem preciznije: gdj eje narod toliko GLUP da njega izabere po drugi put!), ma kolika plata da mi je....
- bmx
ne kazem da smo mi pametan narod (dokazalo se sto puta da nismo), ali mi makar ne idemo na drugi kraj svijeta da prosipamo silu i pamet....davis.ba wrote:Sreća pa smo mi ovako pametni pa biramo ovako dobre političare.bmx wrote:ne d'o mi Bog da zivim u zemlji gdje je george bush predsjednik (ili, da kazem preciznije: gdj eje narod toliko GLUP da njega izabere po drugi put!), ma kolika plata da mi je....
-
_BosanaC
Mislis da ne bi da nam neko omoguci?bmx wrote:ne kazem da smo mi pametan narod (dokazalo se sto puta da nismo), ali mi makar ne idemo na drugi kraj svijeta da prosipamo silu i pamet....davis.ba wrote:Sreća pa smo mi ovako pametni pa biramo ovako dobre političare.bmx wrote:ne d'o mi Bog da zivim u zemlji gdje je george bush predsjednik (ili, da kazem preciznije: gdj eje narod toliko GLUP da njega izabere po drugi put!), ma kolika plata da mi je....
Bush je tipican primjer 'hoce mi se moze mi se'. A i nasi politicari nisu nista bolji, samo sto je glavni domet lopovluka nasih politicara samo njihova avlija, dok Bush ima vise para iza sebe, vise ljudi, jacu vojsku, pa i vece mogucnosti.
-
metastasio
Uz mogucnost da opasno "izletim" iz teme jer se govori o Americi i Bosni, moram dati par naznaka. Prvo, ovaj uvodni post je u sustini neka vrsta provokacije. Ako doticni zna da su cifre tako drasticno razlicite, cemu onda usporedba. Da se pohvali kako je digao kredit na kucu i kupio auto? Koji kompleksas...
Ja samo mogu na ovu i sve teme o ostanku i povratku reci iz svog iskustva: Svaki covjek se treba mjeriti prema sebi i svojoj zivotnoj situaciji. Kao sto svima u Bosni nije dobro, tako nije ni svima u dijaspori. Bojim se da ljudi koji zive pristojan zivot u Sarajevu i Bosni, dakle imaju stan, putuju i rade na solidnom mjestu, ne bi trebali razmisljati da ce im vani biti drasticno bolje. Na kraju krajeva, niko ne zna gdje ce naci svoju srecu, a Zapad - po meni - nije sreca ukoliko se covjek tamo ne osjeca dobro... I tu ne pomazu ni posao, ni integracija ni nista drugo...
Ja samo mogu na ovu i sve teme o ostanku i povratku reci iz svog iskustva: Svaki covjek se treba mjeriti prema sebi i svojoj zivotnoj situaciji. Kao sto svima u Bosni nije dobro, tako nije ni svima u dijaspori. Bojim se da ljudi koji zive pristojan zivot u Sarajevu i Bosni, dakle imaju stan, putuju i rade na solidnom mjestu, ne bi trebali razmisljati da ce im vani biti drasticno bolje. Na kraju krajeva, niko ne zna gdje ce naci svoju srecu, a Zapad - po meni - nije sreca ukoliko se covjek tamo ne osjeca dobro... I tu ne pomazu ni posao, ni integracija ni nista drugo...
- bmx
sta bi bilo kad bi bilo....ovako je kako je...bush pogazi pola svijeta...mi gazimo sami sebe..._BosanaC wrote:Mislis da ne bi da nam neko omoguci?bmx wrote:ne kazem da smo mi pametan narod (dokazalo se sto puta da nismo), ali mi makar ne idemo na drugi kraj svijeta da prosipamo silu i pamet....davis.ba wrote: Sreća pa smo mi ovako pametni pa biramo ovako dobre političare.![]()
Bush je tipican primjer 'hoce mi se moze mi se'. A i nasi politicari nisu nista bolji, samo sto je glavni domet lopovluka nasih politicara samo njihova avlija, dok Bush ima vise para iza sebe, vise ljudi, jacu vojsku, pa i vece mogucnosti.
svejedno, ne bih u usa da mi neko dobro, dobro plati...ima toliko drugih boljih zemalja od amerike (npr. skandinavske)...ne znam sto je fazon da se bilo sta poredi sa amerikom
- GandalfSivi
Ma kakva Skandinavija, hladno gore...
