Marsal Tito vs. Atatürk

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

jezičar wrote:
milano wrote:Josip Broz DOBAR SKROZ. Da ne bi Tite pola bi raje sada travu paslo.
Slažem se. Znate li kako je Ataturk zujeb'o rigidne mule? Fino i kulturno. Zovnuo ih da se "dogovore" jer su dotadašnji pregovori uvijek propadali. Nisu se mogli nikako dogovoriti (Svaka sličnost sa našim prilikama i Harisom Silajđićem, Dodikom i ostalim govnima nije slučajna). Dođoše oni u Stambol, a Kemo ti njih na vješala (oko 150 mula). I tako se Turska i dobri naš Kemo oslobodi govana za sva vremana. Tako treba i ovdje. Pa nije đaba Tito odvojio religiju od države. Pohapsit' i pobit' sve što ne sluša i ugrožava državu i normalne građane je jedino rješenje. Titi je bio genije koji se jednom rađa, rodila ga majka, a i Ataturk je bio sličan. Da nije bilo njegaq Turska bi sad bila možda i gora od Irana. Turska je naš prijatelj, prijatelj sekularne i normalne BiH. Dok je njima vojske nemaju islamisti šanse.
:shock: Boga ti odkud ti to za mule?
prvi put cujem, imas neki izvor informacija? :roll:
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

ne znam puno o ataturku...ali znam da je tursku, drzavu koja je ogrezla u siromastvu, nepismenosti i zaostalost, izveo na put progresa...i stvorio osnovu za ono sto imaju danas.

e sad...ima i druga strana medalje...pogazio je sve osnovne norme, ukinuo slobode tako da i danas pokrivena cura ne moze ici na faks u turskoj i slicno, bio je diktator...

zaveo je rezim koji je naglo i pretjerano otisao u drugu krajnost...ali mozda da nije bilo tako, mozda bi turska tek sad bila tamo gdje je bila 1960-ih.

jebi ga, niko bolji nije bio tada...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Svemirski_Jebach wrote:ne znam puno o ataturku...ali znam da je tursku, drzavu koja je ogrezla u siromastvu, nepismenosti i zaostalost, izveo na put progresa...i stvorio osnovu za ono sto imaju danas.

e sad...ima i druga strana medalje...pogazio je sve osnovne norme, ukinuo slobode tako da i danas pokrivena cura ne moze ici na faks u turskoj i slicno, bio je diktator...

zaveo je rezim koji je naglo i pretjerano otisao u drugu krajnost...ali mozda da nije bilo tako, mozda bi turska tek sad bila tamo gdje je bila 1960-ih.

ovo su pojednostavljene stvari, kad je o Ataturku riječ....Potrebno je poznavati konktest priče...pogotovo o posljednjim godinama Osmanskog Carstva, krvavim i teškim ratovima, gubitku teritorija, "humanom" preseljenju stanovništva, genocidu nad Armenima s jedne strane,pogromu nad Turcima s druge, a ni Grci nisu baš najbolje prošli....Ataturk , kao vojskovođa, zaslužuje posebnu pažnju....Osoba koja je etnički očistila najveći dio turske teritorije(onoga što je ostalo od carevine), e...to je također, posebna priča...Zašto se to desilo,koliko su tome doprinijele strane sile.... Ataturk kao političar....Reformista....kako je jedna nacija preko noći postala nepismena....Zašto se u pravljenju moderne države, što je sasvim uredu, pristupalo nemilosrdnim metodama....Itd, itd

Kako god, Ataturka ne treba ni potcijeniti, ni precijeniti....Samo znam, da je vrijeme kulta ličnosti, za zemlju koja pretendira da postane članicom EU, davno prošlo....
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Ahmmed wrote:
Svemirski_Jebach wrote:ne znam puno o ataturku...ali znam da je tursku, drzavu koja je ogrezla u siromastvu, nepismenosti i zaostalost, izveo na put progresa...i stvorio osnovu za ono sto imaju danas.

