Moj brat i virus HIV???
Moderator: anex
-
Hierarchia
Aida ili bilo ko stoji iza tog nicka (mozda je braco sam, mozda se to desilo tebi, ili nekom desetom, to vise nije ni bitno), HIV je zastrasujuci virus ne samo zato sto ubija.On je fascinantan po svojoj strukturi jer stalno mutira i naucnici jos uvijek nisu nasli nesto sto bi ga sprijecilo. Problem i jesu te mutacije. Kad bi se makar nasao nacin da se zaustavi njegova promjena, mozda bi se nasao lijek.
Problem oboljelog od AIDS-a ili zarazenog HIV-om niposto nije to sto ce umrijeti. Po tvojoj logici, mogu sutra umrijeti ako mi na glavu padne klavir.
Zaraženi se susrecu sa ogromnim brojem problema - zdravstvenim (bolovi, povracanje, fleke na kozi, slaba imunost i stalne bolesti), psihickim (odbačenost od sredine, panika, strah od smrti...), socioloskim (i ovaj je mozda najuzasniji - u drustvu u kojem zivimo tesko je biti HIV pozitivan i reci to javno, takva osoba nikad ne moze voditi obican zivot kao ostali) i finasijskim (lijekovi koje mora uzimati STALNO koštaju, i to puno).
Na kraju, moram se sloziti sa _sa_, ne mogu da vjerujem da izjavljujes tako nesto. Nedajboze nikome da se to desi. Informisi se, to je najstrašnija bolest današnjice (pored raka).
Problem oboljelog od AIDS-a ili zarazenog HIV-om niposto nije to sto ce umrijeti. Po tvojoj logici, mogu sutra umrijeti ako mi na glavu padne klavir.
Zaraženi se susrecu sa ogromnim brojem problema - zdravstvenim (bolovi, povracanje, fleke na kozi, slaba imunost i stalne bolesti), psihickim (odbačenost od sredine, panika, strah od smrti...), socioloskim (i ovaj je mozda najuzasniji - u drustvu u kojem zivimo tesko je biti HIV pozitivan i reci to javno, takva osoba nikad ne moze voditi obican zivot kao ostali) i finasijskim (lijekovi koje mora uzimati STALNO koštaju, i to puno).
Na kraju, moram se sloziti sa _sa_, ne mogu da vjerujem da izjavljujes tako nesto. Nedajboze nikome da se to desi. Informisi se, to je najstrašnija bolest današnjice (pored raka).
-
Hierarchia
Da. Najgore se pretvarati po forumima. Mi ti ne mozemo dati savjet, idi se testiraj._sa_ wrote:poceo si brkati rodoveaida81 wrote:i ja ne mogu da vjerujem u tvoje bahate reakcije. rekao sam da ce svako od nas zvijeti 4-5 decenija od danas svakako
-
Hierarchia
S tim da i ti testovi koštaju, koliko ja znam. I to ne malo. Treba provjeriti.
-
aida81
ma koliko god da su... vec, samo, da sve bude uredu, da bude negativan test na hiv.
valjda nije nista. ma imao bi barem temp ili nesto, evo sada citam na zdravlje.hr, da se imaju od 3-6 sedmica oteceni limfni cvorovi, temp, bolivi u misicima, moguce neki osip...
valjda nije nista. ma imao bi barem temp ili nesto, evo sada citam na zdravlje.hr, da se imaju od 3-6 sedmica oteceni limfni cvorovi, temp, bolivi u misicima, moguce neki osip...
-
Hierarchia
Da- Zato je bolje da ne baca novac uzalud, mislim da test kosta vise od 50 KM. Neka sačeka još malo, pa onda.aida81 wrote:prije 4 sedmice ili 5 ne moze, kazu nije vjerodostojan. cak mi sada kazu da prvi test ako kaze da je poz. desava da bude tzv "lazna uzbuna" pa je potrebano uraditi dodatna nekakva dva.
- Krigla_Sa
idi se onda baci pod autoaida81 wrote:hm... pa na kraju umiremo svakako. vjerovatno je zivot sa hiv-om tezak (zaista nedaj Boze ni mom braci ni nikome), tezi, ali mislis li da ce neko od nas zivjeti duze od 4-5-decenija, od danas?! i don t belive
ili ti je mozda bolje s bosmala skoci,tu gines 100 %
sto ces cekati jos 50-60 godina da umres kad na kraju svi umiremo svakako
koja glupost
ne mogu da vjerujem kako razmisljas...