-
_BosanaC
Pa odgovorih zbog prvog komentara, koji je, sa aspekta nekoga ko zivi u BiH, najblaze receno smjesan. Uzmi u obzir samo koga to MI imamo za PredsjednikE vec 15 godina i sve ce ti se samo reci... Bush je za te ljude, koliko ga god ja ne volio, klasabmx wrote: sta bi bilo kad bi bilo....ovako je kako je...bush pogazi pola svijeta...mi gazimo sami sebe...
svejedno, ne bih u usa da mi neko dobro, dobro plati...ima toliko drugih boljih zemalja od amerike (npr. skandinavske)...ne znam sto je fazon da se bilo sta poredi sa amerikomvaljda nedosanjani "americki san" (
![]()
), sta li vec...
-
tempora
Zasto neko odlazi, a neko ostaje i zasto je nekome drugome dobro tamo gdje jeste, a nekome nije, ne mogu objasniti nikakve naucne teorije ( koje se danom radjaju kao pecurke poslije kise) a ni licna iskustva.Uzimati individualnu situaciju u ovakvim temama, je apsurd.
No ako se to i pokusa, evo kako rece debela, dozivljava se kao provokacija.Sto opet govori da je jaz izmedju moderne dijaspore ( namjerno kazem moderne, jer vecina vas ovdje zasigurno ne zna sta je moderna dijaspora i sta ona podrazumjeva) i domaceg stanovnistva.
Klasicni emigrant vise ne postoji, ma koliko to u vasim glavama jos uvijek zivi.Ali to je neka druga tema.
Svaka migracija, pa cak i ona unutarnja, kao sto je selidba iz jednog mjesta u drugo, nosi sa sobom odredjen gubitak.Gubitak kojeg covjek postaje svjestan tek onda kada ode.Taj gubitak se ne moze uvidjeti u momentu zelje ili pripreme za odlazak.Pocev od gubitka familijarnih veza-znaci emotivnih momenata, do kojekakve sigurnosti i osjecaja sigurnosti u poznavanju drustva ( ma koliko ga vidjeli negativnim) te u odredjenom ( u zavisnosti od osobe) preispitivanju licnog identiteta.
Da je stvar opet ponavljam, krajnje individualna pokazuju mnogi uspjesi ili neuspjesi onih koji su otisli ili onih koji su ostali.
Zasigurno ima mnogo ljudi u BiH, kojima je -eto uzmimo tu finansijsku stranu kao primjer ( jer se ona cesto navodi) izuzetno dobro i kojima mozda nece biti dobro negdje drugdje.
Jer kao sto BiH poznaje svoje siromastvo, tako je poznaju sve zemlje svijeta, pa cak i one najrazvijenije.Stoga, prikazivati primjere i ciniti paralele opet ponavljam apsurdno je.Da ne kazem smjesno.
Onaj koji je otisao nerijetko se nadje u nekakvom raskoraku-tu i tamo.Pa krene sa usporedjivanjem.Sto je izgubio, sto dobio.Katkada je to za neke ljude prokletstvo, nadju se u medjuprostoru izmedju dva svijeta i vise tako godinama, nemocni da "odaberu" ( sto od njega trazi prvenstveno njegova odluka za odlazak, pa zatim drzava u kojoj se nalazi-jer ocekuje lojalnost, pa domace stanovnistvo, pa ono u matici-koje mu i zamjera bilo kakvu kritiku, ili "kuknjavu" jer valjda odabir u samo ovom slucaju ne podrazumjeva i probleme koji se sa druge strane, uvijek smatraju luksuznim problemima)
Svaka zemlja - pa cak i ova Bosanska, iako se mnogi nece sloziti, ima svojih prednosti i mana.A svaki covjek razlicito vidjenje, mogucnosti i splet okolnosti koji utjecu na njegove odluke.
Pa stoga, devijantno je smatrati da su npr Ameri glupi i izvjestaceni, naklonjeni samo materijalizmu a Bosanci lahkohani i spontani i superlativni.Kao sto nije ni svaku Bosanac ugrozen, tako nije ni svaki dijasporac u zavidnom polozaju.Ali to za sebe moze reci samo onaj o kojem je rijec.A ne vaza kritika i vase misljenje o istome.