ovo su pojednostavljene stvari, kad je o Ataturku riječ....Potrebno je poznavati konktest priče...pogotovo o posljednjim godinama Osmanskog Carstva, krvavim i teškim ratovima, gubitku teritorija, "humanom" preseljenju stanovništva, genocidu nad Armenima s jedne strane,pogromu nad Turcima s druge, a ni Grci nisu baš najbolje prošli....Ataturk , kao vojskovođa, zaslužuje posebnu pažnju....Osoba koja je etnički očistila najveći dio turske teritorije(onoga što je ostalo od carevine), e...to je također, posebna priča...Zašto se to desilo,koliko su tome doprinijele strane sile.... Ataturk kao političar....Reformista....kako je jedna nacija preko noći postala nepismena....Zašto se u pravljenju moderne države, što je sasvim uredu, pristupalo nemilosrdnim metodama....Itd, itd

Kako god, Ataturka ne treba ni potcijeniti, ni precijeniti....Samo znam, da je vrijeme kulta ličnosti, za zemlju koja pretendira da postane članicom EU, davno prošlo....
tacno.

taj kult treba sto prije zaboraviti...nek on ostane upamcen kao drzavnik i historijska licnost, ali mislim da se turci trebaju okrenuti vaznijim pitanjima - npr. slobodama svojih gradjana. tu im plaho zamjerim
Šandor

Post by Šandor »

Nisam ekspert al mislim da nema šanse da fulim ako kažem da Turska nikad neće ući u EU.

Da su u pitanju samo uticajni ljudi u evropskim zemljama možda bi se čak i našlo rješenje. Al jok :D , o prijemu Turske u EU izjasnit će se znatan broj sadašnjih članica referendumom. Kad i ako do toga dođe Turska neće proći. Vidim Ahmo gore pominje Tursku i EU. Bosna bi možda prošla na referendumu čak i da smo dobili rat. Mala smo zemlja i manje više nevažni. Kod nas je obrnuto. Na referendumu bi rasturili a ako bi odlučivali uticajni bila bi nam pušiona. Zato možda ne bi ni došli do referenduma. :D

Ne bih da lupam u kojim će zemljama biti referendum ali siguran sam da će referendum biti održan u barem 5-6 zemalja. Kad za to dođe vrijeme. Ataturkov san nikad neće biti ostvaren.
Šandor

Post by Šandor »

Svemirski_Jebach wrote:pogazio je sve osnovne norme, ukinuo slobode tako da i danas pokrivena cura ne moze ici na faks u turskoj i slicno, bio je diktator...
Ne jebe njih EU zbog toga. Jebu ih zbog Armena, imena i prezimena i ostalog. :D

Zamisli da pokrivene cure mogu da se školuju? Pregovori o pristupanju EU ne bi počeli do 3000. godine. :-) :D

Vako će većina nas dočekat referendum i odbijenicu. Sabur. :lol:
ObiVan

Post by ObiVan »