Last edited by Krigla_Sa on 27/03/2007 18:40, edited 2 times in total.
-
Vozdra_123
@aida
bujrum citaj
http://www.webmd.com/search/search_resu ... IV&x=0&y=0
sta god da uradi nek ode i testira se za raznorazne spolne bolesti - veca je sansa da ce dobiti nesto drugo a ne HIV
ako je sta fasovao nece se odmah moci otkriti jer neki testovi trazi antibodies kojim treba vremena da se naprav...
a odsada nek pazi gdje ga tura
bujrum citaj
http://www.webmd.com/search/search_resu ... IV&x=0&y=0
sta god da uradi nek ode i testira se za raznorazne spolne bolesti - veca je sansa da ce dobiti nesto drugo a ne HIV
ako je sta fasovao nece se odmah moci otkriti jer neki testovi trazi antibodies kojim treba vremena da se naprav...
a odsada nek pazi gdje ga tura
-
almassy
Sta sve ne procitah ovdje! Aida, ili vec ko si, sestra-brat...
Ovako: pukao ti kondom je li?! Koliko dugo si bio u nezasticenom kontaktu? sanse da pokupuis HIV za nekoliko sekundi su minimalne! TEST SE RADI TRI MJESECA NAKON RIZICNOG KONTAKTA! TEST URADJEN PRIJE NIJE NIAKVA GARANCIJA! nakon rizicnog odnosa potrebno je odmah i to u roku od 72 sata traziti prophylax terapiju za HIV, koja traje mjesec dana i smanjuje mogucnost infekcije za 90%. nakon 72 sata je prekasno! Znaci zakasnio si na to, sada nista, sacekaj da prodju TACNO 3 MJESECA i testiraj se! Ponavljam sanse da si zakacio HIV su vrlo male imajuci u vidu kratkocu trajanja nezasticenog kontakta. Ako si obrezan, po najnovijim saznanjima sanse za infekciju su jos manje...Madjutim, sanse da se zarazis Hepatitisom B (za koji postoji vakcinacija, i svaka odgiovorna osoba bi se trebala vakcinisati) su puno vece, kao i hepatitis C (koji je zajebano oboljenje). Testirat se obavezno na sifilis, gonoreju i klamidiju! I najvjerovatnije si pokupio HPV, koji je nazalost najrasprostranjenija infekcija...imajuci u vidu da si imao odnos sa vrlo promiskuitetnom osobom. Znaci bez panike za HIV, odlicno si reagovao, prekidajuci automatski odnos nakon puknuca kondoma...ZA SVE OSTALE KOJI SE MOGU NACI U OVOJ SITUACIJI : LJUDI POSTOJI PROPHYLAX TERAPIJA KOJA UMANJUJE VJEROVATNOCU ZARAZE I MORA SE NAJKASNIJE UZETI 72 SATA NAKON RIZIKA!!!!! iMAJTE TO NA UMU!
I nemas razloga da moraliziras, niko te nece suditi zbog odnosa sa prostitutkom, HIV nije sankcija za nemoralno ponasanje nego virus koji se nazalost prenosi sexualnim odnosom!
Budi optimistican, najvjerovatnija ti nije nista!
Vise-manje, svi prodju prije ili kasnije kroz iskustvo hiv testa...Nije to nikakav bauk!
Nadam se da ti je sad jasnije, i jos mi nije jasno kako si ipak u svemu ovome zalosno neinformiran!
I nemas razloga da moraliziras, niko te nece suditi zbog odnosa sa prostitutkom, HIV nije sankcija za nemoralno ponasanje nego virus koji se nazalost prenosi sexualnim odnosom!
Vise-manje, svi prodju prije ili kasnije kroz iskustvo hiv testa...Nije to nikakav bauk!
Nadam se da ti je sad jasnije, i jos mi nije jasno kako si ipak u svemu ovome zalosno neinformiran!