Bilo kakav savjet u ovakvom slucaju, vise se vidi kao negativan, nego pozitivan ili zelja da se onom koji se dvoumi prikaze neko stanje u koje zeli otici.Stoga bi bilo bolje da se drzite cinjenica, tipa: koliko je potrebno da neko dobije "status", sta ga ceka na tom pravnom putu, kakve su mogucnosti obrazovanja, zaposljavanja i sl.
No ako se to i pokusa, evo kako rece debela, dozivljava se kao provokacija.Sto opet govori da je jaz izmedju moderne dijaspore ( namjerno kazem moderne, jer vecina vas ovdje zasigurno ne zna sta je moderna dijaspora i sta ona podrazumjeva) i domaceg stanovnistva.
Klasicni emigrant vise ne postoji, ma koliko to u vasim glavama jos uvijek zivi.Ali to je neka druga tema.
Svaka migracija, pa cak i ona unutarnja, kao sto je selidba iz jednog mjesta u drugo, nosi sa sobom odredjen gubitak.Gubitak kojeg covjek postaje svjestan tek onda kada ode.Taj gubitak se ne moze uvidjeti u momentu zelje ili pripreme za odlazak.Pocev od gubitka familijarnih veza-znaci emotivnih momenata, do kojekakve sigurnosti i osjecaja sigurnosti u poznavanju drustva ( ma koliko ga vidjeli negativnim) te u odredjenom ( u zavisnosti od osobe) preispitivanju licnog identiteta.
Da je stvar opet ponavljam, krajnje individualna pokazuju mnogi uspjesi ili neuspjesi onih koji su otisli ili onih koji su ostali.
Zasigurno ima mnogo ljudi u BiH, kojima je -eto uzmimo tu finansijsku stranu kao primjer ( jer se ona cesto navodi) izuzetno dobro i kojima mozda nece biti dobro negdje drugdje.
Jer kao sto BiH poznaje svoje siromastvo, tako je poznaju sve zemlje svijeta, pa cak i one najrazvijenije.Stoga, prikazivati primjere i ciniti paralele opet ponavljam apsurdno je.Da ne kazem smjesno.
Onaj koji je otisao nerijetko se nadje u nekakvom raskoraku-tu i tamo.Pa krene sa usporedjivanjem.Sto je izgubio, sto dobio.Katkada je to za neke ljude prokletstvo, nadju se u medjuprostoru izmedju dva svijeta i vise tako godinama, nemocni da "odaberu" ( sto od njega trazi prvenstveno njegova odluka za odlazak, pa zatim drzava u kojoj se nalazi-jer ocekuje lojalnost, pa domace stanovnistvo, pa ono u matici-koje mu i zamjera bilo kakvu kritiku, ili "kuknjavu" jer valjda odabir u samo ovom slucaju ne podrazumjeva i probleme koji se sa druge strane, uvijek smatraju luksuznim problemima)
Svaka zemlja - pa cak i ova Bosanska, iako se mnogi nece sloziti, ima svojih prednosti i mana.A svaki covjek razlicito vidjenje, mogucnosti i splet okolnosti koji utjecu na njegove odluke.
Pa stoga, devijantno je smatrati da su npr Ameri glupi i izvjestaceni, naklonjeni samo materijalizmu a Bosanci lahkohani i spontani i superlativni.Kao sto nije ni svaku Bosanac ugrozen, tako nije ni svaki dijasporac u zavidnom polozaju.Ali to za sebe moze reci samo onaj o kojem je rijec.A ne vaza kritika i vase misljenje o istome.
Bilo kakav savjet u ovakvom slucaju, vise se vidi kao negativan, nego pozitivan ili zelja da se onom koji se dvoumi prikaze neko stanje u koje zeli otici.Stoga bi bilo bolje da se drzite cinjenica, tipa: koliko je potrebno da neko dobije "status", sta ga ceka na tom pravnom putu, kakve su mogucnosti obrazovanja, zaposljavanja i sl.