Tesko je svako poredjenje, naravno da ima slicnosti, identicnosti, ali postoje vitalne razlike. Ma koliko Ataturkov nacin , stil, uzor bio los (bez da ga ja licno ikako uzdizem i hvalim), on je funkcionalan. Sta hocu reci, nadzivio je samog stvaraoca, a sad ako ne pogrijesim, nevezano za stranacku pripadnost i uopste politicku orijentaciju, turska nacija ga cijeni kao covjeka koji im je oformio drzavu.
Sto se Tita tice, ljudi danas jako naivno gledaju na komplet scenario. Titova ideja je bila plemenita u mnogo cemu (naravno da je bilo nedostataka), cak je u odredjenom periodu i imala ploda, razvijala se i prividno jacala. Jugoslavija je bila jedinstven prostor pored svih gresaka. Dalo bi se pet doktorata napisati iz pet razlicitih naucnih oblasti, zasto organizaciono to i nije bas bilo tako dobro uredjeno, ali vjerovali ili ne , to i nije kljucni problem. Kljucni problem je da se ta novonastala nacija Tita odrekla svjetlosnom brzinom, tako brzo, da danas malo ko vjeruje da je postojala ikada iskrena odanost prema toj licnosti u proslosti, nego da je sve bio samo proizvod propagande. Ja mislim da je bilo odanosti i ogromne simpatije , ljubavi prema toj licnosti, ali isparavanje odanosti toj ideji je bilo turbo brzinom. Onakva prisutnost u zivotu nacije, kroz nazive gradova, ulica, skola, praznike, zakletve i onda takav zaborav. Ponekad se i sam pitam jel Tito bio fizicka pojava, ili je neka kolektivna fantazija. Jer bez obzira sto svi ceznu za njim, `velika vecina`ga se odrekla prije nego sto se tijelo ohladilo. Dokazi su svuda oko nas, nove generacije ce znati o njemu zavisno ko im bude pisao knjige, ali tako je to uvijek. Otisao sam podaleko od poredjenja sa Ataturkom, ali rezimirajmo simbolicno. Zastava Jugoslavije, naziv Jugoslavije, nacija Jugoslavije vise ne postoji, to je nestala zemlja. Turska postoji, njihova zastava se vijori. Ako je kontinuitet kriterij, dzaba Musolini ko uzor, filozofski interesantno moze i losa namjera da napravi dobro dijelo, pa makar i slucajno. Od Tita i ideje je nazalost ostalo da samo kafane nose njegovo ime, da njegove rijeci imaju ukus utopije, a nama preostaje da zivimo bez njega.
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

suncokret13 wrote:
da,Josip Broz Tito - NIJE IMAO PRIVATNE IMOVINE !
:lol: :lol: ....
...one vile na Brionima,Ohridskom jezeru,Karadjordjevu,Balkana kod Bugojna,Brdu kod Kranja...itd...yebiga nije stigo prevesti na sebe...valjda katastar slabo radio :lol: ...a ni Galeb nije stigo registrovat :lol:

Ataturkova Turska jos zivi...sve bolje i bolje...
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Šandor wrote:
Svemirski_Jebach wrote: Ne jebe njih EU zbog toga. Jebu ih zbog Armena, imena i prezimena i ostalog. :D

.
Ubijali su i Nijemci Jevreje.....jebu ih zbog 70 miliona muslimana...zbog toga ce tesko u EU...kakvi Armeni
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Za mene je Kemal po odredjenim parametrima ekvivalent Slobodana Milosevica. I Juga - da ju je Slobo stvarao - prije 50 godina bi zivjela dana, dapace vrlo prosparitetno ali bi Bosnjaci napasali ovce ko Kurdi, po Sar planin i na svaki pokret trepuskom bi ih napadali do zla boga - pravedni, Turski bojovnici, koji su na njihovoj vjekovnoj babovini dosli stvarati vise svoju nego njihovu - "drzavu". Bila bi i danas Juga, da ju je vodio Slob'a da je Hrvate - protjerao il' u punopravne Svapske konjsuare, ili ih vratio negdje na Ural, ili Iranski plato odakle su. Kao sto At'turk - iskova termin - genocid, ruku njegovih djelo. Sam Hi'co je slasno dahtao kad je proucavao nacin na koji - pobijes muskinje pa nejac vodas po marsu smrt, dok ih pola ne krepucne, a proprije "humanog raseljenja". Daklem - da su Hrvati dozivjeli sudbu Armena, a Bosnjaci - Kurda, bila bi i Juga - danas, daleko perspektivnija, iako je samo 1/4 po broju - ekvivalenta Turskoj. Al' posto to takvim nije - jerbo smo mi ovdje konacno misl'i - da stvorimo uniju naroda, u kojoj bi svaki imao - pravo da bude sve sto je, i onda - jos nesto ekstra vise, koncept kao takav je propao.

