Nokija otvara fabriku u Rumuniji

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

nineac

#26 Re: Nokija otvara fabriku u Rumuniji

Post by nineac »

ReSa wrote:[quote="koridor
Rumunske vlasti će izdvojiti i 33 miliona evra za obnovu i izgradnju infrastrukture.

E ovo je investicija, 15000 radnih mjesta
Kakvih ba 15000 radnih mjesta, pa ne otvaraju Poljoprivredni kombinat pa da im treba 15 000 ljudi. De ti provjeri josh jednom tu informaciju ili daj link, jer se garant radi o 150 ili max 1500 ljudi (zajedno sa uzom rodbinom zaposlenih)

Za primjer- najveca zeljezara na svijetu i rudnik ne zaposljavaju po 15 000 radnika, a tu je biceps i triceps( ljudi) najpotrebniji! U fabrici mobilnih telefona, ljudi su potrebni samo za zalemljivanje i eventualno sklapanje, a 5 ljudi moze sklopiti min. 500 telefona za dan (100/po osobi). Nadalje recimo da na tim poslovima zaposle 100 ljudi- to je 10 000, a trziste za koje ta fabrika proizvodi ne moze za dan progutat toliko telefona, dakle broke zahtijevaju korekciju ![/quote]

Ma dobro, 15000ili 1500, to uopce nije poenta ove teme.
ReSa

Post by ReSa »

Ma znam ja dobro sta je cilj teme ( josh malo kritikovanja Bosne i njenih politicara itd) i nemam nikakvih zamjerki u tom pogledu. Samo sam zelio razjasniti neke stvari, jer su razlike bitne. Da Bog d'o postoje investicije koje ce podici zaposlenost za 3%-15000 samo u jednom "obroku", svijet i balkan bi bili mnogo ljepse mjesto za zivjet.
fenjer

Post by fenjer »

Šeha wrote:Ja licno mogu navesti 10-20 samo iz moje generacije (iz srednje skole) s kojima sam u kontaktu a koji rade u vrhunskim firmama u U.S. (firmama kao sto su Motorola, HP, Boeing, IBM...)

Da li bi ikom palo na pamet da kontaktira ove ljude i eventualno im ponudi nesto da se vrate i da urade nesto za BiH? Vecina tih ljudi je pragmaticna ali bi bili otvoreniji za zivot u BiH nego neki totalni stranci.

Sta da urade za Bih? ja bih rekao nek rade za sebe i to je uspjeh , da rade ono za sto su obuceni, Sama cinjenica da rade u tako vrhunskim firmama ne govori da su i strucni da bi nesto mogli uradit konkretno za BiH, ako jesu, nece oni cekat da im se nesto ponudi vec ce sami doci i zapocet sa radom.
:P :D
Fiore

#29 WE

Post by Fiore »

mozemo otvarati radna mjesta na proizvodima "Glupkoson" fata sve frekvencije znas sta se desava u Juznoj americi u Sjevernoj koreji.,a o signalu ovjde da ne pricam..

GLUOKOSON :thumbup:
koridor

#30 Re: Nokija otvara fabriku u Rumuniji

Post by koridor »

nineac wrote:
ReSa wrote:[quote="koridor
Rumunske vlasti će izdvojiti i 33 miliona evra za obnovu i izgradnju infrastrukture.

E ovo je investicija, 15000 radnih mjesta
Kakvih ba 15000 radnih mjesta, pa ne otvaraju Poljoprivredni kombinat pa da im treba 15 000 ljudi. De ti provjeri josh jednom tu informaciju ili daj link, jer se garant radi o 150 ili max 1500 ljudi (zajedno sa uzom rodbinom zaposlenih)

Za primjer- najveca zeljezara na svijetu i rudnik ne zaposljavaju po 15 000 radnika, a tu je biceps i triceps( ljudi) najpotrebniji! U fabrici mobilnih telefona, ljudi su potrebni samo za zalemljivanje i eventualno sklapanje, a 5 ljudi moze sklopiti min. 500 telefona za dan (100/po osobi). Nadalje recimo da na tim poslovima zaposle 100 ljudi- to je 10 000, a trziste za koje ta fabrika proizvodi ne moze za dan progutat toliko telefona, dakle broke zahtijevaju korekciju !
Ma dobro, 15000ili 1500, to uopce nije poenta ove teme.[/quote]

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php ... _id=237924
Post Reply