-
Vozdra_123
vazda je trava kod komsije bila zelenija
i tako ce vazda ostati
i tako ce vazda ostati
-
sure_alma
prednosti amerike su da je covijek financijski obezbijedjen kolko tolko i sve dok se radi ima se...i ima se za dosta stvari a ne samo za osnovne potrebe...druga prednost su sami amerikanci...neko je vec napisao kako se ne moze poistovjeciti sa amerikancima kao nacijom...e pa tu se ne slazem...ja mogu da se similiram sa njima...jako fini i posteni ljudi (ovi na koje sam ja imala srecu da naletim)...bezazleni i ne znaju nikakve petljanije i lazi...nisu bas za derneka ali za derneka uvijek se moze naci pacijent da se popije pice...jesu ljudi jer kad treba pomoc to ce i uraditi pa kolko tolko...nisu zli i nisu ljubomorni na ono sto imas i sto si postigao/la...
eh prednost bosne je naravno zemlja u kojoj sam se rodila i za koju mi se otac borio...volim svoju zemlju i svoje ljude...volim svoju raju i svoju mahalu...volim svoj fakultet i silne kafe i zezancije...
eh sad, ne volim biti kokuz i ici na kafu a nemati marku za nju, pa moram gledati i pitati ko ce mi platiti...ne volim prosjaciti za jednu popisanu cigaru...ne volim kad sam sa jaranom i hocemo na kafu al ni jedno nemamo kinte, pa onda hajmo u park na klupicu da ispusimo po jednu pa onda kuci...ne volim kad ogladnim poslije faxa da stojim na tramsvajskoj stanici i mogu osjetiti miris hamburgera iz fast fuda a ja glaaadna i ne znam kako cu do kuce doci, al nemam para da kupim taj hamburger...ne volim kad je nekome rodjendan i pozvana sam da prisustvujem al nemam para da kupim poklon pa ostanem kuci...ne volim kad mi neko plati kafu i kaze "pile moje" da ti nesto objasnim (jer se osjeca velikom i vaznijom od mene da me moze cak zvati i "pile moje")...eto jos dosta stvari bih mogla nabrojati ali nije vise vazno...
znaci the point is: necu da budem kokuz a imam dosta pameti i sposobnosti da sebi ostvarim normalan zivot...
MOJA JE ZEMLJA TAMO GDJE NISAM GLADNA I GDJE SAM SRETNA...
volim bosnu jer tu sam se rodila i bosanka cu uvijek biti--volim ameriku jer tu sam postala svoj covijek i ostvarila svoje snove...
pozdrav...
eh prednost bosne je naravno zemlja u kojoj sam se rodila i za koju mi se otac borio...volim svoju zemlju i svoje ljude...volim svoju raju i svoju mahalu...volim svoj fakultet i silne kafe i zezancije...
eh sad, ne volim biti kokuz i ici na kafu a nemati marku za nju, pa moram gledati i pitati ko ce mi platiti...ne volim prosjaciti za jednu popisanu cigaru...ne volim kad sam sa jaranom i hocemo na kafu al ni jedno nemamo kinte, pa onda hajmo u park na klupicu da ispusimo po jednu pa onda kuci...ne volim kad ogladnim poslije faxa da stojim na tramsvajskoj stanici i mogu osjetiti miris hamburgera iz fast fuda a ja glaaadna i ne znam kako cu do kuce doci, al nemam para da kupim taj hamburger...ne volim kad je nekome rodjendan i pozvana sam da prisustvujem al nemam para da kupim poklon pa ostanem kuci...ne volim kad mi neko plati kafu i kaze "pile moje" da ti nesto objasnim (jer se osjeca velikom i vaznijom od mene da me moze cak zvati i "pile moje")...eto jos dosta stvari bih mogla nabrojati ali nije vise vazno...
znaci the point is: necu da budem kokuz a imam dosta pameti i sposobnosti da sebi ostvarim normalan zivot...
volim bosnu jer tu sam se rodila i bosanka cu uvijek biti--volim ameriku jer tu sam postala svoj covijek i ostvarila svoje snove...
pozdrav...