Zbog toga je za mene - At'turk jedan Slobodan Milosevic. Nacionalista. Po svaku cijenu, do same smrti, do suicida, do genocide, preko mrtivih tjelesa koracati, samo u rog jedne ideologije puhati - nacionalne. To sto Slob'a nije imao militarnog duha, niti je ikad rekao Srbima da im komanduje ne da idu u napad, vec da idu u smrt, je opet kazem, poznavanje sobstvenog naroda, nekome sucid pada lakse od ruke, od homocida, kod drugih je to ipak, suprotno i kontrarno. Uzmimo za primjer jedan Sanski Most. Taj grad je za vrijeme Tita imao 23 - nacionalne manjine. I to u Jugoslaviji - koja je stenera, konjusnica i kolonija Svabe i Turcina, bila, cijelu svoju istoriju. U poredenju s tim - Turska koja je - pola svijeta kontrolisala, i bila zadnja poznata imperije mega proporcija - nema grada u kojem, i iz kojeg se ovo moze uporediti. Otomanska carevina je ipak bila jedna kosmoplitiska tvorevina, a Kemalova vizija - je bila uskotracnog cire, samo Tursku ne dirajte, sam Kemica je rodjen - gle paradoksa, u Grckoj, tamo odakle poslje Kemice vise nijedan Turcin se ne rodi, i nece, vise nikada, radi "humanog preseljenja" - mi vama vase, vi nama nase, i ne talasaj, vise nikada.

U tome i jeste - falinka danasnje svijeta i vremena, u kojem - fasiste od danas, ce biti liberatoru sutrasnjice i ocevi nacija. Kao Franjo Tudjman, Slobodan, il' Djordje Vaginalni iz Cmerik'u. Takve lidere - paranoidno uskih vizija, koji svoju plan i program stavljaju - iznad zivota, iznad glava, koji u klanju nalaze - probleme za solucije terenske, i koji na silu naturaju progres, koji cak i ako je izvrsen - s dobrim namjerama, nema progresa na silu, jer progres je u glav'i. Ti mozes sa nje - skinuti samiju - al' gdje je to Turska zena - u danasnjem drustvu, 80 godina poslje vakta At'turka? Ja nesto ne vidim - da je iole, ispred nasih zena. A pozicija i uloga zene - u nasem drustvu, nije nimalo - "savremena" jer nema zene cija nana nije bila nepismena ili polupisemana, a danas ih je 90% opet, verifcirane i diplomirane - domacice, numero uno, a "sta's ti raditi u slobodo vrijeme, dok mi ne peres carape i kuhas ruca" - mene nije briga.

Zato bih da kazem, poredite vi - Turke, sa Svabama, ako cemo - silu sa silom porediti, i ekvivalentan kalibar s kalibrom od 80 miliona ljudi. A samo-upravno zajednicu jednog Svabskog bravara i 16-godisnjaknjie kojoj ustase dodjose da pobiju familiju u Lici, pa kao takva ode u partizane, da bi se udala - gle paradoksa za Hrvata, koja danas zivi u kuci bez grijanja zimi - ostavite. Jer ono na cemu je izgradjena Jugoslavija bila - At'turk je u Turskoj srusio. Nakon 500 godina - "Otomanskog Jugovanja", tj. brotherhood and unity. Neko se je kod nas pronasao - u tom principu, strogo nacionalnih drzava, misleci da to "fercera" i medju buranijom Balkanskom. E pa braco draga - sto je Tile govorio, to je i bilo i ostalo istina - "nijedan od nasih republika nebi bila niko i nista, da nismo zajedno". A bili smo zajedno - jer i tada jedva smo brojali 20 miliona. I 50 godina je tih 20 miliona - ostavilo vise traga iza sebe, nego 80 miliona Turaka. Mi smo gospodo - bili Europa. Turska - to danas mozda jest ali samo do Dardanela, od Dardanela, bog ti pomogao junacine - Kebab i Doner svakome, veresije nikome. Mene samo interesuje po kojoj - je to klauzuli napredna zemlja iz koje pobjegne 10% stanovnistva, da bude - u sistemu znatno drukcijem u kojem cak i uprkos diskriminacije koja je ocigledna za nekog ko je Turcin u Europi ili Americi, jos uvijek benefit isto tog drustva, je za takvu individu veci, od onog - sta "majcica Turska" moze za sopstvene kceri i sinove uciniti.
Shoba