-
titami
upravo tako.almassy wrote:Sta sve ne procitah ovdje! Aida, ili vec ko si, sestra-brat...Ovako: pukao ti kondom je li?! Koliko dugo si bio u nezasticenom kontaktu? sanse da pokupuis HIV za nekoliko sekundi su minimalne! TEST SE RADI TRI MJESECA NAKON RIZICNOG KONTAKTA! TEST URADJEN PRIJE NIJE NIAKVA GARANCIJA! nakon rizicnog odnosa potrebno je odmah i to u roku od 72 sata traziti prophylax terapiju za HIV, koja traje mjesec dana i smanjuje mogucnost infekcije za 90%. nakon 72 sata je prekasno! Znaci zakasnio si na to, sada nista, sacekaj da prodju TACNO 3 MJESECA i testiraj se! Ponavljam sanse da si zakacio HIV su vrlo male imajuci u vidu kratkocu trajanja nezasticenog kontakta. Ako si obrezan, po najnovijim saznanjima sanse za infekciju su jos manje...Madjutim, sanse da se zarazis Hepatitisom B (za koji postoji vakcinacija, i svaka odgiovorna osoba bi se trebala vakcinisati) su puno vece, kao i hepatitis C (koji je zajebano oboljenje). Testirat se obavezno na sifilis, gonoreju i klamidiju! I najvjerovatnije si pokupio HPV, koji je nazalost najrasprostranjenija infekcija...imajuci u vidu da si imao odnos sa vrlo promiskuitetnom osobom. Znaci bez panike za HIV, odlicno si reagovao, prekidajuci automatski odnos nakon puknuca kondoma...ZA SVE OSTALE KOJI SE MOGU NACI U OVOJ SITUACIJI : LJUDI POSTOJI PROPHYLAX TERAPIJA KOJA UMANJUJE VJEROVATNOCU ZARAZE I MORA SE NAJKASNIJE UZETI 72 SATA NAKON RIZIKA!!!!! iMAJTE TO NA UMU!
Last edited by titami on 05/11/2007 09:25, edited 1 time in total.
- Abu FEED el-Castro
Tako je Almasa, ohrabri ga...I nemas razloga da moraliziras, niko te nece suditi zbog odnosa sa prostitutkom, HIV nije sankcija za nemoralno ponasanje nego virus koji se nazalost prenosi sexualnim odnosom!
Crveni dio je tako poetičan
-
almassy
Haj ne kaki Fidel! Da, radi se o virusu a ne o bozijoj kazni! Nikog ne ohrabrujem, ali malogradjanski moral nema nikakve veze sa ovom bolescu! zarazen moze biti svako, a najgore u svemu tome je pogodjenim ljudima lijepiti etikete. NIKO NE ZASLUZUJE HIV!Abu FEED el-Castro wrote:Tako je Almasa, ohrabri ga...I nemas razloga da moraliziras, niko te nece suditi zbog odnosa sa prostitutkom, HIV nije sankcija za nemoralno ponasanje nego virus koji se nazalost prenosi sexualnim odnosom!![]()
![]()
- Lace
da jer ako je HIV sankcija za nemoralno ponasanje zasto onda oni (djeca) ispastaju?almassy wrote:Haj ne kaki Fidel! Da, radi se o virusu a ne o bozijoj kazni! Nikog ne ohrabrujem, ali malogradjanski moral nema nikakve veze sa ovom bolescu! zarazen moze biti svako, a najgore u svemu tome je pogodjenim ljudima lijepiti etikete. NIKO NE ZASLUZUJE HIV!Abu FEED el-Castro wrote:Tako je Almasa, ohrabri ga...I nemas razloga da moraliziras, niko te nece suditi zbog odnosa sa prostitutkom, HIV nije sankcija za nemoralno ponasanje nego virus koji se nazalost prenosi sexualnim odnosom!![]()
![]()
http://www.avert.org/children.htmAt the end of 2006, there were 2.3 million children living with HIV around the world. 1
Over half a million children became newly infected with HIV in 2006. 2
Of the 2.9 million people who died of AIDS during 2006, over one in ten were children. Every hour, forty children die as a result of AIDS. 3
-
Vozdra_123
svi pucaju decko sviinautilius wrote:nego reci ti nama koje je marke taj qrton da se tema ne bi ponovila