-
suncokret
sure alma
ispade da su ljudi u bosni gladni i zedni, a meni su ti tvoji komentari vise nego smijesni
u bosni isto tako mozes biti finansijski obezbijeden ako si dovoljno pametna i sposobna da se snadjes za posao, ako ne bice ti isto bilo gdje da si
u americi ima vise socijale i citavih ulica beskucnika i bijede
razlika moze biti u zivotnom standardu koji je sigurno visi u americi nego u bosni, a razlika je i to sto ces u tudjoj zemlji uvijek biti gradjanin drugog reda....a jos ako si bosnjak..to se tek pitam..
ispade da su ljudi u bosni gladni i zedni, a meni su ti tvoji komentari vise nego smijesni
u bosni isto tako mozes biti finansijski obezbijeden ako si dovoljno pametna i sposobna da se snadjes za posao, ako ne bice ti isto bilo gdje da si
u americi ima vise socijale i citavih ulica beskucnika i bijede
razlika moze biti u zivotnom standardu koji je sigurno visi u americi nego u bosni, a razlika je i to sto ces u tudjoj zemlji uvijek biti gradjanin drugog reda....a jos ako si bosnjak..to se tek pitam..
-
FFK as Lucy01
Porediti zivot u Bosni i Americi je smjesno, jer je dozivljaj cisto lican i personalan, da ne moze biti licniji i personalniji
.
Ako bi radili neko realno poredjenje zarada, funkcionisanje zakona, licne slobodame, itd....mislim da poredjenja NEMA i da apsolutno ide u korist Amerike...
Sto se tice nekog licnog osjecaja, taj nema veze sa uslovima zivota, ni slobodom, ni demokratijom ni brojem tena....
To je jednostavno ono sto ljudi traze i zele od zivota. I u Bosni ima ljudi koji bi da se skoluju, da rade, da prave karijeru, da nadju lijek za rak i AIDS, ali niti imaju materijalne uslove niti ih drzavne institucije ohrabruju, podrzavaju i na kraju, stimulisu da idu u tom pravcu.
I u USA ima ljudi koji bi da ispijaju kafe po cijeli, ne rade 3 dana svake sedmice a budu placeni za cijelu sedmicu, psuju drzavu i sistem, "al' mi u kafice ne diraj"....ali ovdje takvi zive ispod mostova i zovu ih "homeless"
Zato i kazem da je osjecaj individualan.
Ako bi radili neko realno poredjenje zarada, funkcionisanje zakona, licne slobodame, itd....mislim da poredjenja NEMA i da apsolutno ide u korist Amerike...
Sto se tice nekog licnog osjecaja, taj nema veze sa uslovima zivota, ni slobodom, ni demokratijom ni brojem tena....
To je jednostavno ono sto ljudi traze i zele od zivota. I u Bosni ima ljudi koji bi da se skoluju, da rade, da prave karijeru, da nadju lijek za rak i AIDS, ali niti imaju materijalne uslove niti ih drzavne institucije ohrabruju, podrzavaju i na kraju, stimulisu da idu u tom pravcu.
I u USA ima ljudi koji bi da ispijaju kafe po cijeli, ne rade 3 dana svake sedmice a budu placeni za cijelu sedmicu, psuju drzavu i sistem, "al' mi u kafice ne diraj"....ali ovdje takvi zive ispod mostova i zovu ih "homeless"
Zato i kazem da je osjecaj individualan.
-
Vrbaslija-BL
Vrlo pametno. Nisam dugo vremena cuo nekoga da ovako pametno razmislja.metastasio wrote:Uz mogucnost da opasno "izletim" iz teme jer se govori o Americi i Bosni, moram dati par naznaka. Prvo, ovaj uvodni post je u sustini neka vrsta provokacije. Ako doticni zna da su cifre tako drasticno razlicite, cemu onda usporedba. Da se pohvali kako je digao kredit na kucu i kupio auto? Koji kompleksas...
Kao sto rekoh ranije stvari su vrlo relativne i individualne. Ne samo da je situacija vrlo razlicita geografski od mjesta do mjesta u Americi, nego su i individualne situacije ljudske vrlo razlicite.
Rekoh ranije da bi mi bilo puno, puno lakse da sam mogao na aerodromu zamijeniti mozak novim kad sam dolazio. Naime osobe koje dolaze u novu sredinu a pogotovo Ameriku u ranijoj dobi, znaci do neke starosne dobi do 15-16 godina se puno lakse prilagodjavaju. Zatim postoje ljudi koji su psihicki sami od sebe skloni prilagodjavanjima, dok postoje i ona kategorija nasih ljudi koje sam imao prilike upoznati, koji su jedva cekali da se odreknu svog bosanskog kulturnog identiteta i da ga zamijene americkim. Neki se nasi ljudi moram priznati slomise da se sto prije amerikaniziraju.