Post by Shoba »

nneuporedive stvari....

najveci belaj je da je Turska od multikulturne i multinacionalne imperije postala zemlja jednog naroda.....uzasavajuce......
Bosanac sa dna kace

Šandor wrote:Nisam ekspert al mislim da nema šanse da fulim ako kažem da Turska nikad neće ući u EU.
ne treba tu bit nikakva ekspert, upravu si TR nikad apsolutno nikad nece uc u EU.
jer TR ima najmanje 70 miliona dusa, po zadnjem popisu iz 2003, a procjenjuje se da zbog nestrucnog popisa u mnogim dijelovima zemlje nije popisano 3 miliona dusa, a tih 70 miliona raste ogromnom brzinom, i zamisli kad bi TR usla u EU, sta bi se desilo? imala bi glavnu rijec, jer kod ostalih clanica nema porasta stanovnistva, a u TR ce stanovnistvo da raste prirodno ogromnom brzinom jos nekih najmanje 20 godina + migracije iz svake istocne vukojebine, gdje kroz TR prodje oko 1 milion migranata i naravno mnogi se od njih zadrze...ekonomija uprkos krizi 2001 godine raste ogromnom brzinom, da li ce EU klub koja je vise clan robobvlasnickih kapitalista i fasista u rukavicama da dopusti da njime vladaju razni socijalisti koji ce vuc za sobom citavo pleme iz neke TR vukojebine, odgovor je naravno ne.
A TR je fakticki vec u EU ako se uzme u obzir dogvor o bezcarinskom rezimu.
Eh sad to za pokrivene zene, pa neki univerziteti u TR su progledali kroz prste djevojkama koje studiraju pa su dopustili da mogu studirat s kapama na glavi jer u zakonu pise da je ''turban'' zabranjen u javnim ustanovama ali kapa eto nije, eh sad kad bi se desilo to da dozvole i da profesorice nose iste kape, mislim da bi se najmanje pola djevojaka na tim univerziteta pokrilo odjednom.
Recimo eto ja ne vidim veliku razliku u jacini prisutnosti kulta Atatürka i Tite medju obicnim narodom i u javnim ustanovama, oba vodje su gotov poput bozanstava, samo eto sto je Titin kult davno prno u chabar a Shemsin i dan danas traje.
Bosanac sa dna kace

Shoba wrote:nneuporedive stvari....

najveci belaj je da je Turska od multikulturne i multinacionalne imperije postala zemlja jednog naroda.....uzasavajuce......
ta multikulutrnost fakticki i dan danas postoji, samo sto se o njoj ne prica bas puno, u Istanbulu imas geta gdje zive samo Bosnjaci, Albanci, Kurdi, Lazi....ili ljudi njihovog porijekla , jos uvijek mnogi od njih govore svoj jezik...
ista je situacija i u Anadoliji gdje od 30 sela svako govori razlicit jezik.
ali naravno program asimilaceije je pravo jak.
jezičar

Post by jezičar »

Bosanac sa dna kace wrote:
jezičar wrote:
milano wrote:Josip Broz DOBAR SKROZ. Da ne bi Tite pola bi raje sada travu paslo.
Slažem se. Znate li kako je Ataturk zujeb'o rigidne mule? Fino i kulturno. Zovnuo ih da se "dogovore" jer su dotadašnji pregovori uvijek propadali. Nisu se mogli nikako dogovoriti (Svaka sličnost sa našim prilikama i Harisom Silajđićem, Dodikom i ostalim govnima nije slučajna). Dođoše oni u Stambol, a Kemo ti njih na vješala (oko 150 mula). I tako se Turska i dobri naš Kemo oslobodi govana za sva vremana. Tako treba i ovdje. Pa nije đaba Tito odvojio religiju od države. Pohapsit' i pobit' sve što ne sluša i ugrožava državu i normalne građane je jedino rješenje. Titi je bio genije koji se jednom rađa, rodila ga majka, a i Ataturk je bio sličan. Da nije bilo njegaq Turska bi sad bila možda i gora od Irana. Turska je naš prijatelj, prijatelj sekularne i normalne BiH. Dok je njima vojske nemaju islamisti šanse.
Britanica!!! i još neka literatura.
Bosanac sa dna kace

jezičar wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
jezičar wrote: Slažem se. Znate li kako je Ataturk zujeb'o rigidne mule? Fino i kulturno. Zovnuo ih da se "dogovore" jer su dotadašnji pregovori uvijek propadali. Nisu se mogli nikako dogovoriti (Svaka sličnost sa našim prilikama i Harisom Silajđićem, Dodikom i ostalim govnima nije slučajna). Dođoše oni u Stambol, a Kemo ti njih na vješala (oko 150 mula). I tako se Turska i dobri naš Kemo oslobodi govana za sva vremana. Tako treba i ovdje. Pa nije đaba Tito odvojio religiju od države. Pohapsit' i pobit' sve što ne sluša i ugrožava državu i normalne građane je jedino rješenje. Titi je bio genije koji se jednom rađa, rodila ga majka, a i Ataturk je bio sličan. Da nije bilo njegaq Turska bi sad bila možda i gora od Irana. Turska je naš prijatelj, prijatelj sekularne i normalne BiH. Dok je njima vojske nemaju islamisti šanse.
Britanica!!! i još neka literatura.
provjerim u Britanici, a daj i tu neku ''literaturu''
kaokakao

Post by kaokakao »

nama treba jedan Ataturk...radikalista...ima jedna anegdota vezana za njega... jedne prilike na sjednici vlade Ataturk se pojavi u odijelu i sa cilindrom na glavi, dok su ostali dosli u tradicionalnim nošnjama... podijeli on svakome po cilindar, sjede i reče: "gospodo od sutra ima da svi ove šešire nosite na glavi, kome ne treba šešir, ne treba mu ni glava"... :thumbup:
ja sam ili za ovaj sistem ili za sistem samoupravljanja kao u staroj Jugi.. sa nama balkancima ne mozes drugacije....
Tile-zakon-sta drugo reci!!!!
uozo

Post by uozo »

Ben atatürkcuyim ve daima oyle olacam. Bizim Cumhuriyetimiz yikanlara sadece bir mesajim var. Istediniz yapamazsiniz! :D
kaokakao

Post by kaokakao »

uozo wrote:Ben atatürkcuyim ve daima oyle olacam. Bizim Cumhuriyetimiz yikanlara sadece bir mesajim var. Istediniz yapamazsiniz! :D
jes, jes... :D
uozo

Post by uozo »

Atatürk diyor ki,
Yorulmadan beni takip edeceğinizi söylüyorsunuz. Fakat arkadaşlar, yorulmadan ne demek? Yorulmamak olur mu? Elbette yorulacaksınız. Benim sizden istediğim şey yorulmamak değil, yorulduğunuz zaman dahi durmadan yürümek, yorulduğunuz dakikada da dinlenmeden beni takip etmektir. Yorgunluk her insan, her mahlûk için tabii bir halettir, fakat insanda yorgunluğu yenebilecek mânevi bir kuvvet vardır ki, işte bu kuvvet yorulanları dinlendirmeden yürütür. Sizler, yani yeni Türkiye'nin genç evlâtları, yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz.
Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü uygar buluşlardan azami derecede istifade etmek zorunludur.
Hiç bir zafer gâye değildir. Zafer, ancak kendisinden daha büyük olan gâyeyi elde etmek için gerekir en belli başlı vasıtadır. Gâye, fikirdir.