Znaci stvari su vrlo subjektivne. Nema tu neke generalne formule koja bi se mogla aplicirati na sve.
Ja licno mogu samo da govorim iz vlastitog iskustva i u svoje ime. Ja sam prosao pubertet, srednju skolu, sazrijevanje, prve izlaske, prve ljubavi, znaci neki najljepsi dio zivota u Bosni i u Ameriku sam dosao sa 26 godina kao potpuno formirana licnost sa nekim izgradjenim stavovima. Kao takav sam oduvijek dozivljavao Amerikance kao ljude koji su totalno, totalno drugaciji od nas. Da ne kazem da ih dozivljavam kao kretene i idiote u najmanju ruku koji se vazda nesto krevelje da bi toboze pokazali svoju ljubaznost.
Druga vrlo vazna stvar koju sam shvatio ovdje u Americi je to da se sve zasniva na lazi. Vjerovali ili ne, ako malo dublje udjete u psihologiju Americkog mentaliteta sokiracete se koliko je stvari ovdje zasnovano na nekoj vrsti prevare i lazi. Nekad imam osjecaj da je cijela Amerika jedna velika, samo doduse fino upakovana laz.
Sve izgleda fino izvana, i ljudi psihicki i zemlja Amerika fizicki, medjutim iznutra je sve to... ne znam kako da kazem ali, iznutra nema haman nista od onoga sto ti predstavljaju izvana. Ono u cemu su Amerikanci definitivno maheri je prikazati stvari na puno ljepsi nacin nego sto to one u stvari jesu. U tome je njihov glavni uspjeh. Jer je cinjenica da svi nesto hoce da dodju u Ameriku, svi nesto toj Americi teze, a to je u stvari zato sto se Amerikanci umiju prikazati puno ljepsim i boljim nego sto to stvarno jesu. U tome su jedino maheri to priznajem. Ali kad dodjes ovdje i kad malo bolje upoznas Ameriku izbliza najcesce se razocaras..
Last edited by Vrbaslija-BL on 28/03/2007 17:58, edited 4 times in total.
-
wifiuser
#46 Re: Gdje je bolje USA ili BiH?
Ma daj o kakvim ciframa pricas? Budi realan i ne valjaj raji shupljake.Smartex wrote:Odlucio sam da napisem ovo samo da se vide neki konkretni brojevi, i da se uporedi Bosna sa Amerikom. Nemam namjeru nikoga da vrijedjam, nadam se da možemo samo da diskutujemo, i da će neko iz Bosne da dopuni sto ja imam da kažem iz Amerike.
Odmah da kažem, brojevi su otprilike, ali su zasnovani na onom sto znam za sigurno, plate rodbine i prijatelja po Bosni i USA, cijene kuce koju ja recimo gledam i tako.
Gdje je bolje?
Recimo da pravis nekih 20 dolara na sat u Americi, posle taksi, to je godisnje manje-vise oko 33,000 dolara. Recimo da u Bosni pravis oko 350 evra pre taksi, znaci možda oko 300 evra mjesecno, znaci oko 600 dolara mjesecno ( 7200 godisnje), to sam nasao na netu, ali ova razmišljanja su zasnovana na tome.
Kupovina auta: nov Logan ili Fabia, oko 7000 evra, znaci oko 14000 dolara. Da ga kupis sa platom koju spominjem, treba ti oko 2 godine da ga kupis. Ja u USA, sa 66000 dolara, mogu kupiti novu BMW 5-icu, ili E-klasu mercedesa.
Prednost; Amerika.
Kupovina kuce: Gledam kucu u San Diegu, 1700 sq/ft otprilike, 3 sobe, tri kupatila, podrum, garaza za dva auta, oko $210,000. Treba mi 6.36 godina da je kupim sa mojom platom, ne racunam interes. U Bosni, za 6.36 godina x 7200 dolara , kuca od 46000 dolara, znaci oko 23000 evra. Šta se može kupiti u Bosni za 23000 evra? Imajte na umu da ima i skupljih, ali i mnogo jeftinijih kuca u USA.
Prednost; prilično sam siguran da je Amerika.
Ja volim da igram kosarku, igrao sam i kod nas a i ovde. Par dobrih kosarkaskih patika je u Bosni 70-100 evra. Sa platom u Bosni, mogu kupiti 3-4 para mjesecno. U USA, sa 2750 mjesecno (33000/12), par kosarkaskih patika je 80-150 dolaram, mogu kupiti 28-34 para.
Prednos; Amerika.
Mogu ovako do sutra, ali ja mislim da shvatate šta pokusavam da kažem. Čak i da smanjim platu na pola u Americi, opet mi ispadne bolje u USA.
Sto me zanima je cijena recimo vekne hleba, litra mlijeka, 1kg banana, 1 kg krompira, i ostalih dnevnih potreba. Pošto je struja za mesec dana, posto je voda, Tv, internet, posto je kompjuter, posto je plazma ili LCD televizor?
Hajde da čujem komentare, ali ako ikako može konstruktivne. Gdje ste vi, kako je kod vas, da li imate konkretno poredjenje icega?
Pozdrav
Sa svojih 33000 ti u Kaliforniji ne mozes nista a ne da vozis BMW.
Jel' to BMW za kesh ili na kredu?
Ako je za kesh onda si se dobro "napostio" dok si te pare ustedio. A ako je na kredu, volio bi vidjeti tu banku koja ce ti dati kredit sa tim primanjima.
Kakve tene i kakvi bakraci?
Kakve su kuce za 210000, da to nije "mobile home"?
Zivim i radim u NYC, zaradjujem daleko vise od te cifre sto si ti naveo, ali sam i dalje podstanar i ne vozim BMW vec Ford kupljen na Ebay-u.
Niti kukam niti se hvalim. Znam dobro kako je i dole i ovdje.
Svugdje ima problema.
Ovdje sam od 2002. i imam odlican posao sa svim beneficijama.
Vidio sam kako zive "nasi" u dosta krajeva Amerike, i vecinom nije bas sjajno.
Vjerovatno su svjesni da u BiH nebi imali ni toliko pa i ne pomisljaju na povratak.
-
Vozdra_123
pile moje da ti ciko kupi jednu kaficusure_alma wrote:prednosti amerike su da je covijek financijski obezbijedjen kolko tolko i sve dok se radi ima se...i ima se za dosta stvari a ne samo za osnovne potrebe...druga prednost su sami amerikanci...neko je vec napisao kako se ne moze poistovjeciti sa amerikancima kao nacijom...e pa tu se ne slazem...ja mogu da se similiram sa njima...jako fini i posteni ljudi (ovi na koje sam ja imala srecu da naletim)...bezazleni i ne znaju nikakve petljanije i lazi...nisu bas za derneka ali za derneka uvijek se moze naci pacijent da se popije pice...jesu ljudi jer kad treba pomoc to ce i uraditi pa kolko tolko...nisu zli i nisu ljubomorni na ono sto imas i sto si postigao/la...
pozdrav...
-
nash
u ameriki ijmam sve sto pozelim
...samo nemam onaj ceif bosanski...ovdje napustim kucu u 6:45, a vratim se u 17:45 jer sam se odlucio da takvim tempom zivim...dole nepoznajem takav zivit....taki mi grah pao bar za sada...dole cekam u kaficu da mi para padne iz neba kao afrikanci ispod drveta u hladu da im neko da komad kruha i da kisa padne....kad odem dole kurcim se kako mi je dobro...a ovdje se nerviram svaki dan kako mi je lose...ovdje cu raditi sve poslove jer me nije sramota...dole necu iz ponosa i stida....ovdje cu voziti po speed limitu...dole cu turirati na semaforu...ovdje zivim skoro deceniju...dole mi pricaju kakav je zivot u americi...ovdje necu ni pomisliti da nekoga potplatim za uslugu....dole cu to uraditi i ovdje cu se kurciti kako para sve radi...dole cu ispijati kafu svaki dan, a ovdje samo vikendom izaci ili utorkom kad je happy hour...skoro sve sto zaradim cu potrositi da otplatim kredite....dole nemam posla i redovne plate da dignem kredit...ovdje prezivljavam....u bosni cu imati americki san jednog dana...
-
Ljubitelj Zabara
Leb te meki Bosanac, pa to je moj zivot. Bas sad idem na jos jednu kaficu.I ja ga *ebem kome je zivot burek, kafica, serija, spavanje po citav dan. Taj leziljeb i ne treba ni da ide igdje niti da se vraca.