Zafer, bir fikrin istihsâline (elde edilmesine) hizmeti nispetinde kıymet (değer) ifade eder. Bir fikrin istihsâline dayanmayan bir zafer pâyidar olamaz (yaşayamaz). O, boş bir gayrettir.

Her büyük meydan muhare-besinden, her büyük zaferin kazanılmasından sonra yeni bir âlem (dünya) doğmalıdır, doğar. Yoksa başlı başına bir zafer, boşa gitmiş bir gayret olur.
Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir fendir.
Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye muhalif değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kaste ve fiile dayanan taassupkar hareketlerden sakınıyoruz.
Biz kimsenin düşmanı değiliz. Yalnız insanlığın düşmanı olanların düşmanıyız.
İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal... İkinci Mustafa Kemal, onu "ben" kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!
Ne mutlu "Türküm" diyene.
Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.
Bu millete çok şey öğretebildim ama onlara uşak olmayı bir türlü öğretemedim.
Yurtta sulh, cihanda sulh.
Memleketin efendisi hakiki müstahsil olan köylüdür.
Doğruyu söylemekten korkmayınız.
Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.
Türkiye Cumhuriyeti mutlu, zengin ve muzaffer olacaktır.
Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.
Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür.
Süngülerle, silahlarla ve kanla kazandığımız askeri zaferlerden sonra, kültür, bilim, fen ve ekonomi alanlarında da zaferler kazanmaya devam edeceğiz.
Zafer, "Zafer benimdir" diyebilenindir. Başarı ise, "Başaracağım" diye başlayarak sonunda "Başardım" diyebilenindir.
Egemenlik verilmez, alınır.
Milleti kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.
Öğretmenler: Yeni nesiller sizlerin eseri olacaktır.
Türk Milleti bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı varolmalarının yegane koşulu olarak kabul etmiş cesur insanların torunlarıdır. Bu millet hiçbir zaman hür olmadan yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır.
Biz Türkler tarih boyunca hürriyet ve istiklale timsal olmuş bir milletiz.
Milletimiz davranışlarında ve gayretlerinde sarsılmaz bir bütünlük gösterdiği için başarılı olmuştur.
Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz.
Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir adamım. Çocukluğumdan bugüne kadar ailevî, hususî ve resmî hayatımın her safhasını yakından bilenler bu aşkım malumdur. Bence bir millete şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin özgürlük ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir. Ben şahsen bu saydığım vasıflara, çok ehemmiyet veririm. Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek için milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim. Ben yaşabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgeçinceye kadar, amansız düşmanıyım.
Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. Milletlerin esirliği üzerine kurulmuş müesseseler her tarafta yıkılmaya mahkumdurlar.
Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız.
Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir.
Gerçi bize milliyetçi derler. Ama, biz öyle milliyetçileriz ki, işbirliği eden bütün milletlere hürmet ve riayet ederiz. Onların milliyetlerinin bütün icaplarını tanırız. Bizim milliyetçiliğimiz herhalde hodbince ve mağrurca bir milliyetçilik değildir.
Bilelim ki milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar.
Milli mücadelelere şahsî hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur.
Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.
Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.
Bir dinin tabiî olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uygun olması lazımdır.
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
Türk Milletinin istidadı ve kesin kararı medeniyet yolunda, durmadan, yılmadan ilerlemektir.
Medeni olmayan insanlar, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkumdurlar.
Büyük dinimiz çalışmayanın insanlıkla hiç ilgisi olmadığını bildiriyor. Bazı kimseler çağdaş olmayı kâfir olmak sayıyorlar. Asıl küfür onların bu zannıdır. Bu yanlış tefsiri yapanların maksadı İslâmların kâfirlere esir olmasını istemek değil de nedir? Her sarıklıyı hoca sanmayın, hoca olmak sarıkla değil, dimağladır.
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.
Medeniyetin emir ve talep ettiğini yapmak insan olmak için yeterlidir.
Biz dünya medeniyeti ailesi içinde bulunuyoruz. Medeniyetin bütün icaplarını tatbik edeceğiz.
Bizim devlet idaresinde takip ettiğimiz prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz.
Milletimiz her güçlük ve zorluk karşısında, durmadan ilerlemekte ve yükselmektedir. Büyük Türk Milletinin bu yoldaki hızını, her vasıtayla arttırmaya çalışmak, bizim hepimizin en kutlu vazifemizdir.
İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?
Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.
Anaların bugünkü evlatlarına vereceği terbiye eski devirlerdeki gibi basit değildir. Bugünün anaları için gerekli vasıfları taşıyan evlat yetiştirmek, evlatlarını bugünkü hayat için faal bir uzuv haline koymak pek çok yüksek vasıflar taşımalarına bağlıdır. Onun için kadınlarımız, hattâ erkeklerimizden çok aydın, daha çok feyizli, daha fazla bilgili olmaya mecburdurlar; eğer hakikaten milletin anası olmak istiyorlarsa.
Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk Milletine canımı vereceğim.
Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.
Yüksek Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur. İşte parola budur.
Benim naçiz vücudum nasıl olsa bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ebediyen yaşayacaktır.
Sizler, yani yeni Türkiye'nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz... Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar. Türk Gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir.
Biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir.
Müsbet bilimlerin temellerine dayanan, güzel sanatları seven, fikir terbiyesinde olduğu kadar beden terbiyesinde de kabiliyeti artmış ve yükselmiş olan erdemli, kudretli bir nesil yetiştirmek ana siyasetimizin açık dileğidir.
Mualimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmenleri ve eğiticileri, sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle mütenasip bulunacaktır.
Milleti kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet, henüz millet namını almak istidadını keşfetmemiştir.
Dünyanın her tarafından öğretmenler insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır.
Okul sayesinde, okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki, Türk milleti, Türk sanatı, Türk iktisadiyatı, Türk şiir ve edebiyatı bütün güzellikleriyle gelişir.
Türkiye'nin asıl sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür. O halde, herkesten daha çok refah, saadet ve servete müstahak ve layık olan köylüdür. Onun için, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin iktisadi siyaseti bu aslî gayeye erişmek maksadını güder.
Ekonomik kalkınma, Türkiye'nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir.Image
saki

Post by saki »

Ataturk nije imao veze sa genocidom nad Armenima. U to vrijeme se borio protiv Engleza na Dardanelima. Vodjama genocida nad Armenima je sudjeno u Turskoj za vrijeme Ataturka, doduse uglavnom zbog pritiska zapada. Problem je vise danasnja Turska koja opovrgava da se genocid uopste desio.
babanovac

Post by babanovac »

Iz x u 1.
Bosanac sa dna kace

saki wrote:Ataturk nije imao veze sa genocidom nad Armenima. U to vrijeme se borio protiv Engleza na Dardanelima. Vodjama genocida nad Armenima je sudjeno u Turskoj za vrijeme Ataturka, doduse uglavnom zbog pritiska zapada. Problem je vise danasnja Turska koja opovrgava da se genocid uopste desio.
valjda se doticni borio protiv Italijana u Libiji u to vrijeme, kolko me sluzi pamcenje!
poricanje genocida je zato sto Jermenija trazi istocne dijelove TR konkretno Van i okolinu plus novcanu nadoknadu.
Post Reply